nailbombin
|
2 nailbombin
не потеме
Вы в самом деле уверены что есть такое государство Шотландия?
Да. Беларусь в среду играла с ним в футбол. Или всетаки это часть обедененного королевства?  И это... Если мы начнем (фантастика) преуспевать экономически не означает что в подъездах станет чище... Скорее наоборот...  А вот если мы перестанем быть "талерантными" и лишний раз "напомним" товарисчу собравшемуся отправить свои естественные нужды в подъезде что так делать низя. Это подействует лучше. Если бы ты читал мои мессаги внимательно, то без труда бы заметил, что об этом я и говорил. Ага? Сначала должен изменится народ - потом будет менятся уровень жизни. Хамство гадить в подъездах, курить в общественном транспорте и т.п. Но еще большее смотреть на это и молчать. И что?
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
to Paladin & Deniska: Па вашему беларускі народ як самабытны этнас з'явіўся ў канцы дваццатых мінулага стагодзьдзя??!! Тады з'явілася дзяржава з акрэслінымі межамі, а не народ, не яго культура. Адлік гісторыі беларускага народа трэба весьці не з ўтварэньня БНР, БССР, ці РБ, а з ўтварэньня яго пэўных сімбаляў - агульнай мовы, агульнай культуры, агульных ідэалаў. Усе гэтыя "палянізацыі", "русіфікацыі", "германізаціі" - гэта толькі састаўныя часткі нашай з вамі гісторыі.
|
|
|
|
Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
|
|
|
litwin
|
Сначала должен изменится народ - потом будет менятся уровень жизни.
Народ зьменіцца тады, калі зьменяцца яго сьветапогляд і культурная арыентаванасьць!! Ён зьменіцца тады, калі ён цвёрда скажа сабе - "я беларус, у мяне ёсьць свая мова, свая культура, свая спадчына, у мяне ёсьць памяць аб майх продках, якія паклалі свае голавы, для таго, каб я мог называць сябе народам!!" Вось калі мы ўсе гэта скажам сабе, вось тады мы зможам казаць пра якія-небудзь там зьмены ў грамадстве
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
2 nailbombin: (прабачце за флуд) Па дазволу міжнароднай федэрацыі футбола, усе састаўныя часткі Вялікабрытаніі могуць зьбіраць свае зборныя!! Дзесьці чытаў, што ў хуткім часе гэта пастанова можа быць скасавана!! Такі дазвол таксама мае й Данія (Фарэрскія астрава)
|
|
|
|
|
|
|
nailbombin
|
Народ зьменіцца тады, калі зьменяцца яго сьветапогляд і культурная арыентаванасьць!! Ён зьменіцца тады, калі ён цвёрда скажа сабе - "я беларус, у мяне ёсьць свая мова, свая культура, свая спадчына, у мяне ёсьць памяць аб майх продках, якія паклалі свае голавы, для таго, каб я мог называць сябе народам!!" Вось калі мы ўсе гэта скажам сабе, вось тады мы зможам казаць пра якія-небудзь там зьмены ў грамадстве Конечно! Разумеется! Стопудова! Ты прав! Как только все перейдут на белорусский язык, как только все ощутят себя белорусами, все сразу перестануть гадить в подъездах, выбрасывать мусор в окно, бухать без передыху и тд. и тп. [внимательно смотрит] Ты это серьезно? В людях совесть воспитывать надо. Совесть. А не осознание того, что он принадлежит к чему бы то ни было. Пафосные речи "а вот мы - белорусы, мы все как один" это круто в кино смотриться или в агидках. Только там.
|
|
|
|
|
|
|
nailbombin
|
2 nailbombin: (прабачце за флуд) Па дазволу міжнароднай федэрацыі футбола, усе састаўныя часткі Вялікабрытаніі могуць зьбіраць свае зборныя!! Дзесьці чытаў, што ў хуткім часе гэта пастанова можа быць скасавана!! Такі дазвол таксама мае й Данія (Фарэрскія астрава) Ты мне что доказыть пытаешься? Что Шотландия захвачена англичанами? Что шотландцы не имеют самобыта? Что они не являются нацией? Что Шотландия не получила независимость по большинству вопросов, которые еще 10 лет назад решались в Венстминстире? Что? И, заметь, говорят там 99 процентов населения на английском языке. Аналогия с Беларусью почти что стопроцентная. Ну разница только в том, что шотландцы были зависимы от Англии почти 400 лет (с 1603 года), а мы от России - меньше.
|
|
|
|
|
|
|
Damokl
|
Такое чувство, что Ваш спор бесконечен. Я посоветовал бы остановиться и обозначить точки столкновения. Просто у меня сложилось такое впечатление, что мы говорим не о белорусском, а о шотландском языке, или, вернее не о языке вообще, а о культуре и воспитании.
|
|
|
|
У меня нет никаких особых талантов. Я только ужасно любопытен. Альберт Эйнштейн
|
|
|
Damokl
|
А что касается языка, то на мой взгляд, отказываться добровольно от языка бессмысленно. Иногда языки искореняют насильно, но вот добровольно? Не припоминаю я что-то таких примеров.
Как уже кто-то писал до меня, такое явление может происходить разве что от лени. Ведь разговаривать (хоть иногда) по-белорусски, это же не вагоны разгружать. А особенно я не понимаю людей, которые борются с белорусским языком. Это уже какой-то комплекс. Рассуждая логически, зачем человеку бороться против использования белорусского языка, напрашивается вывод о неспособности человека разговаривать на оном.
Обратите внимание, как маркетологи в последнее время используют в рекламах на телевидении белорусский язык. (Раньше были только Samsung и Galina Blanka, а тепер вон сколько их). А всё дело в том, что в общем рускоязычном потоке на "белорусском" телевидении появление белорусского языка привлекает внимание потенциальных покупателей, как диковинка. Не правда ли нехороший знак?
Что же до использования теперешнего литературного языка или "языка 20-х годов", то я сторонник первого. Как мне кажется, язык должен иметь стандарт и этот стандарт должен быть широко распростанён в массах. Плохо ли хорошо, но белорусский язык в школах учило подавляющее большинство народа. Пусть лучше народ научится хорошо разговаривать (!!! не путать с говорить- говорить мы умеем, нужна смелость и практика именно разговаривать на белорусском), а потом уже будем думать о том стоит ли возвращаться к старому или модифицировать язык далее.
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
2 Litwin (Не хачу перарарабляць xorg.conf таму ня будзе беларуских литар... за што мяне усе прабачце) Хацелася б убачыць мне адказы на пэуныя пытанни звязаныя з беларускасцю... Як прадстауника беларускага народа з культурным багажом. Як бы там ни было размауляеш ты па беларуску, а гэта без усяляких сумненняу плюс. Дык вось пытанни, паважаны, у мяне наступнага зместу. 1. Раслумачце мне механизмы русификацыи, паланизацыи чы анямечвання... Як гэта магло, альбо, сапрауды адбывалася? 2. Дай гистарычныя прыклады беларускага праяву культуры у глыбокай гисторыи... Тольки каб быу сапрауды подпис "© зроблена беларусами..." Бо я бачу тольки "© зроблена литвинами..." А для мяне гэта два зусим розныя этнасы... Кали табе удасца их прыгожа спалучыць - буду зацикаулены пачытаць...
|
|
|
|
|
|
|
deniska
|
Па вашему беларускі народ як самабытны этнас з'явіўся ў канцы дваццатых мінулага стагодзьдзя??!! Да, именно тогда и начал зарождаться современный белорусский народ. Тады з'явілася дзяржава з акрэслінымі межамі, а не народ, не яго культура. Адлік гісторыі беларускага народа трэба весьці не з ўтварэньня БНР, БССР, ці РБ, а з ўтварэньня яго пэўных сімбаляў - агульнай мовы, агульнай культуры, агульных ідэалаў. Усе гэтыя "палянізацыі", "русіфікацыі", "германізаціі" - гэта толькі састаўныя часткі нашай з вамі гісторыі. В тепершнем белорусском народе, скорее всего, нет ни одного человека, чьи корни уходят во времена образования всех вышеперечисленных символов этноса. Именно поэтому я считаю, что историю нашего народа нельзя отсчитывать оттуда.
|
|
|
|
|
|
|
Damokl
|
В тепершнем белорусском народе, скорее всего, нет ни одного человека, чьи корни уходят во времена образования всех вышеперечисленных символов этноса.
Именно поэтому я считаю, что историю нашего народа нельзя отсчитывать оттуда.
Однако, что же тогда по твоему находилось на территории хотя бы теперешней Беларуси? Может тут жили поляки или русские, или может быть литовцы? Со времени появления БССР слишком мало времени прошло, чтобы откуда ни возьмись появилися белорусский народ. Тем не менее он есть. И на его формирование ушло гораздо больше времени. Судя по тому, Дениска, что ты называешь белорусский народ "нашим", ты - беларус. Мне жаль, что ты не хочешь осознать, что история нашего народа гораздо старше, чем неполные сто лет. И уж тем более ничуть не меньше, чем история, например, русского или польского народов.
|
|
|
|
|
|
|
Damokl
|
2 Litwin 2. Дай гистарычныя прыклады беларускага праяву культуры у глыбокай гисторыи... Тольки каб быу сапрауды подпис "© зроблена беларусами..." Бо я бачу тольки "© зроблена литвинами..." А для мяне гэта два зусим розныя этнасы... Кали табе удасца их прыгожа спалучыць - буду зацикаулены пачытаць... Прошу прощения, что вмешиваюсь в Ваш с litwin'ом разговор. Но почему тебя не устраивает "© зроблена литвинами...", Название беларусы "прикрепилось" только в прошлом веке. Поэтому пример из глубокой истории вряд ли тебе кто-нибудь предъявит. Но это всего лишь название. Назови нас хоть Атланты, суть от этого не изменится. Не думаю я, что когда-то тут жил какой-то народ литвины и в одночасье весь вымер. И сразу на их место мигрировали беларусы (либо какой-то другой народ, который просто называл себя так). Возьмём к примеру город Гродно. Город появился почти 900 лет назад (а скорее всего и раньше) и никуда с того времени не девался. И хотя власть всё время менялась, люди, которые здесь жили, продолжали жить, а не менялись каждый раз с изменением руководства. А как они себя называлли, литвины или беларусы(вряд ли они себя так звали) не суть важно. Сходство же с Литвой современной чисто словесное. Если кто-нибудь общался с литовцами (по крайней мере с современными) без труда заметили бы разницу между нами. И даже не в языке. Поэтому я не вижу меньшей ценности в источниках с подписью "© зроблена литвинами...", чем с подписью "© зроблена беларусами..." и более того ставлю между ними знак равенства.
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
2 Paladin: Паспрабую адказаць на гэтыя пытаньні... 1. Наконт палянізацыі, русіфікацыі й анямечваньня - што тут можна растлумачыць!! Палянізацыя пачалася на беларускіх землях пасьля падпісаньня Крэўскай вуніі. Тады на зямлю сучаснай Беларусі пачалі пранікаць польская шляхта, каталіцкаае духавенства і г.д. Потым у астатніх стагоддзях яна толькі распаўсюджвалася (стварэньне Рэчы Паспалітай, Берасьцейская царкоўная вунія і г.д.). Затым, пасьля падзелаў РП, палянізацыя зьмянілася русіфікацыяй. Але й тады наш народ не губляў сябе (добра, будзем называць яго ліцьвінскім)! Статуты ВКЛ, паўстаньні Касьцюшкі й Каліноўскага, адраджэньне культуры – усё гэта сьведчыць пра наяўнасьць нейкай сьвядомасьці, ментальнасьці. І ўвогуле, самі гістарычныя паняцьці “палянізацыя” і “русіфікацыя” сьведчаць нам пра тое, што якісьці адзін НАРОД хацеў насільна наблізіць да сябе другі НАРОД, менавіта народ, у якога ўжо добра была акрэсліна яго агульная культура. Ну а анямечваньне прыйшло да нас разам з плянам “Ост” на штыках нямецкіх жаўнераў у 1941. Па гэтаму пляну 25% беларусаў падлягалі германізацыі. І праз усе гэтыя працэсы праходзіў менавіта народ, ня важна, як мы яго назавем: ліцьвінамі, беларусамі ці “тутэйшымі”. 2. Згодзен з Дамоклам. Ад таго, што беларусаў называлі ліцьвінамі, іх рольля як адзінага народа не зьмяняецца. Жыхароў заходніх краёў называлі ліцьвінамі, жыхароў усходніх - беларусінамі, а разам увогуле гэта быў адзіны народ. Тое ж самае й на Ўкрайне - на захадзе гуцулы, на ўсходзе кацапы, маларосы. Але ж разам яны - агульны ўкрайнскі этнас, у йх адзіная культура й спадчына. Іван Франко - гэта агульны ўкрайнскі пісьменнік, яго не падзяляе паміж сабой Запарожжа й Галіччына!! Украйнцаў таксама ў мінулым называлі "русінамі", "русічамі". Паглядзі кнігі па ўкрайнскай гісторыі - наўрад ці яны пачынаюцца з бравага гетмана Пятлюры й утварэньня УНР. А калі ты хочаш подпіс "зроблена беларусамі" - што ж наша літаратура 19 ст. можа быць такім прыклядам!! Выводзіны: Ліцьвіны й беларусы - гэта адзіны этнас з агульнымі ідэаламі й здабыткамі. Як і Дамокл я паміж німі таксама стаўлю знак =
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
2 Litwin Дзякую!  За спакой і развагу...  Але пойдзем далей кіруючыся тваімі адказамі...  1. Паланізацыя - пранікненне польскае шляхты на тэрыторыю сучасная РБ гэта факт... але ёсць і дапаўненні... а) мова - Напэуна згодзімся што практычна уся шляхта (пераважна мелкая, нярэдка і "крупная") карысталася штодзенна "мясцовай" мовай і толькі на афіцыйным узроуні польскай. б) вера - На мамент першага падзелу РП 70% веруючых былі уніятамі... Выснова - людзі у сваей татальнай большасці размаўлялі на роднай мове і вызвалі хрысціянства нават ва ўласнай канфесіі у перыяд калі па вашым словам павінен існаваць ціск як на карыстанне з мовы так і на веравызнанне. ПЫТАННЕ - Ці была палянізацыя ў тым выглядзе у якім нам яе прадстаўляюць сучасныя беларускія гісторыкі? Мяне цікавяць менавіта фактычныя перашкоды якія ставіліся перад ліцьвінская культурай таго часу. 2. Русіфікацыя і анямечванне - У мяне некалі быў атлас карт з курса гістрорыі РП дзе былі адзначаныя межы разбораў і вобласці (цемнымі плямамі) супраціўлення царызму. Дык вось... Нідзе не было такой вялікай "плямы" як на нашай тэрыторыі. Значыць гэта што людзі ні за які кошт не хацелі раставацца з тым што у іх стараліся адабраць? Напэуна так... ПЫТАННЕ - (нявелькі перанос) Правядзем англікаізацыю ў Белфасце...  растлумач мне як ты уяўляеш сабе даказаць жыхарам Белфасту што усе яны цяпер англічане гавораць на ангельскай мове і ходзяць у пратэстанскую кірху? А цяпер прадстаў сабе зрабіць тое самае (зразумела у аналогіі ) з нашымі продкамі... як такое увогуле магчыма? калі народ бароніць свой культурны здабытак коштам уласнага жыцця? Каго маглі русіфікаваць? 3. Наступнае пытанне гэта назвы... Назва - рэч вельмі важная бо менавіта з ёю сапастаўляюць сябе людзі. Ну зусім дурное пытанне... Ці ня згодзішся ты называць сябе марсіянінам? Напэўна не! Тады няпраўда што назва нямае аніякага сэнсу... І на мой погляд менавіта назва "Беларус" стала той мяжой для падзелу ліцьвінаў на Палякаў і Беларусаў. 4. Прабач... Пра Украінскіх дзеячаў і літаратараў я не пытаўся... Пытанне зраблю больш простым... ПЫТАННЕ - Каго ты лічыш выдатным Беларусам? (перад 1919г зразумела...) 5. цяпер finish move.  Гледзячы на шляхетную самааддансць нашых продкаў зацятасць і веру ў свае ідэалы... і параўноўваючы да таго што я бачу сення, хамсва (чытай памяркоўнасць) і абыякавасць (чытай талерантнасць). Людзі маючы тую самую незалежнасць не карыстаюцца ёй. Увесрсе ты знойдзеш доказ. Ці можа паміж намі і нашымі папярэднікамі існаваць знак роўнасці? Хацеласяб але...  Але як ты упэўнены у сваіх высновах... то... ПЫАННЕ - Як ты лічыш? Якім чынам з такога актыўнага этнаса зрабілася такая абыякавая да ўсяго (нават да уласнай мовы) група людзей?
|
|
|
|
|
|
|
DarkAvenger
|
Вы в самом деле уверены что есть такое государство Шотландия? Или всетаки это часть обедененного королевства?  Еще нет таких стран как Канада и Австралия. Все равно там английская королева главная. И вообще не важно есть такое государство или нет. Кто от кого независимый и так далее. Дело в том, что шотландец ощущает себя шотландцем, канадец канадцем и австралиец австралийцем. Несмотря на то, что говорят на языке своей бывшей империи.
|
|
« Последнее редактирование: 13 Июнь 2005, 12:37:51 от DarkAvenger »
|
|
Здесь могла быть ваша реклама.
|
|
|
Paladin
|
2 DarkAvenger Вот смотрю на сайт http://gbgm-umc.org/country_profiles/Countries/index.cfmи что же я вижу? Australia - Parliamentary monarchy. Canada - Canada is a federation of ten provinces and a member of the British Commonwealth, with a parliamentary system of government. Упссс! А где же Scotland? Нету? Ну конечно же идем в United Kingdom и что же мы видим? "The country consists of Britain (England, Scotland, Wales and Northern Ireland) " Вот такие сурпрызы... Дело в том что не нужно смешивать понятия так как вдруг в голову взбрендит... Ктото увидел футбольную команду шотландии и сразу ему померещилось что шотландия суверенное независимое государство. Мерещиться может что угодно.  Вон в нашей стране всем мерещиться что демократия только у нас... и нигде ее нету... 
|
|
|
|
|
|
|
nailbombin
|
Уважаемый, ты не в курсе этого вопроса. За три минуты, которое ты потратил на ознакомление с политической ситуацией в Шотландии, ты конечно стал осведомленней всех и вся. Даже такого невероятного мега-эксперта по Шотландии как я.
Ты в своем репертуаре. Слов, блин, нет.
|
|
|
|
|
|
|
nailbombin
|
А я что вижу! Что тони Блэра последний раз переизбирали в 2001 году! Воистину оперативный, глубоко проффесиональный ресурс! Упссс! А где же Scotland? Нету? Ну конечно же идем в United Kingdom и что же мы видим? "The country consists of Britain (England, Scotland, Wales and Northern Ireland) " Вот такие сурпрызы...
Да, сюрприз мощный! Главное неожиданный. Для человека, который не в теме. Дело в том что не нужно смешивать понятия так как вдруг в голову взбрендит... Ктото увидел футбольную команду шотландии и сразу ему померещилось что шотландия суверенное независимое государство.
А кто-то залез на убогий ресурс и сделал выводы обо всем на свете. Мерещиться может что угодно.  Вон в нашей стране всем мерещиться что демократия только у нас... и нигде ее нету...  Вау! По теме. Повторяюсь еще раз. Можно быть нацией, не разговаривая на родном языке. Можно. Пример - такая нация, как шотландцы. Которые уже давно относятся к своему языку просто как к достоянию, что не мешает им при этом быть оставаться своей, ни на кого не похожей группой людей, объединенных одной территорией, языком(английским в данном случае) и культурой. Для Паладина. Нету такой национальности - ВеликоБританцы. Нету такого языка - ВеликоБританского. Это ясно? Есть шотландцы, англичане, валийцы и ирландцы. И есть соответствующие языки. Но говорят все на английском. При этом оставаясь собой. Про независимость Шотландии. Еще 6 лет назад, все (подчеркнуто красным карандашом - [glb]все[/glb]) вопросы связанные с Шотландией решались в Лондоне. Сейчас Шотландия сделала мощный шаг на пути к независимости, практически полностью ее получив. Шотланцы, к примеру, себя независимыми от Лондона считают уже 5 лет. И будут проводить дальнейшие реформы в этом направлении. Сейчас в Лондоне только 3 (три) вопроса по Шотландии решаются. Это безопасность, налогообложение (третий найди сам). Следуя твоей логике Вся Европа - оонцы. А не голланды, французы, немцы. Блин. Опупеть.
|
|
|
|
|
|
|
deniska
|
Однако, что же тогда по твоему находилось на территории хотя бы теперешней Беларуси? Может тут жили поляки или русские, или может быть литовцы? Со времени появления БССР слишком мало времени прошло, чтобы откуда ни возьмись появилися белорусский народ. Тем не менее он есть. И на его формирование ушло гораздо больше времени.
Судя по тому, Дениска, что ты называешь белорусский народ "нашим", ты - беларус. Мне жаль, что ты не хочешь осознать, что история нашего народа гораздо старше, чем неполные сто лет. И уж тем более ничуть не меньше, чем история, например, русского или польского народов.
Если вы утверждаете, что наша история гораздо старше, чем неполные сто лет, то попробуйте найти хоть 100 человек, чьи предки жили на этой земле до начала 20 века. Я прекрасно понимаю, что всем нам очень хочется иметь такое славное прошлое. И мне тоже когда-то хотелось, и я тоже когда-то был очень этим горд. Пока мне не пришло осознание того, что ни я, ни большинство всех нас не имеют к этому прошлому никакого отношения...
|
|
|
|
|
|
|
..Riot..
|
6еЛарУсь Со39али пуРитане=))))
|
|
|
|
 Those Anarcho Punks are Misterious 
|
|
|
testus
Молодой Гродненец
Einsturzende Neubauten forever
|
Я можа і зьдзіўлю спадара DeniSKA, але людзей у якіх продкі жылі тут яшчэ да пачатку 20 ст. на Беларусі хапае. Чаго тут далёка хадзіць што ў мяне, што ў маёй нявесты і ў большасьці сябраў тут ня толькі дзед да бабка жылі, але пра-пра-пра-...-пра прашчуры.
Я канешне разумею, што чым больш глыбокая гісторыя, тым больш адказнасьці, таму прасьцей усяго выракчыся і казаць, а я тут не прычым, я новенькі, ніякай адказнасьці несьці не хачу і не буду.
Але разумееце, на Ваш жаль, захаваліся помнікі гістарычныя, якія сьведчаць пра тое, што беларусам не 100 год, а значна болей. А наконт таго, што мы такія вось маладыя дый бяз гісторыі, ведаеце, пра гэта па БТ кажуць дастаткова, можа ня варта паўтарацца?
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
2 nailbombin
Интересный момент...
"Шотланцы, к примеру, себя независимыми от Лондона считают уже 5 лет."
но
"Сейчас в Лондоне только 3 (три) вопроса по Шотландии решаются. Это безопасность, налогообложение. "
Т.е. !ура! шотландия независимое государство... но !упс!... англичане за них решают вопросы налогообложения (читай экономики) и безопасности (читай силового воздействия)... Так где независимость? Покажите пальцем?
Далее язык... Шотландцы в подавляющем большинстве используют английский так как их территория принадлежит англичанам... Белорусь - суверенное государство, никому не принадлежит но тем не менее своим языком не пользуеться... Где вы тут находите совпадения?
|
|
|
|
|
|
|
nailbombin
|
Т.е. !ура! шотландия независимое государство... но !упс!... англичане за них решают вопросы налогообложения (читай экономики) и безопасности (читай силового воздействия)... Так где независимость? Покажите пальцем?
Эти вопросы решаются в Лондоне не англичанами, а всеми вместе. Англичанами, шотландцами, валийцами и ирландцами. Это понятно? Или нет? Далее язык... Шотландцы в подавляющем большинстве используют английский так как их территория принадлежит англичанам... Белорусь - суверенное государство, никому не принадлежит но тем не менее своим языком не пользуеться... Где вы тут находите совпадения? Территория Шотландии не принадлежит англичанам. Она входит в состав Великобритании. Точно так же, как Анлия. Это понятно? Повторяю тебе - ты не в теме. Ты не понимаешь, о чем говоришь. ЮАР долгое время принадлежала Британии. Читай Англии. Теперь времена изменились. По теме. Подписываюсь под словами ДаркАвенгера. Собственно об этом и талдычу. Просто дискутировать с Паладином невозможно в принципе.
|
|
|
|
|
|
|
testus
Молодой Гродненец
Einsturzende Neubauten forever
|
Поэтому я не вижу смысла внедрять белорусский язык только для того чтобы кто-то осознал свою принадлежность к своим корням. Спадар пэўна забыўся на тое, што беларуская мова з'яўляцца першай дзяржаўнай мовай нашае краіны і таму "внедрять белорусский язык" ніхто не зьбіраецца. А маё меркаваньне на гэты конт, калі б дзяржаўная мова была толькі беларуская- гадоў бы праз 40- 50 усе размаўлялі б па- беларуску.
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
to Deniska: Цікава!!!! Да пачатку 20 ст. беларусы былі качэўнікамі, вандравалі па ўсім сьвеце, і тут раптам ім прыйшло ў галаву, што трэба дзесьці асесьці й стварыць сваю дзяржаву й гісторыю!!! Вырашылі выбраць някім не заселенную зямлю на захадзе Расейскай імперыі!! Вось так па тваім думкам і з'явіўся беларускі народ?? Гэта больш падобна на гісторыю Йзраіля!!! Дый увогуле дзе ж жылі мае продкі да 20 ст. ?? Па старым паперам і дакументам яны жылі ў сучаснай Беларусі. Гммм...растлумач мне, хто ж тады тут жыў у 16, 17, 18 і 19 ст. - да прыходу беларусаў?? 
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
to Paladin 1. Палянізацыя на беларускіх землях безумоўна йснавала. Але ўвагу на яе зьвярталі толькі прадстаўнікі прывілеяваных саслоўяў. Сялянам, якія займалі большасьць у насельніцтве таго часу было "наплюваць" на палянізацыі й іншыя працэсы, яны былі палетычна не адукаваныя й мала сьвядомыя, хто плаціў ім больш грошай і абяцаў лепшае жыцьцё да таго яны й шлі!! Давай возьмемся за ліцьвінскае (беларускае) шляхецтва й духавенства. Я мяркую, што карыстаньне польскай мовы на афіцыйнам узроўні ў ВКЛ - гэта ўжо адзін з фактаў палянізацыі. А ўводзіны ў 1696 г. польскай мовы, як дзяржаўнай у ФЕДЭРАЦЫІ(падкрэсліваю гэта слова) Рэч Паспалітая!!! Я з'яўляюся прыхільнікам вуніяцкай царквы, але не здагадваешся, дзеля чаго (падкрэсліваю) каталіцкае духавенства распрацавала плян гэтай вуніі, чаму менавіта Папа Рымскі з'яўляецца галоўным гэтай царквы?? Канешне з часам вуніяцкая царква стала як бы адным з сымбаляў незалежнасьці нашага народа, але ня трэба забываці яе першапачатковыя вытокі.
2. Паўтаруся яшчэ раз: насельніцтва Беларусі ў тыя часы было па сац. скляду сялянскім. Гэта сялянства было не адукавана, няпісьменна, яно гаравала толькі за свой марудны лёс, за сваю зямлю й грошы. Каліноўскі абяцаў сялянам волю, зямлю - яны пайшлі за ім, цар пачаў абяцаці йм штосьці іншае лепшае, яны кінулі Каліноўскага й перайшлі да цара!! Пра дваранства яне кажу - тады беларусаў сярод гэтага саслоўя проста не было. Гэтым і карысталася царская ўлада зь яе "велікорусской" палітыкай. Пераход школ на расейскую мову, закрыцьцё Віленскага ўніверсітэту, скасаваньне той жа вуніі, зьмена назвы Белая Русь на "северо-западный край" - усё гэта йстотна адбілася на нашым народзе не ў лепшы бок. Але ў канцы 19 ст. гэты народ пачаў абуджацца.
3. Не зразумеў гэтага пытаньня...растлумач калі ласка. Т. е ты лічаш што Беларусы - гэта сінтэз паміж Палякамі й Ліцьвінамі??? Ці як?
4. Ф. Багушэвіч, К. Каганец, В. Дунін-Марцінкевіч, К. Каліноўскі (ён асабіста лічыў сябе беларусінам). Калі ўжо так дакладна да 1919г. то яшчэ ўсю групу "Нашай Нівы"
5. Ня ведаю якім чынам... Адказ на гэта пытаньне таксама трэба шукаць у гісторыі. Ведаеш, нашаму сучаснаму народу патрэбна толькі "бульба на стале, грошы ў кішэні й 100 г гарэлкі". Шмат чаго магло зьмяніцца, калі б ён зазірнуў у свае мінулае, зразумеў, што ў яго ёсьць вялікая гісторыя, прыклад, адчуў бы голас продкаў!! Канешне сацыяльнае становішча можа й не зьмянілася, але зьмяніўся бы сьветапогляд, ментальнасьць. Хех..а можа й з часам змяніўся б і сацыяльны лад. Мммддаа й яшчэ на мой погляд для "атупеньня" нашага этнаса шмат чаго зрабіла савецкая ўлада.
|
|
|
|
|
|
|
deniska
|
to Deniska: Цікава!!!! Да пачатку 20 ст. беларусы былі качэўнікамі, вандравалі па ўсім сьвеце, і тут раптам ім прыйшло ў галаву, што трэба дзесьці асесьці й стварыць сваю дзяржаву й гісторыю!!! Вырашылі выбраць някім не заселенную зямлю на захадзе Расейскай імперыі!! Вось так па тваім думкам і з'явіўся беларускі народ?? Чушь полная. Хотя и прикольно. Я так не думаю. Гэта больш падобна на гісторыю Йзраіля!!! Дый увогуле дзе ж жылі мае продкі да 20 ст. ?? Па старым паперам і дакументам яны жылі ў сучаснай Беларусі. Гммм...растлумач мне, хто ж тады тут жыў у 16, 17, 18 і 19 ст. - да прыходу беларусаў??  [/quote] Что ж, видимо тебе повезло, блин, больше чем мне раз твои предки жили здесь всю жизнь.... Но дело не в этом. Неужели до сих пор непонятно, что я хочу сказать (независимо от того, кто жил на этой территории в 16, 17, 18 веках и как они назывались), что современный белорусский народ не имеет к тем людям почти никакого отношения? И не надо туда оглядываться. Надо строить (ну или перестраивать) современное белорусское общество. Причем с тем языком (и другими символами, да-да не удивляйтесь, именно с красно-зеленым флагом, ибо не это важно, а стремление к переменам), который есть.
|
|
|
|
|
|
|
answer
Гродненец
think differ
|
2paladin i nailbombin: shto wy priwazalis k etoj Shotlandii. nechego srawniwat nas s nimi, ix s nami. u kazhdogo swoja istorija, swoj put. da my dazhe po mentalitetu ot nix daleko, zabudte... a ja schitaju tak. jesli belaruskij jazyk sushcestwujet, w etom kak minimum jest smysl! on ne mog pojawitsa neotkuda, ne mogli jego pridumat umnyje professora i lektory na uwere. odnazhdy my okazalis na rasputji i swernuli ne tuda, kuda BYLO BY luchshe...i kuda my idom. nikto ne mozhet otwetit konkretno (ja k sozhaleniju tozhe), xotia po bolshomu schotu w polnuju zhopu! zamette - s kazhdym godom luchshe ili xuzhe?? soglasen - eto kak posmotert. no jesli posmotret prawilno, to xeroweje nekuda. xotia ja ne schitaju chto w nashej strane wso tak uzh ubogo, nekotoryje krotiki peregibajut, osobenno psheckije i amerikanskije, kotoryje otrodas sdes ne bywali, lish by potryndet! nu da ladno. koroche - ZYWIE BIELARUS!!
P.S. litwin respect +1
|
|
|
|
|
|
|
nailbombin
|
answer Спасибо, друг! Благодоря тебе я нашел просветление!!! Осталось только спокойно умереть. (Давно так не смеялся. Юзай www.translit.ru - твои юмористические мессаги обретут поклонников!)
|
|
|
|
|
|
|
nailbombin
|
Спадар пэўна забыўся на тое, што беларуская мова з'яўляцца першай дзяржаўнай мовай нашае краіны і таму "внедрять белорусский язык" ніхто не зьбіраецца.
Не хочу показаться навязчивым, но ты, наверное, живешь где-то не в Беларуси. Я тебе сейчас открою страшшшшшную тайну. На беларусском языке говорит настолько малая часть народа, что речь идет именно о внедрении. Как бы это кому не нравилось но это факт. "А факт - самая упрямая в мире вещь" А маё меркаваньне на гэты конт, калі б дзяржаўная мова была толькі беларуская- гадоў бы праз 40- 50 усе размаўлялі б па- беларуску. Вполне вероятно. Только такого быть не может в современной Беларуси.
|
|
|
|
|
|
|
|