2 Listapad
Нарэшце нехта каго цікавіць гісторыя!...
Мапа прыведзеная вышэй асобай вартасці у нашай справе не мае... (ніжэй будзе адказ не хвалюйцеся на перад) але рэсурс
www.litvin.org паказаўся мне вельмі цікавым... (Я сабе ўжо зрабіў закладку за што табе дзякуй

) Шкада толькі што шмат адносьнікаў не працуе

Але прыступім да разважанняў... І пачнем з самага пачатку...

У мяне на стале ляжыць кніга польскага выдаўніцтва PWN "Polskie Dzieje" 1994... Я думаю будзе цікава паглядзець чаму вучаць падлеткаў у сучаснай Рэчы Паспалітай

-----------------------
Пачаткам Ліцьвинаў лічаць Аўкшоту - якую называюць таксама Літвой праўдзівай - зямля гэтая ляжыць уздоўж сярэдняга берага Немана і Віллі. Творцам літоўскай краіны быў Мендоўг, каторы у 1253 г. прыняў хрысціянства і атрымаў каралеўскую карону с рук Папы Рымскага. Але нядоўга ен адрокся ад новай веры па палітычных прычнах.
Пасля аб'яднання Аукшоты і Жмудзі - краіна ляжала над дольным Немнам, ен прыступіў да апаноўвання княстваў рускіх, нярэдка вызваляючы іх з пад Маногла-Татарскага ярма. І ужо у прыканцы XIV стагоддзя дзякуючы асяненьцям Гедымина і Альгерда, Літва валодала агромнымі абшарамі Русі... На поўдні сягаючай чорнага мора, на усходзе па р. Аку і верхнюю Волгу. Дабыткі такія паходзілі з пабедных войн, ці з аб'янанняў літоўскіх і рускіх радоў.
(Мой "канспект" з кнігі бо перапісваць усе падрад цяжка)
Нягдедзячы на такія здабыткі самыя Ліцвіны заставаліся паганамі з адносна нізкім узроўнем культуры. У той час калі 80% жыхароў Літвы были праваслаўнага вызнання. І тагачасныя ліцьвіны вельмі ахвотна перанімалі рускую культуру каторая была узбагачана візантыйскімі ўплывамі. А мова Русская стала нават афіцыйнай мовай княства літоўускага.
У 1385 Ягелла (Ягайла) падпісаў акт у Крэве па катораму ен з рукой Ядвігі аб'ядноўваў Карону польскую Літву і Русь. Цераз поў года у Любліне ен быў "акрыкнуты" каралем праз з'езд паноў і рыцарства. Ен стаў ЭЛЕКЦЫЙНЫМ каралем а не проста мужыком польскай каралевы. І праз наступныя 200 гадоў абыдве краіны аб'дноўвала дынастыя ягелонская.
-----------------
Во як! Вялікія часы вялікіх .

Ліцьвіны кіравалі усім гэтым вялікім аб'яднаннем... Першай шматнароднай краінай у якой каралі абіраліся, а маентак у князя кароль забраць толькі праз суд.
Вось... а мапа тэрыторыі тагачаснай літвы ёсць на
www.litvin.org ... Так шта драбязім мы тут малючы граніцы трошкі большыя чым межы сучаснай беларусі...