Хм, а каким боком эта Алексиевич к беларуским письменникам?
Ну а як жа. Разам і адначасова з Віктарам Марціновічам, якога рэкламуе цытаваная вамі аўтарка, Алексіевіч выступае ў СМІ з прапановаю павялічэння выдавання дзяржаўных грошай на мастацкую культуру і канкрэтна на літаратуру. Гіпатэтычна, з Віктарам яны не дамаўляліся, а да супадзенняў прынята ставіцца скептычна.
Гэта можа адзначаць, што ім абодвум паасоб альбо паступіла цікавая прапанова ад дзяржавы (а можа наадварот, не ад дзяржавы), альбо яны аднекуль ведаюць пра імавернае культурна-літаратурнае распілоўванне грошай.

Вось яны і таргуюцца, а ваша праўладная аўтарка збівае кошт.

Што датычыцца асабіста мяне, як жаўнера ўніверсальнага, мне бліжэй развіццё спорту ў краіне, супраць чаго актыўна выступаюць абодва літаратары. Я ведаю знутры абедзьве суполкі - і спартовую, і літаратурную (так-сяк), дык спартоўцы мне болей падабаюцца: яны больш адкрытыя і прыязныя, цікаўскія і спагадлівыя. У іх няма гэтага брыдкага інфантылізму. Спартоўцы лягчэй і больш вольна размаўляюць па-беларуску. Да-да.

На сённяшні дзень з большым задавальненнем я выдаткую грошы на мінскі роллер-марафон, чым на ўдзел у якімісці там літаратурным конкурсе за дзве тысячы даляраў, які стоадсоткава не выйграць чалавеку простаму з хутара, затое страта аўтарскага права і чалавечай годнасці дэтэктэд. Я так думаю.
А як развіваць на дзяржаўным узроўні літаратуру - таксама як і спорт. Калі ласка, абавязуйце чынавенства і калектывы арганізаваць і ўдзельнічаць у
ядзіным беларускамоўным літконкурсе з выездамі ў санаторыі з багатымі халяўнымі фуршэтамі, і яно будзе, як зараз існуюць спартовыя спаборніцтвы.