Можна выпільваць, як што, але дадам трошкі флуду.
Асабіста мяне ў школе спрабавалі "зрэзаць" па двух прадметах. Першы руская мова.

Па другім я атрымала чацвёрку на пераходным экзамене, але ў наступны год паехала па ім жа на рэспубліканскую алімпіяду. Але, у мяне было імгненнае азарэнне, я ўцяміла, як мне напісаць адборачны тур так, каб уразіць камісію, і я гэта здзейсніла. Па гэтым жа другім прадмеце на адчыненым уроке настаўніца зрабіла проста на дошцы даволі кепскую тэматычную(!) памылку і паклікала мяне адказваць. Памылку тую я выправіла дэманстратыўна. Гэта ўжо, прабачце, не 10, гэта 11. А нават 12, бо лік 1:2. Выпускны экзамен я здавала ўніверсітэцкай камісіі.
Ва ўнівесітэце ў мяне шмат было праблем з-за прагулаў, дрэнных паводзін і ігнору хатніх заданняў.
Тым не меньш, кожны раз на сесіі ў апошнюю ноч перад экзаменам у галаве складваўся нейкі суцэльны пазл, пстрычкай. Ад кожнага прадмету я была ў захапленні менавіта ў гэты сакральны момант. "Божа, як цікава!" - думала я. Экзамены я здавала вельмі лёкка і весела.

Дакладна ведаючы, якімі ведамі ўразіць напавал менавіта гэтага канкрэтнага настаўніка. Аднойчы я здавала экзамен тры гадзіны запар, бо здаць яго з прагуламі было абсалютна нерэальна. Усім, акрамя мяне. Замест пісьмовага адказу я тады зрабіла дзесяць падрабязых малюнкаў.

Прахвесар паў.

Пераздача ў мяне была, так. На адным з прадметаў трэба было намаляваць падрабязную карту з хімічных формул, нам быў дадзены ўзор. Але, я чалавек творчы і карту перарабіла на свой густ, палепшыўшы логіку і канструкцыю. З рэдкім задавальненнем. Настаўнік ашалеў ад злосці, і болей ніколі маех кантрольных не правяраў.
Чырвонага дыплому мне чамусці не далі. Дзіўна.