Гродненский диоцез (189 приходов, 630 тыс. верующих)Население Гродненской области (2009) 1 072 000По национальному составу поляки составляют — 21,5 %Разам атрымоўваецца, што палякаў 230480 тыс. (ня будзем, канечне, казаць пра іх этнічнае паходжанне).Каталікаў 630 тыс. Г.з. беларускаў-каталікоў у Гарадзенскай вобласці амаль у 3 разы болей, чым паляка-каталікоў. А беларуская цалкам у колькіх касцёлах?? У 1-м??
калі так, то дзе гэтыя беларуса-католікі? чаму большасць не прыходзіць на беларускую Імшу??
Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 15:18:56
А з чаго там шмат маліцца, калі нават у Гародне іх няшмат?

па вашых словах няшмат, але ў большасці прыходзяць на польскамоўную Імшу, дык чаму так?)))
і ведаеце вельмі цікавая з'ява цяпер назіраецца. тыя беларусы, якія гэтакімі сябе лічылі пры атрыманні карты паляка падымаюць верх нагамі архівы і аднаўляюць ў метрыках запіс нацыянальнасці а менавіта -паляк. смаргонскі, ашмянскі і астравецкі раён парктычна цалкам быў запісаны -беларусы згодна з загадам сталіна ў 1947 годзе (калі не мыляюся што да года), многія з іх гэтакімі сябе і лічылі, ну вядома, наступствы савецкага выхавання і часу.
таму шчыра кажучы каб католік быў беларус па бацьку і па маці, вельмі рэдка. ён можа сябе лічыць беларусам, але калі глянуць у радавод, то будзе 100% хтосці паляк.
Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 16:21:46
Імпэрскія памкненні гэта, напрыклад, калі польскі міністр кажа "касцёл польскі" ці польскі прэмьер-міністр кажа пра "мільёны палякаў якія жывуць на Беларусі". Наконт "Белсата", "Рацыі" і інш.- я ж сказаў, што не ўсё палякі такія.
ну дык прэм'ер мае сваё бачанне, а яго намеснік може мець другое. а наколькі я ведаю, Туску спарвы касцёла і веры абыякавыя.
Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 17:30:50
Гэты выраз таксама паказвае на імпэрскія памкненні- вы пагаджаецеся з імкненнем Расеі? А калі самі былі пад уплывам Расеі- нябось, так не казалі, што "заўсёды так будзе"? "Нішто не вечна пад луной"
я мяркую вы паважаны мой суразмоўца за шмат прабуеце здагадвацца і любіце укладаць свае думкі або меркаванні ў чужые словы або нават думкі. я даю адзнаку таму, што робіцца ў свеце. мы не дыскусіруем а маіх палітычныхх поглядах або а переспектыве беларусі у бліжэйшай чы дальшай будучыні.
хачу пріпомніць, што тэматыка діскусіі аб прыцісненні беларускамоўных катлікаў і касцёле на Гродзеншчыне, дзе я прыважу доказы таго, што аніякага прыціснення няма, што есць штодзённа Святая Імша у Гродні па беларуску і цэлы дзень ў нядзелю і святы. што ёсць мажлівасць вучыць дзяцей на беларускай мове, што ўсе выданні пячатныя каталіцкія на беларускай мове. а касцёл згодна з мовай святога Ап паўла павінен быць для грэка-грэкам, для габрэя -габрэем, для беларуса-беларусам, для паляка -палякам. таму калі напрыклад небудзе хапаць месца ў касцёле на беларукамоўнай Імшэ, то і колькасць Імшаў будзе павялічвацца. на сённяшні дзень бяручы катэдру або Вішнявец за прыклад, людзе не заўсёды свабодна чуюцца ад колькасці прысутных на Імше на польскай мове.
таму няма дыскрымінацыі беларусамоўных, таму як вынік, чаму тым хто хача прыходзіць на польскамоўную Імшу, павінен прымусова прыходзіць на беларуамоўную??
Добавлено: 29 Ноябрь 2012, 18:45:54
Далей пра дзяржавы "маленькія ды вялікія"- чамусці з Украінай няма такіх пытанняў, Летувісы (Жамойты) таксама ніколі не жалаваліся на беларусізацыю (наадварот, у часы ВКЛ яны развіваліся). Касцёл на захадзе Польшчы нямецкі? Некаторыя дурні-палякі сабе і лічаць "больш немцамі, чым самі немцы". Напэўна такія ж як і тыя, што лічаць, што на Беларусі "міл'ены палякаў". Але мы ў гэтыя гульні не гуляем.
Далей пра дзяржавы "маленькія ды вялікія"- чамусці з Украінай няма такіх пытанняў колькасць украінцаў 45500000, гэта амаль што на 4,3 разы больш за Беларусь, тым больш што тэрытарыяльна яна большая за Беларусь. таму параўнанне я мяркую не зусім карэктнае.
Летувісы (Жамойты) таксама ніколі не жалаваліся на беларусізацыю (наадварот, у часы ВКЛ яны развіваліся). гэта кардынальнае адрозненне летувасаў ад славянаў. мова іх не славянскія, паддацца перараджэнню яна не магла не пад уплывам польскай а ні пад уплывам расейскай моваў.
Касцёл на захадзе Польшчы нямецкі? Некаторыя дурні-палякі сабе і лічаць "больш немцамі, чым самі немцы". Напэўна такія ж як і тыя, што лічаць, што на Беларусі "міл'ены палякаў". Але мы ў гэтыя гульні не гуляем.
а ўсходняя Нямеччына калісці была пад польшчай??

а вядома хто сяліўся на нямецкія землі сённяшняй заходняй польшчы. таму гэты прыклад так сама па моему не пасуе.
А варта паехаць на палессе, і па аналогіі можна спытацца, што некаторыя "дурні беларусы лічаць сябе больш украінцамі, чым самі украінцы"))))або я памыляюся?? а можа мова палешукоў больш беларуская чым тая, на якой мы з вамі рамаўляем??
а той хто лічыць міліёны палякаў ў беларусі,....ну і хай сабе лічыць, некаторыя тут на форуме лічаць што мусульманаў басурманаў тут у беларусі больш, ніж хрісціянаў, ну дык хай сабе лічыць.
на сённяшні дзень каля 30 тысяч чалавек атрымалі карту паляка, частка з іх лічыць сябе беларусамі і тока ідучы у консульства становяцца палякамі. але ў дакументах напісана -паляк. вось табе і ўся арэфметыка. нават больш скажу, у гродзенскай вобласці павялічалася лічба палякаў, згодна з перапісам насельніцтва, і як разумеем гэта не палякі з польшчы, а тыя, хто даведаўся свой радавод. штуршком была карта паляка.