litwin
|
Не забывайте, что в Беларуси, кроме белорусов, живет ещё несколько национальностей. И не все они в совершенстве владеют белорусским... А чаму яны не валодаюць?? Гэта ж дзяржаўная мова... !! Вы ўяўляеце арабаў у Францыі, якія не валодаюць французскай мовай?? Спецыяльна для іх рабіць арабскую дзяржаўнай мовай краіны...?? 
|
|
|
|
Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
|
|
|
Жмотик пивной животик
|
litwin именно так у нихты просто мозгов как у канарейки вот и выдает тут такие высеры
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Белорусизировать нельзя вообще потому, что мы и так являемся белорусизированными, по своей природе. А это- русификация.
Это Вы личным примером доказываете. Разговариваете на русском, но много на "роднай" цитируете. Так сказать, на чужом примере всем пытаетесь показать, что мы беларусизированы, но нас насильно к русскому приучают.  Я не всегда говорю по-русски. Да и при чем тут я? И вообще, почти каждый беларус может говорить по-беларуски. Вообщем, беларусы не забыли свой язык, но в состоянии он находится самом худшем за все время.
|
|
|
|
|
|
|
Valera
|
Белорусизировать нельзя вообще потому, что мы и так являемся белорусизированными, по своей природе. А это- русификация.
Это Вы личным примером доказываете. Разговариваете на русском, но много на "роднай" цитируете. Так сказать, на чужом примере всем пытаетесь показать, что мы беларусизированы, но нас насильно к русскому приучают.  Я не всегда говорю по-русски. Да и при чем тут я? И вообще, почти каждый беларус может говорить по-беларуски. Вообщем, беларусы не забыли свой язык, но в состоянии он находится самом худшем за все время. Да все могут на беларусском разговаривать, просто многие не знают об этом... Вы тут очень "причем". Человек далекий от веры не может проповедовать. Начните с себя, пишите на "мове", может и нас приучите на ней писать и думать. И это будет намного полезнее, чем портянки на мове на пол листа, которые никто не читает.
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
может и нас приучите на ней писать и думать. Т.е. если вы понимаете необходимость, то чего не пишете?  Портянки на пол-листа в СБ. А это очень важная и нужная информация и если вы её не читаете (хотя, я так не думаю  ) это не значит, что не читает никто...
|
|
|
|
|
|
|
britun
|
Цемрашалаў здалёк бачна. Але яны не змогуць знішчыць мову нацыі бо рукі кароткія.
|
|
|
|
|
|
|
Лятатрон
|
Цемрашалаў здалёк бачна. Але яны не змогуць знішчыць мову нацыі бо рукі кароткія.
Ну дык... Але увогуле, смешна назіраць, як тутака рускамоўныя перцы за беларускі "язык" масу цягнуць! 
|
|
|
|
|
|
|
DASEN
|
Лично для меня русский, и только русский. Я еще в школе насмеялся, когда пытались преподавать все на белорусском, когда препод стоит у доски с учебником физики в одной руке, и переводчиком русско-белорусским в другой  Это был просто пи..ец. Белорусский язык, на мой взгляд, сильно отстал за то время, пока им никто не пользовался, и многие современные слова, характеризующие предметы современного быта и появившиеся за последние 50-80 лет, звучат просто по-идиотски. Хмарочос, галикоптер... 
|
|
|
|
Мне ничего не стоит убедительно доказать ту или иную мысль и тут же с не меньшей убедительностью доказать прямо ей противоположную (Гете)
|
|
|
Лятатрон
|
Лично для меня русский, и только русский. Я еще в школе насмеялся, когда пытались преподавать все на белорусском, когда препод стоит у доски с учебником физики в одной руке, и переводчиком русско-белорусским в другой Это был просто пи..ец. Правільна - нахрэн беларускі! Добавлено: 14 Июнь 2012, 09:45:13
|
|
|
|
|
|
|
britun
|
Ну дык... ну дык, ужо нават вожыку зразумела, што беларусам зноў жа сілком навязываюць русіфікацыю, каб ён пачуваўся на сваёй зямлі ў сваёй краіне малодшым братам і крый божа не адчуў сябе гаспадаром свайго дому. Мо не так?
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Факт: беларуская мова найстаражытнейшая нацыянальная дзяржаўная мова ў Эўропе. (Беларуская мова набыла статус дзяржаўнай ~ у 1240-м годзе, анґельская набыла статус дзяржаўнай толькі ў 1362 г., а французкая толькі ў 1400-м. ) - Ці маюць беларусы сваю літаратуру (пісьменства)? - Мы, беларусы, маем багатае сваё асобнае пісьменства. Беларускае пісьменства, літаратура, старэйшае за польскае і маскоўскае. 3 усіх славянскіх народаў адны толькі чэхі мелі раней за беларусаў падрукаваную біблію у сваёй мове.Чэская біблія выдрукавана у 1488 г. Беларуская " 1517 г. Украінская " 1555 г. Польская " 1561 г. Літоўская " 1660 г. Маскоўская " 1751 г. © Вацлаў Ластоўскі многие современные слова, характеризующие предметы современного быта и появившиеся за последние 50-80 лет, звучат просто по-идиотски. Хмарочос, галикоптер... А небоскреб не по-идиотски? Гелікоптэр, незнаю мне даже нравится  Слово с ин. происхождением. В русском, кстати, является устаревшим. "Хто не шануе родную мову, той не шануе сябе самога, ні свой род, ні сваіх дзядоў, - бацькоў, якія гэтай мовай гаварылі. А хто саромеецца свае мовы, варты таго, каб і яго добрыя людзі саромеліся, як вырадка, каб ім пагарджалі, як недалюдкам, бо саромеючыся роднае мовы, ён крыўдзіць ня толькі дзядоў - бацькоў сваіх, але і увесь народ. Справядлівы, добры чалавек ніколі не саромеецца роднае мовы. Ён і сам гаворыць сваёй роднай мовай і глядзіць каб і іншыя яе шанавалі." © Вацлаў Ластоўскі
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
К вам, Head, относится... Именно, это относится к вам, т.к. вы её используете только чтобы унизить что-либо или кого-либо. А я к тому же иногда и пишу на ней))
|
|
|
|
|
|
|
Valera
|
может и нас приучите на ней писать и думать. Т.е. если вы понимаете необходимость, то чего не пишете?  можно конечно было и так выдернутьи порассуждать : писать и думать
но я о другом: Начните с себя, пишите на "мове", может и нас приучите на ней писать и думать.
о том, что Вы личным примером гораздо большего можете добиться, чем постами в пол страницы на мове. И "личным примером" дисциплинирует, требует определенной работы над собой , усилий и ограничений. Это конечно трудновато для "свободного", "демократического" организма, зато результат- общее уважение, чего не может заслужить вся наша разномастная оппозиция. 
|
|
|
|
|
|
|
Беларусачка
|
Head, вось і мне не зразумела ваша стаўленне да беларускай. Сапраўды, падзяліцеся, адкуль такая выбіральнасць: тут кажу, а тут - не; умею, але не пакажу гэтага. А?! 
|
|
|
|
|
|
|
Russy
|
Head, вось і мне не зразумела ваша стаўленне да беларускай. Сапраўды, падзяліцеся, адкуль такая выбіральнасць: тут кажу, а тут - не; умею, але не пакажу гэтага. А?!  Што тудакава не зразумела? Радней и ближа к сэрцу. А можа, каб куратары расейския чытали й разумели 
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Head, вось і мне не зразумела ваша стаўленне да беларускай. Сапраўды, падзяліцеся, адкуль такая выбіральнасць: тут кажу, а тут - не; умею, але не пакажу гэтага. А?!  Честно говоря, думал в начале словарный запас пополнить. Все в компе, что мог на беларуский перевел, групп в контакте набрал беларускоязычных)) Со временем, заговорим) Russy, а тебе кураторы хорошо объяснили как издеваться над языком трасянкой?
|
|
|
|
|
|
|
Russy
|
Трасянка - ісьціна беларуская родная народная мова! А не ўсялякія наркомаўкі камуністычныя ды тарашкевіцы паланісцкія!
|
|
|
|
|
|
|
Лятатрон
|
А небоскреб не по-идиотски? Па-польску яшчэ мудрэй - драпач хмур (drapacz chmur).  Не, па мне дык лепей ужо хмарачос. Да таго ж гэтае слова файна стасуецца і да якога-кольвек беспадстаўнага балбатуна, кшталту Headа.
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Трасянка - ісьціна беларуская родная народная мова! А не ўсялякія наркомаўкі камуністычныя ды тарашкевіцы паланісцкія! Вы ўжываеце шмат рускіх слоў с беларускім сінтаксісам! Не, па мне дык лепей ужо хмарачос. Да таго ж гэтае слова файна стасуецца і да якога-кольвек беспадстаўнага балбатуна, кшталту Headа. Сам понял, что сказал? 
|
|
|
|
|
|
|
Russy
|
Трасянка - ісьціна беларуская родная народная мова! А не ўсялякія наркомаўкі камуністычныя ды тарашкевіцы паланісцкія! Вы ўжываеце шмат рускіх слоў с беларускім сінтаксісам! Вось чаму гэтыя вучаць других, а што ў самых на лычы па-бубяну? мыслі Трасяначка, яна, родненькая, з уплывам расейскасьці. Дзеля паўнаты шыдыўральнасьці, апасьля "сы" павінен быць "ь"
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Разница только в том, что ты это делаешь специально.
|
|
|
|
|
|
|
Russy
|
Разница только в том, что ты это делаешь специально.
Я гэта дзелаю па-народнаму, па-тутэйшаму. І ўвогуле, хто прыдумаў тэрмін трасянка? Ведаешь? Дык я адкажу, ушывая інтылігенцыя, далёкая прыдалёкая ад народа-кармільца.
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Трасянка пошла из-за навязывания русского языка. А нужно любить свой, народный, литературный язык, на котором писал Купала и Колос, Богданович и Тарашкевич.
|
|
|
|
|
|
|
britun
|
У Беларусі на трасянцы гаварылі і гавораць. І гэта ані кепска, ані добра. Гэта проста факт. Але ж разам з тым, калі вы чалавек адукаваны, чы нават напаўадукаваны, дык хто вам замінае зрабіць слушныя высновы і звярнуць увагу на літаратурную мову. На ёй, значыцца на літаратурнай мове, як усе мы адчуваем, гавораць найбольш адукаваныя за нас, інакш кажучы – эліта. Калі лічыце сабе разумным чалавекам, дык калі ласка, патрабуецца толькі жаданне ды крыху намагання і кепскае веданне мовы проста на вачах зменіцца на прыгожую, мілагучную, на зайздрасць сябрам літаратурную мову. Прыкладна так, як гэта атрымліваецца ў шаноўнага, асабіста мною, Лятатрона. Поспеху вам…
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Вот-вот, а, например, Russy, небось, даже умеет на литературном говорить, но он наш язык троллит...
А литературный язык Лятатрона это цена, которую он платит, чтобы проводить "политику партии".
|
|
|
|
|
|
|
britun
|
Беларус, каторы рускоязычій тут і ў каторага думка, што русскій язык яму родны, гэта СІРАТА, якога чужына-навалач адарвала ад Зямлі, ад Роду, ад Гонару за Сваё. Такім проста паказваем: Вось наша незалежная краіна - Рэспубліка Беларусь - клапаціся пра яе. Вось наша спадчына – Гісторыя нашай Зямлі і нашых Продкаў - ведай яе. А гэта вось наша Мова і тут - Годнасць Твая - шануй яе. Будзь жа ўрэшце ГАСПАДАРОМ - сярод блізкіх і суседзей. Калі не, ну дык выбачай, абавязкова наклічаш ЛІХА і тое ЛІХА ўсё гэта ў цябе, як у кепскага гаспадара, адбярэ. І кім ты будзеш? Правільна - НІХТО ДЛЯ ЎСІХ, расходны матэр'ял, бруд ля дарогі. Бо як яшчэ інакш назваць вар'ятаў, што топчуць Сваё? Дапетрыў?
|
|
|
|
|
|
|
Valera
|
Кроме насильно можно еще и угрозой неизбежных проблем. Пярун прыйдзе)))
|
|
|
|
|
|
|
Беларусачка
|
Честно говоря, думал в начале словарный запас пополнить. Все в компе, что мог на беларуский перевел, групп в контакте набрал беларускоязычных)) Со временем, заговорим) І Вы чакаеце той чуд-дзень, калі прачнецеся з раніцы і раптам пачнеце размаўляць на літаратурнай, і толькі тады Вы вынесяце яе ў грамадства?! Так не бывае, самі разумееце  Так, спачатку будуць памылкі, але з кожным днём ЖЫВЫХ СТАСУНКАЎ яны стануць памяншацца, а Вы ж будзеце рабіць гэта дзеля высокай мэты, таму што тут хвалявацца?!  І жывем мы ў цалкам расейскамоўным грамадстве, таму русізм і трасянка - натуральная для беларуса справа. Добра, а чаму Вы і не пішаце на ёй? Гэта ж можна зрабіць спакойна, з перакладчыкам? Таксама крок для пачатку. Я пачала размаўляць у 2003 годзе, асяніла з раніцы  О, так, з цяперашнім узроўнем і не параўнаць. І толькі на падставе пэўнай базы было прасцей пашыраць лексікон. ЗЫ: мне прасцей зразумець палітыку тых, хто прынцыпова супраць, чым такіх беларусаў, як Вы, і вас шмат, на жаль. Мова жыве, толькі калі на ёй маюць стасункі ў бытавым асяроддзі. Але я Вас падтрымліваю!!! Мы ж за адно?!! 
|
|
|
|
|
|
|
Head
Гость
|
Добра, а чаму Вы і не пішаце на ёй? Гэта ж можна зрабіць спакойна, з перакладчыкам? Таксама крок для пачатку. Я вот думал начать говорить везде и сразу... типа- или говоришь, или нет. Но сейчас подумываю, может, хотя бы в политизбе начать и, например, при общении с теми, кто говорит на беларуском... Позняк тут еще, кстати, писал: Сёньня быў у рэстарацыі з маладым хлопцам з Бацькаўшчыны, ён хацеў пабачыцца ды пагутарыць. Талковы, разумны хлопец, стаў па-карэйску казаць да кельнэра--аказалася што ведае таксама кітайскую і японскую мовы. Вывучыў ва ўнівэсітэце зам-моваў і “акадэміі кіраваньня” ў Менску. Па беларуску гаворыць зусім слаба. Добра хоць спрабуе--не пытаючыся, як часта робяць, ці “можна па-рускі”. Вось так—патрыёт, але без сваёй мовы. Адпаведна без належных ведаў літаратуры, гісторыі, трыдыцыяў. Наколькі патрэбная нам тая кітайшчына з карэйшчынай, калі ніхто амаль ня ведае моваў, рэлевантных для Беларусі—літоўскай, латыскай, ідыш, старагабрэйскай... Так і вучым мы хіндзі ды суахілі... А ў гэты час, у гэтай самай краіне, канае СВАЯ МОВА. Мова продкаў, сьвятая мова нашага народу. http://zianon-pazniak.livejournal.com/
|
|
|
|
|
|
|
britun
|
А беларус каторы ўжо не ў стане зразумець, што Ён, са сваёй расейскасьцю, ЁСЦЬ ВАРВАР, ШТО ТОПЧА МАГІЛЫ і ГОНАР СВАІХ ПРОДКАЎ якія голавы складалі каб мець незалежнасць для сваіх няшчадкаў, як брату роднаму кажам, што гэта нягоднасць, інакш кажучы (каб неяк так даступна-проста-зразумела было) па-нашаму, па-беларуску адкрытым тэкстам кажам – ВЫРАДСТВА. Бо як яшчэ можна назваць чалавека які свайго роднага выракаецца.
|
|
« Последнее редактирование: 16 Июнь 2012, 19:22:18 от britun »
|
|
|
|
|
|