niXto
|
Head, воспитанные люди всегда переходят на тот язык, который более понятен собеседнику, невзирая на личные предпочтения, и даже если например один знает русский и чуть-чуть английский, а второй - немецкий и немножко английский, они будут общаться на ломаном английском. Это только у нецивилизованных племен бывает такая гордость "я выучило язык племени Тимбукту и теперь всегда буду общаться только на нём"... -1 вашей "беларуске" и подарите ей пожалуйста книжку по этикету
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Беларуская мова: спадзявацца толькі на бацькоўЯн Максімюк, Радыё Свабода | 21:03, 29 кастрычнiка 2012 Немагчыма без душэўнага надрыву чытаць матэрыял і глядзець відэа пра Ялінку Салаўёву — адзіную дзяўчынку ў Магілёве, якая вучыцца ў беларускамоўнай клясе. Чаму такое адбываецца ў горадзе, у якім жыве больш за 360 тысяч чалавек? Паводле перапісу 2009 году, 87% зь іх — беларусы. І ўсяго толькі адна сям’я хоча адукаваць сваё дзіця ў нацыянальнай мове? Можна было б неяк зразумець, калі б такое адбывалася, прыкладам, у Беластоку. У Беластоку — каля 290 тысяч жыхароў. Паводле перапісу 2002 году, у горадзе жыве ўсяго 7,5 тысячы беларусаў (0,14% ад агульнай колькасьці жыхароў). Але, паводле дадзеных мясцовага аддзелу асьветы, у Беластоку ў школьным годзе 2011/2012 беларускай мове вучылі 249 дзяцей (99 у садку; 116 у пачатковай школе; 21 у гімназіі; 13 у ліцэі). У чым тут фішка? Безумоўна, параўнаньне гэтых дзьвюх сытуацый ня цалкам адэкватнае ў фармальным сэнсе, бо ў выпадку Магілёва мы гаворым пра беларускамоўную адукацыю, а ў выпадку Беластоку — пра вывучэньне беларускай мовы як прадмету. Але гэтая неадэкватнасьць сьціраецца фактам, што Магілёў знаходзіцца ў краіне з назвай Рэспубліка Беларусь, а Беласток — у Рэспубліцы Польшча. З псыхалягічнага гледзішча запісаць дзіця ў беларускамоўную клясу ў Магілёве і ў беларускамоўны аддзел у садку ў Беластоку ці на ўрокі беларускай мовы ў польскай школе — аднолькавыя акты грамадзянскай сьмеласьці, у якіх бацькі рызыкуюць траўмаваць сваё дзіця рэакцыяй асяродзьдзя на яго беларускасьць, то бок, «белаваронасьць»… Я добра помню той час, калі дзеячы беларускага руху, якім хацелася адкрыць навучаньне беларускай мовы ў Беластоку, думалі і дзейнічалі больш-менш так, як бацькі Ялінкі Салаўёвай у Магілёве і тамтэйшыя актывісты Таварыства беларускай мовы — пісалі заклікі, выступалі на радыё, хадзілі па дапамогу да чыноўнікаў, праводзілі гутаркі з дырэктарамі школаў. І ўсё марна, таму што, як аказалася, пачынаць трэба было не з таго канца. Трэба было пачынаць ад самых сябе, гэта значыць, ад сваіх дзяцей. Калі б Беларускае грамадзка-культурнае таварыства ў Беластоку сярод сваіх дзеячоў назьбірала ўсяго дзясятак дзяцей-аднагодкаў, бацькі якіх пагадзіліся б запісаць іх на беларускую мову, дык навучаньне беларускай мовы можна было б адкрыць у Беластоку і ў камуністычную эпоху. Адно што ніхто зь беларускіх актывістаў тады ня думаў, што беларускасьць — гэта справа, якая датычыць ня толькі «народу», але і яго «эліты». Ну, разумееце, пра што я… Беларускія пісьменьнікі ў Менску пісалі кніжкі па-беларуску, каб падтрымаць мову, а навучыць гаварыць па-беларуску сваіх дзяцей не парупіліся… Гэта я так наогул, бо былі ж, зразумела, і выняткі. Беларускасьць як сваю асабістую справу — сямейную і прыватную, а не «ўсенародную» і «трыбунную» — адчула насамрэч толькі пакаленьне беларускіх студэнтаў у Польшчы 1980-х гадоў, якое пачало нараджаць дзяцей у 1990-х. І вось для даслоўна сваіх дзяцей гэтыя «вэтэраны» Беларускага аб’яднаньня студэнтаў у Польшчы і адкрылі ў другой палове 1990-х беларускамоўны аддзел у садку ў Беластоку, потым беларускамоўную клясу ў пачатковай школе, а потым, як дзеці падрасталі, беларускамоўную клясу ў гімназіі і, урэшце, у ліцэі. Усё гэта каштавала і каштуе вялікіх высілкаў беластоцкім бацькам. Таму што, каб штогод набіраць дзяцей у гэтыя клясы, трэба даказваць на справе, што беларуская адукацыя ня толькі не саступае польскай, але насамрэч яе ў нечым перавышае. Калі каму цікава, колькі высілку трэба ўкласьці ў арганізацыю навучаньня беларускай мовы ў Польшчы, можна заглянуць на сайт Аб’яднаньня АБ-БА — арганізацыі бацькоў-беларусаў, якія засноўвалі навучаньне беларускай мовы ў Беластоку, а цяпер яго падтрымліваюць і пашыраюць. На гэтым сайце пададзены даволі паказальныя прыклады культурных і арганізацыйных захадаў, якія робяцца бацькамі-беларусамі, каб іхныя дзеці адчувалі сябе на ўроку беларускай мовы ў польскай школе ня толькі бяз комплексу непаўнавартасьці, але насамрэч у нечым былі лепшымі і духоўна багацейшымі за сваіх польскіх аднагодкаў. Іначай кажучы, каб польскія калегі зь беларускіх аднагодкаў не насьміхаліся, а хутчэй ім зайздросьцілі… Калі няма ахвоты і перакананьня з боку бацькоў, каб выслаць сваё дзіця ў беларускамоўную клясу, дык ніякая зьмена ўлады гэтаму радыкальна не дапаможа. У мяне такое ўражаньне, што ўлада ў Беларусі ў 1994 годзе якраз таму і зьмянілася, каб бацькі-беларусы маглі не пасылаць дзяцей у беларускамоўныя клясы. Тым ня менш, якая б ні была цяперашняя ўлада, забараніць беларускамоўныя клясы ў Беларусі яна яшчэ не дадумалася. У кожным беларускім горадзе і ў кожным пасёлку грамадзяне маюць права стварыць такую клясу. Была б там толькі ахвота і свая АБ-БА, гэта значыць, нейкая талковая суполка ТБМ, якая перастала б пісаць заклікі да ўлады і імітаваць мовавыратавальную дзейнасьць, а знайшла б і пераканала хоць бы тры сям’і, каб яны запісалі сваіх дзяцей у такую беларускамоўную клясу. Каб Ялінцы Салаўёвай не было так сумна і самотна… Гэта можна рабіць і трэба рабіць. Бо гэта і ёсьць адзіна магчымая беларусізацыя ў Беларусі. Ня зьверху, а зьнізу. Раз ужо пакаштавалі беларусізацыі зьверху. Пасьля салодкага галавакружэньня ад посьпехаў, прыйшло горкае пахмельле — ніводнай сапраўднай беларускамоўнай клясы ў Магілёве, у Віцебску, у Гародні, і далей па індэксе ўсіх гарадоў і прыгарадаў сінявокай… Ніякага толку зь беларускіх апазыцыянэраў у справе беларусізацыі школы як не было, так і ня будзе. А таму няхай яны ўжо езьдзяць на свае форумы ў прагах і варшавах, калі не навучыліся езьдзіць у Магілёў. Але спадару Алегу Трусаву і ягоным калегам з ТБМ я зусім сур’ёзна раю зьезьдзіць у Беласток і пагаварыць зь людзьмі з Аб’яднаньня АБ-БА, каб дазнацца, як сабраць хоць траіх дзяцей у адну беларускамоўную клясу… Чытаць цалкам http://nn.by/?c=ar&i=82684
|
|
|
|
|
|
|
!Olechka!
Гость
|
Head, ну это же не та тема, в которой обязательно нужно публиковать ваши (и не ваши) воззвания и рассуждения о белорусском языке. Создали бы уже что ли отдельную и вербовали новых адептов.  А воз и ныне там... 
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Няведаю, мыбыць, вы і правы... Дык, а стварыце!
"Не саромся, беларусе, гаманіць па-свойму - у роднай мове бацькоў і дзядоў сваіх. Шануй сваю мовву, свае песні, свае казкі,звычаі і ўсё роднае - ...гэта вялікі нацыянальны скарб... Толькі тады чалавек вольны, калі мае ўсё сваё" Змітрок Бядуля
|
|
« Последнее редактирование: 02 Ноябрь 2012, 00:19:56 от Head »
|
|
|
|
|
Сабачка
|
наш камэнтар: " i што тудакава нЯ гэдак?"
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Каб дыктатура хацела, то перайшлі бы на мову за 1 дзень. Але яна гэтага не хоча, таму, што нафты і газу не дадуць... Не хоча з прычыны сваёй паталягічнай антыбеларускасці.
|
|
|
|
|
|
|
ParanoЯ
|
вот интересно-есть белорускоязычная школа,в ней даже документация заполняется на белоруском языке......но учителя преподают на русском,хотя учебники на белорусском,а потому что 99% детей понимают хорошо(в том числе и терминологию) на русском языке....
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Гэта дзе так? Вы маеце на ўвазе бел. літаратуру ці гісторыю? А чуў, што і гісторыю Беларусі збіраюцца на рускай выкладваць (ці ўжо пачалі). Цікава, гэта таксама "народны выбар"?? Ці лічуць, што можна таму, што людзі ў роспачы яшчэ не выйшлі на вуліцы і не падвесілі дыктатара за ногі?
|
|
|
|
|
|
|
Andrey-g
|
Ўжо даўно гісторыю Беларусі выкладаюць на рускай мове. Як і ўсё астатняе, акрамя беларускай мовы і літаратуры. Атрымліваецца, што беларуская мова вывучаецца ў школах прыкладна так, як і замежная. Таму згодны з поглядамі, выкладзенымі niXto: Хочацца, канешне, верыць у светлую будучыню нашай мовы, але я яе не бачу. І знікненне беларускамоўных класаў уплывае на гэта. Дзеці не ўбіраюць роднае слова з маленства, таму ў яго і няма шансаў. Гэта толькі адна костка даміно, якое падае. Калісьці нехта штурхнуў першую – і паступова сталі падаць усе. Сапраўды, крыўдна, што праз нейкі час не знойдзецца чалавека, які б размаўляў на беларускай мове.
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Да ну... Не адступаць! 
|
|
|
|
|
|
|
ParanoЯ
|
Гэта дзе так? Вы маеце на ўвазе бел. літаратуру ці гісторыю? А чуў, што і гісторыю Беларусі збіраюцца на рускай выкладваць (ці ўжо пачалі). Цікава, гэта таксама "народны выбар"?? Ці лічуць, што можна таму, што людзі ў роспачы яшчэ не выйшлі на вуліцы і не падвесілі дыктатара за ногі?
Head а в ситуации которую я описала ниже,чей выбор?
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
вот интересно-есть белорускоязычная школа,в ней даже документация заполняется на белоруском языке......но учителя преподают на русском,хотя учебники на белорусском,а потому что 99% детей понимают хорошо(в том числе и терминологию) на русском языке....
У гэтай? Гэта, вядома, не выбар, а парушэнне заканадаўства. Таму я і спытаў: Гэта дзе так?
|
|
|
|
|
|
|
ParanoЯ
|
а парушэнне заканадаўства. в том что дети хотят на русском языке учиться?а программа,а успеваемость,и усвоить материал? какие оценки они получат,если для детей проблема изучать школьную программу на белорусском? и низкая оценка в данном случае не показатель тупизны или не знания предмета,а его не понимания ввиду языка на котором преподают....а время Хэд тикает и идет,и каждый пропущенный день и неусвоенный урок тянет за собой все больше и больше не знания предмета.....я почему тебе это объясняю-ты каждый день не сидишь с ребенком и уроки его не проверяешь,помогаешь и не учишься вместе с ним..... думать о народе надо © а не беспонтово горло драть о незаконности
|
|
|
|
|
|
|
vrushka
|
Ну так, а почему дети хотят учиться на русском? Потому что белорусский для них почти чужой. Если бы белорусский язык окружал нас в повседневной жизни, все по-другому было бы...
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Бла-бла-бла... Калі падручнік беларускамоўны, то і прадмет павінен выкладацца на беларускай. Калі выкладаюць на рускай- парушаюць заканадаўства. А тваі разважанні пра цяжасць вывучанні і ўвогуле выклікаюць смех. Ва ўсёй Эўропе вучаць дзве мовы, напрыклад, ангельскую і французкую. І трэба ў нас таксама замест рускай ангельскую на такім жа ўзроўні вывучаць, а беларускую, канечне, нармальна, а не так я зараз. А пры тым, што ў нас на ангельскую даецца не шмат часу, то вывучыць мову, ў якой 30% агульнай лексікі і шмат агульнай граматыкі напэўна будзе нават прасцей, чым вучыць беларускую і ангельскую. А калі ты сядзіш з дзіцем і думаеш, што ведаеш больш, чым хтосці- моцна памыляешся. Вось я аб народзе і думаю. Народ павінен размаўляць на сваёй мове. А ты яму плюеш у твар. І самае цікавае, што жрэш ягоны хлеб... Добавлено: 09 Ноябрь 2012, 00:47:00
Ну так, а почему дети хотят учиться на русском? Потому что белорусский для них почти чужой. Если бы белорусский язык окружал нас в повседневной жизни, все по-другому было бы...
Ну, сітуацыя, канечне, складаная і таму любоў да роднай мовы павінены ў першую чаргу прывіваць бацькі.
|
|
|
|
|
|
|
Админ
|
Если у учителя в голове крутится русский, то по-белорусски он даже себе ничего не объяснит, не то, что ученикам. Проблема не в понимании белорусского учениками, а в неумении донести мысль по-белорусски учителем. Я помню, когда учился в универе в начале 90х, некоторые преподы пытались преподавать по-белорусски. В конце-концов все это сводилось к фразе: "А давайте я вам буду лекцию читать по-русски, а вы если спросят скажете, что я преподаю по-белорусски." Кстати, некоторые преподы в универе замечательно преподавали математику по-белорусски и все понимали. Другое дело, матан или дифуры что по-русски, что-по белорусски преподавай - один черт непонятно. 
|
|
|
|
Viva la DRF!
|
|
|
Head
Гость
|
В конце-концов все это сводилось к фразе: "А давайте я вам буду лекцию читать по-русски, а вы если спросят скажете, что я преподаю по-белорусски." Во, а тут нехта кажа, што ў Зянона пад прыгнётам жылі. Гвалтоўная беларусіфікацыя. 
|
|
|
|
|
|
|
ParanoЯ
|
любоў да роднай мовы павінены ў першую чаргу прывіваць бацькі. Правильно Хэд.... если в голове у учителя русский язык (на котором говорили его родители,близкие,друзья,знакомые)и дите разговаривает на русском-это называется отличное,без дискомфорта,взаимопонимание между учителем и учеником  только давай без этой мути про оккупантов,про захватчиков и прочее раздувательство из мухи слона 
|
|
|
|
|
|
|
Админ
|
В конце-концов все это сводилось к фразе: "А давайте я вам буду лекцию читать по-русски, а вы если спросят скажете, что я преподаю по-белорусски." Во, а тут нехта кажа, што ў Зянона пад прыгнётам жылі. Гвалтоўная беларусіфікацыя.  Прыгнёт - не прыгнёт - але надбаўку плацiлi. Лiчу гэта слушным. Калi ёсць адчувальная перавага расейскай мовы над беларускай, патрэбна матэрыяльная стымуляцыя для выраўноўвання сiтуацыi. Рэальна не змог адказаць на пытанне сына, калi ён у мяне запытаў: "Папа, а почему у нас страна Беларусь, а по-белорусски никто не разговаривает?"
|
|
|
|
Viva la DRF!
|
|
|
Head
Гость
|
Правильно Хэд.... если в голове у учителя русский язык (на котором говорили его родители,близкие,друзья,знакомые)и дите разговаривает на русском-это называется отличное,без дискомфорта,взаимопонимание между учителем и учеником Якая логіка!  Калі ў вучня няма беларускай у галаве- недагляд бацькоў. Калі ў выкладчыка- недагляд дзяржавы. Рэальна не змог адказаць на пытанне сына, калi ён у мяне запытаў: "Папа, а почему у нас страна Беларусь, а по-белорусски никто не разговаривает?" 
|
|
« Последнее редактирование: 11 Ноябрь 2012, 15:08:37 от Head »
|
|
|
|
|
Alconafft
|
а по-белорусски никто не разговаривает?" Ничего подобного...кругом белорусский, не спрячешься никуда  Транспорт, вывески, радио. В 6 утра, на работу едучи, столько наслушаешься 
|
|
|
|
|
|
|
VLADMIH
|
Ну и дела... Круг замыкается,господа. Вскоре Белоруский язык и Белорусскую литературу будут преподавать на РУССКОМ языке !!!
|
|
|
|
|
|
|
ParanoЯ
|
Правильно Хэд.... если в голове у учителя русский язык (на котором говорили его родители,близкие,друзья,знакомые)и дите разговаривает на русском-это называется отличное,без дискомфорта,взаимопонимание между учителем и учеником Якая логіка!  если конкретно тебе это не нравится,это не значит эта позиция не естественна,не последовательна и не логична в данной ситуации,т.е.между учеником и учителем  учителю нравится,ученику нравится,это нравится родителям,а тебе нет  ну надо же ,чей то выбор несовпадает с твоим и кто то с тобой не соглашается  ты кто такой,давай досвидания ©  Добавлено: 11 Ноябрь 2012, 08:21:08
Ну и дела... Круг замыкается,господа. Вскоре Белоруский язык и Белорусскую литературу будут преподавать на РУССКОМ языке !!!
ой только давайте без подхода с юношеским максимализмом....  простите но вы написали глупость  не надо нам в отечестве таких пророков 
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Правильно Хэд.... если в голове у учителя русский язык (на котором говорили его родители,близкие,друзья,знакомые)и дите разговаривает на русском-это называется отличное,без дискомфорта,взаимопонимание между учителем и учеником Якая логіка!  если конкретно тебе это не нравится,это не значит эта позиция не естественна,не последовательна и не логична в данной ситуации,т.е.между учеником и учителем  учителю нравится,ученику нравится,это нравится родителям,а тебе нет  ну надо же ,чей то выбор несовпадает с твоим и кто то с тобой не соглашается  ты кто такой,давай досвидания © Ага, цераз пэўную колькасць гадоў адчуеш, што такое знаходзіцца ў моўным гета. 
|
|
|
|
|
|
|
VLADMIH
|
Ну и дела... Круг замыкается,господа. Вскоре Белоруский язык и Белорусскую литературу будут преподавать на РУССКОМ языке !!! ой только давайте без подхода с юношеским максимализмом.... простите но вы написали глупость не надо нам в отечестве таких пророков
Понимаю Вас и разделяю Ваш сарказм. Но к этому всё не просто идёт, а прёт... Когда уже Беларусь будет населена НАРОДОМ а не "населением" ?
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Не толькі, але дзесці на палову.
|
|
|
|
|
|
|
VLADMIH
|
По-вашему, отличие между народом и населением - только в языке, на котором они разговаривают? Мне вас жаль
Не надо жалеть меня. Жалеть нужно всех вас...Дело не только в языке,а в нежелании, беспомощности общества которое позволяет "творить" всё что угодно "творящим"...
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Антыбеларуская дыктатура дайгралася настолькі, што спачатку, на гадоў 5, будзе усталяваная беларуская.
|
|
|
|
|
|
|
VLADMIH
|
Дело не только в языке,а в нежелании, беспомощности общества которое позволяет "творить" всё что угодно "творящим"... Можно подумать, простым американцам, среди которых вы живете, очень нравиться отправлять своих детей воевать по всему миру, и жить в полицейском государстве, где даже за попытку выйти из машины без приказа могут пристрелить на месте... Ещё неизвестно, кого больше нужно жалеть, и так ли страшно для белорусского общества, что люди ПОКА могут сами выбирать язык, на котором им следует думать и общаться Не забывайте, что НАвязывание жителям страны чего угодно - языка, распорядка дня, мнения - это всё первые признаки диктатуры. В свободном мире люди сами выбирают Кстати, простые американцы отправляющие своих детей воевать по всему миру, могли бы запросто их туда и не направлять. Армия дело добровольное. Не хочешь в армию,- не иди... А если ты и остановлен полициией на дороге, то естественно, должен сидеть в машине и не рыпаться.... Твоё дело приготовить документы и быть готовым ответить на приветствия и вопросы капа. Какого хрене выскакивать ? К тебе подойдут и спокойно выпишут штаф если заслужил. Всё очень просто... Добавлено: 12 Ноябрь 2012, 13:40:20
По поводу языка не убедили..,да и по поводу "свободного общества " тоже...
|
|
|
|
|
|
|
|