Cьвядомы Гарадзенец
|
весела тутака ў вас  Паладзін, як звычайна, на абароне Ойчызны. Ня стаміўся шчэ?  It's My Own Land, Isn't It?  як крэсы усходні роднага краю? 8-)
|
|
« Последнее редактирование: 09 Февраль 2008, 19:56:27 от Mindoug »
|
|
|
|
|
Troja
Гродненец
Zlo dobrem zwyciezaj!
|
Я личу, што пра беларусау трэба казать тутэйшыя, таму што мы и сами не ведаем хто мы!
|
|
|
|
Жизнь - это такая штука из которой ещё никто не выбирался живым! 
|
|
|
lenin
Гость
|
Я личу, што пра беларусау трэба казать тутэйшыя, таму што мы и сами не ведаем хто мы! тыя хто ня ведае хто яны, могуць быць тутэйшыми. але есць и свядомыя людзи.
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
Я личу, што пра беларусау трэба казать тутэйшыя, таму што мы и сами не ведаем хто мы! Ну можа вы й не ведаеце "хто вы??", аднак 81,2% насельніцтва нашай краіны дакладна ведаюць, што яны беларусы.. 
|
|
|
|
Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
|
|
|
Paladin
|
весела тутака ў вас  Паладзін, як звычайна, на абароне Ойчызны. Ня стаміўся шчэ?  It's My Own Land, Isn't It?  як крэсы усходні роднага краю? 8-) Чытай яшчэ раз...
|
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Я личу, што пра беларусау трэба казать тутэйшыя, таму што мы и сами не ведаем хто мы! Ну можа вы й не ведаеце "хто вы??", аднак 81,2% насельніцтва нашай краіны дакладна ведаюць, што яны беларусы..  Папраука... 81,2% насельництва ДУМАЮЦЬ што яны беларусы (бо так прыказали думаць у 39м камунисты)... и тольки 1% з'яуляюцца беларусами.
|
|
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
Я люблю Гродненский форум!
|
"81,2% насельніцтва нашай краіны дакладна ведаюць, што яны беларусы.. "
А прыяжджаючы за мяжу адразу гавораць “Ну, мы – русские.” iгд
|
|
|
|
|
|
|
брУтальныЙ
|
А я космополитъ!!!!! И всё тутъ.
|
|
|
|
Я не оптимистъ и не пессимистъ. Я - горький пьяница. Мой стаканъ на половину джинъ и на половину тоникъ.
|
|
|
|
А прыяжджаючы за мяжу адразу гавораць “Ну, мы – русские.” iгд "Кто тебе дал право" (конец цитаты) обобщать, а скорее - нагло врать?! Хотя, если есть данные переписи... 
|
|
« Последнее редактирование: 15 Февраль 2008, 20:02:40 от www »
|
|
Няхай жыве магутны, сьмелы Наш беларускі вольны дух. Штандар наш бел-чырвоны-белы, Пакрый сабой народны рух.
На бой! За шчасьце і за волю Народу слаўнага свайго! Браты, цярпелі мы даволі, На бой усе да аднаго!
|
|
|
litwin
|
Папраука... 81,2% насельництва ДУМАЮЦЬ што яны беларусы (бо так прыказали думаць у 39м камунисты) Ага, канешне.. Бальшавікі такія загады рабілі разам з расстрэламі "нацдэмаў" - беларускай інтэлігенцыі..  Сталін даваў загад "так" думаць, і адначасова ўводзіў у школьную праграму расейскую мову, Хрушчоў на прыступках БДУ крычаў, што камунізм патрабуе выкарыстоўвання расейскай мовы, і адначасова думаў пра адраджэнне беларусаў..  І ідэі "савецкага чалавека" таксама не было...? Штосьці алагічна ваша тэза, Паладзін..
|
|
« Последнее редактирование: 15 Февраль 2008, 20:48:57 от litwin »
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
A смысл мне врать какой? За границей люди говорят о себе “беларусы” только тогда, когда их сравниваешь с русскими или сам спросишь “русский, а не беларус?”. А в остальных ситуациях получается очень интересно - на вопрос “Вы кто?” обычно отвечают “русский”, а на вопрос “откуда?” отвечают “из Беларуси”. Вот это загадка для социологов. Два месяца тому назад ехала я в Гродно. На границе разговариваю с женщиной (уже не помню о чем) и она мне говорит “Ну у нас у русских, ну мы - русские...” Я спрашиваю “русские, а не беларусы?”. Ответ “ну да, ну беларусы, ну я так уже привыкла”. Так что это за свядомясць такая?
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
A смысл мне врать какой? За границей люди говорят о себе “беларусы” только тогда, когда их сравниваешь с русскими или сам спросишь “русский, а не беларус?”. А в остальных ситуациях получается очень интересно - на вопрос “Вы кто?” обычно отвечают “русский”, а на вопрос “откуда?” отвечают “из Беларуси”. Вот это загадка для социологов. Два месяца тому назад ехала я в Гродно. На границе разговариваю с женщиной (уже не помню о чем) и она мне говорит “Ну у нас у русских, ну мы - русские...” Я спрашиваю “русские, а не беларусы?”. Ответ “ну да, ну беларусы, ну я так уже привыкла”. Так что это за свядомясць такая?
Шчыра вам кажу - старыя стэрэатыпы.. Людзі, канешне ў пераважнасці сваёй маючыя вышэйшую адукацыю, ужо даўно такое не кажуць.. Наадварот, многія атрымліваюць пэўнае задавальненне, тлумачучы замежнікам што такое Беларусь і хто такія беларусы.. 
|
|
« Последнее редактирование: 15 Февраль 2008, 21:09:05 от litwin »
|
|
|
|
|
lenin
Гость
|
Шчыра вам кажу - старыя стэрэатыпы.. Людзі, канешне ў пераважнасці сваёй [highlight]маючыя вышэйшую адукацыю[/highlight], ужо даўно такое не кажуць.. Наадварот, многія атрымліваюць пэўнае задавальненне, тлумачучы замежнікам што такое Беларусь і хто такія беларусы..  ХА-ХА-ХА!
|
|
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
litwin: Твои слова, да Богу уши!  Потому что сейчас в Польше, слыша беларускую музыку у меня дома, знакомые спрашивает “кто, откуда, дай послушать”, а в Гродно “вам что слушать больше нечего? И это может нравится?”
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Папраука... 81,2% насельництва ДУМАЮЦЬ што яны беларусы (бо так прыказали думаць у 39м камунисты) Ага, канешне.. Бальшавікі такія загады рабілі разам з расстрэламі "нацдэмаў" - беларускай інтэлігенцыі..  Сталін даваў загад "так" думаць, і адначасова ўводзіў у школьную праграму расейскую мову, Хрушчоў на прыступках БДУ крычаў, што камунізм патрабуе выкарыстоўвання расейскай мовы, і адначасова думаў пра адраджэнне беларусаў..  І ідэі "савецкага чалавека" таксама не было...? Штосьці алагічна ваша тэза, Паладзін.. А пан выйдзе з хаты и зойдзе у склеп эээ... "Баторыя" и папросиць "сярничак и браварка"... адказам будзе уся мая алагичнасць у сутыкненни з рэчаиснасцю. Я ничога на кажу пра тое за або супраць каго нешта рабили камунисты... я кажу пра тое з чаго узяуся сучасны попилус.
|
|
« Последнее редактирование: 17 Февраль 2008, 15:23:42 от Paladin »
|
|
|
|
|
|
22 кастрычніка 1939 году ў Вільню прыехалі начупыраныя, як пеўні, лятувіскія паліцыянты, і хто ўцалеў ад арыштаў, той застаўся ў жывых. НКВД перад сваім адыходам грабіла што можна было грабіць, ды вывозіла на ўсход... 28 кастрычніка лятувіская паліцыя поўнасьцю асадзіла места. Насіла яна сінія шынялі, чырвоныя адзнакі, з чырвонымі аколышкамі шапкі, ды гутарылі выключна пажамойцку. Дзеля іх пацешнага выгляду ды незразумелай мовы віленчукі дасьціпна празвалі іх “калакутасамі” – індыкамі. На другі дзень у Вільню ўвайшла брыгада лятувіскага войска, а за ім сьпяшаліся сотні “шаўлісаў”, каб заняць цёплыя пасады. Жамойцкія збройныя аддзелы ўвайшлі ў Вільню як чужыя ў чужы горад. У месьце тады ня было й 2 адсоткаў лятувіскага жыхарства й яно гублялася ў славянскім моры. Дзеля гэтага й іхняга войска ніхто не сустракаў, ніхто ня вітаў. Хутка пайшлі новыя парадкі. Старых жыхароў, Палякаў і Беларусаў, выкідалі з гарадзкой управы, чыгункі, прадпрыемстваў і ўстановаў, школьніцтва, адміністрацыі. Іх месца займалі малапісьменныя наезьнікі. Хутка яны павывешвалі свае шыльды, пазьмянялі назовы вуліцаў на свой лад. Зразу ўвялі жамойцкую мову ўва ўсе ўрады і ўстановы. Цяпер Вільня сталася нямой: усюды патрэбны быў перакладчык. Людзі наракалі, клялі, бунтаваліся, што ня могуць згаварыцца ў сваім родным месьце ў сваіх самых пільных жыцьцёвых справах. Язэп Малецкі. Пад знакам Пагоні, Таронта, 1976 год Артыкул: http://archive.svaboda.org/articlesprograms/belarusatlantis/2007/3/73DEB8AF-6B48-4B45-AC76-CD2C97A2B214.htmlБеларускія тэрыторыі ў 20-м стагодзьдзі: згубленае
|
|
|
|
Няхай жыве магутны, сьмелы Наш беларускі вольны дух. Штандар наш бел-чырвоны-белы, Пакрый сабой народны рух.
На бой! За шчасьце і за волю Народу слаўнага свайго! Браты, цярпелі мы даволі, На бой усе да аднаго!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
http://www.litara.net/doc/marzaliuk"Цалкам слушным (хаця з пункту гледжання класічнай “адраджэнскай” свядомасці абсалютна герэтычным) з’яўляецца назіранне аўтара наконт самаідэнтыфікацыі Адама Міцкевіча. “У іх казках і песнях ёсць усё. Пісьмовых помнікаў у іх мала, толькі “Літоўскі Статут” напісаны іх мовай, самай гарманічнай і з усіх славянскіх моў найменш змененай. Усю сваю гісторыю на зямлі яны прайшлі ў страшэннай галечы і прыгнёце” (с. 106). Колькі разоў у беларускай публіцыстыцы апошніх 15 гадоў цытавался гэтае выказванне геніяльнага паэта з Наваградчыны, але, здаецца, толькі магілёўскі гісторык заўважыў, што Міцкевіч паслядоўна аддзяляе сябе ад “іх”, г.зн. ад беларусаў! У сувязі з гэтым Марзалюк зазначае: “Беларускія “літвіны” садзейнічалі культурнаму беларускаму накапленню… але былі перакананы, што гэта гісторыя і культура не іх, а чужога народа” "
|
|
|
|
|
|
|
|
толькі магілёўскі гісторык заўважыў Сапраўды, толькі ён мог гэта заўважыць 
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Позволю себе сделать резюме по теме: кто литвой себя признал – тот литвин, а кто предков чтит – тот белорус. Позволю себе уточнить: если Белоруси тут всегото 15 лет отроду то каких предков чтит белорус?
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
У чэрвені 2004 году беларусы адказвалі сацыёлягам на пытаньне “Якая дзяржава, на вашу думку, была першай у гісторыі беларускай дзяржавай?” БНР, БССР і РБ дасталося па 15-18 адсоткаў. 35% назвалі Вялікае княства Літоўскае.Аднак не паверылі сацыёлягі лічбам сваім. Падумалі: што той люд паспаліты разумее ва ўласным паходжаньні. Можа прымярэсьцілася яму нешта ў нядобрую хвіліну. І праз два гады, у 2006-м, правялі навукоўцы новае апытаньне. Толькі на гэты раз апытвалі ня простых беларусаў, а так званую эліту – чыноўнікаў, дырэктараў заводаў, рэдактараў газэт і ўсякае іншае начальства. Вынік пераўзышоў усе чаканьні. БНР, БССР і РБ назвалі першай беларускай дзяржавай 5-8%. За ВКЛ – 80%.Адна з цэнтральных газэт сучаснай Літвы – “Respublika” – праводзіць апытаньне пад назвай “Нашы нацыянальныя каштоўнасьці”. Надоечы рэдакцыя падвяла вынікі. Што атрымалася? У катэгорыі гістарычных асобаў перамог Мікалоюс Канстанцінас Чурлёніс – мастак, паэт і кампазытар пачатку ХХ стагодзьдзя. Прыяцель Янкі Купалы, між іншым. У катэгорыі гістарычных зьяваў – пасьляваенны рэзыстанс, партызаны, “лясныя браты”. А што ж на першым месцы? Баскетбол. І нічога, што нагадвала б пра Вялікае княства Літоўскае, сярод літоўскіх нацыянальных каштоўнасьцяў, паводле вэрсіі газэты “Respublika”, няма. http://naviny.by/rubrics/opinion/2008/03/12/ic_articles_410_156006/
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Вось вам и парадокс. За ВКЛ 80%. Прычым элиты... а ўсе 100% разам с неэлітай жывуць у РБ? Wiesz czego si[ch281] dowiedzia[ch322]em? Ze wy, naukowcy, mozgi narodu, malo zarabiacie. Dziwne... normalnie bardzo dziwne © E=MC2 
|
|
« Последнее редактирование: 15 Март 2008, 10:01:04 от Paladin »
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
[highlight]Но вопросы задаваемые литовцам и беларусам были абсолютно разными!!![/highlight] Никто у литовцев не спрашивал про первое литовское гос-во! А что они на вопрос о исторических личностях и конкретных событиях должны были ответь “ВКЛ”? Если бы беларусов попросили перечислить исторические личности их народа, то уверена, что лидировали бы Колас и Купала (а не ВКЛ  ). А в исторических событиях лидировала бы ВОВ, а ние ВКЛ как историческое событие. А на первом месте, где у литовцев баскетбол, у нас был бы АГЛ.
|
|
|
|
|
|
|
|
у нас был бы АГЛ Ух, мы ўсё ж вельмі радыя за вас - як усё ж палякам падабаецца маскалькі ўзурпатар, на'т шавіністычна-русафобскім дэмагогам! 
|
|
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
"як усё ж палякам падабаецца маскалькі ўзурпатар"
И поэтому поляки платят миллионы из бюджета, чтобы поддерживать все беларускамоуныя и бела-чырвона-белыя акцыi.
"на'т шавіністычна-русафобскім дэмагогам" это ты о себе?
|
|
|
|
|
|
|
|
И поэтому поляки платят миллионы из бюджета, чтобы поддерживать все беларускамоуныя и бела-чырвона-белыя акцыi. Гэты ты пра карту паляка, як акт салідарнасці і паразумення з беларускім народам... ці твае паведамленні, прасякнутыя нянавісцю да ўсяго этнічна тутэйшага? Не бачу тых мільёнаў, дзе яны? У руках маскальскіх намеснікаў і прадаўцоў беларускага народа ў імя ўласнай дупы? - Дайце мне хаця б некалькі сот тысяч і праз месяц вы ўсё пабачыце па тэлебачанню. Мільёны  усё не смяшы тут нікога - а то гэтае спантанае паранаідальнае трызненне становіцца вельмі падобным да таго татальнага каламбурнага бязладдзя ў паведамленнях, якія выдаваў нехта Вальдэмар з горада на Неве: бачу, што ўсяго-нічога засталося да таго, каб абвінаваціць мяне ў супрацоўніцтве з якімі-небудзь спецслужбамі... это ты о себе? *выразана цэнзурай* 
|
|
|
|
|
|
|
|
бачу, што ўсяго-нічога засталося да таго, каб абвінаваціць мяне ў супрацоўніцтве з якімі-небудзь спецслужбамі... Ой, я зусім забыўся аб тым, што ў нас з вамі гэта ўжо даўно пройдзены этап узаемаадносін 
|
|
|
|
|
|
|
sabi
Гродненец
|
1.)http://www.zbsb.org/n2/1404.shtml Сёлета на вучобу па праграме Каліноўскага прынялі 63 студэнты На вучобу па праграме Каліноўскага ў Польшчы сёлета прыняты 63 беларусы, якія пацярпелі за свае палітычныя перакананні. Пра гэта паведаміла старшыня камітэта абароны рэпрэсаваных “Салідарнасць” Іна Кулей. Паводле яе слоў, кандыдатуры яшчэ пяці-сямі чалавек разглядаюцца польскім бюро праграмы. Сярод залічаных на праграму – 44 студэнты, якія былі выключаны з беларускіх ВНУ па палітычных матывах, і 19 абітурыентаў, якія так ці інакш пацярпелі за свае палітычныя перакананні, – актывісты БНФ, былыя навучэнцы зачыненага ўладамі гуманітарнага ліцэя імя Якуба Коласа, члены сямей рэпрэсаваных. З 3 верасня для ўсіх адабраных беларусаў будуць арганізаваныя месячныя курсы польскай мовы і культуры, а 1 кастрычніка – пачнецца навучанне ў ВНУ Польшчы. У межах праграмы беларускім студэнтам будуць выдзеленыя польскія куратары і прадстаўлена магчымасць бясплатна вывучаць польскую мову на працягу года. Паводле слоў І. Кулей, выбар канкрэтнай навучальнай установы ў Польшчы адбудзецца ў ходзе гутарак з будучымі студэнтамі ў польскім бюро праграмы Каліноўскага. “Студэнты яшчэ не ведаюць магчымасцей, што прадстаўляюць розныя ВНУ Польшчы”, – сказала І. Кулей, зазначыўшы, што выбар спецыяльнасцей неабмежаваны. Праграма Каліноўскага была заснавана 30 сакавіка 2006 г. у Варшаўскім універсітэце прэм’ер-міністрам Польшчы і рэктарамі вышэйшых навучальных устаноў гэтай краіны. Першы набор у польскія ВНУ адбыўся ў ліпені 2006 г.: на вучобу прынялі больш за 200 чалавек. Паводле БелаПАН і “Нашай Нівы” ( www.nn.by) 2.) 26 млн злотых прызначыць Польшча на падтрымку Беларусі 27.02.2008 Міністэрства замежных справаў прадставіла пляны польскай замежнай дапамогі. Міністар Радаслаў Сікорскі хоча, каб дадзеная дапамога стала важным элемэнтам вобразу Польшчы ў сьвеце, а таксама паказвала, што краіна пасьпяхова прайшла этап эканамічных пераўтварэньняў і цяпер можа дапамагаць іншым. Міністар прыгадаў, што да нядаўняга часу Польшча сама карысталася падтрымкай заходніх дзяржаваў, а цяпер намерваецца актыўна дапамагаць іншым краінам, дзе толькі пачынаюцца працэсы пераўтварэньняў. Найбольш сродкаў у праектах міністэрства будзе скіравана на Беларусь і Ўкраіну. Сярод іншых важных партнэраў міністар Сікорскі назваў Грузію, Малдову, Палестынскую Аўтаномію ды Танзанію. Міністэрства адвяло таксама сродкі на выпадак стыхійных бедзтваў у сьвеце й магчымую гуманітарную дапамогу пацярпелым рэгіёнам. У плянах дапамогі МЗС, між іншым, стыпэндыі на навучаньне ў польскіх ВНУ, падтрымка няўрадавых арганізацыяў і праектаў каталіцкіх місіяў. Новай формай дзяржаўнай дапамогі будзе суўдзел у міжнародных валянтэрскіх праектах і пастаянныя кансультацыі кіраўніка МЗС з прадстаўнікамі арганізацый палякаў у замежжы.
|
|
|
|
|
|
|
Капялюш
|
1.)http://www.zbsb.org/n2/1404.shtml Сёлета на вучобу па праграме Каліноўскага прынялі 63 студэнты На вучобу па праграме Каліноўскага ў Польшчы сёлета прыняты 63 беларусы, якія пацярпелі за свае палітычныя перакананні. Пра гэта паведаміла старшыня камітэта абароны рэпрэсаваных “Салідарнасць” Іна Кулей. Паводле яе слоў, кандыдатуры яшчэ пяці-сямі чалавек разглядаюцца польскім бюро праграмы. Сярод залічаных на праграму – 44 студэнты, якія былі выключаны з беларускіх ВНУ па палітычных матывах, і 19 абітурыентаў, якія так ці інакш пацярпелі за свае палітычныя перакананні, – актывісты БНФ, былыя навучэнцы зачыненага ўладамі гуманітарнага ліцэя імя Якуба Коласа, члены сямей рэпрэсаваных. З 3 верасня для ўсіх адабраных беларусаў будуць арганізаваныя месячныя курсы польскай мовы і культуры, а 1 кастрычніка – пачнецца навучанне ў ВНУ Польшчы. У межах праграмы беларускім студэнтам будуць выдзеленыя польскія куратары і прадстаўлена магчымасць бясплатна вывучаць польскую мову на працягу года. Паводле слоў І. Кулей, выбар канкрэтнай навучальнай установы ў Польшчы адбудзецца ў ходзе гутарак з будучымі студэнтамі ў польскім бюро праграмы Каліноўскага. “Студэнты яшчэ не ведаюць магчымасцей, што прадстаўляюць розныя ВНУ Польшчы”, – сказала І. Кулей, зазначыўшы, што выбар спецыяльнасцей неабмежаваны. Праграма Каліноўскага была заснавана 30 сакавіка 2006 г. у Варшаўскім універсітэце прэм’ер-міністрам Польшчы і рэктарамі вышэйшых навучальных устаноў гэтай краіны. Першы набор у польскія ВНУ адбыўся ў ліпені 2006 г.: на вучобу прынялі больш за 200 чалавек. Паводле БелаПАН і “Нашай Нівы” ( www.nn.by) О, да. праграма Каліноўскага, гэта, безумоўна, вельмі крута. Толькі вось чамусьці ў беларусаў, якія навучаюцца ў Польшчы у абыход гэтае праграмы ўжо склаўся стэрыятып "калінавец=быдлячок". Цікава, чаму так? 
|
|
|
|
|
|
|
|