Paladin
|
Rasiejskamo[ch363]nyja palaki niejak nie pierakonvaju[ch263] u svajoj polska[ch347]ci, nu nijak i [ch363]sio tut. Ну... и? няма да чаго больш дакалупацца? МОжа і мне тады ўспомніць што 70% беларусаў прагаласаваўшых за "родную мову" ёй увогуле не карыстаюцца. ні ў жыцці ні ў царкве...
|
|
|
|
|
|
|
kaktus
|
jatviah На этом форуме сидят люди, которым проблематично читать посты на польском языке. А их я уважаю. Тебя культуры общения не учили? Еще вопросы?
|
|
|
|
|
|
|
jatviah
Гродненец
Я люблю Гродненский форум!
|
Rasiejskamo[ch363]nyja palaki niejak nie pierakonvaju[ch263] u svajoj polska[ch347]ci, nu nijak i [ch363]sio tut. Ну... и? няма да чаго больш дакалупацца? МОжа і мне тады ўспомніць што 70% беларусаў прагаласаваўшых за "родную мову" ёй увогуле не карыстаюцца. ні ў жыцці ні ў царкве... Oj,oj, szano[ch363]ny Paladin, darujcie, kali pakry[ch363]dzi[ch363] va[ch353]yja tolerancyjnyja pohlady - zbol[ch353]aha ja, viadoma, zhodny i pra 70% bielarusa[ch363] i pra "rodnuju movu"... Vo[ch347] tolki ja - za pa[ch347]lado[ch363]na[ch347][ch263]: nazva[ch363]sia hru[ch378]dziom - palazaj u ko[ch353]yk!Ka[ch382]u ab tym, sto i "palaki" i bie[ch322]arusy - adziny zrusyfikavany postsoviecki narod. I kali niechta cho[ch269]a [ch378]miani[ch263] hetuju sytuacyju, pavinien pakazva[ch263] pryklad taho, jak maje toje vyhladac - ja i pra movu, kulturu i h.d. A nie kry[ch269]a[ch263]: "nie rzucim ziemi, sk[ch261]d nasz ro`d"... Ja nia supra[ch263], kab tyja babuli dachod[ch382]vali na polskija im[ch353]y ([ch353]to tut kazac - maja matula taksama). Tolki ci vyj[ch347]cie u tym, kab dalej ciahnu[ch263] hetuju lamku - u na[ch353]ych umovach polskaja mova [ch363] ka[ch347]cio[ch322]ach - socyjakulturny rudyment. A pra etni[ch269]naje pachod[ch382]a[ch324]nie i movu na[ch353]ych "palakau" - zusim asobnaje pyta[ch324]nie...
|
|
« Последнее редактирование: 06 Январь 2008, 16:43:41 от jatviah »
|
|
|
|
|
jatviah
Гродненец
|
jatviah На этом форуме сидят люди, которым проблематично читать посты на польском языке. А их я уважаю. Тебя культуры общения не учили? Еще вопросы? Darujcie, kali laska, kali pakry[ch363]dzi[ch363] [ch269]ym, vyba[ch269]cie mnie. Emocyji... i Argumenty Еще вопросы? Josc takija. I chut[ch269]ej nie pytanni, a scvierd[ch382]anni. Ja i sam z katalickaj siamji, tolki ci polskaj... на этой земле польский язык и костел НЕРАЗРЫВНЫ! - pahadziciesia, zanadta hu[ch269]naja zajava, k[ch353]taltu "narod i partia - jediny"... Они НИКОГДА ( и завидуйте нам ) НЕ ПРЕДАДУТ своих предков, их язык, традиции и обычаи. - kali Vy pra polskich prodkau, movu, tradyjcyji i zvyczaji, dyk movu zbol[ch353]aha tut nikoli i nia znali, tradycyji i zvy[ch269]aji miascovyja eklekty[ch269]nyja polska-litouska-bielaruska-rasiejskija - bo usio heta nakladvalasia stahodzdziami. A kali vy polskich-kascielnych prodkau, movu, tradycyju i zvy[ch269]aji, dyk tut zusim in[ch353]aja karcina: prodki - nu, jano jasna - jim dziakuj za toje, [ch353]to jan u nas takija sla[ch363]nyja!..., tradycyji i zvy[ch269]aji - universalnyja dla uschodniaeuropiejskaha katalickaha hramadztva, mova - heta vyba[ch269]ajcie jakraz i josc tema, jakaja abmiarko[ch363]vajecca tut na hetaj halincy. I ab hetym asobna.
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Я увогуле лічу што у гэтай тэме німа чаго абмяркоўваць. Беларускамоўныя імшы у Гродні ёсць... і я ны больш чым на 100% задавальняюць "попыт". Польскамоуныя - таксама... і толькі тыя хто не ходзіць у касцел чамусці мае за свой абававязак паспрачацца за правы каталікоў.
|
|
|
|
|
|
|
jatviah
Гродненец
|
Ultrakarotki narys historyji polskaj movy i polskaj identy[ch269]nasci "na kresach polnocno-wschodnich", h.zn. na na[ch353]aj Backa[ch363][ch353][ch269]ynie.
Na terytoryji paniomannia da IX st. - sucelna balckaja etni[ch269]naja prysutnasc, pasla [ch269]aho pastupova z po[ch363]dnia i [ch363]schodu praso[ch269]vajecca uschodnieslavianskaje nasielnictva, u[ch382]o na toj momant pravaslaunaje. Nieuzabavie u siar. XIII st pa[ch363]staje VKL. Suisnujuc dva etnasy: balckaje pahanskaje nasielnictva i uschodnieslavianskaje pravaslaunaje. Z kanca XIV st. adbyvajecca pierachod pahaskaha nasielnictva u katalictva na padstavie damova[ch363] Kre[ch363]skaj Uniji. Vielenskaja dyjacezija padparadkavanaja Gnieznienskaj (Pol[ch353][ch269]a) arcydyjaceziji. Sviatary - palaki, ale u tyja [ch269]asy movaj kazanniau (kascielnaj movaj, bo sama im[ch353]a na latyni) josc pierava[ch382]na litouskaja. Ale navokal panuje uschodnieslavianskaja bol[ch353] razvitaja kultura - litouskaja elita pastupova pierachodzic na uschodnieslavianskuju movu. Drobnaja [ch353]lachta u XVII st. uziala za modu polskija prozvi[ch353][ch269]y - cudouny pryklad pryharadzienskaj [ch353]lachty: [ch353]lachta vioski Jodkavi[ch269]y prazyvajecca Jodko[ch363]skimi, Zaniavi[ch269]y - Zanie[ch363]skija, Lanievi[ch269]y - Lanie[ch363]skija, Stanievi[ch269]y - Stanieuskija i hd. (pachod[ch382]annie patronima[ch363] hetych viosak nie pakidaje sumniova[ch363] - Jodkovi[ch269] - forma pa backu adda[ch363]na [ch363]lasciva vyklu[ch269]na uschodnim slavianam).Poty heta [ch353]lachta i nazyvac pa[ch269]ala siabie polskaj, nakolki hetaja [ch353]lachta pad[ch269]as adroznivalasia ad miascovych navakolnych sialana[ch363], cudo[ch363]na apisana [ch363] "Pinskaj [ch353]lachcie". Tak pa[ch363]stala kala 5% "polskaha nasielnictva Bielarusi". Movaj kancelaryji VKL (u na[ch353]ym razumienni - dziar[ch382]a[ch363]naj) byla uschodnieslavianskaja (niekatoryja dasled[ch269]yki nazyvajuc jaje starabielaruskaj). Va umovach polskamounaj kascielnaj administracyji i uschodnieslavianskaj dziar[ch382]a[ch363]naj administracyji adbyvajecca asymilacyja susiednich z uschodnieslavianskimi vioskami litouskich viosak. Proces hety idzie pastupova, stahodzdziami. Za[ch363]va[ch382]u, u tyja [ch269]asy nie pra jakija nacyjanalnasci i movy ja[ch353][ch269]e nie mahlo isci. U su[ch269]asnym razumienni nacyji pa[ch363]stajuc tolki z siar. XIX st. Mienavita u hety [ch269]as i adbyvajecca pryspia[ch353]ennie procesu asymilacyji. Sytuacyja vyhladala nastupnym [ch269]ynam, kali napryklad adno pakalennie razma[ch363]lala pa lito[ch363]sku i valodala azami bielaruskaj i polskaj-kascielnaj, druhoje pakalennie razma[ch363]lala [ch363][ch382]o pa bielarusku, ale ja[ch353][ch269]e pamiatala lito[ch363]skuju movu svajich backou, treciaje pakalennie valodaje vyklu[ch269]na bielaruskaj, litouskuju movu znaju[ch269]y tolki na uzro[ch363]ni asobnych rudymenta[ch363] (kumpiak, klumpy, rajsta ihd. - zaraz heta dyjalektyzmy). Dare[ch269]y, kalisci pad Raduniaj (Voranauski, najbardziej polski, rajon) babuli na pytannie, ci umiejuc pa litousku, adkazali: Dyk my ja[ch353][ch269]e toje-sioje pamiatajem, na[ch353]yja backi z nami za[ch363][ch382]dy [ch363][ch382]o pa-prostu (pa bielarusku - maja za[ch363]vaha), a jak treba bylo [ch353]to, kab my [ch269]aho nie zrazumieli, dyk pa litousku mi[ch382] saboj... Na majo pytannie, chto jany pa nacyjanalsci adkzali: dyk my usie tutaka palaki, a bielarusy (pravasla[ch363]nyja) [ch382]yvuc tam, dalej za Lidaj, bli[ch382]ej Niomna... I nare[ch353]cie dla po[ch363]naha zadavalniennia cikavasci ja spyta[ch363]: a na jakoj movie razmaulajecie? Adkaz: dyk my mo[ch382]am i pa rusku trochi, i pa polsku, i pa... Ja ka[ch382]u: dobra,dobra, mi[ch382] saboj u vioscy na jakoj movie? Adkaz: dyk vo tak jak i ty z nami, unu[ch269]ak... I sapraudy, kim mieli-by siabie nazvac hetyja ludzi va umovach, kali litouskasc svajich karaniou zahubili, bielarusami (pravasla[ch363]nymi) nia stali, dyk chto jany. Treba zrazumiec, [ch353]to dla tradycyjnaha hramadztva da sionnia[ch353]niaha [ch269]asu [ch382]yvie trochi in[ch353]ymi ka[ch353]to[ch363]nasciami - dla jich nia stolki va[ch382]na etni[ch269]naje pachod[ch382]annie, kolki vieravyznannie, bo douhi [ch269]as mienavita hetym na na[ch353]ych mie[ch353]anych terytoryjach jany mi[ch382] saboj i adroznivalisia. I tolki dla na[ch353]aha su[ch269]asnaha myslennia, va[ch382]na jakoj my nacyjanalnasci, vos i atrymlivajecca, kali unuk pytaje u babuli, kim jana siabie liczyc, taja nia dasc siabie [ch269]akac u adkazie, pakolki jana - polka (bo katali[ch269]ka), a unuk dla siabie pierakanajecca, [ch353]to jon palak, bo tak skazala jaho staraja babula... Kala 70% "polskaha nasielnictva" na terytoyji Bielarusi maje mienavita takoje pachodannie. Nu i nare[ch353]cie, pasla skasavannia carko[ch363]naj Uniji u 1839 h. zna[ch269]naja [ch269]astka silaj viernutaha nazad u pravasla[ch363]je nasielnictva pa[ch269]ala cieplic nostalgiji pa greka-katalictvie. U 1905 h by[ch363] vydany manifest Mikalaja II ab volnasci vieravyznanniau, nacyjau ihd. Hetym i skarystalasia nasielnictva koli[ch353]nich unijackich parafija[ch363], pieraj[ch353]o[ch363][ch353]ych z pravasla[ch363]ja u ryma-katalictva z usiemi jaje "polskimi" atrybutami, pakolki greka-katalictva u Rasiejskaj Imperyji vos [ch363][ch382]o jak 66 hado[ch363] nie isnavala. Tak paustala kala 20% "polskaha" nasielnictva Bielarusi. Nu a astatnija 5% - ja dapuskaju, [ch353]to mohuc byc pierasialency z Pol[ch353][ch269]y, asabliva u XVII-XIX st. i hd.
|
|
|
|
|
|
|
kaktus
|
Не осилю эту писанину на непонятных иероглифах. Ты тут кого-нибудь уважаешь?
|
|
|
|
|
|
|
МАРУСЯ
Гродненец
аккуратней с мыслями, они начало поступков
|
я понимаю что хочеться поиздеваться над людьми но исторически важные моменты можно было написать и русскими буквами а не латиницей ( все просто расплывается) 
|
|
|
|
Мир- это зеркало, и оно возвращает каждому его собственное изображение.
|
|
|
jatviah
Гродненец
|
Не осилю эту писанину на непонятных иероглифах. Ты тут кого-нибудь уважаешь? Zdajecca, sapra[ch363]dnym palakam maje byc lohka [ch269]ytac lacinkaj
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Не осилю эту писанину на непонятных иероглифах. Ты тут кого-нибудь уважаешь? Zdajecca, sapra[ch363]dnym palakam maje byc lohka [ch269]ytac lacinkaj Также как настоящим китайцам легко читать японский написанный греческим альфавитом.
|
|
|
|
|
|
|
jatviah
Гродненец
|
n Не осилю эту писанину на непонятных иероглифах. Ты тут кого-нибудь уважаешь? Zdajecca, sapra[ch363]dnym palakam maje byc lohka [ch269]ytac lacinkaj Также как настоящим китайцам легко читать японский написанный греческим альфавитом. Paladin, nu vos vy-[ch382]a lubicie komentavac maje paviedamlenni - zna[ch269]yc i [ch269]ytac umiejecie  i chiba zdahadvajeciesia ab isnavanni bielaruskaj lacinki. Nu vyba[ch269]cie, cia[ch382]ka mnie nabirac kirylicaj - nia maju raskladki na svajim komputary :-/ bol[ch353] tolerancyji, jakoj Vy slaviciesia
|
|
|
|
|
|
|
-LONE_WOLF-
|
nu kab by[ch322]o-b chacia tak napisana, dyk cho[ch263] paviery[ch363]-by: o, typu i sapra[ch363]dy palaki nie pieravialisia ja[ch353][ch269]e na hetaj ziamli. A to - nia vieru. Они НИКОГДА ( и завидуйте нам ) НЕ ПРЕДАДУТ своих предков, их язык, традиции и обычаи. - Rasiejskamo[ch363]nyja palaki niejak nie pierakonvaju[ch263] u svajoj polska[ch347]ci, nu nijak i [ch363]sio tut. A za [ch269]isto russkij jazyk Tvaje babuli ni[ch269]oha nie abiacali prydu[ch353]y[ch263]? Nia vieru... Mi[ch382] in[ch353]ym, ci mo[ch382]na daviedacca, skul pachodzia[ch263] takija babuli - obro[ch324]cy ostojów polsko[ch347]ci, i na jakoj movie razma[ch363]laju[ch263] [ch353]todzionna? ой.. чувак! та я могу и на польскам писатЬ! дома я и большенство таких как я говорят на польском... (за всех говорить не буду, но за себя скажу точно и за некоторых моих друзей  ) Вторая вещ, если мы начнём писать на польском не все смрогут на понять! Я знаю что многие понимают, но не все и кроме того это запрещено правилами форума!(с таокй ппроблемой я сталкнулся в теме Polskiej Macierzy Szkolnej) И кроме того я так понял речь шла о людях которые живут на территории современной польши... ну да ладно! jatviah, откуда такие ззнания поольского... весьма польщён! хотя некоторые места меня смущают...(не в обиду сказано...) я так понимаю, ты в чехии? Zdajecca, sapra[ch363]dnym palakam maje byc lohka [ch269]ytac lacinkaj Tak! Nam [ch322]atwo czyta[ch263] "[ch321]acinice" ale nie twoju... 
|
|
« Последнее редактирование: 06 Январь 2008, 22:12:13 от Napoleon_Bonaparte »
|
|
|
|
|
-LONE_WOLF-
|
Paladin, +1 за тэлерантностЬ и не только!
|
|
|
|
|
|
|
jatviah
Гродненец
|
nu kab by[ch322]o-b chacia tak napisana, dyk cho[ch263] paviery[ch363]-by: o, typu i sapra[ch363]dy palaki nie pieravialisia ja[ch353][ch269]e na hetaj ziamli. A to - nia vieru. Они НИКОГДА ( и завидуйте нам ) НЕ ПРЕДАДУТ своих предков, их язык, традиции и обычаи. - Rasiejskamo[ch363]nyja palaki niejak nie pierakonvaju[ch263] u svajoj polska[ch347]ci, nu nijak i [ch363]sio tut. A za [ch269]isto russkij jazyk Tvaje babuli ni[ch269]oha nie abiacali prydu[ch353]y[ch263]? Nia vieru... Mi[ch382] in[ch353]ym, ci mo[ch382]na daviedacca, skul pachodzia[ch263] takija babuli - obro[ch324]cy ostojów polsko[ch347]ci, i na jakoj movie razma[ch363]laju[ch263] [ch353]todzionna? ой.. чувак! та я могу и на польскам писатЬ! дома я и большенство таких как я говорят на польском... (за всех говорить не буду, но за себя скажу точно и за некоторых моих друзей  ) Вторая вещ, если мы начнём писать на польском не все смрогут на понять! Я знаю что многие понимают, но не все и кроме того это запрещено правилами форума!(с таокй ппроблемой я сталкнулся в теме Polskiej Macierzy Szkolnej) И кроме того я так понял речь шла о людях которые живут на территории современной польши... ну да ладно! jatviah, откуда такие ззнания поольского... весьма польщён! хотя некоторые места меня смущают...(не в обиду сказано...) я так понимаю, ты в чехии? Zdajecca, sapra[ch363]dnym palakam maje byc lohka [ch269]ytac lacinkaj Tak! Nam [ch322]atwo czyta[ch263] "[ch321]acinice" ale nie twoju...  [ch353][ch269]odrych Bo[ch382]ych blahaslavienniau Tabie, .::[a]LLM@[z]::. 
|
|
|
|
|
|
|
lenin
Гость
|
Не осилю эту писанину на непонятных иероглифах. Ты тут кого-нибудь уважаешь? Zdajecca, sapra[ch363]dnym palakam maje byc lohka [ch269]ytac lacinkaj есть такой сайт translit.ru - зайди, мот из уважения к форумчанам пора писать на доступном языке?? я лично могу осилить чтрочку или две твоего текста, но не больше. и по поводу мшэй на беларускам языке. Доказывать католикам гродзенщины на каком языке проводить им службы, наверное тоже самое, что православным доказывать крещение пятью пальцами.
|
|
|
|
|
|
|
jatviah
Гродненец
|
Не осилю эту писанину на непонятных иероглифах. Ты тут кого-нибудь уважаешь? Zdajecca, sapra[ch363]dnym palakam maje byc lohka [ch269]ytac lacinkaj есть такой сайт translit.ru - зайди, мот из уважения к форумчанам пора писать на доступном языке?? я лично могу осилить чтрочку или две твоего текста, но не больше. и по поводу мшэй на беларускам языке. Доказывать католикам гродзенщины на каком языке проводить им службы, наверное тоже самое, что православным доказывать крещение пятью пальцами. L3N!N, Bozych Tabie blaslavienniau taksama ad serca skladaje jatviah. Vitanni a. Aleksandru sa slaunaj padharadzienskaj parafiji
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Не осилю эту писанину на непонятных иероглифах. Ты тут кого-нибудь уважаешь? Zdajecca, sapra[ch363]dnym palakam maje byc lohka [ch269]ytac lacinkaj есть такой сайт translit.ru - зайди, мот из уважения к форумчанам пора писать на доступном языке?? я лично могу осилить чтрочку или две твоего текста, но не больше. и по поводу мшэй на беларускам языке. Доказывать католикам гродзенщины на каком языке проводить им службы, наверное тоже самое, что православным доказывать крещение пятью пальцами. Вообщето лучше бы им доказать что Юлианский календарь имеет слишком большую погрешность и приделживаться его не имеет смысла.  Вот это было бы действительно неплохо...
|
|
« Последнее редактирование: 07 Январь 2008, 11:24:19 от Paladin »
|
|
|
|
|
lenin
Гость
|
Не осилю эту писанину на непонятных иероглифах. Ты тут кого-нибудь уважаешь? Zdajecca, sapra[ch363]dnym palakam maje byc lohka [ch269]ytac lacinkaj есть такой сайт translit.ru - зайди, мот из уважения к форумчанам пора писать на доступном языке?? я лично могу осилить чтрочку или две твоего текста, но не больше. и по поводу мшэй на беларускам языке. Доказывать католикам гродзенщины на каком языке проводить им службы, наверное тоже самое, что православным доказывать крещение пятью пальцами. L3N!N, Bozych Tabie blaslavienniau taksama ad serca skladaje jatviah. Vitanni a. Aleksandru sa slaunaj padharadzienskaj parafiji Может не а. а кс. ? если так, то увижу его не раньше чем через месяц, а то и только перед Пасхой. Пасиба за пожелания, и тебя всего найлучшего!
|
|
« Последнее редактирование: 07 Январь 2008, 12:41:55 от lenin »
|
|
|
|
|
litwin
|
jatviah +1 за разважанні.. асобны плюс за лацінку.. 
|
|
|
|
Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
|
|
|
litwin
|
Трохі гістарычнай фактуры для разумення сітуацыі.. "Польскiя дзяржаўныя і касцельнiя ўлады ў міжваенны час перашкаджалi культурнай і асветніцкай дзейнасці беларускага духавенства, зацягвалi друк беларускіх кніг і часопісаў, зачынялi беларускія асветніцкія цэнтры і школы. Яны не давалi жыць беларускім святарам, якія былі супраць асіміляцыйнага нацiску: пераводзiлi iх часта з аднаго месца на другое (А.Астрамовіч, К.Стэповіч), саджалi іх у турму (К.Стэповіч, В.Гадлеўскі), прымушалi да місіянерскай дзейнасці (Я.Германовіч) альбо падштурхоўвалi да эміграцыі (гл. ЦЫХУН 1997: 14–15). У 1938 годзе польскiя ўлады зачынілi Марыянскі кляштар у Друі, які развіваўся як цэнтр беларускай нацыянальнай свядомасці і беларускай літургіі. Выхавальнікамі гэтага кляштара былі такія вядомыя каталiцкiя святары, як А.Цыкота, Ф.Абрантовіч, Я.Германовіч і Ч.Сіповіч. Іншым цэнтрам беларускага духоўнага адраджэння быў дом бацькоў-марыянаў, заснаваны ў 1936 годзе ў Вільні, якi наведвалі таксама палітыкі, публіцысты, пісьменнікі, мастакі – напрыклад, А.Луцкевіч, М.Танк, З.Забэйда-Суміцкі. Аднак ужо ў 1938 годзе гэты дом быў зачынены. З адраджэннем рымска-каталіцкай царквы працягваецца паланізацыя беларусаў. Праўда, гэты працэс ідзе не напрамую ад Ватыкана, а хутчэй – ад польскага духавенства, якое традыцыйна задае тон каталіцызму на Беларусі. Арцыбіскуп кардынал Свёнтэк адхіліў магчымасць карыстання беларускай мовай падчас набажэнства. У 1994 годзе ў газетным інтэрв’ю ён заявіў, што асноўная частка беларускіх каталікоў мае польскія карані, што беларуская мова не выкарыстоўвацца ў бытавой камунiкацыi, што гэтая мова яшчэ не дастаткова ўнармавана i што, акрамя таго, не хапае літургічных кніг на беларускай мове. Польскія святары прывозяць польскiя малітоўнiкi і катэхізмы з Польшчы, якiя аднак напісаны кірылічным шрыфтам. Каталіцкія святары ў сваёй педагагічнай і пастарскай дзейнасці карыстаюцца толькі польскай мовай і часта смяюцца з мовы беларускай і нават з беларускага народа, з яго гісторыі і культуры (гл. ЧАРНЯЎСКІ 1992: 23–24). У 1992 годзе з Беларусі былі высланы 29 каталіцкіх святароў, паколькі яны ў касцёлах павесілі польскія сцягі і партрэты польскага прэзідэнта,(  ) а таксама вялі адкрытую прапаганду за „зварот“ заходніх беларускіх зямель“ (так званых крэсаў) да Польшчы.(  ) Арцыбіскуп Свёнтэк хацеў дазволіць беларусізацыю толькі Мінскай і Пінскай дыецэзій, але Гродзенскую дыецэзію ён разглядаў як “этнічна польскую вобласць” (ШАЎЦОЎ 1992:  . У ватыканскай курыі есць польскае лобі, якое аказвае істотны ўплыў на палітычную лінію папскага прастола. Заснаваная ў 1991 годзе Беларуская каталiцкая партыя настойвае на беларусізацыi касцёла ў Беларусі і разглядае паланізацыю беларускiх каталікоў як гістарычную несправядлiвасць каталіцкай царквы. Гэтая партыя разам з каталіцкiмi эміграцыйнымi арганізацыямi выдае часопіс “Беларуская святыня” (Мінск, 1998), як і пераклады канфесійнай літаратуры, зборнікі малітваў і царкоўных песнапенняў. У 1990 годзе ў прэсе рэзка выступіў Т.Малевіч, член Польскага саюза на Беларусі, супраць увядзення беларускай мовы ў каталіцкае набажэнства. У гэтых адносiнах саюз палякаў нават гатовы да барацьбы супраць каталіцкай царквы, якая мае схiльнасць да ўвядзення беларускай мовы ў касцёл. У 1992 годзе кіраўніцтва саюза палякаў нават дамагалася ад беларускай дзяржавы роспуску беларускай каталіцкай партыі, паколькі гэтая партыя быццам бы залішне заклапочана беларусізацыяй касцёла (гл. ЧОБАТ 1992: 16). Нягледзячы на супраціўленне польскага епіскапату і польскай меншасці беларусы-каталікі праяўляюць значны інтарэс да беларусізацыі касцёла, перш за ўсе таму, што II Ватыканскi сабор дазволiў ужыванне нацыянальных моў у каталіцкiм набажэнстве. У 1993 годзе па ініцыятыве беларускага святара У.Завальнюка была арганізавана працоўная група для перакладу Бібліі з аўтэнтычных крыніц на сучасную беларускую мову для патрэб беларускага каталіцкага духавенства. Гэтая група складаецца з спецыялістаў беларусістыкі, паланістыкі, класічнай філалогіі і тэалогіі. Аб беларускім перакладзе рымска-каталiцкага трэбнiка і малітоўнiка ўжо даўно клапаціўся святар М.Чарняўскі (гл. МАТУСЕВІЧ 1992: 37), які складаў таксама зборнiк царкоўных песнапенняў, на якім у асноўным базіруецца выдадзеная ў 1992 годзе кніга песень “Беларуская каталіцкая музыка” (Мінск)." http://kamunikat.fontel.net/www/knizki/brama/kraj3-4-2002/09.htm
|
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Каталіцкія святары ў сваёй педагагічнай і пастарскай дзейнасці карыстаюцца толькі польскай мовай і часта смяюцца з мовы беларускай і нават з беларускага народа, з яго гісторыі і культуры У скольких розных касцелах я ни быу... ниводнага разу не чуу какб здзеквалися чы смяялися с якога небудзь народа, гисторыи чы культуры... раю пераканацца асабиста каб больш не писаць такую лухту. Астатняе па факту амаль прауда не личачы праги да лирычных одступау.  litwin и што? 
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
Проверено на личном опыте. Приезжая из Польши через год - полтора свободно говорят на беларуском. Але не выкарыстоўваюць мову падчас набажэнстваў.. Дый і тых адзінкі.. У Барунах напрыклад, ксёндз увогуле беларускай мовы не ведае, хаця працуе даволі доўга.. Такіх прыкладаў я вам ад Мазыра да Браслава шмат магу прывесці Откуда такой чуши выкопал? А вы спасылку не бачыце?? http://kamunikat.fontel.net/www/knizki/brama/kraj3-4-2002/09.htm Аўтар спасылаецца на Чарняўскі У. Родная мова ў святынях // Устаноўчы з’езд Таварыства беларускай мовы імя Ф.Скарыны: Зб. мат-лаў. Менск, 1992. С. 23–24. Дарэчы бачна, што аўтар - аўстрыец, так што можна вызначыць пэўную незалежнасць поглядаў Я могу такаю статейку забабахать, что тут чуть-ли не марсиане были первыми жителями, Прабачце, а на якія вы досведы й веды абапіраецеся..?? Ці ў вас ёсць толькі адна догма праграма "Каталіцтва => польскасць", якая заўсёды завісае.. или тебе все равно, абы не на польском? Набажэнствы сярод беларусаў павінны праводзіцца па-беларуску.. Давай католики сами определят, на каком языке они будут молиться. А як яны могуць выбраць тое, што ім на працягу 400 гадоў забаранялася выбіраць і паказвалася выключна з адмоўных бакоў.. ці ўвогуле не паказвалася.. На беларускіх каталіках ляжыць цяжкі камень паланізацыі, так што прабачце - няроўныя ўмовы.. Вось мне цікава, калі б у Польшчы панавала расейская мова й вырашалася б пытанне адраджэння польскай, вы, будучы патрыётам Польшчы, таксама сказалі б "Давай поляки сами определят, на каком языке они будут молиться"..   А ты иди и в церкви продвигай беларуский язык. Хорошо? Не хвалюйцеся.. Праца й там ідзе... Усё паступова.. 
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
|
|
|
|
|
|
|
kaktus
|
Вось мне цікава, калі б у Польшчы панавала расейская мова й вырашалася б пытанне адраджэння польскай, вы, будучы патрыётам Польшчы, таксама сказалі б "Давай поляки сами определят, на каком языке они будут молиться"..   В Польше после третьего подела РП польский язык был запрещен. На нем не разрешалось не только учиться, но и разговаривать в общественных местах. И ничего, вроде никто не забыл и не отказался. праграма "Каталіцтва => польскасць", якая заўсёды завісае.. Давай так: котлеты отдельно - мухи отдельно! Если бы в Гродно и окресностях захотят молиться на беларуском языке, то костел никуда не денется. Ну как ты не поймешь, что НЕ ХОТЯТ КАТОЛИКИ ЭТОГО! Если бы хотели, то ходили бы на "беларускамоуную" имшу в Фару. Две девушки ( одна из Лиды, вторая из Волковыска) учатся в Минске. Они ходят на ОДНУ ЕДИНСТВЕННУЮ мшу на ПОЛЬСКОМ языке, потому, что по их словам молитвы на беларуском языке они не воспринимают. Ну не могут они на нем молиться, хотя владеют им идеально.
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Я згодны з фактами але не з прычынами каторыя вы называеце... Яшчэ раз паутару... беларуски фактар выкарыстоувала камунистычная расея для разрознення насельництва як на украине так и на беларуси. Як вы можаце зауважыць пик супрацьстаяння прыпау на перадваенны перыяд канца трыдцатых. Вы проста не усе факты асвечваеце... гэта прыкладна таки самы ход як "напад польшы на тэрыторыю чэхии" без папярэдняга "напад чэхии на тэрыторыю польшчы". Гэта ужо шмат разоу абмяркоуалася... але як зауседы усе факты вы бачыць чамусци не жадаеце...
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
В Польше после третьего подела РП польский язык был запрещен. На нем не разрешалось не только учиться, но и разговаривать в общественных местах. И ничего, вроде никто не забыл и не отказался. Да якая забароненая.. Немцы й аўстрыйцы паўводзілі свае права й зрабілі сярэднюю й вышэйшую адукацыю нямецкамоўнай, пакідаючы польскамоўную пачатковую школу..І ўсё. Палова польскіх выданняў, забароненых у Расеі, легальна друкавалася ў Познані.. Больш таго, на час падзелаў РП ужо склалася й мела даволі моцныя пазіцыі польская нацыянальна скіраваная эліта (інтэлігенцыя і г.д), якая з'яўлялася носьбітам польскай нацыянальнай ідэі (дарэчы некаторыя з гэтай эліты былі спаланізаваныя беларусы), і якая пранясла гэтую ідэю да 1918 г. А на Беларусі такая эліта толькі яшчэ пачынала вяртацца да сваіх караннёў, праз цяжкасці паланізацыі й наступаючай русіфікацыі.. Палякі не зведалі таго, што зведала Беларусь, пачынаючы з Люблінскай уніі.. Давай так: котлеты отдельно - мухи отдельно! Если бы в Гродно и окресностях захотят молиться на беларуском языке, то костел никуда не денется. Ну как ты не поймешь, что НЕ ХОТЯТ КАТОЛИКИ ЭТОГО! Если бы хотели, то ходили бы на "беларускамоуную" имшу в Фару. Глядзіце адказ №52 абзац 5.. 
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Да якая забароненая.. Немцы й аўстрыйцы паўводзілі свае права й зрабілі сярэднюю й вышэйшую адукацыю нямецкамоўнай, пакідаючы польскамоўную пачатковую школу..І ўсё. Палова польскіх выданняў, забароненых у Расеі, легальна друкавалася ў Познані.. Больш таго, на час падзелаў РП ужо склалася й мела даволі моцныя пазіцыі польская нацыянальна скіраваная эліта (інтэлігенцыя і г.д), якая з'яўлялася носьбітам польскай нацыянальнай ідэі (дарэчы некаторыя з гэтай эліты былі спаланізаваныя беларусы), і якая пранясла гэтую ідэю да 1918 г. А на Беларусі такая эліта толькі яшчэ пачынала вяртацца да сваіх караннёў, праз цяжкасці паланізацыі й наступаючай русіфікацыі.. Палякі не зведалі таго, што зведала Беларусь, пачынаючы з Люблінскай уніі.. Па першае не путайце немцау з аустрыйцами... немцы узялися амаль адразу за анямечванне нават раней чым гэта здагадалася зрабиць Расея. Гэта па першае... па-другое... люблюнскую вунию падписвали не тольки паляки... Дый да яких каранеу можа звяртацца беларуская элита... бо усе што было звязана з РП гэта ганьба... а другога, акрамя зрады стану праз Радзивилау, то и не было. Ну то будзеце звяртацца да здрадникау... ничога не застаецца.
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
Па першае не путайце немцау з аустрыйцами... немцы узялися амаль адразу за анямечванне нават раней чым гэта здагадалася зрабиць Расея. Ну пра варункі з анямечваннем і наяўнасць у палякаў "свядомых" людзей я ўжо пісаў.. Паўтарацца не буду.. Дый да яких каранеу можа звяртацца беларуская элита... бо усе што было звязана з РП гэта ганьба... а другога, акрамя зрады стану праз Радзивилау, то и не было. Ну то будзеце звяртацца да здрадникау... ничога не застаецца. Я вам ужо разоў дзесяць пісаў, што для кагосьці Радзівілы былі "здраднікамі", а для кагосьці яны з'яўляюцца патрыётамі.. Вось вы пішаце, што другога не было, а што, да Люблінскай уніі не было беларускай дзяржавы ВКЛ.. 
|
|
« Последнее редактирование: 12 Январь 2008, 10:51:45 от litwin »
|
|
|
|
|
Paladin
|
Я вам ужо разоў дзесяць пісаў, што для кагосьці Радзівілы былі "здраднікамі", а для кагосьці яны з'яўляюцца патрыётамі.. Вось вы пішаце, што другога не было, а што, да Люблінскай уніі не было беларускай дзяржавы ВКЛ..  Дзяржавы не было... было княства... гэта раз... а па другое пра Радзивилау. Добра яны герои. Тады возмем сеняшнюю Беларусь. Я вось падумау а чамуб не стаць незалежнай Чорнай Руси. Скажаце нима гисторыи? Есць! Цэлую гору матэрыялу накапаць можна!!! Значыць лагична былоб зрабицца незалежными? Зробим! тольки рабиць станем не цяпер кали усе циха мирна... а кали хто небудзь нападзе на Беларусь. Вось мы (чорнарусцы) акупантам и паможам! Ато панимаяш жывем тут нас прыгнячаюць! Ниводнай чорнарусскай школы не маем. Мову нашу называюць трасянкай (сумессю беларускай и польскай). Ну што? Гэць? Я герой? Ну раз Радзивил герой то мабыць и я таксама? Тым больш што з той самай гисторыи Чорная Русь галава усим русям! То я большы герой чым Радзивил? Бо Радзивил проста за уласную выгаду хвалявауся а я за агульную карысць и увогуле за гистарычную прауду и справядливасць. 
|
|
|
|
|
|
|
|