уточним.. Беларусы прыстасавалася да "назвы асобнай канфедэратыўнай дзяржавы." Полякам это перевод из латыни слова Res Publica. Приводить еще раз почему ? Ну и что ? Будем плакать ?
Будешь воевать ?
Ды я пра сённяшні час кажу... Назва Рэч Паспалітая ўжо даўно прыстасавалася да назвы адпаведнай дзяржавы, і толькі потым - да формы кіравання палякаў 1505-1569 гг. Якая розніца з якой мовы пайшлі гэтыя словы, галоўнае, што гэта перад усім назва ДЗЯРЖАВЫ, якая існавала ў 1569-1795 гг.
я имел в виду форму керования)) (повторяю) Почему: во в многих странах Европы, ну и конечно в Москве, ХVI век был эпохой абсолютных монархией. Своеобразная демократия при Ягеллонах, та же Речь Посполитая, которая народилась в конце XV - начале XVI вв, должна по сей день быть примером для всех. Это была победа самых демократических держав того времени ВКЛ и Польши (национальный аспект, не забывать

Rex Poloniae Magnus Dux Lituaniae, Russiae, Prussiae) над самом кровавой тираней.
А эта своеобразная демократия сформировалась, ну было, Конституцей Nihil Novi (1505).
Я уверен Литвин, что говорить об этом в Беларуси , важно не только истори ради.
А ліцьвінскія крыніцы таго часу называюць форму кіравання ў ВКЛ Res Publicaй..?? Наколькі я іх ведаю, дык не... Дый калі нават і называюць, то называць гэтую форму сёння - абсурд.. Праўда смешна, калі б было: "С праздником Победы абсолютной монархии, России и Испании !"

Нават у тытуле караля, што вы вышэй прыводзілі (Rex Poloniae Magnus Dux Lituaniae, Russiae, Prussiae) няма слоў Rex Res Publica Poloniae.. і Magnus Dux Res Publica Lituaniae

Так што я па-ранейшаму разумею ваш выраз як: "С праздником Победы Польшы, ВКЛ и Польшы !"
Увогуле ў мяне зусім іншыя адносіны да гэтага.. Радамская канстытуцыя стала пачаткам канца Польшчы, ВКЛ.. З іх пачаўся вірус шляхецкай анархіі, які й прывёў да падзелаў РП.. Таксама менавіта шляхецкія вольнасці, і ўвогуле існаванне шляхты як саслоўя тармазіла працэс стварэння буржуазіі й капіталістычных адносін..
Неет. смотри выше. Сказать что победило ВКЛ это забыть что Жигизмонд был Rex Poloniae Magnus Dux Lituaniae.
Цікавая логіка.. У Жыгімонта ІІІ у тытуле былі словы "вялікі княжыч фінляндскі"... Значыць усе магчымыя перамогі Жыгімонта ІІІ дапісваліся адразу й фінам..?? Ннндаааа..
Вы ведаеце, я штосьці зараз увогуле сумняваюся, што такі тытул быў уласцівы нашым манархам да 1569 г. Па-мойму да Любліна манарх меў асобны тытул караля польскага й асобны - вялікага князя.. :-/
Канада сёння не залежная ад Англіі. Но не говори об этом Губернатору
http://www.gg.ca/menu_e.asp Там есть больше чем залежнасць, если хочешь мое мнение. Там есть семья
Сям'я паўсюль ёсць..

А пасада губернатара ў сённяшняй Канадзе з'яўляецца чыста сімвалічнай... Праўда губернатар яшчэ й вярхоўны галоўнакамандуючы..