SMUTA
|
Как сказал один Великий Политик: "Люди, которые говорят на белорусском языке, не могут ничего делать, кроме как разговаривать на нем, потому что по-белорусски нельзя выразить ничего великого. [highlight]Белорусский язык — бедный язык. [/highlight]В мире существует только два великих языка — русский и английский." Терпеть не могу белорусский язык - это какой-то чуть облагороженный, социально принятый диалект русского. Но и согласиться с тем, что это бедный язык тоже не могу. Читала Мележа "Люди на болоте" в школе на русском, но белорусского издательства. А позже читала на русском, но московского издательства: небо и земля! Всё пресно и серо. Такой милый мележевский диалект белорусского "картопля", "кохта" безбожно заменили на "картошку" и "кофту". От самобытности, и по-своему, красивости белорусского не осталось и следа! Читать было ужасно не интересно.
|
|
|
|
|
|
|
espina
|
А я паважаю тых, хто размауляе на беларускай мове...Хто бы што не казау, але наша мова - гэта наш гонар... страчваючы яе, мы страчваем сваю нацыянальную свядомасць, свой нацыянальны каларыт...Беларусау i так няшмат, але сапраудных беларусау практычна няма зусiм...прыкра, што людзi, якiя жывуць у Беларусi не паважаюць сваёй мовы...я не разумею вас) я б вельмi рада была размауляць на беларускай мове i у паусядзённым жыццi, але мне не дазваляе зусiм нiкчэмны славарны запас(не ведаю нават, цi ёсць такi выраз у беларускай мове) Можа мая падтрымка не мае вялiкай ролi, але я хачу, каб беларусы засталiся не як музейны экспанат, а як жывы народ...
|
|
|
|
|
|
|
Адэлька
Гродненец
Усё будзе добра
|
Как сказал один Великий Политик: "Люди, которые говорят на белорусском языке, не могут ничего делать, кроме как разговаривать на нем, потому что по-белорусски нельзя выразить ничего великого. [highlight]Белорусский язык — бедный язык. [/highlight]В мире существует только два великих языка — русский и английский." Терпеть не могу белорусский язык - это какой-то чуть облагороженный, социально принятый диалект русского. Но и согласиться с тем, что это бедный язык тоже не могу. Читала Мележа "Люди на болоте" в школе на русском, но белорусского издательства. А позже читала на русском, но московского издательства: небо и земля! Всё пресно и серо. Такой милый мележевский диалект белорусского "картопля", "кохта" безбожно заменили на "картошку" и "кофту". От самобытности, и по-своему, красивости белорусского не осталось и следа! Читать было ужасно не интересно. назіраецца нейкая непаслядоўнасць у заявах: з аднаго боку Вы цярпець ня можаце, а з іншага абарняеце моўную самабытнасць. Я дазволю сабе спадзявацца, што першая заява - крывадушнасць. На тэму "непрыгожасці". Калі браць сучасную гістрыю, то мне здаецца, што такое адчуванне мовы было заложана недзе ў падсвядомасці пакалення нашых бацькоў, не раней. Бачу тут такую магчымую прычыну. Якраз яны, нашыя бацькі (50-60 гадоў нараджэння людзі) з'яжджалі з вёсак. Ім хацелася падалей уцячы адтуль, бо не было перспектыў. Хацелася забыць, што яны з вёскі, а значыць забыцца на ўсё, што з ёю звязана. А ў горадзе ужо была пашырана расейская мова. Вось яны і адракаліся ад роднага, абы іх не называлі "деревней". Таму што ў горадзе лічылася непрыгожым размаўляць на вясковай мове. І гэтую сваю "нелюбоў" і адносіны да беларускай, як да непрыгожай мовы, яны перадалі сваім дзецям - нам. А зараз кожны сам павінен абраць: ці яму слепа ісці за меркаванням іншых, ці паспрабаваць самастойна ацаніць такую з'яву, як родная мова.
|
|
« Последнее редактирование: 18 Август 2007, 18:31:24 от sieviaryn4 »
|
|
|
|
|
SMUTA
|
назіраецца нейкая непаслядоўнасць у заявах: з аднаго боку Вы цярпець ня можаце, а з іншага абарняеце моўную самабытнасць.
Я дазволю сабе спадзявацца, што першая заява - крывадушнасць. Я очень плохо понимаю белорусский, но основную Вашу мысль я, по-моему, поняла. Вы хотите сказать, что я кривлю душой, заявляя о своей нелюбви к белорусскому, и подсознательно его принимаю?  Да вряд ли: в моей семье отец (коренной россиянин) - ни бельмеса в белорусском, бабушки-дедушки учились в польских школах, и даже бабушкины сказки и песни я помню только на польском, и ни в школе, ни в университете мне не сумели привить любовь к моему, якобы, родному языку: я не считаю, что родным нужно считать язык той страны, где тебе приходиться жить.
|
|
« Последнее редактирование: 18 Август 2007, 23:39:32 от Mina »
|
|
|
|
|
Адэлька
Гродненец
Усё будзе добра
|
Вы хотите сказать, что я кривлю душой, заявляя о своей нелюбви к белорусскому, и подсознательно его принимаю?  Да вряд ли: в моей семье отец (коренной россиянин) - ни бельмеса в белорусском, бабушки-дедушки учились в польских школах, и даже бабушкины сказки и песни я помню только на польском, и ни в школе, ни в университете мне не сумели привить любовь к моему, якобы, родному языку: я не считаю, что родным нужно считать язык той страны, где тебе приходиться жить. Спадзяванні рассыпаліся. А шкада. З апошняю думкаю згодная. І ўсё ж растлумачце мне падрабязней, чаму расейская Вам бліжэй чым беларуская. (У мяне бацька такі самы як і Ваш - ён з Санкт-Пецярбургу)
|
|
|
|
|
|
|
SMUTA
|
І ўсё ж растлумачце мне падрабязней, чаму расейская Вам бліжэй чым беларуская. (У мяне бацька такі самы як і Ваш - ён з Санкт-Пецярбургу) Дело в том, что когда мне исполнилось примерно два годика, мама (сама большой книголюб, книгочей) начала прививать мне любовь к литературе. Читала мне рассказы разные для детей, сказки, стихи (любимые мы учили наизусть), играла со мной в игры всякие развивающие. Мне очень нравилась, как мы её называли, «придумай красивую рифму». В три года я знала больше стихов и могла пересказать больше рассказов, чем многие школьники. А как только научилась читать, с книгами уже не расставалась. И это всё на русском языке. Другого я до школы не слышала и не знала. А трасянка не считается, на ней книг, слава Богу, не было. В школе моя учительница белорусского урок вела на белорусском, а выйдя из класса, превращалась в совершенно «русскую» даму. Никаких попыток сделать хоть что-то, чтобы мы, ученики, смогли не то чтобы полюбить, а даже попросту заинтересоваться белорусским, она не предпринимала. В универе наша «белоруссичка» с фанатичным блеском в глазах внушала нам, что это самый прекрасный, самый необыкновенный язык в мире! Когда я возразила, что для каждого человека любимый им язык будет самым прекрасным языком в мире, заявила, что я не права и она это докажет. Доказать не доказала, но когда я писала контрольную, писала, кстати, сама, мне абсолютно никто не помогал, практически не зная языка, опираясь только на горы книг, словарей, пособий каких-то, и написала БЕЗ ЕДИНОЙ! ошибки, она, при всей группе признав, что работа выполнена просто отлично, тем не менее её запорола. И знаете почему? Потому что я по невнимательности написала какую-то фразу на русском, причём к содержанию и оценке контрольной это не имело никакого отношения. Упражнение я должна была переписать. Ну никак это не могло поспособствовать тому, чтобы я испытала желание и дальше продолжать изучать этот язык! Хотя я горжусь тем, что многие белорусские писатели по праву считаются одними из лучших не только у нас, но и за пределами Беларуси. Просто русский – язык моего детства, моего первого знакомства с книгой. Люблю его и согласна с Тургеневым, что это великий и могучий язык, и с Гоголем тоже согласна в том, что «... нет слова, которое было бы так замашисто, бойко, так вырвалось бы из-под самого сердца, так бы кипело и животрепетало, как метко сказанное русское слово».
|
|
|
|
|
|
|
Адэлька
Гродненец
Усё будзе добра
|
Smuta, пытанняў больш няма. Дзякуй за адказ. Мне было б прыемна, каб кожны змог так адстойваць мову, якую лічыць роднаю. Давайце заставацца кожная пры сваёй роднай мове, але ні выключаць магчымасці, што і якая іншая нам будзе да спадобы. 
|
|
|
|
|
|
|
Толег
|
Вы хотите сказать, что я кривлю душой, заявляя о своей нелюбви к белорусскому, и подсознательно его принимаю?  Да вряд ли: в моей семье отец (коренной россиянин) - ни бельмеса в белорусском, бабушки-дедушки учились в польских школах, и даже бабушкины сказки и песни я помню только на польском, и ни в школе, ни в университете мне не сумели привить любовь к моему, якобы, родному языку: я не считаю, что родным нужно считать язык той страны, где тебе приходиться жить. Спадзяванні рассыпаліся. А шкада. З апошняю думкаю згодная. І ўсё ж растлумачце мне падрабязней, чаму расейская Вам бліжэй чым беларуская. (У мяне бацька такі самы як і Ваш - ён з Санкт-Пецярбургу) як і скарына 
|
|
|
|
|
|
|
|
MRK
Гость
|
Не размауляю!Но немного понимаю...
|
|
|
|
|
|
|
|
Crispy
|
Не разговариваю на белорусском языке, потому что не люблю, или не люблю потому что не разнговариваю. Незнаю.
|
|
|
|
|
|
|
Ko6ka
Гродненец
Я ЛЮБЛЮ ЛИЦЕЙСКУЮ ЖИЗНЬ!!!
|
НЕНАВИЖУ БЕЛАРУССКИЙ ЯЗЫК!!! :-/
|
|
|
|
доброе намерение в злом деле уменьшает зло вдвое =))
|
|
|
ELEKTR@
|
НЕНАВИЖУ БЕЛАРУССКИЙ ЯЗЫК!!! :-/ полностью тя поддерживаю  он мне слух режет
|
|
|
|
---TRANCE Lover---
|
|
|
|
SAnt
|
Ведаю і размаўляю. Аргумент аб дзяржаўным статусе расейскай мовы, мне падаецца недарэчным, бо з такім самым поспехам можна сцвярджаць аб дзяржаўнай беларускай мове. І патрабаваць выканання закона з боку тых, хто павінен яе ведаць.
|
|
|
|
|
|
|
|
CurtisJ
Молодой Гродненец
Я люблю Гродненский форум!
|
А я раньше его не навидел!!! А теперь когда слышу, умный человек говорит на бел, то как то патриотизм что ли просыпается...... 
|
|
|
|
|
|
|
аЙLiN
|
Не вельми прыемныя гутарки аб роднай мове  ....Кали не размауляеце,так хоць паважайте!!!!  Мне падабаецца беларуская мова,я добра ёю валодаю...и ганаруся гэтым..  .вось як!!!!
|
|
|
|
|
|
|
Адэлька
Гродненец
Усё будзе добра
|
Я нядаўна дапамагла чалавеку - адказала, як дабрацца да пэўнага месца. Расказвала, вядома, па-беларуску. Чалавек быў вельмі ўражаны, называў гэта ўсё "бальзамам на душу" і ня мог надзівіцца. Гэта трохі раздражняла, бо адчуванне такое, што я размаўляла з ім не ў Горадні, а сустрэла выпадкова недзе ў Новай Зэландыі.
І яшчэ адна гісторыя. Пазытыўная на гэты раз. Майму чалавеку бясплатна аказалі паслугу ў сэрвісным цэнтры МТС, што каля аўтавакзалу, толькі за тое, што ён звярнуўся да іх па-беларуску.
|
|
« Последнее редактирование: 10 Сентябрь 2007, 23:52:50 от sieviaryn4 »
|
|
|
|
|
dимкаs
|
імкнуся размаўляць па-беларуску. ужо з паўгады на форуме карыстаюся толькі роднай. мову трэба ведаць і шанаваць. па-трохі займаюся вывучэньнем клясычнае мовы. выказваньні аля "ненавижу беларуский язык" лічу па меньшай меры варварскімі. шкада, што так мала людзей размаўляе па-беларуску.( таму й займацца вывучэньнем даволі складана. файна, што ўсё ж такі ў меня есць некалькі сяброў (анёл, [smiley=3.gif]), якія падтрымліваюць мае намаганьні, дзякуй йім. бяз ніх мне было б цяжка.
|
|
|
|
|
|
|
dимкаs
|
донблэку й тым, хто прытрымліваецца яго позірку прапаную азнаёміцца з гэтым.
|
|
« Последнее редактирование: 12 Сентябрь 2007, 23:25:18 от Dimka »
|
|
|
|
|
ang.e.l
|
Не размаўляю.. Але хацелася б.. Але калі-некалі думаць лепш атрымліваецца па-беларуску.. І тую ж думку выказваць на роднай мове. Напрыклад, пра Гародню я ўвогуле не магу гаварыць, расказваць на расейскай мове... І тата ў нашай сям"і вельмі абражаецца, калі я папраўляю сваю малодшую сястру, у размове якой праскакваюць беларускія словы. Вось... 
|
|
|
|
Да согласись же наконец: я не упряма!
... Я НЕ ТЕЛО, наделённое душой, я - ДУША, часть которой видна и называется телом...
|
|
|
лошурик
|
у меня психологический барьер перед мовай
помогли и белорусицы, и отношение гос-ва к белорусскому, и слова вроде мядзведзь как-то не ложатся на слух
но где-то в глубине души мова мне нравится
может еще придет то время, когда я на ней заговорю
зато счас я хорошо чувствую разговорный русский мне нравится его живость и юморной склад болтаю на нем
|
|
|
|
|
|
|
adler
Гость
|
Хватит вы=бываться. Не разговариваю и не имею ни малейшего желания.
|
|
|
|
|
|
|
Poison
|
Могу без проблем поговорить и на бел. мове )) Я ж белорус, млин! 
|
|
|
|
Разработка сайта, баннеры (flash, jpeg, gif), лого, графический дизайн и т.д. Срочное изготовление.
|
|
|
hort
|
D.Shneider, ты смешны... Пытаеш, цi размаўляем мы па-беларуску, а сам робіш памылкі у назве тэмы... (правільна - "размаўляеце", а можа ты проста не маеш беларускай раскладкі?) На мой погляд, размаўляць на роднай мове мае права толькі той, хто дасканала яе ведае. Інакш самая цудоўная і мілагучная ператвараецца у блытаніну рускіх і беларускіх словаў, інакш кажучы - ў трасянку... Мне вельмі больна такое чуць. Але прыемна слухаць чалавека, які гаворыць лёгка і упэўнена (Лявон Вольскі, напрыклад  ). Я, напрыклад, так не магу. Нават зараз, калі пішу гэта, раблю памылкі. Мой адказ на тваё пытанне - нет, я не говорю по-белорусски повседневно. Большинство просто не поймёт. Так лишь, изредка с друзьями прикалываемся. Но белорускоязычные песни очень ценю и уважаю. А белорусский язык, если смотреть реально, загнивает, и навряд-ли что-то его сможет спасти. Увы. 
|
|
|
|
|
|
|
Jus
Гродненец
|
Мой адказ на тваё пытанне - нет, я не говорю по-белорусски повседневно. Большинство просто не поймёт( Большинство как раз то поймет, мне кажется. Ну а если нет, тогда мы точно вымирающий народ 
|
|
|
|
Беларускi мужчына - чысты аб'ект кахання
|
|
|
cyborg
|
Вось пытанне, цi ведаете вы беларускую мову? Размауляете на ёй? Беларус, мля. На роднай мове сказ напiсаць без памылак не можа... Па-беларуску размауляю з людзмi, якiя мяне разумеюць и якiм гэта падабаецца. Некаторыя, як пачуюць беларускую мову, пачынаюць шаптаць и лыбiцца: "Деревня! Деревня!". Сорамна не ведаць сваёй мовы, а яшчэ больш дрэнна асуджаць людзей, якiя яшчэ яе не закiнули....
|
|
« Последнее редактирование: 15 Ноябрь 2007, 01:25:04 от cyborg »
|
|
|
|
|
Тихоня
|
Даааааа,народ.Я конечно горжусь своим родым белорусским языком,но... Кароче,у моего ребенка в группе есть мальчик,с которым дома общаются на беларускай мове,так вот он до сих пор плохо разговаривает(3.5года) Просто ребенок путается,он пытается на русском а мама его всегда поправляет.Это кошмар.Я взрослый человек и то не выдыржала бы
|
|
|
|
 Слегка офигел от смысла жизни, выглядывающего со страниц, и самоустранился.
|
|
|
|