Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
20 Август 2025, 16:12:34
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Голосование
Вопрос: Палякі заўжды былі нам сябрамі?
Так, заўжды! - 24 (7,1%)
Амаль што так. - 16 (4,7%)
Не заўседы - 13 (3,8%)
Далека не заўседы. - 13 (3,8%)
Яны заўжды былі больш ворагамі, чым сябрамі - 42 (12,4%)
Яны і зарас нам не браты - 229 (67,4%)
Я іz AmеRыкі. Хtо такиia paliaки? - 3 (0,9%)
Всего голосов: 102

Страниц  : 1 ... 14 15 17 18 ... 22 Далее»   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Re: Палякі, кім яны для нас з'яўляюцца?  (Прочитано 72773 раз)
litwin
Почетный гродненец

Беларусь перад усім

Просмотр профиля
« Ответ #450 : 06 Апрель 2008, 18:32:20 »

Так это же ваши слова, что они "па сваёй культуры й свядомасці былі чужынцамі... "
Зноў вольная трактоўка майх слоў... Мой выраз: "Вось і ўзнікае працэс паланізацыі, і русіфікацыі,[highlight] а пасля[/highlight]  - "палякі", "рускія" - людзі, якія па паходжанню былі беларусамі, але па сваёй культуры й свядомасці былі чужынцамі.."  Апагей паланізацыі можна датаваць 17-18 стст., калі з'яўляецца "польскі народ шляхецкі" і г.д... А з якім народам да гэтага атаясамляла сябе шляхта..Непонимающий?? З польскім ці з ліцьвінскім..НепонимающийНепонимающийНепонимающийНепонимающийНепонимающий?!!!! Дарэчы нават і ў гэты час (17-18 стст.) з'яўляюцца людзі, якія спрабуюць супрацьстаяць гэтаму працэсу: тыя ж Радзівілы, Леў Сапега, прадстаўнікі праваслаўнага, а потым і уніяцкага духавенства, частка праваслаўнага мяшчанства..

Никто не отрицает, что предки сегодняшних беларусов жили на этих землях, но у них не было национального самосознания. Мне ли вам о "тутэйшых" рассказывать?
А што, беларусы называлі сябе "тутэйшымі" ў 15, 16, хаця б у 17 стст..??  Смеющийся Смеющийся   Такі панятак, як "тутэйшасць" фіксуецца тутака дзесьці ў 19 ст. і тлумачыцца вельмі проста - адсутнасць уласнай дзяржаўнасці й уздзеянне на свядомасць чужых ідэалогій.. Подмигивающий

Просто беларусы еще не прошли полностью приведенной вами формулы "ПЛЕМЯ - НАРОДНАСЦЬ - НАЦЫЯ", поэтому я вам и писала о формирующихся нородах.
А я прытрымліваюся пункту гледжання тых навукоўцаў, якія лічаць, што беларусы як нацыя канчаткова сфарміравалася ў 1939-1945 гг.. Подмигивающий

Сегодняшние беларусы никак не могут быть потомками литвинских панов, потому что последних в Беларуси практически не осталось (кого не убили, тот убежал в Польшу или еще дальше).
Яшчэ адзін сафізм.. З'ехаць адсюль маглі толькі буйныя магнаты, у якіх грошай было дастаткова, а большасць сярэдняй і дробнай шляхты заставалася тут.. і потым папаўняла шэрагі ці то сялянства, ці то гарадскога насельніцтва, з якога ў далейшым і павыходзіла беларуская нацыянальная інтэлігенцыя.. Подмигивающий
Дарэчы, зразумела, што выводзіць увесь 10-мільённы беларускі народ толькі ад ліцьвінскай шляхты гэта неяк глупа.. А як наконт мяшчанства, сялянства, "люда простага" так бы мовіць..?? Яны таксама сябе ў 16 ст. "тутэйшымі" называлі...?? Смеющийся Смеющийся Смеющийся

Сами хорошо знаете, что потомки литвинских панов себя ну никак беларусами не считают, и их дети и внуки себя беларусами тоже никогда не назовут.
Багушэвіч, Луцкевіч, Каганец, Ластоўскі й г.д... І я напрыклад...  Смеющийся

Да и вы сами признаете, что они были представителями другой культуры.
Я..Непонимающий Шокирован Не.., такога я не прызнаваў, уважліва чытайце мае паведамленні

Какая разница между понятиями "Mаци Беларусь" и "бацькаушчына Беларусь", "матушка Россия" и "Россия - отечество мое"?

Слово "ojczyzna, айчына" создано от старославянского отьць (отец).
В начале произведения Мицкевич связывает Литву с отцом, а в конце Польшу с матерью.
Какие сомнения? Ну может только то, что о том, кто мать ребенка все знают на 100%, а настоящего отца на 100% знает только мать  Подмигивающий
У тым та й справа, што паняцце "айчына" - гэта штосьці большае, гэта краіна продкаў.. Пра тое, што Міцкевіч добра разумеў што такое Літва, а што - Польшча, я вам ужо пісаў..
« Последнее редактирование: 06 Апрель 2008, 18:35:18 от litwin » Записан

Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
Страниц  : 1 ... 14 15 17 18 ... 22 Далее»   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий

Войдите через социальную сеть

Имя пользователя:
Пароль:
Продолжительность сессии (в минутах):
Запомнить: