Только почему Поляки уперлись чтобы их страна официально называлась "Реч Посполита Польска" а не "Саслоўна-прадстаўнічая (манархія) Польскa". Надо ем сказать ? война будет ? Litwin: я за "ВКЛ" но мне устроивалабы "Реч Посполитая Беларуска". "Саслоўна-прадстаўнічая Беларусь" никак :-?
А вы гэта ў палякаў спытайце, чаму яны такія ўпартыя..? Можна называць гэтую дзяржаву напрыклад Каралеўства Польшча, Карона ці г.д... Праўда ж можна...

.. а не называць яе формай кіравання, і больш таго той назвай, якая даўно ўжо прыстасавалася да назвы асобнай канфедэратыўнай дзяржавы..
Не совсем. Спор начался вот как:
ну да. Начало Речипосполитой в 1505. Только почему сразу академик ?
Гэта ж трэба такое глупства напісаць....

Я меў на ўвазе агульную спрэчку на гэтай галінцы, а пачалася яна менавіта з тых вашых слоў..
а на ваш интересный вопорос почему "победа РечиПосполитой, ВКЛ и Польши" я уже ответил :
Ответ #58 - 09. Сентябрь 2007 :: 03:02 Почему Победа 1514 была победой Речи Посполитой, Великого Княжества Литовского и Польши ?
(Речи Посполитой :)Демократический строй державы созданной тогда ВеикоЛитовским Князьями теми же Польскими Королями, был и её силой. Это я о общем, o державе. могу еще писать, почему даже до 1569, но где то с конца 15в. этот строй был достижением обоих (ссылка про Pадомский Сейм).
Упэўненага адказу я тут не ўбачыў... Яшчэ раз вяртаюся да вашага выраза:
"С праздником Победы Речи Посполитой, ВКЛ и Польши !" Я думаю, што тут вы мелі на ўвазе ўсё ж такі дзяржаву, а не форму кіравання (калі нават і так, то гэта яшчэ больш абсурдней..) А калі дзяржаву, то да 1569 ВКЛ і Польшча былі незалежнымі дзяржавамі (нават і пасля ВКЛ мела пэўную незалежнасць).. Гэты факт па-мойму моцны й пацверджаны, як кітайская сцяна..
Большинство Литовские под Литовским командованием. Точка.
Ну вось і добра... Тады "С праздником Победы ВКЛ"...
это есть другой вопрос.

Я тоже не всё понимаю. Но если Вождём был Rex Poloniae Magnus Dux Lituaniae, Russiae, Prussiae… та забывать об одном или другом не годится.
Ну і... Была дынастычная ўнія і...?? Трохі падобны да гэтага прыклад: Канада сёння залежная ад Англіі..??