Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
18 Август 2025, 14:58:15
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Гродненский Форум > Клубы по интересам > Полит-изба
(Модератор: ParanoЯ) > Тема:

Патрабуем стварыць аўтакефальную беларускую праваслаўную царкву!

Страниц  : 1 3 Далее»  Все   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Патрабуем стварыць аўтакефальную беларускую праваслаўную царкву!  (Прочитано 17583 раз)
ParanoЯ
Модератор Полит-Избы ГФ
Moderator

Я твоя ParanoЯ

S Просмотр профиля
« Ответ #30 : 16 Октябрь 2012, 16:51:43 »

Сплюшка речь не о том,с какого языка началось,а в том на каком языке долгое время продолжалось и люди к этому прикипели душой.не все захотят этих изменений,каких вырывает из глотки у каждого "в храм входящего" Хэд.я о его позиции.
и вообще все люди раньше говорили на одном языке...по Библии.... Подмигивающий
говорим то мы не о других а,о нас...о православии на территории РБ.
qwerty-vit
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #31 : 16 Октябрь 2012, 20:24:42 »

Ничего преступного не вижу в создании белорусской автокефалии, а уж тем более в переводе богослужений на белорусский язык.
Согласен...

svv
Почетный гродненец

Я бы пошел с собой в разведку!!!

S Просмотр профиля Email
« Ответ #32 : 16 Октябрь 2012, 21:02:21 »

Смысл  размножения делением в чём?  Или просто слона за ногу тяпнуть?

Бойтесь стоборов!
Сплюшка
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #33 : 17 Октябрь 2012, 09:25:34 »

а в том на каком языке долгое время продолжалось и люди к этому прикипели душой.

Вот просто восхищаюсь людьми несомневающимися, с младенчества впитавшими некие идеи и несущие их до глубокой зрелости с ясными очима и просветленным разумом Улыбка

Словеса типа "блажити, аще бы восхотел еси, созиждутся, дал бых убо, видеста, внегда, иссопом" 90% прихожан повторяются из столетия в столетие без осознания, так как, чтобы понять и осознать смысл сих словес, нужно элементарно овладеть старославянской лексикой и грамматикой.

Мгновение радости — вот жизнь! Лишь оно ближе всего к вечности.
ParanoЯ
Модератор Полит-Избы ГФ
Moderator

Я твоя ParanoЯ

S Просмотр профиля
« Ответ #34 : 17 Октябрь 2012, 13:35:25 »

я потому так и написала
люди к этому прикипели душой.
ибо с Богом человек разговаривает через осознание  душой и сердцем,а не языком.
Сплюшка
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #35 : 17 Октябрь 2012, 13:44:48 »

ибо с Богом человек разговаривает через осознание  душой и сердцем

мммда Застрелицца, меня Бог согласно данной теории никогда не услышит Плачущий

и чем лучше старославянская душа и сердце белорусской В замешательстве Обеспокоенный Грустный
Скрытый текст (нажмите, чтобы показать/спрятать)
« Последнее редактирование: 17 Октябрь 2012, 14:04:06 от Сплюшка » Записан

Сплюшка
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #36 : 17 Октябрь 2012, 14:01:48 »

Руской церкви на Беларуси 180 лет с грехом пополам
Не, больше: свидетельство тому, к примеру, наша Коложская церковь и Софийский собор в Полоцке.
Скрытый текст (нажмите, чтобы показать/спрятать)

ParanoЯ
Модератор Полит-Избы ГФ
Moderator

Я твоя ParanoЯ

S Просмотр профиля
« Ответ #37 : 17 Октябрь 2012, 14:12:33 »

Сплюшка по мнению некоторых людей Бога вообще нет.
Сплюшка
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #38 : 17 Октябрь 2012, 19:45:42 »

Это шутка? Руская праваславная церковь появилась в Беларуси после ее завоевания суворовым. До этого была греческая церковь
Я про время постройки церквей на нашей территории, в которых прихожане обращались к Богу "старославянским сердцем и душой, которое нельзя теперь заменить на белорусские, так как потеряется сакральный смысл общения с Богом".

А так, конечно, я согласна с Вами, что с момента создания отдельной независимой русской патриархии прошло только 400 лет, а с момента утверждения ее на наших территориях только 200 лет.

ParanoЯ
Модератор Полит-Избы ГФ
Moderator

Я твоя ParanoЯ

S Просмотр профиля
« Ответ #39 : 17 Октябрь 2012, 19:55:34 »

Сплюшка а кто говорил что нельзя?
 Подмигивающий
не все захотят этих изменений,
а что, 200-400 лет из поколения в поколение не считается?

что то мне эти радикальные изменения напоминают.... В замешательстве
    До основанья, а затем
    Мы наш, мы новый мир построим, —
    Кто был ничем, тот станет всем.....и бла-бла-бла Рот на замке
Сплюшка
Настоящий гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #40 : 17 Октябрь 2012, 20:13:03 »

что то мне эти радикальные изменения напоминают....
Улыбка А в чем радикализм? В том, что наш митрополит будет называться  патриархом белорусской православной церкви?  
В том, что больше появится богослужений на белорусском языке (ну да, он же, по-Вашему, гораздо непонятнее старославянского)?
Кстати, вспомните, на каком языке зачитываются в поместных церквях поздравления Митрополита в большие праздники? Подмигивающий

ParanoЯ
Модератор Полит-Избы ГФ
Moderator

Я твоя ParanoЯ

S Просмотр профиля
« Ответ #41 : 17 Октябрь 2012, 22:21:34 »

Кстати, вспомните, на каком языке зачитываются в поместных церквях поздравления Митрополита в большие праздники? Подмигивающий
а что туда все православные  РБ ходят? В замешательстве
А в чем радикализм? В том, что наш митрополит будет называться  патриархом белорусской православной церкви?
мы же не говорим  только про верхушку айсберга Подмигивающий о народе,который идет к Богу,а не к митрополиту ходит,думать надо Крутой
вот где радикализм.изменения влекут последствия и не всегда они положительны,какими кажутся...какой бы благородной не была бы основа.
благими намериниями дорога куда ведет?
qwerty-vit
Почетный гродненец

Просмотр профиля
« Ответ #42 : 18 Октябрь 2012, 09:56:08 »

мы же не говорим  только про верхушку айсберга
А почему не говорим  стыдно.....и как обойти Гундяева айсберги и пьяных попов на мэринах ?
вот где радикализм.изменения влекут последствия и не всегда они положительны,какими кажутся...какой бы благородной не была бы основа.
Мы не хотим попов скидывать вместе с куполами, как 17г от большой любви ........

litwin
Почетный гродненец

Беларусь перад усім

Просмотр профиля
« Ответ #43 : 20 Октябрь 2012, 14:19:57 »

Справа аўтакефаліі Праваслаўнай царквы павінна вырашацца толькі пры згодзе большасці прыхаджан і кліру гэтай царквы.. На жаль сёння ў Беларусі пра гэта думаюць толькі адзінкі сярод міран, пра духавенства я ўжо і не кажу... Таму калі аўтакефалію пачнуць насаджаць "зверху", то гэта выкліча раскол у грамадстве, які спыніць будзе вельмі цяжка... Аўтакефалія "зверху" наўпрост стане зброяй у руках дзяржавы, тады нашы размовы аб асобнасці царквы і дзяржавы будуць непатрэбны...

Яскравы прыклад... У свой час вельмі шмат вывучаў механізм абвяшчэння аўтакефаліі Польскай праваслаўнай царквы ў 1920-я гг. У Польшчы дзяржава фактычна "зверху" абвясціла аўтакефалію праваслаўя, не ўлічваючы пажаданні духавенства і вернікаў... У выніку праваслаўе ў міжваеннай Польшчы зрабілася яшчэ адным органам дзяржаўнай улады, праз які адбывалася паланізацыя няпольскіх меншасцяў, выхаванне ў духу польскага дзяржаўнага патрыятызму і г.д.. Таму яшчэ раз паўтаруся - толькі згода вернікаў і духавенства дасць нам шанец размаўляць пра рэальныя падставы для будаўніцтва аўтакефальнай царквы...

А развіваць беларускую справу ў Праваслаўнай царкве можна і ў межах сённяшняга экзархату... было б толькі жаданне.. Дарэчы ў нашай епархіі працуе вельмі шмат святароў, якія нармальна і свядома адносяцца да беларускай мовы і пры магчымасці служаць на ёй (у тым ліку і гарадзенскі архіепіскап)..

Вось спадар Head вы шукаеце хоць адну беларускамоўную царквушку.. сапраўды такіх няма, але ў Свята-Уладзімірскай царкве і ў Каложы адбываюцца па-мойму па серадах беларускамоўныя набажэнствы... Але ходзяць туды вельмі няшмат чалавек, хаця па горадзе шмат ёсць інтэлегентаў, якія крычаць пра беларускамоўныя службы... Чаму яны туды не ходзяць?? Ці былі спадар Head вы на гэтых службах?? Ці чыталі вы зборнік казанняў нашага архіепіскапа Арцемія на беларускай мове, які выйшаў ўжо другім выданням?? Калі шаноўны вы кажаце пра аўтакефалію, то яе трэба падрыхтаваць карпатливай працай, а не пустыми лозунгамі!!

Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
Head
Гость
« Ответ #44 : 20 Октябрь 2012, 14:25:35 »

Ці былі спадар Head вы на гэтых службах??
Я каталік.

Калі шаноўны вы кажаце пра аўтакефалію, то яе трэба падрыхтаваць карпатливай працай, а не пустыми лозунгами!!
Ну, хоць лёзунг абвясціў.
litwin
Почетный гродненец

Беларусь перад усім

Просмотр профиля
« Ответ #45 : 20 Октябрь 2012, 14:39:14 »

Я каталік.
калі вы каталік, то раю вам разумець сённяшняе становішча праваслаўя на Беларусі, яго патрэбы і выклікі ды цвяроза ставіцца да праблемы аўтакефаліі... і яшчэ малюнак пра падпал праваслаўнай царквы ў тэме пра аўтакефалію праваслаўнай царквы неяк не да месцу, праваслаўныя могуць вас наўпрост не зразумець.. Дарэчы праваслаўная царква вельмі шмат зрабіла для беларускага нацыянальнага руху ў першай палове ХХ ст., так што ацэнка праваслаўя ў гісторыі Беларусі не павінна быць адназначнай..

Як каталіку дарэчы магу вам параіць звярнуць увагу перадусім на наш Каталіцкі касцёл, які да сённяшняга часу з'яўляецца асяроддзем пальшчызны на Беларусі... Задам тое ж самае пытанне - дзе ў нас хоць адзін касцёлік беларускамоўны??

Ну, я хоць лёзунг абвясціў...
Не вы першы, дарэчы... можна хоць 20 лозунгаў абвяшчаць, але "воз будет і ныне там"...

Head
Гость
« Ответ #46 : 20 Октябрь 2012, 14:46:17 »

калі вы каталік, то раю вам разумець сённяшняе становішча праваслаўя на Беларусі, яго патрэбы і выклікі ды цвяроза ставіцца да праблемы аўтакефаліі... і яшчэ малюнак пра падпал праваслаўнай царквы ў тэме пра аўтакефалію праваслаўнай царквы неяк не да месцу, праваслаўныя могуць вас наўпрост не зразумець.. Дарэчы праваслаўная царква вельмі шмат зрабіла для беларускага нацыянальнага руху ў першай палове ХХ ст., так што ацэнка праваслаўя ў гісторыі Беларусі не павінна быць адназначнай..
Дык цвяроза і стаўлюся. Гэты малюнак, магчыма, перагіб, але тут хутчэй маецца на ўвазе як сымбаль- паўстанцы выганяюць расейскіх папоў, паляць менавіта РПЦ.
А да самога праваслаўя ставіцца трэба так жа, як і да каталіцызму.

Як каталіку дарэчы магу вам параіць звярнуць увагу перадусім на наш Каталіцкі касцёл, які да сённяшняга часу з'яўляецца асяроддзем пальшчызны на Беларусі... Задам тое ж самае пытанне - дзе ў нас хоць адзін касцёлік беларускамоўны??
Дзесці, здаецца, ўжо казаў пра гэта. А на польскамоўныя набажэнствы не хаджу прынцыпова.

Не вы першы, дарэчы... можна хоць 20 лозунгаў абвяшчаць, але "воз будет і ныне там"...
Ну, я раблю тое, што лічу патрэбным.
litwin
Почетный гродненец

Беларусь перад усім

Просмотр профиля
« Ответ #47 : 20 Октябрь 2012, 14:56:48 »

Дзесці, здаецца, ўжо казаў пра гэта. А на польскамоўныя набажэнствы не хаджу прынцыпова.
Тут дарэчы яшчэ спрэчны момант, хто лепей успрымае беларускую мову - нашы праваслаўныя "папы" альбо нашы ксяндзы... Ведаю аднаго ксяндза, які сказаў, што пакуль ён жывы, беларускае слова ў яго касцёле не будзе гучаць... Ад гарадзенскіх праваслаўных святароў я такога яшчэ не чуў

Гэты малюнак, магчыма, перагіб, але тут хутчэй маецца на ўвазе як сымбаль- паўстанцы выганяюць расейскіх папоў, паляць менавіта РПЦ.
Яшчэ раз паўтаруся - сёння ў межах беларускага экзархату РПЦ можна праводзіць беларускую мову, культуру і ўвогуле справу, было б толькі жаданне.. Ведаю гэта на ўласным вопыце..

Head
Гость
« Ответ #48 : 20 Октябрь 2012, 15:04:25 »

Тут дарэчы яшчэ спрэчны момант, хто лепей успрымае беларускую мову - нашы праваслаўныя "папы" альбо нашы ксяндзы... Ведаю аднаго ксяндза, які сказаў, што пакуль ён жывы, беларускае слова ў яго касцёле не будзе гучаць... Ад гарадзенскіх праваслаўных святароў я такога яшчэ не чуў
Праблема, насамрэч, тут ёсць. Напэўна, гарадзенская частка з'яўляецца слабым звяном сярод іншых, на жаль... А ўвогуле, здаецца, ў касцёлах паболей будзе Мовы, чым у цэрквах.

сёння ў межах беларускага экзархату РПЦ можна праводзіць беларускую мову, культуру і ўвогуле справу, было б толькі жаданне.. Ведаю гэта на ўласным вопыце..
Ну, што тут хочацца сказаць.... Беларусь жыве! Улыбка

Добавлено: 20 Октябрь 2012, 14:08:04
Наконт прычын стварэння аўтакефаліі акрамя таго, што РПЦ вядзе ў нас антыбеларускую дзейнасць ёсць яшчэ і пытанне самога веравызнання: справа ў тым, што праваслаўе маскоўскага ўзору адрозніваецца ад традыцыйнага, грэчаскага, тым, што абагаўляе вярхоўнага ўладара. Дарэчы, з Ўсяленскага сабору "аўтара" гэтага праваслаўя выгналі, вызначыўшы такое вучэнне як ерась. Але прынялі яго мангола-татары таму, што менавіта такое вызнанне адпавядала іх палітычным інтэрэсам. Генацыд беларусаў 1654-1667 (калі загінула палова наша насельніцтва) быў у прынцыпе рэлігійным- забівалі ўсіх, хто не пагаджаўся прыняць веру менавіта маскоўскага ўзору (уніятаў, габрэяў).
« Последнее редактирование: 22 Октябрь 2012, 23:55:45 от Head » Записан
litwin
Почетный гродненец

Беларусь перад усім

Просмотр профиля
« Ответ #49 : 20 Октябрь 2012, 15:21:29 »

праваслаўе маскоўскага ўзору адрозніваецца ад традыцыйнага, грэчаскага, тым, што абагаўляе вярхоўнага ўладара.
шчыра скажу, што абагаўленне вярхоўнага ўладара пайшло менавіта ад грэчаскага, візантыйскага праваслаўя

з Ўсяленскага сабору "аўтара" гэтага праваслаўя выгналі, вызначыўшы такое вучэнне як ерась.
што за Ўсяленскі сабор і што за аўтарНепонимающий

Генацыд беларусаў 1654-1667 (калі загінула палова наша насельніцтва) быў у прынцыпе рэлігійным- забівалі ўсіх, хто не пагаджаўся прыняць веру менавіта маскоўскага ўзору (уніятаў, габрэяў).
Я не думаю, што ў гэтай гістарычнай падзеі трэба на першае месца вылучаць рэлігійны чыннік, хаця, сапраўды, яму і належала пэўная роля

Сабачка
Фэнкі й клёны ад гаўцы ДОЛЛІ
Депутат горсовета

ГАВЭЧКУ ДОЛЛІ ПРЫШЛОСЯ ЎСЬНІЦЬ

Просмотр профиля Email
« Ответ #50 : 21 Октябрь 2012, 02:30:20 »

Напэўна, гарадзенская аўтакефалія з'яўляецца слабым звяном сярод іншых
Гэта дзе ў Гародні па якім адрасе ёсць аўтакефалія й дзе знаходзяцца іншыя Непонимающий

Petja Рыгоравич ГбаГбо
Настоящий гродненец

Просмотр профиля Email
« Ответ #51 : 22 Октябрь 2012, 23:42:03 »

На Кирова
что на кирова?

2 Мировоя война не имеет точного  начала. По европейскому она началась 1 сентября  1939г, по американскому - 1941, китайскому 1936 г.
)))
Ali G
Почетный гродненец

Я люблю этот Форум!

Просмотр профиля
« Ответ #52 : 22 Октябрь 2012, 23:48:48 »

Церковь всю жизнь была,очень бедная

* 21102012901.jpg (88,62 Кб, 675x900 - просмотрено 353 раз.)
Head
Гость
« Ответ #53 : 22 Октябрь 2012, 23:56:00 »

Прашу прабачэння наконт "аўтакефаліі". Ўжо справіў.
sergeyart
Гость
« Ответ #54 : 09 Декабрь 2012, 09:41:11 »

ParanoЯ полностью оправдывает свой ник )))

спасибо большое
зашифрованный )), а вы якой веры й канфесии будзеце, калі не сакрэт?
Dоggy, я крещен в православной церкви. Знаком с очень разными конфессиями, начиная от староверов, мусульман и до мунистов, кришнаитов.
Мне трудно определиться в своем отношении к православной церкви московского патриархата.
Действительно ли данная конфессия враждебна настроена по к Беларуси как самостоятельному субъекту, независимому от России или в самой церкви есть разные течения?

А развіваць беларускую справу ў Праваслаўнай царкве можна і ў межах сённяшняга экзархату... было б толькі жаданне.. Дарэчы ў нашай епархіі працуе вельмі шмат святароў, якія нармальна і свядома адносяцца да беларускай мовы і пры магчымасці служаць на ёй (у тым ліку і гарадзенскі архіепіскап)..

Вот в чем вопрос.
Это действительно так, или РПЦ сделала ход конем, отсеча от агрессивного отношения к себе националистов, что бы не иметь проблем того масштаба как на Украине. Это фикция, игра с национальными чувствами некоторых прихожан в рамках "основной линии партии"?

Действительно ли, РПЦ не более чем "огент имперской мысли" или это сложная структура в рамках которой есть место Белоруским националистам? А может нет никакой потребности в решение данного надуманного вопроса? Может это ветряные мельницы донки хота и намного эффективней почистить клозет дома?

Ведь вести службы на Белоруском языке это одно, но какая идея за этим стоит и есть ли она там?
Или это "кость брошенная" для успокоения чувств отдельных персонажей?

Извиняюсь за много букаф. Сам не люблю длинные сообщения ))
Ali G
Почетный гродненец

Я люблю этот Форум!

Просмотр профиля
« Ответ #55 : 09 Декабрь 2012, 11:26:03 »

В Бригитском службу ведут на литовском и английском. Кость брошена литовцам и неграм. Смеющийся
Head
Гость
« Ответ #56 : 09 Декабрь 2012, 13:49:07 »

Это действительно так, или РПЦ сделала ход конем, отсеча от агрессивного отношения к себе националистов, что бы не иметь проблем того масштаба как на Украине. Это фикция, игра с национальными чувствами некоторых прихожан в рамках "основной линии партии"?
Та не. Гэта такое, кшталту, калі Расея- імпэрыя гэбаўская, то гэта яшчэ не адзначае, што ўсе, хто там жыве- ідыёты. Ў любой структуры ёсць нармальныя людзі. Калі ўзяць праваслаўных сьвятароў, то шмат хто з іх беларусы, а яны ўжо нават не генэтычным узроўні разумеюць як быць павінна. Ёсць людзі, якія ўсё разумеюць. Але гэта сістэма і яна ўжо гэта так- філія КДБ. У мяне спасылка ў подпісе пра вайну... вынішчалі людзей менавіта па рэлігіёзнай прыкмеце "уніятам ня быць, жыдам ня быць" і ідыёлягам генацыду была менавіта РПЦ.

Ведь вести службы на Белоруском языке это одно, но какая идея за этим стоит и есть ли она там? Или это "кость брошенная" для успокоения чувств отдельных персонажей?
Дык, а дзе тыя службы? Ўсё толькі на рускай. Калі гэта было ўсяго толькі косткай, то 200 гадоў мову ніхто б не вынішчаў.
Head
Гость
« Ответ #57 : 10 Январь 2013, 00:11:36 »

Найстарэйшы сьвятар

3 студзеня 2013 г. партугальская газэта “Diario de Noticias” апублікавала нэкралог пад тытулам “Памёр найстарэйшы сьвятар Партугаліі”. Айцу Жазэ Амару Тэйсэйры быў 101 год, ён прыняў сан 78 гадоў таму. Яго жыцьцё было служэньнем Богу і народу.

Наш камэнтар: Вольная нацыя разьвітваецца з шанаваным сьвятаром (які не займаў высокіх пасадаў у герархіі), уся краіна ўспамінае яго.

У Беларусі пад акупацыямі такога няма і быць ня можа. Акупанты будуюць сваё валадараньне на прымусовым бяспамяцтве. Вечна так ня будзе. У вызваленай Беларусі будзе ўшанавана памяць аб кожным сьвятары, які на роднай мове нёс Слова Божае нашаму народу.

Алесь Хадасевіч

http://www.narodnaja-partyja.org/00--Naviny-c_hyphenminus-Galownac_ja--fr--pg/00--Naviny-c_hyphenminus-Galownac_ja--bk--an--01/00--20130109--02
насос
Не совсем
Гродненец
**

Предупреждения: 7

TomasQue

Просмотр профиля WWW
« Ответ #58 : 13 Январь 2013, 14:08:38 »

У вызваленай Беларусі будзе ўшанавана памяць аб кожным сьвятары, які на роднай мове нёс Слова Божае нашаму народу.
а родной язык, как известно, для большинства- русский.
оппы еще те мастаки внушать светлое будущее))

Цитата: Head
Вот;Жалезная дарога;Парцянка так парцянка!;са стараны так кажацца;Дзяшоўка;Слухі;Карман;Дурачкоў;За гэтыя 200 лет;Вынікае такі вывад;Пажалець;ўбярэм;Каверканне;Аказваецца
Head
Гость
« Ответ #59 : 30 Январь 2013, 21:18:43 »

йобанынасос, якія "оппы"? Псэўа? А для ўсіх беларусаў родны- беларускі.

“Православная організація” разбудоўваецца

12 студзеня 2013 г. французкая газэта “Le Figaro” напісала пра грамадзкую дыскусію ў Румыніі. Яна тычыцца праекту пабудовы вялікага сабора Румынскай Праваслаўнай Царквы. Людзям не падабаецца, што сабор зьбіраюцца будаваць у асноўным на дзяржаўныя сродкі. А ў краіне сур’ёзныя эканамічныя праблемы ў сувязі з крызісам. Многія шакіраваны такімі плянамі.

Наш камэнтар: У Румыніі прынамсі ёсьць дыскусія. І Царква там свая, нацыянальная, а не чужая, акупанцкая РПЦ.
У Беларусі (перш за ўсё ў сталіцы і абласных цэнтрах) ніхто ні ў каго не пытаўся, а будаваў і будуе вялізныя будынкі РПЦ. Ды толькі туды ходзіць зусім мала людзей, будынкі пустыя і паўпустыя. Чужыя бацюшкі час ад часу шакуюць беларусаў сваёй “форматворчасьцю”. Нікога не пытаючыся, яны паставілі на ўскраіне Менска на двары сабора помнік папярэдніку цяперашняга генэрала-патрыярха РПЦ Кірыла – Алексію (у Расеі няма помнікаў гэтаму расейскаму дзеячу). На тым жа двары ўжо стаіць “помнік” беларускаму сьв. Кірыле Тураўскаму. Беларусы ўспрымаюць гэтага скульптур-пэрсанажа як пластычны зьдзек з нашай гісторыі. Ён уздымае ў руцэ нейкую крывую палку (маецца на ўвазе “посах”). Барада і валасы на галаве ўскудлачаныя, вочы вылупленыя. Усім выглядам ён падобны на нецьвярозых папоў з твораў крытычнага рэалізму – напрыклад з карцін В. Пярова. Усё чужое і навязьлівае.
Стала вядома таксама пра праект пабудовы будынка РПЦ на тэрыторыі Курапатаў. І зноў беларусаў ніхто не пытаецца. Можа РПЦ прызначыць настаяцелем гэтага будынка “гісторыка” Кузняцова? Тады абсурд быў бы стылёва завершаным.

Юрка Марозаў

http://www.bielarus.net/archives/2013/01/29/2938
Страниц  : 1 3 Далее»  Все   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий

Войдите через социальную сеть

Имя пользователя:
Пароль:
Продолжительность сессии (в минутах):
Запомнить: