І зноў-такі метадалогія кланяецца

Смядзяны згадваюцца ў шматлікіх дакументах я значны цэнтр. Тое ж самае датычыць Ваўкавыска, Навагрудка, Слуцка, Здзітава і г.д. Прычым, не як мястэчкі (якіх тады і не было яшчэ), а як гарады. Назавіце мне хаця б адзін дакумент, дзе Гарадная ўзгадваецца як горад.
Патрэбныя яшчэ доказы?
Прайшоў па тваёй спасылцы. Чытаю:
" 1448 год - первое документальное упоминание о д. Городная.
В XII столетии было главным городом особого удельного княжества, занимавшего местность между реками Стырью и Горынью."
Толькі мне гэта падаецца ідыятызмам?

Якое ўдзельнае княства ў ХІІ стагоддзі можа быць, калі прешае ДАКУМЕНТАЛЬНАЕ згадванне - 1448 год??? Аўтар гэтага артыкулу альбо п'яны быў, альбо сам пасядзеў і прыдумаў. Да таго ж, усе ўдзельныя княствы ХІІ стагоддзя на тэрыторыі Беларусі даўно вядомыя і геаграфічна вызначаныя. Ці пра Турава-Пінскае княства забыліся?

Нам не Смядзяны трэба, а Смядынь, сучасная вёска Снядзін.. Штосьці нічога пра яе я не знайшоў, акрамя таго, што там было славянскае паселішча й што на Смаленшчыне таксама ёсць Смядынь, як узгадваецца ў летапісах...
Наконт Гарадной - па-першае пад 1156 г. у Іпацьеўскім летапіу згадваюцца нейкія "все города погорынскіе".. Што гэта маглі быць за гарады: ну Давыд-Гарадок, Дубровіца.. І ўсё..

Зразумела што ў летапісу згадваюцца не два гарадка, а Гарадная якраз знаходзіцца ў самым цэнтры Пагарыння.. Па-другое, не кожнай шэраговай весачцы даюць магдэбурскае права, у ВКЛ вёскам увогуле яго не давалі.. А Гарадная была чацвертым горадам на Берасцейшчыне, якому далі гэтае права.. Значыцца там былі даволі трывалыя гарадскія традыцыі. Па-трэцяе, спрыяльныя геаграфічныя ўмовы, а менавіта наяўнасць прыродных умацаванняў, знаходжанне на гандлёвым шляху з Пінску ў Валынь. Па-чацвертае, вучоны Клімук кажа пра архаічнасць мясцовых гаворак, многія рысы якіх падобныя на кніжную мову Кіеўскай Русі
І яшчэ некалькі цытат:
"На запад от местечка Столін... лежіт местечко Городно с православной церковью.
Местечко очень древнее. В ХІІ в. оно было княжескім уделом..." (Верхнее Поднепровье і Белоруссія. Полное географіческое опісаніе нашего отечества. СПб. 1905 г. С.394)
"Городня, ілі Городно...
весьма древнее поселеніе, неоднократно упомінаемое в летопісях" (Жівопісная Россія. Літовское і Белорусское Полесье. 1882 г. С.378)
Не думаю, што гэтыя сведчанні аднекуль з неба ўзятыя...