Вы же правильно понимайте... Мы обсуждаем не документ (патерик), а его современную трактовку: где был Городен (или Городно), действительно указанный в документе как приходской центр или еще что-либо - в Городной или в Гродно. И для этого должны использовать все доступные инструменты, в том числе оперировать сведениями археологии и экономическими понятиями применительно к той эпохе.
Вось наконт археалогіі згодны... але не разумею як адносіць нейкія эканамічныя (а дакладней геапалітычныя) паняцці да царкоўнага дакумента...?? Ладна, праехалі... Дарэчы, калі тут і глядзець з пункту гледжання эканомікі/геапалітыкі, то ў Гарадной было не менш выгаднае становішча, чым у Гародні... напрыклад палажэнне буфера паміж Туравам і Пінскам, а буфер, як вядома, з-за свайго палажэння мае спрыяльныя ўмовы для ўнутранага развіцця
Насчет Берестья и Витебска - тут уже никуда не денешься, а расширять этот клуб тысячелетних городов особо никто не стремится, это можно было спорить с любыми, только не с гродненцами, которые на своем примере видят, что это глухая стена. Например, Вы сам себе противоречите: здесь же с гродненцем в моем лице и в лице меня поддержавших и спорите с датировкой упоминания Гродно на Немане в 1005 году в патерике.
Наконт першай часткі, шчыра кажучы, не зразумеў... пры чым тут "клуб тысячелетних городов" і хто яго не хоча пашыраць - не ведаю.. А сам сабе я не супярэчу: я такі ж самы гарадзенец як і ўсе тут, і, упэўнены, не менш патрыёт свайго горада, чым вы... Але ўсё ж такі ў справе першай узгадкі нашага горада ў крыніцах мне хочацца, каб пераважаў розум над пачуццямі, а не наадварот... Я не хачу адразу кідацца на недаказана-супярэчлівы факт і абараняць тое, доказы чаго хісткія, як картачны домік.. Я не адмаўляю, што ў гэтым дакуменце можа ўзгадвацца наш горад, але і не магу канчаткова даказваць (як гэта робіце вы), што Городен - гэта сучасная Гародня... Пытанне гэтае патрабуе глыбокага вывучэння і далёка ад канчатковай кропкі...
Таких деревень, как Городная, имевших когда-то магдебургское право, даже в Гродненском районе достаточно, и это еще ничего не доказывает. Они не были значимыми центрами в 11 веке. Центры как раз и указаны в патерике, и я считаю, что там указан Гродно на Немане, а не Городная, что еще 100 лет назад применительно к летописным сведениям 12-го века доказал Орловский, а ныне, к сожалению, вновь приходится доказывать.
Ну да, "достаточно"... адныя Прывалкі толькі па-мойму, і ўсё... Сапраўды ў дакуменце ўзгадваюцца цэнтры, але некаторыя з іх, як Гарадная, сёння таксама вёскі... напрыклад Смедян - вёска Снядзін у Петрыкаўскім раёне, ці вёска Нобель (Небле) на Ўкраіне... Так што Арлоўскі нічога яшчэ не даказаў... Пытанне застаецца адкрытым
Добавлено: 10 Февраль 2013, 23:12:24
И мы до сих пор спорим о возрасте городов. Почему не воспользоваться ими и поставить хотя бы точку в этом споре.
Спрэчка тут ідзе аб першым узгадванні горада ў пісьмовай крыніцы... Я думаю, усім зразумела, што любы горад старэйшы сваёй першай узгадкі, у тым ліку і наш...