Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Вам не пришло письмо с кодом активации?
Гродненский Форум
05 Август 2025, 17:48:47
Новости, реклама:
   Главная   Новости Гродно Помощь Игры Календарь Войти Регистрация   Меню
Страниц  : 2 Далее»  Все   Вниз
  Печать  
Автор Тема: Re: Спроба імперскай Расеі з'есьці нашу Беларусь!  (Прочитано 9336 раз)
litwin
Почетный гродненец

Беларусь перад усім

Просмотр профиля
« Ответ #0 : 02 Январь 2007, 00:10:41 »

А то что они вошли по собственному желанию не значит что они подчинялись Ольгерду? А раз подчинялись - то значит и подчинил. Это просто факт. Опять же без популизма. Но после этого говорить о том что в землях белой руси вершили историю ВКЛ?
Мне здаецца, што вы падтрымліваеце пазіцыю сучасных літоўскіх гісторыкаў ультра-правай афарбоўкі, якія сцвярджаюць, што быццам калі гаспадары ВКЛ былі па крыві летувісамі, дык значыць і уся йх дзяржава была летувіскай, а славянскі элемент (у тым ліку й продкі сучасных беларусаў) з'яўляўся нейкай своеасаблівай "калоніяй". Аднак гэта грубая памылка, якую, дарэчы, пачынаюць прызнаваць некаторыя літоўцы. Справа ў тым, што зачын ВКЛ адбываўся менавіта на беларускіх землях, з удзелам тагачаснай вярхушкі Наваградскага княства.... Адносна Альгерда скажу наступнае:1) нікому не вядома (прынамсі да гэтага часу) кім па паходжанню з'яўляўся Альгерд - балтам ці славянінам; 2) менавіта прадстаўнікі вышэй згаданых княстваў, якія ўвайшлі ў склад ВКЛ стварылі кіруючае кола гэтай дзяржавы й вызначалі яе ўнутраную й знешную палітыку да канца ХVIII ст. (Глінскія, Гальшанскія, Сапегі і інш.)

Неужта на его печатке было написано "Празидзент Рэспублики Беларусь"? Улыбка
Не... на яго пячатцы напісана старажытнаславянскімі літарамі "Ольгер печать"Подмигивающий

В том то и дело что такой национальности нет. И всяк кто отвечает "Халера я го ведае" записывают просто "Беларус" просто потому что подобная графа не может быть = undef.
Не, не..... вы не маеце рацыі!! Трэба адзначыць, што ўзровень нацыянальнага "Я" ў сённяшніх беларусаў значна вышэйшы, чым 50, 100 год таму. Па сваім знаёмым ведаю, што калі беларусы напрыканцы 80-х прыяжджалі за мяжу, то на пытанні "Адкуль вы й хто вы?" адказвалі штосьці кшталту "мы з Расеі, расейцы" й інш. Аднак зараз, усё часцей беларусы за мяжой імкнуцца паказаць сваю адметнасць і нацыянальнае "Я"

Опять же я не понимаю и отказываюсь понимать такие термины как полонизация, русификация
"То что не сделал русский штык, доделают русские школы..."(М. Муравьев)
"Мы лічым, што беларусы не з'яўляюцца нацыяй і што тыя этнічныя асаблівасці, якія іх аддзяляюць ад астатніх рускіх, павінны быць зжытыя..." (В. Кнорын. "Звязда" 6 кастрычніка 1918 г.)
"Запэўніваю вас, што праз 10 год у Польшчы нават са свечкай не знойдзецца ніводнага беларуса" (міністр асветы Польшчы Скульскі, 1925 г.)
"Чем скорее все мы будем говорить по-русски, тем быстрее построим коммунизм" (словы Хрушчова, прамоўленыя на прыступках БДУ)
Усё гэта, і яшчэ шмат такой хлусні, - бяспрэчныя факты й русіфікацыі й паланізацыі нашага народу

Кроме одного "этничная територия белорусов" Улыбка Только что созданная страна не имевшая ни собственной армии ни даже образовавшегося народа уже претендовала на територии стран соседок.
Хех...вы разумееце, што такое этнічная тэрыторыя, а што такое дзяржава, краіна?? Растлумачу вам, што сабой уяўляе этнічная тэрыторыя беларусаў - ад Беластока на захадзе да Смаленска на ўсходзе й ад Себежа на поўначы да Чарнігава на поўдні..(гэта прыблізна)
То что творилось в БССР тоже заслуживает внимания. То был реальный конфликт местного населения и советской власти. Целые города переходили из рук советов в руки Белорусских повстанцев (вот в то время я бы скорее поверил в белоруса).
Калі ласка растлумачце гэта дакладней, я штосьці не зусім разумею аб чым гэта..... :-/
В то же время на территории Польши оккупированные белорусы спокойно работали и жили. (см. "Доугая дарога да дому" Быкава.) Почему они не восставали как Белорусы восточной части? Или мож то были другие Белорусы? Или они были удовлетворены условиями жизни?

Я вельмі паважаю Быкава, з задавальненнем чытаў гэту кнігу, аднак Быкаў - гэта пісьменнік, а не гісторык. Таму яго кнігу можна разглядаць як успаміны звычайнага сведкі тых часоў і больш таго....Быкаў ніколі не жыў у Зах. Беларусі, больш таго, ён быў антыкамуністам, таму згадкі пра нацыянальны рух беларусаў у Польшчы, які быў пераважна левага кірунку, не былі характэрны для яго поглядаў. А рух гэты быў, і быў вельмі моцны...І фактаў гэтаму шмат: растрэл мірнай дэманстрацыі ў падтрымку БСРГ у Косаве ў 1927г., "Працэс 56-ці" (1928), партызанскі рух 1921-1925 гг., стачачная барацьба 1929-1933 гг., выступленне нарачанскіх рыбакоў (каля 5 тыс. чал.), хрысціянска-дэмакратычны рух і інш. За 1931-1933 гг. у Зах. Бел. было зарэгістравана больш за 460 выступленняў сялян. І яшчэ малавядомы факт: у 1923г., у Жэневе, у час пленарнага паседжання Лігі Нацый, было зроблена супольнае выступленне паняволеных Польшчай нацый у форме агульнага пратэсту супраць акупацыі беларускіх і ўкраінскіх зямель палякамі (праца "Камітэту паняволеных Польшчай Нацый у Парыжы і Жэневе", "Крывіч", 1924г., №2)

« Последнее редактирование: 02 Январь 2007, 00:30:33 от litwin » Записан

Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
Страниц  : 2 Далее»  Все   Вверх
  Печать  

Перейти в:  

Войти
Войдите, чтобы добавить комментарий

Войдите через социальную сеть

Имя пользователя:
Пароль:
Продолжительность сессии (в минутах):
Запомнить: