Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
23 Июль 2025, 14:05:58
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Голосование
Вопрос: Вы используете белорусский язык?
Да - 55 (57,9%)
Нет - 40 (42,1%)
Всего голосов: 81

Страниц  : 1 2 4 5 ... 16 Далее»   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Re: Вы используете белорусский язык?  (Прочитано 73420 раз)
Paladin
FUCK GMmmm
Губернатор

Просмотр профиля
« Ответ #60 : 12 Июнь 2005, 21:43:26 »

2 Litwin

Дзякую! Улыбка За спакой і развагу... Улыбка Але пойдзем далей кіруючыся тваімі адказамі... Улыбка

1. Паланізацыя - пранікненне польскае шляхты на тэрыторыю сучасная РБ гэта факт... але ёсць і дапаўненні...
а) мова - Напэуна згодзімся што практычна уся шляхта (пераважна мелкая, нярэдка і "крупная") карысталася штодзенна "мясцовай" мовай і толькі на афіцыйным узроуні польскай.
б) вера - На мамент першага падзелу РП 70% веруючых былі уніятамі...  
Выснова - людзі у сваей татальнай большасці размаўлялі на роднай мове і вызвалі хрысціянства нават ва ўласнай канфесіі у перыяд калі па вашым словам павінен існаваць ціск як на карыстанне з мовы так і на веравызнанне.
ПЫТАННЕ - Ці была палянізацыя ў тым выглядзе у якім нам яе прадстаўляюць сучасныя беларускія гісторыкі? Мяне цікавяць менавіта фактычныя перашкоды якія ставіліся перад ліцьвінская культурай таго часу.

2. Русіфікацыя і анямечванне - У мяне некалі быў атлас карт з курса гістрорыі РП дзе былі  адзначаныя межы разбораў і вобласці (цемнымі плямамі) супраціўлення царызму. Дык вось... Нідзе не было такой вялікай "плямы" як на нашай тэрыторыі. Значыць гэта што людзі ні за які кошт не хацелі раставацца з тым што у іх стараліся адабраць? Напэуна так...
ПЫТАННЕ - (нявелькі перанос) Правядзем англікаізацыю ў Белфасце... Подмигивающий растлумач мне як ты уяўляеш сабе даказаць жыхарам Белфасту што усе яны цяпер англічане гавораць на ангельскай мове і ходзяць у пратэстанскую кірху? А цяпер прадстаў сабе зрабіць тое самае (зразумела у аналогіі ) з нашымі продкамі... як такое увогуле магчыма? калі народ бароніць свой культурны здабытак коштам уласнага жыцця? Каго маглі русіфікаваць?

3. Наступнае пытанне гэта назвы... Назва - рэч вельмі важная бо менавіта з ёю сапастаўляюць сябе людзі. Ну зусім дурное пытанне... Ці ня згодзішся ты называць сябе марсіянінам? Напэўна не! Тады няпраўда што назва нямае аніякага сэнсу... І на мой погляд менавіта назва "Беларус" стала той мяжой для падзелу ліцьвінаў на Палякаў і Беларусаў.

4. Прабач... Пра Украінскіх дзеячаў і літаратараў я не пытаўся... Пытанне зраблю больш простым...
ПЫТАННЕ - Каго ты лічыш выдатным Беларусам? (перад 1919г зразумела...)

5. цяпер finish move. Улыбка Гледзячы на шляхетную самааддансць нашых продкаў зацятасць і веру ў свае ідэалы... і параўноўваючы да таго што я бачу сення, хамсва (чытай памяркоўнасць) і абыякавасць (чытай талерантнасць). Людзі маючы тую самую незалежнасць не карыстаюцца ёй. Увесрсе ты знойдзеш доказ. Ці можа паміж намі і нашымі папярэднікамі існаваць знак роўнасці? Хацеласяб але... Улыбка Але як ты упэўнены у сваіх высновах... то...
ПЫАННЕ - Як ты лічыш? Якім чынам з такога актыўнага этнаса зрабілася такая абыякавая да ўсяго (нават да уласнай мовы) група людзей?
Страниц  : 1 2 4 5 ... 16 Далее»   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий

Войдите через социальную сеть

Имя пользователя:
Пароль:
Продолжительность сессии (в минутах):
Запомнить:
Забыли пароль?

Контакт