Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
27 Август 2025, 05:44:21
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Гродненский Форум > Клубы по интересам > Полит-изба
(Модератор: ParanoЯ) > Тема:

Какой язык для Вас родной?

Голосование
Вопрос: Какой язык для Вас родной ?
русский - 439 (51,7%)
белорусский - 342 (40,3%)
другой - 47 (5,5%)
пох - 21 (2,5%)
Всего голосов: 642

Страниц  : 1 ... 68 69 71 72 ... 108 Далее»   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Какой язык для Вас родной?  (Прочитано 286001 раз)
Head
Гость
« Ответ #2070 : 05 Январь 2013, 22:28:56 »

Ды ладна. Мне здаецца вы крыху перабольшваеце. Беларусы- нацыя і гэта яскрава паказаў, напрыклад, байкот "выбарам".
Бывший
Кандидат в депутаты

Просмотр профиля
« Ответ #2071 : 06 Январь 2013, 16:41:19 »

Дзякуй за расповед экс-Oligarch. Вось так- у дзьвумоўнай краіне заканадаўства выконваецца нашмат лепей, чым у адзінанамоўнай.Дарэчы, а ў бытавых стасунках наколькі часта выкарыстоўваецца казахская?
Казахи между собой в основном общаются на казахском. В компаниях, где есть неказахи обычно общаются на русском. В столичных городах распространена местная "трасянка". Это когда говорят вроде бы по-казахски, но основные слова- русские с казахскими окончаниями, падежами и спряжениями.
В магазинах, на рынках с покупателями общаются также равноценно на обоих языках. Вывески - в основном на казахском (70/30). Идешь по городу и везеде видишь вывески типа "Конак уй" (гостиница), "Перделер Салоны" (Салон штор), "Белорус косметикалар" (Белорусская косметика), " Сауда орталыгы" (торговый центр), "Авто Жуу" (Автомойка) итд итп. Иногда русский перевод написан мелкими буквами на той же вывеске.  Кстати, наша работница в Астане- белоруска со шляхетской фамилией Невмержицкая жительница Казахстана в третьем поколении. Так вот она в совершенстве знает казахский язык- учила в школе+ в быту он также широко употребляется. Да и казахи относятся по-другому к тебе, если знаешь их язык. В общем, кош келдиниздер !

Всё в прошлом.
Head
Гость
« Ответ #2072 : 06 Январь 2013, 16:43:49 »

Казахи между собой в основном общаются на казахском. В компаниях, где есть неказахи обычно общаются на русском.
В магазинах, на рынках с покупателями общаются также равноценно на обоих языках. Вывески - в основном на казахском (70/30). Идешь по городу и везеде видишь вывески типа "Конак уй" (гостиница), "Перделер Салоны" (Салон штор), "Белорус косметикалар" (Белорусская косметика), " Сауда орталыгы" (торговый центр), "Авто Жуу" (Автомойка) итд итп. Иногда русский перевод написан мелкими буквами на той же вывеске.  Устати, наша работница в Астане со шляхетской фамилией Невмержицкая жительница Казахстана в третьем поколении. Так вот она в совершенстве знает казахский язык- учила в школе+ в быту он также широко употребляется. Да и казахи относятся по-другому к тебе, если знаешь их язык.
Добра. Астаецца толькі пажадаць здароўя Нурсултану Абішавічу!
Бывший
Кандидат в депутаты

Просмотр профиля
« Ответ #2073 : 06 Январь 2013, 16:52:20 »

Казахи между собой в основном общаются на казахском. В компаниях, где есть неказахи обычно общаются на русском.
В магазинах, на рынках с покупателями общаются также равноценно на обоих языках. Вывески - в основном на казахском (70/30). Идешь по городу и везеде видишь вывески типа "Конак уй" (гостиница), "Перделер Салоны" (Салон штор), "Белорус косметикалар" (Белорусская косметика), " Сауда орталыгы" (торговый центр), "Авто Жуу" (Автомойка) итд итп. Иногда русский перевод написан мелкими буквами на той же вывеске.  Устати, наша работница в Астане со шляхетской фамилией Невмержицкая жительница Казахстана в третьем поколении. Так вот она в совершенстве знает казахский язык- учила в школе+ в быту он также широко употребляется. Да и казахи относятся по-другому к тебе, если знаешь их язык.
Добра. Астаецца толькі пажадаць здароўя Нурсултану Абішавічу!

Назарбаева, конечно демократом трудно назвать, но в плане языкового вопроса он выбрал на мой взгляд, верное направление. Это касается не только национального вопроса, но и религий.

Всё в прошлом.
Head
Гость
« Ответ #2074 : 06 Январь 2013, 18:29:05 »

У тым-та і справа. Які ёсць-такі ёсць, усё ж выхадзец з савецкай наменклятуры. Але дзяржаву ўзмацняе. Паўсюль асталіся савецкія лідэры- Ельцын, Кучма, Назабраеў і сучасныя прагэбісцкія прыйшлі ў Украіне і Расеі дастаткова пазней, чым на Беларусі. А Машэрава жа забілі- вось і прыйшло да нас адразу ў 94-м... Узяць таго ж галоўнага беларускага наменклатуршчыка Мясьніковіча- як б не быў, але не беларусафоб.

Добавлено: 06 Январь 2013, 18:55:44
НЯ ВЕРУ!
У гэтым годзе пад час адпачынку ў Італіі мая дачка пазнаёмілася ўпершыню ў жыцьці з сапраўднымі дзяўчынкамі-беларускамі не з Прагі ці зь Нью-Ёрку, а зь Менску. Аня нарадзілася ў Амэрыцы, і ўсе свае 11 год пражыла ў Чэхіі. Гаворыць на беларускай мове, ангельскай, рускай, чэскай і нямецкай.. Беларускія дзяўчынкі гаварылі толькі па-руску. Аднойчы пад час маляваньня, беларуская дзяўчынка папрасіля Аню сказаць нешта на ўсіх мовах, якія яна ведае. Тая спакойна пачала нешта распавядаць. Апошняй была беларуская мова- на ей Аня працягнула натуральна гульню. Яе сяброўка раптам ускочыла, схапілася рукамі за твар і ледзь не заплакала. Я напалохалася: што здарылася? І дзяўчынка сказала страшныя словы. : “Мне сорамна! Я жыву ў Беларусі і не магу так гаварыць на сваёй мове, як мая равесьніца за мяжой!”. Аліса паабяцала Ані, што ў наступным годзе, калі яны сустрэнуцца, абавязкова будзе зь ёй размаўляць па-беларуску.

Зараз з’явіліся ў Горадні рэкламныя шчыты “Мова = мама“, “Любіш маму?”. На дгугім нейкая жанчына кажа, што яе першае беларускае слова было “Дзякуй”. За гэта ёй нехта падарыў букет. Альбо яна першы раз у жыцьці ДЗЯКУЙ сказала, калі ёй падарылі гэты букет. Дык жанчына зараз усіх заклікае сказаць першае слова па-беларуску- і вам за гэта будуць кветкі!

А я, як карыстальнік -- ня веру ў такую рэкламу. Яна - падман! Не купляйцеся!

У мяне пытаньні :

1.Чаму два рэкламныя шчыты -- у Горадні- сталі інфармацыйнай нагодай!

Адказ: таму што рэкламадаўца -- аж само міністэрства культуры. Узгадаем, што ў Беларусі новы міністр, Барыс Сьвятлоў. Ягонаму папярэдніку, Латушку, які заўсёды гаварыў па-беларуску, такого не ўдавалася, хоць кампанія білбардаў па-беларуску пачыналася пры ім.. А зараз такая паказушная прапаганда беларускай мовы. Значыць, адказ больш канкрэтны – напэўна, загад ад Адміністрацыі.

2. Ці будзе кампанія рэкламы беларускай мовы працягвацца?.

Адказ : ня будзе! Прэзыдэнцкія “выбары” праз два гады, да іх і ідзе падрыхтоўка. Трэба ў апазыцыі выбіваць на свой бок прыхільнікаў. Нічога больш, чым словы на плакатах, ня будзе.. Бо зараз Беларусь у тым стане, што мова ёсьць ужо сімвал свабоды і супраціўленьня. Цётку з букетам нам пакажуць, але гісторыю Беларусі, фізыку ў школах і матэматыку па-беларуску пры Лукашэнку – ні за што! Рэжым робіць прапагандыстскія эксьперыменты, каб ачалавечыць свой твар. Але твар ва уладзе той самы.

3. А ці загаворыць сам Лукашэнка па-беларуску?

Адказ: не загаворыць. Таму што ня можа. Гэта ўжо будзе не Лукашэнка, калі ён пачне гаварыць па-беларуску. Колькі сказаў на добрай беларускай мове калі мы чулі ад Лукашэнкі? Максімальна тры- чатыры. Былі толькі кпіны ў бок “сьвядомых” са зьдзекам над дзяржаўнай мовай.

А дзяржава павінна не заклікаць сказаць першае слова на роднай мове, дзяржава мусіць гаварыць са сваім народам на мове тытульнай нацыі. Прэзідэнт абавязаны са сваім народам размаўляць на яго мове!

Выснова: логіка білбордаў правільная, маці - ёсьць каштоўнасьць, і мова- каштоўнасьць. Але працуе і наадварот : хто любіць мову, той любіць сям’ю сваю. У сучаснай Беларусі пры Лукашэнку ,няма ні павагі да сям’і, ні павагі да маці, як няма павагі і да мовы нацыі..

А ў народа, што гаворыць на сваёй мове, ёсьць самапавага. Народ са сваёй мовай адчувае і сілу, і свабоду і права быць сабою. Калі зьнішчана мова- народ у дыпрэсіі. Ім легка можна не толькі кіраваць- але і карыстацца. Таму НЯ ВЕРУ, што Лукашэнка загаворыць па-беларуску!

Усім беларусам і дома, і ва ўсім сьвеце вельмі б хацелася б каб не было такіх білбордаў у Беларусі. Яны абразлівыя былі б у Нямеччыне калі б немцаў заклікалі гаварыць па-нямецку, чэхаў—па-чэску, палякаў- па-польску.

Маё першае слова былоне як у жанчыны з рэкламы, не “дзякуй”, а “ма-ма”. І мая мама гаварыла са мной па- беларуску і мне казала як толькі я себе памятаю: - Ты- беларуска!. І не было пытаньня, якая мая мова ў нашай беларускай сямьі.

Шмат хто зь беларусаў скажа, што мне пашанцавала. Я таксама так лічу. Але у нас ёсьць магчымасьць зрабіць так, каб пашанцавала ўсім нашым дзецям і зараз, хоць бы дома і без прапаганды ад міністэрства культуры.

Пры гэтым рэжыме словы застануцца толкі словамі на дошках у паветры. Ім няма веры.

Мая дачка таксама беларуска. І яе дзеці будуць беларусамі. У гэта Я -- ВЕРУ!

Галіна Навумчык, Прага
« Последнее редактирование: 06 Январь 2013, 18:55:44 от Head » Записан
насос
Не совсем
Гродненец
**

Предупреждения: 7

TomasQue

Просмотр профиля WWW
« Ответ #2075 : 06 Январь 2013, 19:46:58 »

зачем рассусоливать, не пойму?  Непонимающий

результаты голосования ведь давно показали, какой язык для большинства родной. голова, харэ флудить.

админ, закрывай тему!
« Последнее редактирование: 07 Январь 2013, 17:27:59 от йобанынасос » Записан

Цитата: Head
Вот;Жалезная дарога;Парцянка так парцянка!;са стараны так кажацца;Дзяшоўка;Слухі;Карман;Дурачкоў;За гэтыя 200 лет;Вынікае такі вывад;Пажалець;ўбярэм;Каверканне;Аказваецца
VLADMIH
Кандидат в депутаты

Я люблю этот Форум!

Просмотр профиля
« Ответ #2076 : 06 Январь 2013, 20:13:22 »

Ды ладна. Мне здаецца вы крыху перабольшваеце. Беларусы- нацыя і гэта яскрава паказаў, напрыклад, байкот "выбарам".

Ну если массово не явились на выборы, то тогда можно назваться и нацией. Главное  "иметь кишку"  сказать НЕТ.
насос
Не совсем
Гродненец
**

TomasQue

Просмотр профиля WWW
« Ответ #2077 : 06 Январь 2013, 20:23:48 »

Ну если бы массово не явились на выборы, то тогда можно назваться и нацией. Главное  "иметь кишку"  сказать НЕТ.
забыл одно слово написать

Вот;Жалезная дарога;Парцянка так парцянка!;са стараны так кажацца;Дзяшоўка;Слухі;Карман;Дурачкоў;За гэтыя 200 лет;Вынікае такі вывад;Пажалець;ўбярэм;Каверканне;Аказваецца
VLADMIH
Кандидат в депутаты

Я люблю этот Форум!

Просмотр профиля
« Ответ #2078 : 06 Январь 2013, 22:40:13 »

Ну если бы массово не явились на выборы, то тогда можно назваться и нацией. Главное  "иметь кишку"  сказать НЕТ.
забыл одно слово написать

А это уже меняет ситуацию...
lenin
Гость
« Ответ #2079 : 07 Январь 2013, 00:11:28 »

зачем рассусоливать, не пойму?  Непонимающий
результаты голосования ведь давно показали, какой язык для большинства родной. голова, харэ флудить.
с таким подходом еще немного и доминирующим языком станет китайский Подмигивающий
Head
Гость
« Ответ #2080 : 07 Январь 2013, 02:25:03 »

Ну если массово не явились на выборы, то тогда можно назваться и нацией. Главное  "иметь кишку"  сказать НЕТ.
Паслухай, не зьвяртай увагі на гэткіх блазнюкоў. Байкот адбыўся, ёсць дадзеныя, што на ўчасткі пайшло не больш за траціну выбаршчыкаў. Ды кожны беларус ведае, што ніхто з яго знаёмых на іх не быў. А тыя, хто пайшлі гэта людзі залежныя ад дзяржавы.
VLADMIH
Кандидат в депутаты

Я люблю этот Форум!

Просмотр профиля
« Ответ #2081 : 07 Январь 2013, 03:26:32 »

Понял. Спасибо.
Раз уж разговор идёт о языке, то хочу спросить вас вот о чем- какое всё-таки правильное название вашего города ? Гродно, Гародня, Гродна..?
И иногда вижу  "моё Гродно"- а что это такое ?  По поводу "гродненчан" уже разобрались, хотя даже по Бел.телевидению ,радио можно иногда это услышать...
Head
Гость
« Ответ #2082 : 07 Январь 2013, 03:52:38 »

На беларускай: Гародня, Горадня, Гродна. Улыбка
"Мой Гродно" Улыбка

По поводу "гродненчан" уже разобрались, хотя даже по Бел.телевидению ,радио можно иногда это услышать...
Ага, толькі, здаецца "городнічане"- яны так кажуць. Сорам ды й толькі. Грустный
fireatwill
Почетный гродненец

Я бы уничтожил весь мир, но я уже в пижаме.

Просмотр профиля
« Ответ #2083 : 07 Январь 2013, 10:56:10 »

Каждый белорус знает, что он и его знакомые были на выборах
И только горстка неудачников пытается жить в своем выдуманном мирке...

а в деда мороза тоже веришь? Смеющийся

Если ты споришь с идиотом,вероятно то же самое делает и он.
     Мне всегда немного грустно, когда красноречиво, изящно и тонко оскорбляешь человека, а он слишком глуп, чтобы это понять.
lenin
Гость
« Ответ #2084 : 07 Январь 2013, 12:18:23 »

Каждый белорус знает, что он и его знакомые были на выборах
И только горстка неудачников пытается жить в своем выдуманном мирке...
нормальная такая горстка, горсть, я бы даже сказал значительная часть выборщиков.
lenin
Гость
« Ответ #2085 : 07 Январь 2013, 13:34:44 »

Тым часам...

Не ўсё яшчэ страчана!
Админ
Administrator

Viva la DRF!

S alexey.rads forumgrodno Просмотр профиля Email
« Ответ #2086 : 07 Январь 2013, 14:25:17 »

Ближе к теме, господа! Напоминаю, тема: "Какой язык для Вас родной?"

Viva la DRF!
насос
Не совсем
Гродненец
**

TomasQue

Просмотр профиля WWW
« Ответ #2087 : 07 Январь 2013, 17:28:35 »

зачем рассусоливать, не пойму?  Непонимающий

админ, закрывай тему!

Vox Veritatis
Настоящий гродненец

Живая ікона Рускаго Міра

Просмотр профиля
« Ответ #2088 : 07 Январь 2013, 17:42:29 »

Як парость виноградної лози плекайте мову)

Україна... Золото Сонця торкнеться на мить
Україна... Чистого неба блакить
Head
Гость
« Ответ #2089 : 07 Январь 2013, 17:43:24 »

Улыбка
drug@n
ненавижу все эти американизмы: Oops! Wow! есть же исконно русские синонимы: Бля! Хуясе!
Депутат горсовета

Предупреждения: у пользователя 1 предупреждение

МТС и Viber +375 29 789 65 83

Просмотр профиля Email
« Ответ #2090 : 07 Январь 2013, 17:44:23 »

Родной язык тот, на котором я думаю  Подмигивающий
Head
Гость
« Ответ #2091 : 07 Январь 2013, 17:47:27 »

Ну, ведаеш, можна думаць і на некалькіх мовах.
насос
Не совсем
Гродненец
**

TomasQue

Просмотр профиля WWW
« Ответ #2092 : 07 Январь 2013, 17:48:48 »

Он так могуч и так прекрасен,
Суровый русский наш язык!
Мир покорен одной лишь фразой,
С которой дрался наш мужик,
Когда громил фашистов клятых,
И шел в атаку на врага.
И пели РУССКИЕ  солдаты,
Когда до смерти три шага,
На  РУССКОМ  РУССКУЮ " Катюшу,
И было легче во сто крат.
И враг  коварный песню  слушал,
В руках сжимая  автомат.

Есенин наш под звуки танго,
Или танцуя вальс, фокстрот,
Любил прекрасной иностранке
Шепнуть  на  РУССКОМ  пару  строк.

Когда ворвались в космос бурей
Мы на железном рысаке,
Услышал мир: Гагарин Юрий
Дал старт  на  РУССКОМ  языке!

Мы  речь родную с детства слышим,
На РУССКОМ  пишем, говорим.
Олимпиады  РУССКИЙ  Миша
Все страны  мира покорил.

Наш  РУССКИЙ  так многообразен,
Изящен, скромен и силен.
Он для врага настоль опасен,
В любви настолько ласков он.

Оставь, мой друг, свои сомненья,
И честь родного языка
Неси достойно поколеньям
На все грядущие века!

Добавлено: 07 Январь 2013, 17:49:21
Родной язык тот, на котором я думаю  Подмигивающий
+

drug@n
ненавижу все эти американизмы: Oops! Wow! есть же исконно русские синонимы: Бля! Хуясе!
Депутат горсовета

Предупреждения: у пользователя 1 предупреждение

МТС и Viber +375 29 789 65 83

Просмотр профиля Email
« Ответ #2093 : 07 Январь 2013, 17:51:04 »

Ну, ведаеш, можна думаць і на некалькіх мовах.
Не-а, это уже больш похоже на раздвоение личности  Веселый
Head
Гость
« Ответ #2094 : 07 Январь 2013, 17:53:04 »

Родная мова

З легендаў i казак былых пакаленняў,
З калосся цяжкога жытоў i пшанiц,
З сузор'яў i сонечных цёплых праменняў,
З грымучага ззяння бурлiвых крынiц.
З птушынага шчэбету, шуму дубровы,
I з гора, i з радасцi, i з усяго
Таго, што лягло назаўсёды ў аснову
Святынi народа, бяссмерця яго, –
Ты выткана, дзiўная родная мова.

Няма на зямлi таго шчасця i гора,
Якога б ты нам перадаць не магла.
Няма такiх нетраў, глыбокага мора
I гор, праз якiя б ты не правяла
Мяне на радзiму, туды, дзе сягоння
Стаiць акрываўлены вораг з пятлёй
Над спаленай хатай, над родным загонам,
Над будучыняй і песняй маёй –
Над тым, што было i што век будзе вольным.

Народ пранясе цябе, родная мова,
Святлом незгасальным у сэрцы сваiм
Праз цемру і годы змаганняў суровых.
Калi ж ападзе і развеецца дым
I нiвы васкросшыя закаласяцца, –
Iзноў прашумiш ты вясновым дажджом,
Iзноў зазвiнiш ты у кожнай у хаце,
Цымбалам дасi iх сарэбраны гром
I вусны расквецiш усмешкай дзiцяцi.

Максім Танк

Добавлено: 07 Январь 2013, 17:54:06
Ну, як? Хутчэй за ўсё ты, проста, не ведаеш ніводнай замежнай мовы. Той, хто добра ведае мову- можа думаць на ёй. А ведаць іх можно шмат.
Сабачка
Фэнкі й клёны ад гаўцы ДОЛЛІ
Депутат горсовета

ГАВЭЧКУ ДОЛЛІ ПРЫШЛОСЯ ЎСЬНІЦЬ

Просмотр профиля Email
« Ответ #2095 : 07 Январь 2013, 18:02:31 »

Трасянка - родная мова трасяначнікаў! Толькі на трасянцы можна кахаць Амэрыку!

Head
Гость
« Ответ #2096 : 07 Январь 2013, 18:03:59 »

Трасянка - родная мова трасяначнікаў! Толькі на трасянцы можна кахаць Амэрыку!
Нешта не бачна, каб ты гэтага рабіў...
насос
Не совсем
Гродненец
**

TomasQue

Просмотр профиля WWW
« Ответ #2097 : 07 Январь 2013, 18:20:11 »

Нешта не бачна, каб ты гэтага рабіў...
оно и понятно, ведь трасяночник у меня в подписи)))

Добавлено: 07 Январь 2013, 18:21:11
с таким подходом еще немного и доминирующим языком станет китайский
ильич, и ты туда же?  Epic Fail

Админ
Administrator

Viva la DRF!

S alexey.rads forumgrodno Просмотр профиля Email
« Ответ #2098 : 07 Январь 2013, 18:24:00 »

Я раньше тоже так думал, пока однажды на рынке на ул. Юровецкой не обнаружил, что могу думать по-польски. Что делать? Идти к психиатру или признавать польский родным?  Смеющийся

Viva la DRF!
Head
Гость
« Ответ #2099 : 07 Январь 2013, 18:24:31 »

Дык я жа люблю Амэрыку. Нават тэму стварыў- і якую! Дарэчы, я жа да авечцы зьвяртаўся. Сасковаеш! Подмигивающий Смеющийся
Страниц  : 1 ... 68 69 71 72 ... 108 Далее»   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий

Войдите через социальную сеть

Имя пользователя:
Пароль:
Продолжительность сессии (в минутах):
Запомнить:
Забыли пароль?

Контакт