Моя мать и её лучшая подруга - минчанка в своё время закончили белорусский филфак БГУ, их преподователями были и Гилевич, и Быков, и Лыньков, и Науменко. Так вот, они до сих пор, когда встречаются, говорят по белорусски, да так красиво, что их в магазине (дело было в Минске) какая-то тётка слушала сначала открыв рот, а потом призналась, что не знала, что белорусский - такой красивый язык.
ну так что ж Ваша мама не говорит на нем всегда, а только когда встречается? А почему Вы не говорите на нем? Вы ведь тоже свято верите в то, что время языка придет. такими темпами?
Перш за ўсе, есць такая рэч як
павага. Вы, Jancka, мабыць пра яе ніколі не чулі. У канкрэтным выпадку яна выяўляецца як гутарка з людзмі на той мове, на якой ім больш зручна гаварыць. Я ніколі не думаў, што калі я размаўляю з рускамоўнымі людзмі па-руску, то гэта дыскрэдытуе мяне як беларуса.
І наогул, я не разумею аб чым ідзе гаворка калі кажуць пра нейкую непавагу беларусаў да сваей мовы. Я за свае нядоўгае жыцце сустракаўся з падобным толькі два разы. У першым выпадку гэта быў адзін з маіх знаемых, ну... скажам так - не вельмі удалы па жыцці. Другі раз гэта быў так-сама мой знаемы, рускамоўны рускі. Першы выпадак я праігнараваў, у другім пачаў гаварыць па-руску.
І ЎСЕ! Больш нідзе, нічога, ніколі! Усе мае сябры, мая радня абсалютна нармальна ставяцца да беларускай мовы. На сенняшня дзень я цверда перакананы, што беларуская мова гэта мова інтэлігенцыі. Настаўніцкай, палітычнай (прабачце, але нашага улюбенага прэзідэнта я да інтэлігенцыі аднесці не магу) і г.д. Як паказвае практыка, калі ты трапляеш ў падобнае асяродзе, то сам той факт, што ты размаўляешь па-беларуску вызывае да цябе павагу з іх боку авансам. Адсюль мая цвердая перакананасць у тым, што беларуская мова на сенняшні дзень - мова інтэлігенцыі. У свеце ўсяго вышэй сказанага, цяжка чакаць павагі да беларускай мовы ад такога чалавека як Чарнаярац. А ўлічваючы, што кожны прыцягвае да сябе толькі сябепадобных, то становіцца зразумелым, чаму ен, за колькі там год?, не чуў беларускую мову.
Іншая справа, што ў сучаснай беларусі даволі складана размаўляць па-беларуску прыгожа. Для гэтага прыходзіцца шукаць беларускія фільмы, чытаць беларускіх класікаў. Рэгулярна. Але гэта ужо чыста палітычныя пытанні, не будзем іх кранацца.