У меня, конечно, были подозрения на счет того, с какой целью был задан вопрос litwin’а, но сейчас точки над «i» думаю поставлены. Буду исходить из изменившейся ситуации.
Маё пытанне было пастаўлена з мэтай даведацца аб адрозненнях паміж беларускім і расейскім паганствам..
Ніякага правакацыйнага характара я сюды не хацеў укладваць..
Понятное дело, что у litwin’a уже все ответы давно готовы. Остается ведь всего ничего – «доказать», что они правильные. Ну-ну… успехов. О методах познания что-нибудь слышал?
Гэта даўно ўжо даказана й пераказана сто разоў (я маю на ўвазе рознае паходжанне беларусаў і расейцаў)... А калі было адрозненне ў этнагенезе, антрапалогіі, значыцца было яно й у светапоглядзе, вераваннях, фальклоры й г.д...
Свою позицию прояснить все же стоит. Во имя Правды так сказать.
Собственно позиция: любое противопоставление русского язычества белорусскому является абсурдным, если не сказать провокационным. Есть только Славянское язычество и все. (прошу не терять контекст)
Пазіцыю я вашу паважаю, аднак..
1) чаму вы лічаце яе "праўдай"?? (Во имя Правды так сказать - я гэта правільна зразумеў?)
2) на чым базуецца ваша "праўда"?? На "Есть только Славянское язычество и все"..?? Чаму ж тады ў розных славянскіх народаў сустракаюцца розныя багі, духі, істоты й г.д...?? Чаму ў беларусаў ёсць жахлівы бог зімы Зюзя, а ў расейцаў - не..?? Чаму вы ўвогуле не кажаце пра арыйскае паганства?? Ці там таксама адрозненняў няма..??
litwin: Адносна фарміравання беларусаў я б падкрэсліў хрысціянства й паганства ў спалучэнні..
Я говорил о степени воздействия. А вообще, почему только белорусов?
Тут мы з вамі пра беларусаў размаўляем...
(кстати, в чем смысл называть язычество «паганством»?)
Ні ў чым.. Гэта проста сінонім...

P.S. На астатнія пытанні адкажу потым..