Мое фирменное блюдо вот уже несколько месяцев - Штрудель по-венски. На одном из тренингов девочка - фантик готовки рассказала мне, что венский штрудель - это невероятно сложно. потому что тесто надо растянуть! руками до того, чтобы через него было видно скатерть. Скатерть обязательна - потому что с ее помощью сворачивается это тонюсенькое чудо - яблочный рулет.
Хотелось попробовать самой, но так по-настоящему, не типо-штрудель, а Штрудель. Знакомая девочка из Австрии (хвала тебе, couchsurfing) прислал рецепт бабушки), приведу ниже в оригинале, а дама с youtuba показала наглядно как это делается
.
Apfelstrudel
Ingredients
Pastry
* 300 grams bread flour
* pinch of salt
* 30 ml vegetable oil
* 0,2 l water (lukewarm)
Filling
* 2 kg apples (Golden Delicious)
* 150 grams granulated sugar
* 30ml dark rum
* 150 grams raisins
* 1/8 tsp. ground cinnamon
* 2 lemons (juice and peel)
Buttered breadcrumbs
* 300 grams butter (unsalted)
* 300 grams bread crumbs
Recipe
Knead flour, salt, oil and water into a medium-firm dough. Divide into 3 small round loaves, brush each loaf with melted butter and let sit for 1 hour.
Peel, core and slice apples. Mix in granulated sugar, raisins, grated lemon peel, lemon juice, rum, cinnamon.
Roast butter and bread crumbs.
Roll the dough loaves with a rolling pin, then stretch rolled dough on a strudel sheet (e. g. a cotton dish towel) with the backs of your hands.
Coat 2/3 of dough sheet with buttered breadcrumbs, spread apple filling over remaining 1/3 of dough.
Tear off edges, shape strudel into roll by lifting strudel sheet.
Place strudel on a buttered baking sheet and brush with melted butter.
Bake strudel for 60 to 90 minutes in a 400 degrees F to 425 degrees F (200 to 220 degrees Celsius) oven.
Получилось вот так - см.фото. О вкусе молчу - лучше пока я ничего не ела

Добавлено: 04 Март 2011, 12:18:20