|
а ты упэунены, што ен ведау, што беларуская мова для яго родная? А ты ўпэўнены, што не?  Snachala otlichi Chornuju Rus ot Bieloj, a potom pishi. Што адна, што другая - міфалагемы замежных і "западнорускіх" гістарыяграфій і ніколі не ужываліся жыхарамі (пазней - акрамя канфесіоніма "беларусін", г.зн. праваслаўны "маскоўскай веры") гэтых земляў і тым больш у ВКЛ. Беларусь - адзін з назоваў, на жаль (мае адносіны да гэтага назова я ўжо выказваў у другой тэме - ён нам звонку навязаны), гэтага народу; калі кажу зараз Беларусь - маю на ўвазе Полацак, Наваградак, Вільню, Тураў... Крывію, Літву! Prinimajem, s bolju goworim "Skurwysyn, ale byl Polakiem i tego nie zmienisz". Eto raznica mezhdu objektiwnoj istoriej i legendami (kak u Arlowa) Нашто ж Купалу, шляхцюка польскага, лаеш? Ну ўсё, разабраліся - бо мы такое кажам з такім жа жалем.
|
|
« Последнее редактирование: 18 Март 2008, 23:27:54 от www »
|
|
Няхай жыве магутны, сьмелы Наш беларускі вольны дух. Штандар наш бел-чырвоны-белы, Пакрый сабой народны рух.
На бой! За шчасьце і за волю Народу слаўнага свайго! Браты, цярпелі мы даволі, На бой усе да аднаго!
|
|
|
|
I Saganowicza i Arlowa mozhno otniesti k prekrasnym basniepiscam І Насевіча, і Марзалюка можна аднесті да выдатных баечнікаў... Ну што - хто з нас разумнейшы і больш за другога аргументаваў сваё бясспрэчнае меркаванне? 
|
|
|
|
Няхай жыве магутны, сьмелы Наш беларускі вольны дух. Штандар наш бел-чырвоны-белы, Пакрый сабой народны рух.
На бой! За шчасьце і за волю Народу слаўнага свайго! Браты, цярпелі мы даволі, На бой усе да аднаго!
|
|
|
sabi
Гродненец
Я люблю Гродненский форум!
|
Ja ne priwozhu tiebie w primier raboty Marzaliuka w celom, a citiruju slowa, s kotorymi ja soglasna. Citiruja chuzhije slowa ja WSEGDA podaju awtora.
Kstati, a kogda ja lajala Kupalu? Ili ty luchshe znajesh, chto ja dumaju, chem ja sama (zabyla ty o wseh luchshe znajesh kem oni byli, chem oni sami).
|
|
|
|
|
|
|
lenin
Гость
|
Прыкладам, DO MATKI POLKI словы "мая" і "маёй" у гэтым вершы вы бачыце? Вы ведаеце, хто такая "Панна Марыя" і, можа, што-небудзь пра яе ў творчасці Міцкевіча?  У мяне часам з'яўляецца адчуванне, што з усіх тут пішучых, яго творы чытаў толькі я адзін. хачу вось да гэтага прычапицца. Кали ты звяртаешься да маци, ты ня кажаж "мая мама", а тольки "мама", бо яна адна и тут непатрэбна удакладненняу. Паспрабуйце убачыць тое, што хацеу паказаць паэт, а не тое , што хочаце бачыць вы. И яшчэ, магчыма ты няведаешь, таму хачу сказаць пару слоу наконт Панны Марыи. Паляки личаць яе сваей крулевай. Дарэчы у Литании Лерэтаньскай у перадапошним радку написана Królowo Polski .
|
|
|
|
|
|
|
|
Kstati, a kogda ja lajala Kupalu? Не трэба разумець усё так даслоўна і ажыццявяцца і ператварацца дурнічкай  Ja ne priwozhu tiebie w primier raboty Marzaliuka w celom, a citiruju slowa, s kotorymi ja soglasna. Citiruja chuzhije slowa ja WSEGDA podaju awtora. Ты спасылаешся на іх, як на аўтарытэт, які з'яўляецца сугучным з тваемі словамі - просты вывад, а адкуль і як узялі - халера яго ведае. Як у той тэме... "адзін Марзалюк нарэшце-то заўважыў не заўважамае" 
|
|
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
www: Ты спасылаешся на іх, як на аўтарытэт
Ja spasylajusia na ih, jak na krynicu. Tebia w shkole citirowat uchili?
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
Ja spasylajusia na ih, jak na krynicu. Tebia w shkole citirowat uchili?
Пройдземся па тэрміналогіі.. Крыніца (я думаю маецца на ўвазе гістарычная крыніца) - гэта аб'ект, які непасрэдна адлюстроўвае гістарычны працэс і змяшчае інфармацыю аб рэальным жыцці.. Марзалюк быў сучаснікам Міцкевіча..  Розныя меркаванні розных навукоўцаў не могуць з'яўляцца крыніцамі.. 
|
|
|
|
Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
|
|
|
|
И яшчэ, магчыма ты няведаешь, таму хачу сказаць пару слоу наконт Панны Марыи. Паляки личаць яе сваей крулевай. Дарэчы у Литании Лерэтаньскай у перадапошним радку написана Królowo Polski . Ох, як цяжка. Можа здагадаешся, скуль я гэта ўзяў у католіка Міцкевіча Панну Марыю з " Маці- Полькі"? Пачытай трохі ўважлівей не толькі пачатак верша, мо' пабачыш там нейкія заклікі навучыць усялякім цікавым рэчам, сярод якіх вылучаецца просьба навучыць нейкага сына нейкай верай (да чаго ж тут вера - цікава... і маці яго ўжо неяк даўно памерла, і верш у нейкі цікавы год напісаў - 1830, і пра змаганне, пра змаганне ўсё...), а потым мо' яшчэ пабачыш і нейкага цікавага дзіцяці з Назарэта! Што ж за хлопец?..
|
|
« Последнее редактирование: 19 Март 2008, 00:30:52 от www »
|
|
|
|
|
|
litwin, яна на беларускай, мабыць, дрэнна разумее.
|
|
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
litwin: krynica z katoraj byla cytata Mickiewicza
|
|
« Последнее редактирование: 19 Март 2008, 00:34:26 от sabi »
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
www: itwin, яна на беларускай, мабыць, дрэнна разумее.
Rozumiem tyle, ile rozumia[ch322] Mickiewicz (ile si[ch281] rozumie z j[ch281]zyka s[ch261]siada).
|
|
|
|
|
|
|
|
Rozumiem tyle Не бачу, яшчэ раз: Ja spasylajusia na ih, jak na krynicu Гэта не крыніца, гэта яго меркаванне, а таму = ты спасылаешся на іх, як на "аўтарытэт".
|
|
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
www: Ох, як цяжка. Можа здагадаешся, скуль я гэта ўзяў у католіка Міцкевіча Панну Марыю з "Маці-Полькі"? Пачытай трохі ўважлівей не толькі пачатак верша, мо' пабачыш там нейкія заклікі навучыць усялякім цікавым рэчам, сярод якіх вылучаецца просьба навучыць нейкага сына нейкай верай (да чаго ж тут вера - цікава... і маці яго ўжо неяк даўно памерла, і верш у нейкі цікавы год напісаў - 1830, і пра змаганне, пра змаганне ўсё...), а потым мо' яшчэ пабачыш і нейкага цікавага дзіцяці з Назарэта! Што ж за хлопец?..
O, Matko Bosko, chego eto nado bylo nakuritsia, chtoby nie razlichit w etom tekste, k komu obrashchajetsia poet i s kem srawniwajet syna Matki-Polki (kozhdogo syna-Polaka). Ty skazhi chji perewody ty chitajesh, ato ja azh nie wieriu, chto chelowiek starshe 10 let ne pojmiot etogo teksta. Ili wy uzhe tak priwykli pierieinachiwat wse, chto chitaja srazu wasz mozg zamieniajet slowo "polka" kakim-nibud drugim?
P.S. Chitaja Mickiewicza pomni "POLSKA CHRYSTUSEM NARODOW" ili slawnyje biealaruskije istoriki zabyli ob etom napisat?
|
|
« Последнее редактирование: 19 Март 2008, 09:35:52 от sabi »
|
|
|
|
|
lenin
Гость
|
www:
O, Matko Bosko, chego eto nado bylo nakuritsia, chtoby nie razlichit w etom tekste, k komu obrashchajetsia poet i s kem srawniwajet syna Matki-Polki (kozhdogo syna-Polaka). Ty skazhi chji perewody ty chitajesh, ato ja azh nie wieriu, chto chelowiek starshe 10 let ne pojmiot etogo teksta. Ili wy uzhe tak priwykli po pierwsze, drugie przykazanie nikt nie odwo[ch322]ywa[ch322]. па другое яму ня трэба ничога курыць, видавочна яму хапае Лидскай "Лакакраски". Я ей летам вароты красиу, дык потым смярдзела 2 дни на усю веску. А тое,што у яго у Лидзе есць цэлы завод вытлумачвае тое, што робицца з яго кволай дзицячай психикай.
|
|
« Последнее редактирование: 19 Март 2008, 10:20:02 от lenin »
|
|
|
|
|
|
Ну вось як заўсёды - недахоп узроўня інтэлекту замяшчаецца доўгім языком і абразамі, якія займаюць 99% ад усіх паведамленняў нашага разумніка. Я табе ўжо давай чытаць спасылачку пра "унылое гАвно"? Я усёткі дзіўлюся гэтым супадзенням, ніколі гэтулькі не сустракаў  O, Matko Bosko, chego eto nado bylo nakuritsia, chtoby nie razlichit w etom tekste, k komu obrashchajetsia poet i s kem srawniwajet syna Matki-Polki (kozhdogo syna-Polaka). Ty skazhi chji perewody ty chitajesh, ato ja azh nie wieriu, chto chelowiek starshe 10 let ne pojmiot etogo teksta. Спынімся на гэтым. Вось зараз растлумач хаця б гэта свайму сябру - Міцкевіч не зварочваецца да сваёй собскай маці, а да нейкіх другіх мацерак-полек (і, галоўнае, у сувязі з чым - глядзі год напісання) (і заадно растлумач у такім выпадку - да якога места гэтыя радкі ў гэтай тэме? Ці ты толькі зараз агулам прачытала верш і нарэшце пабачыла самы першы, адзін з шматлікіх, сэнс у вершы?) P.S. Вы асацыюеце сябе і свае магчымасці з дзесяцігадовым чалавекам і яго магчымасцямі? Зараз я разумею, якой логікай хтосьці карыстаецца... Але трэба зразумець (бо потым у жыцці цяжка будзе), хоць на павеці ў адным месцы напісана - ЧЭЛЕС - там хутчэй за ўсё будуць ляжаць дровы; але дзесяцігадовай дзяўчынцы такое растлумачыць будзе цяжка без эмпірыі (г.зн. тыкнуць носам у тыя дровы) 
|
|
« Последнее редактирование: 19 Март 2008, 14:28:51 от www »
|
|
|
|
|
lenin
Гость
|
Ну вось як заўсёды - недахоп узроўня інтэлекту замяшчаецца доўгім языком і абразамі, якія займаюць 99% ад усіх паведамленняў нашага разумніка. Я табе ўжо давай чытаць спасылачку пра "унылое гАвно"? Я усёткі дзіўлюся гэтым супадзенням, ніколі гэтулькі не сустракаў Малы, кольки раз табе казаць не мяркуй па сабе!!! Дарэчы ты мне гэтай спасылки не давау. У кожным другим маим посце няма слова идыет, або иншага папроку аб недахопе интэлекту, у адрозненни ад цябе. А гэта табе казала шмат людзей, и картки ты менавита за гэта атромоувау. Ооо, картки, а кольки их у цябе??
|
|
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
Это его стихотворение (как и многие другие) я знала наизусть уже 17 лет назад, но к таким выводам действительно мог прийти только ты
скуль я гэта ўзяў у католіка Міцкевіча Панну Марыю з "Маці-Полькі"
Ему конечно же надо было написать "O Matko Polko", а снизу дописать "Mojej matki prosze nie zaliczac do ogo[ch322]u Matek-Polek i prosz[ch281] pami[ch281]ta[ch263], [ch380]e Matka Polka i Maria Panna to synonimy, a Chrystusem narodow wcale nie jest Polska, tylko Bia[ch322]oru[ch347] i ja tu w ogole o [ch380]adnej Polce nic nie pisa[ch322]em".
Ладно, дискуссию с тобой считаю бессмысленной тратой времени. Хочется сказать "[ch379]ycz[ch281] du[ch380]o zdrowia, bo na rozum ju[ch380] za po[ch378]no), но надеюсь, что со временем поумнеешь и советую начать читать тексты в оригинале, потому что с переводом как с женщиной - или верная, или красивая.
|
|
|
|
|
|
|
|
L3N!N, ты што - не разумееш, куды я завэлюмавана загадаў табе ісці? Годзе разводзіць тут дзіцячы садок, колькі раз табе гэта казаць? Годзе мяне правакаваць на адказныя абразы, карыстаючыся тым, што я не бягу да адміна, уціраючы сопелькі ружовенькай хустачкай - перагледзь свае паведамленні: што не юзер з табой перапісваецца, тое адныя сваркі, якія ты зводзіш да свайго ўзроўню інтэлекта ака "а ён першы пачаў" *і пабег плачучы да настаўніцы* sabi, ох, ведаў бы ён - што будуць такія дурныя і прымітыўныя людзі, якіх абавязкова ў будучым трэба зрабіць парыямі і што зараз спазнаюць мір адмыслова і выключна эмпірыяй: то, я мяркую, напісаў бы і зрабіў бы некалькі тысяч копій, каб хоць адна захавалася... Дарэчы - усё ж слова "мая" і нейкіх расповядаў ад першай асобы ў вершы няма, таму па вашай жа логіцы ідзіцё дадому, жывіцё там здарова 
|
|
|
|
|
|
|
DarkAvenger
|
Кто-то попросил показать карту государства Беларусь 19-го века. Ему нарисовали карту расселения этнических белорусов. То что это несколько разные вещи кого волнует. Главное побольше авторитетных имен напихать.
Не удивлюсь, если вскоре этой бумажкой начнут тыкать в качестве аргумента в территориальных претензиях к соседям. Вобщем борцы с историческими мифами наглядно показал как исторические мифы и рождаются.
|
|
« Последнее редактирование: 20 Март 2008, 00:36:38 от DarkAvenger »
|
|
Здесь могла быть ваша реклама.
|
|
|
|
Карты, у тым ліку не беларускага аўтарства - http://www-nazionalist.livejournal.com/8006.htmlкарту расселения этнических белорусов ...дзе апошнія маюць колькасную перавагу: табе расказаць для чаго яно трэ' у часы стаўлення дзяржавы? Нямае сэнсу, праўда?
|
|
« Последнее редактирование: 20 Март 2008, 00:54:54 от www »
|
|
|
|
|
|
DarkAvenger, дарэчы, усё пацвярджаецца сучаснымі генетычнымі даследаваннямі: Як справядліва адзначае ў прадмове да кнігі ўкраінскі антраполаг С.П.Сегеда, падобных выданняў у беларускай антрапалагічнай літаратуры яшчэ не было. Манаграфія падводзіць вынікі больш чым трыццацігадовых экспедыцыйных даследаванняў, праведзеных вядомым антрапагенетыкам Аляксеем Мікулічам у Рэспубліцы Беларусь і на сумежных тэрыторыях краін-суседзяў – Расійскай Федэрацыі, Літвы, Украіны. Аб’ектам іх было пераважна вясковае насельніцтва як носьбіт найбольш характэрных генетычных і канстытуцыйных асаблівасцяў прабацькаўскіх папуляцый. Вывучэннем было ахоплена каля 120 групавых выбарак. Яны фармаваліся з асобаў, якія маюць продкаў мясцовага паходжання да 4–5 калена. ... Даследаванне генафонду карэнных лакальных папуляцый паказала цэласнасць беларускага этнасу, яго гамеастаз у часе і прасторы, а таксама наяўнасць геннагеаграфічнай кампаненты ў этнічнай гісторыі. На карце генетычных адлегласцяў ад сярэдніх беларускіх частот генаў у насельніцтве Ўсходняй Еўропы, пабудаванай на аснове значнай колькасці ДНК-маркёраў (57 алеляў 21 локусу), яскрава відаць асаблівасць генафонду беларусаў, да якіх далучаюцца карэнныя жыхары Пскоўшчыны, Ноўгарадчыны, Смаленшчыны, Браншчыны, Віленскага краю і Украінскага Палесся. Кампактны арэал беларускага генафонду на гэтай карце ў агульных рысах адпавядае абшару рассялення беларусаў у гістарычнай рэтраспектыве. ... Супастаўленне дадзеных геннагеаграфіі з матэрыяламі археолагаў дае вельмі цікавыя вынікі. Геаграфічная структура сучаснага беларускага генафонду шмат у чым адпавядае арэалам старажытных археалагічных культур. Напрыклад, прыдзвінская геннагеаграфічная правінцыя накладваецца на тэрыторыю распаўсюджання нарвенскай культуры (4–3-е тысячагоддзі перад Н.Х.) эпохі неаліту і паўночнабеларускай культуры (канец 3-га – першая палова 2-га тысячагоддзя перад Н.Х.) ранняга бронзавага веку. А заходнепалескі рэгіён знаходзіцца ў межах распаўсюджання культуры шнуравой керамікі Палесся (XVІІІ–XІV стагоддзі перад Н.Х.) і лужыцкай культуры (XV–XІV стагоддзі перад Н.Х.) бронзавага веку, а таксама паморскай культуры (ІV–ІІ стагоддзі перад Н.Х.) жалезнага веку. Гэта важкі аргумент на карысць генетычнай непарыўнасці пакаленняў.http://languages.miensk.com/knihanosha/knihi/navuka/bielarusy.php
|
|
« Последнее редактирование: 20 Март 2008, 01:06:20 от www »
|
|
|
|
|
DarkAvenger
|
Все-таки с генетическими исследованиями надо поаккуратнее. Все мы арийцы и многие народы Европы нам братья. Вот только карту государства рисовать на этом основании не надо. Как бы не получились безграничными наши границы.
Хотя, если тут и правда не видят разницы между картами государства и картой расселения этнических народов, то исключительно ради обьективности прошу внести дополнения в сей глобус Беларуси. В населении некоторых городов, Бобруйска в частности, в то время преобладали этнические иудеи. Так что на вашей карте "Беларусь в 19-ом веке" некоторые территории необходимо обозначить как "территория государства Израиль в 19-ом веке".
|
|
|
|
Здесь могла быть ваша реклама.
|
|
|
|
DarkAvenger, аўтахтоны, якія пражываюць тут некалькі тысячагоддзяў і з'яўляюцца ўласнікамі гэтай зямлі і спадкаемцамі мінулых пакаленняў і што жывуць тут цяпер (і мелі да акупавання і разбурэнне дзяржаўнасці свой прытулак - Вялікае Княства Літоўскае) - і габрэі-мігранты, прыток якіх пачаўся пасля Крывага Патопу і бурна вырас пасля загаду па іх перасяленню на "мяжу яўрэйскай аседласці" у Расейскай імперыі, канешне ж - канешне ж адзін і той жа выпадак пры ўмовах стаўлення Беларускай Дзяржавы, ХIX-ХХ стст. - у час стаўлення ва ўсёй Еўропе нацыянальных дзяржаў, г.зн - дзяржаўная тэрыторыя фарміруецца на аснове гістрычна-этнічнай(этнаграфічнай), ды й распаду імперыі! Куды гэтым усім палітыканам-гісторыкаведам-этнографам і астатнім навукоўцам лепш ведаць пра ўсё вышэйзгаданае, чымся ведае наш каштоўны ЧорныМстітель з мянушкай "спосебо подрочіл" 
|
|
« Последнее редактирование: 20 Март 2008, 14:58:50 от www »
|
|
|
|
|
ZORG
|
Тема как всегда свелась к тому что "великих" Поляков, Русских и Литувисов оскорбили своим невежеством быдло белорусы ..взявшимся не понять откуда…которые даже своей государственности не имели ..Претендуют на земли ..города еще и подтыривают великих писателей и деятелей….вот уроды
Да простим мы вам имперское невежество…
|
|
« Последнее редактирование: 24 Март 2008, 01:17:59 от ZORG »
|
|
|
|
|
|
Да простим мы вам имперское невежество… Ну счаааааааа'ззз!!! На каня! У зброю! Бі наезьнікаў праклятых! Гэй‚ наўскач! За мною! 
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Тема как всегда свелась к тому что "великих" Поляков, Русских и Литувисов оскорбили своим невежеством быдло белорусы ..взявшимся не понять откуда…которые даже своей государственности не имели ..Претендуют на земли ..города еще и подтыривают великих писателей и деятелей….вот уроды
Да простим мы вам невежество в знании истории собственной страны. 
|
|
« Последнее редактирование: 24 Март 2008, 09:14:06 от Paladin »
|
|
|
|
|
ZORG
|
Петровы и Ивановы с узкими глазами, c темными волосами.. перекочевавшие к нам с берегов волги конечно лучше знают нашу историю. С удовольствием послушаю лопотание пакистанца или сирийца…о нашем прошлом.. Кроме “вас” у нас с Беларуси историю вообще никто не знает.
|
|
« Последнее редактирование: 24 Март 2008, 15:14:20 от ZORG »
|
|
|
|
|
litwin
|
Да простим мы вам невежество в знании истории собственной страны.  Якраз-такі гісторыю сваёй краіны мы добра ведаем..  А вы ведаеце не гісторыю, вы ведаеце неаргументаваныя міфы, месца якім - у гістарычнай сметніцы..
|
|
|
|
Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
|
|
|
sabi
Гродненец
|
litwin: Ваша история - это абсолютное отсутствие последовательности и лoгики. Я уже не раз показывала, что для вас одни и те же роды раз свои, раз чужие, одни и те же события раз ваши, раз оккупантов, которых вы раз называете своими, раз чужими. А если вам кто-то все это показывает, то кричите ДЕМАГОГИЯ. Помните у К. Крапивы
Бывае праўда ў вочы коле... Раз гнаў пастух свіней у поле. Адзін вялізарны Парсюк, Які абегаў вёску ўсю, ... Такое мне сказаць асмеляцца ня многія, Дык гэта ж - дэмагогія! – ... Парсюк не надта быў ахвочы Глядзецца праўдзе ў вочы.
|
|
« Последнее редактирование: 01 Апрель 2008, 13:37:12 от sabi »
|
|
|
|
|
Ky3ia
|
я сам по национальности поляк, живу в РБ, самое страшное что разговариваю на "великом и могучем" нужен другой вопрос Рускія, кім яны для нас з'яўляюцца?
|
|
|
|
|
|
|
|