|
mchy
|
Вот мы и напшикали тут... на весь форум... так что не порть воздух своими духами!  таки Паладина проняло, вышел за рамки своей "культурности"  М-да. Короче, опять виноваты другие. Обидно, когда другие принимают решение за весь народ? Обидно, но это очевидный исторический факт для непредвзятого взгляда. Москали и ляхи, которые на протяжении столетий пытались уничтожить нашу страну и растащить по своим закуткам и до сих пор не унимаются, тут не имеют права голоса в виду чрезмерной заинтересованности в вопросе. Надо что-то с этим делать. Вывод у тебя замечательный и я бы с удовольствие принял факт одного беларуского государственного языка в РБ. Так кто же должен отстаивать и воспитывать культуру родного языка? Неужели опять должен придти "дядя" и показать как надо делать? Ведь нет условий для обучения на беларуском языке в Беларуси, беларускоговорящие вызывают агрессиию у госчиновников. Надо сначала это изменить. Как ты это собираешься изменить? Неужели выборами? Политические вопросы решаются политическими средствами. Выборы - одно из них. Всякого рода высказывания в духе: "начни с себя, тебе же никто не запрещает" - чистой воды демагогия. Это, конечно, может дать удовлетворение и дополнительные проблемы в жизни единицам-энтузиастам, но картину в целом не изменит ... еще одно поколение и уже ничто картину не изменит. Должна быть государственная программа, должно быть беларуское образование, должен быть один государственный язык. Этого можно добиться только сменой режима. Повторю еще раз. Я ЗА беларуский язык, как основной или даже единственный, но как и во всем начинать надо с себя каждому из беларусов, а не с ожиданий лучшего времени. Что значит начать с себя? Запрещать своему ребенку ходить в рускую школу, а затем не дать поступить ему в русский вуз? Не подпускать к русскому теливизору и не давать читать газет и журналов?
|
|
|
|
« Последнее редактирование: 31 Октябрь 2007, 14:40:59 от mchy »
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Вот мы и напшикали тут... на весь форум... так что не порть воздух своими духами!  таки Паладина проняло, вышел за рамки своей "культурности"  Не ну так непроизвольные пшики... причем тут культура?  Анатомия! 
|
|
|
|
« Последнее редактирование: 31 Октябрь 2007, 14:08:47 от Paladin »
|
|
|
|
|
|
mchy
|
Не ну так непроизвольные пшики... причем тут культура?  Анатомия!  хорошая дубовая пробка решит твои непроизвольные анатомические проблемы 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Не ну так непроизвольные пшики... причем тут культура?  Анатомия!  хорошая дубовая пробка решит твои непроизвольные анатомические проблемы  Она меня убъет. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mchy, ещё раз +1; добавить нечего 
|
|
|
|
« Последнее редактирование: 31 Октябрь 2007, 16:44:18 от www »
|
|
Няхай жыве магутны, сьмелы Наш беларускі вольны дух. Штандар наш бел-чырвоны-белы, Пакрый сабой народны рух.
На бой! За шчасьце і за волю Народу слаўнага свайго! Браты, цярпелі мы даволі, На бой усе да аднаго!
|
|
|
|
-LONE_WOLF-
|
Интересно, где вы такую молодёжь находите? В парке с бутылкой пиффка, иль под скамейкой? Тогда ясно. увы, но он прав, если говорить о школьной молодёжи. дальше я небыл и говорить не стану... просто допустим бел. яз мы ужываем на 3-прадметах максымум... гэта бел.зя и лит. гисторыя беларуи(у нас ещё да, а у малых ужэ нед), ну и у 9-м класе геаграфия беларуси... а остальные предметы на русском... и мне илчно кажется, что поле такова количества русских предметов белорусский язык несмотрится удобным... он как англ.яз на уроке поговорили и забыли дождавшийсь конца урока...  [highlight]но я за свой язык рад! в моей стране нет никакова 2-о языка...(ну не будем вдоваться в крайности пр районы де там туда сюда) а так норм...  [/highlight] на омеченное жёлтым не отвечать! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
увы, но он прав, если говорить о школьной молодёжи. дальше я небыл и говорить не стану... просто допустим бел. яз мы ужываем на 3-прадметах максымум... гэта бел.зя и лит. гисторыя беларуи(у нас ещё да, а у малых ужэ нед), ну и у 9-м класе геаграфия беларуси... а остальные предметы на русском... и мне илчно кажется, что поле такова количества русских предметов белорусский язык несмотрится удобным... он как англ.яз на уроке поговорили и забыли дождавшийсь конца урока... Ты меня уже начинаешь напрягать. Каким макаром ты [highlight]"негативное отношение"[/highlight] к языку (ты прокомментировал ответ на эту часть) приплёл к "мало предметов не беларуском"? Следи за ходом дискуссии, а она почти всегда не линейна. Да и посты ты мои невнимательно читаешь: каких 75% ты шо злузду зъехау))))!!! Может только по бацкавским опросам такая цифра набраться... а в реале дае бог что хоть 10% 75% граждан родным языком считают беларуский. Остаётся создать условия для того, чтобы беларуский язык стал по-настоящему государственным, популярным, ещё более развитым и охватывал как можно больше сфер жизни. И вы будете свидетелями "чуда" 
|
|
|
|
|
|
Няхай жыве магутны, сьмелы Наш беларускі вольны дух. Штандар наш бел-чырвоны-белы, Пакрый сабой народны рух.
На бой! За шчасьце і за волю Народу слаўнага свайго! Браты, цярпелі мы даволі, На бой усе да аднаго!
|
|
|
|
marusy35
|
Здравствуйте!Уважаемые белорусы и гости нашей страны,Я работаю учителем в школе, преподаю белорусский язык и литературу.Хочу отметить что ученики не все стремятся выучить свой родной язык,говорят что он непонятный и портит речь,Я считаю что это не так Мы родзилися у Белоруссии и мы павинны размаулять на беларусскай мове!Иногда когда слышишь комментарии в адрес белорусского языка становится очень обидно и досадно.Я вообще б сделала программу обучения для школьников на белорусском языке, (хотя бы по желанию учеников.) С уважением Анна Николаевна.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vetka
Молодой Гродненец
|
Анна Николаевна! А запятые, те знаки пунктации, как учителю языка, расставлять не надо? С прискорбием, Vetka.
|
|
|
|
« Последнее редактирование: 12 Февраль 2012, 13:45:06 от vetka »
|
|
Модератор на форуме, тоже самое, что и Лукашенко в Беларуси.
|
|
|
|
Russy
|
Настаўнікам ды настаўніцам мовы не трэба, а можна. Як змагарам размаўляць па-беларуску. Ведаеце колькі косак за прафесійны сташ яны ставят і правяраюць іх налічыя? Таму хай хоць тудакава не нада.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
рыгор
|
С уважением Анна Николаевна. и ник маруся.
|
|
|
|
|
|
Сейчас люди машинки в Россию попродают, понесут денежку в банк на депозит - и вуаля, кризиса как не бывало. Даже ещё больше валюты в стране станет чем было
|
|
|
|
Russy
|
Назвіска можа ці ў касьцеле хрычана ў чэсьць Маткі Б-сскай.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aless
|
Дзяржаунай мовай павинна быць беларуская.Нихто не забараняе карыстацца рускай мовай,але справаводства,юрыспрудэнцыя i гэтак далей павiнна весцiсяна роднай мове.А Маруся Анна Нiкалаеуна нiякая не настаунiца,судзячы па яе посту.Яна, хiба, i рускай мовы ня ведае.
|
|
|
|
|
|
+375 25 7341765
|
|
|
|
aless
|
А если кто-то не может составить документ на белорусском - он должен платить переводчику, как когда-то предлагал Поздняк? Тогда давайте сразу введем английский, наши дети скажут нам спасибо когда подрастут Приедь в Штаты или Англию и скажи им ,что они козлы и должны говорить по-русски,потому что ты другого языка не знаешь.Твоя проблема ,если ты умственно ограничен и не можешь освоить еще один язык.Это не МИД ,а дурка по Вам плачет.
|
|
|
|
|
|
+375 25 7341765
|
|
|
|
Polly
|
Толькі, на мой погляд, ўсё роўна павінны быць нейкія выключэнні для тых, каму ў час прыняцця закона аб мове будзе болей за 70 год. Таму што ў такім ўзросце вывучаць новую мову ўжо складана. Хаця, недзе чытала, што найлепшы ўзрост для вывучэння новых моў нават не дзяцінства, а 50-65 год, але ж ўсё роўна не 70-80))). Дарэчы, хутка ў нас усіх з'явіцца цалкам беларускамоўны канал! 
|
|
|
|
|
|
Чалавек можа ўсё. Межаў яго сiле няма, калi наперадзе агонь надзеi. Гэта вельмi добра ведаюць гуманiсты, фанатыкi i закаханыя. Што тады казаць пра тых, хто i першы, i другi, i трэцi.
|
|
|
|
fireatwill
|
Кстати из-за такой непримиримости в 94-м проиграл Поздняк. Не повторяйте его ошибок в 94-м? это когда на выборах честно подсчитывали голоса?
|
|
|
|
|
|
Если ты споришь с идиотом,вероятно то же самое делает и он. Мне всегда немного грустно, когда красноречиво, изящно и тонко оскорбляешь человека, а он слишком глуп, чтобы это понять.
|
|
|
|
|
|
aless
|
Что ж даже вы здесь пишете на небелорусском? Берите пример с bvnor - у него вообще нет кириллических букв на клавиатуре, но ему это не мешает Я могу и по-английски писать,но пишу на то,на котором общается большинство форумчам.Могу по -польски,если Вам легче будет.Для меня не проблема общаться на разных языках.А вот писать,как bvnor,то лучше вообще молчать,а предварительно поучить грамматику.
|
|
|
|
|
|
+375 25 7341765
|
|
|
Ліхтарат
Гродненец
|
Я могу и по-английски писать,но пишу на то,на котором общается большинство форумчам.Могу по -польски,... Які цудоўны мовазнаўца... Слухай, "мовазнаўца" лыкавы, чаму ты мне ў прыватцы па-расейску адказаў, калі я табе туды па-людзку напісаў? Усёж-такі прыслухайся да маёй табе там парады, вучоны...  p.s. І яшчэ табе, дужа вучонаму, вусная вымова за тое, што не ставіш пасля знакаў прыпынку ў сваіх крэмзалях прабел, што робяць усе адукаваныя і нават паўадукаваныя перцы. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aless
|
Я адказау Polly па-беларуску,а табе не,бо не трэба выхваляцца сваёй ведай мовы.Я сябе мовазнауцам не звау,а толькi сказау,што разумею i другiе мовы i ад гэтага не збяднеу.
|
|
|
|
|
|
+375 25 7341765
|
|
|
Ліхтарат
Гродненец
|
Я адказау Polly па-беларуску,а табе не,бо не трэба выхваляцца сваёй ведай мовы.Я сябе мовазнауцам не звау,а толькi сказау,што разумею i другiе мовы i ад гэтага не збяднеу.
Што ты меў па-беларускай у школе?  А па расейскай? Але, як гавораць палякі - mniejsza z tym... Але вось што мне карціць табе, плюшаваму рускамоўнаму перцу, сказаць - я не "выхваляюся сваёй ведай мовы" я проста пішу так, бо думаю па-беларуску. І мне похер, што ты на гэты конт тут вярзеш і якія гаўнадумкі клавай без прабелаў дрэпаеш. Але калі ты тычаш bvnorа носам у ягоныя моўныя хібы, дык мне робіцца проста смешна і гідотна. P.S. Бачу, ты не ведаеш, дзе ў беларускай раскладцы літара "ў". Запішы, мо калі давядзецца бліснуць розумам, - там дзе ў рускай "щ". Але лепей яе не чапай, бо ўсё роўна не здолееш даўмецца, калі і куды яе трэба пісаць. 
|
|
|
|
« Последнее редактирование: 18 Февраль 2012, 13:50:03 от Ліхтарат »
|
|
|
|
|
|
aless
|
Я ,между прочим,получил на вступительном экзамене в Ленинградский Государственный Университет им.Жданова пятерку за сочинение.На 8 листов.
Добавлено: 18 Февраль 2012, 22:40:02 I, мiж iншым,я папрасiу прабачэння у bvnor'а,калi я яго абразiу.Я меу на увазе электронны перакладнiк.Я не усталеуваю беларускую
Добавлено: 18 Февраль 2012, 23:45:47 раскладку,бо у мяне шмат працы з перакладам з ангельскай на рускую мову.I лiшняя раскладка мне не патрэбна.
|
|
|
|
« Последнее редактирование: 18 Февраль 2012, 23:45:47 от aless »
|
|
+375 25 7341765
|
|
|
Ліхтарат
Гродненец
|
Я ,между прочим,получил на вступительном экзамене в Ленинградский Государственный Университет им.Жданова пятерку за сочинение.На 8 листов. Выкладчык, мабыць, на другім аркушы заманаўся тваё трызненне чытаць, таму, каб адчапіцца, даў табе пяць.  Я не усталеуваю беларускую раскладку,бо у мяне шмат працы з перакладам з ангельскай на рускую мову.I лiшняя раскладка мне не патрэбна.
Яна ў цябе што, есці просіць?  У мяне 5 раскладак, і ні воднай лішняй.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Загад чыноўнікам: не дапускаць беларусіфікацыі і скарачэння ўжывання рускай мовыУ «Нашу Ніву» трапіў цыркуляр, спушчаны з Адміністрацыі прэзідэнта па вертыкалі. Чытаць цалкам:  «У выкананне даручэнняў кіраўніка дзяржавы, дадзеных 24 лютага 2012, у ходзе нарады па выніках правядзення нарады Нацыянальнага музычнага праекта «Еўрафэст», першы намеснік кіраўніка Адміністрацыі прэзідэнта Рэспублікі Беларусь А. М. Радзькоў звярнуўся да вас з просьбай у 2012 годзе: Забяспечваць аптымізацыю расходаў мясцовых бюджэтаў на рэстаўрацыю і рэканструкцыю гісторыка-культурных каштоўнасцей, пастаноўку спектаклей, фільмаў, канцэртных праграмаў, правядзенне культурна-забаўляльных мерапрыемстваў; Прыняць канкрэтныя меры па недапушчэнні правядзення кіраўнікамі дзяржаўных органаў, іншых арганізацый палітыкі прымусовай беларусіфікацыі і штучнага скарачэння выкарыстання рускай мовы ў іх дзейнасці». Дакумент ідзе за подпісам намесніка начальніка ўпраўлення справамі аблвыканкама, загадчыка аддзела па арганізацыйна-метадычнай працы і справаводству Вольгі Клімаховіч. Мы патэлефанавалі ў Брэсцкі аблвыканкам, каб пераканацца ў сапраўднасці дакумента. «Так, сапраўдны, — адразу сказала спн. Клімаховіч. — Яны ідуць за маім подпісам, бо ўсе дакументы праходзяць праз мой аддзел, а не адразу да Сумара. Адкуль ён да вас трапіў?» Даведацца ад Вольгі Клімаховіч, якія меры будуць прымяняць, каб «спыніць прымусовую беларусіфікацыю» нам не ўдалося. Некалькі гадоў таму ў Брэсцкім аблвыканкаме кіраўнік аддзела ідэалогіі Аляксандр Рагачук прапаноўваў чыноўнікам раз на тыдзень размаўляць на працы і з наведвальнікамі па-беларуску. Рагачук ужо даўно не працуе ў аблвыканкаме, а іншых асаблівых праяваў беларусізацыі ад чыноўнікаў у Брэсцкай вобласці, дый у іншых рэгіёнаў, заўважана не было. Што датычыць першага пункта дакумента, які заклікае да «аптымізацыі расходаў мясцовых бюджэтаў на рэстаўрацыю і рэканструкцыю гісторыка-культурных каштоўнасцей», то гэта можа азначаць спыненне гэтых праектаў. Зусім нядаўна міністр культуры Павел Латушка запусціў дзяржаўную праграму «Замкі Беларусі», якая мела на мэце адраджэнне многіх замкаў, у тым ліку на тэрыторыі Брэстчыны. Цяпер гэтая праграма можа апынуцца пад пытаннем. Варта адзначыць, што Павел Латушка быў абвешчаны адным з вінаватых у «фальсіфікацыі вынікаў «Еўрафэсту». Міністру, як і старшыні Белтэлерадыёкампаніі Генадзю Давыдзьку былі абвешчаныя вымовы. Пра якую «беларусіфікацыю» можа ісці гаворка, калі летась па-беларуску ў краіне вучылася толькі 19% школьнікаў — драматычная нізкая лічба. У навучальным годзе 1994/1995 (год прыходу да ўлады Лукашэнкі) у першыя класы з беларускай мовай навучання набіралася 75% дзяцей, то ў наступным толькі 38%. Дагэтуль няма ніводнай беларускамоўнай вышэйшай навучальнай установы! Хоць студэнты і грамадскасць гэтага даўно дабіваюцца. Абсурд: школьнікі вучацца па-беларуску, але не маюць універсітэтаў, дзе маглі б працягваць вучыцца па-беларуску. «Элегантная русіфікацыя» ажыццяўляецца з дапамогай такіх вось прыёмаў. Пра інтэнсіўную русіфікацыю сведчаць вынікі двух перапісаў насельніцтва, якія праходзілі за часамі незалежнасці. Калі ў 1999 па-беларуску дома размаўляла 36,7% жыхароў краіны, то ў 2009 толькі 23,4%. Няма другой краіны ў Еўропе, дзе б так імкліва змяняўся моўны баланс. «Пытанні моўныя ў краіне вырашаныя раз і назаўсёды. Прынамсі, калі я буду прэзідэнтам. Мы гэтае пытанне рашылі на рэферэндуме. Мова — гэта тая сфера, якая не церпіць гвалту. Людзі павінны вырашаць самі. Толькі ідыёт у Беларусі можа адмовіцца ад расійскай мовы. У нас няма тэрмінаў па фізіцы, хіміі на беларускай мове. А тыя, што ёсць, сорамна гаварыць. У рускай мове, не расейскай, як некаторыя называюць, наша душа», — казаў Лукашэнка ў снежні 2009. «Я не стану Вас асуджаць за Вашу пазіцыю, — пагрозліва адказаў Аляксандр Лукашэнка Ганне Капшуль з дзяржаўнай глыбоцкай раёнкі, якая выступіла за пашырэнне сферы ўжывання беларускай мовы, скарыстаўшыся для гэтага прэс-канферэнцыяй кіраўніка дзяржавы. — Я нікога не папракаю. Гэта права кожнага чалавека — выбіраць. І калі вы ставіце пытанне, што руская мова — не родная, то гэта няправільна». * * * Просім чытачоў паведамляць Рэдакцыі і перасылаць іншыя дакументы, якія будуць раскрываць, у чым канкрэтна будзе заключацца «недапушчэнне прымусовай беларусіфікацыі». Чытаць цалкам:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|