Я.Купала, Я.Колас, У.Дубоўка
Купала, Багушэвіч, Колас, Луцкевіч – яны, вядома, не са шляхты, яны з Марса, спадары, з Юпітэра! Але калі, як ты казала - усё ліцьвінская шляхта = палякі, яны збеларусаваныя палякі - то чаму не прымаеце за сваех Дзяржынскага і, прыкладам, Жылуновіча, га?

дый судьбы Касцюшка
Дарэчы... КАСЦЮШКА! Чуў пра так званы так званы «Паланецкі універсал», які надзяляў сялян асабістай воляй пры ўмове, што яны разлічацца з панамі і дзяржавай, прызнаваў за імі права на зямлю, якую яны апрацоўвалі, абмяжоўваў паншчыну - як вынік змушанага лавіравання Касцюшкі паміж правымі рэфарматарамі і левымі рэвалюцыянерам (агулам ажыццявіць свае ідэі яму не ўдалося - не хацеў расколу руху і, хоць канфліктаваў, разумеў, якую ролю ў паўстанне гуляе добра ўзброенная шляхта)? Гэта ж раннія стадыі сацыялізму, спадары, ўвасабленне якіх мы бачылі ў ХХ ст!

Нямцэвіч, паплечнік Касцюшкі, зацямляў: "Шляхта, якая прывыкла без перашкод карыстацца маёмасцю сваіх сялян, супраціўлялася выкананню загада Начальніка – Касцюшкі высылаць пятага селяніна з касой у армію. Нават сельскі народ, які так доўга быў у няволі, па большай частцы не прадбачыў лепшай долі не ведаючы яе, быў абыякавым. Дарэмна Касцюшка сваім Універсалам з-пад Паланца ад 7 мая 1794 г. аб'явіў сельскі народ свабодным, аб'яўляў яму свабоду. Універсалы гэтыя або не дайшлі, або ім не верылі". Колькі раз мне яшчэ паўтараць пра канфлікт Касцюшкі з польскай шляхтай ("шляхта ўмела толькі тыраніць сялян"), якая пярэчыла мэтам "буржуазнай рэвалюцыі" ("Ваяваць толькі за шляхту не буду. Жадаю свабоды для ўсяго народа і толькі для яго гатовы ахвяравацца жыццём") на гэтай падставе, каб ты забіў зяпу?