Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
18 Июль 2025, 18:33:41
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Гродненский Форум > Клубы по интересам > Полит-изба
(Модератор: ParanoЯ) > Тема:

Беларусь ці Літва, беларусы ці літвіны? Хто мы?

Голосование
Вопрос: Кто мы?
Русские люди(ФСБ-МП) - 35 (45,5%)
Узбеки. - 9 (11,7%)
Канадцы. - 12 (15,6%)
Песдатые Украинцы. - 21 (27,3%)
Всего голосов: 69

Страниц  : 1 2 3 5 6 ... 87 Далее»   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Беларусь ці Літва, беларусы ці літвіны? Хто мы?  (Прочитано 303833 раз)
Cьвядомы Гарадзенец
Гродненец
**

Просмотр профиля
« Ответ #90 : 09 Февраль 2008, 19:54:59 »

весела тутака ў вас Улыбка
Паладзін, як звычайна, на абароне Ойчызны. Ня стаміўся шчэ? Подмигивающий
It's My Own Land, Isn't It? Подмигивающий

як крэсы усходні роднага краю? 8-)  
« Последнее редактирование: 09 Февраль 2008, 19:56:27 от Mindoug » Записан
Troja
Гродненец
**

Zlo dobrem zwyciezaj!

Просмотр профиля Email
« Ответ #91 : 10 Февраль 2008, 21:16:27 »

Я личу, што пра беларусау трэба казать тутэйшыя, таму што мы и сами не ведаем хто мы!

Жизнь - это такая штука из которой ещё никто не выбирался живым!
lenin
Гость
« Ответ #92 : 10 Февраль 2008, 22:51:37 »

Я личу, што пра беларусау трэба казать тутэйшыя, таму што мы и сами не ведаем хто мы!
тыя хто ня ведае хто яны, могуць быць тутэйшыми. але есць и свядомыя людзи.
litwin
Почетный гродненец

Беларусь перад усім

Просмотр профиля
« Ответ #93 : 10 Февраль 2008, 23:00:55 »

Ну можа вы й не ведаеце "хто вы??", аднак 81,2% насельніцтва нашай краіны дакладна ведаюць, што яны беларусы.. Подмигивающий

Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
Paladin
FUCK GMmmm
Губернатор

Просмотр профиля
« Ответ #94 : 10 Февраль 2008, 23:02:39 »

весела тутака ў вас Улыбка
Паладзін, як звычайна, на абароне Ойчызны. Ня стаміўся шчэ? Подмигивающий
It's My Own Land, Isn't It? Подмигивающий

як крэсы усходні роднага краю? 8-)  
Чытай яшчэ раз...
Cьвядомы Гарадзенец
Гродненец
**

Просмотр профиля
« Ответ #95 : 11 Февраль 2008, 11:29:29 »

я першы раз уважліва прачытаў - напісаў і паставіў смайлік.
 Подмигивающий
Paladin
FUCK GMmmm
Губернатор

Просмотр профиля
« Ответ #96 : 15 Февраль 2008, 11:10:18 »

Ну можа вы й не ведаеце "хто вы??", аднак 81,2% насельніцтва нашай краіны дакладна ведаюць, што яны беларусы.. Подмигивающий
Папраука... 81,2% насельництва ДУМАЮЦЬ што яны беларусы (бо так прыказали думаць у 39м камунисты)... и тольки 1% з'яуляюцца беларусами.
sabi
Гродненец
**

Я люблю Гродненский форум!

Просмотр профиля
« Ответ #97 : 15 Февраль 2008, 12:56:11 »

"81,2% насельніцтва нашай краіны дакладна ведаюць, што яны беларусы.. "

А прыяжджаючы за мяжу адразу гавораць “Ну, мы – русские.” iгд
брУтальныЙ
Несмотря на то, что я гениаленъ и идеаленъ, самокритика - тоже моя сильная сторона.
Губернатор

Вотъ за что я люблю себя, такъ это за всё.

S obrutalo Просмотр профиля WWW Email
« Ответ #98 : 15 Февраль 2008, 13:06:23 »

А я космополитъ!!!!! И всё тутъ.

Я не оптимистъ и не пессимистъ. Я - горький пьяница. Мой стаканъ на половину джинъ и на половину тоникъ.
Почетный гродненец

Пачынаю, пакуль зрэдку, пісаць на беларускай мове

Просмотр профиля
« Ответ #99 : 15 Февраль 2008, 20:02:04 »

А прыяжджаючы за мяжу адразу гавораць “Ну, мы – русские.” iгд
"Кто тебе дал право" (конец цитаты) обобщать, а скорее - нагло врать?! Хотя, если есть данные переписи... Смеющийся
« Последнее редактирование: 15 Февраль 2008, 20:02:40 от www » Записан

Няхай жыве магутны, сьмелы
Наш беларускі вольны дух.
Штандар наш бел-чырвоны-белы,
Пакрый сабой народны рух.

На бой! За шчасьце і за волю
Народу слаўнага свайго!
Браты, цярпелі мы даволі,
На бой усе да аднаго!
litwin
Почетный гродненец

Беларусь перад усім

Просмотр профиля
« Ответ #100 : 15 Февраль 2008, 20:47:53 »

Папраука... 81,2% насельництва ДУМАЮЦЬ што яны беларусы  (бо так прыказали думаць у 39м камунисты)
Ага, канешне.. Бальшавікі такія загады рабілі разам з расстрэламі "нацдэмаў" - беларускай інтэлігенцыі.. Смеющийся Сталін даваў загад "так" думаць, і адначасова ўводзіў у школьную праграму расейскую мову, Хрушчоў на прыступках БДУ крычаў, што камунізм патрабуе выкарыстоўвання расейскай мовы, і адначасова думаў пра адраджэнне беларусаў.. Смеющийся І ідэі "савецкага чалавека" таксама не было...? Штосьці алагічна ваша тэза, Паладзін.. Подмигивающий  

« Последнее редактирование: 15 Февраль 2008, 20:48:57 от litwin » Записан

sabi
Гродненец
**

Просмотр профиля
« Ответ #101 : 15 Февраль 2008, 20:57:17 »

A смысл мне врать какой? За границей люди говорят о себе “беларусы” только тогда, когда их сравниваешь с русскими или сам спросишь “русский, а не беларус?”. А в остальных ситуациях получается очень интересно - на вопрос “Вы кто?” обычно отвечают “русский”, а на вопрос “откуда?” отвечают “из Беларуси”. Вот это загадка для социологов.
Два месяца тому назад ехала я в Гродно. На границе разговариваю с женщиной (уже не помню о чем) и она мне говорит “Ну у нас у русских, ну мы - русские...” Я спрашиваю “русские, а не беларусы?”. Ответ “ну да, ну беларусы, ну я так уже привыкла”.
Так что это за свядомясць такая?
litwin
Почетный гродненец

Беларусь перад усім

Просмотр профиля
« Ответ #102 : 15 Февраль 2008, 21:07:21 »

A смысл мне врать какой? За границей люди говорят о себе “беларусы” только тогда, когда их сравниваешь с русскими или сам спросишь “русский, а не беларус?”. А в остальных ситуациях получается очень интересно - на вопрос “Вы кто?” обычно отвечают “русский”, а на вопрос “откуда?” отвечают “из Беларуси”. Вот это загадка для социологов.
Два месяца тому назад ехала я в Гродно. На границе разговариваю с женщиной (уже не помню о чем) и она мне говорит “Ну у нас у русских, ну мы - русские...” Я спрашиваю “русские, а не беларусы?”. Ответ “ну да, ну беларусы, ну я так уже привыкла”.
Шчыра вам кажу - старыя стэрэатыпы.. Людзі, канешне ў пераважнасці сваёй маючыя вышэйшую адукацыю, ужо даўно такое не кажуць.. Наадварот, многія атрымліваюць пэўнае задавальненне, тлумачучы замежнікам што такое Беларусь і хто такія беларусы.. Улыбка
« Последнее редактирование: 15 Февраль 2008, 21:09:05 от litwin » Записан

lenin
Гость
« Ответ #103 : 15 Февраль 2008, 21:13:38 »

Шчыра вам кажу - старыя стэрэатыпы.. Людзі, канешне ў пераважнасці сваёй [highlight]маючыя вышэйшую адукацыю[/highlight], ужо даўно такое не кажуць.. Наадварот, многія атрымліваюць пэўнае задавальненне, тлумачучы замежнікам што такое Беларусь і хто такія беларусы.. Улыбка
ХА-ХА-ХА!
sabi
Гродненец
**

Просмотр профиля
« Ответ #104 : 15 Февраль 2008, 21:20:11 »

litwin:
Твои слова, да Богу уши! Улыбка
Потому что сейчас в Польше, слыша беларускую музыку у меня дома, знакомые спрашивает “кто, откуда, дай послушать”, а в Гродно “вам что слушать больше нечего? И это может нравится?”                                          
Paladin
FUCK GMmmm
Губернатор

Просмотр профиля
« Ответ #105 : 17 Февраль 2008, 15:12:57 »

Папраука... 81,2% насельництва ДУМАЮЦЬ што яны беларусы  (бо так прыказали думаць у 39м камунисты)
Ага, канешне.. Бальшавікі такія загады рабілі разам з расстрэламі "нацдэмаў" - беларускай інтэлігенцыі.. Смеющийся Сталін даваў загад "так" думаць, і адначасова ўводзіў у школьную праграму расейскую мову, Хрушчоў на прыступках БДУ крычаў, што камунізм патрабуе выкарыстоўвання расейскай мовы, і адначасова думаў пра адраджэнне беларусаў.. Смеющийся І ідэі "савецкага чалавека" таксама не было...? Штосьці алагічна ваша тэза, Паладзін.. Подмигивающий  

А пан выйдзе з хаты и зойдзе у склеп эээ... "Баторыя" и папросиць "сярничак и браварка"... адказам будзе уся мая алагичнасць у сутыкненни з рэчаиснасцю. Я ничога на кажу пра тое за або супраць каго нешта рабили камунисты... я кажу пра тое з чаго узяуся сучасны попилус.
« Последнее редактирование: 17 Февраль 2008, 15:23:42 от Paladin » Записан
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #106 : 17 Февраль 2008, 23:05:38 »

22 кастрычніка 1939 году ў Вільню прыехалі начупыраныя, як пеўні, лятувіскія паліцыянты, і хто ўцалеў ад арыштаў, той застаўся ў жывых. НКВД перад сваім адыходам грабіла што можна было грабіць, ды вывозіла на ўсход...

28 кастрычніка лятувіская паліцыя поўнасьцю асадзіла места. Насіла яна сінія шынялі, чырвоныя адзнакі, з чырвонымі аколышкамі шапкі, ды гутарылі выключна пажамойцку. Дзеля іх пацешнага выгляду ды незразумелай мовы віленчукі дасьціпна празвалі іх “калакутасамі” – індыкамі. На другі дзень у Вільню ўвайшла брыгада лятувіскага войска, а за ім сьпяшаліся сотні “шаўлісаў”, каб заняць цёплыя пасады.

Жамойцкія збройныя аддзелы ўвайшлі ў Вільню як чужыя ў чужы горад. У месьце тады ня было й 2 адсоткаў лятувіскага жыхарства й яно гублялася ў славянскім моры. Дзеля гэтага й іхняга войска ніхто не сустракаў, ніхто ня вітаў.

Хутка пайшлі новыя парадкі. Старых жыхароў, Палякаў і Беларусаў, выкідалі з гарадзкой управы, чыгункі, прадпрыемстваў і ўстановаў, школьніцтва, адміністрацыі. Іх месца займалі малапісьменныя наезьнікі. Хутка яны павывешвалі свае шыльды, пазьмянялі назовы вуліцаў на свой лад. Зразу ўвялі жамойцкую мову ўва ўсе ўрады і ўстановы. Цяпер Вільня сталася нямой: усюды патрэбны быў перакладчык. Людзі наракалі, клялі, бунтаваліся, што ня могуць згаварыцца ў сваім родным месьце ў сваіх самых пільных жыцьцёвых справах.

Язэп Малецкі. Пад знакам Пагоні, Таронта, 1976 год

Артыкул:
http://archive.svaboda.org/articlesprograms/belarusatlantis/2007/3/73DEB8AF-6B48-4B45-AC76-CD2C97A2B214.html
Беларускія тэрыторыі ў 20-м стагодзьдзі: згубленае

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #107 : 17 Февраль 2008, 23:07:09 »

http://archive.svaboda.org/articlesprograms/belarusatlantis/2007/3/5642F0D4-F2AA-408B-ABFB-E53DB0713925.html
Беларускія тэрыторыі ў 20-м стагодзьдзі: вернутае

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
sabi
Гродненец
**

Просмотр профиля
« Ответ #108 : 21 Февраль 2008, 13:02:05 »

http://www.litara.net/doc/marzaliuk

"Цалкам слушным (хаця з пункту гледжання класічнай “адраджэнскай” свядомасці абсалютна герэтычным) з’яўляецца назіранне аўтара наконт самаідэнтыфікацыі Адама Міцкевіча. “У іх казках і песнях ёсць усё. Пісьмовых помнікаў у іх мала, толькі “Літоўскі Статут” напісаны іх мовай, самай гарманічнай і з усіх славянскіх моў найменш змененай. Усю сваю гісторыю на зямлі яны прайшлі ў страшэннай галечы і прыгнёце” (с. 106). Колькі разоў у беларускай публіцыстыцы апошніх 15 гадоў цытавался гэтае выказванне геніяльнага паэта з Наваградчыны, але, здаецца, толькі магілёўскі гісторык заўважыў, што Міцкевіч паслядоўна аддзяляе сябе ад “іх”, г.зн. ад беларусаў! У сувязі з гэтым Марзалюк зазначае: “Беларускія “літвіны” садзейнічалі культурнаму беларускаму накапленню… але былі перакананы, што гэта гісторыя і культура не іх, а чужога народа” "
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #109 : 21 Февраль 2008, 19:04:09 »

толькі магілёўскі гісторык заўважыў
Сапраўды, толькі ён мог гэта заўважыць Смеющийся

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
Paladin
FUCK GMmmm
Губернатор

Просмотр профиля
« Ответ #110 : 14 Март 2008, 12:05:51 »

Позволю себе сделать резюме по теме: кто литвой себя признал – тот литвин, а кто предков чтит – тот белорус.
Позволю себе уточнить: если Белоруси тут всегото 15 лет отроду то каких предков чтит белорус?
litwin
Почетный гродненец

Беларусь перад усім

Просмотр профиля
« Ответ #111 : 14 Март 2008, 22:42:00 »

У чэрвені 2004 году беларусы адказвалі сацыёлягам на пытаньне “Якая дзяржава, на вашу думку, была першай у гісторыі беларускай дзяржавай?” БНР, БССР і РБ дасталося па 15-18 адсоткаў. 35% назвалі Вялікае княства Літоўскае.

Аднак не паверылі сацыёлягі лічбам сваім. Падумалі: што той люд паспаліты разумее ва ўласным паходжаньні. Можа прымярэсьцілася яму нешта ў нядобрую хвіліну. І праз два гады, у 2006-м, правялі навукоўцы новае апытаньне. Толькі на гэты раз апытвалі ня простых беларусаў, а так званую эліту – чыноўнікаў, дырэктараў заводаў, рэдактараў газэт і ўсякае іншае начальства. Вынік пераўзышоў усе чаканьні. БНР, БССР і РБ назвалі першай беларускай дзяржавай 5-8%. За ВКЛ – 80%.

Адна з цэнтральных газэт сучаснай Літвы – “Respublika” – праводзіць апытаньне пад назвай “Нашы нацыянальныя каштоўнасьці”. Надоечы рэдакцыя падвяла вынікі. Што атрымалася? У катэгорыі гістарычных асобаў перамог Мікалоюс Канстанцінас Чурлёніс – мастак, паэт і кампазытар пачатку ХХ стагодзьдзя. Прыяцель Янкі Купалы, між іншым. У катэгорыі гістарычных зьяваў – пасьляваенны рэзыстанс, партызаны, “лясныя браты”. А што ж на першым месцы? Баскетбол. І нічога, што нагадвала б пра Вялікае княства Літоўскае, сярод літоўскіх нацыянальных каштоўнасьцяў, паводле вэрсіі газэты “Respublika”, няма.
http://naviny.by/rubrics/opinion/2008/03/12/ic_articles_410_156006/

Paladin
FUCK GMmmm
Губернатор

Просмотр профиля
« Ответ #112 : 15 Март 2008, 10:00:36 »

Вось вам и парадокс. За ВКЛ 80%. Прычым элиты... а ўсе 100% разам с неэлітай жывуць у РБ?

Wiesz czego si[ch281] dowiedzia[ch322]em? Ze wy, naukowcy, mozgi narodu, malo zarabiacie. Dziwne... normalnie bardzo dziwne © E=MC2  Смеющийся
« Последнее редактирование: 15 Март 2008, 10:01:04 от Paladin » Записан
sabi
Гродненец
**

Просмотр профиля
« Ответ #113 : 15 Март 2008, 12:52:13 »

[highlight]Но вопросы задаваемые литовцам и беларусам были абсолютно разными!!![/highlight]
Никто у литовцев не спрашивал про первое литовское гос-во! А что они на вопрос о исторических личностях и конкретных событиях должны были ответь “ВКЛ”?
Если бы беларусов попросили перечислить исторические личности их народа, то уверена, что лидировали бы Колас и Купала (а не ВКЛ  Подмигивающий). А в исторических событиях лидировала бы ВОВ, а ние ВКЛ как историческое событие.
А на первом месте, где у литовцев баскетбол, у нас был бы АГЛ.
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #114 : 15 Март 2008, 20:22:28 »

у нас был бы АГЛ
Ух, мы ўсё ж вельмі радыя за вас - як усё ж палякам падабаецца маскалькі ўзурпатар, на'т шавіністычна-русафобскім дэмагогам! Смеющийся

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
sabi
Гродненец
**

Просмотр профиля
« Ответ #115 : 15 Март 2008, 20:47:46 »

"як усё ж палякам падабаецца маскалькі ўзурпатар"

И поэтому поляки платят миллионы из бюджета, чтобы поддерживать все беларускамоуныя и бела-чырвона-белыя акцыi.

"на'т шавіністычна-русафобскім дэмагогам"
это ты о себе?
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #116 : 15 Март 2008, 20:59:29 »

И поэтому поляки платят миллионы из бюджета, чтобы поддерживать все беларускамоуныя и бела-чырвона-белыя акцыi.
Гэты ты пра карту паляка, як акт салідарнасці і паразумення з беларускім народам... ці твае паведамленні, прасякнутыя нянавісцю да ўсяго этнічна тутэйшага? Не бачу тых мільёнаў, дзе яны? У руках маскальскіх намеснікаў і прадаўцоў беларускага народа ў імя ўласнай дупы? - Дайце мне хаця б некалькі сот тысяч і праз месяц вы ўсё пабачыце па тэлебачанню. Мільёны  Смеющийся усё не смяшы тут нікога - а то гэтае спантанае паранаідальнае трызненне становіцца вельмі падобным да таго татальнага каламбурнага бязладдзя ў паведамленнях, якія выдаваў нехта Вальдэмар з горада на Неве: бачу, што ўсяго-нічога засталося да таго, каб абвінаваціць мяне ў супрацоўніцтве з якімі-небудзь спецслужбамі...

это ты о себе?
*выразана цэнзурай* Подмигивающий

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #117 : 15 Март 2008, 21:00:25 »

бачу, што ўсяго-нічога засталося да таго, каб абвінаваціць мяне ў супрацоўніцтве з якімі-небудзь спецслужбамі...
Ой, я зусім забыўся аб тым, што ў нас з вамі гэта ўжо даўно пройдзены этап узаемаадносін  Смеющийся

Народу слаўнага свайго!
На бой усе да аднаго!
sabi
Гродненец
**

Просмотр профиля
« Ответ #118 : 15 Март 2008, 21:47:26 »

1.)http://www.zbsb.org/n2/1404.shtml
Сёлета на вучобу па праграме Каліноўскага прынялі 63 студэнты
На вучобу па праграме Каліноўскага ў Польшчы сёлета прыняты 63 беларусы, якія пацярпелі за свае палітычныя перакананні. Пра гэта паведаміла старшыня камітэта абароны рэпрэсаваных “Салідарнасць” Іна Кулей.
Паводле яе слоў, кандыдатуры яшчэ пяці-сямі чалавек разглядаюцца польскім бюро праграмы. Сярод залічаных на праграму – 44 студэнты, якія былі выключаны з беларускіх ВНУ па палітычных матывах, і 19 абітурыентаў, якія так ці інакш пацярпелі за свае палітычныя перакананні, – актывісты БНФ, былыя навучэнцы зачыненага ўладамі гуманітарнага ліцэя імя Якуба Коласа, члены сямей рэпрэсаваных.
З 3 верасня для ўсіх адабраных беларусаў будуць арганізаваныя месячныя курсы польскай мовы і культуры, а 1 кастрычніка – пачнецца навучанне ў ВНУ Польшчы. У межах праграмы беларускім студэнтам будуць выдзеленыя польскія куратары і прадстаўлена магчымасць бясплатна вывучаць польскую мову на працягу года.
Паводле слоў І. Кулей, выбар канкрэтнай навучальнай установы ў Польшчы адбудзецца ў ходзе гутарак з будучымі студэнтамі ў польскім бюро праграмы Каліноўскага. “Студэнты яшчэ не ведаюць магчымасцей, што прадстаўляюць розныя ВНУ Польшчы”, – сказала І. Кулей, зазначыўшы, што выбар спецыяльнасцей неабмежаваны.
Праграма Каліноўскага была заснавана 30 сакавіка 2006 г. у Варшаўскім універсітэце прэм’ер-міністрам Польшчы і рэктарамі вышэйшых навучальных устаноў гэтай краіны. Першы набор у польскія ВНУ адбыўся ў ліпені 2006 г.: на вучобу прынялі больш за 200 чалавек.
Паводле БелаПАН і “Нашай Нівы” (www.nn.by)

2.) 26 млн злотых прызначыць Польшча на падтрымку Беларусі
27.02.2008
Міністэрства замежных справаў прадставіла пляны польскай замежнай дапамогі. Міністар Радаслаў Сікорскі хоча, каб дадзеная дапамога стала важным элемэнтам вобразу Польшчы ў сьвеце, а таксама паказвала, што краіна пасьпяхова прайшла этап эканамічных пераўтварэньняў і цяпер можа дапамагаць іншым.
Міністар прыгадаў, што да нядаўняга часу Польшча сама карысталася падтрымкай заходніх дзяржаваў, а цяпер намерваецца актыўна дапамагаць іншым краінам, дзе толькі пачынаюцца працэсы пераўтварэньняў.
Найбольш сродкаў у праектах міністэрства будзе скіравана на Беларусь і Ўкраіну. Сярод іншых важных партнэраў міністар Сікорскі назваў Грузію, Малдову, Палестынскую Аўтаномію ды Танзанію.
Міністэрства адвяло таксама сродкі на выпадак стыхійных бедзтваў у сьвеце й магчымую гуманітарную дапамогу пацярпелым рэгіёнам.
У плянах дапамогі МЗС, між іншым, стыпэндыі на навучаньне ў польскіх ВНУ, падтрымка няўрадавых арганізацыяў і праектаў каталіцкіх місіяў. Новай формай дзяржаўнай дапамогі будзе суўдзел у міжнародных валянтэрскіх праектах і пастаянныя кансультацыі кіраўніка МЗС з прадстаўнікамі арганізацый палякаў у замежжы.

Капялюш
Почетный гродненец

Просмотр профиля Email
« Ответ #119 : 15 Март 2008, 21:58:01 »

1.)http://www.zbsb.org/n2/1404.shtml
Сёлета на вучобу па праграме Каліноўскага прынялі 63 студэнты
На вучобу па праграме Каліноўскага ў Польшчы сёлета прыняты 63 беларусы, якія пацярпелі за свае палітычныя перакананні. Пра гэта паведаміла старшыня камітэта абароны рэпрэсаваных “Салідарнасць” Іна Кулей.
Паводле яе слоў, кандыдатуры яшчэ пяці-сямі чалавек разглядаюцца польскім бюро праграмы. Сярод залічаных на праграму – 44 студэнты, якія былі выключаны з беларускіх ВНУ па палітычных матывах, і 19 абітурыентаў, якія так ці інакш пацярпелі за свае палітычныя перакананні, – актывісты БНФ, былыя навучэнцы зачыненага ўладамі гуманітарнага ліцэя імя Якуба Коласа, члены сямей рэпрэсаваных.
З 3 верасня для ўсіх адабраных беларусаў будуць арганізаваныя месячныя курсы польскай мовы і культуры, а 1 кастрычніка – пачнецца навучанне ў ВНУ Польшчы. У межах праграмы беларускім студэнтам будуць выдзеленыя польскія куратары і прадстаўлена магчымасць бясплатна вывучаць польскую мову на працягу года.
Паводле слоў І. Кулей, выбар канкрэтнай навучальнай установы ў Польшчы адбудзецца ў ходзе гутарак з будучымі студэнтамі ў польскім бюро праграмы Каліноўскага. “Студэнты яшчэ не ведаюць магчымасцей, што прадстаўляюць розныя ВНУ Польшчы”, – сказала І. Кулей, зазначыўшы, што выбар спецыяльнасцей неабмежаваны.
Праграма Каліноўскага была заснавана 30 сакавіка 2006 г. у Варшаўскім універсітэце прэм’ер-міністрам Польшчы і рэктарамі вышэйшых навучальных устаноў гэтай краіны. Першы набор у польскія ВНУ адбыўся ў ліпені 2006 г.: на вучобу прынялі больш за 200 чалавек.
Паводле БелаПАН і “Нашай Нівы” (www.nn.by)

О, да. праграма Каліноўскага, гэта, безумоўна, вельмі крута. Толькі вось чамусьці ў беларусаў, якія навучаюцца ў Польшчы у абыход гэтае праграмы ўжо склаўся стэрыятып "калінавец=быдлячок". Цікава, чаму так?  Смеющийся
Страниц  : 1 2 3 5 6 ... 87 Далее»   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий

Войдите через социальную сеть

Имя пользователя:
Пароль:
Продолжительность сессии (в минутах):
Запомнить:
Забыли пароль?

Контакт