князь Васілька
Молодой Гродненец
За вольную Беларусь!
|
 |
« : 09 Август 2006, 12:55:29 » |
|
http://www.svaboda.org/articlesfeatures/society/2006/8/8F76E421-8002-471C-8E91-5368188F4332.htmlПоўны тэкст: Міністэрства адукацыі падрыхтавала рашэньне пра перавод выкладаньня на дзьвюхмоўны варыянт. Ад пачатку 1990-х незалежна ад мовы навучаньня школы прадмет “Гісторыя Беларусі “ выкладаўся толькі па-беларуску. Ад каго сыходзіць ініцыятыва Мінадукацыі? Чым аргумэнтуецца чарговая ініцыятыва зьмяншэньня долі беларускай мовы ў школьным навучаньні? Пазнаёміцца з праектам дакумэнту можна ў “Настаўніцкай газэце”, але атрымаць камэнтар ад непасрэднага выканаўцы распрацоўкі можна будзе бліжэй да верасьня. Адказная за дакумэнт чыноўніца міністэрства Надзея Ганошчанка пайшла ў адпачынак. Тым ня менш ейная падначаленая Алена Карповіч падзялілася сваімі ведамі пра распрацоўку: (Карповіч: ) “Я ня ведаю, адкуль ідзе ініцыятыва. Яна (Надзея Ганошчанка) не змагла мне гэтага пракамэнтаваць. Як я разумею з размовы зь ёю, загаду яшчэ няма, яна будзе выходзіць на працу ў часе адпачынку, але сказаць адназначна, калі яна будзе, я не магу”. Тым часам у школах мала хто ведае пра пляны па пераводу часткі выкладаньня гісторыі Беларусі на расейскую мову. Напрыклад, дырэктарка менскай гімназіі нумар 23 Ніна Нікіціна папросту не паверыла такой інфармацыі: (Нікіціна:) “Абсурд роду чалавечага! Гутарка вядзецца пра тое, што гэта і далей будзе пашырацца, бо гісторыю сваёй дзяржавы трэба вучыць на сваёй мове”. Але спэцыяліст Міністэрства адукацыі Алена Карповіч перакананая: (Карповіч: ) “Мяркую, што да 1 верасьня загад мусіць быць, і выкладаньне гісторыі Беларусі мусіць быць на дзьвюх мовах. І падручнікі мусяць выйсьці з выдавецтваў”. Старшыня Таварыства беларускай мовы Алег Трусаў ўжо заявіў у мэдыях, што як толькі атрымае дакумэнт на рукі, ТБМ распачне захады пратэсту. А старшыня Таварыства беларускай школы Алесь Лозка даў такі камэнтар: (Лозка: ) “З аднаго боку, сытуацыя, безумоўна, дзіўная, хоць і не такая дзіўная, бо мы прызвычаіліся да такой нестабільнасьці – у нас вельмі нестабільная сытуацыя ў адукацыі. І можна зрабіць выснову – ці будзе яна стабільная ва ўсёй краіне?”. Тым часам супрацоўнікі Мінадукацыі спасылаюцца на беларускае заканадаўства, дзе зацьверджанае афіцыйнае дзьвюхмоўе.
Гэта жах нейкі  ! Сапраўдны гвалт над беларускай мовай і наогул беларускасцю! Ганьба [smiley=behead.gif]!
|
|
|
|
Часам бываюць падзенні, якія акрыляюць…
|
|
|
litwin
|
Гэта тое ж самае, што выкладаць гісторыю Чэхіі на нямецкай, а гісторыю Балгарыіі на турэцкай...ЖАХ.... адзіны беларускамоўны прадмет, які быў у нашых школах і той скасоўваюць...  ...але думаю, што большай частцы нашай моладзі гэта ўсё роўна
|
|
|
|
Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
|
|
|
Paladin
|
Мда... прискорбно... Идея Белоруссии кажется нежизнеспособной и терпить поражение в столкновении с реальностью. Собственно как и все что было придумано комунистами.
|
|
|
|
|
|
|
DarkAvenger
|
Это обеспечение конституционных прав граждан получать образование на государственном языке.
|
|
|
|
Здесь могла быть ваша реклама.
|
|
|
|
Paladin
|
Это обеспечение конституционных прав граждан получать образование на государственном языке. Да? Тогда почему граждане не могут получить образование на белоруском?
|
|
« Последнее редактирование: 09 Август 2006, 18:09:27 от Paladin »
|
|
|
|
|
H.A.M.
Гродненец
I love money and dollars
|
Да? Тогда почему граждане не могут получить образование на белоруском? Хы гы гы... Эт кто ж не может? Я вот получил - только руслит и русяз - а так лiт и мова. Ну еще физрук по-русски шпрехал. И брат получает. Уже второй год. А сейчас давайте дружно вправлять мне мозги - гэнаму адмарозку усё да "лихтара" 
|
|
|
|
|
|
|
DarkAvenger
|
Насколько я понял документом не запрещается преподавание на белорусском. Или я не понимаю термина "дзьвюхмоўны варыянт"?
|
|
|
|
|
|
|
Dassin
|
Насколько я понял документом не запрещается преподавание на белорусском. Или я не понимаю термина "дзьвюхмоўны варыянт"? а ты заговори на разрешенной беларуской мове с человеком который является представителем этой власти - чиновником,милиционером, своим начальником. Сразу почуствуешь равенство языков. Кстати - старая символика тоже не запрещалась. А попробуй выйти в город в маечке с символикой... Почему-то особенно не любят беларуский язык военные. Как-то знакомый разговаривая на русском языке назвал свой адрес, которая везде звучит на беларуском что-то вроде 11 лiпеня или что-то похожее - так ему резко сказали "скажи на нормальном языке". Этим все сказано, ведь это сказал человек в погонах т.е. представитель власти простому человеку. Так что если у нас подчеркнуто разрешают вести на русском значит будут в большенстьве так делать. Пример. Как раз исторический. Вот праздник 9 Мая. Был в Беларуси Дзень Перамогi , потом Дзень Пабеды , в последнее время называют только День Победы.
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
Народ губляе свой скарб, імя якому - мова............. 
|
|
|
|
|
|
|
DarkAvenger
|
Насколько я понял документом не запрещается преподавание на белорусском. Или я не понимаю термина "дзьвюхмоўны варыянт"? а ты заговори на разрешенной беларуской мове с человеком который является представителем этой власти - чиновником,милиционером, своим начальником. Сразу почуствуешь равенство языков. К документу претензий нет?
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Насколько я понял документом не запрещается преподавание на белорусском. Или я не понимаю термина "дзьвюхмоўны варыянт"? Нене! Ты видимо не понял вопрос... еще раз вчитайся... ПОЧЕМУ В РЕСПУБЛИКЕ БЕЛОРУСЬ НЕЛЬЗЯ ПОЛУЧИТЬ ОБРАЗОВАНИЕ НА БЕЛОРУССКОМ ЯЗЫКЕ? Жду ответа очень терпеливо. К документу претензий нет? Есть! Читай вопрос выше.
|
|
|
|
|
|
|
DarkAvenger
|
Насколько я понял документом не запрещается преподавание на белорусском. Или я не понимаю термина "дзьвюхмоўны варыянт"? Нене! Ты видимо не понял вопрос... еще раз вчитайся... ПОЧЕМУ В РЕСПУБЛИКЕ БЕЛОРУСЬ НЕЛЬЗЯ ПОЛУЧИТЬ ОБРАЗОВАНИЕ НА БЕЛОРУССКОМ ЯЗЫКЕ? Жду ответа очень терпеливо. Потому что Лукашенко баран. В стране два государственных языка, в документе ясно сказано про двуязычность преподавания. По-моему такие постановления надо всецело поддерживать и требовать их выполнения. А эти стоны напоминают протесты против Сталинской конституции, которая как известно, была самой демократической в мире.
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Потому что Лукашенко баран. В стране два государственных языка, в документе ясно сказано про двуязычность преподавания. По-моему такие постановления надо всецело поддерживать и требовать их выполнения. А кто должен требовать их выполнения? А эти стоны напоминают протесты против Сталинской конституции, которая как известно, была самой демократической в мире. Какие стоны?
|
|
|
|
|
|
|
Da_Mo
|
Ну же отвечай, DarkAvenger. 
|
|
|
|
... не могу оторвать глаз от Тебя...
|
|
|
DarkAvenger
|
Боюсь начну повторяться. Когда в стране нарушаются законы протестуют не против законов, а против их нарушения. Какие претензии к готовящемуся документу?
|
|
« Последнее редактирование: 11 Август 2006, 15:21:37 от DarkAvenger »
|
|
|
|
|
litwin
|
to DarkAvenger: БЕЛАРУСЫ павінны вывучаць гісторыю БЕЛАРУСІ на БЕЛАРУСКАЙ мове (нават калі б у нас было 100 дзяржаўных моў), на той мове, якую па перапісу 1999 г. сваёй роднай прызналі 73,7% апытаных. Хопіць таго, што астатнія прадметы ва ўсіх школах вывучаюцца выключна па-расейску...Па-твойму, калі прытрымлівацца дзвюхмоўя, дык трэба і бел. літаратуру і мову перавесці на расейскую мову...  ..смех.... Не ведаю як табе, а мне Купалу й Быкава падабаецца чытаць у арыгінале, на той мове, на якой яны думалі й увасаблялі свае думкі на паперы, а не бегаць і шукаць пераклады ад якіх Купала ў труне перакульнуцца можа!! Дый нават і ў гісторыі!! Напрыклад мне бліжэй Статут ВКЛ (а не Устав ВКЛ), Аблвыкамзах (а не Облискомзап), таварыства (а не общество, напрыклад ТБШ (ОБШ)). І такіх прыкладаў шмат....
|
|
|
|
|
|
|
Archi
|
Какие претензии к готовящемуся документу? Смысла в нем, собственно, никакого...
|
|
|
|
У меня дикая аллергия на тупость. Я сразу покрываюсь сарказмом.
|
|
|
Shorty
Гость
|
to DarkAvenger: БЕЛАРУСЫ павінны вывучаць гісторыю БЕЛАРУСІ на БЕЛАРУСКАЙ мове (нават калі б у нас было 100 дзяржаўных моў), на той мове, якую па перапісу 1999 г. сваёй роднай прызналі 73,7% апытаных. Хопіць таго, што астатнія прадметы ва ўсіх школах вывучаюцца выключна па-расейску...Па-твойму, калі прытрымлівацца дзвюхмоўя, дык трэба і бел. літаратуру і мову перавесці на расейскую мову...  ..смех.... Не ведаю як табе, а мне Купалу й Быкава падабаецца чытаць у арыгінале, на той мове, на якой яны думалі й увасаблялі свае думкі на паперы, а не бегаць і шукаць пераклады ад якіх Купала ў труне перакульнуцца можа!! Дый нават і ў гісторыі!! Напрыклад мне бліжэй Статут ВКЛ (а не Устав ВКЛ), Аблвыкамзах (а не Облискомзап), таварыства (а не общество, напрыклад ТБШ (ОБШ)). І такіх прыкладаў шмат.... а мне вот ближе второй вариант, так же как и подавляющему большинству населения РБ которое говорит на русском языке. Какой смысл преподавать чтото на языке который мало кто использует?
|
|
|
|
|
|
|
Archi
|
to DarkAvenger: БЕЛАРУСЫ павінны вывучаць гісторыю БЕЛАРУСІ на БЕЛАРУСКАЙ мове Справа ў тым, ХТО, ЯК і ДЗЕЛЯ КАГО будзе складаць новыя падручнікі на рускай мове.
|
|
|
|
|
|
|
Archi
|
Какой смысл преподавать чтото на языке который мало кто использует? А какой вообще смысл преподавать это "что-то"?
|
|
|
|
|
|
|
smarty pants
|
Какой смысл преподавать чтото на языке который мало кто использует? А какой вообще смысл преподавать это "что-то"? ... учиться вообще незачем.
|
|
|
|
|
|
|
DarkAvenger
|
to DarkAvenger: БЕЛАРУСЫ павінны вывучаць гісторыю БЕЛАРУСІ на БЕЛАРУСКАЙ мове (нават калі б у нас было 100 дзяржаўных моў), на той мове, якую па перапісу 1999 г. сваёй роднай прызналі 73,7% апытаных. Хопіць таго, што астатнія прадметы ва ўсіх школах вывучаюцца выключна па-расейску...Па-твойму, калі прытрымлівацца дзвюхмоўя, дык трэба і бел. літаратуру і мову перавесці на расейскую мову...  ..смех.... Не ведаю як табе, а мне Купалу й Быкава падабаецца чытаць у арыгінале, на той мове, на якой яны думалі й увасаблялі свае думкі на паперы, а не бегаць і шукаць пераклады ад якіх Купала ў труне перакульнуцца можа!! Дый нават і ў гісторыі!! Напрыклад мне бліжэй Статут ВКЛ (а не Устав ВКЛ), Аблвыкамзах (а не Облискомзап), таварыства (а не общество, напрыклад ТБШ (ОБШ)). І такіх прыкладаў шмат.... По-моему ты выступаешь не за то чтобы 73,7% населения изучали историю на родном языке, а за то чтобы 26,3% изучали ее на не родном.
|
|
« Последнее редактирование: 12 Август 2006, 19:06:41 от DarkAvenger »
|
|
|
|
|
litwin
|
а мне вот ближе второй вариант, так же как и подавляющему большинству населения РБ которое говорит на русском языке. Какой смысл преподавать чтото на языке который мало кто использует? А ты не адказвай за "подавляющее большинство населения РБ"!!! Паўтару яшчэ: па апошняму перапісу насельніцтва які адбыўся ў 1999 г. сваёй роднай мовай беларускую мову назвалі 73,7% жыхароў краіны...Гэта афіцыйная статыстыка....
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
По-моему ты выступаешь не за то чтобы 73,7% населения изучали историю на родном языке, а за то чтобы 26,3% изучали ее на не родном. Я выступаю за тое, каб беларусы не забывалі сваю родную мову, не гублялі яе... У сённяшняй Беларусі беларускамоўных школ менш, чым у Польшчы ў 20-30-я гг.. А калі ў нас 26 адсодкаў жыхароў, якія лічаць нашу мову не роднай, нічога сташнага тут няма... Беларуская мова не такая цяжкая, каб сядзець з слоўнікам і перакладаць кожнае слова. Можна было б заставіць хоць адзін школьны прадмет цалкам беларускамоўным..??
|
|
|
|
|
|
|
Da_Mo
|
Говорят что на 10 000 тонн угля идет одна человеческая жизнь. Я думаю что и на нефть тоже такая статистика скоро будет.
Где же эти великие сердца под змеехитрыми головами? Народец остался мелкий, горячюю воду вам отключат и электричество - и согласитесь, что русский язык самый удобный, потому что так теплее.
Когда уже беларусы перестанут жаловаться и начнут брать ответственность в собственной стране.
|
|
|
|
... не могу оторвать глаз от Тебя...
|
|
|
ryhor-gr
|
а мне вот ближе второй вариант, так же как и подавляющему большинству населения РБ которое говорит на русском языке. Какой смысл преподавать чтото на языке который мало кто использует? А такой смысл, что язык - часть нашей культуры. И если человек не знает языка страны, в которой живёт, то он сколько угодно может стучать себе пяткой в грудь и доказывать всем, что он не манкурт!
|
|
|
|
|
|
|
Shorty
Гость
|
а мне вот ближе второй вариант, так же как и подавляющему большинству населения РБ которое говорит на русском языке. Какой смысл преподавать чтото на языке который мало кто использует? А ты не адказвай за "подавляющее большинство населения РБ"!!! Паўтару яшчэ: па апошняму перапісу насельніцтва які адбыўся ў 1999 г. сваёй роднай мовай беларускую мову назвалі 73,7% жыхароў краіны...Гэта афіцыйная статыстыка.... может она для них и родная, но я очень редко видел чтобы говорили по белорусски. А если кто и говорит то в большинстве случаев это либо деревенский житель либо оппозиционер или как там их..
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
to shorty калі гэты дакумент афіцыйны, дык і карыстацца трэба афіцыйнымі дадзенымі, а не ўжываць "мы бачылі" і "мы лічым".... а ўвогуле, шчыра кажучы, мне сорамна чуць гэтыя ляманты, якія так і жадаюць пахаваць беларускае слова і наогул Беларусь. Ну што з вамі зробіцца, калі хоць адзін прадмет у нашых школах будзе беларускамоўным?? Гэта ж не фізіка па-беларуску (хаця так павінна і быць..)."деревенский житель"....а спытай сябе, адкуль выйшаў твой род?? Табе shorty не сорамна за такія словы...?? Крыўдна за тое, што шматлікія людзі на гэтым форуме, якія выкарыстоўваюць беларускую мову не напісалі ніводнага поста ў абарону сваёй мовы...Над гэтым трэба задумацца.....
|
|
|
|
|
|
|
galyvam
Гродненец
Я тоже за Рыгора!!!
|
помоему белорусский это вообще не язык, а говор. часть слов польских, часть русских+акцент=белорусский
|
|
|
|
|
|
|
|