Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
19 Август 2025, 05:20:13
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Гродненский Форум > Клубы по интересам > Полит-изба
(Модератор: ParanoЯ) > Тема:

Перспективы беларуского языка

Голосование
Вопрос: Что ждет беларуский язык в РБ?
Гибель неизбежна - 75 (56,8%)
Еще можно возродить - 57 (43,2%)
Всего голосов: 89

Страниц  : 1 2 3 5 6 ... 12 Далее»   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Перспективы беларуского языка  (Прочитано 43503 раз)
7floor
Автолюбитель
Губернатор

Я люблю разные вещи!

Просмотр профиля
« Ответ #90 : 04 Сентябрь 2005, 23:48:20 »

Разрешите тогда и Вам сделать подсказку:
Государство- это те десять на которые Вы ссылаетесь.

Во, мне уже подсказывают, что я сам имел в виду :-) Вы читаете мои мысли точнее меня самого?
Те десять - большинство. Тот один - меньшинство. Государство и большинство рядом не стояли. Государство - политическая категория, большинство - бОльшая часть людей при делении всех по какому-нибудь признаку.
Далее: Для Вас отдельно взятый человек не важен, я так понял?

Не так. Для меня интересы большинства (10 человек) важнее интересов меньшинства (1 человек). Естественно, если интересы конфликтуют. Если совпадают, то, очевидно, нет ни меньшинства, ни большинства.
Как Вы считаете:" А Вы лично важны для тех десяти?"

Вопрос некорректен. Я могу быть как сторонником большинства, и тогда мои интересы (не я сам) важны для него, поскольку интересы общие. Я могу быть и сторонником меньшинства, тады ой... Все зависит от конкретного признака, по которому делим народ, и, соответственно, куда я попадаю.

Тщательнее  раскрыть тему не смогу...

Древняя китайская мудрость гласит: "Когда нечего сказать, но очень хочется, скажи древнюю китайскую мудрость!"
Я на drive2.ru
SAnt
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #91 : 05 Сентябрь 2005, 06:49:44 »

Не так. Для меня интересы большинства (10 человек) важнее интересов меньшинства (1 человек). Естественно, если интересы конфликтуют. Если совпадают, то, очевидно, нет ни меньшинства, ни большинства.

Дарэчы, дэмакратыя - павага інтарэсаў меньшасці.

mchy
Почетный гродненец

Предупреждения: забанен на неделю

Просмотр профиля
« Ответ #92 : 05 Сентябрь 2005, 09:11:17 »

Кстати, я так и не проголосовал. Голосую за второй пункт, и это естественно. За него голосовал бы и в случае, если бы был третий вариант типа "Стопудово возродится, как пить дать!" Кстати, почему нету?

чаму, чаму ... не бачу я нагоды для такога аптымiзму ... нi ў жыццi, нi на гэтым форуме.
Гэты форум даў зразумець, што тыя, хто не застаў перыяду адраджэння пачатку 90-ых у свядомым узросце, ужо паiншаму глядзяць на нацыянальныя каштоўнасцi, праблемы свабоды i рынкавай эканомiкi ...

illogical
Почетный гродненец

цвет

S st_casper Просмотр профиля WWW
« Ответ #93 : 05 Сентябрь 2005, 09:20:52 »

Не маю часу ўсю галінку чытаць, прабачце калі ласка Улыбка

Але калі што-небудзь спрабуешь сказаць на беларускай мове, напрыклад, у чаце, то асноўная рэакцыя людзей:
- ты хіба з вёскі
- навошта цябе гэта патрэбна
- альбо проста агрэсія

Не магу сказаць, што гэта просто дзецям нама чаго рабіць...іх у радзіне, у школцы, па тэлебачанні выхавалі так...

Не ведаю ці магчыма аднавіць беларускую мову. Нават калі так, шмат слоў прыйдзецца браць калькамі з іншых моў, або з ангельскай або з Расейскай...

p.s.: прагаласаваў за Адраджэнне!

7floor
Автолюбитель
Губернатор

Я люблю разные вещи!

Просмотр профиля
« Ответ #94 : 05 Сентябрь 2005, 12:01:50 »

Дарэчы, дэмакратыя - павага інтарэсаў меньшасці.

Но не превознесение их над интересами большинства, не так ли? :-)

Древняя китайская мудрость гласит: "Когда нечего сказать, но очень хочется, скажи древнюю китайскую мудрость!"
Я на drive2.ru
Уладзімір
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #95 : 05 Сентябрь 2005, 21:49:18 »

Во, мне уже подсказывают,

Прислано Участником: 7floor Прислано в: 04.09.05 в 16:16:08

Зачем было цитировать мои слова, если ответ не имеет ничего общего с цитатой? Подсказка: речь об одном и десяти. А не об одном и государстве.

Значна лягчэй знайсьці памылку, чым ісьціну. Памылка ляжыць на паверхні і яе заўважаеш адразу, а ісьціна схавана ў глыбіне і ня ўсякі зможа адшукаць яе.
©Іаган Гётэ
Уладзімір
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #96 : 05 Сентябрь 2005, 22:13:45 »

...Все зависит от конкретного признака, по которому делим народ, ...

Делите Вы!

Можете предоставить доказательства где я делил народ?

У меня сложилось мнение, что Вы не сможете жить в демократическом обществе. Вы его даже не можете себе представить. Извините за грубость.
« Последнее редактирование: 05 Сентябрь 2005, 22:14:47 от vladimir » Записан

Значна лягчэй знайсьці памылку, чым ісьціну. Памылка ляжыць на паверхні і яе заўважаеш адразу, а ісьціна схавана ў глыбіне і ня ўсякі зможа адшукаць яе.
©Іаган Гётэ
nailbombin
Кандидат в депутаты

Просмотр профиля WWW
« Ответ #97 : 05 Сентябрь 2005, 23:00:46 »

[смяееца]
А ты яго бачыў, умнік?
Ты ў ім жыў? Працаваў?

Дзеці саракагадовыя.

А тое тут ужо пра "рынкавую эканоміку" заразмаўлялі. Прычым, калі яны аб ёй гаворяць, то відавочна, што яны ў эканоміке нічога не разумеюць.

Дзеці савецкай прапаганды.

"Давайте нас будзе ебаць Запад! Затое мы будзем мець ЎСЕ!!!! Нават працавать не патрабуецца. Сярэдні-та заробок уж ніяк мешч за 1000 даляраў ня будзе.
Думаць - ня трэба! Полубогі з Западу за нас усе парашаюць!
Дайце нам адчуць сабе не проста стадам баранаў! Дайце нам адчуць сабе стадам баранаў с націянальнымі каштоўнасцямі!
Гаварыце нам пра сказкі пра жыцце на Западзе! Мы вам верым! Таму шта, акрамя як на вакацыю ці за пакупкамі ў Польчшу мы нідзе не былі!
Ебіце нас в уші! Дайце нам 120 каналаў замест аднаго - каб мы маглі хаваць гаўно у 120 разоў энэргічней!
Піздзіце нам пра свабоды! Піздзіце пра правы чалавека і канстытуцыю!
Мы схаваем.
Мы станем на калені ды локці! Мы смажам попу вазялінам!
Нам немагчыма жыць у гэтай стране!
Нам не даюць свабоды! Нам не даюць крычаць "Лука- у##ан". Мы маем комплексы разумных людзей! О богі з Западу! Вся наша краіна - сборышча тупога быдла! Нам так адзінока!
Спасіце нас! Альбо хатя бы прачытайце пабольшч сказак пра счасце і запад.
Мы атсасем ў вас, нашы выратавальнікі! Мы забьем нашымі хілымі нагамі ўсіх русскіх! Мы хацім дэмакратыю!
Мы ж разумныя - дэмакратыя - добра, дыктат - дрэнна.
Мы эксперты ў ваўсіх пытаннях, нават ў тых, пра якія нічога ня ведаем!

Мы - інтэлігенты с прамытым мозгам. Забярыце нас з Лукарусіі.
Мы выліжам вам яйцы.
Мы не верым ва уласныя сілы. А тыя кто верыт - даже не працуе на сумленне. Патаму шта Лука забараняе"

Мір вам.
DarkAvenger
Кандидат в депутаты

Просмотр профиля
« Ответ #98 : 05 Сентябрь 2005, 23:10:58 »

Адкуль цытата радзiмый?

Здесь могла быть ваша реклама.
nailbombin
Кандидат в депутаты

Просмотр профиля WWW
« Ответ #99 : 05 Сентябрь 2005, 23:55:06 »

З башкі, сябра.
SAnt
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #100 : 06 Сентябрь 2005, 00:05:32 »

Вясёлую перспектыўку, намаляваў...

nailbombin
Кандидат в депутаты

Просмотр профиля WWW
« Ответ #101 : 06 Сентябрь 2005, 00:08:49 »

Ну, там ўсе, панятна, аднабока.
Алеж калі для тых, кто марыць аб дэмакратыі ўсе чорна/белае, то такой позірк іх раззлуе.
А мне будзе смешна.
Вось такі я вяселы хлопец! Смеющийся
SAnt
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #102 : 06 Сентябрь 2005, 00:22:38 »

А карму табе нехта сур'ёзна пакоцаў... Шокирован

nailbombin
Кандидат в депутаты

Просмотр профиля WWW
« Ответ #103 : 06 Сентябрь 2005, 02:26:39 »

Да я ужо і мыла ды й вяроўку прыкупіў. Улыбка

« Последнее редактирование: 06 Сентябрь 2005, 02:27:36 от nailbombin » Записан
7floor
Автолюбитель
Губернатор

Я люблю разные вещи!

Просмотр профиля
« Ответ #104 : 06 Сентябрь 2005, 03:01:51 »

Делите Вы!

Можете предоставить доказательства где я делил народ?

У меня сложилось мнение, что Вы не сможете жить в демократическом обществе. Вы его даже не можете себе представить. Извините за грубость.

Убедительно прошу Вас отныне не комментировать мои высказывания. Взамен обязуюсь не комментировать Ваши.

Я на drive2.ru
nailbombin
Кандидат в депутаты

Просмотр профиля WWW
« Ответ #105 : 10 Сентябрь 2005, 15:55:33 »

Нарыл вось:

"Хмм...
Насчёт Пиноккио есть возражения.
Книга-то была написано конкретным человеком для конкретной исторической надобности.
Суть, если прочитать внимательно, заключается в запугивании детей для стимуляции желания учиться и в паре-тройке правил о жизни.
Всё, что происходит с Пинокиио - результат его нежелания ходить в школу. Пиноккио - пример тому, что будет с дитём, которое не хочет идти в школу.

Италия, как самостоятельное государство, образовалась около 150 лет назад. Она была создана из целой кучи провинций. Причём, на итальянском, как мы его слышим сегодня, говорили не более 200 тыс. человек. Это был язык севера страны. Достаточно сказать, что даже первый премьер Италии, Кавур, не говорил по-итальянски. Все его выступления в парламенте были на французском языке.
А какое же государство может существовать без единого языка.
Ещё одним барьером перед франкенштейном государства являлась католическая церковь, космополитичное по своей сути (за что её, кстати, очень уважал Венедикт Ерофеев).
Очень важным моментом здесь было то, что всем образованием занимались священники. Кои уж никаким образом не ратовали за единое и сильное госудорство.

Гениальным выходом из создавшегося положения стала реформа системы образования.
Светские учителя в подконтрольных государству школах будут учить детей именно тому и на том языке, что нужен государству.
Книга "Пиноккио" была задумана как интегральная часть всеобщей образовательной реформы. Именно так. Я читал переписку автора (блин...забыл, как его зовут)с людьми, делавшими эту реформу.

Кстати, Толстой совершенно точно перевёл книгу. Поставил тот же девайс на другую операционку.
"
SAnt
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #106 : 20 Сентябрь 2005, 17:09:12 »

15 гадоў назад, у 1990 годзе, пастановаю Савету міністраў была зацьверджаная дзяржаўная праграма разьвіцьця беларускай мовы ды іншых нацыянальных моваў у Беларускай ССР. Праграмаю агаворваліся захады, якія павінны былі забясьпечыць шырокае, актыўнае выкарыстаньне беларускай мовы ў якасьці дзяржаўнай у культурнай, грамадзка-палітычнай і эканамічнай сфэрах. Праграма, як мы ведаем, рэалізаваная не была.

У 1990 годзе быў прыняты “Закон аб мовах”, які прадугледжваў сярод іншага выкарыстаньне беларускай мовы ў справаводзтве і ва ўзаемаадносінах найперш дзяржаўных органаў.

Для рэалізацыі гэтага закону й была прынятая дзяржаўная праграма разьвіцьця беларускай мовы ды іншых нацыянальных моваў.

Пра гэтую праграму старшыня Таварыства беларускай школы Алесь Лозка:

(Лозка: ) “У жоўценькай газэце, у мяне яна тут сьпісаная... Я вельмі цікавіўся і тады, і цяпер, безумоўна, нацыянальнай справай. На той час была добрая такая праграма. Яна складалася зь пяці разьдзелаў, дзе былі канкрэтна запісаныя розныя цікавыя, неабходныя мерапрыемствы і было расьпісана па гадах, каму, дзе, што рабіць”.

Паводле гэтай праграмы, напрыклад, прадугледжвалася вызначыць пералік пасадаў, для займаньня якіх патрабуецца веданьне беларускай мовы. Цягам 3 – 5 гадоў плянавалася перайсьці на беларускую мову ў справаводзтве. Да 2000 году колькасьць вучняў, якія навучаюцца на беларускай ды іншых мовах, прадугледжвалася перавесьці ў адпаведнасьць з нацыянальным складам насельніцтва краіны.

Міхаіл Чыгір прыгадвае, як усё пачыналася ў банку, якім ён тады кіраваў:

(Чыгір: ) “Я памятаю, штосьці рабілася спачатку ў гэтым кірунку. Напрыклад, я памятаю, што справаводзтва ў “Белаграпрамбанку” было на беларускай мове”.

Аднак што перапыніла выкананьне гэтай праграмы? Пытаньне да старшыні Таварыства беларускай мовы Алега Трусава.

(Трусаў: ) “Гэтая праграма была гвалтоўна перапыненая двума рэфэрэндумамі 1995 і 1996 гадоў. Да рэфэрэндуму праграма ў цэлым выконвалася на адсоткаў 70 – 80. Ну а калі прайшлі два рэфэрэндумы, тады на гэтую праграму ўрад проста забыўся. І фактычна ўжо з 1995 году пачалося тармажэньне гэтай праграмы, а пасьля 1996-га яна была проста згорнутая і адкінутая. З 1996-га года яна наагул не выконваецца. І тое, што робіцца пасьля гэтага, гэта ў асноўным намаганьні грамадзянаў альбо намаганьні асобных арганізацыяў накшталт ТБМ і ТБШ, некаторых чыноўнікаў, у якіх баліць душа за Беларусь. Але гэта не мэтанакіраваная дзяржаўная палітыка”.

Старшыня Таварыства беларускай школы Алесь Лозка згадвае, што ў першыя клясы зь беларускамоўным навучаньнем ў 1993 – 94-м навучальным годзе прымалася ажно 76 працэнтаў вучняў. Потым беларускамоўнае навучаньне пайшло на спад. Але ці можна вінаваціць суайчыньнікаў у тым, што яны, маўляў, цураюцца беларускай мовы?

(Лозка: ) “Нібы гаворыцца, што дзьвюхмоўе, роўнасьць, але ў сапраўднасьці мы ад самога прэзыдэнта і міністра адукацыі цяпер ужо ня чуем, каб яны гаварылі на беларускай мове, каб яны падтрымлівалі беларускую мову. Бо, калі б такое было, то, зразумела, і людзі зусім па-іншаму ставіліся б. А так яны бачаць, што вось за 10 гадоў не было такога паляпшэньня. Зразумела, што кожная дзяржава імкнецца да разьвіцьця сваёй нацыянальнай мовы. На жаль, гэтага ў нас не адбываецца”.

Паводле Алега Трусава, найбольш русіфікаваныя цяпер сярод дзяржаўных структур КДБ, асабліва пасьля яго апошняй чысткі, Міністэрства замежных справаў, дзе стала яшчэ горш, чым пры Ўралу Латыпаву, і Міністэрства падаткаў. У якасьці станоўчага прыкладу старшыня ТБМ называе Міністэрства сувязі і Міністэрства ўнутраных справаў, для якога падрыхтаваны бясплатны пераклад новых правілаў дарожнага руху.

Сваім рашэньнем у сьнежні 2003 году Канстытуцыйны суд абавязаў Палату прадстаўнікоў прыняць зьмены ў “Закон аб мовах”, каб забясьпечыць права беларускай мовы як дзяржаўнай. Палата абяцала зрабіць гэта сёлета.

(Трусаў: ) “Мы цяпер зьвяртаемся да Канаплёва, каб палата прымала зьмены ў закон. Канаплёў адказаў, што такі праект у палаце гатовы, а закон павінна ўнесьці Адміністрацыя прэзыдэнта. А яна ня хоча ўносіць. Вось і ўсё. Поўнае бяспраўе”.

http://svaboda.org/articlesfeatures/society/2005/9/DB0E828E-7221-48DD-9D4E-9D7852087AC8.html

Уладзімір
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #107 : 08 Октябрь 2005, 23:34:07 »

У 9-гадовага Янкі Лапіцкага з Жодзіна зьявілася надзея працягнуць адукацыю па-беларуску. Міністэрства адукацыі зьвярнулася ў мясцовы гарвыканкам зь ініцыятывай урэгуляваньня канфлікту. Нагадаем, жодзінскі хлопчык другі год не наведвае школы. Беларускамоўная кляса, у якой вучыўся Янка, была расфармаваная напярэдадні мінулага навучальнага году. У ёй было два вучні. Паводле жодзінскіх чыноўнікаў, трымаць клясу дзеля двух вучняў — задорага для бюджэту. Бацькі Янкі адмовіліся ад прапанаванага навучаньня сына ў расейскамоўнай школе.

http://www.svaboda.org/articlesfeatures/society/2005/10/2df70b4a-c1d8-4393-b71a-36555900dea9.html

©Іаган Гётэ
nailbombin
Кандидат в депутаты

Просмотр профиля WWW
« Ответ #108 : 09 Октябрь 2005, 01:24:07 »

Бацькам хлапчука - рашпект!
Усім мястковым языкастым "барадзьбунам" за бел. мову - фтыкаць і піць йад.
Уладзімір
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #109 : 09 Октябрь 2005, 01:38:15 »

Полит-изба
Разговоры о политике в рамках приличия Улыбка
Модератор: Админ

©Іаган Гётэ
7floor
Автолюбитель
Губернатор

Я люблю разные вещи!

Просмотр профиля
« Ответ #110 : 09 Октябрь 2005, 01:40:47 »

Перевожу: радетели за белорусский - берите с них пример, будет больше пользы.
От себя: вот пример активной гражданской позиции. Люди добиваются своего, при этом никому не указывая когда им собирать манатки и куда уезжать, если те не разделяют их взглядов.
« Последнее редактирование: 09 Октябрь 2005, 01:41:56 от 7floor » Записан

Я на drive2.ru
televital
Почетный гродненец

Я люблю этот Форум!

Просмотр профиля
« Ответ #111 : 09 Октябрь 2005, 03:14:01 »

Стараемся, але дзе знайсьці час на змаганьне? Ды й змагароў сапраўдных адзінкі. Сістэма русіфікацыі перамолвае ўсіх кожную сэкунду без перапынкаў.
Пакуль што манаткі зьбіраюць сапраўдныя беларусы , стаміўшыяся ад змаганьня- ёсьць больш прыемныя рэчы каторым можна прысьвяціць жыцьцё.
« Последнее редактирование: 09 Октябрь 2005, 03:19:05 от televital » Записан
vgorb
Почетный гродненец

Я люблю этот Форум!

Просмотр профиля
« Ответ #112 : 09 Октябрь 2005, 04:25:52 »

Дзякуй Вам, я атрымау адказы на многiя з маiх пытанняу. Но дазвольце,змагацца у СВАЁЙ краiне за СВАЮ жа мову.....Непонимающий
« Последнее редактирование: 09 Октябрь 2005, 04:38:35 от vgorb » Записан
Paladin
FUCK GMmmm
Губернатор

Просмотр профиля
« Ответ #113 : 09 Октябрь 2005, 15:10:24 »

" Стараемся, але дзе знайсьці час на змаганьне? Ды й змагароў сапраўдных адзінкі. Сістэма русіфікацыі перамолвае ўсіх кожную сэкунду без перапынкаў. "

"Змагароў няма... Русіфікацыя перамолвае!"

Я увесь час стараюся зразумець што азначаюць такія тэрміны як русіфікацыя/паланізацыя. Прашу мяне зразумець правільна бо нідзе не сусракаю такіх паняццяў акрамя беларускай гісторыі і ба! нават сучаснасці? Што яны сапраўды азначаюць? І калі кажам што змагароў няма... То ці значыць гэта што яны і не патрэбныя? Бо на колькі я ведаю за беларускую мову у Беларусі нікога (пакуль што) не пасадзілі і таму змагарства за культуру і мову у напэўна правамерная справа!
enn
Почетный гродненец

Просмотр профиля Email
« Ответ #114 : 09 Октябрь 2005, 21:37:23 »

http://www.nn.by/?theme=comments&article=2005092302
Мова на расейскай мяжы

Павал Севярынец

Тэст на «гарбату» Малое Сітна не прайшло. Рэакцыя сталоўніцы Тацяны, якая гатуе абед для тых, хто працуе на пагрузцы лесу, на просьбу «наліць шклянку гарбаты» мала чым адрозьнівалася ад шоку прадавачкі сталічнае крамы. Тацяна нема застыла ля акенца з апалонікам у руцэ, умольна гледзячы на наступную ў чарзе кабету. «Гарбаты?..»

— І чаго ты на мяне смотрыш? — ня вытрымала тая. — Я ваабшчэ расіянка, ня знаю, што там у вас «гарбата» называецца. Наверна, чай.

Мову, на якой размаўляюць Малое Сітна і станцыя Алешча за пяць кілямэтраў ад мяжы з Расеяй (дарма што сумежная Невельшчына этнічна беларуская), можна кваліфікаваць як тыповую трасянку. Тыя, каму за 70, гавораць па-беларуску, як і мае быць, на паўночна- ўсходнім дыялекце; дзеці і падлеткі — па-расейску нават без акцэнту, але пераважная большасьць — па-расейску зь беларускім акцэнтам. Найбольш значныя словы, накшталт «зямля», «рабіць» або «гарэлка» гучаць яшчэ цалкам па-беларуску, але сама вёска — ужо «дзярэўня», бульба — «картошка».

Расейскія карані цягнуцца перадусім з тэлевізара. Фразы зь лексыкону дыктараў навін, вядучых ток-шоў і асабліва фрагмэнты рэклямы паўсюдна выціснулі з ужытку і славуты народны фальклёр, і школьную праграму, і літаратурную клясыку. Тое, што цяпер па- беларуску практычна не гавораць «па цілівізару» (і гэта пры чатырох нацыянальных тэлеканалах), аўтаматычна ператварае мову ў экзотыку. І дзе — у вёсцы! Міжволі ацэніш трапнасьць украінцаў, якія пастанавілі даваць рэкляму толькі па-ўкраінску — і адным махам пазбавілі расейскую статусу «адзінай нармальнай».

Што праўда, тут рэагуюць на беларускамоўнасьць інакш, чым у горадзе. «Заходніка нейкага мне прыслалі», — толькі пачуўшы мяне, адзначыла камэндантка, цётка сталага веку. Малады, пад 30, хлопец з Расоншчыны і прысланы па разьмеркаваньні ў Алешчу майстар са Стаўпеччыны перайшлі на беларускую ў гаворцы. «Пасьля таго, як я прачытала «Каласы пад сярпом тваім», — 19-гадовая ўраджэнка Сітна Вольга сустрэла ў вёсцы маладафронтаўцаў зь Менску, — у мяне была мара: убачыць жывых людзей, якія гавораць па-беларуску, як у кнізе».

Хіба што 25-гадовы Віталік з Полацкае біржы працы — сын вайскоўца — прабурчэў: «Ну, ты бы еще по-немецки сказал!» Але пасьля гістарычнай даведкі пра дзяржаўную мову ВКЛ і чацьвёртую ў сьвеце друкаваную Біблію крыць Віталіку ўжо не засталося чым. Тым больш што мяне падтрымала мясцовае насельніцтва ў абліччы цёткі Юлі, 55 гадоў: «Зараз і ты, Віталя, у нас па-беларуску загаворыш!»

Школа ў Малым Сітне лічыцца беларускай. Вучыцца тут колькідзясят дзетак з усяго навакольля, але ж некалькі энтузіястаў мовы сярод настаўнікаў ёсьць. «Школа беларуская, — уздыхае Алена, у якой сёлета сын ня здолеў паступіць у Полацак, — але ж пасьля яно нідзе па-беларуску не працягваецца…» Сотня такіх вясковых матак ды настаўнікаў, аб’яднаўшыся дзеля напісаньня скаргаў, маглі б узьняць хвалю значна мацнейшую за тэбээмаўскі нацыянальны ўнівэрсытэт, чым колішнія дзясяткі тысяч подпісаў гарадзкіх грамадзян.

«Бяда, што размаўляем мы па-беларуску неяк груба, каструбатавата, — заўважае 39-гадовы Міхась, які час ад часу пераходзіць «на родную», — а вось дзеячы з эміграцыі… У іх мова пявучая, прыгожая, аж заслухаесься». Я прыгадваю, што нумар «Нашае Нівы» ўся брыгада і паўвёскі, перадаючы з рук у рукі, чыталі без аніякіх цяжкасьцяў.

У глыбокай беларускай вёсцы русіфікацыя мае тры галавы: расейскае тэлебачаньне, расейскі мат і расейская папса. Адпаведна, шляхоў вяртаньня мовы напалову зьнямелай вёсцы таксама тры.

Найперш — праз тэлебачаньне. Варта перавесьці на беларускую хаця б БТ, АНТ ды рэклямныя паўзы — і тут падхопяць.

Эліта. Мова майстра на лесапункце, намесьніка дырэктара ў школе, увогуле чалавека адукаванага ды пры пасадзе — тут эталён. Расейскаму мату здольная супрацьстаяць хіба што культура маўленьня беларускай інтэлігенцыі.

Дакуль беларуская вёска не пачуе добрых фолькавых беларускамоўных гітоў, незалежніцкага року, бардаў ды рэмэйку нашага залатога сярэднявечча — расейская папса будзе працягваць справу расейскага штыха і расейскае школы.

У кожнай беларускай вёсачцы ўсё яшчэ можна прасачыць мяжу з Расеяй. Ня ўмоўную — моўную. Узрост пад 70, школьны парог з «Сардэчна запрашаем!», афіцыйныя шыльды, быццам пункцір на мапе, акрэсьліваюць тэрыторыю беларускасьці. Але калі ўявіць яшчэ пяць гадоў выміраньня пакаленьня беларусізацыі, яшчэ пяць выпускаў маладых вяскоўцаў, якія ня могуць атрымаць вышэйшую адукацыю па-беларуску, яшчэ пяцігодку трашчанкоўскіх падручнікаў — беларускай мове давядзецца бадай што сыходзіць зь вёскі ў лес.

У 2006-м, зважаючы на адно толькі гэта, трэба абавязкова перамагаць.

в.Малое Сітна
Paladin
FUCK GMmmm
Губернатор

Просмотр профиля
« Ответ #115 : 09 Октябрь 2005, 23:02:32 »

Так а в трех словах определить русификацию можно?
televital
Почетный гродненец

Я люблю этот Форум!

Просмотр профиля
« Ответ #116 : 10 Октябрь 2005, 01:32:44 »

Стварэньне умоваў, пры якіх для прасоўваньня ўверх па службовай лесьвіцы трэба карыстацца расейскай мовай.
Listapad
Гродненец
**

Я люблю этот Форум!

Просмотр профиля
« Ответ #117 : 10 Октябрь 2005, 02:58:39 »

Вильнюс - белорусский!

http://forum.grodno.net/cgi-bin/YaBB.pl?board=izba;action=display;num=1127872127
Listapad
Гродненец
**

Я люблю этот Форум!

Просмотр профиля
« Ответ #118 : 10 Октябрь 2005, 03:04:07 »

Бацькам хлапчука - рашпект!

Сапраўды так!
------------------------
Question: Что ждет беларуский язык в РБ?

Гибель неизбежна        
      Еще можно возродить      
-------------------------

Няма чаго тут разважаць...
ТРЭБА ДЗЕЙНIЧАЦЬ!

I зрабiць так, як зрабiлi хлопцы ў Iрляндыi. У iх, дарэчы, становiшча з роднай мовай горш за нашаe: "из 3,9 млн населения страны только 55 тысяч ирландцев (менее 1,5%)".

В Ирландии запрещают английский и переходят на гэльский язык

В Ирландии вступил в силу закон, запрещающий использование английского языка на картах, дорожных знаках и прочих официальных знаках в западных областях страны, именуемых Gaeltacht: графствах Корк, Доунегал, Гэлвей, Керри и Мейо, а также на ряде отдаленных островов. Таким образом, Ирландия стала первым из государств, ранее захваченных британцами и вынужденных использовать язык оккупантов, которая объявила войну «английскому», сообщает RussianNY.

До недавнего времени ситуация в Ирландии была даже хуже, чем в странах, оккупированных Российской империей: так, из 3,9 млн населения страны только 55 тысяч ирландцев (менее 1,5%) постоянно используют родной язык - гэльский (язык, принадлежащий к кельтской группе индоевропейских языков, на котором говорят потомки кельтов - ирландцы и шотландцы), и только 40% жителей «зеленого острова» бегло говорят на родном языке.

Англичане пытались нанести удар сразу по двум важным составляющим ирландской культуры - гэльскому языку и Католической церкви, преследуя по закону тех, кто говорил на этом языке и исповедовал католицизм.

Язык и Церковь приняли удар на себя. Отчасти поэтому у ирландцев поэты и барды - основные носители языковой культуры и по сей день почитаются наравне с воинами. Тем не менее, гэльскому языку все же был нанесен большой урон.
Правительство Ирландии в последние годы предпринимало отчаянные усилия, чтобы вернуть в обращение язык предков: к примеру, на обучение гэльскому и его популяризацию выделялось по 650 млн долларов в год, но все это ощутимых результатов не дало.

Теперь же официальный Дублин прибегает к экстренным мерам: все государственные служащие обязаны использовать гэльский в деловой переписке, а названия 2300 населенных пунктов и районов страны должны лишиться своих английских - очень часто совершенно непохожих - названий. В связи с этим всем, кто намеревается совершить поездку в Ирландию, рекомендовано купить новую карту.

http://newsru.com/world/30mar2005/ireland.html

Ireland

http://www2.gol.com/users/coynerhm/ireland__july_2004.htm

http://agamemnon.ucsd.edu/Cruise_Ireland2003/html/Album_001.html
Listapad
Гродненец
**

Я люблю этот Форум!

Просмотр профиля
« Ответ #119 : 10 Октябрь 2005, 03:08:39 »

Запрет использования названий "Белоруссия" и "Литва"
1840.VII.18
Указ Сената
"Правительствующий Сенат слушали предложение управляющего Министерством юстиции, что управляющий делами Комитета Министров, по поручению оного отношением от 26 минувшего июня, сообщил ему, что по случаю внесения по высочайшему предписанию проекта указа, в котором упоминались губернии Белорусские и Литовские под сими наименованиями, государь император, зачеркнув название Белорусских и Литовских, изволил приказать переписать указ с поименованием губерний, каждой отдельно Витебскую, Могилевскую, Виленскую и Гродненскую; при чем последовало собственноручное высочайшее повеление: "Правила сего держаться впредь, никогда иначе не прописывая, как поименно губернии". О таковом высочайшем повелении он управляющий Министерством юстиции предлагает Правительствующему Сенату".

(Хронологический указатель указов и правительственных распоряжений по губерниям Западной России. Вильно. 1894. С.495)

----------

С тех пор они стали называть Беларусь Севеpо-западным краем.
Указом русского царя также был запрещён и белорусский язык, за разговор на белорусском ссылали в Сибирь.

Страниц  : 1 2 3 5 6 ... 12 Далее»   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий

Войдите через социальную сеть

Имя пользователя:
Пароль:
Продолжительность сессии (в минутах):
Запомнить:
Забыли пароль?

Контакт