Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
18 Август 2025, 23:35:13
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Гродненский Форум > Клубы по интересам > Полит-изба
(Модератор: ParanoЯ) > Тема:

Перспективы беларуского языка

Голосование
Вопрос: Что ждет беларуский язык в РБ?
Гибель неизбежна - 75 (56,8%)
Еще можно возродить - 57 (43,2%)
Всего голосов: 89

Страниц  : 1 ... 10 11   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Перспективы беларуского языка  (Прочитано 43488 раз)
Капялюш
Почетный гродненец

Просмотр профиля Email
« Ответ #330 : 31 Октябрь 2007, 12:38:55 »

Ты ж таксама беларус. Пачні з сябе на беларускім форуме Подмигивающий
Paladin
FUCK GMmmm
Губернатор

Просмотр профиля
« Ответ #331 : 31 Октябрь 2007, 12:54:32 »

по словам криводушных ублюдков-беларусофобов
Всякие люди бывают... вот например ты считаешь что есть такие которые бояться того чего нет. Улыбка Шизики! Улыбка

"В Польше стало трудно мне. Там живут холодные и  лживые  люди.  я  не
знала их змеиного языка. Все шипят.. Что шипят? Это бог дал им такой змеиный
язык за то, что они лживы."
© "Старуха Изергиль" М. Горький
 Улыбка
Вот так вот трудно людям которые не то что иностранного языка... своего освоить не могут. Остается их только пожалеть если они это позвлят. Показывает язык

P.Ы. Поляки не шипят а пшикают... пшеки... Горький видимо настолько необразован и мог легко упустить такую подробность. Подмигивающий Вот мы и напшикали тут... на весь форум... так что не порть воздух своими духами! Улыбка
« Последнее редактирование: 31 Октябрь 2007, 12:57:57 от Paladin » Записан
mchy
Почетный гродненец

Предупреждения: забанен на неделю

Просмотр профиля
« Ответ #332 : 31 Октябрь 2007, 13:54:51 »

Вот мы и напшикали тут... на весь форум... так что не порть воздух своими духами! Улыбка

таки Паладина проняло, вышел за рамки своей "культурности"  Подмигивающий

М-да. Короче, опять виноваты другие. Обидно, когда другие принимают решение за весь народ?

Обидно, но это очевидный исторический факт для непредвзятого взгляда. Москали и ляхи, которые на протяжении столетий пытались уничтожить нашу страну и растащить по своим закуткам и до сих пор не унимаются, тут не имеют права голоса в виду чрезмерной заинтересованности в вопросе.

Надо что-то с этим делать.
Вывод у тебя замечательный и я бы с удовольствие принял факт одного беларуского государственного языка в РБ. Так кто же должен отстаивать и воспитывать культуру родного языка? Неужели опять должен придти "дядя" и показать как надо делать?
Ведь нет условий для обучения на беларуском языке в Беларуси, беларускоговорящие вызывают агрессиию у госчиновников. Надо сначала это изменить.
Как ты это собираешься изменить? Неужели выборами?

Политические вопросы решаются политическими средствами. Выборы - одно из них. Всякого рода высказывания в духе: "начни с себя, тебе же никто не запрещает" - чистой воды демагогия. Это, конечно, может дать удовлетворение и дополнительные проблемы в жизни единицам-энтузиастам, но картину в целом не изменит ... еще одно поколение и уже ничто картину не изменит. Должна быть государственная программа, должно быть беларуское образование, должен быть один государственный язык. Этого можно добиться только сменой режима.

Повторю еще раз. Я ЗА беларуский язык, как основной или даже единственный, но как и во всем начинать надо с себя каждому из беларусов, а не с ожиданий лучшего времени.

Что значит начать с себя? Запрещать своему ребенку ходить в рускую школу, а затем не дать поступить ему в русский вуз? Не подпускать к русскому теливизору и не давать читать газет и журналов?
« Последнее редактирование: 31 Октябрь 2007, 14:40:59 от mchy » Записан

Paladin
FUCK GMmmm
Губернатор

Просмотр профиля
« Ответ #333 : 31 Октябрь 2007, 14:07:49 »

Вот мы и напшикали тут... на весь форум... так что не порть воздух своими духами! Улыбка

таки Паладина проняло, вышел за рамки своей "культурности"  Подмигивающий
Не ну так непроизвольные пшики... причем тут культура? Улыбка Анатомия! Улыбка
« Последнее редактирование: 31 Октябрь 2007, 14:08:47 от Paladin » Записан
mchy
Почетный гродненец

Предупреждения: забанен на неделю

Просмотр профиля
« Ответ #334 : 31 Октябрь 2007, 14:46:31 »

хорошая дубовая пробка решит твои непроизвольные анатомические проблемы  Смеющийся

Paladin
FUCK GMmmm
Губернатор

Просмотр профиля
« Ответ #335 : 31 Октябрь 2007, 15:46:27 »

хорошая дубовая пробка решит твои непроизвольные анатомические проблемы  Смеющийся
Она меня убъет.  Плачущий
Почетный гродненец

Пачынаю, пакуль зрэдку, пісаць на беларускай мове

Просмотр профиля
« Ответ #336 : 31 Октябрь 2007, 16:40:51 »

mchy, ещё раз +1; добавить нечего  Улыбка
« Последнее редактирование: 31 Октябрь 2007, 16:44:18 от www » Записан

Няхай жыве магутны, сьмелы
Наш беларускі вольны дух.
Штандар наш бел-чырвоны-белы,
Пакрый сабой народны рух.

На бой! За шчасьце і за волю
Народу слаўнага свайго!
Браты, цярпелі мы даволі,
На бой усе да аднаго!
-LONE_WOLF-
Почетный гродненец

Vivere vitae....

Просмотр профиля WWW
« Ответ #337 : 01 Ноябрь 2007, 03:11:54 »

Интересно, где вы такую молодёжь находите?   В парке с бутылкой пиффка, иль под скамейкой?   Тогда ясно.
увы, но он прав, если говорить о школьной молодёжи. дальше я небыл и говорить не стану... просто допустим бел. яз мы ужываем на 3-прадметах максымум... гэта бел.зя и лит. гисторыя беларуи(у нас ещё да, а у малых ужэ нед), ну и у 9-м класе геаграфия беларуси...  а остальные предметы на русском... и мне илчно кажется, что поле такова количества русских предметов белорусский язык несмотрится удобным... он как англ.яз на уроке поговорили и забыли дождавшийсь конца урока...  Грустный [highlight]но я за свой язык рад! в моей стране нет никакова 2-о языка...(ну не будем вдоваться в крайности пр районы де там туда сюда) а так норм... Смеющийся [/highlight] на омеченное жёлтым не отвечать!  Подмигивающий
Почетный гродненец

Пачынаю, пакуль зрэдку, пісаць на беларускай мове

Просмотр профиля
« Ответ #338 : 01 Ноябрь 2007, 15:00:43 »

увы, но он прав, если говорить о школьной молодёжи. дальше я небыл и говорить не стану... просто допустим бел. яз мы ужываем на 3-прадметах максымум... гэта бел.зя и лит. гисторыя беларуи(у нас ещё да, а у малых ужэ нед), ну и у 9-м класе геаграфия беларуси...  а остальные предметы на русском... и мне илчно кажется, что поле такова количества русских предметов белорусский язык несмотрится удобным... он как англ.яз на уроке поговорили и забыли дождавшийсь конца урока...
Ты меня уже начинаешь напрягать. Каким макаром ты [highlight]"негативное отношение"[/highlight] к языку (ты прокомментировал ответ на эту часть) приплёл к "мало предметов не беларуском"? Следи за ходом дискуссии, а она почти всегда не линейна. Да и посты ты мои невнимательно читаешь:
каких 75% ты шо злузду зъехау))))!!!
Может только по бацкавским опросам такая цифра набраться... а в реале дае бог что хоть 10%
75% граждан родным языком считают беларуский. Остаётся создать условия для того, чтобы беларуский язык стал по-настоящему государственным, популярным, ещё более развитым и охватывал как можно больше сфер жизни. И вы будете свидетелями "чуда"  Смеющийся

Няхай жыве магутны, сьмелы
Наш беларускі вольны дух.
Штандар наш бел-чырвоны-белы,
Пакрый сабой народны рух.

На бой! За шчасьце і за волю
Народу слаўнага свайго!
Браты, цярпелі мы даволі,
На бой усе да аднаго!
marusy35
Молодой Гродненец
*

Просмотр профиля Email
« Ответ #339 : 12 Февраль 2012, 12:28:01 »

Здравствуйте!Уважаемые белорусы и гости нашей страны,Я работаю учителем в школе, преподаю белорусский язык и литературу.Хочу отметить что ученики не все стремятся выучить свой родной язык,говорят что он непонятный и портит речь,Я считаю что это не так Мы родзилися  у Белоруссии и мы  павинны размаулять на беларусскай мове!Иногда когда слышишь комментарии в адрес белорусского языка становится очень обидно и досадно.Я вообще б сделала программу обучения   для школьников на белорусском языке, (хотя бы по желанию учеников.)  С уважением Анна Николаевна.
vetka
Молодой Гродненец
*

Просмотр профиля
« Ответ #340 : 12 Февраль 2012, 13:29:05 »

Анна Николаевна! А запятые, те знаки пунктации, как учителю языка, расставлять не надо?
С прискорбием, Vetka.
« Последнее редактирование: 12 Февраль 2012, 13:45:06 от vetka » Записан

Модератор на форуме, тоже самое, что и Лукашенко в Беларуси.
Russy
Настоящий гродненец

Просмотр профиля Email
« Ответ #341 : 12 Февраль 2012, 13:52:05 »

Настаўнікам ды настаўніцам мовы не трэба, а можна. Як змагарам размаўляць па-беларуску. Ведаеце колькі косак за прафесійны сташ яны ставят і правяраюць іх налічыя? Таму хай хоць тудакава не нада.

рыгор
Гродненец
**

Просмотр профиля Email
« Ответ #342 : 12 Февраль 2012, 13:53:47 »

С уважением Анна Николаевна.
и ник маруся.

Сейчас люди машинки в Россию попродают, понесут денежку в банк на депозит - и вуаля, кризиса как не бывало. Даже ещё больше валюты в стране станет чем было
Russy
Настоящий гродненец

Просмотр профиля Email
« Ответ #343 : 12 Февраль 2012, 14:01:47 »

Назвіска можа ці ў касьцеле хрычана ў чэсьць Маткі Б-сскай.

aless
Настоящий гродненец

Построим ераплан и уе... с этого колхоза.

Просмотр профиля
« Ответ #344 : 17 Февраль 2012, 02:12:38 »

Дзяржаунай мовай павинна быць беларуская.Нихто не забараняе карыстацца рускай  мовай,але справаводства,юрыспрудэнцыя i гэтак далей павiнна весцiсяна роднай мове.А Маруся Анна Нiкалаеуна нiякая не настаунiца,судзячы па яе посту.Яна, хiба, i рускай мовы ня ведае.

+375 25 7341765
aless
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #345 : 17 Февраль 2012, 22:38:34 »

А если кто-то не может составить документ на белорусском - он должен платить переводчику, как когда-то предлагал Поздняк? Тогда давайте сразу введем английский, наши дети скажут нам спасибо когда подрастут
Приедь в Штаты или Англию и скажи им ,что они козлы и должны говорить по-русски,потому что ты другого языка не знаешь.Твоя проблема ,если ты умственно ограничен и не можешь освоить еще один язык.Это не МИД ,а дурка по Вам плачет.

+375 25 7341765
Polly
Ах, колькi ёсць красы цудоўнай поруч з намi, калi глядзець вакол дзiцячымi вачамi
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #346 : 18 Февраль 2012, 00:17:46 »

Толькі, на мой погляд, ўсё роўна павінны быць нейкія выключэнні для тых, каму ў час прыняцця закона аб мове будзе болей за 70 год. Таму што ў такім ўзросце вывучаць новую мову ўжо складана. Хаця, недзе чытала, што найлепшы ўзрост для вывучэння новых моў нават не дзяцінства, а 50-65 год, але ж ўсё роўна не 70-80))).

Дарэчы, хутка ў нас усіх з'явіцца цалкам беларускамоўны канал! Веселый

Чалавек можа ўсё. Межаў яго сiле няма, калi наперадзе агонь надзеi. Гэта вельмi добра ведаюць гуманiсты, фанатыкi i закаханыя. Што тады казаць пра тых, хто i першы, i другi, i трэцi.
fireatwill
Почетный гродненец

Я бы уничтожил весь мир, но я уже в пижаме.

Просмотр профиля
« Ответ #347 : 18 Февраль 2012, 08:50:57 »

Кстати из-за такой непримиримости в 94-м проиграл Поздняк. Не повторяйте его ошибок

в 94-м? это когда на выборах честно подсчитывали голоса?

Если ты споришь с идиотом,вероятно то же самое делает и он.
     Мне всегда немного грустно, когда красноречиво, изящно и тонко оскорбляешь человека, а он слишком глуп, чтобы это понять.
Ліхтарат
Гродненец
**

Просмотр профиля
« Ответ #348 : 18 Февраль 2012, 10:25:48 »

Усе так на словах рупяцца пра беларускую мову, што ажно на слязу прабіла...
Модэр, зачыняй нахрэн тыму, бо брыдка чытаць, ажно на ваніты цягне!
aless
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #349 : 18 Февраль 2012, 11:27:30 »

Что ж даже вы здесь пишете на небелорусском? Берите пример с bvnor - у него вообще нет кириллических букв на клавиатуре, но ему это не мешает
Я могу и по-английски писать,но пишу на то,на котором общается большинство форумчам.Могу по -польски,если Вам легче будет.Для меня не проблема общаться на разных языках.А вот писать,как bvnor,то лучше вообще молчать,а предварительно поучить грамматику.

+375 25 7341765
Ліхтарат
Гродненец
**

Просмотр профиля
« Ответ #350 : 18 Февраль 2012, 11:40:48 »

Я могу и по-английски писать,но пишу на то,на котором общается большинство форумчам.Могу по -польски,...
Які цудоўны мовазнаўца... Слухай, "мовазнаўца" лыкавы, чаму ты мне ў прыватцы па-расейску адказаў, калі я табе туды па-людзку напісаў? Усёж-такі прыслухайся да маёй табе там парады, вучоны... Смеющийся

p.s. І яшчэ табе, дужа вучонаму, вусная вымова за тое, што не ставіш пасля знакаў прыпынку ў сваіх крэмзалях прабел, што робяць усе адукаваныя і нават паўадукаваныя перцы. Улыбка
aless
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #351 : 18 Февраль 2012, 12:10:44 »

Я адказау Polly па-беларуску,а табе не,бо не трэба  выхваляцца сваёй ведай мовы.Я сябе мовазнауцам не звау,а толькi сказау,што разумею i другiе мовы i ад гэтага не збяднеу.

+375 25 7341765
Ліхтарат
Гродненец
**

Просмотр профиля
« Ответ #352 : 18 Февраль 2012, 13:19:28 »

Я адказау Polly па-беларуску,а табе не,бо не трэба  выхваляцца сваёй ведай мовы.Я сябе мовазнауцам не звау,а толькi сказау,што разумею i другiе мовы i ад гэтага не збяднеу.
Што ты меў па-беларускай у школе?  Смеющийся А па расейскай? Але, як гавораць палякі - mniejsza z tym...

Але вось што мне карціць табе, плюшаваму рускамоўнаму перцу, сказаць - я не "выхваляюся сваёй ведай мовы" я проста пішу так, бо думаю па-беларуску. І мне похер, што ты на гэты конт тут вярзеш і якія гаўнадумкі клавай без прабелаў дрэпаеш. Але калі ты тычаш bvnorа носам у ягоныя моўныя хібы, дык мне робіцца проста смешна і гідотна.

P.S. Бачу, ты не ведаеш, дзе ў беларускай раскладцы літара "ў". Запішы, мо калі давядзецца бліснуць розумам, - там дзе ў рускай "щ". Але лепей яе не чапай, бо ўсё роўна не здолееш даўмецца, калі і куды яе трэба пісаць.  Смеющийся
« Последнее редактирование: 18 Февраль 2012, 13:50:03 от Ліхтарат » Записан
aless
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #353 : 18 Февраль 2012, 23:29:50 »

Я ,между прочим,получил на вступительном экзамене в Ленинградский Государственный Университет им.Жданова пятерку за сочинение.На 8 листов.

Добавлено: 18 Февраль 2012, 22:40:02
I, мiж iншым,я папрасiу прабачэння  у bvnor'а,калi я яго абразiу.Я меу на увазе электронны перакладнiк.Я не усталеуваю беларускую

Добавлено: 18 Февраль 2012, 23:45:47
раскладку,бо у мяне шмат працы з перакладам з ангельскай на рускую мову.I лiшняя раскладка мне не  патрэбна.
« Последнее редактирование: 18 Февраль 2012, 23:45:47 от aless » Записан

+375 25 7341765
Ліхтарат
Гродненец
**

Просмотр профиля
« Ответ #354 : 22 Февраль 2012, 15:30:49 »

Я ,между прочим,получил на вступительном экзамене в Ленинградский Государственный Университет им.Жданова пятерку за сочинение.На 8 листов.
Выкладчык, мабыць, на другім аркушы заманаўся тваё трызненне чытаць, таму, каб адчапіцца, даў табе пяць.

Я не усталеуваю беларускую раскладку,бо у мяне шмат працы з перакладам з ангельскай на рускую мову.I лiшняя раскладка мне не  патрэбна.
Яна ў цябе што, есці просіць?
У мяне 5 раскладак, і ні воднай лішняй.
Head
Гость
« Ответ #355 : 13 Март 2012, 20:27:00 »

Загад чыноўнікам: не дапускаць беларусіфікацыі і скарачэння ўжывання рускай мовы

У «Нашу Ніву» трапіў цыркуляр, спушчаны з Адміністрацыі прэзідэнта па вертыкалі.

Чытаць цалкам: http://nn.by/?c=ar&i=69975

«У выкананне даручэнняў кіраўніка дзяржавы, дадзеных 24 лютага 2012, у ходзе нарады па выніках правядзення нарады Нацыянальнага музычнага праекта «Еўрафэст», першы намеснік кіраўніка Адміністрацыі прэзідэнта Рэспублікі Беларусь А. М. Радзькоў звярнуўся да вас з просьбай у 2012 годзе:

Забяспечваць аптымізацыю расходаў мясцовых бюджэтаў на рэстаўрацыю і рэканструкцыю гісторыка-культурных каштоўнасцей, пастаноўку спектаклей, фільмаў, канцэртных праграмаў, правядзенне культурна-забаўляльных мерапрыемстваў;

Прыняць канкрэтныя меры па недапушчэнні правядзення кіраўнікамі дзяржаўных органаў, іншых арганізацый палітыкі прымусовай беларусіфікацыі і штучнага скарачэння выкарыстання рускай мовы ў іх дзейнасці».
Дакумент ідзе за подпісам намесніка начальніка ўпраўлення справамі аблвыканкама, загадчыка аддзела па арганізацыйна-метадычнай працы і справаводству Вольгі Клімаховіч.

Мы патэлефанавалі ў Брэсцкі аблвыканкам, каб пераканацца ў сапраўднасці дакумента.

«Так, сапраўдны, — адразу сказала спн. Клімаховіч. — Яны ідуць за маім подпісам, бо ўсе дакументы праходзяць праз мой аддзел, а не адразу да Сумара. Адкуль ён да вас трапіў?»
Даведацца ад Вольгі Клімаховіч, якія меры будуць прымяняць, каб «спыніць прымусовую беларусіфікацыю» нам не ўдалося.

Некалькі гадоў таму ў Брэсцкім аблвыканкаме кіраўнік аддзела ідэалогіі Аляксандр Рагачук прапаноўваў чыноўнікам раз на тыдзень размаўляць на працы і з наведвальнікамі па-беларуску. Рагачук ужо даўно не працуе ў аблвыканкаме, а іншых асаблівых праяваў беларусізацыі ад чыноўнікаў у Брэсцкай вобласці, дый у іншых рэгіёнаў, заўважана не было.

Што датычыць першага пункта дакумента, які заклікае да «аптымізацыі расходаў мясцовых бюджэтаў на рэстаўрацыю і рэканструкцыю гісторыка-культурных каштоўнасцей», то гэта можа азначаць спыненне гэтых праектаў.

Зусім нядаўна міністр культуры Павел Латушка запусціў дзяржаўную праграму «Замкі Беларусі», якая мела на мэце адраджэнне многіх замкаў, у тым ліку на тэрыторыі Брэстчыны. Цяпер гэтая праграма можа апынуцца пад пытаннем.
Варта адзначыць, што Павел Латушка быў абвешчаны адным з вінаватых у «фальсіфікацыі вынікаў «Еўрафэсту». Міністру, як і старшыні Белтэлерадыёкампаніі Генадзю Давыдзьку былі абвешчаныя вымовы.

Пра якую «беларусіфікацыю» можа ісці гаворка, калі летась па-беларуску ў краіне вучылася толькі 19% школьнікаў — драматычная нізкая лічба.
У навучальным годзе 1994/1995 (год прыходу да ўлады Лукашэнкі) у першыя класы з беларускай мовай навучання набіралася 75% дзяцей, то ў наступным толькі 38%. Дагэтуль няма ніводнай беларускамоўнай вышэйшай навучальнай установы! Хоць студэнты і грамадскасць гэтага даўно дабіваюцца. Абсурд: школьнікі вучацца па-беларуску, але не маюць універсітэтаў, дзе маглі б працягваць вучыцца па-беларуску. «Элегантная русіфікацыя» ажыццяўляецца з дапамогай такіх вось прыёмаў.

Пра інтэнсіўную русіфікацыю сведчаць вынікі двух перапісаў насельніцтва, якія праходзілі за часамі незалежнасці. Калі ў 1999 па-беларуску дома размаўляла 36,7% жыхароў краіны, то ў 2009 толькі 23,4%. Няма другой краіны ў Еўропе, дзе б так імкліва змяняўся моўны баланс.
«Пытанні моўныя ў краіне вырашаныя раз і назаўсёды. Прынамсі, калі я буду прэзідэнтам. Мы гэтае пытанне рашылі на рэферэндуме. Мова — гэта тая сфера, якая не церпіць гвалту. Людзі павінны вырашаць самі. Толькі ідыёт у Беларусі можа адмовіцца ад расійскай мовы. У нас няма тэрмінаў па фізіцы, хіміі на беларускай мове. А тыя, што ёсць, сорамна гаварыць. У рускай мове, не расейскай, як некаторыя называюць, наша душа», — казаў Лукашэнка ў снежні 2009.

«Я не стану Вас асуджаць за Вашу пазіцыю, — пагрозліва адказаў Аляксандр Лукашэнка Ганне Капшуль з дзяржаўнай глыбоцкай раёнкі, якая выступіла за пашырэнне сферы ўжывання беларускай мовы, скарыстаўшыся для гэтага прэс-канферэнцыяй кіраўніка дзяржавы.
 — Я нікога не папракаю. Гэта права кожнага чалавека — выбіраць. І калі вы ставіце пытанне, што руская мова — не родная, то гэта няправільна».

* * *

Просім чытачоў паведамляць Рэдакцыі і перасылаць іншыя дакументы, якія будуць раскрываць, у чым канкрэтна будзе заключацца «недапушчэнне прымусовай беларусіфікацыі».

Чытаць цалкам: http://nn.by/?c=ar&i=69975
Страниц  : 1 ... 10 11   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий

Войдите через социальную сеть

Имя пользователя:
Пароль:
Продолжительность сессии (в минутах):
Запомнить:
Забыли пароль?