Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
11 Август 2025, 18:38:12
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Страниц  : 1 2 3 5 6 7 Далее»  Все   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Re: Віншую ўсіх з Днём Беларускай Вайсковай Славы  (Прочитано 28922 раз)
litwin
Почетный гродненец

Беларусь перад усім

Просмотр профиля
« Ответ #90 : 14 Сентябрь 2007, 23:24:51 »

Улыбка Улыбка Улыбка Веселый Интересный вопрос: есть ли документы на старо-руском где перевод  приведеных документов Respublica: Рэч Паспаліта- давай посмотрим.
Кoнституции писали на латыни и там пользовались словом Respublica. В многих сведениях, в переводах официальных документов начала XVI в, текстах на польском ип Respublica переводится на Rzeczpospolita. Rzeczpospolita Krolestwa Polskiego или Respublica Regni Poloniae.
На старабеларускай..!! Подмигивающий  www прывёў вышэй трохі пра гэта.. (а я дакладна й не ведаў.. :-/).

Неет. Совсем не согласен. В XVI и XVII вв о демократии Речипосполитой можно говорить только позитивно. С начала XVI в. Великое Княжество Литовское.. потом Речь Посполитая Обоих Народов.. до конца.. защищали своё право  на существование перед экспансией Москвы. В процессе пропало и Великое Княжество и Польша.
Кто то, может в начале XVIII в. должен был что то делать по другому. Но помнишь, мы говорили о ситуации Беларусии в начале ХХ в. Иногда есть безвыходные ситуации.

Если в 1938 Чехословакию заняли гитлеровцы, то смогли бы чехи и словаки спасти свою страну переходом на гитлеровский закон ? Надо-ли было такое делать ? Мой ответ: нет и нет.
Вы ведаеце, можна разглядаць значэнне гістарычнай з'явы адносна таго часу, калі стваралася гэтая з'ява.. Гэта натуральна.. Але мне больш падабаецца разлядаць вынікі гэтай з'явы праз пэўны час.. Можа ў XVI ст. РП абараняла сваё права перад экспансіяй Масквы, аднак ужо ў канцы XVIІ ст. яна яго ўжо ўвогуле абараняць не магла...бо шляхта ваявала ўжо паміж сабой, за таго, што нейкі шляхцюк няправільна прамовіў тытул іншага шляхцюка.. А калі б у РП у XVI ст. была абсалютная манархія, яна што, не змагла б абараніцца ад Масквы..?? Я думаю, што змагла б..  Між іншым, дзякуючы сваім вольнасцям, польская шляхта змагла прывабіць і потым спаланізаваць ліцьвінскую шляхту.. Вось вам і яшчэ адна страта для беларускай свядомасці, культуры й гісторыі..

Титул Ягеллонов  .. Казимира Ягайловича, Александра, Сигизмунда I, Сигизмунда II Августа был  "Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, nec non terrarum Cracoviae, Sandomiriae, Siradiae, Lanciciae, Cuiaviae, Kijoviae, Russiae, Woliniae, Prussiae, Masoviae, Podlachiae, Culmensis, Elbingensis, Pomeraniae, Samogitiae etc. dominus et haeres." или в сокращении "Dei gratia rex Poloniae, magnus dux Lituaniae, Russiae, Prussiae, Masoviae et cet."
http://nobhist.narod.ru/poland.html

Добра, тады перамога пад Воршай гэта й перамога немцаў-прусакаў, памеранцаў і г.д...??

Титул Вазов был меж прочем "Suecorum, Gottorum, Vandalorumque haereditarius rex": Король Швеции .. но никогда не Финландии.
Паглядзіце напрыклад пачатак Статута  1588 г ці любы прывілей... Там у канцы тытулярыя Жыгімонта ІІІ напісана "вялікі княжыч фінляндскі".. Швецыя ж валодала Суомі ў тыя часы.. Подмигивающий

Если  Франция и Польша помирились с Германей, то я уверен что Беларусь должна помириться со своим прошлом и с Европой.
Зянон Пазьняк пишет, что не успел как то переименовать Беларусь на ВКЛ, перескочить на другой берег. Мгновение, когда о таком можно было говорить завтра не повториться.
А само-изоляционизм это обман. Результатом будет повторное поглощение Беларуси Россией. Надо больш уверенности. ВКЛ имеет такое же право на наследство Рэчи Паспалітой как и Польша.
Косцюшко, Мицкевич родились в ВКЛ и если Лиетува считает обоих Летувисами то очевидно, у нас есть право писать о "Литве моей Родине" Мицкевича. Ведь Коперник писал во Фромборке на немецком и на латыни но  был Поляком.

Уверен, что повторять где были корни Мицкевича, Косцюшко и Пилсудского отвечает исторической правде и обижаться никто не будет.
 Улыбка

Нямеччына й нямецкае грамадства прызналі сваю віну перад Польшчай... А ці прызнаюць палякі (і расейцы) гэта адносна беларусаў..?? Ці пачне іх гісторыя казаць праўду?? Мы можам змірыцца з гэтым, але што вы прапануеце пакінуць нам..?? Партызанаў, БКА - але потым не кажыце, што мы -  шавіністы, радыкалы й г.д.... Гісторыя фарміруе светапогляд, і ад яе залежыць якімі будуць нацыянальныя ідэалы ў будучыні..
Я ведаю шмат палякаў, якія пасля маіх слоў "Касцюшка - ліцьвін-беларус" смяяліся й кпілі з мяне, некаторыя крыўдзіліся.. Рэч Паспалітая лічыцца толькі выключна польскай дзяржавай.. Да гэтага часу ў польскай навуковай літаратуры сустракаецца думка, што "палякі прынеслі цывілізацыю зацюканым беларусам" і т.п... Адносіны літоўскіх гісторыкаў да Беларусі можна прасачыць у працах Гудавічуса, Баранаўскаса, на форуме probelarus.ru.. Пра расейскую гістарыяграфію я ўвогуле не кажу.. Такіх прыкладаў у мяне яшчэ шмат.. Так што "Надо больш уверенности" і ўсе будзе добра.. Улыбка Подмигивающий

Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
Страниц  : 1 2 3 5 6 7 Далее»  Все   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий

Войдите через социальную сеть

Имя пользователя:
Пароль:
Продолжительность сессии (в минутах):
Запомнить:
Забыли пароль?