Про заграницу может какой документ и есть, а может и нет, я не знаю-потому что есть приказы и постановления для общего пользования, для служебного и секретные. Я говорю из своей практики. Хочешь в Польшу-пиши рапорт, а дальше на усмотрение начальника. Поедешь самостоятельно-в лучшем случае выговор с обязательным изнасилованием мозга.
Зараз кожнае ведамства па-свойму на гэта глядзіць. Але афіцер ва ўсе часы і зараз таксама быў чалавекам дзяржаўным, не належачым самому сабе да канца, як цывільныя піджакі. У яго час працы не нармаваны, ён не можа, адпрацаваўшы 8 гадзінаў пайсці дадому ціснуць ляжак і слаць свайго начальніка разам са службай нахер да наступнага рабочага дня - заўсёды існуе верагоднасць, што яго выклікаюць на службу. Ён на службе 24 гадзіны ў суткі, і паспрабуй не з'явіцца па першай адмашцы на службе! Гэта тычыцца афіцэраў МО, ВС, МНС, КДБ. Такая ж херня у любой іншай краіне, і плоцяць ім усюды больш, чым цывільным. Калі афіцэр па-за службай, ён павінен пакідаць дзяжурнаму свае каардынаты - дзе яго шукаць. Калі ён ідзе ў водпуск, ён піша стандартны рапарт - Прашу прэдаставіць мне чарговы водпуск з выездам у Куршавель/Варкуту/Вялікія Залупанцы. І ніхто яму ні "заграніцу", ні іншую трасцу не забараняе - едзь у водпуск куды хочаш, калі ты не з'яўляешся носьбітам сакрэтнай інфармацыі.
Іншая справа, што зараз гэта ў значнай ступені пахерана. Напрыклад, па анучы ва Украіну служывыя ездзілі (калі гэта было выгадна) і на выхадныя і без дазволу начальства (начальніка УВД!

), з пячаткай у пашпарце на пункце пропуску. Калі ён там не трапіў у ДТЗ, не парушыў якога закону ці амаральна сябе не паводзіў, дык нікому справы нямы - куды ён ездзіў. А пра вясковага участковага, чуеш, Босая Галава, і казаць смешна, што яго за мяжу не пускаюць. Хай толькі гарэлку ў Польшчу акуратна кантрабандіць, бо калі паперу пагранцы накатаюць, вылеціць з работы як пробка.
Ляхтатрон
Ты где пропал? Видимо человек в нокдауне от услышанного.
Лысы, я тут, дай пяць!