Літвіны у Віленскім краі жылі адвечне і пра нейкі летувіскі калбос нават не чулі...
То есть получается, что литовскоязычные анклавы на ошмянщине, островеччине и сморгонщине в начале двадцатого века - это ложь? Так?
Бритун, у меня вопрос к тебе?
Ты осознаешь, что твоя концепция литвинизма имеет в своей основе территориальный конфликт с Республикой Литва и Республикой Польша по вопросу принадлежности Вильно и Виленского края? Данный конфликт может перерасти в вооруженный конфликт.
Мы тутака пра гісторыю, а не пра канцэпцыю...
Канцэпцыя (палітычная) гэта у летувіскіх небаракаў... якія замест таго, каб паступаць напрыклад, як латышы ці эстонцы... адкрэшчываюцца ад сваіх жа продкаў... і прысвойваюць сабе гісторыю наогул чужую - уласных заваёўнікаў...
Я ж іду ад замацаванага стагоддзямі. Яно было і замацавалася не з абы ад чаго. Наш Літоўскі Статут быў ва ўжытку і меў сілу ды пашану!..
Дык вось, НАШАЙ мовай тамака была Жамойць прапісана, значыць нам (МНЕ, як мінімум) летувісы - жамойты. Не разумею, чаму я НЕ павінен трымацца таго, што было МНЕ напісана МАЁЙ мовай і МАІМІ продкамі і жыло-дзейнічала, было прынята і непарушна, стагодзі???
Якога шчэ ражна каму трэба? Дзе, і галоўнае, ХТО для вас большым аўтарытэтам можа шчэ быць??? Чаму я павінен слухаць таго Баранаўскаса з Пупкінасам і глядзець на рэчы іхнымі крывымі вачыма, бачыць што ім трэба і разумець усё, як ім трэба дзеля іхнай асабістай патрэбы й хітракарыснасці, а не Сапегу і дзядоў сваіх? Ну летувісы такія закамплексаваныя на непаўнавартасць... чаму сябе такімі тупымі надаўбнямі трымаеце, каб вам нехта вашае ж тлумачыў. Каб тлумачыў тое, што і тлумачэнняў не патрабуе?..
Разумею, што летувісам цяжка выцерушыць з той скрынкі старую кастрыцу, якую чужынцы засыпалі туды цягам жыцця некалькіх пакаленняў у сваіх інтарэсах, але ж вы ж і не намагаецеся гэта зрабіць. Прыкра...
Продкам нашым, літвінам лепш было ведаць чаму тэрыторыя сучаснай Летувы менавалася Жомойць/Самогіція, і тая назва замацоўвалася за тым рэгіёнам, што быў апошнім далучаны да ВКЛ у выніку Грунвальдзкай перамогі, і існавала (назва тая) потым на ЗАКОННАЙ ( УЗАКОНЕНАЙ) падставе сама меней
300 гадоў...У ВКЛ увесь той гэгіён называўся Жамойць, "накрываўся" адной назвай... Гэта назва "накрывала" і жмудзінаў і лэйшаў, і куршаў, ... і жукоў і жабаў, і павукоў з жамярой вашай рознай тамтэйшай!!!
Кароча, беражы, Божухна, зямельку нашу святую літвіна-беларускую.. і пра нашых, небаракаў летувісаў таксама памятай, Божухна!..