Взялся доказывать тезис "литовцы - это жемайты", так доказывай его, а не культивируй здесь своё незнание логики...
Перад усім Nеxus я хачу вам даказаць, што на гістарычную назву "ліцьвіны", "Літва", больш праў маюць сучасныя беларусы, чым літоўцы.. Практычна да 19 ст. Літвой зваліся зусім іншыя землі, чым цяпер.. Паўночна-заходнія беларусы ажно да 20 ст. літоўцаў называлі "жамойтамі".. Дый і ў ВКЛ гістарычная Жамойць ахоплівала тэрыторыю да Трокскага павету (фактычна болей паловы сучаснай Літвы)
А ўвогуле, Nеxus, мне, шчыра кажучы ўсё роўна як будуць сябе называць літоўцы: жамойтамі, летувісамі
ці яшчэ кімсьці... Галоўнае, каб яны ведалі сваю гісторыю і месца ў ёй, і не манапалізавалі назву "Літва" толькі выключна як свой уласны тапонім, а дзяржаву ВКЛ як сваю ўласную дзяржаву
Допускаю, если друзья твои - жемайты...
Не, яны літоўцы..

Впрочем, не буду долго рспрягаться, а просто приведу цитату из одной переписки, в которой обсуждался вопрос жемайтского диалекта. Автор - литовец:
Я вам такіх аўтарскіх тэкстаў процілеглага значэння шмат магу прывесці.. Нават мапу літоўскую магу паказаць, дзе сярод літоўскіх дыялектаў жамойцкі сустракаецца..
[highlight]Nеxus, так вы ўсё-такі ведаеце літоўскую мову? жамойцкі дыялект ? [/highlight]
Ну и? Жемайты называют себя литовцами по политическим мотивам. Литовцы, в отличии от наших сьвядомнутых, прекрасно понимают, что им выгодно иметь однородную нацию. Вот и проводят переписи в своих интересах. Причём самим жемайтам (почти всем - как подумаю про жемайтский паспорт, смех берёт) это тоже выгодно... Дальше что?
Як у вас усё лёгка.. Прабачце Nеxus, але калі я атаесамляю сябе з асобным народам, то навошта мне называць сябе нейкім агульным палітонімам..?? Я назаву сябе тым, прадстаўніком народа якога я з'яўляюся.. Вы мне спрабуеце ўсё даказаць, што жамойты - асобны народ з асобнай мовай, то тады навошта гэты асобны народ называе сябе "літоўцамі"..?? У чым тут карысць..??
А справа та ў тым, што жамойты заўсёды называлі сябе літоўцамі
Не забывай, что языки литвы и жмуди отличались даже тысячу лет назад.
А можна паглядзець якія-небудзь факты наконт гэтага.. ?
Допускаю, что некоторый небольшой процент от них есть. Да и то - только в Северо_Западной Белоруссии
Я вам яшчэ раз паўтару, шаноўны: ліцьвіны ВКЛ - гэта продкі сучасных беларусаў.. Магу яшчэ згадзіцца, што частка ліцьвінаў з'яўлялася продкамі сучасных паўднёва-усходніх літоўцаў, але частка гэта была даволі нязначная..
Дарэчы Nеxus, вось вам цытата з аднаго летапісу пра паход Альгерда на Пераяслаў у 1373 г.. Пра ўдзельнікаў паходу летапісец піша:
"Литва и Жемоть"..

І толькі не трэба мне зараз пісаць, што ў гэтым паходзе не ўдзельнічалі напрыклад менскія ці гарадзенскія харугвы..
А С. Герберштэйн сцвярджаў, што "на літоўскай мове (Lithwani lingua) бізона называюць "зубрам" (Suber)", аднак па-літоўску калі я не памыляюся зубр будзе stumbras.
Нельзя игнорировать ассимиляцию восточных славян литовцами во времена ВКЛ.
Ну й трызненне..!! Якая асіміляцыя..?? Што, у Вільні кнігі друкаваў Скарын
ас..??

Вы Nеxus увогуле ведаеце калі з'явіліся першыя тэксты на мове, якая нагадвае сённяшнюю літоўскую мову..??
Хочу ещё отметить, что русские ВКЛ ни расовыми признаками, ни языком, ни верой не отличались от русского населения других русских княжеств. Древнерусская народность.
Як гэта можа быць адзіная народнасць, калі субстраты яе фарміравання розныя.. Дый мова ўжо пачала адрознівацца з 13-14 стст.. (толькі калі ласка не трэба казаць пра паланізацыю, паланізмы і г.д., у сяр. 14 ст. нашыя харугвы яшчэ не адну дзіду пераламалі з палякамі за Валынь)
Это этноним! Существовал ещё со времён дохристианской Руси. В виде "русы" или "росы".
У большасці крыніц 9-10 стст. назва "русы" атаесамляецца з варагамі і выступае, напэўна, як экзаэтнонім.. Дарэчы ёсць гепотыза, што гэтае слова пайшло ад фінскага слова ruotsi - "весляры".. У сярэдзіне 10 ст візантыйскі імператар Канстанцін VII упершыню падае назву "рускі" ў адносінах да кіеўскага ўладарства кн. Ігара.. Аднак няма крыніц тых часоў, дзе б гэтая назва падавалася адносна сучасных беларускіх зямель
"Киевская" Русь - это новодел, В Средневековье была просто Русь. Под этим именем понимались все восточные славяне, в том числе и предки белорусов.
Продкі беларусаў напрыклад жыхароў Маскоўскага княства ніколі "рускімі" не назвалі..

Маскавітамі, масквой, маскоўцамі, але не "рускімі".. На гэты конт шмат крыніц ёсць, нават і вяртацца да гэтага не буду..
На астатняе адкажу пасля