yri_2
|
Ты б хоть какие цифры разузнал. Например количество ломящихся в ту и обратную сторону. Ответ на твой вопрос станет очевиден, когда вдруг окажется что вторых было больше.
Ты хочешь сказать, что когда пришли советы, поляки начали ломиться из Польши сюда за лучшей жизнью?  Ну, развеселил. А, на счет цифирь, хочу сказать, что из шестерых моих прадедов и прабабок(родных братьев и сестер) здесь остася только один и то только потому, что затянул оформление доков, а потом процесс эмиграции зарубили бальшавики, что также говорит о массовых переселениях. P.S. я не являюсь польским националистом, люблю белорусов и саму страну, где родился, просто не переношу пургу, что гонят на местных поляков, и самих пургенов также.
|
|
|
|
.
|
|
|
ulad
|
Заселение белорусами-католиками и украинцами-католиками Пруссиии не есть доказательство того, что эти люди поляки. На тот момент многие православные, будь у них выбор, переселились бы тоже.
|
|
|
|
|
|
|
yri_2
|
интересно, а польские фамилии белорусам тоже давали при окатоличивании или при переселении на запад? например: Козел-Козловский, Баран-Барановский и т. д.
|
|
|
|
.
|
|
|
sol
|
Ты б хоть какие цифры разузнал. Например количество ломящихся в ту и обратную сторону. Ответ на твой вопрос станет очевиден, когда вдруг окажется что вторых было больше.
Ты хочешь сказать, что когда пришли советы, поляки начали ломиться из Польши сюда за лучшей жизнью?  Ну, развеселил. Ничего смешного. На период с 1921 по 1936 годы только в БССР из-за границы перешло 58 тысяч человек. Преимущественно из Польши, понятное дело. Итого - примерно по 10 - 11 перебежчиков в день. Об этом говорилось на совещании руководящего состава НКВД главой НКВД БССР Берманом и комментировалось Ежовым. (ЦА ФСБ. Следственное дело № Н-15302. Т. 13. Л. 142 - 144.) И еще один интересный момент: когда в 1931 г. из Польши крестьяне массами побежали в СССР, Политбюро приняло специальное решение "О перебежчиках", в котором предприсывалось не устраивать по этому поводу пропагандистскую кампанию в СМИ. Принимать массы перебежчиков из сопредельных стран советское руководство очень не хотело. Я свои цифры привел, и обрати внимание это не какие-то там субъективные данные твоей семьи, а неопровержимые архивные данные.
|
|
|
|
Вместе мы сильнее!
|
|
|
|
yri_2
|
sol, я говорил про период начиная с 1939-го. а из твоего поста лишь ясно, что из зап. Белоруссии люди тикали в СССР от польского гнета. и с чего ты взял, что это были поляки?
|
|
|
|
.
|
|
|
ulad
|
интересно, а польские фамилии белорусам тоже давали при окатоличивании или при переселении на запад? например: Козел-Козловский, Баран-Барановский и т. д.
У переселенцев на Прусские земли в основном белорусские фамилии. Что касается конкретных фамилий то Баран - это крестьянская, а Барановский - шляхетская фамилии. Только и всего. Козёл мог стать Козловским при получении шляхетства. А это было задолго до событий о которых мы беседуем.
|
|
|
|
|
|
|
sol
|
Ты не поверишь, но сейчас перебежчика из польши тоже наверняка арестуют.
|
|
|
|
Вместе мы сильнее!
|
|
|
yri_2
|
хотел бы я посмотреть на того придурка, что прибежит сюда из Польши. измеряй температуру, sol.
|
|
|
|
.
|
|
|
kaktus
|
Ты не поверишь, но сейчас перебежчика из польши тоже наверняка арестуют. Ты не поверишь, но сейчас из Польши можно официально приехать.
|
|
|
|
|
|
|
Админ
|
хорош оффтопить! 
|
|
|
|
Viva la DRF!
|
|
|
Paladin
|
Ты хочешь сказать, что когда пришли советы, поляки начали ломиться из Польши сюда за лучшей жизнью?  Ну, развеселил. Ничего смешного. На период с 1921 по 1936 годы только в БССР из-за границы перешло 58 тысяч человек. Преимущественно из Польши, понятное дело. Итого - примерно по 10 - 11 перебежчиков в день. Об этом говорилось на совещании руководящего состава НКВД главой НКВД БССР Берманом и комментировалось Ежовым. (ЦА ФСБ. Следственное дело № Н-15302. Т. 13. Л. 142 - 144.) И еще один интересный момент: когда в 1931 г. из Польши крестьяне массами побежали в СССР, Политбюро приняло специальное решение "О перебежчиках", в котором предприсывалось не устраивать по этому поводу пропагандистскую кампанию в СМИ. Принимать массы перебежчиков из сопредельных стран советское руководство очень не хотело. Я свои цифры привел, и обрати внимание это не какие-то там субъективные данные твоей семьи, а неопровержимые архивные данные. Хехехе... зато если почитать например автобиографическое произведение Быкова который каааакраз жил в БССР недаеко от окупированной западной Беларуси... то станет понятно... что все ваши "архивные" данные полная туфта... мало того... где там у вас в данных есть о красном терроре продразвертске и коллективизации в БССР? странно... мож всего этого небыло? а если было? тогда от чего и к чему бежали люди в благополучную и працвитаючую БССР? Вы Sol видимо совсем не местный и поэтому не в курсах что тут к чему. Да еще и ко всему хорошему свято верит в советскую пропаганду... которая всегда и всем врала ну и как видно не меняет своего направления. Добавлено: 05 Март 2009, 12:00:00
А вот вам цифры по репатриациям. http://pl.wikipedia.org/wiki/Pierwsza_repatriacja_1944-1946#Z_Bia.C5.82orusihttp://pl.wikipedia.org/wiki/Druga_repatriacja_1955-1959за две гдето около 2млн человек. Причем именно в РБ дело было наиболе сильно ограниченным. Цеплялись ко всему. получилось что желающих выехать было в два раза больше чем уехавших. Если бы это было свободным и добровольным делом... тут ваще никого не осталось бы ну или почти никого.
|
|
« Последнее редактирование: 05 Март 2009, 12:01:04 от Paladin »
|
|
|
|
|
stas1979
Молодой Гродненец
|
ишаком нюханый автор темы не приведи господь тебе обнародоваться. а тем более попасть МНЕ под руку
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Я гляджу, малайчына аўтар! Толькі варта замяніць "Основная отговорка это то, что на русскую мессу никто не ходит....." на "Основная отговорка это то, что на беларускую мессу ходзяць мала..... ". А ну і канечне, перайменаваць тэму на "Польскі шавінізм". В западной Беларуси в католической среде везде и во всем присутсвует польский национализм, поэтому среди православных и других людей никто не говорит "католическое рождество" или "католическая пасха", но говорят "польская". И они правы! Вселенская истина Католической Церкви не проявляет себя во всей полноте в Польше и западной Беларуси, которую народ поляхов считает своими "кресами всходними"..... Лично мне противно и непонятно почему я должне будучи католиком выбирать или польский язык мессы или белапольский язык.... т.к. то, что в наших кастёлах называется беларусским языком является скорее белапольским, а не беларусским, т.к. к литературному языку он имеет слабое отношение, это скорее диалект беларусского.... И вообще, в любой нормальной стране если подавляющее большинство населения говорит на каком-то одном языке, то и служба в храмах ведеться тоже на этом языке..... Только не у нас.... Вековая ненависть поляков к русским распространяется на русский язык.... Основная отговорка это то, что на русскую мессу никто не ходит..... Более тупой отговорки невозможно придумать.... Сначала веками внедряли в сознание народа что поляк это католик, а католик это поляк, а потом удивляются почему "кость" которую паны бросили "холопам" со своего "панского" стола никто не хочет брать и облизывать.... Господа, Беларусь вся есть миссионерский край, здесь и атеисты-совки, и православные братья и иные христиане есть, Вы со своей проповедью польскости выглядити не как миссионеры Христа, а как последние нацисты! Мало того, что поляки загадили своим национализмом идею распространения католичества на Восток Европы, так они еще из себя овечек невинных строят.... вот мол коммунисты совсем недавно нас заставляли учить силой русский язык, закрывали и даже уничтожали костелы, а мы им теперь отомстим... Будем свою польскость без мыла во все щели беларусской души сунуть.... Школы открывать, беларусский язык полонизмами засорять и вообще продвигать Речь посполиту от можа до можа......
stas1979, у цябе праблемы?
|
|
|
|
|
|
|
VLADMIH
|
"...Школы открывать, беларусский язык полонизмами засорять и вообще продвигать Речь посполиту от можа до можа...."
Хорошо,оно Вам не нравится, и может правильно. Но что Вы (вы) сделали для продвижения белорусскости в массы, в жизнь ?
|
|
|
|
|
|
|
Petja Рыгоравич ГбаГбо
|
ишаком нюханый автор темы не приведи господь тебе обнародоваться. а тем более попасть МНЕ под руку где, когда, во сколько?
|
|
|
|
2 Мировоя война не имеет точного начала. По европейскому она началась 1 сентября 1939г, по американскому - 1941, китайскому 1936 г. )))
|
|
|
Head
Гость
|
Сьмерць па ўласным жаданьніБеларусы Падляшша паміраюць як этнічная супольнасьць. Страшнымі тэмпамі.
29.11.2012 19:19 Перапіс насельніцтва ў Польшчы ў 2002 годзе, які ўпершыню пасьля Другой сусьветнай вайны фіксаваў нацыянальнасьць і хатнюю мову жыхароў краіны, устанавіў, што ў Падляскім ваяводзтве жылі 46,4 тысячы беларусаў (ва ўсёй Польшчы – 47,6 тысячы). Нядаўна абнародаваныя рэгіянальныя вынікі перапісу 2011 году ў Польшчы паказваюць, што ў Падляскім ваяводзтве беларусамі запісаліся 38,3 тысячы чалавек (ва ўсёй Польшчы – 46 тысяч). Значыць, за дзевяць гадоў колькасьць беларусаў на Падляшшы паменшала на 17,4%! Інакш як дэмаграфічнай катастрофай гэта не назавеш. Чаму так сталася? Пытаньне стаіць асабліва востра яшчэ і таму, што ўсе іншыя нацыянальныя меншасьці ў Польшчы, акрамя нямецкай, за гэтыя дзевяць гадоў паміж двума апошнімі перапісамі значна вырасьлі. Напрыклад, шлянзакі (сілезцы), якіх польская дзяржава не прызнае нацыянальнай меншасьцю, павялічылі сваю колькасьць з 173 тысяч да 809 тысяч (рост амаль у пяць разоў); кашубы з 5 тысяч да 228 тысяч (рост у 45 разоў!); украінцы з 31 тысячы да 48 тысяч (рост больш чым на палову); лэмкі з 6 тысяч да 10 тысяч (больш, чым у паўтара раза). Чаму прападаюць падляскія беларусы? На мой погляд, тэарэтычна магчымыя два варыянты адказу на гэтае пытаньне. Першы варыянт: Падляшша – даволі бедны рэгіён у параўнаньні з астатняй Польшчай, а таму беларусы за згаданыя дзевяць гадоў масава пераехалі ў цэнтральную Польшчу, дзе ўсё ж запісаліся наогул беларусамі. У маштабе ўсёй краіны беларусаў паменшала ўсяго на 3,5%. Гэты варыянт мне асабіста падаецца малаверагодным. Такога адтоку беларусаў з Падляшша ніхто паміж перапісамі не назіраў. І мала праўдападобна, што падляскія беларусы, пераехаўшы ў суцэльна польскае асяродзьдзе, захацелі б афіцыйна запісацца беларусамі. Другі варыянт: беларусы засталіся на Падляшшы, але пачалі масава лічыць сябе палякамі. А ў маштабе ўсёй краіны зьнікненьне падляскіх беларусаў-аўтахтонаў прыкрылася наплывам эмігрантаў з Рэспублікі Беларусь. Падляскіх беларусаў паміж 2002 і 2011 гадамі паменшала на 8 тысяч – я лічу вельмі верагодным, што за гэты самы пэрыяд у Польшчы зьявілася больш-менш такая ж колькасьць эмігрантаў з Рэспублікі Беларусь, якіх і вылавіў перапіс 2011 году. Значыць, застаецца адказ на пытаньне, чаму прападаюць падляскія беларусы. Я на гэтае пытаньне даў самому сабе адказ ужо ў пачатку 2004 году, калі пабачыў вынікі перапісу 2002 году ў расьпісцы на паасобныя гміны Падляскага ваяводзтва. Гэтыя вынікі сьведчылі, сярод іншага, аб тым, што на кожных 10 беларусаў Падляшша 7 гавораць дома на падляскай гаворцы (мясцовым варыянце палескай), 2 на беларускай гаворцы і 1 на польскай мове. Ня трэба быць вялікім мудрацом, каб зразумець, што гэтая сытуацыя насамрэч азначае для далейшага лёсу беларускай меншасьці на Падляшшы. Беларуская літаратурная мова, на якой працуюць журналісты ў беларускіх СМІ на Падляшшы, пераважнай большасьцю падляскіх беларусаў ужо не ўспрымаецца як нешта сваё. Нацыянальная ідэнтыфікацыя беларусаў празь беларускую літаратурную мову на Падляшшы ўжо не працуе. Нягледзячы на тое, што ўсё яшчэ больш за 3 тысячы школьнікаў вывучаюць беларускую мову на Падляшшы як прадмет. Пачынаючы з 2005 году я стараўся на ўсіх даступных мне мэдыйных пляцоўках растлумачыць гэтую новую сытуацыю сваім колішнім калегам-журналістам і таварышам у змаганьні за захаваньне беларускай нацыянальнай ідэнтычнасьці ў Польшчы. Маўляў, каб не памерці, трэба нам выкарыстаць у гэтым змаганьні падляскую мову ў беларускіх друкаваных і электронных СМІ на Падляшшы, каб празь яе пастарацца палегчыць нашым землякам этнічную ідэнтыфікацыю і адсунуць нашу этнічную сьмерць. Дзеля гэтай якраз мэты ў 2008 годзе разам з маім братам Аляксандрам мы заснавалі сайт Svoja.org, на якім давялі да лягічнага завяршэньня ўсе ранейшыя спробы нармалізацыі правапісу падляскай мовы на аснове лацінкі і паказалі – як мне падаецца, даволі пераканаўча – што падляская мова ў змозе пераняць абслугоўваньне беларускай меншасьці ў Польшчы ў любой дзялянцы нацменшаснага жыцьця ня горш за літаратурную беларускую. Гэтыя нашы заклікі, каб пачаць пісаць і гаварыць па-падляску, былі фактычна поўнасьцю праігнараваныя калегамі, якія працуюць у «Ніве», «Часопісе», на Радыё Рацыя ды ў беларускамоўных праграмах польскага дзяржаўнага радыё і тэлевізіі. Безумоўна, кожны адказвае сам за сябе і робіць тое, што ён лічыць слушным. Аднак час ад часу ўсё ж прыходзіць жорсткая праверка слушнасьці або няслушнасьці зробленага намі. Адна з такіх бязьлітасных праверак – вынікі перапісу 2011 году ў адносінах да беларусаў Падляшша. Я, зразумела, не пераацэньваю ролі падляскай мовы ў «нацыяналізацыі» беларусаў Падляшша. Але пакуль што ніхто мне не даказаў, што я ня маю рацыі ў тым, што публічнае выкарыстаньне гэтай мовы можа выдатна дапамагчы патэнцыяльным беларусам Падляшша ў сваёй этнічнай ідэнтыфікацыі. Польскім перапісчыкам у 2011 годзе не ўдалося ідэнтыфікаваць нацыянальнасьць для амаль 47 тысяч жыхароў Падляшша. Хто гэтыя людзі – палякі ці немцы? Зразумела, не. Пераважная большасьць зь іх гэта патэнцыяльныя беларусы, у якіх родная мова – не беларуская, а падляская. Уяўляеце сабе, што было б, калі б ім паказаць і даказаць, што падляская мова – гэта нармальная мова беларусаў у Польшчы, якая заслугоўвае на месца ў СМІ, як і беларуская літаратурная? Ці не лягчэй ім было б назваць сябе беларусамі? Пытаньне, канечне, рытарычнае. Чаму так ня робіцца? Чаму беларусы Падляшша паміраюць, так бы мовіць, па ўласным жаданьні? Гэта зусім не рытарычнае пытаньне. Адказу на яго я чакаю і не магу дачакацца ўжо больш за восем гадоў. http://www.svaboda.org/content/article/24785109.html
|
|
|
|
|
|
|
Сабачка
|
Гэта зусім не рытарычнае пытаньне. Адказу на яго я чакаю і не магу дачакацца ўжо больш за восем гадоў. Наш камэнтар. Адказ на версе. Польшча ў Еўрасаюзе, Еўрасаюз - спроба Нямеччыны стварыць супердзяржаву, маўляў вот (с). Немцы душаць, двума словамі.
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Што ты тут натрызніў? Пры чым тут Нямеччына? 
|
|
|
|
|
|
|
Сабачка
|
пры тым, што еурасаюз не еуропа (с)
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Гляджу, любіш мае цытаткі збіраць. Глядзі, калі зборнік выдаш, то не забудзь грашыма падяліцца. 
|
|
|
|
|
|
|
Сабачка
|
г. вik разам з псэудамi у змове з маскалямi.
|
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Тыповы падыход польскіх шавіністаў: беларусы= быдла. Што ў вышэйпрацытаваных словах і чытаецца.
|
|
|
|
|
|
|
kaktusik
|
Тыповы падыход польскіх шавіністаў А поляки тут каким боком?
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Тыповы падыход польскіх шавіністаў А поляки тут каким боком? Донского Ольгерд абижал? Вот... пущай теперь деньги на храм дают. 
|
|
|
|
|
|
|
Чугунный Дрын
|
Хед, ты точно не здоров. Объясни нам, где в этой статье про польский шовинизм? А то я вот подумал, что там про очередной дибилизм властей.
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Не здаровы ты. Я пра артыкул Тыповы падыход польскіх шавіністаў А поляки тут каким боком? Га-га-га.  Спачатку думаў, што ты так, увогуле, маўляў, "палякі не шавіністы", а Чугунны дрын дурань, ты яго не слухай.  Сапраўды, што датычыцца дадзенай навіны- палякі там не пры чым. Але "пры чым" у тым, што Чугунный Дрын- паляк (а мо і не- па крайняй меры сябе так пазіцыянуе) і маўляў, вось вы кажаце, што палякі ёсць шавінізм, але, маўляў, паглядзіце на сабе "Вот, за то тут никакого шовинизма с национализмом. Стандартный беларуский подход."- калі прама выказацца, вось, паглядзіце, якія беларусы дурні. Ці быдла. Дык вось, спадары палякі- гэта адносіцца да беларусаў дакладна так жа, як рэквізіцыя прадуктаў харчавання ды інш. у польскага насельніцтва нацыстамі падчас 2-ой сусьветнай. Вось, як аказваецца- палякі падтрымлівалі Гітлера! Донского Ольгерд абижал? Вот... пущай теперь деньги на храм дают. А пры чым тут палякі?  Хед, ты точно не здоров. Объясни нам, где в этой статье про польский шовинизм? А то я вот подумал, что там про очередной дибилизм властей.
Ты я гляджу настолькі ўжо шавінізмам сваім захварэў, што нават зразумець нічога ня можаш.
|
|
|
|
|
|
|
Чугунный Дрын
|
Хэд, ты как в том анекдоте про секс с аквалангом. Любишь бороться с трудностями, а когда их нет - создаешь сам и опять борешься. Да я поляк, но мой ''польский шовинизм'' только плод твоего, истощённого борьбой, разума. И, между прочим, мои знакомые и родня, живущие западнее Буга, весьма уважительно и дружелюбно относятся к простым беларусам. А ты, давай борись со всем белым светом во имя Позняка.
|
|
|
|
|
|
|
Сабачка
|
Га-га-га.  Спачатку думаў, што ты так, увогуле, маўляў, "палякі не шавіністы", а Чугунны дрын дурань, ты яго не слухай. Га-га-га. Сначала думал, что ты так, вообще, мол, "поляки не шовинисты", а Чугунный Дрын дурак, ты его не слушай. 
Действительно, что касается данной новости-поляки там не при чем. Но "при чем" в том, что Чугунный Дрын- поляк (а может и нет - по крайней мере себя так позиционирует) и мол, вот вы говорите, что поляки есть шовинизм, но, мол, посмотрите на себе "Вот, за то тут никакого шовинизма с национализмом. Стандартный беларуский подход. "- когда прямо высказаться, вот, посмотрите, какие белорусы дураки. Или скот. Так вот, господа поляки-это относится к белорусам точно так же, как реквизицыя продуктов питания и проч. у польского населения нацистами во время 2-ой мировой. Вот, как оказывается-поляки поддерживали Гитлера! Па-беларуску не ўрубіўся. Па-руску не ўрубаяюся. Пра што ён?
|
|
« Последнее редактирование: 04 Декабрь 2012, 20:00:50 от Dоggy »
|
|
|
|
|
|