Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
21 Август 2025, 09:23:21
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Гродненский Форум > Клубы по интересам > Полит-изба > Тема: Re: Беларуская мова.
(Модератор: ParanoЯ) > Тема:

Сообщение #18777689

Страниц  : 1 ... 11 12 14 15 ... 24 Далее»   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Re: Беларуская мова.  (Прочитано 83732 раз)
redbird
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #360 : 05 Сентябрь 2018, 09:49:47 »

Да-да. Большасць беларусаў у паўсядзённым жыцці карыстаецца найтрасянкавай трасянкай, нават калі гэтая большасць пачуваецца рускамоўнай. Асабліва мне падабаюцца чыста беларускія звароты мовы, так-сяк перакладзеныя на рускую і карчава паўстаўляныя ў яе. Смеющийся Людзі з розных рэгіёнаў наўмысна ці нават аўтаматычна пераходзяць на розныя гатункі трасянкі, размаўляючы са сваякамі. А потым шчоўк! і пайшла звычайная гутарка.
Гэта нешта несамавітае, насамрэч.
Прыгожа і хораша размаўляюць і пішуць па-руску толькі тыя, хто шмат чытаў і чытае, у тым ліку сучаснай літаратуры. Па-руску пачці-чыста амаль кожны можа, але калі папастараецца і сканцэнтруецца. Асабіста я лічу, што двух-трохмоўе нават дапамагае агульнай пісьменнасці ў рускай мове. Тым больш дапамагае пісьменнасці вобразнай, літаратурнай. Мноства сучасных расійскіх літэратараў піша пляската і невыразна.
Тое, што мова руская, як і беларуская, у роўнай ступені змяняецца і хварміруецца, гэта відавочна. Гэта жывы працэс, развіццё, і гэта цікава.
Па-беларуску літаратурна-хораша размаўляюць адзінкі, але мы ёсць і колькасць наша павялічваецца. Улыбка
У моладзі гэта шык асобы, стыгмата, як татуіроўка. Той, хто тут жыве, павінен быў ужо гэта заўважыць і пачуць. Я напрыклад бачу і чую, але здіўляцца не перастаю.

Тое, што прэсідэнтэ разам з дупалізамі з тэлебачання карыстаюцца трасянкаю ў эфіры - жэст наўмысны. Гэта псіхалагічны трук, хвокус, які аўтаматычна настрайвае беларуса, што з ім размаўляе сваяк, свой, родны, блізкі чалавек. Крутой Вынаходліва, я лічу.

Добавлено: 05 Сентябрь 2018, 09:01:34
Што датычыцца Багушэвіча, я не эксперт, але. Ну немагчыма наўмысна пісаць вершы, а нават прозу па-беларуску. Таленавіта пісаць - удвая наўмысна, з некае карысці немагчыма. Бо такіх ахвочых шмат было б. Многа званых, ды мала выбраных. Лагічна давясці я вам гэта не магу, але за Львом Таўстым часцяком паўтараю, што гэта можна толькі адчуваць і засвойваць.
Што датычыцца сына Багушэвіча, у яго для сваіх дзяцей нянька беларускамоўная была, спецыяльна нанятая. Не сходзіцца, ну.

Добавлено: 05 Сентябрь 2018, 10:07:55
А! Да.
Калі ласка, не трэба пісаць мне асабістыя паведамленні, адказваць не буду. Тут адчыненая пляцоўка без прэмадэрацыі, без постмадэрацыі хуткай, гэта каштоўна. Мне няма чаго хаваць, як суразмоўцы. Асабістыя пытанні асвятляць намеру ў мяне няма.
Ніхто з вас асабіста мяне не цікавіць. Смеющийся Калі зацікавіць, я скажу. Смеющийся
« Последнее редактирование: 05 Сентябрь 2018, 10:07:55 от redbird » Записан

Правитель про поэта чаще всего не знает ничего. У поэта, безусловно, больше власти, чем у правителя. И главное — эта власть истинная, данная сверху. Он не самозванец. Он не узурпировал власть от жажды всеми править.  ©
Страниц  : 1 ... 11 12 14 15 ... 24 Далее»   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий

Войдите через социальную сеть

Имя пользователя:
Пароль:
Продолжительность сессии (в минутах):
Запомнить:
Забыли пароль?

Контакт