Я не шукаю за што ўхапіцца, просто хочу чтобы вы держались одной версии истории и тогда есть какая-то возможность дискуссии.
Вам яшчэ раз напісаць, што гэта за версія...??
Таким образом БНР забирает землю (также как и потом СССР/БССР) у всех, кого вы называете беларуской интеллигенцией и занимается грабежом сжоих же беларусов, лишая себя элиты.
Размяжуйце калі ласка паняцці "інтэлігенцыя" і "эліта"...

Інтэлігенцыя можа быць
складанай часткай эліты, эліта - паняцце даволі агульнае.. Дый навошта ўвогуле інтэлігенцыі зямля..?? Навошта зямля Пічэце..?? У грамаце ж дакладна падкрэслена - "Зямля перадаецца бяз выкупу тым, што самі на ёй працуюць." Дарэчы наконт гэтай пастановы - яна з'яўлялася вельмі цікавай.. Спачатку зямля нацыяналізавалася дзяржавай, а потым дзяржава перадавала зямлю сельскаму насельніцтву, з'яўляліся законы аб арэндзе ці наогул аб прыватнай уласнасці й рэгуляванні аграрных адносін і г.д. Такім чынам на вёсцы з'яўляўся слой так званых "фермераў" і сельская гаспадарка пачынала йсці па трывалых рынкавых рэйках... Што тут дрэннага..??
Если бы БНР с таким уставом продержалась дольше, то эти люди убегали бы оттуда точно так же, как и убегали при советах (вы можете их считать беларусами, но они то считали себя поляками).
Ну толькі не трэба мне казаць, што Луцкевіч, Варонка, Смоліч і іншыя лічылі сябе палякамі...
Знаю потомков Радзивиллов и Мирских, знаю множество изгнанных из Беларуси (по твоей версии спаланизаваных беларусов), родители которых до смерти не могли без слез вспоминать того, как их выгоняли с ИХ земли и как все разворовывали (не пишу о людях приехавших на Крэсы из Центральной Польши, а о тех, кого ты называешь спаланизаваными беларусами).
Розныя людзі бываюць.. І тыя Радзівілы, што жылі ў ХХ ст. (мо акрамя толькі адной Магдалены Радзівіл) далёка не такія, якімі былі іх продкі ў 16-17 стст. Гвалт у мінулым (як называе гэта Цвікевіч) зрабіў сваю справу..

І Радзівілаў 20 ст. ужо не цікавяць ідэалы незалежнасці ВКЛ, іх цікавяць грошы, зямля, іх феадальныя латыфундыі.. Вы ўяўляеце, што было б, калі гэтыя латыфундыі праіснавалі б да гэтага часу..?? На якім узроўні знаходзілася б Беларусь..?? А вы яшчэ прапануеце іх вярнуць..

«Калі немцы пачнуць патрабаваць правы ўласнасці на хату, дзе жыў у 1939-1944 гг варшаўскі генерал-губернатар..» им естественно никто этого не отдаст, но если этот генерал-губернатор сам этот дом законно построил, то имеет полное право его сегодня получить обратно. Примером являются старые дома в центре Лодзи, которые сегодня массово забирают потомки евреев убежавших из Польши. И я считаю, что эти люди имеют полное право получить то, что было украдено их дедам.
Хех.. у Польшчы ёсць такія законы..?? Між іншым, а што робяць з тымі людзьмі, якія жывуць у гэтых будынках..??
Просто получается такая ерунда, что свядомыя беларусы говорят о беларуской шляхте, о спадчыне Беларуси (дворцах и всем, что в них находилось), а потомки этих людей широко раcкрывают глаза, когда им скажешь, что кто-то их считает беларусами, да и еще считает народ, который в их глазах разокрал все, что у них было.
Вынікі паланізацыі, што тут дадаш.. Гвалт у мінулым..

Те, кто сознательно называл себя беларусом действительно в своем большинстве были связаны с коммунистической идеалогией, за что я их даже не обвиняю, они еще не знали во что эта утопия превратится.
Пайшла дэмагогія... БСРГ, БХД, БПСР, БСДП, ТБШ, ТБА - арганізацыі безумоўна некамуністычныя..

Но нет никаких оснований утверждать, что движение людей осознанно называвших себя беларусами было массовым.
Шаноўная, за 2 гады свайго існавання БСРГ набрала каля 120 тысяч сваіх паслядоўнікаў.. ТБШ у 1929 складала каля 40 тысяч чалавек. А лічбы гэтыя для тых часоў даволі значныя..