Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
26 Август 2025, 07:42:04
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Гродненский Форум > Клубы по интересам > Полит-изба
(Модератор: ParanoЯ) > Тема:

Какой язык для Вас родной?

Голосование
Вопрос: Какой язык для Вас родной ?
русский - 439 (51,7%)
белорусский - 342 (40,3%)
другой - 47 (5,5%)
пох - 21 (2,5%)
Всего голосов: 642

Страниц  : 1 ... 72 73 75 76 ... 108 Далее»   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Какой язык для Вас родной?  (Прочитано 285749 раз)
Head
Гость
« Ответ #2190 : 16 Февраль 2013, 18:17:05 »

Ну, дык тым болей, калі ўсе так ведаюць, то для такога як ты "мовазнаўцы" ўвогуле не павінна быць праблемаў з "расшыфроўкай". Смеющийся Ці ты ведаеш горш сваю мову, чым простая бабуля з вёскі?))

І незразумела як гэта для беларуса беларуская- замежная? Псих Неяк нагадвае адзін вядомы дыягназ...
fireatwill
Почетный гродненец

Я бы уничтожил весь мир, но я уже в пижаме.

Просмотр профиля
« Ответ #2191 : 16 Февраль 2013, 18:23:31 »

А вот белорусский для большинства - иностранный язык

это да, россияне совсем не понимают беларусский. братья же ж, славяне. Смеющийся

Если ты споришь с идиотом,вероятно то же самое делает и он.
     Мне всегда немного грустно, когда красноречиво, изящно и тонко оскорбляешь человека, а он слишком глуп, чтобы это понять.
fireatwill
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #2192 : 16 Февраль 2013, 19:21:43 »

Согласно статистике Википедий, в Беларуси свободно владеют английским в 4 раза больше людей, чем белорусским
что об этом пишут белстат и луркоморье?

Мне всегда немного грустно, когда красноречиво, изящно и тонко оскорбляешь человека, а он слишком глуп, чтобы это понять.
niXto
Настоящий гродненец

Предупреждения: у пользователя 1 предупреждение

Не делай сегодня то, что можно отложить на завтра

Просмотр профиля
« Ответ #2193 : 17 Февраль 2013, 07:40:35 »

Белорусский язык умер!

Да, я знаю, что вы ждали именно моего заявления по этому поводу, поэтому не буду вас больше томить.

К сожалению белорусского языка практически больше не существует. Несколько сотен людей еще говорят на нем, несколько десятков говорят на нем правильно. А ведь по идее таких должно быть около десяти миллионов. Можно пенять на Польшу с Россией, которые сделали очень много для уничтожения самосознания белорусов, но, давайте будем честны, собственный язык мы уничтожили сами.

Интересно, кому из вас чистый белорусский язык нравится? Мне например, очень нравится. Моя классная руководительница была учителем белорусского языка и литературы и постоянно разговаривала только по-белорусски. В принципе, это единственный человек в моей жизни, который говорил на языке страны, в которой я родился и вырос. Еще, конечно, были дикторы на местных телеканалах, пока года два назад и они не перешли на русский язык.

Язык жив, пока на нем говорит интеллигенция. Потому что именно она несет правильный язык в массы. Хотя гости Беларуси почему-то считают, что у нас в деревнях говорят по-белорусски. На самом деле у нас в деревнях говорят на различных смесях белорусского с русским, украинским и польским, в зависимости от географии. Оставшаяся же очень малочисленная белорусскоговорящая интеллигенция занимает поразительной фигней - решает, какой белорусский язык правильнее! У нас тут так исторически сложилось, что существует два правильных бел.языка - наркомовка и тарашкевица. Первое - это введенная в 1933 году постановлением Совнаркома реформа белорусского языка. Я не знаю зачем эти споры, если ни на одном из этих языков все равно никто не говорит. Мне еще вспоминается, как покойный rydel23 убеждал меня, что должен быть некий "г выбухны" вместе со всем известным "г глухим". Потому что так правильно! Мне уже тогда были непонятны эти пляски вокруг мертвого языка.

Зато Запад продолжает давать нашей оппозиции совсем немаленькие гранты, которые та просирает в нелепых попытках реанимировать родную мову. Например, существовал такой журнал - "Студэнцкая думка". По содержанию - довольно интересный молодежный журнал. Я бы даже сказал, просто лучший из всех, что выходили в Беларуси. Но был он целиком и полностью на белорусском языке. Более того - на тарашкевице, хотя мы все в школе учили наркомовку. Я помню, что я мог осилить только рецензии на музыкальные диски. Статьи же, даже по интересной для меня теме, вызывали такое отторжение, что никогда до конца не дочитывались. Самое интересное, что журналисты в журнал свои статьи предоставляли на русском языке, а потом уже они редакторами переводились на белорусский. Официально считается, что журнал закрылся из-за кровавой белорусской гебни, но, если рассуждать объективно, журнал никогда не пользовался широкой популярностью, хотя и распространялся бесплатно. Именно из-за языка.

Теперь осваиваются деньги на другой белорусскоязычный проект - телеканал Белсат. Его смотреть так же тяжело, как и читать "Студэнцкую думку". В чем, вообще смысл СМИ? Доносить информацию до потребителя. Чем проще, понятнее это сделано - тем лучше. А нас заставляют сначала напрячь мозги, чтобы вообще понять, что нам говорят. Белсат, естественно, менее популярен чем государственные телеканалы, даже если принять во внимание тот факт, что он вещает только через спутник. И эти люди хотят сменить нынешнюю власть!

Еще веселее дела обстоят в белорусскоязычной музыке. Есть несколько мест, где востребована только белорусскоязычная музыка - Басовище, Тузин Гитоу, БМА груп. Практически единственным условием являются песни на белорусском языке. Вдумайтесь - качество песни определяется по языку, на котором она спета! Это какая-то новая изощренная форма цензуры. Понятно, что большинство наших музыкантов выросли на русском языке и сочинить текст на белорусском не в состоянии. Тогда берутся в руки словари и текст просто переводится! Всем понятна ущербность такой практики? У "Штрих-кот" есть одна песня на белорусском языке, потому что, как я уже говорил, мне белорусский язык очень нравится из-за своей мелодичности. Мы текст чесно сочиняли именно на белорусском языке, безо всяких переводов. Это был кошмар! Никогда я не соглашусь повторить этот опыт. Так трудно и муторно мы никогда не работали. Но песня все-таки получилась, хоть и одна. А тут другие музыканты целые альбомы выпускают! У них есть только одно оправдание - таким образом у них есть хоть какая-то возможность быть опубликованными. Вот только чем, в таком случае, они отличаются от того же Ярмоленко, который прогибается и поет "Слушай батьку"?

У большей части населения Беларуси родной язык вызывает бешеную ненависть. Во-первых, потому что теперь он прочно ассоциируется с оппозицей, во-вторых, из-за его насильственного насаждения в 90-х, когда он уже был мертв. К сожалению, мой текст получился таким, будто я вообще призываю язык запретить, но это не так.

Свой собственный язык для страны очень важен, как и своя культура. Чем меньше мы зависим от других, тем лучше. Понимаю, что пишу, как махровый националист, но такова моя позиция. Сейчас Беларусь потребляет только российскую культуру практически не имея своей. И это произошло именно из-за русификации нашей страны. У меня по русской литературе похвальный лист, мои сочинения на русском языке зачитывала учительница перед классом. А сочинения на белорусском языке я всегда писал между тройкой и четверкой - и это объективно. Потому что мне сложно было правильно выражать свои мысли по-белорусски. Единственную вещь из программы белорусской литературы, которую я прочитал - "Тутэйшые" Купалы - я вспоминаю с омерзением, потому что в хрестоматии Тутэйшие были меньше 100 страниц, а читал я их неделю. Продирался сквозь слова и пытался собрать их в смысловой пазл. Поэтому и мысли белорусских классиков прошли мимо меня, зато русских я впитал полностью. Так носителем какой культуры я являюсь? А если я вдруг начну писать по-белорусски?

http://crazyhamster.livejournal.com/282527.html
Head
Гость
« Ответ #2194 : 17 Февраль 2013, 16:01:21 »

Такі, вось, ён, ніхто. Штосці забыўся яшчэ адзін абзачык скапіяваць:

Мне кажется, чем больше Россия нас будет зажимать своими газам и нефтью, тем больше вероятность того, что государство постарается вернуть утраченный интерес к белорусскому языку. То что язык можно возродить только на государственном уровне никто не будет оспаривать? Вот только делать это надо нежно, не обрубая все концы. Нас и старшие поколения говорить и думать по-белорусски уже не заставишь, а вот маленьких - в самый раз. То есть начинать с первых классов школы проводить предметы только по-белорусски, на телевидение пускать социальную рекламу вроде как про фликеры: "Пожалуйста, говорите со своими детьми по-белорусски". Так же пускать социальные ролики на тему "Зачем вообще нужен свой язык". И результатов ждать минимум лет черерз 30, а не прямо вот сейчас.

http://crazyhamster.livejournal.com/282527.html

Як бачна, нават гэты аўтар канчаткова не страціў веру ў адраджэнне. Смеющийся

Добавлено: [time]Вск 17 Фев 2013 23:54:20[/time]
«Министерство национализма»?
О попытках латинизации Белоруссии
http://www.stoletie.ru/slavyanskoe_pole/ministerstvo_nacionalizma_380.htm
Трэш ад кацапаў на выкарыстаньне лацінкі ў Беларусі.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=497095113659772&set=a.425947407441210.85170.209153092453977&type=1&theater

Добавлено: 18 Февраль 2013, 01:45:48
Дынамаўцам забаранілі пісаць па-беларуску нават лацінкай

Латышам кіраўніцтва КХЛ дазволіла пісаць прозвішчы па-латышску, славакам — па-славацку. А беларусам па-беларуску — не.

Аўтар: Павел Свярдлоў 22.06.2011 23:08

Кіраўніцтва КХЛ адмовіла мінскаму “Дынама” ў тым, каб прозвішчы хакеістаў былі напісаныя на майках на беларускай мове. 21 чэрвеня прэзідэнт лігі падпісаў дакумент, згодна з якім “перадача замежных імёнаў і прозвішчаў з кірылічных моваў на лацінку адбываецца па правілах рускай мовы”, — паведамляе сайт клуба.

Такія правілы транслітэрацыі зацверджаныя на бліжэйшыя тры сезоны. Па словах намесніка старшыні Праўлення КХЛ Уладзіміра Таржкова, падставаў для гэтага рашэння ў кіраўніцтва лігі было больш чым дастаткова.

Уладзімір Таржкоў: “У нас ёсць пэўныя дамоўленасці з тэлебачаннем. У наступным сезоне мы збіраемся як мага больш матчаў прапанаваць для трансляцыі. У тым ліку і заходнім гледачам. Ёсць доўгі спіс кампаній, з якімі супрацоўнічае КХЛ. Таму было прынятае рашэнне, каб усе прозвішчы на майках хакеістаў былі напісаныя лацінкай. Правілы транслітэрацыі аформленыя і зацвержданыя. Гэта датычыцца ўсіх каманд”.

Яшчэ адзін аргумент на карысць унармавання надпісаў на хакейнай форме — статыстычныя падлікі.

“Дрэнна, калі на сайце прозвішча напісанае адным чынам, у пратаколе — другім, на спіне — трэцім, а ў газеце “Спорт Экспресс” — чацвертым. А такія сітуацыі летась былі, — тлумачыць Еўрарадыё Уладзімір Таржкоў. — Таму мы ўсё гэта хочам уніфікаваць для мэтаў статыстыкі. Чалавек закінуў шайбу — і ён адзіным чынам будзе адлюстраваны паўсюль: у базе дадзеных, у пратаколе, у газеце, у куплеце, на спіне… Усё робіцца для гэтага”.

У сезоне 2010/11 ва ўсіх клубаў КХЛ, акрамя рыжскага “Дынама”, прозвішчы на спінах хакеістаў былі напісаныя рускімі літарамі. У траўні зварот наконт таго, каб на форме з’явіліся надпісы па-беларуску, накіравалі ў КХЛ мінскія дынамаўцы. “Мы хацелі напісаць па-беларуску на хатніх гульнях і па-руску на гасцявых. Кірыліцай”, — кажа кіраўнік прэс-службы “Дынама” (Мінск) Іван Караічаў. Адказу на гэты запыт дынамаўцы не атрымалі — відаць, таму, што новыя правілы былі ўжо на падыходзе. Згодна з імі, спачатку імёны замежных хакеістаў мусяць быць перакладзеныя на рускую мову. І толькі пасля запісаныя лацінкай (п. 10).

Тым не менш, выключэнні з новых правілаў КХЛ будуць — для славакаў, якія сёлета дэбютуюць у КХЛ, і для латышоў. Надпісы на форме рыжскіх дынамаўцаў амаль не зменяцца.

“У нас на выяздных матчах лацінкай на майках напісана, а на хатніх — па-латышску, І яны пішуцца па-рознаму”, — распавялі Еўрарадыё ў рыжскім “Дынама”. Адзінае, пра што латышскі клуб папрасілі ў КХЛ, — прыбраць з прозвішчаў хакеістаў надрадковыя і падрадковыя значкі. Калі раней на майцы абаронцы Аляксандрса Ніжывія (па-руску “Ниживий”) было напісана “ŅIŽIVIJS”, дык у наступным сезоне будзе і не па-руску, і не па-латышску: “NIZIVIJS”.

Такім чынам, латышскае “Дынама” (Рыга) і славацкі “Леў” (Попрад) атрымалі ад КХЛ прывілеі, а беларускае “Дынама” (Мінск) — не. Але дакументы (у тым ліку і аркушы з заяўкамі камандаў на сезон, дзе ўказваюцуа прозвішчы хакеістаў) падаюцца ў КХЛ пазней. Таму ў дынамаўцаў яшчэ ёсць магчымасць прапанаваць КХЛ перакласці на лацінку тыя прозвішчы, якія хочуць бачыць на майках сваіх куміраў заўзятары клуба. Пытанне ў тым, як на гэта адрэагуюць у КХЛ.

“У прынцыпе, нашая адмысловая служба гатовая падрыхтаваць спіс, узгоднены з беларускім бокам. Гэта ж не так шмат прозвішчаў — недзе 60… Дасведчаныя людзі транслітэруюць іх лацініцай. Аднастайна, каб усіх задавальняла”, — кажа Уладзімір Таржкоў.

Еўрарадыё запыталася: а калі ў беларускага хакеіста ў пашпарце лацінкай напісана “Ivanou”? Ўладзімір Таржкоў адказаў, што такое напісанне прозвішча мэтам КХЛ не адпавядае. Нават калі ты Іваноў — на майцы мусіць быць напісана “Ivanov”, і ніяк інакш!

У “Дынама” ж з сітуацыяй змірыліся і кажуць, што правакаваць КХЛ бесперспектыўнымі зваротамі не збіраюцца. “Навошта? Іх усё раўно адхіляць!” — лічыць Іван Караічаў.

Фота: www.hcdinamo.by.

Чытаць далей: http://euroradio.fm/report/dynamawtsam-zabaranili-pisats-pa-belarusku-navat-latsinkai
« Последнее редактирование: 18 Февраль 2013, 01:45:48 от Head » Записан
Мне пох.. на модератора
Гость
« Ответ #2195 : 18 Февраль 2013, 10:04:34 »

К сожалению белорусского языка практически больше не существует. Несколько сотен людей еще говорят на нем, несколько десятков говорят на нем правильно. А ведь по идее таких должно быть около десяти миллионов. Можно пенять на Польшу с Россией, которые сделали очень много для уничтожения самосознания белорусов, но, давайте будем честны, собственный язык мы уничтожили сами.
Действительно. Как не печально, но это так.
Head
Гость
« Ответ #2196 : 19 Февраль 2013, 16:17:45 »

"Тылу не было. У гэты трывожны жнівень 1863 года вайна была паўсюль. «Белыя» спрачаліся з «чырвонымі», беларусы абураліся шавінізмам «белага жонду». Успыхвалі, затухалі і зноў выбухалі ачагі абурэння палітыкай цара.
Пераспелае жыта плакала зярнятамі, а ў жыце стаялі шыбеніцы. І не ўстаў ніхто добры, любоўны, і не сказаў людзям, што нельга рэзаць адзін аднаго, што свет вялікі і на кожнага выстачыць ніў, што хлеб аднолькава смачны, на якой мове яго ні называй. Не мог сказаць.
Галоўным быў не хлеб. Галоўнай была свабода." (с) Уладзімір Караткевіч "Паром на бурнай рацэ"
Мне пох.. на модератора
Гость
« Ответ #2197 : 19 Февраль 2013, 20:36:08 »

Тылу не было. У гэты трывожны жнівень 1863 года вайна была паўсюль. «Белыя» спрачаліся з «чырвонымі», беларусы абураліся шавінізмам «белага жонду». Успыхвалі, затухалі і зноў выбухалі ачагі абурэння палітыкай цара.
Пераспелае жыта плакала зярнятамі, а ў жыце стаялі шыбеніцы. І не ўстаў ніхто добры, любоўны, і не сказаў людзям, што нельга рэзаць адзін аднаго, што свет вялікі і на кожнага выстачыць ніў, што хлеб аднолькава смачны, на якой мове яго ні называй. Не мог сказаць.
Я только слышу бла-бла-бла-бла...
Head
Гость
« Ответ #2198 : 19 Февраль 2013, 21:08:04 »

Непавага да Караткевіча гэта абраза беларусаў. Не дарма ў цябе такія перакананні:
В нашей стране можно зарабатывать, если за плечами есть "папа-мама", а иначе как ...опу не рви, мот года к 45 и дослужишься до менеджера среднего звена (да и то не факт!).

Добавлено: 20 Февраль 2013, 21:26:15

Добавлено: 20 Февраль 2013, 22:35:45
Крыніца: Лукашэнкаўцы рыхтуюць указ, згодна з якім геаграфічныя назвы больш не будуць транслітаравацца з беларускай мовы
21:34, 20.02.2013
Абноўлена ў 21:59, 20.02.2013   

Рыхтуецца новы ўказ, згодна з якім будуць унесеныя змены ў «Закон аб назвах геаграфічных аб’ектаў». Інфармацыю пра гэта распаўсюдзілі блогеры ў сацыяльных сетках. Дакладнай інфармацыі пакуль няма. Паведамляецца, у прыватнасці, што назвы перастануць транслітараваць з беларускай, а будуць перакладаць.

Адпаведна, назвы перастануць ужываць беларускай лацінкай (замест Plošča Pieramohi стануць пісаць Ploshchad Pobedy).
Калі такі крок будзе зроблены, гэта стане чарговым захадам, скіраваным на русіфікацыю Беларусі.

Выказваецца меркаванне, што ініцыятарам зменаў стаў галоўны мінскі ідэолаг і адначасова лідар Кампартыі Ігар Карпенка.
Хадзілі чуткі, што ён нават не ўзгадняе надпісаў па-беларуску лацінкай у метро і на турыстычных знаках — так яна яму была нязносная.

Цікава, што калі такія змены ўказам унясуць, гэта зробяць насуперак меркаванню Тапанімічнай камісіі пры Саўміне, члены якой на пасяджэнні 20 снежня, як паведамілі блогеры, адзінагалосна прагаласавалі супраць зменаў у законе.
У Саўміне адзначылі, што над законам працавалі сотні людзей на працягу 20 гадоў, Закон узгоднены з спецыялістамі з розных галін з усімі раённымі, абласнымі і іншымі кіраўніцтвамі. Закон адпавядае міжнародным нормам і патрабаванням. Беларусь падпісала шэраг дамоў з ЮНЭСКА і іншымі міжнароднымі арганізацыямі, якія завязаныя на законе. Змены ў законе цалкам скасуюць шматгадовую працу. Пункт 17, які выклікаў незадавальненне «некаторых чыноўнікаў», быў падтрыманы рашэннем Канстытуцыйнага суду.

Сярод іншых, супраць змены існага парадку выступілі спадары Кузняцоў, Чарняўскі ад Міністэрства культуры, Шчасны ад Міністэрства замежных справаў, Капылоў ад Акадэміі навук.
Праходжанне ўказа можа залежаць ад Аляксандра Радзькова.

Аляксандр Лукашэнка ніколі не выступае на беларускай мове. Ён атачыў сябе міністрамі і генераламі, сярод якіх ніводзін не гаворыць публічна па-беларуску. Згодна, са звесткамі перапісу, доля людзей, якія размаўляюць дома па-беларуску, знізілася з 1999 да 2009 гадоў з 37 да 23%. Прэцэдэнтаў такога імклівага звужэння сферы ўжытку мовы, бадай, у найноўшай еўрапейскай гісторыі няма.

Публічная палеміка вакол транслітарацыі назваў з беларускай актывізавалася пасля таго, як узоры такой перадачы з'явіліся ў метро.

Чытаць цалкам http://nn.by/?c=ar&i=105334#.USUhQf8TYgs.facebook
« Последнее редактирование: 20 Февраль 2013, 22:35:46 от Head » Записан
Пропеллер хедс ах
Молодой Гродненец
*

Просмотр профиля Email
« Ответ #2199 : 21 Февраль 2013, 03:53:19 »

1.Welcome to Harodnya!

2.Welcome to Hrodna!

3.Welcome to Grodno!

Выбрать правильный вариант
« Последнее редактирование: 21 Февраль 2013, 12:55:31 от Пропеллер хедс ах » Записан

МЧС объявило Челябинскую область регионом, пострадавшим от метеоризма.
Бывший
Кандидат в депутаты

Просмотр профиля
« Ответ #2200 : 21 Февраль 2013, 08:02:57 »

1.Wellcome to Harodnya!

2.Wellcome to Hrodna!

3.Wellcome to Grodno!

Ни один. Правильно Welcome to Grodno.

Всё в прошлом.
Мне пох.. на модератора
Гость
« Ответ #2201 : 21 Февраль 2013, 09:18:22 »

Не дарма ў цябе такія перакананні
Просто я не живу за некой абстрактной ширмой. А реальность воспринимаю, такой, какой галимой она является. Я не вижу светлого будущего для нашей страны при нынешнем политическом режиме. А после смены режима, нам придется очень туго затянуть пояса, потому, как режим будет аукаться еще не один десяток лет. Ну или как предлагает ХЕАД нужно просто у Америки задок полизать. Есть конечно еще вариантик, но нам все равно придется туго затянуть пояса.
Если нам очень сильно повезет и к власти в нашей стране дорвется не чья-нибудь шавочка, а толковый экономист, тогда мот как-то и получится выбраться из "болота" с наименьшими потерями!!!!

Добавлено: 21 Февраль 2013, 09:22:18
Правильно Гродна вiтае вас, но лучше действительно по-английски
Правильно, сначала нужно создать условия для "...добро пожаловать" (в виде архитектурных памятников, в виде качественных экспозиций в музеях, в виде хостелов, в виде реальных туристических центров и т.д.), а потом приглашать гостей. А пока в нашей стране единственное на что можно посмотреть - это культ личности, ни одно "...добро пожаловать" не оправдано.
Head
Гость
« Ответ #2202 : 21 Февраль 2013, 15:54:11 »

Просто я не живу за некой абстрактной ширмой. А реальность воспринимаю, такой, какой галимой она является. Я не вижу светлого будущего для нашей страны при нынешнем политическом режиме. А после смены режима, нам придется очень туго затянуть пояса, потому, как режим будет аукаться еще не один десяток лет. Ну или как предлагает ХЕАД нужно просто у Америки задок полизать. Есть конечно еще вариантик, но нам все равно придется туго затянуть пояса.
Если нам очень сильно повезет и к власти в нашей стране дорвется не чья-нибудь шавочка, а толковый экономист, тогда мот как-то и получится выбраться из "болота" с наименьшими потерями!!!!
Насамрэчы ты латэнтны лукашыст. Прычым сам гэтага ня ведаеш.
Паясы зацягнутыя ЎЖО далей некуды. "Амэрыцы лізаць" гэта ты яе параўноўваеш з Расеяй, чым яе ўзвышаеш, а Амэрыку прыніжаеш. "Талковы іканаміст"- добра сказана, з разраду "прыйдзе добры дзядзя і дасць усім шшасце".

1.Welcome to Harodnya!

2.Welcome to Hrodna!

3.Welcome to Grodno!

Правільна пастаноўка:

1.Welcome to Harodnya!

2.Welcome to Hrodna!

3.Welcome to Horadnya!

Добавлено: [time]Чтв 21 Фев 2013 15:14:46[/time]

Фрагмэнт пляката Ўладзімера Крукоўскага

Добавлено: 21 Февраль 2013, 16:25:04
Чужыя ў сваёй дзяржаве

аўтар Галіна Абакунчык

21 лютага — Міжнародны дзень роднай мовы. Ён абвешчаны Генэральнай канфэрэнцыяй ЮНЭСКО і прымеркаваны да дня гібелі ў Пакістане 21 лютага 1952 году пяці студэнтаў, якія змагаліся за дзяржаўны статус мовы бангла.
Міжнародны дзень роднай мовы адзначаецца з 1999 году і мае на мэце захаваньне лінгвістычнай разнастайнасьці і шматмоўнай адукацыі.

Свабода ня раз расказвала пра жыцьцёвыя гісторыі бацькоў, якія вырашылі навучаць сваіх дзяцей на роднай мове. Як склаліся лёсы навучэнцаў?

​​Янка Лапіцкі — былы жодзінскі школьнік, бацькі якога пажадалі, каб адукацыю ў сярэдняй школе хлопчык атрымаў на беларускай мове. Змаганьне доўжылася ўсе Янкавы школьныя гады: ён быў адзіным вучнем у клясе, нейкі час праходзіў школьную праграму ў хатніх умовах, а бацькі тым часам мусілі прайсьці праз усе ўзроўні адміністрацыйнай сыстэмы толькі дзеля таго, каб на практыцы рэалізаваць гарантаванае Канстытуцыяй права на карыстаньне дзяржаўнай беларускай мовай. Цяпер 17-гадовы Янка Лапіцкі заканчвае 4 курс Коласаўскага ліцэю і зьбіраецца ў ВНУ, кажа ягоны бацька Аляксей Лапіцкі:

«Гэтае змаганьне на яго ў горшы бок не паўплывала: ён і музыкай займаўся, і сяброў у яго шмат, у тым ліку сярод расейскамоўных юнакоў. Ён толькі асэнсаваў праблему, а таму вывучае польскую, ангельскую мовы. У яго добра атрымліваецца займацца інфарматыкай, праграмаваньнем, і паводле вынікаў навучаньня, найхутчэй, ён будзе паступаць у Пазнанскі ўнівэрсытэт, які ў гэтай галіне спэцыялізуецца».

​​Марысі Каральковай з Горак цяпер 21 год. Як і Янка Лапіцкі, яна ў свой час была адзінай школьніцай, якая навучалася на роднай мове, а яе бацькі таксама прайшлі праз усе магчымыя выпрабаваньні, каб дачка атрымала школьную адукацыю па-беларуску. Малодшы сын Каральковых Мікіта таксама цяпер вучыцца па-беларуску, кажа маці Ірына Каралькова:

«Марыся навучаецца ў Торуні ва ўнівэрсытэце Капэрніка на аддзяленьні скульптуры і заканчвае трэці курс. Цяпер у гэтай жа школе, дзе Марыся вучылася, застаецца яе малодшы брат. Калі ён ішоў у першую клясу, то, ведаючы нашую пазыцыю, што будзем дамагацца беларускага навучаньня, да нас прыйшлі і сказалі: усё, мы адчыняем беларускую клясу. І гэтак Мікіта заканчвае ўжо дзявятую клясу, а ўсяго іх там пяць чалавек. Я ня думаю, што гэта якаснае навучаньне, бо ня можа быць добрае навучаньне па-беларуску ў расейскамоўнай школе. Калі настаўнік выкладае ў адной клясе па-расейску, пасьля прыходзіць у беларускую клясу і яму нешта трэба казаць па-беларуску, калі падручнікаў не хапае… Я, калі па шчырасьці, настолькі абыякава стаўлюся да школы, што хачу толькі, каб найхутчэй і Мікіта скончыў школу. Бо тое, што адбываецца цяпер у нашых школах, мяне не задавальняе цалкам».

Паводле перапісу насельніцтва 2009 году, беларускую мову роднай назвалі 53% жыхароў краіны. Гэта на 20% менш, чым падчас папярэдняга перапісу — дзесяцігадовай даўніны. Таксама з 37% да 23% зьменшылася колькасьць тых, хто заявіў, што дома стала размаўляе па-беларуску. Адпаведна, у пачатковай школе ўсё менш дзяцей, якія навучаюцца на роднай мове. Так, у Магілёве з 400-тысячным насельніцтвам на беларускай мове вучыцца адзіная трэцяклясьніца Яліна Салаўёва. Яе маці Надзея Салаўёва хвалюецца, ці здолее дамагчыся, каб і надалей дзяўчынка вучылася па-беларуску:

​​«Яна па-ранейшаму займаецца адна. Ніякіх дзяцей не дадалося і не дадасца, я думаю, бліжэйшым часам. Бо бацькі ня схільныя аддаваць у беларускую клясу дзяцей у апошнія гады пачатковай школы. Натуральна, што мы будзем праводзіць кампанію падчас пачатку сярэдняй школы — пятай клясы, калі будуць розныя настаўнікі. Магчыма, што тады дзяцей крыху паболее».

Нежаданьне бацькоў аддаваць сваіх дзяцей у беларускія школы і клясы — штучная зьява, выкліканая стаўленьнем дзяржаўных органаў да дзяржаўнай беларускай мовы. Такую выснову Аляксей Лапіцкі — адзін з заснавальнікаў Таварыства беларускай мовы ў Жодзіне — зрабіў, правёўшы анкетаваньне сярод бацькоў і дзяцей:

«Людзі гатовыя аддаваць навучаць сваіх дзяцей па-беларуску, пачынаючы з садку, школы і завяршаючы ВНУ, пры адной умове: што гэта будзе адбывацца на грунтоўным дзяржаўным падмурку. Што беларускай мове будуць нададзеныя стабільныя дзяржаўныя прыярытэты, бо яна ў цяперашніх умовах знаходзіцца ў найгоршым стане».

Гэткім чынам афіцыйная статыстыка засьведчыла, што цяпер у Беларусі на роднай мове навучаюцца 16% школьнікаў, яшчэ тры гады таму іх было 20%. Сярод дашкольнікаў гэтая лічба яшчэ меншая — 11%, а студэнтаў — толькі 0,2%. Намесьніца старшыні Таварыства беларускай школы Тамара Мацкевіч мяркуе, што на карысьць беларускай мовы сытуацыя палепшылася б ужо пры выкананьні дзейных законаў, а стварэньне беларускіх ВНУ зьмяніла б яе на карысьць роднай мовы беспаваротна:
Мэханізмы камунікацыі зь дзяржавай не працуюць, законы не працуюць, канстытуцыйнае права на выбар мовы навучаньня працуе толькі на паперы, а незалежных судоў, дзе можна гэта адстаяць, у нас, як вядома, няма

«Мне падаецца, што нашыя людзі ўжо настолькі зьняверыліся ў тым, што зь дзяржавай можна эфэктыўна камунікаваць па любых пытаньнях, у тым ліку па пытаньнях адукацыі, што яны ўжо абіраюць іншы шлях. Я думаю, што роднай мове навучаюць нашмат больш дзяцей, чым 16%. Многія лічаць, што прышчапіць любоў да роднай мовы, закласьці падмуркі нацыянальнай культуры можна ў хатніх умовах, ствараючы свой асяродак. З гэтых людзей вырастуць нармальныя грамадзяне, а не такія, якіх хоча бачыць дзяржава незалежна ад мовы навучаньня. Бо мэханізмы камунікацыі зь дзяржавай не працуюць, законы не працуюць, канстытуцыйнае права на выбар мовы навучаньня працуе толькі на паперы, а незалежных судоў, дзе можна гэта адстаяць, у нас, як вядома, няма».

Арганізацыя Аб’яднаных Нацый у пытаньнях адукацыі, навукі і культуры (UNESCO) заявіла пра пагрозу зьнікненьня беларускай мовы. Гэтая міжнародная арганізацыя зарэгістравала нацыянальную мову беларусаў у міжнародным атлясе «Мовы сьвету ў небясьпецы» («World’s Languages in Danger»). Паводле ацэнкі ЮНЭСКО, сёньня ў сьвеце існуе больш за 6 тысяч моваў. Палова зь іх найбліжэйшым часам могуць страціць сваіх апошніх носьбітаў.
Радыё Свабода © 2013 РС | Усе правы захаваныя.
« Последнее редактирование: 21 Февраль 2013, 16:25:04 от Head » Записан
Мне пох.. на модератора
Гость
« Ответ #2203 : 21 Февраль 2013, 18:10:46 »

Паясы зацягнутыя ЎЖО далей некуды.
Все таки ты реально болен. Это называется затянуты... Смешно..... Реально они затянутся в следующей пятилетке, потому как в этой пока еще есть что продать!
"Талковы іканаміст"- добра сказана, з разраду "прыйдзе добры дзядзя і дасць усім шшасце".
Это ХЕАД твое представление, что придет добренькая Америка и даст нам все просто так.
"Амэрыцы лізаць" гэта ты яе параўноўваеш з Расеяй, чым яе ўзвышаеш, а Амэрыку прыніжаеш
Ничего я не сравниваю, просто утверждаю, что просто так нам ничего ни кто не даст, нужно будет ходить кланяться в ножки и умолять!!!!
Head
Гость
« Ответ #2204 : 21 Февраль 2013, 18:31:24 »

Все таки ты реально болен. Это называется затянуты... Смешно..... Реально они затянутся в следующей пятилетке, потому как в этой пока еще есть что продать!
Хворы менавіта ты. Ты ўвогуле "сядзіш у танку". Нічога прададзена ня будзе. Пачаўся байкот і Расея пабаіцца моцна давіць на луку, які і так мае мала падтрымкі. Прадалі Белтрасгаз і падпісалі авантуру "Мытны зьвяз" толькі пасля таго, як шмат хто пайшоў на "выбары"- да гэтага таксама адносяцца й дэвальвацыі. Вось зараз прайшлі парляманцкія "выбары", але быў байкот і ніякіх патрасенняў не здарылася. А зараз падумай сваёй "здаровай" галавой чаму. Была 3-кратная дэвальвацыя, а ён яшчэ кажа, што паясы не зацягнутыя! Клоўн!
Это ХЕАД твое представление, что придет добренькая Америка и даст нам все просто так.
З захаду буць вялікія інвэстыцыі. Адзін толькі ЭЗ за дастаткова невялікія пераўтварэнні абяцаў 9 млрд. А колькі Амэрыка дала ўжо Польшчы крэдытаў ды як быў моцна падтрыманы рух "Салідарнасць"?? У ўрада кожны год стаіць плян па прыцягненню інвэстыцый і ніколі ён не выконваецца, хаця, калі імідж Беларусі падымецца (каму хочацца інвэставаць у краіну з восі зла??) гэты плян выканаць будзе дастаткова проста. + рынкавыя пераўтварэнні ў нацыянальнай эканоміцы, падтрымка дробнага бізнэсу- зараз не развіваецца эканоміка больш ад таго, што НЕЛЬГА НІЧОГА.
Ничего я не сравниваю, просто утверждаю, что просто так нам ничего ни кто не даст, нужно будет ходить кланяться в ножки и умолять!!!!
Што адзначае "ў ножкі кланяцца"?? Каму твае нахілы патрэбны? Можа ты думаеш, што ў нас газ танны за лукашэнкаўскіх пацалуяў?? У Расеі напрамак палітыкі на захоп, г.зн., што калі Расея нам нешта дае, то з мэтай потым нас захапіць, Амэрыка жа калі нешта дае, то мы даем нешта ўзамен тое, што патрэбна ім, а ў нас гэтага дастаткова й так.

Добавлено: 21 Февраль 2013, 18:52:29
Скульптара Лойку за родную мову пасадзілі на 5 сутак

Скульптара Гэніка Лойку затрымалі пасьля таго, як ён правёў акцыю ў абарону беларускамоўнага навучаньня ў менскай гімназіі № 4.
17:55 Судзьдзя Людміла Лапо прызнала Гэніка Лойку вінаватым у парушэньні закону аб масавых акцыях і засудзіла да 5 сутак арышту. На падставе сьведчаньняў міліцыянтаў яна напісала ў пастанове, што спадар Лойка «выкрыкваў «Гавары па-беларуску!» і «Трэба змагацца за беларускую мову».

17:00 Судзьдзя сышла ў дарадчы пакой для вынясеньня рашэньня па справе.

16:30 Суд над Гэнікам Лойкам пачаўся. Судзьдзя апытвае сьведкаў, у ролі якіх выступаюць міліцыянты.

Гэнік Лойка адстойвае беларускую мову і ў судзе. На пачатку суду ён запатрабаваў, каб працэс вёўся па-беларуску:

«Хачу ў Дзень роднай мовы чуць у судзе дзяржаўную беларускую мову, я маю права, каб дзяржава ў судзе да мяне зьвярталася па-беларуску».

Але судзьдзя Людміла Лапо адхіліла гэтае патрабаваньне падсуднага, заявіўшы, што «ў Беларусі дзьве дзяржаўныя мовы». Апазыцыйны палітык Юрась Беленькі публічна назваў гэта парушэньнем Канстытуцыі, за што быў выдалены з залы.

Судзьдзя запатрабавала, каб Гэнік Лойка прадставіўся суду па-расейску, на што падсудны адказаў, што не разумее гэтай мовы.

Судзьдзя Лапо таксама прымушала гаварыць па-расейску і адвакатку. Жонка Лойкі Алена прапанавала, што будзе выступаць у ролі перакладчыка, але судзьдзя адхіліла і гэтую прапанову. Пазьней судзьдзя забараніла адвакату выступаць у працэсе па-беларуску. Адвакат у адказ на гэта заявіла адвод судзьдзі за тое, што тая адмаўлялася прымаць паказаньні па-беларуску, але адвод таксама быў адхілены.

Гэніка Лойку абвінавачваюць у парушэньні заканадаўства аб правядзеньні масавых мерапрыемстваў. Сьведкі-міліцыянты Аляксей Кавалеўскі і Міхаіл Дубоўскі, якія яго затрымлівалі, заявілі суду, што «ён публічна дэманстраваў недавер да дзяржаўных органаў улады».
​​

14:40 Гэніка Лойку прывезьлі ў суд

Скульптара Гэніка Лойку прывезьлі ў суд Фрунзэнскага раёна горада Менску, міліцыянты завялі яго ў кабінэт судзьдзі.

Судзіць Лойку будзе Людміла Лапо. Адвакат падсуднага знаёміцца з матэрыяламі адміністратыўнай справы.

Судзьдзя Лапо была адной з 84 судзьдзяў, якія каралі адміністратыўным арыштам удзельнікаў дэманстрацыі пратэсту 19 сьнежня 2010 году.

Судзіла яна маладафронтаўцаў, удзельнікаў маўклівых акцыяў пратэсту, прызнала вінаватым верніка-баптыста Філіпа Кірдуна, які адмовіўся здаць міліцыі адбіткі пальцаў.

​​

11:45 Гэніка Лойку будуць судзіць.

Адміністрацыйны працэс мае адбыцца ў судзе Фрунзэнскага раёну Менску перад абедам ці адразу пасьля абеду.

Толькі праз паўтары гадзіны пошукаў арыштаванага мастака Гэніка Лойкі ва ўправе міліцыі Фрунзэнскага раёну Менску ягоная жонка змагла даведацца, дзе ўтрымліваюць яе мужа. Ён знаходзіўся ў гэтым жа будынку, але дзяжурны і іншыя міліцыянты нічога не маглі сказаць Алене. Толькі калі яна выпадкова трапіла да дзьвярэй кабінэту, дзе трымаюць затрыманых, міліцыянт усё ёй распавёў.

«Мне нарэшце паведамілі, што ён затрыманы ў міліцыі, што ўбачыць яго я не магу, што складзены пратакол і яго павязуць у суд на вуліцы Дуніна-Марцінкевіча,1/2. Сказалі, што калі пасьпеюць, то суд пройдзе да гадзіны, калі не — то пасьля абеду», — сказала Свабодзе Алена Лойка. Яна зьбіраецца трапіць на судовае пасяджэньне.

11:15 Прэсавы сакратар ГУУС Менгарвыканкаму Аляксандар Ластоўскі ня змог патлумачыць Свабодзе, дзе цяпер трэба шукаць затрыманага міліцыяй мастака Гэніка Лойку:

«Я таксама ня ведаю, дзе ён. Мяне не інфармуюць. Нічым вам дапамагчы не магу».

10:20 Жонка Гэніка Лойкі піша заяву пра зьнікненьне мужа

Жонцы затрыманага супрацоўнікамі міліцыі ў чорным мастака Гэніка Лойкі ў Фрунзэнскім РУУС Менску не змаглі паведаміць, дзе знаходзіцца яе муж. Алена Лойка распавяла «Свабодзе», пабываўшы ва ўправе міліцыі:

«Калі яго прывязуць, невядома, каардынаты таварышаў, якія займаліся гэтым захопам, таксама невядомыя, сказалі толькі, што яго, магчыма, даставілі ў аддзел міліцыі па вуліцы Прытыцкага,108 і далі тэлефон».

Аднак і ў гэтым пастарунку паведамілі, што Гэніка Лойкі ў іх няма.

«Дзе ён знаходзіцца ўжо трэцюю гадзіну, невядома. Я зараз пайду да начальніка міліцыі Фрунзэнскага раёну і напішу заяву, што зьнік мой муж».

9:40 Родныя шукаюць Гэніка Лойку

Жонка затрыманага мастака Алена і сястра Валянціна спрабуюць знайсьці Гэніка Лойку, які быў затрыманы сёньня супрацоўнікамі міліцыі ў цывільным пасьля пікету ў абарону беларускай мовы. Паводле папярэдняй інфармацыі, яго завезьлі ў Фрунзэнскі РУУС Менску, але пацьверджаньня гэтаму ў міліцыі няма. Невядома таксама, у чым яго абвінавачваюць.

Сястра Гэніка Лойкі Валянціна, якая была сьведкам затрыманьня, распавяла «Свабодзе»:

«Пасьля пікету мы ішлі з Генадзем разам зь яшчэ з адной кабетай, у якой у 4-й гімназіі вучыцца дзіця, падышлі да гастраному, а там да нас падбег хлопец у чорных куртцы, штанах і шапцы ды стаў пасярод дарогі. Мы аглянуліся назад, а ззаду яшчэ адзін у чорным падбег. Яны схапілі Гэніка за рукі, мы з гэтай кабетай закрычалі, што нападаюць бандыты, але яны толькі мацней скруцілі яго, схапілі за валасы так, што ён заенчыў. Па тэлефоне ён пасьпеў паведаміць жонцы, што затрымліваюць, але яму скруцілі руку, каб забраць тэлефон. Гэтыя людзі ў чорным паказалі нейкае пасьведчаньне, але на адну сэкунду, мы не пасьпелі нават прачытаць прозьвішча. Пазьней прыехала шэрая міліцэйская машына, куды Гэніка і зацягнулі. Людзі ў чорным сказалі, што брат даведаецца, за што яго затрымалі, ужо ў міліцыі».

8:40 Сястра Гэніка Лойкі паведаміла, што яго адвезьлі ў пастарунак міліцыі Фрунзэнскага раёну Менску.

Ля ганку гімназіі Лойка разгарнуў плякат: «Віншую з Днём роднай мовы. Гімназія № 4 была апошняй зь беларускай мовай навучаньня».

За гэтымі дзеяньнямі назіралі міліцыянты.

​​

Журналістам Лойка заявіў, што адбываецца русіфікацыя адукацыі. За прыклад ён прывёў той факт, што летась у статут гімназіі № 4 былі ўнесеныя зьмены, якія дазваляюць выкладаць на расейскай мове.

Да Лойкі выйшла намесьніца дырэктара па выхаваўчай працы Алена Мікалайчык. Яна папярэдзіла Гэніка пра тое, што ён ладзіць несанкцыянаваную акцыю.

​ ​​

Празь нейкі час Лойка скончыў пікетаваньне і сышоў.

Пазьней ён пазваніў карэспандэнту Свабоды і пасьпеў сказаць толькі адно слова — «затрымалі». Праз слухаўку можна было чуваць, як міліцыянты скручваюць Гэніка Лойку.

Радыё Свабода © 2013 РС | Усе правы захаваныя.
« Последнее редактирование: 21 Февраль 2013, 18:52:29 от Head » Записан
Мне пох.. на модератора
Гость
« Ответ #2205 : 21 Февраль 2013, 20:17:39 »

Хворы менавіта ты. Ты ўвогуле "сядзіш у танку". Нічога прададзена ня будзе.
Ты дебил. Одним из условий выделения кредита РБ, было продажа части гос собственности, недавно выдали четвертый, а там не за горами и пятый транш (вот тогда и пойдет распродажа)!
З захаду буць вялікія інвэстыцыі.
Да-да-да, просто так будут, за красивые глазки... Громкий смех
рынкавыя пераўтварэнні ў нацыянальнай эканоміцы, падтрымка дробнага бізнэсу
Повторюсь, это только в том случае, если к власти придет очень хороший экономист.
што калі Расея нам нешта дае, то з мэтай потым нас захапіць, Амэрыка жа калі нешта дае, то мы даем нешта ўзамен тое, што патрэбна ім, а ў нас гэтага дастаткова й так.
Мы с РФ, точно так же. Ни кто не виноват, что наши власти не хотят прогибаться под иностранными инвесторами, а им больше нравится лизать задок российским...
Head
Гость
« Ответ #2206 : 21 Февраль 2013, 20:38:09 »

Ты дебил. Одним из условий выделения кредита РБ, было продажа части гос собственности, недавно выдали четвертый, а там не за горами и пятый транш (вот тогда и пойдет распродажа)!
Дэбіл гэта ты.

Завязли в приватизации
Калі адбудзецца байкот і прэзідэнцкіх, то маскалі напоўніцу адчуюць, што такое беларускае балота.

Да-да-да, просто так будут, за красивые глазки...
Будзе бо выгадна і ёсць палітычная неабходнасць. Навошта камусці імпэрыя зла, калі можа існаваць імпэрыя дабра?))

Повторюсь, это только в том случае, если к власти придет очень хороший экономист.
Кіраўніку не абавязкова быць спэцыялістам. Рэформы сапраўды будзе рабіць каманда моцных спэцыялістаў, задача ж кіраўніка і наогул кіраўніцтва- паспрыяць яе стварэнню.

Мы с РФ, точно так же. Ни кто не виноват, что наши власти не хотят прогибаться под иностранными инвесторами, а им больше нравится лизать задок российским...
Ну, цікавы ў вас погляд на жыццё: каб жыць, трэба нахіляцца...
Мне пох.. на модератора
Гость
« Ответ #2207 : 22 Февраль 2013, 00:57:19 »

Навошта камусці імпэрыя зла, калі можа існаваць імпэрыя дабра?))
Странные у тебя ассоциации Америки с добром.
Перестань уже читать книжки-малышки, а начни нормальную литературу почитывать.
Рэформы сапраўды будзе рабіць каманда моцных спэцыялістаў, задача ж кіраўніка і наогул кіраўніцтва- паспрыяць яе стварэнню.
Неужели ты еще в школе учишьсяНепонимающий Это не столь важно какая у руководителя команда, решение всегда остается за последним. А нужен именно экономист, потому как человек отлично должен знать "прогнозирование" и "теорию принятия решений".
Ну, цікавы ў вас погляд на жыццё: каб жыць, трэба нахіляцца...
Что бы жить нет. А вот что бы жить красиво надо либо пахать, либо жопу лизать. Для нашей будущего нашей страны первый вариант я ни как не вижу.
Завязли в приватизации
http://news.Тут/economics/335555.html

Добавлено: 22 Февраль 2013, 01:03:32
http://belarus.regnum.ru/news/1628355.html?utm_term=regnum&utm_content=%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8&utm_source=regnum&utm_medium=twitter&utm_campaign=news
Head
Гость
« Ответ #2208 : 22 Февраль 2013, 03:20:21 »

Странные у тебя ассоциации Америки с добром.
Перестань уже читать книжки-малышки, а начни нормальную литературу почитывать.
Шокирован Ты не зразумеў якую краіну я назваў імпэрыяй дабра?? Вось гэта каму пара пачынаць чытаць нармальныя кнігі...

Неужели ты еще в школе учишься Это не столь важно какая у руководителя команда, решение всегда остается за последним. А нужен именно экономист, потому как человек отлично должен знать "прогнозирование" и "теорию принятия решений".
Громкий смех Вось, тут сапраўды адчуванне быццам з дзіцем размаўляеш... прагназаванне і тэорыя прыняцця рашэній- мо яшчэ экзамен прымеш? Смеющийся Канечне, кіраўнік павінен у гэтым разбірацца, але як па тваёй логіцы, то кіраўнік павінен быць і вайскоўцам, і культуролягам, і эканамістам і доктарам-выкладчыкам-спарцмэнам... Кіраўнік павінен разбірацца ва ўсім, але глыбокі досьвед у кожнай галінен не абавязковы. Кіраўнік хутчэй павінен умець арганізаваць сваю каманду з адмыслоўцаў, якія добра гэта ведаюць. А рашэнне прыняць- падтрыхтавала каманда (і канечне, кіраўнік павінен быць у курсе ўсяго- павінен ведаць і пры неабходнасці каардынаваць), а далей толькі рашучасць у прыняцці рашэньня.

Что бы жить нет. А вот что бы жить красиво надо либо пахать, либо попу лизать. Для нашей будущего нашей страны первый вариант я ни как не вижу.
Ну, дык тады я вам раю, прабачце, схавацца і не лезці сюды са сваімі дурнымі саветамі, бо тут пляцоўка для людзей, якія бачаць будучыню сваёй краіны інакш.

І што? Азот? Там трэба ўкласці мільярда паўтара... Ці ты можа пра Белгіпс кажаш? Смеющийся Дзе за 5 млн прадалі акцыі, а 40 павінны яшчэ ўкласці... Усё гэта называецца простым словам- балота. Ў наступных годзе байкот мясцовых "выбараў" і балота стане яшчэ больш глейкім. Пасля байкоту прэзідэнцкіх, яшчэ раз кажу, яно стане глейкім настолькі, што гэты працэс практычна спыніцца.
« Последнее редактирование: 22 Февраль 2013, 03:43:17 от Head » Записан
Мне пох.. на модератора
Гость
« Ответ #2209 : 22 Февраль 2013, 09:15:13 »

Канечне, кіраўнік павінен у гэтым разбірацца, але як па тваёй логіцы, то кіраўнік павінен быць і вайскоўцам, і культуролягам, і эканамістам і доктарам-выкладчыкам-спарцмэнам...
Нет, по моей логике он должен быть хорошим экономистом и управленцем. А все остальное, за него сделает группа специалистов!
і канечне, кіраўнік павінен быць у курсе ўсяго- павінен ведаць і пры неабходнасці каардынаваць
А вот по твоей логике да, он должен быть на все руки майстр, а еще крестиком вышивать и блины печь. Смеющийся
а далей толькі рашучасць у прыняцці рашэньня.
А какой в этом толк, если этот руководитель без соответствующего образования и на пять минут в перед не сможет прикинуть, что будет после его новшеств.
Ну, дык тады я вам раю, прабачце, схавацца і не лезці сюды са сваімі дурнымі саветамі, бо тут пляцоўка для людзей, якія бачаць будучыню сваёй краіны інакш.
ХЕАД, вот сколько тебе давали советов, по-поводу лечения, ты не одним не воспользовался, поэтому сиди и не воняй.
Ў наступных годзе байкот мясцовых "выбараў" і балота стане яшчэ больш глейкім. Пасля байкоту прэзідэнцкіх, яшчэ раз кажу, яно стане глейкім настолькі, што гэты працэс практычна спыніцца.
Вот же где дибил.... До конца следующей 5-летки еще  2 года, поэтому будут держать как только можно. А потом, если и придет как ты говоришь "Добрая АМЕРИКА" со своими инвестициями (которые нам так нужны, прям ппц), мы окажемся в полной жопе! Потому, как на западе знают, что такое автоматизация, что такое инновации и что такое экономика. И в организациях, на которых уже сейчас треть работников по сути не нужна начнутся массовые сокращения штата.... И куда все люди оказавшиеся на улице пойдутНепонимающий
Пропеллер хедс ах
Молодой Гродненец
*

Просмотр профиля Email
« Ответ #2210 : 22 Февраль 2013, 12:10:42 »

Калі адбудзецца байкот і прэзідэнцкіх, то маскалі напоўніцу адчуюць, што такое беларускае балота.

и будет как на Кавказе:

явка избирателей 100%, поддержка избирателей 100%,
при это где находятся участки для голосования слышали не более 5% избирателей

МЧС объявило Челябинскую область регионом, пострадавшим от метеоризма.
Head
Гость
« Ответ #2211 : 22 Февраль 2013, 16:48:29 »

Нет, по моей логике он должен быть хорошим экономистом и управленцем. А все остальное, за него сделает группа специалистов!
Ыканамистам Смеющийся
А вот по твоей логике да, он должен быть на все руки майстр, а еще крестиком вышивать и блины печь.
Кіраўнік дзяржавы павінен быць увогуле дасьведчаным чалавекам, нават мудрым.
А какой в этом толк, если этот руководитель без соответствующего образования и на пять минут в перед не сможет прикинуть, что будет после его новшеств.
Ну, вось толькі, што ты і абверг свае сьцвярджэнні наконт таго, што ён павінен быць толькі "ўпраўленцам" і "іканамістам" Смеющийся
ХЕАД, вот сколько тебе давали советов, по-поводу лечения, ты не одним не воспользовался, поэтому сиди и не воняй.
Гэта хто "даваў"? Тролі? Дык ты ж такі самы прычым гэткі гібрыд лукашыста са збачэнцам.
Вот же где дибил.... До конца следующей 5-летки еще  2 года, поэтому будут держать как только можно. А потом, если и придет как ты говоришь "Добрая АМЕРИКА" со своими инвестициями (которые нам так нужны, прям ппц), мы окажемся в полной жопе! Потому, как на западе знают, что такое автоматизация, что такое инновации и что такое экономика. И в организациях, на которых уже сейчас треть работников по сути не нужна начнутся массовые сокращения штата.... И куда все люди оказавшиеся на улице пойдут
Дэбіл гэта ты. Толькі, што заявіў, што інвэстыцыі нам не патрэбныя. Ну, канечне, Беларусь на яго думку толькі
жопу лизать.
годная. Як я разумею
отсутствие эректильной дисфункции
твая адзіная годнасць? Смеющийся

и будет как на Кавказе:

явка избирателей 100%, поддержка избирателей 100%,
при это где находятся участки для голосования слышали не более 5% избирателей
Не зразумеў?
Мне пох.. на модератора
Гость
« Ответ #2212 : 22 Февраль 2013, 22:42:43 »

Кіраўнік дзяржавы павінен быць увогуле дасьведчаным чалавекам, нават мудрым.
То есть руководителем должна быть женщина бальзаковского возраста Смеющийся Смеющийся Смеющийся
И как по твоему избиратель должен определять мудрость руководителяНепонимающий?
Ну, вось толькі, што ты і абверг свае сьцвярджэнні наконт таго, што ён павінен быць толькі "ўпраўленцам" і "іканамістам"
ПОЧЕМУНепонимающий Я не писал, что он должен быть только таким, но в первую очередь, да должен быть таким! Да и к тому же на факультетах управления и экономики изучают "прогнозирование, теорию принятия решений и т.д."
И да ХЕАД специально для тебя (для тугодоходящего): теория принятия решений это не просто некая дисциплина, ЧИТАЙ ЛАПАТЬ http://ru.wikipedia.org/wiki/%D2%E5%EE%F0%E8%FF_%EF%F0%E8%ED%FF%F2%E8%FF_%F0%E5%F8%E5%ED%E8%E9
Гэта хто "даваў"? Тролі?
Я заметил, все кто тебя критикуют - все троли. Прям заговор против ХЕАДа.
Толькі, што заявіў, што інвэстыцыі нам не патрэбныя.
Я просто описал схему, которая нас ждет по твоим словам. Или ты считаешь, что Америка в РБ будет даляры насосом закачивать? И никак приобретенными предприятиями не управлять?!
отсутствие эректильной дисфункции
твая адзіная годнасць?
Ты даже этим не можешь похвастаться! Фак
Head
Гость
« Ответ #2213 : 22 Февраль 2013, 23:58:17 »

То есть руководителем должна быть женщина бальзаковского возраста   
И как по твоему избиратель должен определять мудрость руководителя?
Шокирован А пры чым тут жанчына бальзакаўскага ўзросту? Смеющийся

ПОЧЕМУ Я не писал, что он должен быть только таким, но в первую очередь, да должен быть таким! Да и к тому же на факультетах управления и экономики изучают "прогнозирование, теорию принятия решений и т.д."
И да ХЕАД специально для тебя (для тугодоходящего): теория принятия решений это не просто некая дисциплина, ЧИТАЙ ЛАПАТЬ http://ru.wikipedia.org/wiki/%D2%E5%EE%F0%E8%FF_%EF%F0%E8%ED%FF%F2%E8%FF_%F0%E5%F8%E5%ED%E8%E9
Факультэт эканомікі і ўпраўлення... Смеющийся прыняцце рашэнняў...  Смеющийся цырк на дроце. Кіраўнік павінен эфектыўна кіраваць: правадзіць рэформы, ставіць на пасады патрэбныя асобы і г.д. Вынік патрэбен. прыняцце рашэнняў ты. Смеющийся Напэўна той, хто не здаваў такі прадмет як "тэрыя прыняцця рашэнняў" не ўмее іх прымаць? Смеющийся Туга даходзіць, я гляджу, менавіта да цябе, калі гэтага не можаш зразумець. І не трэба мне гэтым тыкаць, амэрыку ён адкрыў)) Ды й лапаць ты сам.))
Я заметил, все кто тебя критикуют - все троли. Прям заговор против ХЕАДа.
Ну, я таксама заўважыў- адны антыбеларускія істоты.
Я просто описал схему, которая нас ждет по твоим словам. Или ты считаешь, что Америка в РБ будет даляры насосом закачивать? И никак приобретенными предприятиями не управлять?!
Ты лічыш, што беларусы годныя толькі гаўно есці дык аб чым тады з табой увогуле размаўляць? Здрысні лепш адсюль.
Ты даже этим не можешь похвастаться!
Прабачце, а пра мяне гаворка не йдзе. Той, хто беларусаў так прыніжае, то ў лепшым выпадку можа імець толькі такую годнасць.
Мне пох.. на модератора
Гость
« Ответ #2214 : 23 Февраль 2013, 08:46:28 »

Кіраўнік павінен эфектыўна кіраваць: правадзіць рэформы, ставіць на пасады патрэбныя асобы і г.д. Вынік патрэбен. прыняцце рашэнняў ты.
Вот же придурок, а где как не в учебном заведении руководитель должен обучаться все этим премудростямНепонимающий
Прабачце, а пра мяне гаворка не йдзе. Той, хто беларусаў так прыніжае, то ў лепшым выпадку можа імець толькі такую годнасць.
А про кого она идет. Тот, кто думает, что Америка все нам на блюдечке принесет, да еще в ножки нам по-кланяется, и к тому же в замен ничего не потребует - рассуждает на уровне 6 класса, да и то 4-й городской.
Напэўна той, хто не здаваў такі прадмет як "тэрыя прыняцця рашэнняў" не ўмее іх прымаць?
А при чем здесь предмет... сдавал.... не сдавал...... Человек должен знать, как правильно эти решения принимать!!!
А пры чым тут жанчына бальзакаўскага ўзросту?
Ты же придурок написал, что руководитель должен быть мудрым!!!
ICELOP
Гродненец
**

Назови номер своей галактики в тентуре...

Просмотр профиля
« Ответ #2215 : 23 Февраль 2013, 09:06:48 »

Русский язык родной ,однозначно Улыбка

Кто много говорит,тот много ошибается....
-MASTER-
Абр Абр Абр Абырвалг
Депутат горсовета

Наши сомнения - это наши предатели.

Просмотр профиля
« Ответ #2216 : 23 Февраль 2013, 09:46:50 »

а если мать русская , отец беларус. какой язык родной?

Сабачка
Фэнкі й клёны ад гаўцы ДОЛЛІ
Депутат горсовета

ГАВЭЧКУ ДОЛЛІ ПРЫШЛОСЯ ЎСЬНІЦЬ

Просмотр профиля Email
« Ответ #2217 : 23 Февраль 2013, 10:00:25 »

стоадсоткава рускi. па змагарастаускай клясыпikaцыйi.

-MASTER-
Абр Абр Абр Абырвалг
Депутат горсовета

Наши сомнения - это наши предатели.

Просмотр профиля
« Ответ #2218 : 23 Февраль 2013, 10:21:19 »

Doggy а для вас какой язык родной ?

fireatwill
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #2219 : 23 Февраль 2013, 10:57:44 »

Doggy а для вас какой язык родной ?

один из диалектов жителей Альдебарана. и немножко немецкий, для изложения сокровенных фантазий Смеющийся Смеющийся

Страниц  : 1 ... 72 73 75 76 ... 108 Далее»   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий

Войдите через социальную сеть

Имя пользователя:
Пароль:
Продолжительность сессии (в минутах):
Запомнить:
Забыли пароль?

Контакт