sabi
Гродненец
Я люблю Гродненский форум!
|
2 litwin: Чалавек, прыняўшы іншую культуры, духоўна з'яўляецца ўжо прадстаўніком іншага народа, але генетычна, этнічна - не.. Таму гэта не выключае тое, што на працягу свайго жыцця пад уплывам пэўных абставінаў ён можа вярнуцца да сваіх каранёў, да свайго роднага асяродку.. Так было й з МІцкевічам, Агінскім, Баршчэўскім, Чачотам і іншымі.. Яны зрабілі вялікі ўзнёсак у развіццё культуры й адраджэнне Літвы-Беларусі й таму займаюць пачэснае месца ў нашай гісторыі... А былі й іншыя, здраднікі, якім напляваць было на свой родны народ.. І такім няма гонару й пашаны ў нашай гісторыі. Магчыма я раблю тэрміналагічную памылку, калі называю іх агульным словазлучэннем "спаланізаваныя беларусы", але, прабачце, не буду я ж вам усіх іх па прозвішчам пералічваць.. Ну цяпер вы зразумелі "хто для мяне свой, а хто - чужы"..??
Зразумела, добры – свой, дрэнны – чужы (нават калі гэта будзе дзед i унук, або два браты). Зразумела таксма, што у 17 стагоддзi свой, а у 20 – чужы. Калi хочаце сур’езна гаварыць аб гiсторыi, то не можаце прадстауникоу адных i тых жа родау спачатку называць беларускай шляхтай i iмi ганарыцца, а пасля называць iх польскiмi панамi i ганарыцца тымi, хто знацыяналiзавау iх маемасць. Гэтыя людзi не былi часткай беларускага (русiнскага) народa. Яны маглi захапляцца IХ мовай, IХ казкамi i IХ песнямi, але нiколi не называлi гэтую мову сваей, тольки мовай сваiх суседзяу – русiнау. “Беларускія “літвіны” садзейнічалі культурнаму беларускаму накапленню… але былі перакананы, што гэта гісторыя і культура не іх, а чужога народа” " (Марзалюк). Я такасма люблю беларуски фальклор, чытаю беларускамоуную лiтаратуру и паважаю культуру, але не гавару, што гэта мая культура i нi як не магу зразумець, як разумны чалавек можа аб тых, каго павывозiлi з Гораднi гаварыць паляки-акупанты и адначасова называць Мiцкевiча, Агiнскага и Манюшку беларусам. Палякi нiколi не называюць напрыклад Guntera Grassa и Arthurа Schopenhauerа палякамi (а яны нарадзiлiся у межах сенняшняй Польшчы). Я не за тое, каб сення пераносiць межы, толькi за тое каб беларусы будавалi сваю гiсторыю аб’ектыуна, а не выбiрали з яе тое, што iм патрэбна у гэты момант, i каб гарадзенцы ведали, хто будавау iх горад i чаму гэтых людзей сення там ужо няма, таму и прапанавала некалi каб замест танка у Горадне стаяу алень св. Губерта з надпiсам “усiм, хто гэты горад любiу, будавау i за яго змагауся”.
"Рабіць здраднікам нейкія прывілеі - гэта непавага да сваіх продкаў, да тых людзей, хто паклаў сваё жыццё на алтар свабоды й незалежнасці.. Калі ў Польшчы так робяць, то грош-цана усім палякам і йх гістарычнай памяці.." Я не гавару аб прывiлеях для здрадникау, а аб зямлi дзядоу для унукау. A здраднiкi за свае чыны хай самi адказваюць перад судом.
P.S. Мы ужо пачалi пiсаць па 100 разоу адно i тое ж. Не веру, што вы не ведаеце аб якой паслядоунсцi у напiсаннi гiсторыi я гавару.
|
|
|
|
« Последнее редактирование: 16 Март 2008, 18:20:33 от sabi »
|
|
|
|
|
|
kaktus
|
Палякі захапілі палову Беларусі, не спытаўшы беларусаў, пачалі весці сябе гаспадарамі на гэтай тэрыторыі, усталёўваць свае парадкі, сваю культуру і г.д...!! Уважаемый! Вам сколько годикаф? Есть еще живые бабушки-дедушки? Если есть, то быстро к ним, и спрашиваем, сильно ли тут сопротивлялись после 1920-го года. аддаць усю беларускую зямлю прадстаўнікам іншых народаў, Скажу честно: Не видел ни одной карты до 1918 года с государством Беларусь... Или ты уже "намалявау"?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
2 nexus: Чем бы она там и не занималась, важно, чтобы у нее земли не было, ну если очень сильно хочет, то до 20 гектаров (если больше, то уже не интеллигент)  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
2 kaktus: Не видел ни одной карты до 1918 года с государством Беларусь...Думаю, что эти карты (вместе с беларускамоуными текстами Мицкевича) спрятали польские оккупанты (читай беларуская шляхта). Если мне не веришь, почитай Арлова “Краiна Беларусь. Iлюстраваная гiсторыя”, на стр. 240 найдешь: “На жаль, не захавалася беларускамоунай спадчыны нашага выдатнага суайчыннiка Адама Мiцкевiча”. Короче, как помру, можете меня назвать великой сербской поэтессой, произведения которой просто не сохранились, но все друзья и знакомые подтвердят, что я не раз повторяла слова “самый красивый и гармоничный славянский язык – сербкий” да и с сербами дружу, уважаю и открoвенно ими восхищаюсь. Могу без подготовки написать доклад о мелодике, которую придает сербскому языку тоническое ударение, знаю легенды, былины и песни о Марко-краљевићу. И самое главное - фамилия у мения на –ич!  A то, что я сама себя никогда сербкой не назвала – не важно.
|
|
|
|
« Последнее редактирование: 17 Март 2008, 12:38:24 от sabi »
|
|
|
|
|
|
colon
Гость
|
Интересная тема 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
citizen
Гость
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Капялюш
|
Не видел ни одной карты до 1918 года с государством Беларусь... ВКЛ не спрабаваў шукаць? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
Зразумела, добры – свой, дрэнны – чужы (нават калі гэта будзе дзед i унук, або два браты). Я б яшчэ ўдакладніў: дрэнны - здраднік і чужы Зразумела таксма, што у 17 стагоддзi свой, а у 20 – чужы. Калi хочаце сур’езна гаварыць аб гiсторыi, то не можаце прадстауникоу адных i тых жа родау спачатку называць беларускай шляхтай i iмi ганарыцца, а пасля называць iх польскiмi панамi i ганарыцца тымi, хто знацыяналiзавау iх маемасць. Што зробіш.. Такая ў нас спецыфічная сітуацыя.. Была беларуская/ліцьвінская шляхта, але спакуса грошай і ўлады, а таксама "добразычлівасць" з боку "суседзяў", зрабіла з яе польскую шляхту ("польскі народ шляхецкі"), якая не толькі ад свайго народа адасобілася, але й ад сваіх каранёў Гэтыя людзi не былi часткай беларускага (русiнскага) народa. Яны маглi захапляцца IХ мовай, IХ казкамi i IХ песнямi, але нiколi не называлi гэтую мову сваей, тольки мовай сваiх суседзяу – русiнау. “Беларускія “літвіны” садзейнічалі культурнаму беларускаму накапленню… але былі перакананы, што гэта гісторыя і культура не іх, а чужога народа” " (Марзалюк). Ну канешне.. Як у беларусаў можа быць нейкая эліта, нейкія адукаваныя людзі..?? Беларусы - гэта ж быдла, яны ў зямлі толькі калупацца могуць.. Навошта йм гэтая эліта спатрэбілася..?? Эліта можа быць толькі ў такога вялікага народа, як n-скі.. Напішыце вы гэтак адразу, sabi.. Я такасма люблю беларуски фальклор, чытаю беларускамоуную лiтаратуру и паважаю культуру, але не гавару, што гэта мая культура i нi як не магу зразумець, як разумны чалавек можа аб тых, каго павывозiлi з Гораднi гаварыць паляки-акупанты и адначасова называць Мiцкевiча, Агiнскага и Манюшку беларусам. Вам, шаноўная, прывесці знакамітую цытату з Міцкевіча..?? Ці мо' вы не ведаеце значэнне слова " Айчына"?? А вам вядома, што Агінскія паходзяць са Смаленшчыны..?? Хаця, прабачце, усе яны "ісцінныя палякі"..  З 16 ст. заканадаўча палякам забаранялася набываць зямлю ў ВКЛ, але ўся мясцовая шляхта - "ісцінныя палякі".. Я не гавару аб прывiлеях для здрадникау, а аб зямлi дзядоу для унукау. A здраднiкi за свае чыны хай самi адказваюць перад судом. Хай палякі аддаюць сваю зямлю ўнукам падстаўнікоў расейскай царскай адміністрацыі.. І хутка на мапе Еўропы з'явіцца Царство ПольскоеПрівісленскій край..  P.S. Мы ужо пачалi пiсаць па 100 разоу адно i тое ж. Не веру, што вы не ведаеце аб якой паслядоунсцi у напiсаннi гiсторыi я гавару. Я добра ведаю паслядоўнасць гэтай гісторыі.. "Аддай сваё й маўчы" - вось як называецца гэта паслядоўнасць..!! Але хопіць..!! Прыйшоў час вяртаць сваю гісторыю назад..
|
|
|
|
|
|
Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
|
|
|
sabi
Гродненец
|
1. Ну канешне.. Як у беларусаў можа быць нейкая эліта, нейкія адукаваныя людзі..?? Беларусы - гэта ж быдла, яны ў зямлі толькі калупацца могуць.. Навошта йм гэтая эліта спатрэбілася..?? Эліта можа быць толькі ў такога вялікага народа, як n-скі.. Напішыце вы гэтак адразу, sabi..
Я этого не писала. Были в истории люди, которые называли себя БЕЛАРУСАМИ и которыми можно гордится. Я Быкава, Купалу, Коласа, Караткевича и др. поляками не называю и не говорю, что они должны в земле копаться.
2.Вам, шаноўная, прывесці знакамітую цытату з Міцкевіча..?? Ці мо' вы не ведаеце значэнне слова "Айчына"??
Если вы о словах “Litwo, ojczyzno moja...”, то поймите, что для Мицкевича «Литва» понятие географическое. Если я сегодня напишу: «Гродненская область, родина моя!», то, что я по национальности гродненка? А может вам лучше доказать словами Мицкевича?
DO JOACHIMA LELEWELA ... A tak, gdzie si[ch281] obrоcisz, z ka[ch380]dej wydasz stopy, [ch379]e[ch347] znad Niemna, [highlight][ch380]e[ch347] Polak[/highlight], mieszkaniec Europy. ... LELEWELU! rzeteln[ch261] ka[ch380]dy chlub[ch281] wyzna, Ze ciebie takim [highlight]polska[/highlight] wyda[ch322]a [highlight]ojczyzna[/highlight]. ... Wyr[ch281]czaj mi[ch281], bo w [highlight]polskim[/highlight] dziejopisоw kole Wynios[ch322]y jeste[ch347]l stan[ch261][ch263] maj[ch261]cy na czole. A. Mickiewicz
DO MATKI POLKI O matko [highlight]Polko[/highlight]! gdy u syna twego W [ch378]renicach b[ch322]yszczy genijuszu [ch347]wietno[ch347][ch263], Je[ch347]li mu patrzy z czo[ch322]a dziecinnego Dawnych [highlight]Polakоw duma i szlachetno[ch347][ch263][/highlight]; A. Mickiewicz
PAN TADEUSZ Wpadam do Soplicowa, jak w centrum [highlight]polszczyzny[/highlight]; Tam si[ch281] cz[ch322]owiek napije, nadysze [highlight]Ojczyzny[/highlight]! A. Mickewicz
[highlight]Mazur i Litwin[/highlight] s[ch261] bratankami, a obojgu na imie [highlight]Polak[/highlight]. A. Mickiewicz "Ksiegi pielgrzymstwa polskiego"
Дальше приводить примеры или хватит? Их просто ОЧЕНЬ много.
3. А вам вядома, што Агінскія паходзяць са Смаленшчыны..??
А прадед Пушкина из Африки и чей по-вашему Пушкин?
|
|
|
|
« Последнее редактирование: 17 Март 2008, 21:13:50 от sabi »
|
|
|
|
|
Wendy
Гродненец
КОЖНАМУ СВАЁ
|
Калі ўважліва праглядзець гісторыю, то можна заўважыць: амаль на працягу ўсяго часу палякі былі прастытуткамі, заўсёды былі там, дзе ім лепей, і заўсёды глядзелі толькі за сваёй... ну толькі за сабой. Але, людзі, якія зараз у Польшчы, даволі не дрэнныя, і большасць з іх нас, беларусаў нармальных, паважае
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Калі ўважліва праглядзець гісторыю, то можна заўважыць: амаль на працягу ўсяго часу палякі былі прастытуткамі, заўсёды былі там, дзе ім лепей, і заўсёды глядзелі толькі за сваёй... Калі уважліва паглядзець гісторыю, то можна зауважыць: амаль на працягу усяго часу палякі і ліцьвіны былі адным і тымжа. Адныя і тыяж праблемы... адныя і тыяж ворагі... адныя і тыяж законы... вось выходзіць што ліцьвіны таксама былі... прастытуткамі, заўсёды былі там, дзе ім лепей, і заўсёды глядзелі толькі за сваёй...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenin
Гость
|
Калі ўважліва праглядзець гісторыю, то можна заўважыць: амаль на працягу ўсяго часу палякі былі прастытуткамі, заўсёды былі там, дзе ім лепей, і заўсёды глядзелі толькі за сваёй... ну толькі за сабой. Але, людзі, якія зараз у Польшчы, даволі не дрэнныя, і большасць з іх нас, беларусаў нармальных, паважае Откуда у пятилетней девочки такое интересное мнение? Кстати, стремление туда, где лучше присуще наверное большинству людей, да и каждая нормальная страна стараеться сблизиться с тем государством, дружба с которым принесет как можно большую прибыль. а Польша была значительную часть истории под заборцами, которые видели в ней реального соперника и пытались загубить национальный дух. Но не смотря ни на что она осталась независимой, сохранила свой язык и культуру. p.s.:и 'бальшавизну" выперла со своих земель.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wendy
Гродненец
КОЖНАМУ СВАЁ
|
Калі ўважліва праглядзець гісторыю, то можна заўважыць: амаль на працягу ўсяго часу палякі былі прастытуткамі, заўсёды былі там, дзе ім лепей, і заўсёды глядзелі толькі за сваёй... Калі уважліва паглядзець гісторыю, то можна зауважыць: амаль на працягу усяго часу палякі і ліцьвіны былі адным і тымжа. Адныя і тыяж праблемы... адныя і тыяж ворагі... адныя і тыяж законы... вось выходзіць што ліцьвіны таксама былі... прастытуткамі, заўсёды былі там, дзе ім лепей, і заўсёды глядзелі толькі за сваёй...Я згодна: пытанні, ворагі, клопаты, да і не толькі былі аднолькавы, але: якая была мова? як паўплывала польская культура на нашу? да і што ўвогуле з намі сталася? (у тыя часы)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
якая была мова? Мова была розная... Так як і у III Рэчпаспалітай. як паўплывала польская культура на нашу? а наша на польскую не паўплывала? да і што ўвогуле з намі сталася? (у тыя часы) З намі нічога не магло стацца у тыя часы... я напрыклад нарадзіўся значна пазней... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sol
|
Поляки, я с вас тащусь. Уже и за освенцим мы отвечаем. "Если бы Красная Армия освободила Освенцим летом 1944 года, то 40% узников было бы спасено". Знаете кто толкает такие заявления? Бывший глава польского МИДа, уполномоченный по чрезвычайным миссиям в зарубежной политике и глава Международного совета Освенцима. Ухх, шикарные профессионалы у вас там работают. Я в восторге. Думал уже достигнут предел польской фантазии. Все за что нам придется платить и каяться уже придумали. А вон оказывается какое поле деятельности отнрывается. 
|
|
|
|
« Последнее редактирование: 18 Март 2008, 12:23:43 от sol »
|
|
Вместе мы сильнее!
|
|
|
|
litwin
|
Я этого не писала. Были в истории люди, которые называли себя БЕЛАРУСАМИ и которыми можно гордится. Я Быкава, Купалу, Коласа, Караткевича и др. поляками не называю и не говорю, что они должны в земле копаться. Але яны з'явіліся ў 20 ст.. А да 20 ст..?? Ну, sabi, давайце, пакажыце сваё сапраўднае аблічча.. Паладзін з кактусам вам у гэтым дапамогуць..  Если вы о словах “Litwo, ojczyzno moja...”, то поймите, что для Мицкевича «Литва» понятие географическое. Наўрад ці.. Міцкевіч добра ведаў, што такое Літва, а што такое Польшча..  "Аднак, як гаварыў Міцкевіч у сваіх парыжскіх лекцыях, "краіна, якая займае вялікую прастору паміж Дняпром, Чорным морам, Бугам і Нёманам, даўно згубіла агульную назву" (Філаматы і філарэты - Мн.: 1998 С.121) "Так, у адным з лістоў з Коўна, запрасіўшы да сябе сяброў, Міцкевіч піша, што тут недалёка граніца з Польшчай"(Гайба М. Вобраз Радзімы ў перапісцы А.Міцкевіча // Беларусіка=Albaruthenica; Кн.11 С. 143) А может вам лучше доказать словами Мицкевича?
DO JOACHIMA LELEWELA ... A tak, gdzie si[ch281] obrоcisz, z ka[ch380]dej wydasz stopy, [ch379]e[ch347] znad Niemna, [highlight][ch380]e[ch347] Polak[/highlight], mieszkaniec Europy. ... LELEWELU! rzeteln[ch261] ka[ch380]dy chlub[ch281] wyzna, Ze ciebie takim [highlight]polska[/highlight] wyda[ch322]a [highlight]ojczyzna[/highlight]. ... Wyr[ch281]czaj mi[ch281], bo w [highlight]polskim[/highlight] dziejopisоw kole Wynios[ch322]y jeste[ch347]l stan[ch261][ch263] maj[ch261]cy na czole. A. Mickiewicz
DO MATKI POLKI O matko [highlight]Polko[/highlight]! gdy u syna twego W [ch378]renicach b[ch322]yszczy genijuszu [ch347]wietno[ch347][ch263], Je[ch347]li mu patrzy z czo[ch322]a dziecinnego Dawnych [highlight]Polakоw duma i szlachetno[ch347][ch263][/highlight]; A. Mickiewicz
PAN TADEUSZ Wpadam do Soplicowa, jak w centrum [highlight]polszczyzny[/highlight]; Tam si[ch281] cz[ch322]owiek napije, nadysze [highlight]Ojczyzny[/highlight]! A. Mickewicz
[highlight]Mazur i Litwin[/highlight] s[ch261] bratankami, a obojgu na imie [highlight]Polak[/highlight]. A. Mickiewicz "Ksiegi pielgrzymstwa polskiego"
Дальше приводить примеры или хватит? Их просто ОЧЕНЬ много. Ну і дзе тут Міцкевіч кажа, што "Польшча - мая айчына"..   ? Гэтую спасылку выкладалі тут ужо процьму разоў - прачытайце яе яшчэ й вы Дарэчы, знаходзячыся ў эміграцыі Міцкевіч не пра Польшчу думаў, а пра Літву..!! Брату Францішку ў 1844 г. ён пісаў: "Спадзяючыся, што мы яшчэ ўбачымся з табой на зямлі і ў лепшыя часы, і быў бы рады, калі б і ты пранікся верай у тое, што мы яшчэ ўбачым Літву, ужо нашу Літву, а не Маскоўскую. Гэтым я жыву, дзеля гэтага жыву, і дасць Бог, дачакаюся гэтага..."(A.Mickiewicz. Dzie[ch322]a. T.15. S.391) УСЁ..!!! Пытанне наконт Міцкевіча ўжо вычарпана..  3. А вам вядома, што Агінскія паходзяць са Смаленшчыны..??
А прадед Пушкина из Африки и чей по-вашему Пушкин? Мне да Пушкіна ніякай справы няма (хаця і яго продкі паходзілі з ВКЛ..  ) Я вам канстатую факт - уся мясцовая шляхта была мясцовага паходжання, то бок ліцьвінамі, этнічныя палякі тут меншасць заўсёды складалі..  Аднак чамусьці вы заўсёды ў гэтую меншасць спрабуеце ўпхнуць Міцкевіча, Баршэўскага, Агінскага і іншых..
|
|
|
|
« Последнее редактирование: 18 Март 2008, 13:13:01 от litwin »
|
|
|
|
|
|
litwin
|
Дарэчы, панове, сёння 87 год з таго, як была падпісана ганебная Рыжская дамова.. "Рыжскі мірны дагавор 1921, пагадненне пра спыненне савецка-польскай вайны 1920 і нармалізацыю адносін. Заключаны 18 сакавіка 1921 у Рызе паміж РСФСР і УССР з аднаго боку і Польшчай з другога. Беларускія дэлегацыі ні ад БССР, ні ад БНР не былі дапушчаны да падрыхтоўкі і падпісання дагавора. Дэлегацыя БССР прысутнічала ў Рызе з самага пачатку перагавораў, але яе паўнамоцтвы не былі прызнаныя польскім бокам. Рыжскі мір не прызналі і асудзілі: кіраўніцтва БНР, Беларуская партыя сацыялістаў-рэвалюцыянераў, дзеячы Беларускай сацыял-дэмакратычнай партыі і Беларускай партыі сацыялістаў-федэралістаў, прадстаўнікі нацыянальнай інтэлігенцыі БССР (у т.л. Я.Купала, Я.Колас, У.Дубоўка), Першая (1921, Прага) і Другая (1925, Берлін) Усебеларускія канферэнцыі" Разабраўшыся з тэрыторыяй, трэба было вырашаць лёс людзей, якiя там пражывалi. Тут дамова прадугледжвала шырокiя сацыяльныя i культурныя правы насельнiцтва на далучаных тэрыторыях. [highlight]Польшча прадастаўляла асобам не польскай нацыянальнасцi ўсе правы, якiя забяспечвалi свабоднае развiццё культуры, мовы, свабоду веравызнання. Беларусы, украiнцы i рускiя мелi права культываваць сваю мову, арганiзоўваць i падтрымлiваць свае школы, развiваць сваю культуру i ствараць з гэтай мэтай аб’яднаннi ды хаўрусы (артыкул VII)[/highlight]. Аднак, прадэклараваўшы адно, польскiя ўлады рабiлi зусiм iншае. Хутка пачаў ажыццяўляцца курс польскага кiраўнiцтва на паланiзацыю заходне-беларускiх земляў. Таму беларускi нацыянальны рух разглядаўся як антыдзяржаўны i падвяргаўся пераследаванню ды рэпрэсiям. Да пачатаку 30-х гадоў большая частка беларускiх арганiзацыяў i школаў была зачыненая альбо разагнаная.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Дарэчы, панове, сёння 87 год з таго, як была падпісана ганебная Рыжская дамова.. "Рыжскі мірны дагавор 1921, пагадненне пра спыненне савецка-польскай вайны 1920 і нармалізацыю адносін. Заключаны 18 сакавіка 1921 у Рызе паміж РСФСР і УССР з аднаго боку і Польшчай з другога. Угу... чырвоны сепаратызм і тэррор гэта не ганьба? гэта вашыя унутранныя справы? а жыцце у краіне у каторай жылі 400 год да гэтага - ганьба. Жыць у краине за каторую палажлі свае маенткі дый судьбы Касцюшка і яму падобныя людзі - ганьба! Аад камуністау палучаць па лычу - добра. Пад расеяй хадзіць - добра. Моучкі глядзець БТ таксама пойдзе!
|
|
|
|
« Последнее редактирование: 18 Март 2008, 21:55:22 от Paladin »
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
Prabachcie, shto budu pisac licinicaj, ale sionnia nie maju magchymasci karystacca kirylicaj.
2 litwin: 1. Але яны з'явіліся ў 20 ст.. А да 20 ст..??
Wos i ja ab getym. A da 20 st. u ih byla swiadomasc „tutejshaja”, ale zahawalasia shmat narodnaj tworchasci „tutejshyh”, katoraj mozna ganarycca. Unuki tyh, hto nazywau siabie paliakam sionnia nazywajuc siabie paliakami, unuki tutejshyh – belarusami. Suprac praudy dalioka nie pajedziesh.
2. Наўрад ці.. Міцкевіч добра ведаў, што такое Літва, а што такое Польшча..
Dyk jon mala tago, shto nie wiedau, shto jon Belarus, to jashche i nie wiedau shto takoje Litwa? To chamu wy wyrywajecie z usioj jago tworchasci adzin skaz i krychycie, shto tam jon wiedau, shto takoje Litwa, a kali paslia getaga jon pisha ab getaj Litwie i apiswaje chym jana zjauliajecca, to tam uzho jon ne wiedaje. Mozha haj kozhny sam wyrashaje, hto jon. Uzho pisala, shto nihto z paliaku G. Grassa nie nazywaje paliakam, bo jon sam skazau, shto jon niemiec i usio tut. Mickiewicz pisau shto jon paliak – znachycca paliak. Litwinam jon byu tamu, shto byu z WKL (a nie z Karony), prygadaju jashche raz jago slowy: Mazur i Litwin s[ch261] bratankami, a obojgu na imie Polak.
Prabach, ale ty chytau „Pana Tadeusza”? Mnie zdajecca, shto tolki piershuju starunku. ...[ch380]eby byli Litwini gotowi Dowie[ch347][ch263] przychodz[ch261]cemu Napoleonowi, [ch379]e chc[ch261] z[ch322][ch261]czy[ch263] si[ch281] znowu z siostr[ch261] sw[ch261], Koron[ch261], I [ch380][ch261]daj[ch261]c, a[ch380]eby Polsk[ch281] przywrocono.
Wa[ch380]ne rzeczy, moj bracie! Wojna tu[ch380] nad nami! Wojna o Polsk[ch281]! bracie! B[ch281]dziem Polakami!...
....Szabel nam nie zabraknie, szlachta na ko[ch324] wsi[ch281]dzie, Ja z synowcem na czele, i - jako[ch347] to b[ch281]dzie ! O polska krwi! zawo[ch322]a[ch322] Bernardyn wzruszony...
... ma Polska pisarzy Koronnych i litewskich
...Ten Major, Polak rodem z miasteczka Dzierowicz, Nazywa[ch322] si[ch281] (jak s[ch322]ycha[ch263]) po polsku P[ch322]utowicz...
O Matko Polsko! Ty tak [ch347]wie[ch380]o w grobie Z[ch322]o[ch380]ona - nie ma si[ch322] mowi[ch263] o tobie!
„Pan Tadeusz” Adam Mickiewicz
i jashche
Pie[ch347][ch324] filaretow ...Po co tu obce mowy? Polski pijemy miod; Lepszy [ch347]piew narodowy I lepszy bratni rod... A. Mickiewicz
3. Kіраўніцтва БНР, Беларуская партыя сацыялістаў-рэвалюцыянераў, дзеячы Беларускай сацыял-дэмакратычнай партыі і Беларускай партыі сацыялістаў-федэралістаў, прадстаўнікі нацыянальнай інтэлігенцыі БССР (у т.л. Я.Купала, Я.Колас, У.Дубоўка), Першая (1921, Прага) і Другая (1925, Берлін) Усебеларускія канферэнцыі
A potom goworish, chto nelzia utwerzhdat, shto ludi soznatelno nazywawshie sebia belarusami byli swiazany s kummunistami.
|
|
|
|
« Последнее редактирование: 18 Март 2008, 22:09:10 от sabi »
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
2 DarkAvenger: Если карта государства Беларусь и карта расселения "белорусскага говара" одно и тоже, то боюсь самым большим государством в мире следует признать Израиль.
A eto kak s soc. oprosom litowcew i belarusow (tema Беларусь ці Літва, беларусы ці літвіны? Хто мы?) - ne wazno, chto woprosy byli raznyje, wazhno, chto belarusy otwetili WKL.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Праз злучок пишуцца частки з аднолькавым значэннем (бела-чырвона-белы). У дужках напісана, для чаго быў пазначаны злучок для асабліва някемлівых. Зразумела таксма, што у 17 стагоддзi свой, а у 20 – чужы. Калi хочаце сур’езна гаварыць аб гiсторыi, то не можаце прадстауникоу адных i тых жа родау спачатку называць беларускай шляхтай i iмi ганарыцца, а пасля называць iх польскiмi панамi i ганарыцца тымi, хто знацыяналiзавау iх маемасць. Я раю вам яшчэ раз адкрыць які-небудзь слоўнік і паглядзець азначэнні такіх тэрмінаў, як асіміляцыя і этнацыд  Марзалюк Вы задзяўбалі, пачытайце крытыкуючыя яго рэцэнзіі Сагановіча. Ці нейкія собскія думкі нейкага клоўна - гэта ўсё-капец-паказальнік? Трымайце словы сваіх суайчыннікаў: Брыкнер(Польша):”Кажам усе “літоўскі”, “Ліцьвін”, але гэта толькі заміж “беларускі”, “Беларусін”, бо ў 1510 г. Нікому пра Літву собскую, этнографічную нікому ня снілася, яшчэ Рэй у 1562г. Ліцьвінам зваў Беларусіна, а ў Маскве і ў 17ст. “литовский” значыць беларускі.” “Беларусь” мае апрочную ад польскай , “маларускай і вялікарускай”, “гісторыя Беларусі старшая і слаўнейшая, чым гісторыя “Маларусі і Вялікарусі”. Віктар Варашыльскі (Польша): “З’яўленне гэтай мадэлі беларусаў, нацыі, стагоддзямі пазбытаўшы самастойнага існавання, аточанай чатырма нацыямі, якія прыдушваюць сваей магутнасцю, калі не дзяржаўнай і вайскавой, то культурнай : Расіяй, Польшчай, Украінай і Летувой (якая нават пазбавіла іх імя, таму што яны чуюцца гістарычнай Літвой)...” Кастамараў (Расія): “Літва” – гэта назоў стаўся собскасьцю беларускага краю і беларускага народу”, “У 15 стагоддзі на тэрыторыі цяперашняй Расіі адрозніваліся чатыры аддзелы ўсходне-славянскага свету: Ноўгарад, Масковія, Літва і Русь.У 16-17 ст., калі Ноўгарад быў сцерты – Масковія, Літва і Русь.” і г.д, прыкладаў ну проста ВЕЛЬМІ шмат. Адкажыце праўдзіва - вы, таксама як і Паладзін, "пошукам" у дакумантах, дзе у вас на кампутары захоўваецца творчасць Міцкевіча, шукаеце ўсе словы, які маюць корань "pol"? Прыкладам, DO MATKI POLKI словы "мая" і "маёй" у гэтым вершы вы бачыце? Вы ведаеце, хто такая "Панна Марыя" і, можа, што-небудзь пра яе ў творчасці Міцкевіча?  У мяне часам з'яўляецца адчуванне, што з усіх тут пішучых, яго творы чытаў толькі я адзін. Есть еще живые бабушки-дедушки? Если есть, то быстро к ним, и спрашиваем, сильно ли тут сопротивлялись после 1920-го года. Ты ідыёт?  А, забыўся - проста чытаць не умееш. Если карта государства Беларусь и карта расселения "белорусскага говара" одно и тоже, то боюсь самым большим государством в мире следует признать Израиль. Надрукуй сабе на лісток і павесь на сценку маё старое паведамленне: у архіўных фондах захавалася таксама схематычнае апісанне меж Беларусі, складзенае групай чальцоў Рады і Народнага Сакратарыята (у якую ўваходзілі такія вядомыя дзеячы беларускага нацыянальнага руху, як Я. Варонка, У. Захарка, А. Цвікевіч, Я. Серада). Дадзеныя межы практычна супадаюць з межамі, прапанаванымі прафесарам Е. Ф. Карскім у яго працы [highlight]“Этнаграфічная карта Беларускага племя”[/highlight], а таксама з нямецкімі картамі, якія з'явіліся ў Менску ў сакавіку 1918 года. Трэба адзначыць, што этнаграфічныя межы Беларусі, пазначаныя дзеячамі БНР, найболей досыць адпавядалі дадзеным перапісы насельніцтва 1897 г. і этнаграфічным картам, складзеным у Расеі і за мяжой у канцы XIX—пачатку XX у. Яны навукова абгрунтоўваліся па комплексе прыкмет, у якіх улічваліся не толькі дадзеныя перапісы, але і дыялектныя асаблівасці мовы, традыцыі, звычаі народа, а таксама дадзеныя антрапалогіі, археалогіі, тапанімікі тэрыторыі. P.S. Загаловак карты добра бачны? Дык вось: [highlight]этналогія[/highlight] ( этнаграфія; ад грэч. ethnos - племя, народ + logos - вучэнне), навука, якая вывучае паходжанне, рассяленне, побыт і культуру этнасу (народа). Станаўленне этналогіі як навукі ў 2-й палове 19 ст. звязана з эвалюцыйнай школай (Э.Тайлар, Л.Г.Морган і інш.), што зыходзіла з ідэі адзінства культуры чалавецтва. З канца 19 ст. даследуе рэгіянальныя культуры і іх узаемаўплыў. Развіццё тэарэтычнай этналогіі ў 20 ст. звязана з канцэпцыямі Э.Дзюркгейма, З.Фройда, Л.Леві-Бруля, Б.Маліноўскага, А.Радкліф-Браўна, К.Леві-Строса і інш. У Беларусі этналогія развіваецца з пачатку 19 ст. і на працягу доўгага перыяду аб'ектам яе вывучэння была духоўная культура беларускага этнасу - песні, паданні, вераванні, абрады. З 1880-1890-х г. галоўным у беларускай этналогіі стаў эвалюцыйны кірунак, прадстаўнікі якога (У.Дабраволькі, М.Доўнар-Запольскі, Я.Карскі, М.Нікіфароўскі, Е.Разанаў, І.Сербаў, А.Сержпутоўскі) [highlight]разам з духоўнай і матэрыяльнай культурай вывучалі сацыяльную культуру[/highlight] народа, распрацоўвалі канцэпцыю гістарычнай асаблівасці і самастойнасці беларусаў як этнічнай супольнасці. У сучасны перыяд вучоныя-этнолагі Беларусі даследуюць праблемы этнагенезу, этнічнай гісторыі беларусаў, разнастайнасць шматвяковых традыцый беларускага народа, ролю і месца беларускага этнасу ў эўрапейскай цывілізацыі. Пачынаецца таксама вывучэнне і іншых нацыянальнасцей, якія насяляюць тэрыторыю Беларусі (татарскай, польскай, жыдоўскай), этнічных супольнасцей іншых краін.
|
|
|
|
« Последнее редактирование: 18 Март 2008, 22:29:58 от www »
|
|
Няхай жыве магутны, сьмелы Наш беларускі вольны дух. Штандар наш бел-чырвоны-белы, Пакрый сабой народны рух.
На бой! За шчасьце і за волю Народу слаўнага свайго! Браты, цярпелі мы даволі, На бой усе да аднаго!
|
|
|
sabi
Гродненец
|
www: Пачынаецца таксама вывучэнне і іншых нацыянальнасцей, якія насяляюць тэрыторыю Беларусі (татарскай, польскай, жыдоўскай)
Geta widac, shto tolki pachynajecca, ale dobra, shto hoc pryznajecca, shto насяляюць тэрыторыю Беларусі.
A ty Mickiewicza u jakim pierakladzie chytau? Mozha tam niehta dapisau zamiest paliak - bielarus.
Pasprabuj u aryginale, ale treba budzie wywuchyc jago rodnuju mowu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Я.Купала, Я.Колас, У.Дубоўка Купала, Багушэвіч, Колас, Луцкевіч – яны, вядома, не са шляхты, яны з Марса, спадары, з Юпітэра! Але калі, як ты казала - усё ліцьвінская шляхта = палякі, яны збеларусаваныя палякі - то чаму не прымаеце за сваех Дзяржынскага і, прыкладам, Жылуновіча, га?  дый судьбы Касцюшка Дарэчы... КАСЦЮШКА! Чуў пра так званы так званы «Паланецкі універсал», які надзяляў сялян асабістай воляй пры ўмове, што яны разлічацца з панамі і дзяржавай, прызнаваў за імі права на зямлю, якую яны апрацоўвалі, абмяжоўваў паншчыну - як вынік змушанага лавіравання Касцюшкі паміж правымі рэфарматарамі і левымі рэвалюцыянерам (агулам ажыццявіць свае ідэі яму не ўдалося - не хацеў расколу руху і, хоць канфліктаваў, разумеў, якую ролю ў паўстанне гуляе добра ўзброенная шляхта)? Гэта ж раннія стадыі сацыялізму, спадары, ўвасабленне якіх мы бачылі ў ХХ ст!  Нямцэвіч, паплечнік Касцюшкі, зацямляў: "Шляхта, якая прывыкла без перашкод карыстацца маёмасцю сваіх сялян, супраціўлялася выкананню загада Начальніка – Касцюшкі высылаць пятага селяніна з касой у армію. Нават сельскі народ, які так доўга быў у няволі, па большай частцы не прадбачыў лепшай долі не ведаючы яе, быў абыякавым. Дарэмна Касцюшка сваім Універсалам з-пад Паланца ад 7 мая 1794 г. аб'явіў сельскі народ свабодным, аб'яўляў яму свабоду. Універсалы гэтыя або не дайшлі, або ім не верылі". Колькі раз мне яшчэ паўтараць пра канфлікт Касцюшкі з польскай шляхтай ("шляхта ўмела толькі тыраніць сялян"), якая пярэчыла мэтам "буржуазнай рэвалюцыі" ("Ваяваць толькі за шляхту не буду. Жадаю свабоды для ўсяго народа і толькі для яго гатовы ахвяравацца жыццём") на гэтай падставе, каб ты забіў зяпу? 
|
|
|
|
« Последнее редактирование: 18 Март 2008, 22:58:24 от www »
|
|
Няхай жыве магутны, сьмелы Наш беларускі вольны дух. Штандар наш бел-чырвоны-белы, Пакрый сабой народны рух.
На бой! За шчасьце і за волю Народу слаўнага свайго! Браты, цярпелі мы даволі, На бой усе да аднаго!
|
|
|
|
litwin
|
Wos i ja ab getym. А я не аб гэтым..  A da 20 st. u ih byla swiadomasc „tutejshaja”, ale zahawalasia shmat narodnaj tworchasci „tutejshyh”, katoraj mozna ganarycca. Unuki tyh, hto nazywau siabie paliakam sionnia nazywajuc siabie paliakami, unuki tutejshyh – belarusami. Suprac praudy dalioka nie pajedziesh. Ага.. вечная "тутэйшая" свядомасць..  Штосьці мне гэта нагадвае.. sabi, ну напішыце вы ўсё прама.. Dyk jon mala tago, shto nie wiedau, shto jon Belarus, to jashche i nie wiedau shto takoje Litwa? Я ж кажу, тэма пра Міцкевіча вычарпана, бо пачынаецца вольная трактоўка слоў суразмоўцы.. Вы кропкі пасля прыслоўя бачыце..?? Спецыяльна для вас дзве паставіў.. І ўвогуле прачытайце ўважлівей маё паведамленне №416.. Вы пісалі: "Если вы о словах “Litwo, ojczyzno moja...”, то поймите, что для Мицкевича «Литва» понятие географическое." На што я вам адказаў: " Наўрад ці.. Міцкевіч добра ведаў, што такое Літва, а што такое Польшча.." Mozha haj kozhny sam wyrashaje, hto jon. Uzho pisala, shto nihto z paliaku G. Grassa nie nazywaje paliakam, bo jon sam skazau, shto jon niemiec i usio tut. Mickiewicz pisau shto jon paliak – znachycca paliak. Litwinam jon byu tamu, shto byu z WKL (a nie z Karony), prygadaju jashche raz jago slowy: Mazur i Litwin s[ch261] bratankami, a obojgu na imie Polak.
Prabach, ale ty chytau „Pana Tadeusza”? Mnie zdajecca, shto tolki piershuju starunku. ...[ch380]eby byli Litwini gotowi Dowie[ch347][ch263] przychodz[ch261]cemu Napoleonowi, [ch379]e chc[ch261] z[ch322][ch261]czy[ch263] si[ch281] znowu z siostr[ch261] sw[ch261], Koron[ch261], I [ch380][ch261]daj[ch261]c, a[ch380]eby Polsk[ch281] przywrocono.
Wa[ch380]ne rzeczy, moj bracie! Wojna tu[ch380] nad nami! Wojna o Polsk[ch281]! bracie! B[ch281]dziem Polakami!...
....Szabel nam nie zabraknie, szlachta na ko[ch324] wsi[ch281]dzie, Ja z synowcem na czele, i - jako[ch347] to b[ch281]dzie ! O polska krwi! zawo[ch322]a[ch322] Bernardyn wzruszony...
... ma Polska pisarzy Koronnych i litewskich
...Ten Major, Polak rodem z miasteczka Dzierowicz, Nazywa[ch322] si[ch281] (jak s[ch322]ycha[ch263]) po polsku P[ch322]utowicz...
O Matko Polsko! Ty tak [ch347]wie[ch380]o w grobie Z[ch322]o[ch380]ona - nie ma si[ch322] mowi[ch263] o tobie!
„Pan Tadeusz” Adam Mickiewicz
i jashche
Pie[ch347][ch324] filaretow ...Po co tu obce mowy? Polski pijemy miod; Lepszy [ch347]piew narodowy I lepszy bratni rod... A. Mickiewicz Яшчэ раз - пакажыце калі ласка, дзе Міцкевіч называе Польшчу сваёй айчынай....!!! Ні маткай, ні бабцяй, а айчынай..!! А пра тое, што тагачасныя рамантыкі мроілі пра адраджэнне Рэчы Паспалітай (Абодвух Народаў дарэчы) і лічылі мазура й ліцьвіна "братанькамі" я й без вас ведаю.. Зноў жа, чытайце маё паведамленне №416, дзе напісана, з чым у думах быў Міцкевіч..  3. Kіраўніцтва БНР, Беларуская партыя сацыялістаў-рэвалюцыянераў, дзеячы Беларускай сацыял-дэмакратычнай партыі і Беларускай партыі сацыялістаў-федэралістаў, прадстаўнікі нацыянальнай інтэлігенцыі БССР (у т.л. Я.Купала, Я.Колас, У.Дубоўка), Першая (1921, Прага) і Другая (1925, Берлін) Усебеларускія канферэнцыі
A potom goworish, chto nelzia utwerzhdat, shto ludi soznatelno nazywawshie sebia belarusami byli swiazany s kummunistami.
А дзе вы тут камуністаў бачыце..?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pasprabuj u aryginale, ale treba budzie wywuchyc jago rodnuju mowu. Яго родную, беларускую, мову я добра ведаю.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
А дзе вы тут камуністаў бачыце..? Касцюшку ад залічэнне да "камуністых" ратуе толькі яго слава 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenin
Гость
|
Pasprabuj u aryginale, ale treba budzie wywuchyc jago rodnuju mowu. Яго родную, беларускую, мову я добра ведаю. а ты упэунены, што ен ведау, што беларуская мова для яго родная?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
www: I Saganowicza i Arlowa mozhno otniesti k prekrasnym basniepiscam (uzhe citirowala o niesohraniwshihsia proizwedenijah Mickiewicza na belaruskom). Nu a Rej na 100% slyshal slowo Belarus, da jeshcho skazhi, chto upotreblial jego opisywaja Grodnienshchinu. Snachala otlichi Chornuju Rus ot Bieloj, a potom pishi.
Яго родную, беларускую, мову я добра ведаю. Tolki jon jaje nie wiedau
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
"Наўрад ці.. Міцкевіч добра ведаў, што такое Літва, а што такое Польшча.." tut prymi prabachenni, winawata  www: то чаму не прымаеце за сваех Дзяржынскага Prinimajem, s bolju goworim "Skurwysyn, ale byl Polakiem i tego nie zmienisz". Eto raznica mezhdu objektiwnoj istoriej i legendami (kak u Arlowa)
|
|
|
|
« Последнее редактирование: 18 Март 2008, 23:14:33 от sabi »
|
|
|
|
|
|