Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
23 Июль 2025, 23:59:28
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Гродненский Форум > Религия > Католицизм
(Модераторы: Админ, RockeR, katolik) > Тема:

Католицизм. Общие вопросы.

Страниц  : 1 ... 33 34 36 37 Далее»   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Католицизм. Общие вопросы.  (Прочитано 184556 раз)
Giademinas
Гость
« Ответ #1020 : 27 Ноябрь 2012, 20:23:12 »

Я склонен полагать (по своим знакомым), что в городе меньшинство имеет представление, о чем служба. Но у них нет выбора. И это неправильно и мне непонятно, почему такая пропаганда этого языка. То есть конечно понятна, но боюсь меня за подобные высказывания сожгут на костре инквизиции.
Я склонен полагать (по своим знакомым), что в городе меньшинство имеет представление, о чем служба.    а я склонен пологать что то "меньшиство" о которым вы пишите и кои являются вашими знакомыми и не имеющими представление о чём служба в костёле просто людыри, т.к. я уже писал служба проводится каждноневно и по белорусски и разного рода духовная литература доступна в продаже по русски, белорусски и по польски. поэтому не язык службы виноват в их непонимании смысла службы, а ИМХО полная лень.

Но у них нет выбора.  выбор есть. я как уже писал службы проводятся на одном из государственных языков РБ, который должен по логике знать каждый, так в чём проблема?

И это неправильно и мне непонятно, почему такая пропаганда этого языка.  а разве какой либо язык навязывается в костёле. хочешь по белорусски, иди на службу по беларусски, хочешь по польский, никакой проблемы, хочешь по литовский, лабэй гярэй, милости просим. поэтому про какую пропоганду вы говорите?

То есть конечно понятна, но боюсь меня за подобные высказывания сожгут на костре инквизиции.  своё мнение вы можите иметь, но это не значит что оно объективно.
Юристъ
Гигафлэймер

Просмотр профиля
« Ответ #1021 : 27 Ноябрь 2012, 20:28:56 »

Меня предупредили, что здесь любое мнение кроме "расово-правильного" является необъективным, я в курсе.

Каждодневно в фарном костеле проводятся службы на беларуском языке?

для мотороллеров нет полосы, в чёрных икспятых качают басы ©
Giademinas
Гость
« Ответ #1022 : 27 Ноябрь 2012, 20:29:57 »

Меня предупредили, что здесь любое мнение кроме "расово-правильного" является необъективным, я в курсе.

Каждодневно в фарном костеле проводятся службы на беларуском языке?

так про какое мнение вы говорите, вы его ещё даже не озвучили))))
да, каждый день.

Добавлено: 27 Ноябрь 2012, 20:32:11
во всех костёлах Гродно каждый день есть служба на беларусском языке.
Юристъ
Гигафлэймер

Просмотр профиля
« Ответ #1023 : 27 Ноябрь 2012, 20:33:14 »

вы его ещё даже не озвучили
Это немного не та тема.

да, каждый день.
Спасибо, этот ответ устроил бы меня в самом начале, тогда можно было бы обойтись без всех этих лирических отступлений.

для мотороллеров нет полосы, в чёрных икспятых качают басы ©
Giademinas
Гость
« Ответ #1024 : 27 Ноябрь 2012, 20:37:02 »

я рад что вы рады и что получили интересующую вас информацию. да кстати, проводится служба и с сурдопереводом, для глухонемых. по воскресениям.
Head
Гость
« Ответ #1025 : 27 Ноябрь 2012, 21:27:13 »

Цікава было б узяць "польскую" службу і апытаць прысутных- ці цалкам яны зразумеюць аб чым там гаворыцца? Смеющийся
Giademinas
Гость
« Ответ #1026 : 27 Ноябрь 2012, 21:31:14 »

Цікава было б узяць "польскую" службу і апытаць прысутных- ці цалкам яны зразумеюць аб чым там гаворыцца? Смеющийся

ну калі яны прыходзяць на службу на польскай мове, то відаць што разумеюць, бо няма а ніякай перашкоды, каб прыйсці на службу на беларускай мове. тады дзе логіка ў вашых словах??
можа падкажыце чаму тыя, хто не разумее польскай мовы, ідуць на службу на польскай мове?
Head
Гость
« Ответ #1027 : 27 Ноябрь 2012, 22:39:06 »

У гэтым-та і праблема, што службы на польскай мове, як правіла, праводзяць у, як кажуць, "прайм-тайм". Напрыклад, калі мяне знаходзіцца Францішканскі касцёл і я аніразу не чуў там беларускага слова. Напрыклад, калі хадзіў да першай Камуніі, то ўсё вялося на польскай мове і, канечне, мала, што было зразумела. І, што цікава, калі ім патрэбна каб іх дакладна зразумелі, то пачынаюць казаць на рускай. Напрыклад, у Менску недаўна быў на вяселлі, то там вялося на беларускай, што прыемна ўразіла. А Гродна ж "польскі горад". Злой
Giademinas
Гость
« Ответ #1028 : 27 Ноябрь 2012, 22:53:10 »

У гэтым-та і праблема, што службы на польскай мове, як правіла, праводзяць у, як кажуць, "прайм-тайм". Напрыклад, калі мяне знаходзіцца Францішканскі касцёл і я аніразу не чуў там беларускага слова. Напрыклад, калі хадзіў да першай Камуніі, то ўсё вялося на польскай мове і, канечне, мала, што было зразумела. І, што цікава, калі ім патрэбна каб іх дакладна зразумелі, то пачынаюць казаць на рускай. Напрыклад, у Менску недаўна быў на вяселлі, то там вялося на беларускай, што прыемна ўразіла. А Гродна ж "польскі горад". Злой

Беларуская Імша у Катэдры:
17.30 (па-беларуску) па буднях.
12.00, 15.00 (па-беларуску) у нядзелю. час як па мне добры. калісці, калі беларуская Імша ўводзілася, была толькі ў нядзелю на 15 гадз. калі колькасць вернікаў стала вялікая, была ўведзена Імша на 12 гадз.
цяпер глянем далей...
Дзевятоўка ў нядзелю -   7.30, 9.00, 10.30 (па-беларуску)
Вішнявец у нядзелю 7.30, 9.00, 11.00, 13.00 (па-беларуску)
як памне, як вы кажыце у час "прайм-тайму" мапаліцца па беларуску можна ў любую гадзіну. а тое, што людзі больш ходзяць на Імшу па польску, то гэта іх выбар, ніхто ні каму не забараняе ісці тады, калі ім да спадобы.
што датычыць Першай Святой Камуніі, то дзеткі прігатаўляюцца, наколькі ведаю, і па беларуску і па польскі, і як ведаю на польскай мове прыгатавання прыходзяць большасць дзетак.
ну і як вы ўжо пісалі, Гродна ў гэтым сэнсе польскі горад, напэўна праз гадоў 15-20 мажліва будзе інакш, а можа і не будзе, але казаць што тут дыскрімінацыя беларускамоўных вернікаў, мяркую будзе мягка кажучы няпраўда.
А ў Менску па беларуску, і гэта справядліва, хоць а 9 гадзіне ў Чырвоным Касцёле штодня Імша па польску, можа варта было бы казаць, што там дыскрымінуюць польскую мову?))
Head
Гость
« Ответ #1029 : 27 Ноябрь 2012, 23:57:50 »

Канечне, вельмі радуе, што колькасць імшаў на беларускай павялічваецца. Але "прайм-тайм" гэта, ўвечары (18.00 дзесці). І гэта, як я разумею, толькі ў 3-х касцёлах??
З Першай Святой Камуняй, як я разумею, справа такая ж як і з імшамі.

А ў Менску па беларуску, і гэта справядліва, хоць а 9 гадзіне ў Чырвоным Касцёле штодня Імша па польску, можа варта было бы казаць, што там дыскрымінуюць польскую мову?))
Нельга сказаць, што польскую ў Беларусі дэскрымінуюць.

Добавлено: 27 Ноябрь 2012, 23:59:29
ну і як вы ўжо пісалі, Гродна ў гэтым сэнсе польскі горад,
Тое, што "Гародня- польскі горад" ніколі не было маім меркаваннем. Так мяркуюць некаторыя палітычныя колы. Вось і чутна ад некаторых ксяндзоў "Пакуль я жывы- беларускай мовы не ўбачыце ў касцёле".
Giademinas
Гость
« Ответ #1030 : 28 Ноябрь 2012, 00:13:32 »

Тое, што "Гародня- польскі горад" ніколі не было маім меркаваннем. Так мяркуюць некаторыя палітычныя колы. Вось і чутна ад некаторых ксяндзоў "Пакуль я жывы- беларускай мовы не ўбачыце ў касцёле".
але так сама і ёсць ксяндзы,якія кажуць, ўто павінна быць беларуская мова і яна ёсць. таму на гаданку адніх, важыць гаворка другіх.

Але "прайм-тайм" гэта, ўвечары (18.00 дзесці). І гэта, як я разумею, толькі ў 3-х касцёлах??  не думаю што Святая Імша на 18 гадзін гэта  "прайм-тайм" , большасць ідзе на Імшу ў нядзелю зранку, каб не дзяліць дзень, а як ведаем час пік менавіта на 10:30 у Катэдры і так сама ў Вішняўцы.
таму самы папулярны час у нядзелю ад 9 раніцы, да 12-13 дня. у вечары прыходзяць тыя, што любяць паспаць, або працуюць і с паводу скарочанага працоўнага дня могуць прыйсці ў касцёл вечарам.

Тое, што "Гародня- польскі горад" ніколі не было маім меркаваннем.
  Ад гэтага ён не стаецца менш польскім. а тое што маючы выбар удзельнічаць ў беларускамоўнай Імшы ідуць на польскамоўную, аб нечым аднак сведчыць. хто не хоча па польску, маючы гэтакі выбар Імшаў па беларуску здолее сабе выбраць і касцёл і гадзіну, дзякуй Богу даехаць да любога касцёла ў Гродні сёння можна з легкасццю.
lenin
Гость
« Ответ #1031 : 28 Ноябрь 2012, 01:21:06 »

пробездельничал весь день и попал на службу на 9 вечера в Фарном костеле на русском языке. Я "понимал" о чем речь шла, но молитвой бы не назвал. Впредь стараюсь так не откладывать.

Если в воскресенье в костелах Гродно мша на 8 или 9 вечера? 

Добавлено: 28 Ноябрь 2012, 01:29:41
Затое ёсць разпаўсюджанае меркаванне, што "Гродна - рускі горад" і вось і чутна пытанні "чаму імша не па руску ў касцёле ?"
Знакомые гродненцы, которые учились в Минске старались попадать именно на нее, хоть это и было им неудобно.
Head
Гость
« Ответ #1032 : 28 Ноябрь 2012, 02:31:35 »

Але "прайм-тайм" гэта, ўвечары (18.00 дзесці). І гэта, як я разумею, толькі ў 3-х касцёлах??  не думаю што Святая Імша на 18 гадзін гэта  "прайм-тайм" , большасць ідзе на Імшу ў нядзелю зранку, каб не дзяліць дзень, а як ведаем час пік менавіта на 10:30 у Катэдры і так сама ў Вішняўцы.
таму самы папулярны час у нядзелю ад 9 раніцы, да 12-13 дня. у вечары прыходзяць тыя, што любяць паспаць, або працуюць і с паводу скарочанага працоўнага дня могуць прыйсці ў касцёл вечарам.
Але гэта толькі ў катэдры. Колькі ў нас касцёлаў і колькі маюць набажэнствы на беларускай? 5%??

Ад гэтага ён не стаецца менш польскім
Вы мяне, я гляджу, не вельмі правільна зразумелі:
А Гродна ж "польскі горад". Злой
Дадзены смайл называецца "Злы". І размясціў я яго тут таму, што Гародня- не польскі горад, ніколі ім ня быў і ня будзе. Таму ж і словы "польскі горад" узяў у двукоссі (каб падкрэсліць, што ён не польскі). А то вам, я гляджу, толькі скажы- дык вы ўжо раўці гатовыя. Смеющийся

хто не хоча па польску, маючы гэтакі выбар Імшаў па беларуску здолее сабе выбраць і касцёл і гадзіну, дзякуй Богу даехаць да любога касцёла ў Гродні сёння можна з легкасццю.
А, дык адзначае беларуская большасць павінна "шукаць касцёл дзякуй богу няма праблемаў з грамадскім транспартам"?? Мабыць, хай польская пашукае, ў нас жа

дзякуй Богу даехаць да любога касцёла ў Гродні сёння можна з легкасццю.

Затое ёсць разпаўсюджанае меркаванне, што "Гродна - рускі горад" і вось і чутна пытанні "чаму імша не па руску ў касцёле ?"
Няма ў беларусаў такога меркавання. І па-рускаму набажэнства ані ў каталіцкай, ані ў праваслаўнай нікому не патрэбнае.
« Последнее редактирование: 28 Ноябрь 2012, 04:06:06 от Head » Записан
lenin
Гость
« Ответ #1033 : 28 Ноябрь 2012, 03:10:26 »

Католическая церковь всегда идет на встречу верующим. Все условия для удобной молитвы созданы.
 А дальше по теме уже идет полит-изба. Подмигивающий Советую туда направить пыл.
Giademinas
Гость
« Ответ #1034 : 28 Ноябрь 2012, 23:36:16 »

Дадзены смайл называецца "Злы". І размясціў я яго тут таму, што Гародня- не польскі горад, ніколі ім ня быў і ня будзе. Таму ж і словы "польскі горад" узяў у двукоссі (каб падкрэсліць, што ён не польскі). А то вам, я гляджу, толькі скажы- дык вы ўжо раўці гатовыя.
вы  видно реально историю плохо знаете)))

Добавлено: 28 Ноябрь 2012, 22:39:10
А, дык адзначае беларуская большасць павінна "шукаць касцёл дзякуй богу няма праблемаў з грамадскім транспартам"?? Мабыць, хай польская пашукае, ў нас жа
если большинство хотело бы молиться по беоарусски, то на этом языке молитва и была бы. и не говорите что людей никто не слушает. ибо желающие попасть на беларусскую службу на неё приходит, кто хочит попасть на польскую, приходят на неё, и не думю что стоит строить тут обиженное лицо, никто в данной ситуации не ущимлён, и нечего писать туфту от якобы обиженного лица.

Добавлено: 28 Ноябрь 2012, 23:40:42
Няма ў беларусаў такога меркавання. І па-рускаму набажэнства ані ў каталіцкай, ані ў праваслаўнай нікому не патрэбнае.
а сколко беларусов среди католиков? в приницпе белорусы считают себя православными или на крайняк греко-католиками.
кавказец
«О, Аллаh, милости Твоей прошу, не доверяй меня душе моей ни на мгновение и приведи меня к благу во всем, нет божества, (достойного поклонения) кроме Тебя»
Настоящий гродненец

Ни одна душа не понесет чужого бремени

Просмотр профиля
« Ответ #1035 : 28 Ноябрь 2012, 23:51:47 »

Да эта территория  по ходу была еврейской.

По данным первой всероссийской переписи 1897 года, население города составляло 46 919 человек (26 889 женщин и 20 030 мужчин), из них 22 684 человека были иудеями, 14 086 — православными и 8 695 — римо-католиками[к 27].

http://ru.wikipedia.org/wiki/%C3%F0%EE%E4%ED%EE

Giademinas
Гость
« Ответ #1036 : 29 Ноябрь 2012, 13:35:04 »

http://ru.wikipedia.org/wiki/Гродненская_область

Head
Гость
« Ответ #1037 : 29 Ноябрь 2012, 14:32:38 »

вы  видно реально историю плохо знаете)))
Вы пра 20-гадовую акупацыю?

если большинство хотело бы молиться по беоарусски, то на этом языке молитва и была бы. и не говорите что людей никто не слушает. ибо желающие попасть на беларусскую службу на неё приходит, кто хочит попасть на польскую, приходят на неё, и не думю что стоит строить тут обиженное лицо, никто в данной ситуации не ущимлён, и нечего писать туфту от якобы обиженного лица.
Няўжо вы не ведаеце, што зараз адбываецца на Беларусі? Якая яшчэ дэмакратыя?? Я толькі ведаю дакладна, што калі ўвесці беларускую паўсюль, дзе зараз польская, то абурэнне гэта ні ў каго не выклікне, акрамя касцельных палякаў. І крыўды тут ні пры чым.

а сколко беларусов среди католиков? в приницпе белорусы считают себя православными или на крайняк греко-католиками.
Ага. Смеющийся А яшчэ дадайце: а колькі ў Беларусі праваслаўных? Праваслаўныя- рускія, католікі- палякі. Вы гэтае хочаце сказаць? Беларусы- уніяты. І ўсе храмы (каталіцкія і праваслаўныя) ў Беларусі належаць нам. І спіхваць усіх беларусаў у адну праваслаўную веру (тут мала, што праваслаўная, дык яшчэ і маскоўскага ўзору), маўляў, беларусы- азіаты і ўвогуле ад рускіх нічым не адрозніваюцца не трэба. Мы заўсёды былі на скрыжаванні: каталіцтва і праваслаўе, лацінка і кірылліца. Вы, я гляджу, з усёй моцы імкнецеся выкарыстоўваць існуючае становішча дзеля паланізацыі.
Giademinas
Гость
« Ответ #1038 : 29 Ноябрь 2012, 15:33:43 »

Вы пра 20-гадовую акупацыю?
а хто каго акупаваў? Смеющийся

Добавлено: [time]Чтв 29 Ноя 2012 12:40:53[/time]
Няўжо вы не ведаеце, што зараз адбываецца на Беларусі? Якая яшчэ дэмакратыя?? Я толькі ведаю дакладна, што калі ўвесці беларускую паўсюль, дзе зараз польская, то абурэнне гэта ні ў каго не выклікне, акрамя касцельных палякаў. І крыўды тут ні пры чым.
Няўжо вы не ведаеце, што зараз адбываецца на Беларусі? Якая яшчэ дэмакратыя??  я мяркую што гэта справа нейкай асобнай веткі на гэтым форуме, н.п. Паліт ізба. таму менавіта ў гэтай сітуацыі няварта блытаць справы палітычныя і справы мовы малітвы, яны ня маюць да палітыкі а ні якага дачынення.
толькі ведаю дакладна, што калі ўвесці беларускую паўсюль, дзе зараз польская, то абурэнне гэта ні ў каго не выклікне, акрамя касцельных палякаў як вы іх называеце "касцёльныя палякі" маюць права маліцца на той мове, на якой яны хочуць, і ніхто ўводзіць аднамоўе ў касцёле ня будзе. на прыкладзе раскладу Імшаў ў Гродна па беларуску мы бачым што беларускамоўныя католікі не пакрыўджаны. хто хоча, можа ісці на службу па польскі чы па беларускі, я неразумею вогуле сэнсу гэтай пагаданкі. хочаш маліцца па беларускі, маліся, у катэдры Першая Камунія адбываецца для беларускамоўных дзетак, хочаш маліцца па польскі, як кажуць прошэ бардзо. і прасіўбы на будучыню не мыляць што католік=паляк, католік можа быць і беларус, і рускі і габрэй і г.д.

Добавлено: [time]Чтв 29 Ноя 2012 13:43:16[/time]
Цитата: Aquinas от Сегодня в 00:36:16если большинство хотело бы молиться по беоарусски, то на этом языке молитва и была бы. и не говорите что людей никто не слушает. ибо желающие попасть на беларусскую службу на неё приходит, кто хочит попасть на польскую, приходят на неё, и не думю что стоит строить тут обиженное лицо, никто в данной ситуации не ущимлён, и нечего писать туфту от якобы обиженного лица.Няўжо вы не ведаеце, што зараз адбываецца на Беларусі? Якая яшчэ дэмакратыя??
колькі, калі і на якой мове ў касцёле маліцца ўлада не ўмешваецца, таму заклікаю не палітызіраваць гэтыя справы.

Добавлено: [time]Чтв 29 Ноя 2012 14:51:08[/time]
Ага.  А яшчэ дадайце: а колькі ў Беларусі праваслаўных? Праваслаўныя- рускія, католікі- палякі. Вы гэтае хочаце сказаць? Беларусы- уніяты. І ўсе храмы (каталіцкія і праваслаўныя) ў Беларусі належаць нам. І спіхваць усіх беларусаў у адну праваслаўную веру (тут мала, што праваслаўная, дык яшчэ і маскоўскага ўзору), маўляў, беларусы- азіаты і ўвогуле ад рускіх нічым не адрозніваюцца не трэба. Мы заўсёды былі на скрыжаванні: каталіцтва і праваслаўе, лацінка і кірылліца. Вы, я гляджу, з усёй моцы імкнецеся выкарыстоўваць існуючае становішча дзеля паланізацыі.
я не супраць беларускай мовы, тым больш размаўляю з вамі на ёй, напэўна ні так шмат гэта могуць зрабіць тут форуме і не толькі на форуме.
але ў гэтакім выпадку мушу вам прыпомніць што касцёл з'аўляецца месцам, дзе беларуская мова жыве. дастаткова пріпомніць прозвішча кс Завальнюка, у Гродне так сама выдаецца шмат кніжак і літаратуры па беларуску, напэўна літаратуры релігійнай, у Менску і вершы і апавяданні беларускіх пісменнікаў.
што датычыць мяне, то я так сама выдатна валодаю польскай мовай, і мая пазіцыя, што беларуская мова павінна гучаць, но відаць або беларусаў зусім мала у беларусі, бо нават у заходнім Гродна гавораць па арсейску, або самыя жа беларусы сваёй мовы ня ведаюць, ёй не валодаюць і што горш, не імкнуцца да гэтага. таму я з тымі хто звяртаецца да мяне па беларуску, адказваю па беларускі, хто па польскі на польскам, ну а хто па рускі, на рускай мове. і шчыра кажучы аб якой паланізацыі вы кажыце, я ня ведаю. хто ставіць такі цэль? касцёл?? мяркую вы і самі ў гэта не верыце. хто тады? Шокирован
« Последнее редактирование: 29 Ноябрь 2012, 15:54:30 от Aquinas » Записан
Head
Гость
« Ответ #1039 : 29 Ноябрь 2012, 16:01:59 »

а хто каго акупаваў?
Ну, Польшча частку Беларусі. І што, ад таго яна стала вашай?? Тады некаторыя польскія гарады таксама можна назваць прускімі і аўстрыйскімі. І ў наступны раз, калі яшчэ будзеце думаць пра тое, што Гародня- польскі- ўспомніце, чыім насамрэч з'яўляецца Беласток.

Няўжо вы не ведаеце, што зараз адбываецца на Беларусі? Якая яшчэ дэмакратыя??  я мяркую што гэта справа нейкай асобнай веткі на гэтым форуме, н.п. Паліт ізба. таму менавіта ў гэтай сітуацыі няварта блытаць справы палітычныя і справы мовы малітвы, яны ня маюць да палітыкі а ні якага дачынення.
Ну, прычыны распаўсюджанасці польскай у касцёлах- палітычная. Гэта выкарыстоўванне слабых паліцый беларускай мовы.

як вы іх называеце "касцёльныя палякі" маюць права маліцца на той мове, на якой яны хочуць, і ніхто ўводзіць аднамоўе ў касцёле ня будзе. на прыкладзе раскладу Імшаў ў Гродна па беларуску мы бачым што беларускамоўныя католікі не пакрыўджаны. хто хоча, можа ісці на службу па польскі чы па беларускі, я неразумею вогуле сэнсу гэтай пагаданкі. хочаш маліцца па беларускі, маліся, у катэдры Першая Камунія адбываецца для беларускамоўных дзетак, хочаш маліцца па польскі, як кажуць прошэ бардзо. і прасіўбы на будучыню не мыляць што католік=паляк, католік можа быць і беларус, і рускі і габрэй і г.д.
Але палякі ўсё ж складаюць нацыянальную меншасць. Беларусы- большасць. А выкарыстанне ў касцёлах наадварот. І з-за таго, што беларусы- уніяты, каталік- беларус выглядае яксці неактуальна. Ў гэтым няма сэнсу.

колькі, калі і на якой мове ў касцёле маліцца ўлада не ўмешваецца, таму заклікаю не палітызіраваць гэтыя справы.
Ага. Ўлада суе рускую. І, маўляў, навошта вам руская, ўжо лепш польская. Але нам патрэбная беларуская.

Але, ладна, пакінем усё гэта. Дзякуй богу, толькі гарадзенская дыяцэ́зія такая.
Giademinas
Гость
« Ответ #1040 : 29 Ноябрь 2012, 16:09:10 »

Ну, Польшча частку Беларусі. І што, ад таго яна стала вашай?? Тады некаторыя польскія гарады таксама можна назваць прускімі і аўстрыйскімі. І ў наступны раз, калі яшчэ будзеце думаць пра тое, што Гародня- польскі- ўспомніце, чыім насамрэч з'яўляецца Беласток.
ну можна лічыць і так і гэтак, узалежнасці як далёка паглядзець ў гісторыю. а вось Стэфан Баторы напэўна не быў каралём расейскай імперыі))) Смеющийся Смеющийся

Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 13:09:46
Ну, прычыны распаўсюджанасці польскай у касцёлах- палітычная. Гэта выкарыстоўванне слабых паліцый беларускай мовы.
і ў чым тут палітка раскажыце нам?)

Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 14:12:30
Але палякі ўсё ж складаюць нацыянальную меншасць. Беларусы- большасць. А выкарыстанне ў касцёлах наадварот. І з-за таго, што беларусы- уніяты, каталік- беларус выглядае яксці неактуальна. Ў гэтым няма сэнсу.
палякі складаюць меншасць ў краіне, у касцёле па гродзенскай вобласці яны большасць) не блытайце гэтага. меншасць ў параўнанні з беларусамі і рускімі, але рускія ня з'яляюцца бачнай часткай вернікаў ў касцёле, беларусы трошкі больш. таму казаць што вернікі польскай нацыянальнасці меншасць у касцёле, гэта смеху варта)

Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 15:14:32
Ага. Ўлада суе рускую. І, маўляў, навошта вам руская, ўжо лепш польская. Але нам патрэбная беларуская.
блін, дык хто вам забараняе маліцца па беларускуНепонимающий?? кожны дзень у гродні ёсць Імшы па беларускі а ў нядзелю дык ад раніцы і да вечары. нейкая відаць у беларусай кепсакая звычка з'явілася, плакацца на ўсё і заўсёды, і яна хіба станецца прызнакам менталітэту хутка.

Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 16:15:36
Але, ладна, пакінем усё гэта. Дзякуй богу, толькі гарадзенская дыяцэ́зія такая.
таму яна і Гарадзенская, кожны моліцца на той мове, якой хоча. у Мінску надта па польскі шмат не памолішся, хоць католікаў з Гродзеншчыны там жывуць(
Head
Гость
« Ответ #1041 : 29 Ноябрь 2012, 16:22:02 »

ну можна лічыць і так і гэтак, узалежнасці як далёка паглядзець ў гісторыю. а вось Стэфан Баторы напэўна не быў каралём расейскай імперыі)))
Я вас малю, не прыпадабняйцеся летувісам. Рэч паспалітая гэта нашая агульная спадчына. Рэч паспалітая гэта Каралеўства Польскае і Вялікае княства Літоўскае. Перакладаецца яна як "Агульная справа". Каб знаходжанне рэзідэнцыі Баторыя ў Гародне казала б, скажам так, на карысць Польшчы я чую ўпершыню. Гэта кажа толькі пра тое, што галоўная сталіца нашай агульнай дзяржавы знаходзілася ў Вялікім княстве Літоўскім.

і ў чым тут палітка раскажыце нам?)
Для пачатку, хачу спытаць: "нам" гэта каму? Смеющийся
Як у чым? Ну, ў палякаў (але не ва ўсіх) заўсёды былі імпэрскія імкненні. (Толькі нічога з гэтага ніколі не атрымоўвалася)

Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 14:41:55
палякі складаюць меншасць ў краіне, у касцёле па гродзенскай вобласці яны большасць)
Гродненский диоцез (189 приходов, 630 тыс. верующих)

Население Гродненской области (2009) 1 072 000
По национальному составу поляки составляют  — 21,5 %

Разам атрымоўваецца, што палякаў 230480 тыс. (ня будзем, канечне, казаць пра іх этнічнае паходжанне)
Каталікаў 630 тыс.
Г.з. беларускаў-каталікоў у Гарадзенскай вобласці лічы ў 3 разы болей, чым палякаў-каталікоў . А беларуская цалкам у колькіх касцёлах?? У 1-м??

еншасць ў параўнанні з беларусамі і рускімі, але рускія ня з'яляюцца бачнай часткай вернікаў ў касцёле, беларусы трошкі больш.
А пры чым тут рускія? Шокирован

таму казаць што вернікі польскай нацыянальнасці меншасць у касцёле, гэта смеху варта)
Смеющийся

блін, дык хто вам забараняе маліцца па беларуску?? кожны дзень у гродні ёсць Імшы па беларускі а ў нядзелю дык ад раніцы і да вечары. нейкая відаць у беларусай кепсакая звычка з'явілася, плакацца на ўсё і заўсёды, і яна хіба станецца прызнакам менталітэту хутка.
А ў польскай кепская звычка з'явілася бэсціць беларусаў??

у Мінску надта па польскі шмат не памолішся, хоць католікаў з Гродзеншчыны там жывуць(
А з чаго там шмат маліцца, калі нават у Гародне іх няшмат?
« Последнее редактирование: 29 Ноябрь 2012, 16:45:20 от Head » Записан
Giademinas
Гость
« Ответ #1042 : 29 Ноябрь 2012, 16:49:20 »

Для пачатку, хачу спытаць: "нам" гэта каму? Як у чым? Ну, ў палякаў (але не ва ўсіх) заўсёды былі імпэрскія імкненні. (Толькі нічога з гэтага ніколі не атрымоўвалася)
ну дык імкненні на тэрыторыю беларусі былі ў шмат каго, але цяпер польская мова ў касцёла якім чынам перасякаецца з амбіцыямі польшчы? мне здаецца на адварот, Радыё Рацыя і Белсат знайшло прытукал на лоні імперска настроенай Польшчы да Беларусі?? так заўсёды было, што маленькіе дзяржавы мусяць знаходзіцца ў полі здзеяння мацнейшых. Так сама і з Расіяй, і нічога не зменецца а ні цяпер а не за гадоў 10.
Head
Гость
« Ответ #1043 : 29 Ноябрь 2012, 17:04:47 »

Імпэрскія памкненні гэта, напрыклад, калі польскі міністр кажа "касцёл польскі" ці польскі прэмьер-міністр кажа пра "мільёны палякаў якія жывуць на Беларусі". Наконт "Белсата", "Рацыі" і інш.- я ж сказаў, што не ўсё палякі такія.
Так сама і з Расіяй, і нічога не зменецца а ні цяпер а не за гадоў 10.
Гэты выраз таксама паказвае на імпэрскія памкненні- вы пагаджаецеся з імкненнем Расеі? А калі самі былі пад уплывам Расеі- нябось, так не казалі, што "заўсёды так будзе"? "Нішто не вечна пад луной"
Далей пра дзяржавы "маленькія ды вялікія"- чамусці з Украінай няма такіх пытанняў, Летувісы (Жамойты) таксама ніколі не жалаваліся на беларусізацыю (наадварот, у часы ВКЛ яны развіваліся). Касцёл на захадзе Польшчы нямецкі? Некаторыя дурні-палякі сабе і лічаць "больш немцамі, чым самі немцы". Напэўна такія ж як і тыя, што лічаць, што на Беларусі "міл'ены палякаў". Але мы ў гэтыя гульні не гуляем.
Giademinas
Гость
« Ответ #1044 : 29 Ноябрь 2012, 18:11:12 »

Гродненский диоцез (189 приходов, 630 тыс. верующих)Население Гродненской области (2009) 1 072 000По национальному составу поляки составляют  — 21,5 %Разам атрымоўваецца, што палякаў 230480 тыс. (ня будзем, канечне, казаць пра іх этнічнае паходжанне).Каталікаў 630 тыс. Г.з. беларускаў-каталікоў у Гарадзенскай вобласці амаль у 3 разы болей, чым паляка-каталікоў. А беларуская цалкам у колькіх касцёлах?? У 1-м??

калі так, то дзе гэтыя беларуса-католікі? чаму большасць не прыходзіць на беларускую Імшу??

Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 15:18:56
А з чаго там шмат маліцца, калі нават у Гародне іх няшмат?
Смеющийся Смеющийся Смеющийся Смеющийся

па вашых словах няшмат, але ў большасці прыходзяць на польскамоўную Імшу, дык чаму так?)))
і ведаеце вельмі цікавая з'ява цяпер назіраецца. тыя беларусы, якія гэтакімі сябе лічылі пры атрыманні карты паляка падымаюць верх нагамі архівы і аднаўляюць ў метрыках запіс нацыянальнасці а менавіта -паляк. смаргонскі, ашмянскі і астравецкі раён парктычна цалкам быў запісаны -беларусы згодна з загадам сталіна ў 1947 годзе (калі не мыляюся што да года), многія з іх гэтакімі сябе і лічылі, ну вядома, наступствы савецкага выхавання і часу.
таму шчыра кажучы каб католік быў беларус па бацьку і па маці, вельмі рэдка. ён можа сябе лічыць беларусам, але калі глянуць у радавод, то будзе 100% хтосці паляк.

Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 16:21:46
Імпэрскія памкненні гэта, напрыклад, калі польскі міністр кажа "касцёл польскі" ці польскі прэмьер-міністр кажа пра "мільёны палякаў якія жывуць на Беларусі". Наконт "Белсата", "Рацыі" і інш.- я ж сказаў, што не ўсё палякі такія.
ну дык прэм'ер мае сваё бачанне, а яго намеснік може мець другое. а наколькі я ведаю, Туску спарвы касцёла і веры абыякавыя.

Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 17:30:50
Гэты выраз таксама паказвае на імпэрскія памкненні- вы пагаджаецеся з імкненнем Расеі? А калі самі былі пад уплывам Расеі- нябось, так не казалі, што "заўсёды так будзе"? "Нішто не вечна пад луной"
я мяркую вы паважаны мой суразмоўца за шмат прабуеце здагадвацца і любіце укладаць свае думкі або меркаванні ў чужые словы або нават думкі. я даю адзнаку таму, што робіцца ў свеце. мы не дыскусіруем а маіх палітычныхх поглядах або а переспектыве беларусі у бліжэйшай чы дальшай будучыні.

хачу пріпомніць, што тэматыка діскусіі аб прыцісненні беларускамоўных катлікаў і касцёле на Гродзеншчыне, дзе я прыважу доказы таго, што аніякага прыціснення няма, што есць штодзённа Святая Імша у Гродні па беларуску і цэлы дзень ў нядзелю і святы. што ёсць мажлівасць вучыць дзяцей на беларускай мове, што ўсе выданні пячатныя каталіцкія на беларускай мове. а касцёл згодна з мовай святога Ап паўла павінен быць для грэка-грэкам, для габрэя -габрэем, для беларуса-беларусам, для паляка -палякам. таму калі напрыклад небудзе хапаць месца ў касцёле на беларукамоўнай Імшэ, то і колькасць Імшаў будзе павялічвацца. на сённяшні дзень бяручы катэдру або Вішнявец за прыклад, людзе не заўсёды свабодна чуюцца ад колькасці прысутных на Імше на польскай мове.
таму няма дыскрымінацыі беларусамоўных, таму як вынік, чаму тым хто хача прыходзіць на польскамоўную Імшу, павінен прымусова прыходзіць на беларуамоўную??

Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 18:45:54
Далей пра дзяржавы "маленькія ды вялікія"- чамусці з Украінай няма такіх пытанняў, Летувісы (Жамойты) таксама ніколі не жалаваліся на беларусізацыю (наадварот, у часы ВКЛ яны развіваліся). Касцёл на захадзе Польшчы нямецкі? Некаторыя дурні-палякі сабе і лічаць "больш немцамі, чым самі немцы". Напэўна такія ж як і тыя, што лічаць, што на Беларусі "міл'ены палякаў". Але мы ў гэтыя гульні не гуляем.
Далей пра дзяржавы "маленькія ды вялікія"- чамусці з Украінай няма такіх пытанняў колькасць украінцаў 45500000, гэта амаль што на 4,3 разы больш за Беларусь, тым больш што тэрытарыяльна яна большая за Беларусь. таму параўнанне я мяркую не зусім карэктнае.
Летувісы (Жамойты) таксама ніколі не жалаваліся на беларусізацыю (наадварот, у часы ВКЛ яны развіваліся).  гэта кардынальнае адрозненне летувасаў ад славянаў. мова іх не славянскія, паддацца перараджэнню яна не магла не пад уплывам польскай а ні пад уплывам расейскай моваў.

Касцёл на захадзе Польшчы нямецкі? Некаторыя дурні-палякі сабе і лічаць "больш немцамі, чым самі немцы". Напэўна такія ж як і тыя, што лічаць, што на Беларусі "міл'ены палякаў". Але мы ў гэтыя гульні не гуляем.

а ўсходняя Нямеччына калісці была пад польшчай?? Подмигивающий а вядома хто сяліўся на нямецкія землі сённяшняй заходняй польшчы. таму гэты прыклад так сама па моему не пасуе.
А варта паехаць на палессе, і па аналогіі можна спытацца, што некаторыя "дурні беларусы лічаць сябе больш украінцамі, чым самі украінцы"))))або я памыляюся?? а можа мова палешукоў больш беларуская чым тая, на якой мы з вамі рамаўляем??
а той хто лічыць міліёны палякаў ў беларусі,....ну і хай сабе лічыць, некаторыя тут на форуме лічаць што мусульманаў басурманаў тут у беларусі больш, ніж хрісціянаў, ну дык хай сабе лічыць.
на сённяшні дзень каля 30 тысяч чалавек атрымалі карту паляка, частка з іх лічыць сябе беларусамі і тока ідучы у консульства становяцца палякамі. але ў дакументах напісана -паляк. вось табе і ўся арэфметыка. нават больш скажу, у гродзенскай вобласці павялічалася лічба палякаў, згодна з перапісам насельніцтва, і як разумеем гэта не палякі з польшчы, а тыя, хто даведаўся свой радавод. штуршком была карта паляка.
« Последнее редактирование: 29 Ноябрь 2012, 18:45:54 от Aquinas » Записан
Head
Гость
« Ответ #1045 : 29 Ноябрь 2012, 19:04:41 »

калі так, то дзе гэтыя беларуса-католікі? чаму большасць не прыходзіць на беларускую Імшу??
Гэта большая частка каталікоў на Беларусі. Ў праваслаўнай- руская. Мабыць, яшчэ спытаеце- дзе гэтыя беларусы-праваслаўныя?

па вашых словах няшмат, але ў большасці прыходзяць на польскамоўную Імшу, дык чаму так?)))
Фэнамэнальна дурное пытанне. Таму, што беларускіх імшаў амаль няма. Я вось толькі зараз і то прыкладна даведаўся дзе і калі ёсць беларускія набажэнствы. Затое вядома дакладна, што калі хочаш польскую- ідзі куды заўгодна, не памылішся. Шукаў аднойчы ў інтэрнэце-не знайшоў. І пасля гэтага вы пытаеце??

і ведаеце вельмі цікавая з'ява цяпер назіраецца. тыя беларусы, якія гэтакімі сябе лічылі пры атрыманні карты паляка падымаюць верх нагамі архівы і аднаўляюць ў метрыках запіс нацыянальнасці а менавіта -паляк. смаргонскі, ашмянскі і астравецкі раён парктычна цалкам быў запісаны -беларусы згодна з загадам сталіна ў 1947 годзе (калі не мыляюся што да года), многія з іх гэтакімі сябе і лічылі, ну вядома, наступствы савецкага выхавання і часу.
Вядома, што ў перыяд польскай акупацыі ўсіх "тутэйшых" запісалі як палякаў. І што далей? Не трэба трызніць, ніколі сюды палякі не ехалі і ніколі тут ня было "царства польскага".

таму шчыра кажучы каб католік быў беларус па бацьку і па маці, вельмі рэдка. ён можа сябе лічыць беларусам, але калі глянуць у радавод, то будзе 100% хтосці паляк.
Калі этнічных, то дастаткова няшмат (зрэшты, я ўжо вышэй адзначыў).

ну дык прэм'ер мае сваё бачанне, а яго намеснік може мець другое. а наколькі я ведаю, Туску спарвы касцёла і веры абыякавыя.
Ну, дык прэм'ер- 2-я асоба ў дзяржаве. Ўсё гэта не выпадкова.
Giademinas
Гость
« Ответ #1046 : 29 Ноябрь 2012, 19:07:49 »

Гэта большая частка каталікоў на Беларусі. Ў праваслаўнай- руская. Мабыць, яшчэ спытаеце- дзе гэтыя беларусы-праваслаўныя?
неа, мне цікавіць чаму католікі беларусы ходзяць на польскамоўную Імшу?? проста дайце адказ.

Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 16:15:28
Фэнамэнальна дурное пытанне. Таму, што беларускіх імшаў амаль няма. Я вось толькі зараз і то прыкладна даведаўся дзе і калі ёсць беларускія набажэнствы. Затое вядома дакладна, што калі хочаш польскую- ідзі куды заўгодна, не памылішся. Шукаў аднойчы ў інтэрнэце-не знайшоў. І пасля гэтага вы пытаеце??
Парафія св. Францішка Ксаверыя. Катэдральны касцёл.
Св. Імша ў буднія дні: 7.00, 8.00, 9.00, 12.00, 17.30 (па-беларуску)
Св. Імша ў нядзелі:12.00, 15.00 (па-беларуску)

Парафія Найсвяцейшага Адкупіцеля - Дзевятоўка
Св. Імша ў нядзелі: 7.30, 9.00, 10.30 (па-беларуску)

Парафія Божай Міласэрнасці - Вішнявец
Св. Імша ў нядзелі: 7.30, 9.00, 11.00, 13.00 (па-беларуску)

Таму, што беларускіх імшаў амаль няма. Я вось толькі зараз і то прыкладна даведаўся дзе і калі ёсць беларускія набажэнствы.вы жартуеце?? чы я пішу няпраўду, чы вы нехачыце глянуць паданы мной расклад. а цяпер адкажыце сколькі людзей прыходзяць на беларускамоўную Імшу і сколькі на польскамоўную??

таму чаму маё пытанне аб скіраванні католікаў беларусаў на польсамоўную Імшу вы называеце "Фэнамэнальна дурное пытанне." Непонимающий

Шукаў аднойчы ў інтэрнэце-не знайшоў. І пасля гэтага вы пытаеце??--няведаю што і дзе вы шукалі, но я даю вам разклад які вісіць афіцыйна і па катораму ідуць Набажэнствы у касцёлах Гродна. мне здаецца што вы пачынаеце ўмысна казаць няпраўду.

Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 17:21:36
Вядома, што ў перыяд польскай акупацыі ўсіх "тутэйшых" запісалі як палякаў. І што далей? Не трэба трызніць, ніколі сюды палякі не ехалі і ніколі тут ня было "царства польскага".
падчас польскай акупацыіНепонимающий а гэта калі?? а вось цікава шляхецкія роды польскія на Гродзеншчыне, гэта так сама беларусы?? Ну можаце напрыклад паехаць у Глебавічы, Індуру чы Заневічы і сказаць што яны так сапраўды беларусы)))))
і вось яшчэ што, падчак т.з. вамі польскай акупацыі, ўвогуле нікога незапісывалі, і як вядома небыло гэткай тэндэнцыі каб кагосці запісывалі на сілу палякамі. калі глянеце архівы метрыкальных кніг, то ўбачыце, што было шмат габрэяў, былі рускіе і беларусы, і ніхто іх не запісываў палякамі)))

Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 18:23:55
Калі этнічных, то дастаткова няшмат (зрэшты, я ўжо вышэй адзначыў).
гэта нямае значэння, галоўнае што ёсць свядомасць. продку таго чы іншага чалавека могуць і не мець радаводу з тэрыторыі сучаснай польшчы, але маюць н.п. за часоў Рэчы Паспалітай. а там жылі і беларусы і палякі і літоўцы, хаця тыя сапраўдныя жылі ў жмудзіі.

Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 19:27:02
Ну, дык прэм'ер- 2-я асоба ў дзяржаве. Ўсё гэта не выпадкова.
ну дык наша першая асоба мат чаго кажа, то што цяпер на прамовы палітыкаў звяртаць ўвагу?? як паводле нашай ўлады мы былі, ёсць і будзем часткай расеі. але што кажуць і што ёсць, бачым самі, ну і што было. спытайцеся ў расейскага гісторыка, калі з'явіліся беларусы і беларусь? Смеющийся Смеющийся Смеющийся Смеющийся Смеющийся мяркую шмат цікавага даведаешся())
« Последнее редактирование: 29 Ноябрь 2012, 19:27:02 от Aquinas » Записан
katolik
Moderator

Просмотр профиля
« Ответ #1047 : 30 Ноябрь 2012, 16:00:18 »

Злой Палач Выдам карточки!!!
Giademinas
Гость
« Ответ #1048 : 12 Апрель 2013, 18:04:56 »

Вопросы к католическому и православному священникам!

Giademinas
Гость
« Ответ #1049 : 23 Апрель 2013, 20:42:13 »

20 красавіка ў лідскім палацы культуры адбылася Міжнародная кангрэгацыя каталіцкага евангелізацыйнага руху «Gloriosa Trinita». У праграме сустрэчы: малітва праслаўлення, тэатральнае выступленне, сведчанні, прэзентацыя супольнасцяў, катэхеза, благаслаўленне.

У сустрэчы прыме ўдзел біскуп Гродзенскі Аляксандр Кашкевіч, які ў гэты дзень зачытае дэкрэт аб рэгуляванні дзеяння руху на тэрыторыі Гродзенскай дыяцэзіі.

Даведка: «Gloriosa Trinita» — гэта міжнародная каталіцкая харызматычна-евангелізацыйная супольнасць, якая ўзнікла ў 2000 г. у Італіі. Праз чатыры гады намаганнямі кс. Анджэя Свенцінскага рух трапіў у Польшчу. Сёння ён існуе ў Італіі, Польшчы, Іспаніі, Бразіліі і Беларусі. У Беларусі рух «Gloriosa Trinita» ўжо некалькі гадоў існуе пры парафіі Святой Сям’і ў Лідзе і аб’ядноўвае некалькі сотняў чалавек.

Рух з’яўляецца прыватным таварыствам вернікаў, скіраваным перш за ўсё на семі’і і асобаў, прысвечаных Найсвяцейшай Тройцы, якая з’яўляецца прыкладам дасканалай сям’і. Сям’я як вобраз Найсвяцейшай Тройцы з’яўляецца прывілеяваным месцам, у якім нараджаецца і развіваецца святасць. Члены руху натхняюцца Найсвяцейшай Тройцай, крочачы да збаўлення і прыцягваючы за сабой усіх братоў, якія далучацца да гэтай справы.

Мэтай руху з’яўляецца ажыўленне веры ў сем’ях, у сэрцах усіх людзей. Таму яго ўдзельнікі жадаюць увайсці ў праблемы штодзённага жыцця учаснага чалавека, выходзячы да яго на вуліцы.

Цэнтрам духоўнасці з’яўляецца Эўхарыстыя: Імша і адарацыя Найсвяцейшага Сакрамэнту. З яе яны чэрпаюць сілы да штодзённага крочання з Езусам. Эўхарыстычная адарацыя з’яўляецца асабістай размовай з Богам, падчас якой могуць нарадзіцца важныя жыццёвыя рашэнні. Акрамя ціхай адарацыі, моляцца таксама падчас супольных адарацый з малітвай праслаўлення і спевамі.

Тоеснасць руху выражаеца праз: Камунію сэрцаў: гэта дар ад Бога, харызма, якую ўдзельнікі распазнаюць, якой жывуць і да якой пакліканы, каб клапаціцца пра яе і ахоўваць. Гэты дар ахвяраваны Богам праз малітву і моманты жыцця супольнасці. Ён адкрывае вучняў на ўзаемны давер, які выключае падзелы, зайздрасць, паклёпы і напаўняе спакоем, любоўю, радасцю, дабрадзействам, цярплівасцю і дабрынёй, маючы адно сэрца.

Цярпенне з’яўляецца асноўнай зброяй руху, якое вядзе да перамогі ў Езусе ва ўсіх сферах духоўнага і штодзённага жыцця. Кожны з удзельнікаў перажывае цярпенне як саўдзел у цярпенні Хрыста. Пакору сэрцаў: удзельнікі гэтага руху жадаюць быць як дзеці, цалкам забываючы пра сябе, каб дазволіць узрастаць Езусу.

Паслухмянасць: удзельнікі крочаць дарогай Езуса, будучы паслухмянымі так, як Езус быў паслухмяны Айцу. Паслухмянасць Каталіцкаму Касцёлу з’яўляецца слупом, які падтрымлівае ўсю справу. Жадаюць быць уважлівымі слухачамі і прапагандыстамі навучання Пантыфікаў і біскупаў. Захоўваючы паслухмянасць святару, які кіруе рухам, яго ўдзельнікі маніфестуюць волю Бога.

Служэнне: жыццё служэннем з’яўляецца знакам таго, наколькі кожны з удзельнікаў увасобіў у сабе жыццё Хрыста. Сведчыць уласным жыццём і абвяшчаць тое, што Езус учыніў, не з’яўляецца абавязкам, але выражэннем любові.

Крыніца: catholic.by
Страниц  : 1 ... 33 34 36 37 Далее»   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий

Войдите через социальную сеть

Имя пользователя:
Пароль:
Продолжительность сессии (в минутах):
Запомнить:
Забыли пароль?