Polly
|
У гэтым вершы гаворка ідзе не аб беларусах наогул, а менавіта аб беларускім селянiне. Калi б Някрасаў хацеў адлюстраваць шляхецкага рэвалюцыянера-дэмакрата, ён бы падабраў іншыя словы. На жаль, падчас паўстання 1863-64 гг. большасць сялян менавіта тупа маўчала (або рабіла нават нешта горшае).
|
|
|
|
Чалавек можа ўсё. Межаў яго сiле няма, калi наперадзе агонь надзеi. Гэта вельмi добра ведаюць гуманiсты, фанатыкi i закаханыя. Што тады казаць пра тых, хто i першы, i другi, i трэцi.
|
|
|
Polly
|
Эту тему ымперцы уже 100 лет пытаются пропихнуть,мол это не беларусы восставали,а шляхетские вобразы ревалюцыянерау-дэмакратау Па першае, вобраз - гэта лiтаратурная цi мастацкая з'ява, ён не можа не есцi, не пiць, не паўставаць. Можа толькi натхняць да барацьбы. Ён жа вобраз, а не чалавек.  . Далей узнiкае пытанне - а шляхецкi рэвалюцыянер-дэмакрат не можа быць беларусам? Беларус - гэта выключна селянiн? Семен Калиновский был безземельным шляхтичем из Гродно А можа, з Гарадзенскай губернi? Теперь раскажи какой процент восставших под предводительством Константина Калиновского имели шляхетские документы Вы выдатна ведаеце, чаму яны не мелi гэтых папер. Але ж iх трэба лiчыць менавiта шляхтай. I яшчэ нагадаю, што за удзел ў паўстаннi было пакарана звыш 20 000 чалавек. З iх каля 50% - не iз шляхты. Але ж сюды ўваходзяць таксама мяшчане i тая ж "шляхта без папер". I памятайце, што шляхцiцам было прасцей пазбегнуць пакарання (з'ехаць за мяжу цi праз хабар). Вось i атрымлiваецца, што сяляне, складаўшыя амаль палову насельнiцтва, не так шырока ўдзельнiчалi ў паўстаннi. Але ж нiхто не кажа, што iх сярод iнсургентаў зусiм не было. I яшчэ пагартайце Ажэшку, Лучыну, Жэромскага... Шмат ў iх сустракаецца сялян-паўстанцаў? Нешта не вельмi... Дарэчы, савецкая гістарыяграфія спрабавала зрабiць паўстанне больш сялянскiм, таму пра Эту тему ымперцы уже 100 лет пытаются пропихнуть гэта спрэчнае пытанне. Ведаеце, як Караткевiча прымушалi зрабiць галоўнай асобай "Каласоў..." не Загорскага, а Кагутаў? А ведаеце, чым ўсё павiнна было скончыцца? Загорскага забiваюць сяляне. Вам здаецца, што гэта былi сяляне-паўстанцы? Добавлено: 16 Октябрь 2011, 22:03:39
I яшчэ, а чаму вы звяртаецеся да мяне на "ты"? Здаецца, мы з вамi зусiм не знаёмыя... Цi я памыляюся?
|
|
|
|
Чалавек можа ўсё. Межаў яго сiле няма, калi наперадзе агонь надзеi. Гэта вельмi добра ведаюць гуманiсты, фанатыкi i закаханыя. Што тады казаць пра тых, хто i першы, i другi, i трэцi.
|
|
|
Polly
|
Откуда родом отец Калиновского? На жаль, не ведаю. Яго (Сямёна Стэфанавiча) дзед павiнен быць з Беласточчыны, з маёнка Калiнава, якi Калiноўскiя страцiлi ў другой палове 18 ст. Здаецца мне, што i дзед Кастуся, i бацька павiнны былi нараздiцца недзе у Гарадзенскай губернi. Але Сямён павiнен лшчыцца шляхцiцам Гарадзенскай губернi таму, што паперы "на шляхецтва" атрымаў толькi тады, калi набыў ў Валкавыскiм павеце Якушоўку. А всякие словечки придумывают чтобы внушить людям,мол это были не национально-освободительные восстания беларусов,а недовольство нескольких дворян. Нешта ў гэтым сапраўды ёсць. Але ж гэта былi не магнаты, а пераважна менавiта дробная шляхта, яка часта не вельмi адрознiвалася ад мяшчан i сялян... Добра, тады няхай гэта будзе нацыянальна-вызваленчае паўстанне беларусаў. Так нават лепей гучыць. А Някрасаў усё ровна паказаў несвядомага беларуса не таму, што лiчыў такiм ўвесь народ. Ён сябраваў з Чарнашеўскiм i Дабралюбавым. А Чарнашевскi - гэта лепшы сябар Серакоўскага. I здаецца мне, што Някрасаў спачуваў Калiноўскаму, а Кастусь чытаў яго вершы...
|
|
|
|
|
|
|
vgorb
|
Эй,белорусы, сколько белорусскоязычных школ в вашей стране ? Где нация ? Вы же,да и дети ваши,стесняетесь своего языка,а во многих случаях просто ненавидите его...Тема бесперспективная.
|
|
|
|
|
|
|
qwerty-vit
|
-1 niXto чарка шкварка прызыдэнт
|
|
|
|
|
|
|
Ali G
|
А Някрасаў усё ровна паказаў несвядомага беларуса не таму, што лiчыў такiм ўвесь народ. Ён сябраваў з Чарнашеўскiм i Дабралюбавым Никрасов видел то,что ему положено видеть . Вот в соседней теме одни видят,что после того как сын кадафи пытался бежать, верные ему войска кинулись прорываться из Ширта,но не получилось.А другие пишут крупными буквами как войска кадафи отбросили повстанцев на два километра И никакой айкью не поможет 
|
|
|
|
|
|
|
Polly
|
а размауляючыя на ней считаются или оппозиционерами, или деревенщиной... Магчыма, але чаму гэта павiнна вас хваляваць? Хiба гэта так ганебна, жыць ў вёсцы цi быть апазіцыянерам? Мне здаецца больш ганебным не ведаць роднай мовы цi саромецца размаўляць на ёй. Вы же,да и дети ваши,стесняетесь своего языка,а во многих случаях просто ненавидите его... Чаму вы кажаце пра ўсіх? У вас зусiм няма беларускамоўных сяброў? Никрасов видел то,что ему положено видеть . Але ж ён спачуваў нам i не быў гнiдай. Так, вельмi супяречлiвы чалавек, але ж не гнiда. Тургенеў, напрыклад, быў куды больш кансерватыўны. Як тады яго называць? А сапраўдных цемрашалаў? Проста стала шкада Някрасава, што вы так незаслужана яго крыўдзіце.
|
|
|
|
|
|
|
vgorb
|
а размауляючыя на ней считаются или оппозиционерами, или деревенщиной... Магчыма, але чаму гэта павiнна вас хваляваць? Хiба гэта так ганебна, жыць ў вёсцы цi быть апазіцыянерам? Мне здаецца больш ганебным не ведаць роднай мовы цi саромецца размаўляць на ёй. Вы же,да и дети ваши,стесняетесь своего языка,а во многих случаях просто ненавидите его... Чаму вы кажаце пра ўсіх? У вас зусiм няма беларускамоўных сяброў? Никрасов видел то,что ему положено видеть . Але ж ён спачуваў нам i не быў гнiдай. Так, вельмi супяречлiвы чалавек, але ж не гнiда. Тургенеў, напрыклад, быў куды больш кансерватыўны. Як тады яго называць? А сапраўдных цемрашалаў? Проста стала шкада Някрасава, што вы так незаслужана яго крыўдзіце. Совсем никого нет. Я ведь живу в США,а здесь можно услышать разговоры на всех языках,кроме белорусского...За 30 лет проживания здесь не слышал ни одного слова. Да я ведь и не белорус вовсе,но за отчизну обидно...
|
|
|
|
|
|
|
Polly
|
А сярод вашых знаёмых ёсць людзі, якія нарадзіліся ў Беларусі? Калі так, то, можа, вам разам завесці што-небудзь накшталт беларускага клуба?
|
|
|
|
|
|
|
Polly
|
Мне нiкому нiчога налiваць не треба, сама яшчэ год таму жыла ў Расіі. I вы маеце рацыю, у большасцi расейцаў сапраўды вельмi своеасаблівы погляд на беларускую гісторыю. Але некаторых мне ўжо ўдалося пераканаць. ;)Асабліва цiкава тое, што большасць расейцаў думае, што пры Аляксею Міхайлавічу не вялося ні адной вайны (ён жа "Тишайший"  ). Памыляецеся, паміж Някрасавам і Тургеневым велізарная розніца. Першы быў на баку "дзяцей", а другі - на баку "бацькоў". Але яны сапраўды сябравалi, пакуль Някрасаў канчаткова не перайшоў на бок Чарнышэўскага і Дабралюбава. Вось што казаў аб ім Чарнышеўскi: "Он был великодушный человек сильного характера... я горячо любил его. " I гэта казаў чалавек, якi шчыра нам спачуваў, якога жандары называлі "врагом Российской империи номер один». Не казаў бы ён такого пра гнiду цi "ушлёпка". А вы памятаеце, што рабiў Някрасаў ў 1863 г.? У 1862 г. на 8 месяцаў ўрад закрывае "Современник". У гэты жа час арыштоўваюць Чарнышэўскага, пачынаюцца ганення на пісьменнікаў, якiя падтрымлівалі дэмакратычныя і рэвалюцыйныя ідэі. У 1863 годзе Някрасаў дамагаецца дазволу на аднаўленне працы часопіса. У гэтым жа годзе на старонках "Современника" быў апублікаваны раман Чарнышэўскага "Что делать?". Вы жа разумееце, чым быў "Современник" для усёй тагачаснай моладзi Расійскай імперыі. Разумеце, чым гэты гнiда рызыкаваў. Ён жа бачыў, што ўрад зрабiў з Чарнышэўскiм, i тым не меньш рызыкаваў! Вось вы асабiста так так маглі б? А вы ганьбiце яго за некалькі радкоў! Вы ўпэўнены, што такога беларускага селяніна, які быў апісаны ў "Железной дороге", тады не магло існаваць? Ды шмат такiх было! Дарэчы, i ў "Кому на Руси жить хорошо" селянiн-беларус "желтоволосый, сгорбленный". Бачыце, якая гнiда? Паклёпнічае i паклёпнічае! I куды глядзiць Трэцяе аддзяленне?  Наконт Калiноўскага: яго прадзед Мацей сапраўды нарадзiўся ў маёнтку Калiнава, якi прадаў у 1769г. Тое, што Сямён нарадзiўcя у Гароднi, я сустракала толькi у Вiкiпэдыi. Але я ёй не вельмi давяраю, таму што у iншым артыкуле яна называе Кастуся афіцэрам  . P.S. Пішыце, калі ласка, без "мля". Тут не карчма, тут дзяўчаты таксама прысутнiчаюць.
|
|
|
|
|
|
|
qwerty-vit
|
Говорят мне, что мой язык - вовсе и не язык, а что-то вроде "диалекта". Вряд ли среди них есть лингвисты, но они ЗНАЮТ. Говорят мне, что у моей страны (как бы она ни называлась в разные эпохи) нет истории, или что она "плевок на карте". Сомневаюсь, что среди них есть историки, которые действительно владеют этим вопросом. В лучшем случае они шаблонно припоминают "какую-то стычку под Оршей", а между тем там было очень много такого, из-за чего многие белорусы с опаской поглядывают на восток (и при этом необязательно с вожделением поглядывают на запад). Книг по истории Белоруссии они не читали, но они ЗНАЮТ. Говорят мне, что у моего народа нет национальной культуры, что его "культура" - в лучшем случае "фольклор". Готов биться об заклад, что среди них нет ни одного, кто удосужился открыть хоть одну книгу по белорусской этнографии или прочитать произведения лучших белорусских писателей, но они ЗНАЮТ. Говорят мне, что только одни белорусы виноваты в том, что с ними сегодня происходит. Многим белорусам отсюда все видится иначе, но их никто не желает слушать. Между тем есть здесь "писатели", которые готовы в клочья порвать белорусов, когда те пытаются объяснить, что все намного сложнее. Они тут не жили, но они ЗНАЮТ. Говорят мне, что я вообще русский (часть русского мира), и что если я этого не понимаю или с этим не согласен, то я, стало быть, "никто" и адрес мой "нигде". На мой взгляд, во всем этом слишком много чванства и (в том, что касается языка, истории и культуры Белоруссии) вопиющего и воинствующего невежества. И это мне непонятно, потому что среди моих друзей и знакомых россиян - а их десятки - таких "экземпляров" просто нет. [/b]
|
|
|
|
|
|
|
Polly
|
qwerty-vit а откуда это? мне понравилось. Мне таксама цікава, адкуль гэта
|
|
|
|
|
|
|
qwerty-vit
|
Права беларусаў на рэвалюцыю .......
|
|
|
|
|
|
|
vgorb
|
И куда же делся мой последний пост ? Позняк прав. Вам копцы как нации,пока ваши дети не начнут воспитываться и обучаться на Родной Мове...
|
|
|
|
|
|
|
Polly
|
Вам копцы как нации,пока ваши дети не начнут воспитываться и обучаться на Родной Мове... А хто вам сказаў, што бацькі зараз не выхоўваюць дзяцей на мове?  Вось ў мяне ёсць такія знаёмыя, і гэта ні адзін і ні два чалавекі. Зазірніце на ДП 
|
|
|
|
|
|
|
vgorb
|
А у меня встречное предложение: подсчитайте-ка,пожалуйста,сколько в Гродно белорусскоязычных школ...
|
|
|
|
|
|
|
Polly
|
Здаецца, 2 класа, ці нешта падобнае. Але выхоўваць дзяцей на роднай мове можна і ў сямьі. Для мяне, напрыклад, было адкрыццём, што беларускамоўныя семьі зараз актыўна знаёмяцца адна з адной, каб ладзіць для сваіх дзяцей заняткі на даму. Напрыклад, збіраюцца ў кватэры адной сямьі 4-5 дзяцей, і адна з мам займаецца з імі тым, што ім цікава ў 2-3 гады, але робіць гэта менавіта на беларускай мове. А вы кажаце, цікавасці да мовы няма ...
|
|
|
|
|
|
|
unnammed
Гродненец
lvl - 80pts.
|
А хто вам сказаў, што бацькі зараз не выхоўваюць дзяцей на мове? Вось ў мяне ёсць такія знаёмыя, і гэта ні адзін і ні два чалавекі. Зазірніце на ДП пешы ещо 
|
|
|
|
|
|
|
vgorb
|
По квартирам,по кухням опять ? Звучит косчунственно фраза об интересе к родному языку...Что это за страна такая ?
|
|
|
|
|
|
|
Polly
|
Ну, лепей так, чым ўвогуле ніяк... І гэта лепей, чым наракаць на урад і нічога не рабіць самому
|
|
|
|
|
|
|
vgorb
|
Представляете себе,до какого маразма и деградации дошло общество,что приходится "интересоваться" своей Роднай Мовай,а не иностранной ? А может уже Родная стала иностранной ?
|
|
|
|
|
|
|
Polly
|
Ну, так атрымалася, што для мяне беларуская мова сапраўды замежная, таму і пішу з памылкамі. Но тым не менш мне нават у галаву не прыходзіла яе не вучыць... Пра маразм і астатняе гэта Вы трапна сказалі... Будзем спадзявацца на лепшае. Чэхі пачыналі з падробленага рукапісу, датчане - с выступлення аднаго з парламентарыяў... І ў той час становішча у іх было не лепей за нашае...
|
|
|
|
|
|
|
vgorb
|
К сожалению,Вы,дорогая,исключение... Здесь не только вина менталитета белорусов,но и огромная вина УЛАД,которые целеноправленно уничтожают остатки национального самосознания людей. Они боятся этого самосознания и знают,что это уничтожение единнственная их защита от справедливой кары... А Вас я приветствую.
|
|
|
|
|
|
|
visitator
|
нация существует, но нынешнее самоназвание нации нам приклеили в середине 19-го века наши восточные "братья", завоевавшие нас. Я за то, чтобы вернуть нашей нации прежнее название: литвины.
|
|
|
|
|
|
|
Valera
|
Биография у идейного лидера современных линвинов интересна, Виктор Нагнибеда помоему его зовут?
|
|
|
|
|
|
|
visitator
|
я с ним не знаком. а вообще лидер - это тот, кто объединяет группу людей. а среди литвинов сколько людей - столько взглядов.
|
|
|
|
|
|
|
Valera
|
Не, лидер это тот вокруг кого обьединяются люди, а кто обьединяет группу людей, тот чаще просто считает себя лидером.
А как же подписание "Акта объявления существования литвинской нации", подписанный 25-ю литвинами под руководством хохла Виктора Нагнибеды на кургане под Новогрудком? Ведь гонения были, убежище в Польше руководство просило, разделить страну предлагали... Не знаете истории современного литвинизма или открещиваетесь от очередных проходимцев?
|
|
|
|
|
|
|
mister.apet
|
http://чарт.org/ru/news/2011/11/28/45139/ мнение г-на Доренко о белорусах, а ведь в чем то он прав, мы действительно напоминаем толкиеновских хоббитов. И это мнение не только его личное, но и многих россиян.
|
|
|
|
 Пох.., в ком проблема, пох.., кто в ней виноват — если проблема есть у тебя, то и трахаться с ней все равно придется тебе самому.
|
|
|
брУтальныЙ
|
нация существует, но нынешнее самоназвание нации нам приклеили в середине 19-го века наши восточные "братья", завоевавшие нас. Я за то, чтобы вернуть нашей нации прежнее название: литвины.
Лучше давайте станемъ швейцарцами...
|
|
|
|
Я не оптимистъ и не пессимистъ. Я - горький пьяница. Мой стаканъ на половину джинъ и на половину тоникъ.
|
|
|
Manuel
Молодой Гродненец
|
http://чарт.org/ru/news/2011/11/28/45139/ мнение г-на Доренко о белорусах, а ведь в чем то он прав, мы действительно напоминаем толкиеновских хоббитов. И это мнение не только его личное, но и многих россиян. Понравился комментарий: правильно, на границе с россией и беларусией только стена, и будут к нам вьезжать россияне как в евросоюз и везти деньги, и пикнуть побояться и будут прилично себя вести...........если конечно мы вовремя избавимся от луки, и почешемся не дать ему продать нас россии Прям настоящий ответ на проблемы белорусской оппозиции, пожалуй дело всё таки в оппозиционерах.
|
|
|
|
|
|
|
|