Bielarus
Новенький
Я люблю Гродненский форум!
|
 |
« : 29 Декабрь 2006, 12:44:17 » |
|
Толькі беларусы змогуць вярнуць Беларусь! Мінулае ВКЛ не дасьць спаць сьвядомасьці сапраўдных беларусаў. І мы, беларусы, павінны вярнуць сабе Беларусь, забраўшы яе ў здраднікаў і сабак, стаўленікаў імперскай шавіністскай Расеі. На парогу Новы Год. Усім вядома, зараз адчыненая газавая вайна, якую вядзе паганая Расея ў тым ліку ў мэтах "анэксіі" Беларусі. Так, можа будзе эканамічны крызіс, так, Лукашэнка давёў нашу "незалежную" эканоміку да таго, што без "дармовага" імперскага газу, можа наступіць калапс усяго "стабільнага" росту ВУП. Расея вядома мае карыслівыя мэты. Як стала вядома, тайна ўжо паступілі прапановы беларускаму боку аб правядзеньні "аб'яднальнага рэферэндуму". А гэта азначае - акупацыя або інтэрвенцыя(як каму зручней) нашай Айчыны злачыннай, звар'яцелай Расеяй! Трэба быць гатовым да абароны Беларусі ў выпадку правядзеньня "саюзнага рэферэндуму"! Жыве Беларусь! Стань побач Беларускай Салiдарнасьцi - www.bielarus.net !!!
|
|
|
|
|
|
|
DarkAvenger
|
 |
« Ответ #1 : 29 Декабрь 2006, 12:52:36 » |
|
Где траву берете?
|
|
|
|
Здесь могла быть ваша реклама.
|
|
|
zmey
|
 |
« Ответ #2 : 29 Декабрь 2006, 12:53:58 » |
|
н-да, столько пафоса - а толку 0
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
 |
« Ответ #3 : 29 Декабрь 2006, 13:33:25 » |
|
Толькі беларусы змогуць вярнуць Беларусь! Ну если Белорусов будет хотябы 4млн тогда да. А пока что их не больше сотни тысяч.  Это равняется тому что их нет пока. Мінулае ВКЛ не дасьць спаць сьвядомасьці сапраўдных беларусаў. Из общего у ВКЛ с РБ только география. Больше ничего.
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
 |
« Ответ #4 : 29 Декабрь 2006, 15:04:30 » |
|
Из общего у ВКЛ с РБ только география. Больше ничего. Цікавая тэза. "Пракаціла" бы дзесьці ў 50-70-я гг. ХХ ст. За яе маглі б нават ордэн Леніна даць....  Але ўвогуле ад вас і не такіх "сэнсацый" можна чакаць http://probelarus.ru/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=58&start=0
|
|
« Последнее редактирование: 29 Декабрь 2006, 15:05:40 от litwin »
|
|
Не пакідайце ж мовы нашай беларускай, каб не ўмёрлі..!! © Ф.Багушэвіч
|
|
|
Paladin
|
 |
« Ответ #5 : 29 Декабрь 2006, 15:26:08 » |
|
Цікавая тэза. "Пракаціла" бы дзесьці ў 50-70-я гг. ХХ ст. За яе маглі б нават ордэн Леніна даць.... Легка. Потому что комунисты эту страну создали и попилус "постригли" под себя. Из носителей (а следовательно и потомков) прежней культуры никого не осталось. А люди коорые на вопрос "Кто ты по национальности" отвечают "Халера яго ведае" для меня не Белорусы. Возможно жестоко звучит и не сияет оптимизмом но так на мой взгляд сейчас дело и обстоит. Поэтому пост г-на Belorus вызвал у меня противоречия. Але ўвогуле ад вас і не такіх "сэнсацый" можна чакаць А это и не сенсация. Просто мне обратного показать не могут. Включая и вас. 
|
|
|
|
|
|
|
zmey
|
 |
« Ответ #6 : 29 Декабрь 2006, 20:53:58 » |
|
Цікавая тэза. "Пракаціла" бы дзесьці ў 50-70-я гг. ХХ ст. За яе маглі б нават ордэн Леніна даць.... абисните мне пачиму ВКЛ а не ВКБ ? паладину риспект за "Из общего у ВКЛ с РБ только география. Больше ничего."
|
|
|
|
|
|
|
Belarus_1410
Молодой Гродненец
Я люблю Гродненский форум!
|
 |
« Ответ #7 : 30 Декабрь 2006, 01:53:55 » |
|
Галоўнае не як называецца, і што агульнага!!! Мы павінны паважаць ўсе краіны свету, але і яны павінны паважаць наш выбар!!Нашу мову,культуру,спадчыну! НЕ важна хто каго падстрыг, мы павінны памятаць ўсё горшае што з намі адбывалася і ісці да лепшага!  Калі Вы сябе лічыце БЕЛАРУСАМ,то Вы павінны размаўлюць па Беларуская мове! Жыве Беларусь!!! Радзіма - СВАБОДА!!!! [smiley=tekst-toppie.gif]
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
 |
« Ответ #8 : 30 Декабрь 2006, 14:32:08 » |
|
Легка. Потому что комунисты эту страну создали и попилус "постригли" под себя. Усё ж такі я меў рацыю, калі сцвярджаў, што "сэнсацыі" - гэта ваш козыр..... Устляров Н. Русская история. Часть 1. Спб., 1839. Раздел "Исследование вопроса, какое место в русской истории должно занимать княжество Литовское" Довнар-Запольский М. Государственное хозяйство Великого княжества Литовского при Ягеллонах. Т.1. Киев, 1901"Такім парадкам мала-памалу з Беларускіх зямель злажылося новае гасударство - княжство Літоўска-Рускае" Ластоўскі В. Кароткая гісторыя Беларусі - Вільня, 1910"...таким образом, к концу XIV века под властью Литвы объединились все западнорусские (тут і далей беларускія - у трактоўцы таго часу) области в пределах старых дреговичских и радимичских поселений. Мало того, с ними тесно срослись области полоцких и отчасти смоленских кривичей...Центром новой государственной западнорусской и совместно литовской жизни стала Вильна, а основой прочного литовского государства явились главным образом западнорусские племена" Карский Е. Белоруссы. Т.1. - Варшава, 1903 Из носителей (а следовательно и потомков) прежней культуры никого не осталось. А люди коорые на вопрос "Кто ты по национальности" отвечают "Халера яго ведае" для меня не Белорусы. Вы пра сённяшні час?? Калі так, дык звяртайцеся да апошняга перапісу насельніцтва. Там шмат хто адказваў на пытанне "Кто ты по национальности" А это и не сенсация. Просто мне обратного показать не могут. Включая и вас.  ' А я й не збіраўся вам нічога паказваць...да мяне гэта ўжо зрабілі прафесійныя гісторыкі й даследчыкі... Я канстатую факты, а вы, нават не ведаючы базавых крыніц па гісторыі Беларусі, абапіраецеся на ўласныя меркаванні й здагадкі... P.S. на сон можаце прачытаць А. Краўцэвіча "Стварэнне ВКЛ" ці М. Ермаловіча "Беларуская дзяржава. Вялікае княства Літоўскае". Там вы знойдзеце ўсе адказы на вашыя пытанні
|
|
« Последнее редактирование: 30 Декабрь 2006, 14:34:23 от litwin »
|
|
|
|
|
litwin
|
 |
« Ответ #9 : 30 Декабрь 2006, 14:41:24 » |
|
абисните мне пачиму ВКЛ а не ВКБ ? Таму што ў тыя часы большая частка нашых зямель звалася Літвою, а яе жыхары - ліцьвінамі....У гісторыі такіх прыкладаў шмат - тая ж Летува (Жмудзь), Эстонія (Курляндыя), Латвія (Інфляндыя, Лівонія), Румынія (Валахія, Трансільванія) і інш. У Нямеччыны й Італіі ўвогуле да 19 ст. сваіх сённяшніх назваў не было...
|
|
|
|
|
|
|
mockcount
|
Галоўнае не як называецца, і што агульнага!!! Мы павінны паважаць ўсе краіны свету, але і яны павінны паважаць наш выбар!!Нашу мову,культуру,спадчыну! НЕ важна хто каго падстрыг, мы павінны памятаць ўсё горшае што з намі адбывалася і ісці да лепшага!  Калі Вы сябе лічыце БЕЛАРУСАМ,то Вы павінны размаўлюць па Беларуская мове! Жыве Беларусь!!! Радзіма - СВАБОДА!!!! [smiley=tekst-toppie.gif] а калі ВЫ лічыце сябе Беларусамі - павінны размаўляць на старабеларускай і пісаць лацінкай!
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Такім парадкам мала-памалу з Беларускіх зямель злажылося новае гасударство - княжство Літоўска-Рускае" Ластоўскі В. Кароткая гісторыя Беларусі - Вільня, 1910 Шедевр популизма и обобщений. Ведь Несколькими абзацами выше, скорее всего, упоминается имя Ольгерд. Литвин который подчинил себе и Белую и Киевкую русь и белорусом он был таким же как и я. По вашей логике колония претендует на величие колонизатора? Смешно и не более того. А вообще обитателей Белой и т.п. русей звали русинами, а не белорусами или чернорусами. Вы сэр должны быть русином чтобы претендовать на их историческую славу. Вы пра сённяшні час?? Калі так, дык звяртайцеся да апошняга перапісу насельніцтва. Там шмат хто адказваў на пытанне "Кто ты по национальности" Да я какразтаки про сегодня. И я не сомневаюсь что тех кто отвечал "Белорус" шмат... но тех кто отвечал "халера яго ведае" еще больше. А я й не збіраўся вам нічога паказваць...да мяне гэта ўжо зрабілі прафесійныя гісторыкі й даследчыкі... Это не тели кторых вы выше цитировали? Если это профессионалы-историки то им зря зарплату платят. Я канстатую факты, а вы, нават не ведаючы базавых крыніц па гісторыі Беларусі, абапіраецеся на ўласныя меркаванні й здагадкі... Последняя констатация фактов преподавателем истории культуры РБ привела к таким заключениям что я их даже не буду приводить чтобы не ранить ваши национальные чувства. на сон можаце прачытаць А. Краўцэвіча "Стварэнне ВКЛ" ці М. Ермаловіча "Беларуская дзяржава. Вялікае княства Літоўскае". Там вы знойдзеце ўсе адказы на вашыя пытанні Прежде чем отправлять меня к чтению исторической литературы. Ответте на пару вопросов. 1. Что фактически происходило на современной територии РБ в период 1919-1953г. 2. Почему белорусы не защищают свой язык и культуру (как собсвенно основу национальности)? 3. Являетесь ли вы потомком белорусской довоенной элиты. И как вы считаете почему вы им не являетесь?  Таму што ў тыя часы большая частка нашых зямель звалася Літвою, а яе жыхары - ліцьвінамі.... Вот это принимается. Просто исторический факт.
|
|
|
|
|
|
|
Адреналин
Гродненец
|
н-да, столько пафоса - а толку 0
Согласен
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
Такім парадкам мала-памалу з Беларускіх зямель злажылося новае гасударство - княжство Літоўска-Рускае" Ластоўскі В. Кароткая гісторыя Беларусі - Вільня, 1910 Шедевр популизма и обобщений. Я прыводзіў гэту працу як прыклад таго, што яшчэ да камуністаў тэма ВКЛ шырока распрацоўвалася ў гістарычнай навуцы. "Потому что комунисты эту страну создали и попилус "постригли" под себя" - па-мойму гэта ваша сцверджанне. Відавочна, што кніга Ластаўскага адпавядае тагачасным гістарычным ведам, аднак гістарычная думка за стагоддзе значна зайшла наперад. Ведь Несколькими абзацами выше, скорее всего, упоминается имя Ольгерд. Литвин который подчинил себе и Белую и Киевкую русь и белорусом он был таким же как и я. По вашей логике колония претендует на величие колонизатора? Смешно и не более того. Смешна выглядае ваша думка...якая не мае аніякай логікі. Па-першае, што "подчинил себе" Альгерд?? Полацкія й Берасцейскія землі яшчэ да яго добраахвотна ўвайшлі ў склад ВКЛ. Віцебскія землі далучыліся да ВКЛ пасля шлюбу Алгерда з адзінай дачкой апошняга віцебскага князя Яраслава. Прызнаю, што гэта быў вельмі хітры ход, але ж ніякага супраціву з боку віцебскага баярства і гараджан не было. Што датычыцца Менскага, Турава-Пінскага, Кіеўскага, Чарнігава-Северскага княстваў дык перад імі стаяў выбар: ці далучыцца да моцнага, упэўненага ў сабе князя, ці кожны год выплачваць ардыншчыну й чакаць новых татарскіх набегаў. "...Ольгерд и Гедимин являются настоящими основателями Литовско-Русского государства. Они положили начала той связи, которая начала объединять Литву и белорусские области. Присоединение белорусских земель не было насильственным. Это было присоединение с согласия населения, ввиду очевидной политической выгоды такого союза." (Довнар-Запольский М. История Белорусси. 1926.). Па-другое, які каланізатар?? Вы ўвогуле ведаеце, што такое каланізм і хто такія каланізатары?? Што, летувіс Альгерд ва ўсіх падуладных яму землях знішчаў хрысціянскія храмы й будаваў замест іх паганскія капішчы, уводзіў замест старажытнаславянскай мовы літоўскую?? Знайдзіце ў энцыклапедыі "Вялікае княства Літоўскае" артыкул пра Альгерда й пабачце на якой мове зроблена яго пячатка... Да я какразтаки про сегодня. И я не сомневаюсь что тех кто отвечал "Белорус" шмат... но тех кто отвечал "халера яго ведае" еще больше. Мда?? Вось трымаю перад сабой вынікі перапісу й штосьці нікога з такой "нацыянальнасцю" не знаходжу.... Можа вам вядома нешта большае, што не трапіла ў афіцыйную статыстыку?? Это не тели кторых вы выше цитировали? Если это профессионалы-историки то им зря зарплату платят. Гэта вы пра каго?? Калі пра Карскага й Доўнар-Запольскага, дык мне з вамі не аб чым размаўляць, калі вы не ведаеце хто гэта такія й які ўклад яны зрабілі для бел. гістарычнай навукі. Калі пра Краўцэвіча й Ермаловіча....Што ж, Краўцэвіч сам, за ўласныя сродкі надрукаваў сваю кнігу ў Польшчы, а Ермаловіч 20 год пісаў свае кнігі "ў стол" і потым пасля перабудовы надрукаваў іх. Але, напэўна, вы лічаце прафесіяналамі тых гісторыкаў, якія пачынаюць беларускую дзяржаўнасць з 1919 г..... што ж гэта вашы погляды... Последняя констатация фактов преподавателем истории культуры РБ привела к таким заключениям что я их даже не буду приводить чтобы не ранить ваши национальные чувства. Без каментараў, нічога не зразумеў........ Прежде чем отправлять меня к чтению исторической литературы. Ответте на пару вопросов. 1. Что фактически происходило на современной територии РБ в период 1919-1953г. 2. Почему белорусы не защищают свой язык и культуру (как собсвенно основу национальности)? 3. Являетесь ли вы потомком белорусской довоенной элиты. И как вы считаете почему вы им не являетесь?  Адыходзіце ад тэмы, спадар Paladin..... 1. Шмат пісаць не буду, бо ведаю ў якім накірунку пастаўлена гэта пытанне. З 1919 г. этнічная тэрыторыя беларусаў была падзелена на тры часткі: заходняя частка належала Польшчы (афіцыйна замацавана за Польшчай па Рыжскаму міру 1921г.); з цэнтральнай часткі (6 паветаў) зрабілі БССР; усходняя частка падпарадкавалася РСФСР (у 24 і 26 частку гэтай тэрыторыі, як вядома, перадалі БССР). У 1939 г. заходняя частка была далучана да БССР. Вось і ўсё.....Калі жадаеце ведаць больш, дакладна сфармулюйце пытанне. 2. На гэта ёсць шмат прычын. Першае, што кідаецца ў вочы - гэта 70-гадовае панаванне савецкай русіфікацыі. Падумайце, што б было, калі б працэс беларусізацыі не спыніўся напрыканцы 20-х гадоў? А ўлічыце яшчэ й сённяшняе дзяржаўнае выхаванне ў духу касмапалітызму. Аднак лічыць, што беларусы не з'яўляюцца продкамі ліцьвінаў з-за таго, што сёння яны пасіўны й памяркоўны - ну гэта проста не лагічна 3. Гэта як разумець паняцце "эліта". Па матчынай лініі продкі былі рамеснікамі. Адзіныя ў Давыд-Гарадку выраблялі колы, таму былі ў павазе. Вось вам і эліта... "И как вы считаете почему вы им не являетесь?" - цікавае пытанне....А вы як лічаце, чаму вы не з'яўляецеся продкам...ну напрыклад Мікалая Раманава? P.S. З НОВЫМ ГОДАМ вас Paladin
|
|
|
|
|
|
|
Иван Летохин
|
ребята ... а точнее инфантильная оппозиция или как вас там называют бросайте этот популистский бред ..... поверьте со стороны ОЧЕНЬ смешно смотриться !
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Смешна выглядае ваша думка...якая не мае аніякай логікі. Па-першае, што "подчинил себе" Альгерд?? Полацкія й Берасцейскія землі яшчэ да яго добраахвотна ўвайшлі ў склад ВКЛ. А то что они вошли по собственному желанию не значит что они подчинялись Ольгерду? А раз подчинялись - то значит и подчинил. Это просто факт. Опять же без популизма. Но после этого говорить о том что в землях белой руси вершили историю ВКЛ?  Это действительно смешно. Знайдзіце ў энцыклапедыі "Вялікае княства Літоўскае" артыкул пра Альгерда й пабачце на якой мове зроблена яго пячатка... Неужта на его печатке было написано "Празидзент Рэспублики Беларусь"?  Мда?? Вось трымаю перад сабой вынікі перапісу й штосьці нікога з такой "нацыянальнасцю" не знаходжу.... Можа вам вядома нешта большае, што не трапіла ў афіцыйную статыстыку?? Вот намекаю уже каторый пост, а все недоходит о чем это я?  В том то и дело что такой национальности нет. И всяк кто отвечает "Халера я го ведае" записывают просто "Беларус" просто потому что подобная графа не может быть = undef. Гэта вы пра каго?? Калі пра Карскага й Доўнар-Запольскага, дык мне з вамі не аб чым размаўляць, калі вы не ведаеце хто гэта такія й які ўклад яны зрабілі для бел. гістарычнай навукі. Калі пра Краўцэвіча й Ермаловіча....Што ж, Краўцэвіч сам, за ўласныя сродкі надрукаваў сваю кнігу ў Польшчы, а Ермаловіч 20 год пісаў свае кнігі "ў стол" і потым пасля перабудовы надрукаваў іх. Але, напэўна, вы лічаце прафесіяналамі тых гісторыкаў, якія пачынаюць беларускую дзяржаўнасць з 1919 г..... што ж гэта вашы погляды... Мои взгляды базируются на простых фактах. До 1919 года никакой БССР, РБ или еще какой Б на этой терриории небыло. Это факт. Опять же я не понимаю и отказываюсь понимать такие термины как полонизация, русификация, малопомалу, миролюбивость, памяркоунасць. Потому что имим часто путают историю возникновения Белорусов как народа. Без каментараў, нічога не зразумеў........ Адыходзіце ад тэмы, спадар Paladin..... Терпения... все у нас очень даже в теме! Но об этом чуток ниже. 1. Шмат пісаць не буду, бо ведаю ў якім накірунку пастаўлена гэта пытанне. З 1919 г. этнічная тэрыторыя беларусаў была падзелена на тры часткі: заходняя частка належала Польшчы (афіцыйна замацавана за Польшчай па Рыжскаму міру 1921г.); з цэнтральнай часткі (6 паветаў) зрабілі БССР; усходняя частка падпарадкавалася РСФСР (у 24 і 26 частку гэтай тэрыторыі, як вядома, перадалі БССР). У 1939 г. заходняя частка была далучана да БССР. Вось і ўсё.....Калі жадаеце ведаць больш, дакладна сфармулюйце пытанне. Вы все точно передаете по фактам. Кроме одного "этничная територия белорусов"  Только что созданная страна не имевшая ни собственной армии ни даже образовавшегося народа уже претендовала на територии стран соседок. Не слишком ли круто?  Потом. То что творилось в БССР тоже заслуживает внимания. То был реальный конфликт местного населения и советской власти. Целые города переходили из рук советов в руки Белорусских повстанцев (вот в то время я бы скорее поверил в белоруса). Кто были те люди по национальности? И за какие идеи боролись? В то же время на территории Польши оккупированные белорусы спокойно работали и жили. (см. "Доугая дарога да дому" Быкава.) Почему они не восставали как Белорусы восточной части? Или мож то были другие Белорусы? Или они были удовлетворены условиями жизни? 2. На гэта ёсць шмат прычын. Першае, што кідаецца ў вочы - гэта 70-гадовае панаванне савецкай русіфікацыі. Падумайце, што б было, калі б працэс беларусізацыі не спыніўся напрыканцы 20-х гадоў? А ўлічыце яшчэ й сённяшняе дзяржаўнае выхаванне ў духу касмапалітызму. Аднак лічыць, што беларусы не з'яўляюцца продкамі ліцьвінаў з-за таго, што сёння яны пасіўны й памяркоўны - ну гэта проста не лагічна Опять путаете меня ?  70 лет русификации и фсе? Белорусы не выдержали? Почему же Литовцы, Латыши, Украинцы и т.п. все прекрасно пережили то что Белорусы несмогли? Вот для них нет понятия русификация... а для Белорусов есть. Почему? Жили то в одной стране! 3. Гэта як разумець паняцце "эліта". Па матчынай лініі продкі былі рамеснікамі. Адзіныя ў Давыд-Гарадку выраблялі колы, таму былі ў павазе. Вось вам і эліта... "И как вы считаете почему вы им не являетесь?" - цікавае пытанне....А вы як лічаце, чаму вы не з'яўляецеся продкам...ну напрыклад Мікалая Раманава? Опять же разве не очевидны факты такого исхода? У нас с вами не может бытьтаких предков. Потому что они и их потомство было бы у-ни-что-же-но. P.S. З НОВЫМ ГОДАМ вас Paladin Взаимно.  Единственному Белорусу с ником litwin успехов в Новом Году. Судя по ситуации это может быть ваш год! ... ... Если Белорусы окажутся народом на деле. 
|
|
|
|
|
|
|
mchy
|
В то же время на территории Польши оккупированные белорусы спокойно работали и жили. (см. "Доугая дарога да дому" Быкава.) Почему они не восставали как Белорусы восточной части? Или мож то были другие Белорусы? Или они были удовлетворены условиями жизни?
Ты ври, да знай меру. Была подпольноя вооруженная борьба в Западной Беларуси против поляков. Я это не по книжкам знаю, а из рассказов свидетелей. Брат моей бабки был участником этой борьбы. На него у них дома польские полицаи неоднократно устраивали засады, старших сестер забирали в каталажку, фактически, в качестве заложников, чтобы его выманить. Их группа пыталась перейти границу в Советскую Беларусь, но ... пропали без вести - толи поляки убили при переходе границы, толи советы как польских шпионов. ... Но после войны считались семьей героя борьбы за освобождение Беларуси. По рассказам стариков польская национальная политика в отношения беларусов не отличалась замысловатостью: "Мув, пся крэв, быдляку по польски, скурчы бык". Действовали даже более прямолинейно, чем советы, но менее жестоко. А подполье было малочисленнее потому, что не было коллективизации - можно было работать и зарабатывать. Не было экономической составляющей протеста, только национальная. ... но подполье было, так что иди рассказывать сказки о белом бычке в другое место.
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
... но подполье было, так что иди рассказывать сказки о белом бычке в другое место. Еще раз вопрос с неизменно фактическим ответом. Массовые выступления на польской стороне были? А если небыло то какова причина тому? И плюс... это не я рассказываю сказки о белом бычке это к Быкаву. Можешь написать рецензию на его произведение. "Мол так и так Быкав нам наврал!"  А если взять мою семью по линии отца прадед состоял именно в просоветской коммунистической организации за что был преследован властями как десидент. Он собственно им и был. Как он удивлялся когда увидел за что боролся. А по линии матери были все мирными вплоть до 1 сентября 1939г.  По этой стороне мой дед утверждал что понятие белорус и Белоруссия он впервые услышал только в 17 сентября тогоже года. Видимо приверженцев этого направления было настолько мало и это было настолько несовместимо с реальностью что неимело массового характера. Если бы противостояние было бы хотябы не на столько массовым на сколько острым и главное его идея была бы актуальна для большинства местного населения то о нем знали бы все. А так тут, к 1945му, вразы больше антикоммунистов было чем когда либо белорусов вообще. Так что мне тоже ненадо сказки рассказывать об ущемлениях... у мну тоже все местные.
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
2 mchy Да фиг с ней с этой довоенной историей. Вы же на сегодняшних белорусов гляньте и станет понятно кем были те довоенные "революционеры"! Язык сегодня не развивается. Белорусам не нужен белорусский язык? Вместе с ним не развивается культура. Белорусам не нужна своя культура? Нативная религия белорусов - Православие не проводит богослужения на белорусском языке их проводят в костелах польские священники. В конце концов отказались от участия в руководстве собственной страной позволив установить диктатуру. Если г-н Лукашенко захочет аннексировать Белорусь в пользу России взамен своей неприкосновенности то опять же никто ничего не сделает. Не ну выступления будут но не жеще чем на прошлые выборы. Ну покажите мне ну где настоящие белорусы в количестве большем чем 10-20т. Яркие примеры славных незгибаемых Литвинов. О которых крестоносцы говорили "Они умеют биться даже без головы." Я вижу Вас... я вижу litwin-a а кто еще? Где вы? Я тут который потст отжигаю провакацию, а возмутились до сиих пор только Вы. Остальных не интересуют подобные вопросы? Отдельное спасибо litwin-u с ним интересно порассуждать. З.Ы. С Новым Годом! 
|
|
« Последнее редактирование: 01 Январь 2007, 12:13:25 от Paladin »
|
|
|
|
|
bvnor
|
Niestety, my[ch347]le [ch380]e proces powrotu Bia[ch322]orusi w sk[ch322]ad Rosji ju[ch380] nast[ch261]pi[ch322] i jest nieuchronny. Mog[ch322]o byc jednak inaczej. Gdyby w latach 90 na Bia[ch322]orusi przewa[ch380]a[ch322] czynnik demokratyczno- narodowo - patriotyczny juz dawno by[ch347]cie byli w EU. W najgorszym wypadku weszli by[ch347]cie wczoraj, razem z Bu[ch322]gari[ch261] i Rumuni[ch261]. EU ch[ch281]tnie przyj[ch281][ch322]a by Bia[ch322]oru[ch347], w przeciwie[ch324]stwie do Ukrainy, której w Europie nikt nie chce. Najlepszego dla Bia[ch322]orusi i Bia[ch322]orusinów w Nowym Roku.
|
|
|
|
Лукашенко: "Для нас главная проблема – это вы, Европа","Вы просили дождь — я дал вам дождь."
|
|
|
mchy
|
2 mchy
Да фиг с ней с этой довоенной историей. Вы же на сегодняшних белорусов гляньте и станет понятно кем были те довоенные "революционеры"! Язык сегодня не развивается. Белорусам не нужен белорусский язык? Вместе с ним не развивается культура. Белорусам не нужна своя культура? Нативная религия белорусов - Православие не проводит богослужения на белорусском языке их проводят в костелах польские священники. В конце концов отказались от участия в руководстве собственной страной позволив установить диктатуру. Если г-н Лукашенко захочет аннексировать Белорусь в пользу России взамен своей неприкосновенности то опять же никто ничего не сделает. Не ну выступления будут но не жеще чем на прошлые выборы. Ну покажите мне ну где настоящие белорусы в количестве большем чем 10-20т. Яркие примеры славных незгибаемых Литвинов. О которых крестоносцы говорили "Они умеют биться даже без головы." Я вижу Вас... я вижу litwin-a а кто еще? Где вы? Я тут который потст отжигаю провакацию, а возмутились до сиих пор только Вы. Остальных не интересуют подобные вопросы?
Если бы ~200 лет назад граница Российской империи зафиксировалась на западной границе Польши, то все эти вопросы вы могли бы с тем же успехом задавать и полякам. А если бы еще поляки не перехватили корону, которую везли Витауту из Ватикана ... то история могла бы пойти совсем иначе. Не надо представлять здесь, что беларусы какие-то особенные. Люди везде примерно одинаковы. Я уверен, что поляки в подобных исторических условиях проявили бы себя ничуть не лучше. Много они навоевали после войны против коммунистического пророссийского правительства? До сих пор в разговорах уши прижимают при упоминании о КГБ. ... так что ваша провокация дурно пахнет.
|
|
|
|
|
|
|
mchy
|
Массовые выступления на польской стороне были? А если небыло то какова причина тому? читать не умеем?. Я же сразу написал, предвидя этот вопрос: А подполье было малочисленнее потому, что не было коллективизации - можно было работать и зарабатывать. Не было экономической составляющей протеста, только национальная.
|
|
|
|
|
|
|
litwin
|
А то что они вошли по собственному желанию не значит что они подчинялись Ольгерду? А раз подчинялись - то значит и подчинил. Это просто факт. Опять же без популизма. Но после этого говорить о том что в землях белой руси вершили историю ВКЛ? Мне здаецца, што вы падтрымліваеце пазіцыю сучасных літоўскіх гісторыкаў ультра-правай афарбоўкі, якія сцвярджаюць, што быццам калі гаспадары ВКЛ былі па крыві летувісамі, дык значыць і уся йх дзяржава была летувіскай, а славянскі элемент (у тым ліку й продкі сучасных беларусаў) з'яўляўся нейкай своеасаблівай "калоніяй". Аднак гэта грубая памылка, якую, дарэчы, пачынаюць прызнаваць некаторыя літоўцы. Справа ў тым, што зачын ВКЛ адбываўся менавіта на беларускіх землях, з удзелам тагачаснай вярхушкі Наваградскага княства.... Адносна Альгерда скажу наступнае:1) нікому не вядома (прынамсі да гэтага часу) кім па паходжанню з'яўляўся Альгерд - балтам ці славянінам; 2) менавіта прадстаўнікі вышэй згаданых княстваў, якія ўвайшлі ў склад ВКЛ стварылі кіруючае кола гэтай дзяржавы й вызначалі яе ўнутраную й знешную палітыку да канца ХVIII ст. (Глінскія, Гальшанскія, Сапегі і інш.) Неужта на его печатке было написано "Празидзент Рэспублики Беларусь"?  Не... на яго пячатцы напісана старажытнаславянскімі літарамі "Ольгер печать"  В том то и дело что такой национальности нет. И всяк кто отвечает "Халера я го ведае" записывают просто "Беларус" просто потому что подобная графа не может быть = undef. Не, не..... вы не маеце рацыі!! Трэба адзначыць, што ўзровень нацыянальнага "Я" ў сённяшніх беларусаў значна вышэйшы, чым 50, 100 год таму. Па сваім знаёмым ведаю, што калі беларусы напрыканцы 80-х прыяжджалі за мяжу, то на пытанні "Адкуль вы й хто вы?" адказвалі штосьці кшталту "мы з Расеі, расейцы" й інш. Аднак зараз, усё часцей беларусы за мяжой імкнуцца паказаць сваю адметнасць і нацыянальнае "Я" Опять же я не понимаю и отказываюсь понимать такие термины как полонизация, русификация "То что не сделал русский штык, доделают русские школы..."(М. Муравьев) "Мы лічым, што беларусы не з'яўляюцца нацыяй і што тыя этнічныя асаблівасці, якія іх аддзяляюць ад астатніх рускіх, павінны быць зжытыя..." (В. Кнорын. "Звязда" 6 кастрычніка 1918 г.) "Запэўніваю вас, што праз 10 год у Польшчы нават са свечкай не знойдзецца ніводнага беларуса" (міністр асветы Польшчы Скульскі, 1925 г.) "Чем скорее все мы будем говорить по-русски, тем быстрее построим коммунизм" (словы Хрушчова, прамоўленыя на прыступках БДУ) Усё гэта, і яшчэ шмат такой хлусні, - бяспрэчныя факты й русіфікацыі й паланізацыі нашага народу Кроме одного "этничная територия белорусов"  Только что созданная страна не имевшая ни собственной армии ни даже образовавшегося народа уже претендовала на територии стран соседок. Хех...вы разумееце, што такое этнічная тэрыторыя, а што такое дзяржава, краіна?? Растлумачу вам, што сабой уяўляе этнічная тэрыторыя беларусаў - ад Беластока на захадзе да Смаленска на ўсходзе й ад Себежа на поўначы да Чарнігава на поўдні..(гэта прыблізна) То что творилось в БССР тоже заслуживает внимания. То был реальный конфликт местного населения и советской власти. Целые города переходили из рук советов в руки Белорусских повстанцев (вот в то время я бы скорее поверил в белоруса). Калі ласка растлумачце гэта дакладней, я штосьці не зусім разумею аб чым гэта..... :-/ В то же время на территории Польши оккупированные белорусы спокойно работали и жили. (см. "Доугая дарога да дому" Быкава.) Почему они не восставали как Белорусы восточной части? Или мож то были другие Белорусы? Или они были удовлетворены условиями жизни? Я вельмі паважаю Быкава, з задавальненнем чытаў гэту кнігу, аднак Быкаў - гэта пісьменнік, а не гісторык. Таму яго кнігу можна разглядаць як успаміны звычайнага сведкі тых часоў і больш таго....Быкаў ніколі не жыў у Зах. Беларусі, больш таго, ён быў антыкамуністам, таму згадкі пра нацыянальны рух беларусаў у Польшчы, які быў пераважна левага кірунку, не былі характэрны для яго поглядаў. А рух гэты быў, і быў вельмі моцны...І фактаў гэтаму шмат: растрэл мірнай дэманстрацыі ў падтрымку БСРГ у Косаве ў 1927г., "Працэс 56-ці" (1928), партызанскі рух 1921-1925 гг., стачачная барацьба 1929-1933 гг., выступленне нарачанскіх рыбакоў (каля 5 тыс. чал.), хрысціянска-дэмакратычны рух і інш. За 1931-1933 гг. у Зах. Бел. было зарэгістравана больш за 460 выступленняў сялян. І яшчэ малавядомы факт: у 1923г., у Жэневе, у час пленарнага паседжання Лігі Нацый, было зроблена супольнае выступленне паняволеных Польшчай нацый у форме агульнага пратэсту супраць акупацыі беларускіх і ўкраінскіх зямель палякамі (праца "Камітэту паняволеных Польшчай Нацый у Парыжы і Жэневе", "Крывіч", 1924г., №2)
|
|
« Последнее редактирование: 02 Январь 2007, 00:30:33 от litwin »
|
|
|
|
|
litwin
|
Почему же Литовцы, Латыши, Украинцы и т.п. все прекрасно пережили то что Белорусы несмогли? Вот для них нет понятия русификация... а для Белорусов есть. Почему? 1) Таму што прыбалты 20 год мелі сваю ўласную незалежную дзяржаўнасць. Больш таго, незалежніцкія тэндэнцыі яны захоўвалі й увесь савецкі перыяд існавання. Таму Масква й баялася заварушыць гэтыя тэндэнціі...2) Мова й культура народаў Прыбалтыкі значна адрозніваецца ад беларускай і ўкраінскай, якія, з-за сваёй блізкасці значна лягчэй падпадаюць пад русіфікацыю У нас с вами не может бытьтаких предков. Потому что они и их потомство было бы у-ни-что-же-но. Сталін знішчаў не толькі нашу эліту, але й украінскую, расейскую, грузінскую й інш. А вось на захадзе Беларусі ў той час беларуская эліта найбольш яскрава сябе вызначыла....
|
|
|
|
|
|
|
Paladin
|
Если бы ~200 лет назад граница Российской империи зафиксировалась на западной границе Польши, то все эти вопросы вы могли бы с тем же успехом задавать и полякам. Если заглянуть в учебник истории то вы увидите что это не так. Мы все находились под россией в момент разбора. Поляки уже отказались от своей культуры, языка и государства? А если бы еще поляки не перехватили корону, которую везли Витауту из Ватикана ... Ааа... это кажися уже не 200 лет назад было? тем не менее... Витаут был совершенно бестолковым руководителем. На то есть кучка простых фактов если хотите приведу. К счастью его могущественный родственник великий король и полководец все сделал правильно. то история могла бы пойти совсем иначе. еслибы да кабы! В истори нету таких слов... Да и ктомуже корона мозгов не прибавляет. Не надо представлять здесь, что беларусы какие-то особенные. Люди везде примерно одинаковы. Я уверен, что поляки в подобных исторических условиях проявили бы себя ничуть не лучше. Угу... чота я сравниваю и ненахожу сходства ну ниразу. вот к примеру попробуйте впаять (пусть даже за 70 лет) ирландцу скажем из Белфаста  что он протестант и к томуже англичанин. А их паяют уже очень дааавно... Много они навоевали после войны против коммунистического пророссийского правительства? До сих пор в разговорах уши прижимают при упоминании о КГБ. Они воевали пока не получили то что хотели - свободу! И не побоялись выйти против танков имея свежий пример расправы в Чехословакии. И сумели это сделать первыми из всего опущенного восточного блока. Это если вы о самой Польше. А если о ее захваченных териториях на момент 21 сентября 1939 года - то сопротивление только в Гродно продолжалось до 1953 года. До этого времени оперы КГБ погибали тут очень часто и кстати на всех уровнях. не говоря уже о приезжих председателях создаваемых тут колхозов. Один намек о назначении в Гродненский район на оперслужбу вызывал увядание ушей у ГБ-шника и острое жаелание составить завещание. Так или иначе люди защищали свой быт с 1939г по ~1953г военным путем. Дальше с кровью все поуспокоилось но культура то не исчезла... А подполье было малочисленнее потому, что не было коллективизации - можно было работать и зарабатывать. Не было экономической составляющей протеста, только национальная. Т.е. национальные вопросы для белорусов неважны? Главное экономические?
|
|
« Последнее редактирование: 02 Январь 2007, 00:36:37 от Paladin »
|
|
|
|
|
Paladin
|
Трэба адзначыць, што ўзровень нацыянальнага "Я" ў сённяшніх беларусаў значна вышэйшы, чым 50, 100 год таму. Па сваім знаёмым ведаю, што калі беларусы напрыканцы 80-х прыяжджалі за мяжу, то на пытанні "Адкуль вы й хто вы?" адказвалі штосьці кшталту "мы з Расеі, расейцы" й інш. Аднак зараз, усё часцей беларусы за мяжой імкнуцца паказаць сваю адметнасць і нацыянальнае "Я" ШТД. Калі ласка растлумачце гэта дакладней, я штосьці не зусім разумею аб чым гэта..... Нерешительный Я про красный террор. Я вельмі паважаю Быкава, з задавальненнем чытаў гэту кнігу, аднак Быкаў - гэта пісьменнік, а не гісторык. В данном случае он лучше чем писатель или историк... он "очевидец". Также как и мои деды и просто знакомые пожилые люди... и мнения их пересекаются. Хоть они жили в отдаленных друг от друга местах. Остально по позже... особенно когда ознакомлюсь с "белорусским движением" на територии РП. Необессудте... спать очень хочется. 
|
|
|
|
|
|
|
mchy
|
Если бы ~200 лет назад граница Российской империи зафиксировалась на западной границе Польши, то все эти вопросы вы могли бы с тем же успехом задавать и полякам. Если заглянуть в учебник истории то вы увидите что это не так. Мы все находились под россией в момент разбора. Поляки уже отказались от своей культуры, языка и государства? При чем здесь момент? Зафиксировалась - значит оставалась там 200 лет. По 20 веку тут очевидно. Но заглянем в учебники: "Першым увашоў з войскамi на землi Польшчы прускi кароль з заходняга боку. Праз нейкi час процiў войск Польшчы выправiла свае сiлы Аўстрыя, заняўшы паўднёвыя землi. Катарына II, урачыста вызначыўшы, што Рэч Паспалiтая зробiцца «гибельным горном, угро-жающим спокойствию и безопасности соседей», пакi-равала свае войскi з усходу пад кiраўнiцтвам Румян-цава i Суворава. Доля Рэчы Паспалiтай вырашылася ў бойцы памiж рускiмi i польскiмi войскамi пад Мацаевiчамi, недалёка каля Варшавы. Польскiя войскi былi разьбiты, Касьцюшка быў паранены i ўзяты ў палон. Пасьля крывавага штурму была забрана ваколiца Варшавы Прага (1794). Варшава павiнна была здацца. У горад былi ўведзены, апроч рускiх, аўстрыйскiя i прускiя войскi. Па ўсiм краi паўстанцкiя групы былi зьнiштожаны. Апошнi кароль Рэчы Паспалiтай Аўгуст IV (Станiслаў Панятоўскi) павiнен быў адрачыся ад пасады i пераехаў на жыцьцё спачатку ў Горадню, а потым у Пецярбург, дзе й памёр праз некалькi год. Памiж Прусiяй, Аўстрыяй i Расiяй адбыўся апошнi, трэцi падзел Рэчы Паспалiтай у 1795 годзе. Расiя з гэтага падзелу атрымала заходнюю частку Беларусi i ўсходнюю частку Лiтвы, што злажыла губэрнi: Вiленскую, Горадзенскую i Ковенскую. Апроч таго, да Расii была прылучана i Украiна да Заходняга Бугу. Аўстрыя i Прусiя прылучылi да сваiх зямель рэшткi польскiх зямель." "Вайна 1812 году да шчэнту спусташыла тэрыторыю Беларусi i пакрыла яе трупамi. Беларусь зрабiлася нейкай сусьветнай трупярняй. Вядома, напрыклад, што на адну вярсту тэй дарогi, па якой выходзiла з Масквы наполеонаўская армiя, прыходзiлася ў сярэднiм болей за сто трупаў. На Беларусi пачынаецца голад, насяленьне вымiрае ад тыфусу, цынгi i халеры. Цэлыя вёскi стаяць пустымi. Карыстаючыся полiтычнай сытуацыяй, беларускае сялянства пачынае палiць маёнткi, выганяць i забiваць паноў. Як толькi рускi ўрад устанавiў парадак, то ён з вялiкаю жорсткасьцю пачаў душыць паўстаньне i абараняць паноў, ня гледзячы на тое, што паны на Беларусi ў часы кампанii выступiлi процi рускага ўраду i ўтварылi незалежнае ад Расii гаспадарства ў злучнасьцi з Польшчай. Венскi Конгрэс у 1815 годзе аднаўляе Польскую дзяржаву. Лiтва i Беларусь у яе ўжо не ўвашлi, а асталiся ў складзе iмпэрыi. Утварэньне Польскай дзяржавы дае палякам магчымасьць падгатаўляць паўстаньне 1830-31 году." © У.М. Iгнатоўскi "Кароткi нарыс гiсторыi Беларусi" Угу... чота я сравниваю и ненахожу сходства ну ниразу. вот к примеру попробуйте впаять (пусть даже за 70 лет) ирландцу скажем из Белфаста  что он протестант и к томуже англичанин. А их паяют уже очень дааавно... Какие 70 лет? "Пасьля лiквiдацыi паўстаньня (1830-31) ўрад заняўся царкоўнай вунiяй. Калi ў свае часы вунiя патрэбна была польскаму ўраду, то цяпер яна зусiм была непатрэбна рускаму ўраду. Як i ў часы Польшчы, так i цяпер былi знойдзецы патрэбныя епiскапы, каторыя i занялiся лiквiдацыяй старой вунii. На чале епiскапаў стаў Сямашка, каторы i давёў справу да канца. Зноў пачалiся гвалты. Зноў селянiна прымушалi мяняць веру. А калi ён не хацеў, то яго па-просту секлi лозамi i запiсвалi ў празаслаўныя. Ясна, якiя вынiкi маглi быць ад такога наварочваньня да праваслаўя. Сялянства, якое з вялiкай цяжкасьцю выносiць прыгонную залежнасьць, яшчэ болыы азлабляецца. Ня гледзячы на жорсткi рэжым, на Беларусi запальваюцца асобныя сялянскiя бунты з падпаламi маёнткаў i забойствам паноў. Нават губарнатары (напр., менскi губарн. Доппэльмайер) даводзяць цэнтру ў сваiх данясеньнях, што так далей жыць няможна." © У.М. Iгнатоўскi "Кароткi нарыс гiсторыi Беларусi" Много они навоевали после войны против коммунистического пророссийского правительства? До сих пор в разговорах уши прижимают при упоминании о КГБ. Они воевали пока не получили то что хотели - свободу! И не побоялись выйти против танков имея свежий пример расправы в Чехословакии. И сумели это сделать первыми из всего опущенного восточного блока. Это если вы о самой Польше. А если о ее захваченных териториях на момент 21 сентября 1939 года - то сопротивление только в Гродно продолжалось до 1953 года. До этого времени оперы КГБ погибали тут очень часто и кстати на всех уровнях. не говоря уже о приезжих председателях создаваемых тут колхозов. Один намек о назначении в Гродненский район на оперслужбу вызывал увядание ушей у ГБ-шника и острое жаелание составить завещание. Так или иначе люди защищали свой быт с 1939г по ~1953г военным путем. Дальше с кровью все поуспокоилось но культура то не исчезла... А чего вас так разволновала моя провокация? Вы здесь на форуме единственный настоящий поляк?  Т.е. национальные вопросы для белорусов неважны? Главное экономические? Совокупность нескольких факторов, действующих в одном направлении, производит больший эффект, чем действиее одного. Что здесь непонятного?
|
|
|
|
|
|
|
mchy
|
еслибы да кабы! В истори нету таких слов... Да и ктомуже корона мозгов не прибавляет.
Гэта ад яе i не патрабуецца - дастаткова, што апроч Каралеўства Польскага, было б яшчэ Каралеўства Лiтоўскае.
|
|
« Последнее редактирование: 02 Январь 2007, 04:42:40 от mchy »
|
|
|
|
|
Paladin
|
Нарэшце не паленаваўся. Option "XkbLayout" "pl,ru,by"  Карыстаючыся полiтычнай сытуацыяй, беларускае сялянства пачынае палiць маёнткi, выганяць i забiваць паноў. Мяне цікавіць адказ на такое пытанне. Вы лічыце паны = палякі? Як толькi рускi ўрад устанавiў парадак, то ён з вялiкаю жорсткасьцю пачаў душыць паўстаньне i абараняць паноў, ня гледзячы на тое, што паны на Беларусi ў часы кампанii выступiлi процi рускага ўраду i ўтварылi незалежнае ад Расii гаспадарства ў злучнасьцi з Польшчай. Відавочна гісторык забыўся пра якія часы ідзе гутарка і яго панясло на літэрацкія адступленні. А чего вас так разволновала моя провокация? Вы здесь на форуме единственный настоящий поляк? Я абсалютна спакойны. Ад самага пачатку. Я проста прывеў спадару прыклад таго шта палякі та на русіфікацыю плявалі... а вось што беларусы? чаму не бараніліся і да гэтай пары не баронняца? Чаму? Совокупность нескольких факторов, действующих в одном направлении, производит больший эффект, чем действиее одного. Что здесь непонятного? Незразумела як народ можа адмовіцца ад сваей найважнейшай уласнасці? Яшчэ раз паўтаруся... палякі былі тут у тых самых умовах. Гэта ад яе i не патрабуецца - дастаткова, што апроч Каралеўства Польскага, было б яшчэ Каралеўства Лiтоўскае. Хехе... я не пра тое... Ці маючы карону Вітаўт здолеў бы паканаць крыжакаў і татар? Хіба толькі "вогненнымі шарамі з вачэй і маланкай са ср...кі" © Адважнае сэрца. Ваявода з яго быў такі як з мяне падземны верталет яму пашанцавала з Ягайлай. Я лічу што толькі дзякуючы Ягелонам мы цяпер гаворым пра слаўную ВКЛ. Карона тако самага не здзейснілаб... Напрыклад карона у Польшчы увогуле не вырашала ваенныя канфлікты.
|
|
« Последнее редактирование: 02 Январь 2007, 11:52:01 от Paladin »
|
|
|
|
|
IceFIre
|
че-то вас не туда понесло.
|