Вот грамматические правила придумывать для диалектов - действительно несколько диковато. Самое интересное, что не понятно, для чего это надо делать...
А на аснове чаго па-твойму сфарміравалася, напрыклад, французская мова...?? Ці мо' гэта "велікая і могучая"(

) мова, на якой ты зараз пішаш, была такой усё жыццё й граматыку для яе народ прыдумаў..??
Наглядный пример - современная Белоруссия. Насочиняли (хтоя, где там "насочиняли"? грамматика-то у белмовы всё равно идентична русской, просто иная произносительная форма, закреплённая правилами орфографии) правила для минского диалекта и назвали в политических мотивах это изобретение новым языком. Даже государственным языком назначили. И что, много людей им пользуются?
Ага.. як яна ідэнтычна..

Яшчэ раз прывяду цытату, каб уцяміў:
"На карысць гэтага (то бок самастойнага развіцця бел. мовы - L.) адлюстраванне фанетычных, граматычных і лексічных рыс бел. жывога маўлення ўжо фактычна ў першых арыгінальных тэкстах, створаных на беларускай тэрыторыі - граматах смаленскага князя 1229 г., полацкага епіскапа Якава 1300 г. і інш. Некаторыя асаблівасці абавязаны балцкаму субстрату (пазіцыйная мяккасць зычных, ётацыя пры збегу галосных, клічны склон, ступені параўнання прыметнікаў і прыслоўяў з прыназоўнікам "за", асобная форма загаднага ладу для выражэння сумеснасці, дробавыя лічэбнікі, структурна-семантычная блізкасць некаторых займеннікаў, прыслоўяў і прыназоўнікаў, агульная валентнасць паасобных дзеясловаў і інш.)" (Свяжынскі У. Беларуская мова // ВКЛ. Т.1. С.300)И что, много людей им пользуются? - па апошняму перапісу больш за 3 млн.... Не было б 200-гадовай русіфікацыі - было б больш за 9 млн..

когда в Гродне осталось только три русскоязычных школы?
Якое няшчасце...
«называние себя белорусом имеет географическое значение, а этнографически для белоруса естественно сознавать себя русским… что белорус есть русский» - Н.О.Лосский
Лоскі, на жаль, не ведаў генагеаграфію й даследванні Мікуліча...

Тем более, что я уже не раз приводил формулу для определения принадлежности к нации РАСА-ЯЗЫК-САМООПРЕДЕЛЕНИЕ... Что характерно, никто до сих пор не привёл опровержение справедливости этой формулу и, что не менее характерно, никто не привёл никакой ей альтернативы...
Тупая формула.... Возьмем, напрыклад, юкагіраў.. Яны сябе пэўна самавызначаюць, вызначаюць сваю мову й расу... Вынік: юкагіры - нацыя..

Прабач, Нэксус, часу няма табе лікбез па тэорыі нацый праводзіць
я не считаю литовское государство белорусским.
Ты знайшоў мне крыніцы на літоўскай (у сучасным разуменні) мове..?? Можаш яшчэ пашукаць летувісаў у дзяржаўным апараце ВКЛ....
Нэксус, табе для разважання, (каб хвігню ўсялякую больш не пісаў)
"Пайменна, што
гэта народ славянскі із калена Яфета... ён разыйшоўся па розным землям і атрымаў назоў ад месцаў пасяленьня...
Іншыя назваліся Ліцьвінамі, Мазурамі, Памаранамі;
Наадварот, гэтай с
лавянскай Літве Гербэрштайн супрацьстаўляе Жамойць, якую ён адносіць да асобнай «краіны» й куды «кароль назначае ўрадоўца ізь Ліцьвіноў, якога яны (Ліцьвіны) называюць у сваёй мове старастай»" (Паўла Урбан. Пра нацыянальны характар Вялікага Княства Літоўскага й гістарычны тэрмін «Літва»
http://knihi.com/urban/charaktar.html )
То, что ты называешь "белорусским языком" - это новояз, разработанный в период белорусизации. Просто закреплённая орфографическими правилами произносительная форма минских и барановичских говоров. И не надо мне пересказывать по этому поводу школьный курс белорусской литературы. На память пока что ещё не жаловался.
Па-першае менскіх і маладзечанскіх гаворак.. Пра беларусізацыю кажаш... А што да беларусізацыі была нейкая іншая мова...?? Калі ты сумняваешся, то зазірні хаця б у Нашу Ніву ці ў тагачасную беларускую публіцыстыку... Прывяду табе першае, што трапілася пад руку... цытату з працы Бядулі "Жыды на Беларусі" (1918)
"
Ня маючы пад рукамі ніякага належачага да гэтага тэмату матэрыялу, я ні ўдаваўся ў грунтоўную і дэтальную апрацоўку свайго артыкулу, каторы быў напісаны для штодзённай газэты «Беларускі Шлях» па просьбе рэдакцыі.
І вось, дзеля таго што да гэтага часу яшчэ аб жыдох на Беларусі не было напісана ніводнага радку ў беларускім друку, я чую патрэбным даць вышэйпамянёны газэтны артыкул асобнай брашуркай. А калі гэтая брашурка пакіруе на думку каго-кольвечы напісаць аб гэтым сталую працу з дэтальнымі гістарычнымі, эканамічнымі, этнаграфічнымі і статыстычнымі дадзенымі, то мэта мая будзе дасягнута. "
Што змяніла беларусізацыя....

Ты Нэксус, калі штосьці пішаш, ты хоць трошкі думай сваёй галавой... і не паказвай "міфы фіна-угорскіх народаў"