Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
28 Январь 2026, 23:33:00
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Гродненский Форум > Клубы по интересам > Полит-изба
(Модератор: ParanoЯ) > Тема:

Какой язык для Вас родной?

Голосование
Вопрос: Какой язык для Вас родной ?
русский - 439 (51,7%)
белорусский - 342 (40,3%)
другой - 47 (5,5%)
пох - 21 (2,5%)
Всего голосов: 642

Страниц  : 1 ... 45 46 48 49 ... 107 Далее»   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Какой язык для Вас родной?  (Прочитано 307650 раз)
Head
Гость
« Ответ #1380 : 14 Июнь 2012, 14:52:42 »

Факт: беларуская мова найстаражытнейшая нацыянальная дзяржаўная мова ў Эўропе. (Беларуская мова набыла статус дзяржаўнай ~ у 1240-м годзе, анґельская набыла статус дзяржаўнай толькі ў 1362 г., а французкая толькі ў 1400-м. )

- Ці маюць беларусы сваю літаратуру (пісьменства)?

- Мы, беларусы, маем багатае сваё асобнае пісьменства. Беларускае пісьменства, літаратура, старэйшае за польскае і маскоўскае. 3 усіх славянскіх народаў адны толькі чэхі мелі раней за беларусаў падрукаваную біблію у сваёй мове.Чэская біблія выдрукавана у 1488 г.
Беларуская " 1517 г.
Украінская " 1555 г.
Польская " 1561 г.
Літоўская " 1660 г.
Маскоўская " 1751 г.  © Вацлаў Ластоўскі

многие современные слова, характеризующие предметы современного быта и появившиеся за последние 50-80 лет, звучат просто по-идиотски. Хмарочос, галикоптер...

А небоскреб не по-идиотски? Гелікоптэр, незнаю мне даже нравится Смеющийся Слово с ин. происхождением. В русском, кстати, является устаревшим.

"Хто не шануе родную мову, той не шануе сябе самога, ні свой род, ні сваіх дзядоў, - бацькоў, якія гэтай мовай гаварылі. А хто саромеецца свае мовы, варты таго, каб і яго добрыя людзі саромеліся, як вырадка, каб ім пагарджалі, як недалюдкам, бо саромеючыся роднае мовы, ён крыўдзіць ня толькі дзядоў - бацькоў сваіх, але і увесь народ. Справядлівы, добры чалавек ніколі не саромеецца роднае мовы. Ён і сам гаворыць сваёй роднай мовай і глядзіць каб і іншыя яе шанавалі." © Вацлаў Ластоўскі

Head
Гость
« Ответ #1381 : 14 Июнь 2012, 19:27:49 »

К вам, Head, относится...
Именно, это относится к вам, т.к. вы её используете только чтобы унизить что-либо или кого-либо. А я к тому же иногда и пишу на ней))
Valera
Настоящий гродненец

Всегда рад помочъ

Просмотр профиля
« Ответ #1382 : 14 Июнь 2012, 20:11:29 »

можно конечно было и так выдернутьи порассуждать :

писать и думать

но я о другом:

Начните с себя, пишите на "мове", может и нас приучите на ней писать и думать. 

о том, что Вы личным примером гораздо большего можете добиться, чем постами в пол страницы на мове.
И "личным примером" дисциплинирует, требует определенной работы над собой , усилий и ограничений.

Это конечно трудновато для "свободного", "демократического" организма, зато результат- общее уважение, чего не может заслужить вся наша разномастная оппозиция.  Подмигивающий

Беларусачка
Настоящий гродненец

Просмотр профиля WWW
« Ответ #1383 : 14 Июнь 2012, 21:08:01 »

Head, вось і мне не зразумела ваша стаўленне да беларускай. Сапраўды, падзяліцеся, адкуль такая выбіральнасць: тут кажу, а тут - не; умею, але не пакажу гэтага. А?!  Подмигивающий

Russy
Настоящий гродненец

Просмотр профиля Email
« Ответ #1384 : 14 Июнь 2012, 21:49:18 »

Head, вось і мне не зразумела ваша стаўленне да беларускай. Сапраўды, падзяліцеся, адкуль такая выбіральнасць: тут кажу, а тут - не; умею, але не пакажу гэтага. А?!  Подмигивающий
Што тудакава не зразумела? Радней и ближа к сэрцу. А можа, каб куратары расейския чытали й разумели Непонимающий

Head
Гость
« Ответ #1385 : 14 Июнь 2012, 22:14:38 »

Head, вось і мне не зразумела ваша стаўленне да беларускай. Сапраўды, падзяліцеся, адкуль такая выбіральнасць: тут кажу, а тут - не; умею, але не пакажу гэтага. А?!  Подмигивающий
Честно говоря, думал в начале словарный запас пополнить. Все в компе, что мог на беларуский перевел, групп в контакте набрал беларускоязычных)) Со временем, заговорим)

Russy, а тебе кураторы хорошо объяснили как издеваться над языком трасянкой?
Russy
Настоящий гродненец

Просмотр профиля Email
« Ответ #1386 : 14 Июнь 2012, 22:48:13 »

Трасянка - ісьціна беларуская родная народная мова! А не ўсялякія наркомаўкі камуністычныя ды тарашкевіцы паланісцкія!

Лятатрон
Гродненец
**

Просмотр профиля Email
« Ответ #1387 : 14 Июнь 2012, 22:53:02 »

А небоскреб не по-идиотски?
Па-польску яшчэ мудрэй - драпач хмур (drapacz chmur).

Не, па мне дык лепей ужо хмарачос. Да таго ж гэтае слова файна стасуецца і да якога-кольвек беспадстаўнага балбатуна, кшталту Headа.
Head
Гость
« Ответ #1388 : 14 Июнь 2012, 23:27:20 »

Трасянка - ісьціна беларуская родная народная мова! А не ўсялякія наркомаўкі камуністычныя ды тарашкевіцы паланісцкія!
Вы ўжываеце шмат рускіх слоў с беларускім сінтаксісам!

Не, па мне дык лепей ужо хмарачос. Да таго ж гэтае слова файна стасуецца і да якога-кольвек беспадстаўнага балбатуна, кшталту Headа.
Сам понял, что сказал? Мигающий
Russy
Настоящий гродненец

Просмотр профиля Email
« Ответ #1389 : 14 Июнь 2012, 23:56:09 »

Вы ўжываеце шмат рускіх слоў с беларускім сінтаксісам!
Вось чаму гэтыя вучаць других, а што ў самых на лычы па-бубяну?
мыслі
Трасяначка, яна, родненькая, з уплывам расейскасьці. Дзеля паўнаты шыдыўральнасьці, апасьля "сы" павінен быць "ь"  Подмигивающий

Head
Гость
« Ответ #1390 : 15 Июнь 2012, 00:47:50 »

Разница только в том, что ты это делаешь специально.
Russy
Настоящий гродненец

Просмотр профиля Email
« Ответ #1391 : 15 Июнь 2012, 01:17:04 »

Разница только в том, что ты это делаешь специально.
Я гэта дзелаю па-народнаму, па-тутэйшаму. І ўвогуле, хто прыдумаў тэрмін трасянка? Ведаешь? Дык я адкажу, ушывая інтылігенцыя, далёкая прыдалёкая ад народа-кармільца.

Head
Гость
« Ответ #1392 : 15 Июнь 2012, 01:30:16 »

Трасянка пошла из-за навязывания русского языка. А нужно любить свой, народный, литературный язык, на котором писал Купала и Колос, Богданович и Тарашкевич.
britun
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #1393 : 15 Июнь 2012, 15:29:56 »

У Беларусі на трасянцы гаварылі і гавораць. І гэта ані кепска, ані добра. Гэта проста факт. Але ж разам з тым, калі вы чалавек адукаваны, чы нават напаўадукаваны, дык хто вам замінае зрабіць слушныя  высновы і звярнуць увагу на літаратурную мову. На ёй, значыцца на літаратурнай мове, як усе мы адчуваем, гавораць найбольш адукаваныя за нас, інакш кажучы – эліта. Калі лічыце сабе разумным чалавекам,  дык калі ласка, патрабуецца толькі жаданне ды крыху намагання і кепскае веданне мовы проста на вачах зменіцца на прыгожую, мілагучную, на зайздрасць сябрам літаратурную мову. Прыкладна так, як гэта атрымліваецца ў шаноўнага, асабіста мною, Лятатрона
Поспеху вам…
Head
Гость
« Ответ #1394 : 15 Июнь 2012, 16:17:05 »

Вот-вот, а, например, Russy, небось, даже умеет на литературном говорить, но он наш язык троллит...

А литературный язык Лятатрона это цена, которую он платит, чтобы проводить "политику партии".
britun
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #1395 : 15 Июнь 2012, 17:02:06 »

Беларус, каторы рускоязычій тут і ў каторага думка, што русскій язык яму родны, гэта СІРАТА, якога чужына-навалач адарвала ад Зямлі, ад Роду, ад Гонару за Сваё.
Такім проста паказваем:
Вось наша незалежная краіна - Рэспубліка Беларусь - клапаціся пра яе.
Вось наша спадчына – Гісторыя нашай Зямлі і нашых Продкаў - ведай яе.
А гэта вось наша Мова і тут - Годнасць Твая - шануй яе.
Будзь жа ўрэшце  ГАСПАДАРОМ - сярод блізкіх і суседзей.
Калі не, ну дык выбачай, абавязкова наклічаш ЛІХА і тое ЛІХА ўсё гэта ў цябе, як у кепскага гаспадара, адбярэ. І кім ты будзеш? Правільна - НІХТО ДЛЯ ЎСІХ, расходны матэр'ял, бруд ля дарогі. Бо як яшчэ інакш назваць вар'ятаў, што топчуць Сваё? Дапетрыў?
Valera
Настоящий гродненец

Всегда рад помочъ

Просмотр профиля
« Ответ #1396 : 15 Июнь 2012, 23:31:57 »

Кроме насильно можно еще и угрозой неизбежных проблем.  Пярун прыйдзе)))
Беларусачка
Настоящий гродненец

Просмотр профиля WWW
« Ответ #1397 : 15 Июнь 2012, 23:56:00 »

Честно говоря, думал в начале словарный запас пополнить. Все в компе, что мог на беларуский перевел, групп в контакте набрал беларускоязычных)) Со временем, заговорим)
І Вы чакаеце той чуд-дзень, калі прачнецеся з раніцы і раптам пачнеце размаўляць на літаратурнай, і толькі тады Вы вынесяце яе ў грамадства?! Так не бывае, самі разумееце Улыбка Так, спачатку будуць памылкі, але з кожным днём ЖЫВЫХ СТАСУНКАЎ яны стануць памяншацца, а Вы ж будзеце рабіць гэта дзеля высокай мэты, таму што тут хвалявацца?!  Улыбка І жывем мы ў цалкам расейскамоўным грамадстве, таму русізм і трасянка - натуральная для беларуса справа.

Добра, а чаму Вы і не пішаце на ёй? Гэта ж можна зрабіць спакойна, з перакладчыкам? Таксама крок для пачатку.

Я пачала размаўляць у 2003 годзе, асяніла з раніцы Улыбка О, так, з цяперашнім узроўнем і не параўнаць. І толькі на падставе пэўнай базы было прасцей пашыраць лексікон.

ЗЫ: мне прасцей зразумець палітыку тых, хто прынцыпова супраць, чым такіх беларусаў, як Вы, і вас шмат, на жаль. Мова жыве, толькі калі на ёй маюць стасункі ў бытавым асяроддзі.

Але я Вас падтрымліваю!!! Мы ж за адно?!!  Подмигивающий

Head
Гость
« Ответ #1398 : 16 Июнь 2012, 03:21:13 »

Добра, а чаму Вы і не пішаце на ёй? Гэта ж можна зрабіць спакойна, з перакладчыкам? Таксама крок для пачатку.
Я вот думал начать говорить везде и сразу... типа- или говоришь, или нет. Но сейчас подумываю, может, хотя бы в политизбе начать и, например, при общении с теми, кто говорит на беларуском...

Позняк тут еще, кстати, писал:

Сёньня быў у рэстарацыі з маладым хлопцам з Бацькаўшчыны, ён хацеў пабачыцца ды пагутарыць.
Талковы, разумны хлопец, стаў па-карэйску казаць да кельнэра--аказалася што ведае таксама кітайскую
і японскую мовы. Вывучыў ва ўнівэсітэце зам-моваў і “акадэміі кіраваньня” ў Менску.
Па беларуску гаворыць зусім слаба. Добра хоць спрабуе--не пытаючыся, як часта робяць, ці “можна па-рускі”.

Вось так—патрыёт, але без сваёй мовы. Адпаведна без належных ведаў літаратуры, гісторыі, трыдыцыяў.
Наколькі патрэбная нам тая кітайшчына з карэйшчынай, калі ніхто амаль ня ведае моваў, рэлевантных для
Беларусі—літоўскай, латыскай, ідыш, старагабрэйскай... Так і вучым мы хіндзі ды суахілі... А ў гэты час, у
гэтай самай краіне, канае СВАЯ МОВА. Мова продкаў, сьвятая мова нашага народу.
http://zianon-pazniak.livejournal.com/
britun
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #1399 : 16 Июнь 2012, 11:20:27 »

А беларус каторы ўжо не ў стане зразумець, што Ён, са сваёй расейскасьцю, ЁСЦЬ ВАРВАР, ШТО ТОПЧА МАГІЛЫ і ГОНАР СВАІХ ПРОДКАЎ якія голавы складалі каб мець незалежнасць для сваіх няшчадкаў, як брату роднаму кажам,  што гэта нягоднасць, інакш кажучы (каб неяк так даступна-проста-зразумела было) па-нашаму, па-беларуску адкрытым тэкстам кажам – ВЫРАДСТВА. Бо як яшчэ можна назваць чалавека які свайго роднага выракаецца.
« Последнее редактирование: 16 Июнь 2012, 19:22:18 от britun » Записан
Head
Гость
« Ответ #1400 : 16 Июнь 2012, 20:47:21 »

Беларусачка, хочу еще сказать, что я вас поддерживаю не меньше.
Беларусачка
Настоящий гродненец

Просмотр профиля WWW
« Ответ #1401 : 16 Июнь 2012, 23:57:37 »

HeadВеселый

Я, дарэчы, зараз ужо не так прынцыпова, як на пачатку: калі мне трэба пасварыцца ці проста застацца незапамінальнай, вядома, аўтарытэт беларускай мове я псаваць не стану  Смеющийся

Можа ўжо тут пісала, паўтаруся... У тым жа 2003-2004 прыйшла такая прыгожая, пры касцюме, на Камароўку ў Менску. Настойліва і доўга патрабую цётачку прадаць мне курыныя страўнічкі. Яна - ні ў зуб нагой. І я прынцыпова. Паказваю ёй пальцам, што мне трэба. Разгаварыліся. Цётачка пачынае ўсміхацца і апраўдвацца - а я не беларуска... ды ўсё жыццё ў Расеі пражыла... а як Вы кажаце, яно называпецца?.. а Вы на тэлебачанні працуеце?  Улыбка Праз хвілін 20 я вяртаюся каля гэтай цётачкі назад, а яна крычыць, гучна так: "СтраВнічкі, стаВнічкі покупаем!"

Я ажно млела ад шчасця  Смеющийся

britun
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #1402 : 18 Июнь 2012, 14:43:04 »

‘’Старэйшыя браты’’ прыходзяць на чужыя тэрыторыіі са сваімі дасканала распрацаванымі законамі, сваёй сыстэмай кардынат і пачынаюць дамагацца магчымасьці мець аднолькавыя правы з табой у тваім дзяржаўным доме. Яны сьвядома заблыталі пытаньне правоў нацый, паставіўшы ўперад правы чалавека. "Азіоп", які прыехаў на Беларусь - прыняў грамадзянства, вывучыў мову, гісторыю, законы - мае аднолькавыя правы з усімі астатнімі грамадзянамі краіны. Але !.. Вітаўт адарваў руку ад прынесенага куфля з сьвежым траецкім півам і, як дзіду, нацэліў ківун на Кастуся. - …Але як толькі ён пачынае патрабаваць адчыніць "азіопскую" школу, зрабіць "азіопскую" мову дзяржаўнай, ён пераходзіць ад правоў чалавека да экспансіі нацый на тваю жыцьцёвую тэрыторыю. Нацый, якія маюць сваю дзяржаўнасьць. "Азіопы", якія жывуць на Беларусі, з'яўляюцца грамадзянамі нашай краіны і ні ў якім выпадку не ‘’азіопскім’’ народам. Прыняўшы нашае грамадзянства, яны тым самым прынялі абавязак карыстацца нашай сыстэмай кардынат і не выдумляць і не навязываць нам свае, чужыя для нас законы і звычкі. Законы ствараюцца этнічнымі народамі для сябе, і калі некаму яны не падабаюцца, то яны маюць права ехаць туды, дзе ім падабаецца, у гэтым і заключаюцца правы чалавека. Як толькі, мы, ліцьвіны, пачнаём падстрайвацца пад жаданьні розных наехаўшых да нас прыхадняў-адстаўнікоў, то зразу ператвараемся ў занядбаных беларусаў, парушаем свае правы карэннай нацыіі, і такая краіна зь цягам часу ператвараецца ў Косава, Карабах, Босьнію.
''Віват Спадарству'' з кніжкі ''Імперскі сіндром''.
Valera
Настоящий гродненец

Всегда рад помочъ

Просмотр профиля
« Ответ #1403 : 18 Июнь 2012, 20:20:09 »

Если собеседника, разговаривающего на белорусском, попросить перейти на язык, понятный обоим собеседникам (русский) и обьяснить свою просьбу непониманием белорусского, как думаете заговорит на русском?

НИКОГДА. Это фишка только белорусскоговорящих. 

Вот если попросить britun, написать на русском, чтобы понять его мысль, ведь мораль прочтет о необходимости знать мову и что варвар и захватчик и чтобы вообще уезжал из страны... блеснет культурой.
fireatwill
Почетный гродненец

Я бы уничтожил весь мир, но я уже в пижаме.

Просмотр профиля
« Ответ #1404 : 18 Июнь 2012, 21:19:10 »

Если собеседника, разговаривающего на белорусском, попросить перейти на язык, понятный обоим собеседникам (русский) и обьяснить свою просьбу непониманием белорусского, как думаете заговорит на русском?

чудная логика. англичанина будешь просить перейти на русский? ибо ни бельмеса. Смеющийся живешь в стране с двумя официальными языками - будь добр знать оба. и вовсе незачем во всеуслышание объявлять про свою плохую успеваемость в школе. Смеющийся
 да и язык жестов нихто не отменял.( Фак) Смеющийся

Если ты споришь с идиотом,вероятно то же самое делает и он.
     Мне всегда немного грустно, когда красноречиво, изящно и тонко оскорбляешь человека, а он слишком глуп, чтобы это понять.
Head
Гость
« Ответ #1405 : 18 Июнь 2012, 22:56:24 »

НИКОГДА. Это фишка только белорусскоговорящих. 

Вот если попросить britun, написать на русском, чтобы понять его мысль, ведь мораль прочтет о необходимости знать мову и что варвар и захватчик и чтобы вообще уезжал из страны... блеснет культурой.
С точностью до наоборот. Беларусы по своей природе очень толерантны и если человек хоть немного чувствует, что его не понимают- сам переходит на язык, более понятный собеседнику. Русские же категорически отказываются учить даже язык страны в которой проживают...
niXto
Настоящий гродненец

Предупреждения: у пользователя 1 предупреждение

Не делай сегодня то, что можно отложить на завтра

Просмотр профиля
« Ответ #1406 : 19 Июнь 2012, 06:05:05 »

Русские же категорически отказываются учить даже язык страны в которой проживают...

Head, мы все давно поняли, что вы русский, не нужно кричать об этом в каждом посте. Агитируете за принудительный переход на бел.мову, а сами ее презираете...
Russy
Настоящий гродненец

Просмотр профиля Email
« Ответ #1407 : 19 Июнь 2012, 09:48:13 »

ФСБэшны правакатар  ци троль?

Head
Гость
« Ответ #1408 : 19 Июнь 2012, 15:28:42 »

Громкий смех  Может у нас
Русские же категорически отказываются учить даже язык страны в которой проживают...

Head, мы все давно поняли, что вы русский, не нужно кричать об этом в каждом посте. Агитируете за принудительный переход на бел.мову, а сами ее презираете...
Я нормально знаю беларуский язык. А вот вы, вы знаете? Смеющийся А лишение русского статуса государственного- это лишь возврат к своим корням.

ФСБэшны правакатар  ци троль?
Лучше расскажите ВЫ чей тролль...хотя, все и так известно... Смеющийся
Беларусачка
Настоящий гродненец

Просмотр профиля WWW
« Ответ #1409 : 19 Июнь 2012, 16:46:52 »

Беларусы по своей природе очень толерантны и если человек хоть немного чувствует, что его не понимают- сам переходит на язык, более понятный собеседнику. Русские же категорически отказываются учить даже язык страны в которой проживают...

Head, мы все давно поняли, что вы русский, не нужно кричать об этом в каждом посте.

Са школы ведаем: "Кожны народ мае свой гонар. Англічанін перад усім светам горда вызначае: я — англічанін! Тое самае скажа француз, немец, аўстрыец, рускі і іншыя прадстаўнікі другіх нацый. А мы, беларусы, не адважваемся прызнацца ў тым, што мы — беларусы. Бо на галаву беларускага народа, як вядома, многа выліта памыяў, годнасць яго прыніжана і мова яго асмеяна, у яго няма імя, няма твару. А з гэтага вынікае тое, што беларус-інтэлігент адмяжоўваецца не толькі ад свайго народа, але і ад бацькоў сваіх".

А Head указаў на рускіх у першую чаргу, таму што ў дадзенай тэме (як і ва ўсёй беларускай праблеме), яны - першыя нашы аппаненты. Я, дарэчы, роўна напалову руская  Подмигивающий

Страниц  : 1 ... 45 46 48 49 ... 107 Далее»   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий

Войдите через социальную сеть

Имя пользователя:
Пароль:
Продолжительность сессии (в минутах):
Запомнить:
Забыли пароль?

Контакт