Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
19 Август 2025, 15:28:57
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Гродненский Форум > Клубы по интересам > Полит-изба
(Модератор: ParanoЯ) > Тема:

Бела-чырвона-белы сцяг

Страниц  : 1 ... 16 17 19 20 ... 30 Далее»   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Бела-чырвона-белы сцяг  (Прочитано 117828 раз)
Капялюш
Почетный гродненец

Просмотр профиля Email
« Ответ #510 : 13 Октябрь 2007, 15:45:49 »

БЕЛАРУСКІ СЬЦЯГ

Давайце пагаворым пра нацыянальны сьцяг. Гэта значыць, пра рэчы відавочныя і таемныя, рэальныя і містычныя.

Нацыянальны сьцяг — гэта каляровае палатно, як правіла, прастакутнага памеру, якое зьяўляецца сымвалам нацыі. Бываюць людзі, якіх сьцяг нічым ня ўзрушвае: палатно як палатно. Іншыя — дзеля сьцяга ахвяруюцца жыцьцём, адносяцца да яго з піэтэтам і з найвялікшай павагай.

Адносіны да сьцяга паказваюць на ўзровень нацыянальнай кансалідацыі і нацыянальнай сьведамасьці народа. I што важна: тут існуе ўзаемаабарачальная сувязь. Народ падтрымлівае сьцяг, а сузіраньне сьцяга — кансалідуе народ.

Успомнім нядаўняе мінулае, як адносіліся да беларускага нацыянальнага сьцяга на Беларусі функцыянэры КПСС. Калі ўжо перад канцом Савецкага Саюзу камуністы ня мелі моцы, яны стараліся ўсімі сіламі прынізіць, зьменшыць значэньне сьцяга. „Ім бы толькі флажкі", — крычалі яны ў Вярхоўным Савеце на Народны Фронт. Маўляў ёсьць больш важныя рэчы, чым сьцяг.

Але як толькі расейскаму КГБ удалося прывесьці на прэзыдэнцкі пасад Лукашэнку, першае, з чаго яны пачалі — гэта зь ліквідацыі беларускага дзяржаўнага сьцяга. Пры гэтым, не лічыліся ні зь якімі выдаткамі.

У барацьбе за беларускі сьцяг цяперашняя рэчаіснасьць нарадзіла сапраўдных герояў. Паглядзім на подзьвігі няўлоўнага МІРОНА, які ўжо некалькі гадоў вывешвае Бел-Чырвона-Белы Сьцяг на самых высокіх і недаступных месцах, і заўсёды пакідае пры гэтым запіскі патрыятычнага зьместу.

Апошні подзьвіг Мірона, які ён ажыцьцявіў на другі Дзень Нараджэньня Хрыстовага 26 сьнежня мінулага году ў Віцебску уражвае сваёй сьмеласьцю. Мірон сярод белага дня вывешаў беларускі сьцяг над горадам на 110-мэтровай вышыні (на коміне гарадзкой цеплацэнтралі). Убраны ў барвовы плашч, гэты рыцар беларускага сьцяга працаваў на вышыні, на марозным ветры амаль пяць гадзінаў дзёрзка, навідавоку ўсяго горада. Унізе яго ўжо чакала пастка, але Мірон, дзякуючы беларускай кемлівасьці, спусьціўся з гары і здолеў не патрапіць у рукі ахоўнікаў. Ён зноў няўлоўна зьнік, не адкрыўшы свой твар.

Я мяркую, што неўзабаве, пасьля таго, як будзе ськінуты ў Беларусі прамаскоўскі рэжым, — урачыстае ўздыманьне беларускага сьцягу над парлямантам і Домам ураду пад велічныя гукі беларускага духоўнага гімну будзе даручана герою беларускага сьцяга — Мірону, які ў гэты момант адкрые сваё аблічча.

Прыгледзімся да нашага сьцяга.

Ён заўсёды відаць здалёку, як самая яркая зьява ў прасторы, якія б фарбы і аб'ёмы вакол ні былі. Гэта настолькі відавочна, што ўражвае.

Калі глядзець на наш сьцяг зблізку і асабліва, калі сьцягоў шмат і разьвіваюцца пад сонцам, — відовішча вельмі велічнае. Зьяўляецца ілюзія, што над сьцягамі і ў гушчы сьцягоў узьнікае канцэнтрацыя сьвятла. Гэтае месца ня проста самае сьветлае ў прасторы; уражаньне, што яно вылучае сьвятло. Прытым ілюзія вельмі моцная. Ніякія іншыя сьцягі зь іншымі прапорцыямі і спалучэньнямі колераў не набліжаюцца ў гэтым да эфэкту беларускага сьцяга.

Вельмі яркае таксама псіхалягічнае адчуваньне ад сузіраньня беларускіх сьцягоў. Гэта адчуваньне прыўзьнятай радасьці і надзвычайнай чыстасьці. Прытым ізноў жа — гэтае адчуваньне вельмі моцнае і аб'ектыўнае. Яго сьведама і падсьведама перажываюць усе людзі (прынамсі, пераважная большасьць).

Адразу скажу што тут няма ніякай містыкі. Тут спрацоўваюць аб'ектыўныя законы ўспрыняцьця колераў іхных прапорцыяў і камбінацыяў. У беларускім сьцягу ідэальна збалянсаваныя белы і чырвоны колеры. Знойдзена мера раўнавагі. Беларускі сьцяг візуальна гарманічны, бо чырвонае і белае ўраўнаважаны. Для раўнавагі гэтых колераў патрэбная якраз прапорцыя: адзін да двух. Як прапорцыя колераў уплывае на гармонію цэласьці можна пераканацца, калі сузіраць сьцягі Інданэзіі і Польшчы, якія аднолькавыя — бела-чырвоныя (толькі іншы колерны парадак верху і нізу палатна). Тут уражаньне несімэтрычнай распалавіненасьці плошчы, ілюзія дысанансу бо чырвонага шмат, і гэты колер выглядае цяжкім. У прапорцыі ж 1 : 2, як у беларускім сьцягу чырвоны колер лёгкі, ён плыве, уецца, палымнее на белым, не цягне на дол, а нібы лунае ў белай прасторы. Тыя ж колеры, але ў розных прапорцыях, выклікаюць розны візуальны і псіхалягічны эфэкт.

Немалаважны і сутнасны выбар колеру. Самы яркі колер ёсьць белы, але ў рэальнасьці самым яркім колерам на Зямлі лічыцца жоўты (тут псіхалягічны эфэкт жоўтага сонца). Тым часам ніякі жоўты сьцяг і ніякая камбінацыя жоўтага зь белым, ці жоўтага з чырвоным ня будзе ярчэйшай і сьвятлейшай за беларускі Бел-Чырвона-Белы Сьцяг (я ўжо не кажу пра псіхалёгію ўспрыняцьця). Ня дасьць лепшага эфекту таксама толькі белы, ці тым больш — толькі чырвоны сьцяг.

Мастацтвазнаўцы і мастакі-калярысты ведаюць, што ёсьць колеры, якія сумяшчаюцца і гарманізуюцца, і колеры, якія не сумяшчаюцца і не гарманізуюцца. Напрыклад, зялёны і чарвоны колеры — несумяшчальныя, згарманізаваць іх разам практычна немагчыма. Тым часам зь белым можна сумясьціць і згарманізаваць любы колер.

На беларускім сьцягу згарманізаваны самы „гарачы" колер чырвонага, ці, як яшчэ кажуць, „цёплага" краю спэктара. Кожны колер, які бачны ў прыродзе, нясе аб'ектыўную псіхалягічную нагрузку і фактычна аднолькава псіхалягічна ўспрымаецца большасьцю людзей. Гэтая ж аб'ектыўная аснова псіхалягічнага ўспрыняцьця выяўляецца і ў камбінацыі колераў, якія мастак сумяшчае па законах эстэтыкі.

Гарманізацыя белага з чырвоным у прапорцыі 1 : 2 аблягчае цяжкую псіхалягічную актыўнасьць чырвані і на балянсе кантрасту актывізуе (высьвятляе
Капялюш
Почетный гродненец

Просмотр профиля Email
« Ответ #511 : 13 Октябрь 2007, 15:47:00 »

белы фон, ад чаго ўзьнікае ілюзія сьвятла і палымненьня ўсёй бел-чырвона-белай карціны.

Калі прааналізаваць гэтак усё да канца, то прыходзім да высновы, што Бел-Чырвона-Белы Сьцяг ёсьць ідэальным візуальным выяўленьнем гармоніі самых актыўных колераў — чырвонага і белага — і найвыразьнейшым выяўленьнем псіхалягічнага вобразу чыстасьці і радаснага ўздыму. Гэта оптымум ідэі радасьці і сьвятла і оптымум візуальнай яркасьці.

Далей я буду гаварыць пра рэчы, набліжаныя да містыкі, над якімі нельга не задумацца.

Беларускі Бел-Чырвона-Белы Сьцяг вядомы яшчэ з сярэднявечча. У XV і XVI стагоддзях ён ужо лунае на піках беларускіх рыцараў.

Канцэпцыя гармоніі белага з чырвоным вядома на Беларусі з глыбокай старажытнасьці, яшчэ з дапісьмовых часоў, і матэрыялізавалася ў адзеньні. Сутнасьць яе ў тым, што дзейнікамі выступалі толькі чырвоны і белы колеры, і спалучэньне іх не перакрочвала прапорцыі 1 : 2. Чырвоны колер быў акцэнтам, але не дамінаваў удзельна (гэта значыць, па плошчы запаўненьня). Нашыя старажытныя продкі адчувалі законы гармоніі.

У хрысьціянскай старажытнасьці склалася традыцыя сымвалізацыі прыходу Месіі. Гэта чырвоны крыж ці чырвоная паласа на белым фоне. Тут сымвалізацыя дарогі Боскага Духу, духоўнага шляху на чыстасьці стварэньня. Тут чырвоны, гарачы шлях Хрыстовай Веры і Любові праз вечнасьць сьветабудовы да вечнага Бога.

У сярэднявеччы шмат дзе на карцінах мастакоў можна было бачыць выяву Ісуса Хрыста зь Бел-Чырвона-Белай харугвай крыжа ці зь Бел-Чырвона-Белым Сьцягам у руцэ. Бел-Чырвона-Белы Сьцяг з чырвоным крыжам ці чырвонай паласой на карцінах сярэднявечча выступае як атрыбут Езуса, як ягоны Боскі знак і Боскі Сьцяг (П'ера дэла Франчэска, Тржэбоньскі Майстар, ангельскія мініятуры 12-13 стагоддзяў і інш.)

3 першага погляду відаць, што беларускі сьцяг вельмі просты. Шмат якія дзяржаўныя сьцягі на сьвеце у агульным супадаюць, паўтараюцца ў вобразе ці мадыфікуюць адзін аднаго. Нідзе і блізка не паўтараецца толькі беларускі сьцяг. Няма нават мадыфікацыяў. Некаторых беларусаў гэта здумляе. А можа, невыпадкова, што нацыя, якая стагоддзямі ўваскрасае ў пакутах і муках, мае сьцяг Ісуса Хрыста?

Але, пэўна ж, містыка тут ні пры чым: ці мала ёсьць пакутнікаў на сьвеце. I ўсё ж такі, і ўсё ж... Нічога не бывае бяз сэнсу.

Які сэнс вынікае зь гісторыі нашага сьцяга?

Я задаваў гэтае пытаньне беларусам. Кожны нешта тлумачыў, і ніхто не адмаўляў эзэтэрычнага зьместу. Адзін беларускі сьвятар у Амэрыцы сказаў мне: "Беларускі народ ёсьць выбраным народам на Другое Прышэсьце. Толькі пра гэта ніхто ня будзе ведаць".

Такі вось апокрыф. Але калі так, то пра гэта ня мусіў бы ведаць таксама і сьвятар.

Відаць, нічога не парадзім мы з містыкай сьцяга. Але неабходна радзіць з рэчаіснасьцю. А рэчаіснасьць такая: пакуль ёсьць, лунае й жыве наш беларускі сьцяг — жыве і Беларусь. Шануйма ж яго і ўздымайма высока. Ён, найпрыгажэйшы на сьвеце, ёсьць увасабленьне нашай краіны, нашай народнай моцы і нашай веры. Ён сымвал нашай беларускай народнай вечнасьці.

Зянон ПАЗЬНЯК, кандыдат мастацтвазнаўства

8 лютага 2001 г.

http://zianonpazniak.de/publications/articles/belarusanflag.htm
Почетный гродненец

Пачынаю, пакуль зрэдку, пісаць на беларускай мове

Просмотр профиля
« Ответ #512 : 13 Октябрь 2007, 21:51:13 »

"Беларускі народ ёсьць выбраным народам на Другое Прышэсьце. Толькі пра гэта ніхто ня будзе ведаць".
Я знал, я знал...  Смеющийся Наши братья, братья гиперборейцев литвинов, - иноплантяне - скоро прилетят и будет царить во Вселенной гегемония Великой Литвы  Смеющийся

Няхай жыве магутны, сьмелы
Наш беларускі вольны дух.
Штандар наш бел-чырвоны-белы,
Пакрый сабой народны рух.

На бой! За шчасьце і за волю
Народу слаўнага свайго!
Браты, цярпелі мы даволі,
На бой усе да аднаго!
Капялюш
Почетный гродненец

Просмотр профиля Email
« Ответ #513 : 13 Октябрь 2007, 22:38:35 »

Смеющийся Смеющийся Смеющийся
Такі вось апокрыф. Але калі так, то пра гэта ня мусіў бы ведаць таксама і сьвятар.
-LONE_WOLF-
Почетный гродненец

Vivere vitae....

Просмотр профиля WWW
« Ответ #514 : 13 Октябрь 2007, 23:39:49 »

А ты знаеш почему весит красно зелёный?
Знаю. Прощай Литва, прощай литвины... Превед БелаяРоссия и РУССЫ, не важно, белые или сиреневенькие  Смеющийся

Не только потому что батька так захотел.
Естественно. В Беларуси много солдат российских военных. А сколько их в Москве?!  Смеющийся Да и при чём здесь батька? Превед Кремлю Улыбка

ПРосто ветеранам непонравился этот флажо, т.к. по офф. версии его носили калабрационисты и был проведён референдум
Вот оно, оказывается, как просто, ветераны, значит, огромная сила  Смеющийся
P.S. Один вопрос - ты всё население того поколения к ветеранам приравниваешь?  Плачущий Смеющийся

о смене символики и победили конечно красно зелёная, т.к. старого населения немало...  
Не мало. 94%  Смеющийся

Да помоему это же было сказано в "ПЛОЩЭ"
Такие площы идуть у дупу.
с первым согласен...
2. не отрывай слова от текста... кремлю так если подумать пох что у у нас весеть будет. да хоть попа голая.
3. не ёрничай... ты думаеш он просто так им праздники организовывает. это не движущая сила но когда это было они были на 9-10 лет молложе чем зчаз... там были не толко ветераны.
4. опять?! ...
5. мабыць и таг
-LONE_WOLF-
Почетный гродненец

Vivere vitae....

Просмотр профиля WWW
« Ответ #515 : 13 Октябрь 2007, 23:42:46 »

но меня рубит в красно зелёном. этот красный цвет в том плане что кроме как про кровь, у нас в стране ничего прикрасного прридумать не могли... Смеющийся причём погибало людей в войнах и других не мало. ИМХО!
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #516 : 14 Октябрь 2007, 00:07:28 »

2. не отрывай слова от текста... кремлю так если подумать пох что у у нас весеть будет. да хоть  попа голая.
Как бы тебе лучше объяснить, что из себя представляет национальный стяг? Ах, ну да... Пазьняка пост почитай выше Улыбка

3. не ёрничай... ты думаеш он просто так им праздники организовывает. это не движущая сила но когда это было они были на 9-10 лет молложе чем зчаз... там были не толко ветераны.  
Ветераны (советские) среди страшего поколения - не большинство. В Украине, я думаю, тоже проводили всякие празднечги... Ну, а смысл? Флаг 14 дивизии СС ГАЛИЧИНА:

... таки осталься на Украине.

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #517 : 14 Октябрь 2007, 00:11:16 »

Ну, а про российский прапор РОА и РОНА я вообще пока не вспоминаю (хотя, ведь это ж победа "русского оружия", и ничего... висит  Смеющийся).

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
aviator
Новенький

Я люблю Гродненский форум!

Просмотр профиля
« Ответ #518 : 14 Октябрь 2007, 16:16:03 »

плохая шутка..  всё равно это наш флаг, нравиться тебе это или нет и хоть каплю уважения проявлять должен каждый.[/quote]

Детский сад какой-то... Вам рекомендуется прочесть про красный террор ещё один раз, а то где-то что-то упущено, или пропущено, либо не усваивается.

Давайте будем относиться с уважением, и все пойдем на субботнике строить дороги на костях людей, которые отдали свои жизни...

Да, нельзя забыть символ красно-зеленый.

-LONE_WOLF-
Почетный гродненец

Vivere vitae....

Просмотр профиля WWW
« Ответ #519 : 14 Октябрь 2007, 19:02:36 »

2. не отрывай слова от текста... кремлю так если подумать пох что у у нас весеть будет. да хоть  попа голая.
Как бы тебе лучше объяснить, что из себя представляет национальный стяг? Ах, ну да... Пазьняка пост почитай выше Улыбка

Ветераны (советские) среди страшего поколения - не большинство. В Украине, я думаю, тоже проводили всякие празднечги... Ну, а смысл? Флаг 14 дивизии СС ГАЛИЧИНА:

... таки осталься на Украине.
что ты несёш... я немогу ни как разобраться всё ни как с твоей позицией как минмум в этом вопросе... мне нравится бела-чырвона-белы сцяг. но я отношусь с малым уважением и к этому флу, хотя оч хочу чтоб завтро вместо него повесили б-ч-б... что из себя представляют эти символы государственности я знаю
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #520 : 14 Октябрь 2007, 19:31:38 »

что ты несёш...
Отвечаю на твои предъявы  Смеющийся

я немогу ни как разобраться всё ни как с твоей позицией как минмум в этом вопросе...
Конкретизируй...

но я отношусь с малым уважением и к этому флу
Ну и балда... Улыбка

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
Тоширский
Почетный гродненец

поставь мне +1

Просмотр профиля
« Ответ #521 : 14 Октябрь 2007, 19:53:04 »

Веселый вложат Улыбка

НУ ПОСТАВЬ МНЕ +1 !!!

0000000
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #522 : 14 Октябрь 2007, 21:30:08 »

Интересно, хотел бы я посмотреть это на примере , скажем, Польши. Вложите большие бабки , чтоб например , красный флаг серпасто-молоткастый стал государственным у поляков.  Смеющийся
Или за большие бабки они всё продадут?
А может...  Подмигивающий
Black eyes
Гродненец
**

Гродненский форум - THE BEST!!!

Просмотр профиля Email
« Ответ #523 : 20 Октябрь 2007, 16:52:23 »

Бел-чырвона-белы- THE BEST сцяг 8-)
vadimk06
Гость

Email
« Ответ #524 : 07 Ноябрь 2007, 13:47:22 »

Вот она и вся тайна белкраснобелого флага, ребята. И не больше, и не меньше!

* flag.jpg (3,68 Кб, 457x200 - просмотрено 127 раз.)
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #525 : 07 Ноябрь 2007, 13:51:02 »

Смеющийся

Смаленскі абменьнік 'Газэнергопромбанк'
 Смеющийся

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
v1as
Почетный гродненец

нет

Просмотр профиля Email
« Ответ #526 : 08 Ноябрь 2007, 03:36:27 »

Вадим божит!!! Лови -1!!! Смеющийся

я не то, что вы считаете нормальным человеком
BOOM_MAN
Настоящий гродненец

ШОС!

Просмотр профиля
« Ответ #527 : 09 Ноябрь 2007, 22:14:44 »

Вадим хоть вы и взрослый человек физиолоически, но умственно вы далеко не шагнули, ваше незнание превратилось в убеждение... и представляето собой обычного обывателя-москаля, которому насрать на беларускую культуру, вы как обычный россиянин относитесь к Беларуси, как к загородной даче: приезжаешь сюда и хорошо...все на руском говорят...везде социализм...
но  не думали ли вы что белорусы это другая нация и способны сами решать как им жить...без помощи "большого брата"Непонимающий
ведь проблема не в этом, что беларусы отварачиваются от россии, а в том что с приходом россиян сдесь уничтожат всю уникальную белорускую культуру и навяжут свою культуру и правила... можно ведь без этого!!!
З.ы. москаль это имя человека который пренебрежительно относится к другой культуре и народу(украинцам и беларусам) щитая его(народ) жалкой ветвью руского. восточные славяне это не только руские но и беларусы и украинцы!!!

Жыве Беларусь!!!
« Последнее редактирование: 10 Ноябрь 2007, 12:04:24 от BOOM_MAN » Записан
v1as
Почетный гродненец

нет

Просмотр профиля Email
« Ответ #528 : 09 Ноябрь 2007, 22:20:40 »

BOOM_MAN +1
избито- но правда!

Bitzer_SV
Гость
« Ответ #529 : 10 Ноябрь 2007, 16:39:09 »

прыкольно, +1
v1as
Почетный гродненец

нет

Просмотр профиля Email
« Ответ #530 : 12 Ноябрь 2007, 02:08:44 »

тупо!!! это только оскорбляет наш родной флаг и историю!!!!

Капялюш
Почетный гродненец

Просмотр профиля Email
« Ответ #531 : 12 Ноябрь 2007, 02:26:00 »

Няма адназначнасьці што да паходжаньня бел-чырвона-белага сьцягу. Легенда адносіць стварэньне сьцягу да невядомае бітвы (магчыма, пры Грунвальдзе), дзе паранены беларускі военачальнік падняў як сьцяг над галавою акрываўленую стужку і павёў войска да перамогі.

Іншая вэрсія стварэньня спасылаецца на правілы геральдыкі і вэксілялёґіі, паводле якіх сьцяг дзяржавы ці роду ўтвараўся з колераў герба — у гэтым выпадку «Пагоні» (белы і чырвоны).

http://be-x-old.wikipedia.org/wiki/Бел-чырвона-белы_сьцяг
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #532 : 12 Ноябрь 2007, 08:24:40 »

Капялюш, в начале темы всё есть Подмигивающий

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
BelphegoR
Фотолюбитель по жизни
Гродненец
**

Просмотр профиля
« Ответ #533 : 17 Ноябрь 2007, 14:38:04 »

Нехорошо так говорить. Даже если это шутка, то это нехорошая и не смешная шутка.  Злой
Епт, просто нету слов. Рот на замке

And may The Force be with you
Bitzer_SV
Гость
« Ответ #534 : 17 Ноябрь 2007, 15:00:28 »

Не расстраивайся - его уже забанили
v1as
Почетный гродненец

нет

Просмотр профиля Email
« Ответ #535 : 18 Ноябрь 2007, 03:25:51 »

жаль, хоть бы поржали Смеющийся

Stop_My_Cop
Мэр города

Просмотр профиля WWW
« Ответ #536 : 19 Ноябрь 2007, 01:01:14 »

Я всегда был не за ни против бело красно белого!!! просто Флаг сменили! а это уже совсем другая история!
ΞΞΞΞΞΞΞΞΞ
Гродненец
**

Просмотр профиля
« Ответ #537 : 19 Ноябрь 2007, 05:42:40 »

ты видимо очень недальновиден

Stop_My_Cop
Мэр города

Просмотр профиля WWW
« Ответ #538 : 19 Ноябрь 2007, 18:39:04 »

Я Наоборот смотрю в перспективы!!! а вот куда ты смотришь и зачем сам сибе Яму роешь я незнаю!
Тоширский
Почетный гродненец

поставь мне +1

Просмотр профиля
« Ответ #539 : 23 Ноябрь 2007, 23:06:57 »

Зелёно-красная половая тряпка - ПЕРСПЕКТИВЫ??? Шокирован Шокирован Шокирован

НУ ПОСТАВЬ МНЕ +1 !!!

Страниц  : 1 ... 16 17 19 20 ... 30 Далее»   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий