Ян Анджей Красинский (1550-1612), королевский секретарь, польский историк и писатель, в своем труде "Polonia", изданном в Болонье в 1574 году, повествуя о Литве, пишет: "Мне кажется, что те люди, которые писали, что все литовцы использовали славянский язык, сильно ошибались. Это правда, что дворяне начали использовать польский и русинский языки, но простолюдины владеют особенным литовским языком" (Valde mihi eraffe videntur illi, qui Lithuanos omnes Slauonica lingua vti fcripferunt. Verum quidcm eft,nobiliores viros Polonicum, & Roxolanicum fermonem vfurpare; fed plebs peculiare Lithuanicum idioma habet).
Источник: Krasinski J. Polonia. Boloniae, 1574. P. 97-98.
Ахаз, поляки литвинизму сами нагадили так, что сейчас расхлебать не могут!
Ключавая фраза тутака - "Мне кажется"... чаму ж так не ўпэўнена???
Таму што Літва славянамоўная... толькі за выключэннем калоніі жмогусаў/самагітаў (саамскіх плямёнаў), якія яшчэ не паспелі аславяніцца пад валадарствам тытульнага славянамоўнага этнасу літвінаў!!!
А чаму не паспелі???
Таму, што з 1253 года ажно па 1466 год былі пад ТЎТОНСКІМ ОРДЭНАМ...
Хіер яго мамку ведае, мо гэты Ян Анджей Красінскі прыехаў у Жмудзь і чуў ў сялян нейкі мову, (як просталюдзіны ў Жмудзі калываюцца на жамойцкай, а ў Земгаліі - на земгальскай, якую Ян ніхіера не разумеў і ніколі не чуў...
Ен і піша "Мне кажется"... неяк зусім неўпэўнена... фантазіі не для літвінаў!
Летувісам падабаецца іншаземец Красінскі???
А я магу прапанаваць
літвіна Казіміра... можа ён спадабаецца вам...
арыгінал, усё ж такі і тэма Жмудская, спяцом для летувіскіх бедалаг:
"
От великого князя Казимера, королевича, старосте жомойтскому, пану Контовту.
Просилъ у нас Набут трех чоловечков, на ймя: Некя а Кеча, Сукинта. А поведал нам, што ж дей тры чоловечки блудячые, господара у них нет. Ино будет ли подобно, и ты ему дай.
Псан у Вильни, апрыля 14 день."
Вось яна мова Літвы і літвінаў... у арыгінале і свая "ўласная", а не інастраншчына...
Кгароча, вывучайце дакументы Казіміра... ен стопудовы ЛІТВІН!!!