Paladin
|
К слову тут прадед арендовал землю у Ивановских (дада тех самых) в [highlight]Голович Поле[/highlight] и неплохо на этом поднялся. Прошу прощения, за то что не по теме, но где это? А это по соседству с поместьем Ивановских в Боярах Щучинского района и "база" Понурого была именно там  . Кстати здание поместья превращено в интернат для детей с отклонениями в умственно-психическом развитии... видимо в благодарность от белорусского народа семье Ивановских.
|
|
« Последнее редактирование: 22 Апрель 2008, 18:37:04 от Paladin »
|
|
|
|
|
|
litwin
|
Дзякуй за спасылку... " К ним принадлежат такие традиции как: литовская, иудейская, немецкая, исламская, французская, итальянская, русская и армянская." - я думаю прыметнікі падаюцца ў сучасным разуменні.. Тады чамусьці не бачна беларускай традыцыі.. Па-мойму беларускі народ у РП займаў трэцяе месца па колькасці.. P.S. Лепей замест такіх выстаў варшаўская бібліятэка вярнула б нам кнігазборы з мясцовых беларускіх бібліятэк.. 
|
|
|
|
Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
|
|
|
litwin
|
Но все же его арестовали и он все же потом выбрал эмиграцию и здесь не остался. Да вы и сами о довоенных образованных написали шмат хто з іх прымаў бальшавіцкую ўладу й нікуды не ўцякаў.. . Я пра Адама Станкевіча казаў, ён у 49-м пасля арышту памёр.. А вы никогда не задумывались, почему образованные некоммунисты с беларуским сознанием эмигрировали не во время IIRP, а во время БССР? Во IIRP по крайней мере можно сказать, что они здесь были, а потом уже - нет. Так может не так черт страшен, как вы его малюете? Некаторыя з'язджалі ў Берлін, Прагу, Коўна.. У "ІІ Рэчы паспалітай" канешне не было дакладна такога, як ў СССР, аднак і тут, згадзіцеся, беларусам не салодка жылося... Определяя предков сегодняшнего народа, мы берем людей, которые себя к этому народу зачисляют и возвращаемся в историю искать их предков (чем дальше - тем лучше), потом можем утверждать, кто кого и когда ассимилировал, чьи гены, чей язык, чья культура и в какой степени повлияла на сегоняшних представителей этой национальности. Только не забывайте, что берем предков сегодняшних представителей определенной нации, а не всех, кто на этих землях жил. У мяне знаёмыя ёсць, якія прафесійна генеалогіяй займаюцца... Дык вось у іх шмат прыкладаў ёсць, калі продкі мясцовых "палякаў" паходзяць дзесьці з-пад Старадуба.. Уточняю: ок. 240 000 первая реп-ия, ок. 100 000 - вторая. Колькі наступная лічба будзе...  9 млн...  Во IIRP было прежде всего "osadnictwo wojskowe". Где они были когда СССР напал на Польшу? На западе страны боролиь с немцами. Я думаю з немцамі змагаліся ўжо іх сыны.. А что они там вообще делают, ведь вы нам всем доказываете, что в Польшу уехали только "осадники" со времен IIRP (Радзивиллы были в Несвиже до 1939 года)? Я вам даказваю, што з'ехала "пераважная большасць", а не "толькі"... Нашчадкі Радзівілаў маглі з'ехаць адсюль у Польшчу падчас царскай Расеі, у міжваенны час, але ж не ўсе цалкам з'ехалі... Ячшэ раз паўтаруся: ведаю беларусаў, род якіх паходзіць ад Радзівілаў
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
P.S. Лепей замест такіх выстаў варшаўская бібліятэка вярнула б нам кнігазборы з мясцовых беларускіх бібліятэк.. Але! Как бы вы іх спалілі! Можа табе асабіста вярнуць? То напішы тады! Некаторыя з'язджалі ў Берлін, Прагу, Коўна.. У "ІІ Рэчы паспалітай" канешне не было дакладна такога, як ў СССР, аднак і тут, згадзіцеся, беларусам не салодка жылося... Па-першае... у РП беларусы не ведалі што яны беларусы... бо камуністы ім пра гэта эшчэ расказаць не паспелі... а па другое... па ходу логікі беларусам нідзк не салодка... нават ва ўласнай краіне.
|
|
|
|
|
|
|
-LONE_WOLF-
|
Некаторыя з'язджалі ў Берлін, Прагу, Коўна.. У "ІІ Рэчы паспалітай" канешне не было дакладна такога, як ў СССР, аднак і тут, згадзіцеся, беларусам не салодка жылося... "В гостях хорошо, а дома лучше!"  Ячшэ раз паўтаруся: ведаю беларусаў, род якіх паходзіць ад Радзівілаў ДА, бедные люди. При ихних деньгах наверника находилось немало наследников...  Вот смотрю я на результаты опроса и думаю, неужели люди не понимают что славянские народы друг другу братья... Куда не иди у нас много общего, да может Польша не самый положительный герой, но всёравно они нам братья какие никакие, но братья. Мы часто говорим слова о братстве народов в РФ в обмен на газ...  Наша страна связана такимиже цепями с Польшей как и с Россией. 
|
|
« Последнее редактирование: 26 Апрель 2008, 00:41:56 от Napoleon_Bonaparte »
|
|
|
|
|
litwin
|
Але! Как бы вы іх спалілі! Можа табе асабіста вярнуць? То напішы тады! А хто іх паліць збіраецца...  ?? Гэта ў Маскве кнігі палілі..  Па-першае... у РП беларусы не ведалі што яны беларусы... бо камуністы ім пра гэта эшчэ расказаць не паспелі... Ну калі беларусы не ведалі, што яны беларусы, то навошта тады было распрацоўваць па пунктам планы асіміляцыі беларускага насельніцтва.. Па польскаму перапісу 1921 г., лічбы якога ітак лічуць заніжанымі, беларусаў у Польшчы было 1060000 чалавек
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
Наша страна связана такимиже цепями с Польшей как и с Россией.   Часцей за ўсё гэтыя ланцугі накідвалі на нас нашыя "добразычлівыя суседзі"...
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Ну калі беларусы не ведалі, што яны беларусы, то навошта тады было распрацоўваць па пунктам планы асіміляцыі беларускага насельніцтва.. Па польскаму перапісу 1921 г., лічбы якога ітак лічуць заніжанымі, беларусаў у Польшчы было 1060000 чалавек А можна пабачыць гэнны самы "план"? Можа дзе апублікаваны?  Польскі перапіс наўрацці быў заніжаны... калі раўняць з сучасным Беларускім... дарэчы! на аудыенцыю у справе карты паляка не магу дазваніцца. Дзяўчына каторая дазванілася казала што яе запісалі на чэрвень 2009г. Вось і пабачым хто сапраўды заніжае лічбы.  Часцей за ўсё гэтыя ланцугі накідвалі на нас нашыя "добразычлівыя суседзі"... Але! І Лукашэку таксама заслалі сюды імперыялісты? 
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
А можна пабачыць гэнны самы "план"? Можа дзе апублікаваны?  Studnicki W. Ministerstwo ziem Wschodnich // Slowo. 1922. Nr 29, 100-101.
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
А можна пабачыць гэнны самы "план"? Можа дзе апублікаваны?  Studnicki W. Ministerstwo ziem Wschodnich // Slowo. 1922. Nr 29, 100-101. Нимагу ничога знайсци на гэтую тэму... хоць я гэннага дакументу не бачыу здаецца мне што гэта не план а проста публикацыя геапалитыка каторы да рэчы написау яшчэ мемарыял да Немцау па поваду абъяднання Армий дзеля вызвалення народау з СССР але планам такое николи не стала. Дык я чакаю хоць назву якога небудь рэлевантнага адносна гугла дакументу каторы пдцверджвау бы твае домыслы. Публикацыи не падходзяць бо яны не правамоцныя.
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
А можна пабачыць гэнны самы "план"? Можа дзе апублікаваны?  Studnicki W. Ministerstwo ziem Wschodnich // Slowo. 1922. Nr 29, 100-101. Нимагу ничога знайсци на гэтую тэму... хоць я гэннага дакументу не бачыу здаецца мне што гэта не план а проста публикацыя геапалитыка каторы да рэчы написау яшчэ мемарыял да Немцау па поваду абъяднання Армий дзеля вызвалення народау з СССР але планам такое николи не стала. Дык я чакаю хоць назву якога небудь рэлевантнага адносна гугла дакументу каторы пдцверджвау бы твае домыслы. Публикацыи не падходзяць бо яны не правамоцныя. Спасылку я вам выклаў.. Я не вінаваты ў тым, што супрацоўнікі польскіх архіваў ці бібліятэк не алічбавалі гэты нумар газеты і не выклалі яго на свой сайт.. Магу падаць кароткі змест: спадар Студніцкі ўсхваляе каланізацыйную палітыку польскага ўрада на "крэсах" і выпрацоўвае праграму (ці лепей сказаць план) нацыянальнай асіміляцыі беларусаў. Хачу заўважыць, каб не было потым пытанняў: газета Slowo - афіцыйная ўрадавая газета. Калі вам будзе і гэтага недастаткова, то вось вам яшчэ адна публікацыя, якая адлюстроўвае пазіцыю ўрада правацэнтрысцкай кааліцыі : Swianiewiez S. Wimie interesu panstwowego // Slowo. 1922. Nr 94. Змест публікацыі амаль што аднолькавы.
|
|
« Последнее редактирование: 29 Апрель 2008, 11:46:31 от litwin »
|
|
|
|
|
Paladin
|
дык я ад вас чакаю не "яшчэ адна публікацыя" и не "пазіцыю ўрада правацэнтрысцкай кааліцыі" а УРАДАВУЮ ПРАГРАМУ! Есць такия?
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
дык я ад вас чакаю не "яшчэ адна публікацыя" и не "пазіцыю ўрада правацэнтрысцкай кааліцыі" а УРАДАВУЮ ПРАГРАМУ! Есць такия? А вам ўрадавай пазіцыі недастаткова..?? Калі ёсць пэўная пазіцыя ці мэта, то зразумела і ёсць адпаведная праграма ці план, згодна з якімі гэтая пазіцыя будзе рэалізоўвацца.. Што Студніцкі добра і адлюстраваў..
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
А вам ўрадавай пазіцыі недастаткова..?? Калі ёсць пэўная пазіцыя ці мэта, то зразумела і ёсць адпаведная праграма ці план, згодна з якімі гэтая пазіцыя будзе рэалізоўвацца.. Што Студніцкі добра і адлюстраваў.. Не! Пазіцыі зусім недастаткова! Ад таго ш то я нешта там думаю ці выказваю не залежыць тое што робіцца навокал. Вы казалі што была і дзейнічала праграмма па паланізацыі усходняй рэчы паспалітай. Я папарасіў хоць нешта пра яе напісаць. Атрымаў толькі спасылку на публікацыі Студніцкага дый публікацыю на пазіцыю нейкай часткі ураду. Хм... Атрымоўваецца што тое пра то вялася гутарака да гэтай пары звычайны міф! Каторы нарадзіўся з таго што студніцкі апублікаваў свае думкі. Амаль БТ!
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
Не! Пазіцыі зусім недастаткова! Ад таго ш то я нешта там думаю ці выказваю не залежыць тое што робіцца навокал. Ну гэта калі вы думаеце.. А калі так думае і выказвае [highlight]ўрад[/highlight] краіны..  Вы казалі што была і дзейнічала праграмма па паланізацыі усходняй рэчы паспалітай. Я папарасіў хоць нешта пра яе напісаць. Атрымаў толькі спасылку на публікацыі Студніцкага дый публікацыю на пазіцыю нейкай часткі ураду. Нейкай часткі ўраду...  А можа ўсяго ўраду....  Каб зачыніць нарэшце гэтую тэму прывяду вам выказванне тагачаснага [highlight]міністра рэлігійных вызнанняў і публічнай асветы[/highlight] Грабскага: ""так званае "беларускае пытанне" з’яўлялася выключна культурна-гаспадарчай праблемай "…належнага развіцця польскага школьніцтва, …развіцця польскіх грамадскіх і асветных інстытутаў і павелічэння колькасці польскай інтэлігенцыі, нарэшце прыстасавання з дапамогай адпаведных меліярацыйных прац таго краю да мацнейшай каланізацыі" Хм... Атрымоўваецца што тое пра то вялася гутарака да гэтай пары звычайны міф! Каторы нарадзіўся з таго што студніцкі апублікаваў свае думкі. Амаль БТ! У 1925 г. у Заходняй Беларусі засталося толькі 4 беларускамоўныя школы... Вы гэта "міфам" называеце...?? Паладзін, спрачацца супраць фактаў гэта ўсё роўна што біцца галавой аб каменны мур...
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Паладзін, спрачацца супраць фактаў гэта ўсё роўна што біцца галавой аб каменны мур... Супраць яких фактау? "Адна баба сказала? и нават апублікавала?" Дзе праграма? Нияк не магу атрымаць адказ! Ну дзе праграма? А то е што школ было 4 (можа) то як сення у Беларусі есць толькі 2 польскія школы то гэта значыць есць праграмма накіраваная на знішчэнне польскага этнасу? Канкрэтна чакаю падцьверджанне на вашыя вымовы паводле існавання такой праграмы якуюб ухваліу польскі сойм супраць беларускага этнасу. І чакаю ужо даўно... нешта мне гаворыць што не дачакаюся. інтуіцыя? 
|
|
|
|
|
|
|
Mihalych-83
Гость
|
Лях так же как и росияки пускают слюни глядя на наши земли. Так что кто как, а мне охота набить им морды...За державу обидно!
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Лях так же как и росияки пускают слюни глядя на наши земли. Так что кто как, а мне охота набить им морды... Всем 40млн?  Боюсь ты и с одним не справишся! И все пускают слюни на хрустальный сасут... и пачкают иго. 
|
|
« Последнее редактирование: 02 Май 2008, 09:20:31 от Paladin »
|
|
|
|
|
Paladin
|
Кстати у нас новенький? 
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
Паладзін, спрачацца супраць фактаў гэта ўсё роўна што біцца галавой аб каменны мур... Супраць яких фактау? "Адна баба сказала? и нават апублікавала?" Дзе праграма? Нияк не магу атрымаць адказ! Ну дзе праграма? А то е што школ было 4 (можа) то як сення у Беларусі есць толькі 2 польскія школы то гэта значыць есць праграмма накіраваная на знішчэнне польскага этнасу? Канкрэтна чакаю падцьверджанне на вашыя вымовы паводле існавання такой праграмы якуюб ухваліу польскі сойм супраць беларускага этнасу. І чакаю ужо даўно... нешта мне гаворыць што не дачакаюся. інтуіцыя?  Я вам ужо іх выклаў... І не "баба сказала", а сябры ўраду.. Ухваліў гэтыя праграмы сойм, ні ўхваліў - усё адно яны рэалізоўваліся на практыцы, пра што сцвярджаюць шматлікія факты.. І зыходзілі яны не проста ад нейкіх там палітолагаў, а ад прадстаўнікоў польскага ўраду.. Наконт школ: 1919 г. - 350 беларускіх школ, 1925 г. - 4... І чаму ж яны зачыняліся..  ?
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Я вам ужо іх выклаў... І не "баба сказала", а сябры ўраду.. Ухваліў гэтыя праграмы сойм, ні ўхваліў - усё адно яны рэалізоўваліся на практыцы, пра што сцвярджаюць шматлікія факты.. І зыходзілі яны не проста ад нейкіх там палітолагаў, а ад прадстаўнікоў польскага ўраду.. Наконт школ: 1919 г. - 350 беларускіх школ, 1925 г. - 4... І чаму ж яны зачыняліся..  ? Ну вось и згадзилися што праграмы аниякай небыло а на адказ пра зачыненные школы адкажу адлюстраваннем цяперашняй ситуацыяй палякау на Беларуси - 2 школы... и што?  а у 39 было не меньш за 350... 
|
|
« Последнее редактирование: 03 Май 2008, 09:57:05 от Paladin »
|
|
|
|
|
litwin
|
Ну вось и згадзилися што праграмы аниякай небыло Факты, шаноўны, факты кажуць зусім адваротнае...  а на адказ пра зачыненные школы адкажу адлюстраваннем цяперашняй ситуацыяй палякау на Беларуси - 2 школы... и што?  а у 39 было не меньш за 350...  Ага.. для 3 млн. беларусаў 4 школы (а ў 1939 іх яшчэ менш было), а для некалькі соцень тысяч палякаў (доля сапраўдных этнічных палякаў тут яшчэ менш была) - 350 (як вы сцвярджаеце)...!!! Звярніце ўвагу на першую частку майго адказу.. 
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Факты, шаноўны, факты кажуць зусім адваротнае... Якия факты? Хочаце сказаць што план быу тайным и мы николи не убачым яго арыгинальнага тэксту ци нават спасылу на яго? Ага.. для 3 млн. беларусаў 4 школы (а ў 1939 іх яшчэ менш было), а для некалькі соцень тысяч палякаў (доля сапраўдных этнічных палякаў тут яшчэ менш была) - 350 (як вы сцвярджаеце)...!!! Звярніце ўвагу на першую частку майго адказу.. Што значыць доля сапраудных палякау? Што такое несапраудны паляк? У вашай гисторыи паважаны вельми шмат мега тэрминау катрыя видавочна зразумелыя не кожнаму. Вось цикавае спадарожнае пытанне... адкуль тут у 39м годзе 3млн Беларусау кали их сення стольки тут няма? 
|
|
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
Я люблю Гродненский форум!
|
litwin: У мяне знаёмыя ёсць, якія прафесійна генеалогіяй займаюцца... Дык вось у іх шмат прыкладаў ёсць, калі продкі мясцовых "палякаў" паходзяць дзесьці з-пад Старадуба. А в этом никто и не сомневается. Это только подтверждение того, что в формировании сегодняшней польской нации принимали участие также жители Стародуба. Прочитайте еще раз "Определяя предков сегодняшнего народа, мы берем людей, которые себя к этому народу зачисляют и возвращаемся в историю искать их предков (чем дальше - тем лучше), потом можем утверждать, кто кого и когда ассимилировал, чьи гены, чей язык, чья культура и в какой степени повлияла на сегоняшних представителей этой национальности. " Колькі наступная лічба будзе...  9 млн... А вы пробовали проверить число репатриированных? Из всех ваших высказываний видно, что вы просто не знаете о том, что были две репатриации, т.к. приводите пример 240 000, а это общепринятое число для первой репатриации. http://pl.wikipedia.org/wiki/Pierwsza_repatriacja_1944-1946http://pl.wikipedia.org/wiki/Druga_repatriacja_1955-1959P.S. Лепей замест такіх выстаў варшаўская бібліятэка вярнула б нам кнігазборы з мясцовых беларускіх бібліятэк.. Беларуских???  Ну да, замки украли, дома украли, а книги украсть не получилось. Вы лучше подумайте о всех библиотеках уничтоженных сялянами во время грабежей дворцов и "dworow szlecheckich" после изгнания законных владельцев. Калі ёсць пэўная пазіцыя ці мэта, то зразумела і ёсць адпаведная праграма ці план, згодна з якімі гэтая пазіцыя будзе рэалізоўвацца.. Видно, что вам абсолютно не понятно, что значит демокоатия. Каждый человек (представители правительства тоже к ним относятся) может высказывать свои мнения и желания, но без голосования и принятия закона большинством голосов никто ничего решить сам не может. Поймите, не везде так, как сегодня в Беларуси: подумал - издал декрет - реализовал
|
|
« Последнее редактирование: 05 Май 2008, 23:49:01 от sabi »
|
|
|
|
|
piton
|
На счёт репатриации(пацификации),посмотрите старый ПРЛ фильм"Sami swoi"и посмеятся можно и уяснить некие истины можно.Чехи выперли с теретории чехославакии судетских немцев,поляки тех же немцев выперли с заподной польши и переселили туда поляков с заподной беларуссии.Так если кто и пострадал то это немцы.А кто нехотел ехать на запад поехал на север. 
|
|
|
|
Живи сам и не мешай другим.
|
|
|
sabi
Гродненец
|
"Sami swoi" - прекрасная коммедия, но нельзя относится к этому фильму как к объективной картине о жизни репатриантов. Нельзя забывать, что это была коммедия заказанная властью PRL. Обыкновенная пропаганда, заданием которой было показать всем полякам, что ничего страшного нет в том, что их соотечественники убегали из СССР.
|
|
« Последнее редактирование: 12 Май 2008, 19:03:46 от sabi »
|
|
|
|
|
piton
|
"Sami swoi" - прекрасная коммедия, но нельзя относится к этому фильму как к объективной картине о жизни репатриантов. Нельзя забывать, что это была коммедия заказанная властью PRL. Обыкновенная пропаганда, заданием которой было показать всем полякам, что ничего страшного нет в том, что их соотечественники убегали из СССР. Фильм времён хрущовской оттепели.Недумаю что в тот момент он был сделан по заказу.Следующих два фильма может быть.
|
|
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
Фильм времён хрущовской оттепели.Недумаю что в тот момент он был сделан по заказу.Следующих два фильма может быть. Ну если вы считаете, что в 60-х в Польше не было пропаганды  ... Оттепель не значит изменение климата  .
|
|
|
|
|
|
|
piton
|
Цензура была более либеральная.И советую ещё раз посмотреть ентот фильм и прочухать диологи. 
|
|
|
|
|
|
|
|