Первый вопрос: Справедливо ли называть жемайтский говор диалектом литовского языка, если учесть, что сами литовцы этого говора не понимают?
Так, бо літоўцы ў агульным разумеюць жамойцкі дыялект (не ведаю, адкуль вы ўзялі, што яны "этого говора не понимают").. Канешне, узнікаюць некаторыя цяжкасці з пэўнымі словамі, але такія цяжкасці ўзнікаюць і ў гутарцы жыхара Віцебшчыны з жыхаром Палесся, паморскага старавера з жыхаром Масквы..
Второй вопрос: Справедливо ли называть белорусский диалект отдельным языком, если учесть, что белорусы прекрасно понимают остальных представителей русского народа, равно как и русские прекрасно понимают белорусов?
Не..! Хех. беларусы, праўда з цяжкасцямі, але могуць зразумець палякаў, палякі -чэхаў, чэхі - славакаў і г.д... І што, яны ўсе не маюць уласных моў, а размаўляюць на нейкіх дыялектах..

Смех.. Ваш крытэрый Nеxus тут не дзейнічае, шукайце іншыя крытэрыі, каб адрозніваць дыялекты ад мовы..

равно как и русские прекрасно понимают белорусов - Дарэчы, скажыце расейцам, напрыклад "дайце мне шкарпэткі", ці "налейце калі ласка гарбаты" і адразу ўзнікнуць цяжкасці з перакладам..

P.S. А Лукашенко всё-таки литовец (литвин) или нет?
Я не ведаю дакладна, з якім народам сябе атаесамляе вышэй адзначаная асоба... і радаводу я яго таксама не ведаю..