JJ
Гродненец
Смысл жизни зависит от ее качества
|
Перспектив у Белорусского языка нет.В конце концов на нём будут говорить в отдалённых частях цтраны и такие "патриоты" как тут (ну не говорите вы ведь в жизни по Белорусски:))...
|
|
|
|
Демократия - это когда умные вынуждены не только выслушивать мнение дураков, но и считаться с ним.
|
|
|
Paladin
|
2 Listapad
" Стварэньне умоваў, пры якіх для прасоўваньня ўверх па службовай лесьвіцы трэба карыстацца расейскай мовай."
Ок! Достаточно. Получаеться что при поставленных условиях белорусский народ добровольно (без явной борьбы/сопротивления) соглашаеться с условиями предлагаемыми властью так?
|
|
|
|
|
|
|
JJ
Гродненец
|
ОГо!А я думал ты никогда не догонишь,но это скорее власть соглашаеться с народом 
|
|
|
|
Демократия - это когда умные вынуждены не только выслушивать мнение дураков, но и считаться с ним.
|
|
|
Paladin
|
2 JJ
" ОГо!А я думал ты никогда не догонишь,но это скорее власть соглашаеться с народом"
Я доходчивый! Иногда... тока не вижу в Вашем посте ответа на свой вопрос... догончивый вы наш.
|
|
|
|
|
|
|
JJ
Гродненец
|
Выше прочитай...или на какой вопрос?
|
|
|
|
|
|
|
televital
|
2 Paladin Працэс русіфікацыі цягнуўся на працягу 2 стагоддзяў. Увесь гэты час СІСТЭМЫ беларускай адукацыі, асабліва вышэйшай, на дзяржаўным узроўні не існавала. Любы беларус каб падняцца па прыступках сацыяльнага статусу, вымушаны атрымоўваць менавіта расейскамоўную адукацыю. Вынік мы можым назіраць іў гісторыі, калі за тыя ж пару стагоддзяў была цалкам апалячана нашая шляхта. Пры гэтым тады не было такога татальнага ўзьдзеяньня сучасных мас-медыя. І яшчэ наконт таго што гэтыя працэсы ўласьцівы толькі нашаму народу. Паглядзі на уэльсцаў, прусаў і г. д. А многія з гэтых народаў мелі пісьменства ды магутную культуру, як напрыклад даўнія эгіпцяне, этрускі. Але калі ня маеш нацыянальнай дзяржавы, якая рупіцца пра адукацыю, ад любога народа ў гістарычнай пэрспектыве можа застацца толькі некалькі ўпамінаў у летапісах больш удалых народаў. Тэорыя барацьбы за існаваньне думаю справядліва і ў дачыненьні да народаў. У любы час яны вядуць барацьбу за жыцьцёвую прастору. Думаю нам мэтанакіравана навязваюць гэтую талерантнасьць, каб мы здаліся без бою.
|
|
|
|
|
|
|
JJ
Гродненец
|
телевитал,вы надоели молодй человек.Вы это уже раз 3-4 пишите,не думайте что историю Белоруссии и Белорусскую литературу только вы изучали.
|
|
|
|
|
|
|
televital
|
У адрозьненне ад Вас я вывучаў гісторыю Беларусі . А Ваш погляд я таксама чытаў некалькі разоў. Можа каб Вы не дай Божа не стаміліся ад чытаньня проста не чытайце маі пасты.
|
|
|
|
|
|
|
JJ
Гродненец
|
нд-а.Вы очень,очень ограниченый человек.И я постараюсь не читать вашу тафтологию,хоть будет и трудно.
|
|
|
|
|
|
|
vgorb
|
2 JJ:
"Перспектив у Белорусского языка нет.В конце концов на нём будут говорить в отдалённых частях цтраны и такие "патриоты" как тут (ну не говорите вы ведь в жизни по Белорусски)... "
Так это положительный момент,или нет?
|
|
|
|
|
|
|
JJ
Гродненец
|
положительно то,что страна будет объединена под одним языком.
|
|
|
|
|
|
|
vgorb
|
И под каким же?, осмелюсь Вас спросить...И с кем объединена? Может с какой-то другой страной?
|
|
« Последнее редактирование: 11 Октябрь 2005, 07:53:31 от vgorb »
|
|
|
|
|
Paladin
|
2 televital " Працэс русіфікацыі цягнуўся на працягу 2 стагоддзяў. Увесь гэты час СІСТЭМЫ беларускай адукацыі, асабліва вышэйшай, на дзяржаўным узроўні не існавала. Любы беларус каб падняцца па прыступках сацыяльнага статусу, вымушаны атрымоўваць менавіта расейскамоўную адукацыю." Выдатна! Цяпер наступнае пытанне... русификацыи были паддадзены усе... и тыя хто называу сябе беларусами и тыя хто называу сябе паляками и тыя хто называу сябе татарами... Але розница у тым што у полькай гисторыи такое паняцце амаль не сустракаецца. Немагчымым зъявилася русификацыя палякау и (паводле вашай тэорыи) з легкасцю удалося з беларусами. Дакладна так сама немамгчымым зъявиуся пераход пауночных ирландцау на пратэстантызм. Я к вы уяуляце сабе растлумачыць жыхару Белфаста што ен цяпер ен англичанин и пратэстант? А их стараюцца асимилираваць значна даужэй чым беларусау. Вось цикава што ты адкажаш на таки кут погляду?  Чаму адрозны стан беларускага погляду на уласную культуру нават тады кали Беларусь иснуе я незалежны край? "Вынік мы можым назіраць іў гісторыі, калі за тыя ж пару стагоддзяў была цалкам апалячана нашая шляхта. Пры гэтым тады не было такога татальнага ўзьдзеяньня сучасных мас-медыя. " А што беларускую шляхту нехта заганяу у польскую? Я б хацеу убачыць больш разгонутую думку на гэты пункт. Але тольки тваю... Не адносьники!  " І яшчэ наконт таго што гэтыя працэсы ўласьцівы толькі нашаму народу. Паглядзі на уэльсцаў, прусаў і г. д. А многія з гэтых народаў мелі пісьменства ды магутную культуру, як напрыклад даўнія эгіпцяне, этрускі." На мой погляд гэта ужо перабор. А што уэльсцы? Гэтаж тыя самыя агличане. Так можна и Беларусь падзялиць на белую и чорную... Бо уласцива кажучы на гэтых землях яны и были. Алеж тым не меньш называям УСИХ беларусами. " Тэорыя барацьбы за існаваньне думаю справядліва і ў дачыненьні да народаў. У любы час яны вядуць барацьбу за жыцьцёвую прастору. Думаю нам мэтанакіравана навязваюць гэтую талерантнасьць, каб мы здаліся без бою." Кали думаеш что навязваю я то памыляешся. Я проста хацеу б ведаць больш пра беларусау. Можна са мной спрачацца але я так чы инакш дабываю веды.  Таким чынам буду удзячны за канструктыуны адказ. 
|
|
|
|
|
|
|
Юнона
|
Знаете, уважаемые... ответ на вопрос "жить или не жить белорусскому языку", намного проще чем вы тут развели демагогию... Всё зависит от удобства, да-да! Если бы нашему человеку было удобно разговаривать на бел.языке,т.е. в повседневной жизни он ему был необходим, что бы суметь контактировать с людьми, то поверьте, он бы так скоропостижно (ой!), хотела сказать пока ещё в предсмертных конвульсиях не бился бы! Он почти вымер из-за своей ненадобности, не так ли? Ну не нужен он современному человеку, не нужен! А если хотите, могу предложить возродить латинский язык, если уж не в магатэ совсем - это дело даже перспективнее из-за своей экзотичности! И вообще, мне кажется, не надо продлять агонию, дайте ему (языку) умереть спокойно и с достоинством. Пусть мы лучше запомним его как красивейший язык наших предков, чем как насильно насаждаемую, отвратительную трасянку!
|
|
|
|
|
|
|
vgorb
|
А ну-ка,ребятки,вспомните какой % "нашего человека" назвал белорусский язык своим РОДНЫМ....Очарoвательная, должна быть, девушка-эта Юнона.
Только вот холодком повеяло...
|
|
« Последнее редактирование: 12 Октябрь 2005, 22:16:36 от vgorb »
|
|
|
|
|
DarkAvenger
|
Не забываем также, ребятки, какой % высказался за придания русскому государственного статуса.
|
|
|
|
Здесь могла быть ваша реклама.
|
|
|
Юнона
|
Знаете, это похоже на то, сколький % в графе "национальность" указал "белорус"... Как бы там ни было, я за эвтаназию! И не от душевной жестокости, а от большой любви к когда то очень почитаемому и популярному белорусскому языку. И похоже, господа, мы вмешиваемся в своеобразный естественный языковой отбор. Конечно, можно в нем поддерживать так называемую искусственную жизнь, но будет ли он в таком случае полноценным? А вдруг, с исчезновением бел.языка родиться какой-нибудь новый, ещё более красивый и совершенный... Ведь когда-то подобным образом родился и наш, белорусский...
P.S. vgorb - спасибо, за предположения...
|
|
|
|
|
|
|
vgorb
|
И Вы,солнышко, так спокойно дадите "Вашему" умереть, даже не насладившись им всласть? И будете надеяться на возможно ещё одно "зачатие"?
|
|
« Последнее редактирование: 13 Октябрь 2005, 00:12:48 от vgorb »
|
|
|
|
|
Юнона
|
Уважаемый Vgorb, в своё время - повальной белорусизации, когда в авральном порядке все учебники в школах были переведены на бел.язык и предметы читались только на оном...насладиться я успела. А теперь, если вдруг возникает желание вспомнить наш "не менее могучий и прекрасный", то достаточно открыть классические белоруские произведения, ну или на худой конец - послушать БТ. Мне кажется, что если чем-либо пичкать насильно, то в конце-концов, даже если оно тебе ранее безумно нравилось, это просто будет вызывать стойкое отвращение не только к самому предмету, но и ко всем его производным. Эдак мы не только не захотим слышать белорусский язык, но даже читать на нём не сможем без отвращения. А насчет "зачатия", кто знает? а вдруг....
|
|
|
|
|
|
|
vgorb
|
Хотя и не во всём согласен с Вами,манера "подачи материала"и Ваша корректность вызывает уважение. Спасибо. Хлопчыкi, вучыцiся...
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
А где Listapad c Televital-ом?  Мне бы с кем подискутировать...  Там вопросы на предидущей странице... "А теперь, если вдруг возникает желание вспомнить наш "не менее могучий и прекрасный", то достаточно открыть классические белоруские произведения, ну или на худой конец - послушать БТ." Все это "верно"... Так же "верно" как и называться северозападным краем а название Белорусь оставить учебникам по истории. Вот меня просто мучает вопрос почему в Белоруссии Белорусский (замечу что не сухиашили или латинский) считаеться мертвым?
|
|
|
|
|
|
|
ErEpb
|
Надеюсь белорусский язык все-таки возродится.... Но надежда умирает после того как поговоришь со своими ровесниками........
|
|
|
|
Грузоперевозки по городу и области. Автомобиль ГАЗ-53, 6 тонн. Тел. 7808690
|
|
|
televital
|
"Мне кажется, что если чем-либо пичкать насильно, то в конце-концов, даже если оно тебе ранее безумно нравилось, это просто будет вызывать стойкое отвращение не только к самому предмету, но и ко всем его производным." Ня думаю й Вы таму прыкладам, Вас з дзяцінства пічкалі расейскай мовай , але Вам гэта нармальна. Вы канешне адкажаце,гэта ж з дзяцінства, але вось мой бацька ўсё дзяцінства размаўляў і вучыўся на беларускай, а зараз нават акцэнту няма. А тыя хто ад'яжджаюць у ЗША ці яшчэ некуды, ды апантана вывучаюць якую-небудзь ангельскую- чаму, ды таму што спадзяюцца палепшыць свой дабрабыт. Мне зараз зноў скажуць, што гэта ўжо ад мяне чулі, але калі на дзяржаўным узроўні стварыць умовы што для падвышэньня маёмаснага й сацыяльнага статусу трэба будзе валодаць беларускай, то тыя ж абыякавыя зараз да мовы людзі аддадуць сваіх дзяцей у беларускамоўныя школы. а самі пайдуць на курсы па вывучэньню. Згодны, што будуць і тыя хто будзе прынцыпова супраць, магчыма яны й дэманстрацыі супраць будуць ладзіць, але такіх будзе меньшасьць. Дый гэта натуральна ў Беларусі расейскамоўная меньшасьць, а не як зараз беларускамоўная.
|
|
|
|
|
|
|
televital
|
Paladin, я быў у Менску на футболе. На конт пытаньня, а што Вы жадаеце пачуць ? Якуюсьці ўнівэрсальную прычыну? Пэўна галоўная гэта тое што нашыя продкі ня здолелі знайсьці ў сябе мужнасьці ды здольнасьцяў, каб супрацьстаяць "русіфікацыі". Гэтыя плады мы зараз і пажынаем. Магчыма напрыклад вінаваты( як заўсёды  ) Пазьняк якому месцамі не хапала дыпляматыі ў прасоўваньні беларусізацыі. Магчыма , не стопудова вінаваты я сам калі ў падлеткавым узросце лічыў ,як Юнона,беларускую мову непатрэбнай, калі студэнтам замест таго каб падтрымаць таго ж Пазьняка, проста жыў й думаў, што мова сама зьявіцца ў жыцьці,  у адпаведнасьці з законам аб мовах, калі сёньня мне зручней размаўляць з людзьмі на расейскай таму што так хутчэй мяне зразумеюць( адмазка  ), калі ў мяне не хапае часу ,каб лепш вывучыць родную мову й стаць больш пісьменным. Але лічу што акрамя як ставіць дыягназ "Хто вінаваты?",важна ведаць, хоць бы й для самога "Што зрабіць".
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
2 televital " Paladin, я быў у Менску на футболе." Я проста пацикавиуся куды дзелися найлепшый апаненты!  "Пэўна галоўная гэта тое што нашыя продкі ня здолелі знайсьці ў сябе мужнасьці ды здольнасьцяў, каб супрацьстаяць "русіфікацыі". Гэтыя плады мы зараз і пажынаем." Я яшчэраз хачу звярнуць тваю увагу на той факт што разам з беларусами пад русификацыю падали и усе астатния народы. Але чамусци пра русификацыю прыходзицца гаварыць кали гаворка заходзиць менавита пра беларусау. Чаму? Як шаноуны спадар личыць? Бо по мойму ни русифиакацыя ни тым больш паланизацыя не магли з'явицца забойцами беларускай культуры и мовы. " Але лічу што акрамя як ставіць дыягназ "Хто вінаваты?",важна ведаць, хоць бы й для самога "Што зрабіць"." А я и не шукаю винаватых... Я хачу паразважаць чаму такое сталася... тады и стане зразумела чаму культура и мова памираюць.
|
|
|
|
|
|
|
SAnt
|
Шаноўныя! Мова "памірае" ўжо апошнія 200 гадоў. Культурныя каштоўнасці параздавалі задарма ва ўсе бакі. А перспектыва з'явіцца толькі тады, калі будуць зробленыя адпаведныя захады з боку ўлады. А пакуль гэтай ўладзе выгадна не быць беларускамоўнай. Бо мова стала інструментам палітыкі. На той самай Украіне, калі ты аднолькава добра не валодаешь і рускай і украінскай мовай, то ў палітыцы табе не нічога не свеціць. Калі так стане у нас, то сітуацыя будзе выпраўляцца вельмі хутка. Заўсёды меншасць (эліта) рэгулявала жыццё большасці. Адзінае, што гэта павінна прыйсці без асаблівага гвалту, каб пазбегнуць фармаванне класу рэзкіх антаганістаў.
|
|
|
|
|
|
|
televital
|
Я яшчэраз хачу звярнуць тваю увагу на той факт што разам з беларусами пад русификацыю падали и усе астатния народы. Але чамусци пра русификацыю прыходзицца гаварыць кали гаворка заходзиць менавита пра беларусау. Чаму? Як шаноуны спадар личыць? Бо по мойму ни русифиакацыя ни тым больш паланизацыя не магли з'явицца забойцами беларускай культуры и мовы.
А я і не кажу што русіфікацыя, ці паланізацыя забілі нашую мову. Ня гледзячы ні на што яна развіваецца. Але ў наш імклівы век вельмі марудна і таму мы прайграем ў барацьбе за жыцьцёвую прастору мовы , я спадзяюся часова.Мы ўжо амаль цалкам згубілі Віленшчыну, Беласточчыну, Смаленшчыну. Чаму так адбываецца? Калі ў глабальным плане, то вытокі можна шукаць у любую эпоху.Але я не згодны, што русіфікацыя тычыцца толькі беларусаў. Паглядзіце на паўночныя народы Расеі- там сітуацыя горшая. А тыя ж украінцы з іх усходнімі вобласьцямі? але ім прасьцей- у іх ёсьць Львоў, дзе яны здолелі зрабіць кузьню нацыянальнай інтэлектуальнай эліты. Нашыя адраджэнцы думаю хацелі тое самае стварыць ў Вільні, але Сталін аддаў яе летувісам.
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
" А я і не кажу што русіфікацыя, ці паланізацыя забілі нашую мову. Ня гледзячы ні на што яна развіваецца. Але ў наш імклівы век вельмі марудна і таму мы прайграем ў барацьбе за жыцьцёвую прастору мовы , я спадзяюся часова." Але з кім прайграем? З самімі сабой? "Мы ўжо амаль цалкам згубілі Віленшчыну, Беласточчыну, Смаленшчыну. " Гэта як згубілі? Калі? Да рэчы на Беласточчыне беларуская культура расце і квітнея гэта можа яны згубілі Беларусь а не наадварот?  У Вільні жыве тых хто называе сябе палякамі 6,7 працэнта беларусаў - палатара... Меньш чым палякау у працэнтных адносінах у ваўсей беларусі. Так что хто што згубіў гэта яшчэ пытанне. Мы пра мову гтарым унутры нашай краіны памятайце пра гэта. " А тыя ж украінцы з іх усходнімі вобласьцямі? але ім прасьцей- у іх ёсьць Львоў, дзе яны здолелі зрабіць кузьню нацыянальнай інтэлектуальнай эліты. Нашыя адраджэнцы думаю хацелі тое самае стварыць ў Вільні, але Сталін аддаў яе летувісам. " Толькі уліваючы тое што Беларусы там не жывуць можна лічць што ты марыш пра адраджэнне культуры рэчы паспалітай?
|
|
|
|
|
|
|
televital
|
"Але з кім прайграем? З самімі сабой? " Прайграем суседнім этнасам. Заўсёды больш як , быццам бы , Гумілёў казаў "пасіянарныя" этнасы асімілююць суседнія больш "талерантныя" і дзяржава дапамагае ствараць для гэтага ўмовы. "Гэта як згубілі? Калі?" За апошнія некалькі стагоддзяў. "Да рэчы на Беласточчыне беларуская культура расце і квітнея гэта можа яны згубілі Беларусь а не наадварот?" Раней на Беласточчыне большасьць была беларускай, зараз польскай. Зразумела што гэта не перасяленьне народаў. "У Вільні жыве тых хто называе сябе палякамі 6,7 працэнта беларусаў - палатара... " Да палякамі і ў нас называюць усіх каталікоў. Ды большасьць з іх і лічыць сябе за палякаў- ксяндзы жа з дзяцінства ім кажуць што яны палякі. "Толькі уліваючы тое што Беларусы там не жывуць можна лічць што ты марыш пра адраджэнне культуры рэчы паспалітай? " Культура Рэчы Паспалітай складалася з культур народаў, якія ў ёй жылі, але згодны з тым што к канцу існаваньня Рэчы Паспалітай ў ёй дамінавала польская, як напрыклад у Савецкім Саюзе расейская. У гарадах большасьць была наогул жыдоўская, але ж большасьць насельніцтва жыло тады ў сельскай мясцовасьці. Няведаю дакладных лічбаў, але думаю што і ў Львове напрыканцы дзевятнаццатага стагоддзя ўкраінцы былі меньшасьцю.
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
2 televital " Прайграем суседнім этнасам. Заўсёды больш як , быццам бы , Гумілёў казаў "пасіянарныя" этнасы асімілююць суседнія больш "талерантныя" і дзяржава дапамагае ствараць для гэтага ўмовы." Ды я і пытаю! Як па твойму? Наш этнас уласную свядомасць мае? 1) мае - ды кчамуж ен губляе уласныя дабыткі 2) не мае - дык навошта тады розніца у назвах? А ад гісторыі тутэшых зямель можна адрачыся спакойна. Бо атрымоўваеца што сучаснае пакаленне хоць і кажа што ганарыцца дасягненнямі сваіх продкаў але робіць, адносна іх, усе наадварот гэта можна раслумарыць адназначна як тое што гістоыя і культура ВКЛ успрымаецца як голы факт, але ніхто сапраўды не лічыць уласнай гісторыяй сваіх продкаў! Дарэчы, чаму Адама Міцкевіча, не выкладаюць у школе? Адракліся ці забылі? " За апошнія некалькі стагоддзяў. " Прабач! За апошнія некалькі стагоддзяў тут была Літва і Рэч Паспалітая... і хачу зазначыць што розніца не толькі у назве але ў актыўнасці і свядомасці. Вось на некалькі дзесяцігоддзяў нельга не згадзіцца а стагоддзі эта перабор. На мой погляд зразумела.  " Раней на Беласточчыне большасьць была беларускай, зараз польскай. Зразумела што гэта не перасяленьне народаў." Канкрэтна! Калі гэтак было? " Да палякамі і ў нас называюць усіх каталікоў. " Амаль усіх каталікоў! Я ведаю два прыходы агульнай колькасцю каля 1000 чалавек і беларусамі сябе з іх называюць часцьвера... Калі усіх назваць назваць палякамі то памылка складае 0.4%. Нейкая прауда у гэтым есць. Зразумела што боль на усход гэтае правіла не дзейнічае. " Ды большасьць з іх і лічыць сябе за палякаў- ксяндзы жа з дзяцінства ім кажуць што яны палякі." Ох! Нічога сабе фокусы!  Знацца бацькі дзіцякі кажуць што ен беларус а ксендз у касцеле іх перайнакшвае? Няверу!  Дакажы! " Культура Рэчы Паспалітай складалася з культур народаў, якія ў ёй жылі, але згодны з тым што к канцу існаваньня Рэчы Паспалітай ў ёй дамінавала польская, як напрыклад у Савецкім Саюзе расейская. " культура Рэчы Паспалітай якой была такой засталася. Яна і цяпер шмат нацыянальная і шмат культурная... Беларусы, Кашубы, Гурале, Слензакі, Украінцы і г.д. Усе маюць права на уласныя здабыткі. На праграму ў школе... І на штодзеннае карыстанне з мовы свайго круга. Нікому з пералічаных не сказалі што у школе не будуць выкладаць на мове адрозных ад польскай і што мовы тыпу "сухіашілі" Рэчы Паспалітай непатрэбны. Дарэчы дні беларускай нацыянальнай культуры у Польшчы праводзяць значна часцей чым дажынкі у РБ. Прычым не толькі ма месцу жыхарства Беларусаў. А ў гісторыі усяе Рэчы за мову і нацыянальнасць яшчэ нікого за краты не садзілі і галаву не сяклі. Так што нягледзячы на тое што тут была Рэч Паспалітая нідзе не відаць каб Беларусам ставілі якія небудз перашкоды у самарэалізацыі як этнаса і як народа і не было ніовднага выступлення (менавіта) Беларусаў супраць Рэчы , вось з царызмам і расеяй усе строга наадварот не улічваючы зразумела некалькіх апошніх дзесяцігоддзяў.  " У гарадах большасьць была наогул жыдоўская, але ж большасьць насельніцтва жыло тады ў сельскай мясцовасьці. Няведаю дакладных лічбаў, але думаю што і ў Львове напрыканцы дзевятнаццатага стагоддзя ўкраінцы былі меньшасьцю." Дакладна! Таксама дарэчы было і ў Гродна! здэцца працэнтаў 40 былі яўрэі а потым усе астатнія.  Дарэчы такія колькасці яўрэскага этнаса у Рэчы Паспалітай атрымаліся у выніку шматсотгоднай плітыкі і менталітэта мясцовых жыхароў. У тыя часы калі іх прыцяснялі амаль па ўсяму свету тут быў ціхі куток дзе ніхто нікога не чапаў. Вось і сяліліся. Ядумаю што вольныя законы прыцягвалі сюды людзей розных нацыянальнасцяў, і на мой погляд такія кровазмяшанне на нашых землях далі нам выдатныя гістарычныя постаці! Такіх як Касцюшка , Міцкевіч, Пілсуцкі, Чэслав Немэн, а чаго толькі стоіць род Ягелонскі?  Гэта ж усе нашыя зямлякі!
|
|
|
|
|
|
|
|