Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
11 Август 2025, 10:45:08
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Гродненский Форум > Клубы по интересам > Полит-изба
(Модератор: ParanoЯ) > Тема:

Віншую ўсіх з Днём Беларускай Вайсковай Славы

Страниц  : 1 2 3 5 6 7 Далее»  Все   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Віншую ўсіх з Днём Беларускай Вайсковай Славы  (Прочитано 28908 раз)
Почетный гродненец

Пачынаю, пакуль зрэдку, пісаць на беларускай мове

Просмотр профиля
« Ответ #90 : 14 Сентябрь 2007, 13:35:04 »

Никакой разницы нет. Рэч Паспаліта и Rzeczpospolita.  
Только Лиетувос Республика: Литовская Республика: это  Rzeczpospolita Polska но не Республика Беларусь.   Никогда не нашел когда появилось "Рэч Паспаліта" и не пишу что это было после   "Rzeczpospolitej".
Вот где глобальное государство... эта Речь Поспалитая! Rzeczpospolita Летува, Rzeczpospolita Польша, Rzeczpospolita Украина, Rzeczpospolita Беларусь... но это ерунда, ведь ещё есть  Rzeczpospolita Франция, Rzeczpospolita Federatus ( Смеющийся) Германия.

Кoнституции писали на латыни и там пользовались словом Respublica. В многих сведениях, в переводах официальных документов начала XVI в, текстах на польском ип Respublica переводится на Rzeczpospolita. Rzeczpospolita Krolestwa Polskiego или Respublica Regni Poloniae.  
В текстах на польском 18-21 века?  Смеющийся

В XVI и XVII вв о демократии Речипосполитой можно говорить только позитивно
Вот она - позитивная штука: ещё большая зависимость от Польши ВКЛ, ослабление ВКЛ, гражданское противоборство в ВКЛ, завоевание ВКЛ. Профукали вы, ляхи, свой щит... посредством своих же тупых "вольностей"... Особенно позитивно относились к этой демократии и вольностям поляков казаки и жители Руси-Украины. Ну, и я думаю, что те люди, которых повырезала москальская шваль из-за внутренних расприй, что принесла сюда твоя любимая "вольность".

Косцюшко, Мицкевич родились в ВКЛ и если Лиетува считает обоих Летувисами то очевидно, у нас есть право писать о "Литве моей Родине" Мицкевича.
О, ну спасибо хоть что писать "о" разрешили  Смеющийся Плачущий Смеющийся
« Последнее редактирование: 14 Сентябрь 2007, 13:36:23 от www » Записан

Няхай жыве магутны, сьмелы
Наш беларускі вольны дух.
Штандар наш бел-чырвоны-белы,
Пакрый сабой народны рух.

На бой! За шчасьце і за волю
Народу слаўнага свайго!
Браты, цярпелі мы даволі,
На бой усе да аднаго!
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #91 : 14 Сентябрь 2007, 13:39:01 »

Повтор:

Прыстасавалися?   Ну тоды ждём оригинал документа/летопися в 1505 году со словом "rzeczpospolitа"

Нет? Ну так на "нет" и суда нет.  Смеющийся

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
крокодил
Гродненец
**

крoкодил не ловится

Просмотр профиля
« Ответ #92 : 14 Сентябрь 2007, 18:17:56 »

Повтор:

Прыстасавалися?   Ну тоды ждём оригинал документа/летопися в 1505 году со словом "rzeczpospolitа"
Нет? Ну так на "нет" и суда нет.  Смеющийся
http://dziedzictwo.polska.pl/katalog/slide,Konstytucja,gid,177644,cid,1093,pid,182784.htm?sh=2

www: хватит валять дурака. Здесь спорят, а ты просто флудер.
Пссы: Твою школу закрыли, "гимназюга" ? сентябрь уже.

* NihilNovi2.jpg (92,96 Кб, 375x500 - просмотрено 308 раз.)
« Последнее редактирование: 14 Сентябрь 2007, 18:31:44 от marsh » Записан
крокодил
Гродненец
**

крoкодил не ловится

Просмотр профиля
« Ответ #93 : 14 Сентябрь 2007, 18:22:50 »

Косцюшко, Мицкевич родились в ВКЛ и если Лиетува считает обоих Летувисами то очевидно, у нас есть право писать о "Литве ,моей Родине" Мицкевича.
О, ну спасибо хоть что писать "о" разрешили  Смеющийся Плачущий Смеющийся
Не напрягайся. Здесь не про "разрешили", "приказали" и такое.  Зациклен ты на приказы и разрешения.
Пссы. конретно, мы занимались проблемой: сколько ментов/гебешников/оперативных в РБ. Ну и ?
« Последнее редактирование: 14 Сентябрь 2007, 18:41:06 от marsh » Записан
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #94 : 14 Сентябрь 2007, 18:23:27 »

хватит валять дурака.
[highlight]Вот именно. Хватит. Можно увидеть текст 1505 года со словом "Rzeczpospolitа"?[/highlight]

Здесь спорят, а ты просто флудер.  
Спорят? Это нельзя назвать спором, так как есть только одна достойная сторона. Со мной ты "наспорился" про Оршу, численность и "Рэч Паспалитую"  на первых страницах.  Смеющийся Потом отвечать перестал.  Плачущий С литвином ты уже "наспорился" на 3ей стр. Это не спор. Это поучение - для тебя Подмигивающий

Пссы: Твою школу закрыли, "гимназюга" ? сентябрь уже.
Так, а мне в Канаде много платят, зачем в школу ходить?  Смеющийся
« Последнее редактирование: 14 Сентябрь 2007, 18:47:24 от www » Записан

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #95 : 14 Сентябрь 2007, 18:36:13 »

Не напрягайся.
Пора напрягаться тебе.
"Літва, Землякі і суайчыньнікі мае! На вашай нарадзіўся зямлі і ў запале праведным для маёй Бацькаўшчыны адгукаецца ўва мне найасаблівейшая прывязанасьць да тых. спаміж каго распачаў я жыцьцё".
(Са звароту Т. Касцюшкі да беларускага народу, чэрвень 1794г. )
___
 У сувязі з гэтым, а таксама па рэкамендацыі Берасцейскага сойміка ў 1789 годзе Касцюшка атрымаў пасаду камандзіра брыгады ў польскай арміі, хоць жадаў ён служыць толькі ў войску Вялікага Княства Літоўскага.
У лісце да генерала К.Несялоўскага 7 лютага 1790 года ён прасіў вырваць яго з польскай арміі і вярнуць у Вялікае Княства Літоўскае: «Хіба Вы адмаўляецеся ад мяне і лічыце няздольным служыць Вам? Кім жа я з'яўляюся? Хіба ж я не ліцьвін, Ваш зямляк, Вамі абраны? Каму павінны дзякаваць <за рэкамендацыю Берасцейскага сойміка>, калі не Вам? Каго павінны абараняць, калі не Вас і сябе самога? Калі гэта Вас не кране для ўнясення прапановы пра мяне на Сойме, каб вярнуўся, то я сам буду вымушаны, бачыць Бог, што-небудзь кепскае сабе ўчыніць! Таму што злосць мяне бярэ: каб з Літвы ў Кароне (Польшчы) служыў, калі вы не маеце і трох генералаў. Калі вас вешаць на вяроўцы будуць гвалтаўнікі, тады толькі адумаецеся і пра сябе пачняце клапаціцца. ...Заклінаю ўсім, што ёсць у жыцці наймілейшага, жоначкай і дзеткамі... каб схацеў, яснавяльможны пане дабрадзею, вырваць мяне з такога непрыемнага месца... Бачыць Бог: слова не маю да каго сказаць - і добра, бо з валамі ніколі не размаўляў. Што за гасконцы*! Край прыгожы, і ён павінны б быць прызначаны для пачцівых і гаспадарлівых ліцьвіноў, а не для іх, гультаёў і нядбальцаў»
___
У лісце да Аляксандра І за два гады да смерці ён пісаў: «Нарадзіўся я ліцьвінам... смуга будучыні яшчэ пакрывае лёс маёй роднай зямлі...»

___
Здесь не про "разрешили", "приказали" и такое.  Зациклен ты на приказы и разрешения.
То есть... польские Баранаускасы ничего не будут иметь ничего против того, что мы будем продвигать то, что Касцюкшо - беларус-литвин, но нихр*на не поляк? Улыбка
Будут-будут. Полемики на данный счёт уже накопилось в достаточном количестве.

Например, Wielka Encyklopedia Powszechna сцвярджае, што ён нібыта нарадзіўся на Валыні, якая з 1569 года была далучаная да Польшчы  Смеющийся

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #96 : 14 Сентябрь 2007, 18:43:54 »

Костюшко (Ko[ch347]ciuszko) — польский дворянский род герба Рох 3-й, русского происхождения, из Волынской земли.

Еще в середине XVI века этот род разделился на несколько ветвей — Костюшко-Валюжиничей, Костюшко-Хоболтовских, Костюшко-Сехновицких и просто Костюшко. В конце XVII и начале XVIII веков Владислав Адамович Костюшко был пинским стольником и житомирским старостой. Его внуком был Фаддей (Тадеуш) Костюшко.
При написании этой статьи использовался материал из Энциклопедического словаря Брокгауза и Ефрона (1890—1907).
http://ru.wikipedia.org/wiki/Костюшко

Andrzej Tadeusz Bonawentura Ko[ch347]ciuszko, herbu Roch III (ur. 4 lutego 1746, zm. 15 pa[ch378]dziernika 1817) – genera[ch322] polski i ameryka[ch324]ski, in[ch380]ynier fortyfikator, walczy[ch322] o niepodleg[ch322]o[ch347][ch263] Polski i USA, Najwy[ch380]szy Naczelnik Si[ch322]y Zbrojnej Narodowej w insurekcji 1794.
http://pl.wikipedia.org/wiki/
Во как. Таниточка не против  Смеющийся

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
крокодил
Гродненец
**

крoкодил не ловится

Просмотр профиля
« Ответ #97 : 14 Сентябрь 2007, 18:48:09 »

"Літва, Землякі і суайчыньнікі мае! На вашай нарадзіўся зямлі і ў запале праведным для маёй Бацькаўшчыны адгукаецца ўва мне найасаблівейшая прывязанасьць да тых. спаміж каго распачаў я жыцьцё".
(Са звароту Т. Касцюшкі[highlight] да беларускага народу, чэрвень 1794г[/highlight]. )
[highlight] приведи ссылку. не хочется верить что это было "Беларускому народу 1794г " [/highlight]
___
 У сувязі з гэтым, а таксама па рэкамендацыі Берасцейскага сойміка ў 1789 годзе Касцюшка атрымаў пасаду камандзіра брыгады ў польскай арміі, хоць жадаў ён служыць толькі ў войску Вялікага Княства Літоўскага.
У лісце да генерала К.Несялоўскага 7 лютага 1790 года ён прасіў вырваць яго з польскай арміі і вярнуць у Вялікае Княства Літоўскае: «Хіба Вы адмаўляецеся ад мяне і лічыце няздольным служыць Вам? Кім жа я з'яўляюся? Хіба ж я не ліцьвін, Ваш зямляк, Вамі абраны? Каму павінны дзякаваць <за рэкамендацыю Берасцейскага сойміка>, калі не Вам? Каго павінны абараняць, калі не Вас і сябе самога? Калі гэта Вас не кране для ўнясення прапановы пра мяне на Сойме, каб вярнуўся, то я сам буду вымушаны, бачыць Бог, што-небудзь кепскае сабе ўчыніць! Таму што злосць мяне бярэ: каб з Літвы ў Кароне (Польшчы) служыў, калі вы не маеце і трох генералаў. Калі вас вешаць на вяроўцы будуць гвалтаўнікі, тады толькі адумаецеся і пра сябе пачняце клапаціцца. ...Заклінаю ўсім, што ёсць у жыцці наймілейшага, жоначкай і дзеткамі... каб схацеў, яснавяльможны пане дабрадзею, вырваць мяне з такога непрыемнага месца... Бачыць Бог: слова не маю да каго сказаць - і добра, бо з валамі ніколі не размаўляў. Што за гасконцы*! Край прыгожы, і ён павінны б быць прызначаны для пачцівых і гаспадарлівых ліцьвіноў, а не для іх, гультаёў і нядбальцаў»
___
[highlight] приведи ссылку[/highlight]

У лісце да Аляксандра І за два гады да смерці ён пісаў: «Нарадзіўся я ліцьвінам... смуга будучыні яшчэ пакрывае лёс маёй роднай зямлі...»
[highlight] приведи ссылку[/highlight]
___
Здесь не про "разрешили", "приказали" и такое.  Зациклен ты на приказы и разрешения.
То есть... Поляки ничего не будут иметь ничего против того, что мы будем продвигать то, что Касцюкшо - беларус-литвин ?

а во такое и кидай. Очень интересно.
Нет, не будут. А если будут, то не поляки тока засекреченнуе гебешники

« Последнее редактирование: 14 Сентябрь 2007, 19:33:15 от marsh » Записан
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #98 : 14 Сентябрь 2007, 18:51:59 »

а во такое и кидай 
Я всегда на таком основываюсь.

Wielka Encyklopedia Powszechna - засекреченные ГеБешники? Так и запишу  Смеющийся Сюда бы ещё десяток другой польских историков...  Улыбка
« Последнее редактирование: 14 Сентябрь 2007, 18:52:48 от www » Записан

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #99 : 14 Сентябрь 2007, 18:54:32 »

Пссы. конретно, мы занимались проблемой: сколько ментов/гебешников/оперативных в РБ. Ну и ?
Это разве в этой теме? И что? Вроде разобрались.

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
крокодил
Гродненец
**

крoкодил не ловится

Просмотр профиля
« Ответ #100 : 14 Сентябрь 2007, 18:55:13 »

Костюшко (Ko[ch347]ciuszko) — польский дворянский род герба Рох 3-й, русского происхождения, из Волынской земли.

Еще в середине XVI века этот род разделился на несколько ветвей — Костюшко-Валюжиничей, Костюшко-Хоболтовских, Костюшко-Сехновицких и просто Костюшко. В конце XVII и начале XVIII веков Владислав Адамович Костюшко был пинским стольником и житомирским старостой. Его внуком был Фаддей (Тадеуш) Костюшко.
При написании этой статьи использовался [highlight]материал из Энциклопедического словаря Брокгауза и Ефрона (1890—1907)[/highlight].
http://ru.wikipedia.org/wiki/Костюшко

Andrzej Tadeusz Bonawentura Ko[ch347]ciuszko, herbu Roch III (ur. 4 lutego 1746, zm. 15 pa[ch378]dziernika 1817) – genera[ch322] polski i ameryka[ch324]ski, in[ch380]ynier fortyfikator, walczy[ch322] o niepodleg[ch322]o[ch347][ch263] Polski i USA, Najwy[ch380]szy Naczelnik Si[ch322]y Zbrojnej Narodowej w insurekcji 1794.
http://pl.wikipedia.org/wiki/
ну и что в твоей ссылке ? Я ничего здесь полхого про ВКЛ Беларусь не вижу.
А ошибки если есть то в нете нормаль.  
"из Энциклопедического словаря Брокгауза и Ефрона (1890—1907)": польская Энциклопедия наверно.
ты на польском шаришь ?

крокодил
Гродненец
**

крoкодил не ловится

Просмотр профиля
« Ответ #101 : 14 Сентябрь 2007, 19:01:28 »

а во такое и кидай 
Я всегда на таком основываюсь.
самое главное это сохронить о себе хорошее мнение ?

Wielka Encyklopedia Powszechna - засекреченные ГеБешники? Так и запишу  Смеющийся Сюда бы ещё десяток другой польских историков...  Улыбка
у тебе гебешники сразу Г получили. Руки по швам значит.. Смеющийся

читай что кидаешь.. приводишь..  википедию канадский гимназга.  На русском это даже не Поляки писали.  Википедию пишет кому не лень. Пиши и ты. Тока тебе на Беларуском трудно будет.
« Последнее редактирование: 14 Сентябрь 2007, 19:03:03 от marsh » Записан
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #102 : 14 Сентябрь 2007, 19:10:17 »

По моей ссылке (вернее по польской википедии и Wielka Encyklopedia Powszechna, один из примеров) ничего про ВКЛ и про то, что он беларус/лицьвин, нет. Зато есть - польский патриот. В том-то вся и загвоздка. Смеющийся

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #103 : 14 Сентябрь 2007, 19:14:47 »

читай что кидаешь.. приводишь..
Н-да. Какие-то сомнения по тому поводу, читаю ли я? Может протестируешь меня?  Смеющийся Смеющийся Смеющийся У меня теже подозрения к тебе, с твоим польским оружием, которым воевали литвины ( Смеющийся) Этот спор не первый для меня; вас, поляков, много. Именно поэтому давно сделал заготовочку, долго ходить не надо: E:\Документы\Гісторыя\Тадэвуш Касцюшка
 Смеющийся  Улыбка

P.S. Что там с документом 1505г?
« Последнее редактирование: 14 Сентябрь 2007, 19:17:07 от www » Записан

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
крокодил
Гродненец
**

крoкодил не ловится

Просмотр профиля
« Ответ #104 : 14 Сентябрь 2007, 19:22:42 »

По моей ссылке (вернее по польской википедии и Wielka Encyklopedia Powszechna, один из примеров) ничего про ВКЛ и про то, что он беларус/лицьвин, нет. Зато есть - польский патриот. В том-то вся и загвоздка. Смеющийся
что Косцюшко - Беларус то конечно в польских ссылках не найдешь. Жжошь гимназюга.  Смеющийся
Но о Косцюшко - Велико-Литовском патриоте в Польше писали больше,  чем в сегодняшней Беларуси.
« Последнее редактирование: 14 Сентябрь 2007, 19:24:41 от marsh » Записан
крокодил
Гродненец
**

крoкодил не ловится

Просмотр профиля
« Ответ #105 : 14 Сентябрь 2007, 19:31:37 »

P.S. Что там с документом 1505г?
Re: Віншую ўсіх з Днём Беларускай Вайсковай Славы
Ответ #92 - Сегодня :: 17:17
и очки бери
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #106 : 14 Сентябрь 2007, 19:34:31 »

что Косцюшко - Беларус то конечно в польских ссылках не найдешь. Жжошь гимназюга.
И литвина не найду... Конечно? Это в порядке вещей? Ясно  Смеющийся  

Но о Косцюшко - Велико-Литовском патриоте в Польше писали больше,  чем в сегодняшней Беларуси.
Перетягивая Костюшку к польской национальности и к польскому "патриотизму"?  Смеющийся Спасибо. Уважили  Смеющийся

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #107 : 14 Сентябрь 2007, 19:37:39 »

Ответ #92 - Сегодня :: 17:17 и очки бери
Там текст на латинском. Или я ошибаюсь?  Смеющийся
Выдели мне, пожалуйста, там слово - "rzeczpospolitа".
P.S. Кто там карандашом на таком старинном документе наподчёркиваЛ?  Смеющийся

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
крокодил
Гродненец
**

крoкодил не ловится

Просмотр профиля
« Ответ #108 : 14 Сентябрь 2007, 19:42:21 »

читай что кидаешь.. приводишь..
Именно поэтому давно сделал заготовочку, долго ходить не надо: E:\Документы\Гісторыя\Тадэвуш Касцюшка
 Смеющийся  Улыбка
www приводит исключительно www
для www авторитет www.
Да здравствует www !
Пссы. Еще раз: если приводишь русскую википедию  то не надо писать что это Polska Encyklopedia Powszechna. Хватит дурака валять.
крокодил
Гродненец
**

крoкодил не ловится

Просмотр профиля
« Ответ #109 : 14 Сентябрь 2007, 19:47:39 »

Ответ #92 - Сегодня :: 17:17 и очки бери
Там текст на латинском. Или я ошибаюсь?  Смеющийся
Выдели мне, пожалуйста, там слово - "rzeczpospolitа".
P.S. Кто там карандашом на таком старинном документе наподчёркиваЛ?  Смеющийся
Ну хватит флудер. Здесь ведут спор о историческом а тебе хочется очередной прикол.
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #110 : 14 Сентябрь 2007, 19:58:33 »

www приводит исключительно www
для www авторитет www.
Да здравствует www !
Рубон!
Язэп Юхо, Уладзімір Емяльянчык.

Пссы. Еще раз: если приводишь русскую википедию  то не надо писать что это Polska Encyklopedia Powszechna. Хватит дурака валять.
Дурилка. Русскую и польскую википедии я привёл как ещё один пример. Тебе далеко до библиотеки? Сходи за Polska Encyklopedia Powszechna, к сожалению дома она у меня не лежит.

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #111 : 14 Сентябрь 2007, 20:00:16 »

Ну хватит флудер. Здесь ведут спор о историческом а тебе хочется очередной прикол.
Ты как типичный летувис.
Ещё раз говорю - УВИЖУ ЛИ Я польский (употреблённый по отношению к Польше) ДОКУМЕНТ/ЛЕТОПИСЬ, датированный 1505 годом (или ранее), в ОРИГИНАЛЕ со словом "Rzeczpospolitа".
Нет? Ну тогда слив засчитан. Спор, по-моему, окончен.
« Последнее редактирование: 14 Сентябрь 2007, 20:05:58 от www » Записан

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #112 : 14 Сентябрь 2007, 20:50:07 »

Нашыя продкі, як сведчаць гістарычныя крыніцы, карысталіся тэрмінам «рэч паспалітая» - у дакументах на беларускай мове і тэрмінам «res publica» - у дакументах на лаціне на працягу амаль усяго існавання Вялікага Княства Літоўскага (ад ХІV да канца ХVІІІ стагоддзя), прычым задоўга да 1569 года, натуральна ўжываючы яго як сінонім свайго гаспадарства, сваёй дзяржавы. Спашлемся на аўтарытэтную крыніцу першай паловы ХVІ стагоддзя - Статут 1529 года, дзе словазлучэнне «рэч паспалітая» скрозь ужываецца ў значэнні «гаспадарства», «дзяржава», «краіна», напрыклад: у 10-м артыкуле раздзела І, 6-м артыкуле раздзела ІІІ, 2-м артыкуле раздзела ІV. Тое ж паўтараецца і ў шматлікіх артыкулах Статутаў 1566 і 1588 гадоў.
 Улыбка Улыбка Улыбка
Жыгімонт Аўгуст у віленскім прывілеі 1565 г. так характарызаваў звароты да яго ад грамадзянаў ВКЛ: «Іж будзечы нам, гаспадару на вялікім сойме вальным у месьце нашым сталечным Віленскім... з усім рыцарствам земль усяго панства Вялікага Княства Літоўскага, дзе прыкладаючы патрэбы Рэчы Паспалітае таго панства нашага данесьлі просьбы свае...»

А латинская res publicai Длугоша не принимается Смеющийся Смеющийся Смеющийся

______
P.S. Litwin, может у тебя есть цитаты по "рэч паспалитая" по отношению к ВКЛ (документация, метрика)... только в 15 веке? Улыбка
« Последнее редактирование: 14 Сентябрь 2007, 20:53:59 от www » Записан

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
litwin
Почетный гродненец

Беларусь перад усім

Просмотр профиля
« Ответ #113 : 14 Сентябрь 2007, 22:19:40 »

Нашыя продкі, як сведчаць гістарычныя крыніцы, карысталіся тэрмінам «рэч паспалітая» - у дакументах на беларускай мове і тэрмінам «res publica» - у дакументах на лаціне на працягу амаль усяго існавання Вялікага Княства Літоўскага (ад ХІV да канца ХVІІІ стагоддзя), прычым задоўга да 1569 года, натуральна ўжываючы яго як сінонім свайго гаспадарства, сваёй дзяржавы. Спашлемся на аўтарытэтную крыніцу першай паловы ХVІ стагоддзя - Статут 1529 года, дзе словазлучэнне «рэч паспалітая» скрозь ужываецца ў значэнні «гаспадарства», «дзяржава», «краіна», напрыклад: у 10-м артыкуле раздзела І, 6-м артыкуле раздзела ІІІ, 2-м артыкуле раздзела ІV. Тое ж паўтараецца і ў шматлікіх артыкулах Статутаў 1566 і 1588 гадоў.
 Улыбка Улыбка Улыбка
Жыгімонт Аўгуст у віленскім прывілеі 1565 г. так характарызаваў звароты да яго ад грамадзянаў ВКЛ: «Іж будзечы нам, гаспадару на вялікім сойме вальным у месьце нашым сталечным Віленскім... з усім рыцарствам земль усяго панства Вялікага Княства Літоўскага, дзе прыкладаючы патрэбы Рэчы Паспалітае таго панства нашага данесьлі просьбы свае...»

А латинская res publicai Длугоша не принимается Смеющийся Смеющийся Смеющийся

______
P.S. Litwin, может у тебя есть цитаты по "рэч паспалитая" по отношению к ВКЛ (документация, метрика)... только в 15 веке? Улыбка

Адкуль гэты матэрыял...?? Шчыра кажучы, ад цябе толькі зараз даведаўся, што ліцьвіны да 1569 г. выкарыстоўвалі гэты тэрмін, я думаў ён вельмі рэдка трапляўся ў тагачасным справаводстве ВКЛ.. Так што дзякуй табе.. Між іншым у Статуце 1588 "рэч паспалітая" разумеецца як "дзяржаўная справа", "дзяржаўная служба"... Улыбка
« Последнее редактирование: 14 Сентябрь 2007, 22:25:39 от litwin » Записан

Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #114 : 14 Сентябрь 2007, 22:39:55 »

Так што дзякуй табе..
Подмигивающий

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
крокодил
Гродненец
**

крoкодил не ловится

Просмотр профиля
« Ответ #115 : 14 Сентябрь 2007, 22:54:34 »

Ты как типичный летувис.
Ещё раз говорю - УВИЖУ ЛИ Я польский (употреблённый по отношению к Польше) ДОКУМЕНТ/ЛЕТОПИСЬ
ну, сам просил.

Mikolaj Rey, 1543
Krotka rozprawa mi[ch281]dzy trzema osobami: Panem, Wojtem i Plebanem

(..)Ju[ch380] to kielka baja,
A w ni w czym sie zgadzaj[ch261].
Podobno jako i [ch322]oni,
Ka[ch380]dy na swe skrzyd[ch322]o goni;
Pewnie Pospolitej Rzeczy
[ch379]adny tam nie ma na pieczy.
Bo[ch263] i owi z pusta g[ch322]ow[ch261], (...) Смеющийся Смеющийся

Mikolay Rey, 1542
Rzecz pospolita albo Sejm pospolity

Rzecz pospolit[ch261] nago na wozie maluj[ch261],
Ano j[ch261] ro[ch380]ni ludzie rozlicznie szacuj[ch261]:

Jedni ci[ch261]gn[ch261] na lewo, a na prawo drudzy,
Bo niezgodni tam zaw[ch380]dy u tej paniej s[ch322]udzy,

A kto temu nie wierzy, przypatrz sie do tego,
Gdy sie sprawam dziwujesz sejmu chwalebnego:

U[ch378]rzysz, jako[ch263] okrutnie ta n[ch281]dzica wrzeszczy,
Co j[ch261] tak rozci[ch261]gaj[ch261], a[ch380] jej skora trzeszczy.

www: это все гимназюги в Польше учат. Это канон польской литературы.
Ты хотел америку открыть?
еще ?
дай ссылку на твои тексты.

« Последнее редактирование: 14 Сентябрь 2007, 23:02:52 от marsh » Записан
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #116 : 14 Сентябрь 2007, 23:03:12 »

Што ж такое большасьць? Большасьць - гэта глупства. Розум заўжды толькі ў меншасьці. Дзяржава, якой кіруе большасьць і глупства, мусіць рана ці позна загінуць.
© Леў Сапега.
(выказваньне датычыцца права "liberum vieta" ў Рэчы Паспалітай)

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
litwin
Почетный гродненец

Беларусь перад усім

Просмотр профиля
« Ответ #117 : 14 Сентябрь 2007, 23:24:51 »

Улыбка Улыбка Улыбка Веселый Интересный вопрос: есть ли документы на старо-руском где перевод  приведеных документов Respublica: Рэч Паспаліта- давай посмотрим.
Кoнституции писали на латыни и там пользовались словом Respublica. В многих сведениях, в переводах официальных документов начала XVI в, текстах на польском ип Respublica переводится на Rzeczpospolita. Rzeczpospolita Krolestwa Polskiego или Respublica Regni Poloniae.
На старабеларускай..!! Подмигивающий  www прывёў вышэй трохі пра гэта.. (а я дакладна й не ведаў.. :-/).

Неет. Совсем не согласен. В XVI и XVII вв о демократии Речипосполитой можно говорить только позитивно. С начала XVI в. Великое Княжество Литовское.. потом Речь Посполитая Обоих Народов.. до конца.. защищали своё право  на существование перед экспансией Москвы. В процессе пропало и Великое Княжество и Польша.
Кто то, может в начале XVIII в. должен был что то делать по другому. Но помнишь, мы говорили о ситуации Беларусии в начале ХХ в. Иногда есть безвыходные ситуации.

Если в 1938 Чехословакию заняли гитлеровцы, то смогли бы чехи и словаки спасти свою страну переходом на гитлеровский закон ? Надо-ли было такое делать ? Мой ответ: нет и нет.
Вы ведаеце, можна разглядаць значэнне гістарычнай з'явы адносна таго часу, калі стваралася гэтая з'ява.. Гэта натуральна.. Але мне больш падабаецца разлядаць вынікі гэтай з'явы праз пэўны час.. Можа ў XVI ст. РП абараняла сваё права перад экспансіяй Масквы, аднак ужо ў канцы XVIІ ст. яна яго ўжо ўвогуле абараняць не магла...бо шляхта ваявала ўжо паміж сабой, за таго, што нейкі шляхцюк няправільна прамовіў тытул іншага шляхцюка.. А калі б у РП у XVI ст. была абсалютная манархія, яна што, не змагла б абараніцца ад Масквы..?? Я думаю, што змагла б..  Між іншым, дзякуючы сваім вольнасцям, польская шляхта змагла прывабіць і потым спаланізаваць ліцьвінскую шляхту.. Вось вам і яшчэ адна страта для беларускай свядомасці, культуры й гісторыі..

Титул Ягеллонов  .. Казимира Ягайловича, Александра, Сигизмунда I, Сигизмунда II Августа был  "Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, nec non terrarum Cracoviae, Sandomiriae, Siradiae, Lanciciae, Cuiaviae, Kijoviae, Russiae, Woliniae, Prussiae, Masoviae, Podlachiae, Culmensis, Elbingensis, Pomeraniae, Samogitiae etc. dominus et haeres." или в сокращении "Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lituaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae et cet."
http://nobhist.narod.ru/poland.html

Добра, тады перамога пад Воршай гэта й перамога немцаў-прусакаў, памеранцаў і г.д...??

Титул Вазов был меж прочем "Suecorum, Gottorum, Vandalorumque haereditarius rex": Король Швеции .. но никогда не Финландии.
Паглядзіце напрыклад пачатак Статута  1588 г ці любы прывілей... Там у канцы тытулярыя Жыгімонта ІІІ напісана "вялікі княжыч фінляндскі".. Швецыя ж валодала Суомі ў тыя часы.. Подмигивающий

Если  Франция и Польша помирились с Германей, то я уверен что Беларусь должна помириться со своим прошлом и с Европой.
Зянон Пазьняк пишет, что не успел как то переименовать Беларусь на ВКЛ, перескочить на другой берег. Мгновение, когда о таком можно было говорить завтра не повториться.
А само-изоляционизм это обман. Результатом будет повторное поглощение Беларуси Россией. Надо больш уверенности. ВКЛ имеет такое же право на наследство Рэчи Паспалітой как и Польша.
Косцюшко, Мицкевич родились в ВКЛ и если Лиетува считает обоих Летувисами то очевидно, у нас есть право писать о "Литве моей Родине" Мицкевича. Ведь Коперник писал во Фромборке на немецком и на латыни но  был Поляком.

Уверен, что повторять где были корни Мицкевича, Косцюшко и Пилсудского отвечает исторической правде и обижаться никто не будет.
 Улыбка

Нямеччына й нямецкае грамадства прызналі сваю віну перад Польшчай... А ці прызнаюць палякі (і расейцы) гэта адносна беларусаў..?? Ці пачне іх гісторыя казаць праўду?? Мы можам змірыцца з гэтым, але што вы прапануеце пакінуць нам..?? Партызанаў, БКА - але потым не кажыце, што мы -  шавіністы, радыкалы й г.д.... Гісторыя фарміруе светапогляд, і ад яе залежыць якімі будуць нацыянальныя ідэалы ў будучыні..
Я ведаю шмат палякаў, якія пасля маіх слоў "Касцюшка - ліцьвін-беларус" смяяліся й кпілі з мяне, некаторыя крыўдзіліся.. Рэч Паспалітая лічыцца толькі выключна польскай дзяржавай.. Да гэтага часу ў польскай навуковай літаратуры сустракаецца думка, што "палякі прынеслі цывілізацыю зацюканым беларусам" і т.п... Адносіны літоўскіх гісторыкаў да Беларусі можна прасачыць у працах Гудавічуса, Баранаўскаса, на форуме probelarus.ru.. Пра расейскую гістарыяграфію я ўвогуле не кажу.. Такіх прыкладаў у мяне яшчэ шмат.. Так што "Надо больш уверенности" і ўсе будзе добра.. Улыбка Подмигивающий

Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #118 : 14 Сентябрь 2007, 23:25:28 »

Я ожидал, что будет приведены строки первого польского поэта, отца-поэзии... рождённого на русинской территории... современной Львовской области (возле Галича - центра Галицко-Волынского княжества)  Смеющийся Смеющийся Смеющийся Образование, кстати, он в Скалмежи и Львове получал (только потом в Краковский уехал).

Именно поэтому написал (а ты типо так хитро обрезал):
Ещё раз говорю - УВИЖУ ЛИ Я польский (употреблённый по отношению к Польше) ДОКУМЕНТ/ЛЕТОПИСЬ, датированный 1505 годом (или ранее), в ОРИГИНАЛЕ со словом "Rzeczpospolitа".

Mikolaj Rey, [highlight]1543[/highlight]
Mikolay Rey, [highlight]1542[/highlight]
Эта типа 1505 год? Типа государственная документация? Типа летопись?  Смеющийся Смеющийся Смеющийся

Мы всё насупились - и ждём... Где же, где же эта "Rzecz pospolita" в 1505 году, в Польше, в официальной документации... или летописи. А то я куда не глядь: везде "Корона", да Польская  Смеющийся
Испарилась? Длугош не знал такого слова?  Смеющийся Ну то пане не хвалюйцесь. Книжки печатные на 22 года позже увидели. И Речь Поспалитую попозже позаимствовали. Жизнь жестока  Смеющийся
« Последнее редактирование: 14 Сентябрь 2007, 23:31:52 от www » Записан

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
крокодил
Гродненец
**

крoкодил не ловится

Просмотр профиля
« Ответ #119 : 14 Сентябрь 2007, 23:31:30 »

Это аксиома. Государственного образования "Рэч Паспаліта" до 1569 года не существовало.
Смеющийся Смеющийся Смеющийся Смеющийся
дай ссылку на твои тексты.
Будет сомнение, не приводишь-ли ты перевод на беларуский какого то текста где польское Rzecz pospolita перевели на беларуский.
« Последнее редактирование: 14 Сентябрь 2007, 23:55:24 от marsh » Записан
Страниц  : 1 2 3 5 6 7 Далее»  Все   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий

Войдите через социальную сеть

Имя пользователя:
Пароль:
Продолжительность сессии (в минутах):
Запомнить:
Забыли пароль?