Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
04 Август 2025, 01:03:37
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Страниц  : 1 2  Все   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Re: Беларусь и отношение к СССР.  (Прочитано 15477 раз)
Paladin
FUCK GMmmm
Губернатор

Просмотр профиля
« Ответ #60 : 22 Сентябрь 2005, 02:24:00 »

2 Listapad

Нарэшце нехта каго цікавіць гісторыя!...

Мапа прыведзеная вышэй асобай вартасці у нашай справе не мае... (ніжэй будзе адказ не хвалюйцеся на перад) але рэсурс www.litvin.org паказаўся мне вельмі цікавым... (Я сабе ўжо зрабіў закладку за што табе дзякуй Улыбка) Шкада толькі што шмат адносьнікаў не працуе Грустный Але прыступім да разважанняў... І пачнем з самага пачатку... Улыбка У мяне на стале ляжыць кніга польскага выдаўніцтва PWN "Polskie Dzieje" 1994... Я думаю будзе цікава паглядзець чаму вучаць падлеткаў у сучаснай Рэчы Паспалітай Подмигивающий

-----------------------
Пачаткам Ліцьвинаў лічаць Аўкшоту - якую называюць таксама Літвой праўдзівай - зямля гэтая ляжыць уздоўж сярэдняга берага Немана і Віллі. Творцам літоўскай краіны быў Мендоўг, каторы у 1253 г. прыняў хрысціянства і атрымаў каралеўскую карону с рук Папы Рымскага. Але нядоўга ен адрокся ад новай веры па палітычных прычнах.

Пасля аб'яднання Аукшоты і Жмудзі - краіна ляжала над дольным Немнам, ен прыступіў да апаноўвання княстваў рускіх, нярэдка вызваляючы іх з пад Маногла-Татарскага ярма. І ужо у прыканцы XIV стагоддзя дзякуючы асяненьцям Гедымина і Альгерда, Літва валодала агромнымі абшарамі Русі... На поўдні сягаючай чорнага мора, на усходзе па р. Аку і верхнюю Волгу. Дабыткі такія паходзілі з пабедных войн, ці з аб'янанняў літоўскіх і рускіх радоў.

(Мой "канспект" з кнігі бо перапісваць усе падрад цяжка)
Нягдедзячы на такія здабыткі самыя Ліцвіны заставаліся паганамі з адносна нізкім узроўнем культуры. У той час калі  80% жыхароў Літвы были праваслаўнага вызнання. І тагачасныя ліцьвіны вельмі ахвотна перанімалі рускую культуру каторая была узбагачана візантыйскімі ўплывамі. А мова Русская стала нават афіцыйнай мовай княства літоўускага.

У 1385 Ягелла (Ягайла) падпісаў акт у Крэве па катораму ен з рукой Ядвігі аб'ядноўваў Карону польскую Літву і Русь. Цераз поў года у Любліне ен быў "акрыкнуты" каралем праз з'езд паноў і рыцарства. Ен стаў ЭЛЕКЦЫЙНЫМ каралем а не проста мужыком польскай каралевы. І праз наступныя 200 гадоў абыдве краіны аб'дноўвала дынастыя ягелонская.
-----------------

Во як! Вялікія часы вялікіх . Улыбка Ліцьвіны кіравалі усім гэтым вялікім аб'яднаннем... Першай шматнароднай краінай у якой каралі абіраліся, а маентак у князя кароль забраць толькі праз суд.

Вось... а мапа тэрыторыі тагачаснай літвы ёсць на www.litvin.org ... Так шта драбязім мы тут малючы граніцы трошкі большыя чым межы сучаснай беларусі...
« Последнее редактирование: 22 Сентябрь 2005, 02:27:51 от Paladin » Записан
Страниц  : 1 2  Все   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий

Войдите через социальную сеть

Имя пользователя:
Пароль:
Продолжительность сессии (в минутах):
Запомнить:
Забыли пароль?