Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
09 Август 2025, 22:18:20
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Голосование
Вопрос: Какой язык для Вас родной ?
русский - 439 (51,7%)
белорусский - 342 (40,3%)
другой - 47 (5,5%)
пох - 21 (2,5%)
Всего голосов: 642

Страниц  : 1 ... 102 103 105 106 ... 108 Далее»   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Re: Какой язык для Вас родной?  (Прочитано 283001 раз)
britun
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #3090 : 28 Январь 2017, 15:44:48 »

Мабыць старэю... з Падляшшам маху даў...
Герб Падляшша "Пагоня"...
Не так сильно и дал. У Длугоша есть Брест-Русский и Каменец-Русский, которые потом стали поляки называть Брест-Литовский и Каменец-Литовский. А вообще Брестчина и Подляшье входило в состав Руси в Галицко_Волынском Княжестве, когда ятвягам дали пилюлей. С тез пор на подляшье живут православные потомки ятвягов и русских, сейчас в результате политики Польши они стали "поляками православного вероисповедания". Так что Подляшье была когда-то русской землей

Не маньдзі...
Тое, што Берасцейшчына менавалася Літвой Уласнай ёсцека... гэта факт
Але  аніводнай гістарычнай крыніцы, каб тэрыторыю Берасцейшчыны і Падляшша менавалі Русью, а яе жыхароў рускімі, НІМА... і гэта гістарычны факт...

Тое, што Жмудзь у 1253 годзе, як тую дзеўку гуляшчую, Літва аддала Ордэну... і Ордэн гэтую Жмудзь/Самогіція вярнуў Літве толькі ў 1466 годзе -бязпрэчны факт.
Вось толькі дзіву даюся, як некаторыя летувісы тутака лапочуць, нібыта іх продкі - жмудзіне Русь заваявалі, адначасова знаходзячыся пад пятою Ордэна...

Табе спяцом: STA­RO­ŻYT­NA POL­SKA POD WZGLĘ­DEM HI­STO­RYCZ­NYM, JE­OGRA­FICZ­NYM I STA­TY­STYCZ­NYM opi­sa­na przez Mi­cha­ła Ba­liń­skie­go i Ty­mo­te­usza Li­piń­skie­go Tom III
"Ale na­pa­dy te ogra­ni­cza­ły się pod­jaz­do­wą tyl­ko woj­ną, w któ­rej nisz­czo­no i ra­bo­wa­no wło­ści żmudz­kie, ob­le­ga­no zam­ki róż­ne po Li­twie, ko­rzy­ści na­prze­mian i kie­ski od­no­sząc; po­nie­waż za­kon waż­niej­sze­mi spo­ra­mi byt za­ję­ty z Pol­ską. I ze stro­ny li­tew­skiej ta­kie nie waż­niej­sze­go roz­po­czy­nać nie moż­na było, bo knie­zio­wie ru­scy z Wo­ły­nia zro­biw­szy umo­wę z za­ko­nem na­je­cha­li r. 1316) pań­stwo Ge­de­mi­na, za­bra­li Brześć i aż pod Grod­no się, po­su­nę­li..."
Рускія князі з Волыня разам з Ордэнам напалі на дзяржаву Гедыміна, забралі Брэст і аж под Гродна дашлі...
Інакш кажучы Брэст быў пад рускімі князямі знаходзіўся з 1316 года па 1318 год - ДВА гады... і летувіскія ёлупы кажуць - абруселі...  шчас абасцуся...

"...co na­ko­niec zmu­si­ło Ge­de­mi­na ubez­pie­czo­ne­go od stro­ny Wo­ły­nia do za­czep­ne­go dzia­ła­nia, Ze­braw­szy więc po­tęż­ne woj­sko z ca­łe­go kra­ju i od Ta­ta­rów, wy­ru­szył na Żmudź r. 1318, i nad rze­ką Żej­mi­lą pod wsią Żej­me­la­mi bli­sko gra­ni­cy Kur­landz­kiej spo­tkał się z głów­ną siłą Krzy­ża­ków. Do­wód­ca jej Hen­ryk Plotz­ke Mar­sza­łek za­ko­nu, miał w swo­ich sze­re­gach czte­ry ty­sią­ce Zmu­dzi­nów"

1318 г.засцярогшы сябе ад нападу з Валыні, Гедымін, і, ажыццяўляе паход на Жмудзь супраць нямецкага Ордэна. За крыжакоў ваююць рыцары з Чэхіі і Нямеччыны, а таксама жмудзіны - 4 тысячы.

Кгароча, продкі летувісаў "заваёўнікі рускіх" блін... разам з рускімі князямі і Ордэнам нападалі на дзяржаву Гедыміна - Літву...
Страниц  : 1 ... 102 103 105 106 ... 108 Далее»   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий

Войдите через социальную сеть

Имя пользователя:
Пароль:
Продолжительность сессии (в минутах):
Запомнить:
Забыли пароль?

Контакт