Mefis
|
ещё раз карта распространения литовского языка в 16 веке и ещё раз карта вкл того же времени Я не бачу тут "карту того времени". Гэта мапы, зробленыя на выснове думак сучасных гісторыкаў, якія прасоўвалі ў гэтых мапах свае тэорыі. Статуты (і іншыя дакумэнты) напісаны па-старабеларуску - дзяржаўная мова ў ВКЛ - старабеларуская. Летувінскія плямёны, седзячы ў лясах, размаўляюць па-летувінску. Старабеларуская мова была дамінуючай на тэрыторыі ВКЛ - таму яе (не летувінскую, а старабеларускую!!!) зрабілі недзяржаўнай. Вось і ўсё. Высновы трэба рабіць, базуючыся на гісторыі, а не на казках.
|
|
|
|
|
|
|
Сабачка
|
а як гэтак сталася, што старабеларуская мова стала недзяржаунай, некi лiцьвiнiзам галауной мазгаунi cтауся?
|
|
|
|
|
|
|
Mefis
|
некi лiцьвiнiзам галауной мазгаунi cтауся перакладзіце калі ласка а як гэтак сталася, што старабеларуская мова стала недзяржаунай гугл у дапамогу
|
|
|
|
|
|
|
Сабачка
|
некi лiцьвiнiзам галауной мазгаунi cтауся перакладзіце калі ласка а як гэтак сталася, што старабеларуская мова стала недзяржаунай гугл у дапамогу падпаныш, баiccя сказаць у слых цi шо? дык тое, што ты раней казау тожа гуглiтса.
|
|
|
|
|
|
|
Mefis
|
падпаныш  дык тое, што ты раней казау тожа гуглiтса ну дык і гугліце на здароўе. Карты паляка ў мяне няма, ў Польшчу я не езджу, да палякаў стаўлюся без фанатызму.
|
|
|
|
|
|
|
gladius
Гродненец
Я люблю Гродненский форум!
|
не подскажете,ягайло,королём какого государства был?то то и оно. Подскажу. Своим незнанием масштаба карт растрогал.  "то то и оно"-это видимо традиция Вече у так нелюбимых вами славян-укров , пшеков, (у беларусов "дерьмакратические" традиции проявились в эпическом ненасильственном слиянии пришлых славян и местных балтов )Вождя,гетмана,короля выбирали. Представь, князя ВКЛ,вороновского хлопца Ягайлу выбрали королем Польши.Князем ВКЛ стал Витовт в Гродно. После смерти Витовта Ягайло,который жил до глубокой старости ,опять формально стал князем ВКЛ живя в Кракове и передал власть ( и Одессу  ) Свидригайле. Вот такое тотоионо. я так понимаю,вам нечего ответить по картам?выражайтесь яснее. а теперь главное.по какому праву ягайло снова стал господарём вкл?потому что им уже некогда был?этого недостаточно. если вы стоите на позиции правдоподобности и легитимности кревской унии(а именно это вы сейчас и признали),то и разговаривать,собственно,не о чем.вкл вассальное государство,всецело зависит от польской короны. допустим это так.зачем после передачи власти над вкл,необходимо ещё и даровать власть над отдельным городом,если этот город,по вашему мнению,и так входит в вкл? здесь нет логики,так же как и нет её в вашем ответе.
|
|
« Последнее редактирование: 29 Июль 2014, 21:37:31 от gladius »
|
|
|
|
|
Петро Летов
|
ну дык і гугліце на здароўе. На самом деле напоминает слив. Отвечал, отвечал и тут на гугл сослался.
|
|
|
|
вай вай Крым отобрали.Лохи -вот и отобрали А вчера ещё называли братьями...
|
|
|
gladius
Гродненец
|
ещё раз карта распространения литовского языка в 16 веке и ещё раз карта вкл того же времени Я не бачу тут "карту того времени". Гэта мапы, зробленыя на выснове думак сучасных гісторыкаў, якія прасоўвалі ў гэтых мапах свае тэорыі. Статуты (і іншыя дакумэнты) напісаны па-старабеларуску - дзяржаўная мова ў ВКЛ - старабеларуская. Летувінскія плямёны, седзячы ў лясах, размаўляюць па-летувінску. Старабеларуская мова была дамінуючай на тэрыторыі ВКЛ - таму яе (не летувінскую, а старабеларускую!!!) зрабілі недзяржаўнай. Вось і ўсё. Высновы трэба рабіць, базуючыся на гісторыі, а не на казках. если у вас нет другой карты,то и не стоит возникать.если есть предоставьте. из всего остального следовало бы сделать вывод.к чему эти все статуты,мовы и др. зы.укры считают что государственным языком вкл был украинский. ВКЛ-украинская держава!!!???
|
|
|
|
|
|
|
Mefis
|
если у вас нет другой карты,то и не стоит возникать.если есть предоставьте. справа ў тым, што ў тыя часы не рабілі мапаў распаўсюджання мовы. А сыходзячы з таго, што галоўнай мовай у ВКЛ была старабеларуская, не цяжка здагадацца, што яна была дамінуючай, а вашыя мапы, намаляваныя прыхільнікамі "беларусы - младшіе братья россіян" - нават разглядаць не варта. зы.укры считают что государственным языком вкл был украинский. Украінцы надта вольналюбівыя, каб лічыць, што яны ўвогуле ўваходзілі ў ВКЛ. На самом деле напоминает слив. Отвечал, отвечал и тут на гугл сослался. Не бачу сэнсу адказваць на пытанні, адказ на якія ведаюць усе. Мне, напрыклад, гэта заўсёды нагадвае правакацыю. а як гэтак сталася, што старабеларуская мова стала недзяржаунай У 1696-м годзе старабеларуская мова была забаронена да ўжывання ў афіцыйных дакументах. Бррррр, палякі злыя  ! Дзякуй спадарам рускім, што праз стагоддзе яны забаранілі яе ўвогуле (хутчэй за ўсё камплексавалі, што сваю напаўтатарскую мову не здолелі наблізіць да славянскіх).
|
|
|
|
|
|
|
Петро Летов
|
Не бачу сэнсу адказваць на пытанні, адказ на якія ведаюць усе. Мне, напрыклад, гэта заўсёды нагадвае правакацыю. У 1696-м годзе старабеларуская мова была забаронена да ўжывання ў афіцыйных дакументах понял. ОК.
|
|
|
|
вай вай Крым отобрали.Лохи -вот и отобрали А вчера ещё называли братьями...
|
|
|
Сабачка
|
хутчэй за ўсё камплексавалі, што сваю напаўтатарскую мову не здолелі наблізіць да славянскіх а палякі значыць забаронілі бяз комплексаў, па-братэрску па-стрыечнаму й цывілізавана-эўрапэйскаму, бо падобная да польскай. ці чаму?
|
|
|
|
|
|
|
Сабачка
|
я скуль ведаю? бачыш жа, арцемон прасьвяшчае. якi yкрайнскi цi беларускi, тады гэткiх моу й слоу не было.
|
|
|
|
|
|
|
Mefis
|
а палякі значыць забаронілі бяз комплексаў, па-братэрску па-стрыечнаму й цывілізавана-эўрапэйскаму, бо падобная да польскай. ці чаму? Бррррр, палякі злыя ! старабеларуская мова была забаронена да ўжытку ў афіцыйных дакументах, а так - размаўляй хто хоча.
|
|
|
|
|
|
|
Сабачка
|
чым яна iм мяшала, магло ж быць дзьве мовы, як дзьве флягi.
|
|
|
|
|
|
|
Mefis
|
чым яна iм мяшала, магло ж быць дзьве мовы, як дзьве флягi.
А чаму ў Расеі адна мова дзяржаўная? Яна ж такая вялікая, столькі народаў, месца хопіць усім.
|
|
|
|
|
|
|
Сабачка
|
прычом дзiкая расея? калi гаворка iдзе пра цывiлiзацыю й саюш обойга народув. как так сталася, што лiцьвiнам астачарцеу старабеларускi, a палякам польскi не? з гicтарычнага боку гледжаньня. правiльна я разумею: прышоу лiцьвiнскi xто-небуць у сойм й сказау, што вярцелi лiцьвiны сваю мову на паперах i будзям пicaць па-польску, а гаврыць па-старабеларуску, патамушта мы з вялiкага княства й увогуле вялiкiя, не то шта вы паляцы?
цi чаму?
|
|
|
|
|
|
|
Mefis
|
чаму? не ведаю. Нас там не было, таму ўпэўненымі быць нельга. Тут, колькі людзей, столькі і думак. Ну, напрыклад, вырашылі, што калі ўжо адна дзяржава, справы павінны весціся на адной мове. То бок далейшая інтэграцыя. А можа, жорсткія, бяздушныя, крывавыя палякі сказалі: "бэндзеце мувіць не па-польску - расстэлямы"  ! Я, напрыклад, лічу што ліцьвіны згадзіліся на інтэграцыю, на нейкіх умовах, гэта быў палітычны крок, бо, як мы ведаем, польскае войска ліцьвінам моцна дапамагала заўсёды (калі дапамагала), і ўвогуле, ўсе разумелі, што асобна не атрымаецца ў іх здолець.
|
|
|
|
|
|
|
Сабачка
|
такiм чынам, здолелi маскаля, страцiлi ycю лiцьвiнскую спадчыну й сталi cвабоднымi aд лiцьвiнства. якая набак тады гэта спадчына вкл, калi caмыя лiцьвiны на яе забiлi, а палякi шчыра падтрымалi ? a з польскага боку так i есьць, вельмi братэрская iнтаграцыя, па другому й не назавеш.
так та да, калi вкл шырылася ад мора да мора, душыла маскаля, куеу й усялякiх лiвонцау цi цеутонцау, то было не акупанцкiм, а вось калi атрымала адказку, то тудакава не паспорыш, прышлося абъяднацца й зьнiкнуць у пучыне гicторыi.
й aтрымлiваецца, што?
|
|
|
|
|
|
|
|
gladius
Гродненец
|
Резюмируйте как-нибудь,сделайте короткий вывод.если,конечно,вы сами осилили.
|
|
|
|
|
|
|
неманский
|
Там более радикальный подход.  Автор статьи фактически делает выводы, что поляков, как таковых, на территории Беларуси нет и не было! Я же считал, что их мало, поляки беларуси, это прежде всего люди с фамилией заканчивающейся на -ский. Автор видно хорошо знаком с таким мнением, поэтому делает выводы -> В современном белорусском обществе почему-то на бытовом уровне существует такое мнение, что люди с такими фамилиями – это поляки. Можно только сожалеть о нашей исторической неграмотности. Про фамилии -чук тож непонятно, в западной Украине распространены больше чем у нас. Ну чтож, человеку от науки видней. А я останусь при своем скромном мнении. 
|
|
|
|
|
|
|
Сабачка
|
а чаму чорна-белая, што за прыкол?  ўвогуле некая змагарская байка з гэтым кавалкам 
|
|
« Последнее редактирование: 05 Август 2014, 21:48:18 от Сабачка »
|
|
|
|
|
Сабачка
|
И это НАШИ а як вычысьліў, што палякі, а не перапранутыя крыжакі ці грузіны з міланцамі й англічанамі?
|
|
|
|
|
|
|
gladius
Гродненец
|
вся ксёнжка рушится по ударом Повести временных лет.
|
|
|
|
|
|
|
gladius
Гродненец
|
уважаемый,вы бы сначало сами их прочитали. это фолькисторическое фуфло.для кого вы его постите,я не знаю? эти книги всерьёз обсуждать нельзя.тем более с вами.
|
|
|
|
|
|
|
Ali G
|
уважаемый,вы бы сначало сами их прочитали. Не мешает,что Повести временных лет(многократно перекроеные  ) заканчиваются раньше,чем славяне пришли на эти земли?
|
|
|
|
|
|
|
|
Pczaljar
|
Поставили памятник-и МОЛОДЦЫ!!!А всякие другие пусть берут чемоданы и в РФию. Иначе добра не будет от них. История с Украиной это подтверждает. Всех остальных в РФ  ? А может одних в Рф другие в Польшу, третьи в Израиль четвертые в чуркистан?
|
|
|
|
пойди к пчеле и познай, как она трудолюбива, какую почтенную работу она производит; ее труды употребляют во здравие и цари и простолюдины; любима же она всеми и славна; хотя силою она слаба, но мудростью почтена. Библия Притчи Соломона. Глава 6
|
|
|
U559
|
А вот какой культурный выбор делает белорусская власть (рассказывает минский поэт и публицист Анатолий Аврутин):
– Не так давно группа деятелей культуры (и я среди них) обратилась к властям с просьбой восстановить в Минске памятник Александру II Освободителю. Поднялся страшный вой, отказали, разумеется. Как отказываются и поставить бюст (даже на территории храма Александра Невского) генералу Скобелеву, которому звание почётного гражданина Минска было присвоено ещё в 80-х годах XIX века. Некогда и улица его имени в Минске была, ныне она Красноармейская... Зато имя Кастуся Калиновского, банды которого вешали не только не соглашавшихся идти в услужение к его польским хозяевам белорусских крестьян, но и вздёргивали на виселицы православных священников, носит одна из центральных улиц города, а недавно появилась и мемориальная доска в честь этого вешателя.
|
|
|
|
|
|
|
Pczaljar
|
а недавно появилась и мемориальная доска в честь этого вешателя. Точно вешатель  он даже писал -листы з пад шыбеницы  Не так давно группа деятелей культуры (и я среди них) обратилась к властям с просьбой восстановить в Минске памятник Александру II Освободителю. Поднялся страшный вой, отказали, разумеется.
|
|
|
|
пойди к пчеле и познай, как она трудолюбива, какую почтенную работу она производит; ее труды употребляют во здравие и цари и простолюдины; любима же она всеми и славна; хотя силою она слаба, но мудростью почтена. Библия Притчи Соломона. Глава 6
|
|
|
|