sembat
|
Кстати, а почему в этой теме начали писать всё, что явно не относится к Тадику Ясинскому? У нас есть соответствующая тема: http://forum.grodno.net/index.php?topic=1643310.0Всё не по-теме перенести!
|
|
|
|
Куплю старые фотографии с видами Гродно, из личных архивов и семейных альбомов.
|
|
|
Jendrus
|
Вось тут з Вамі не пагажуся. Мілітарны аспект падзеяў з верасня 1939 г. мае вельмі вялікае значэнне. Напрыклад, адсутнасць "сваей" артылерыі ў Гродна, магчыма, шмат у чым справакавала выкарыстанне бутэлек з горучай сумясью супраць савецкіх танкаў. А Тадзік Ясіньскі, быццам бы, менавіта і кідаў гэткай бутэлькай па танку...
|
|
|
|
|
|
|
Almer
|
Тадик тесно связан с событиями сопротивления 1939 г. Конечно можно любую тему разбить на мелкие составляющие и в них ковыряться, при этом будет невозможно составить взаимосвязанную картину, зато будет смотреться по немецки красиво-все ровненько, вертикально или горизонтально. Практика показала, что тема нашла себе место и живет здесь, развивается и она интересна читателям а тут: http://forum.grodno.net/index.php?topic=1643310.0 последние сообщения более года назад были.
|
|
|
|
Наш чалавек паверыць у Страшны Суд толькі калі анёлы Божыя прыкладамі выб'юць яму дзьверы.
|
|
|
sembat
|
Тогда я объеденю две темы, что бы не плодить новые.
|
|
|
|
|
|
|
Almer
|
Логично и правильно
|
|
|
|
Наш чалавек паверыць у Страшны Суд толькі калі анёлы Божыя прыкладамі выб'юць яму дзьверы.
|
|
|
Jendrus
|
to sembat Тэма пра Тадзіка - ад пачатку была самастойнай. Не было ні воднай прычыны аб'ядновываць гэтыя два матэр'яла. Па сутнасці, вы знішчылі самастойную дыскусію, толькі таму, што так захацелі!!! Ваш аўтарытарны спосаб вядзення мадэрацыі, пры ўсей павагі да Вас, шчыра абурае.
|
|
|
|
|
|
|
sembat
|
to sembat Тэма пра Тадзіка - ад пачатку была самастойнай. Не было ні воднай прычыны аб'ядновываць гэтыя два матэр'яла. Па сутнасці, вы знішчылі самастойную дыскусію, толькі таму, што так захацелі!!! Ваш аўтарытарны спосаб вядзення мадэрацыі, пры ўсей павагі да Вас, шчыра абурае.
Ну наконец, уважаемый Jendrus, вы сами себя "отхлестали". Когда Вы открывали тему, разговор был только о Тадике и узнать Вы хотели только это. Потом потихоньку скатились на " Кому нужна информация откуда в Гродно в сентябре 39 г. появились две пушки Бофос?" И начали к Тадику привязывать все события 1939 года, даже не Гродненские! И правильно Almer написал:" можно любую тему разбить на мелкие составляющие и в них ковыряться, при этом будет невозможно составить взаимосвязанную картину, зато будет смотреться по немецки красиво-все ровненько, вертикально или горизонтально. ". Поэтому не я решил, я только предложил. После согласия нескольких человек, тема обединилась, "для полноты восприятия картины". Или Вы не согласны с Almer ?
|
|
|
|
|
|
|
Jendrus
|
to sembat А вось што напісал той жа Almer наконт скасаванай Вамі тэмы: "Практика показала, что тема нашла себе место и живет здесь, развивается и она интересна читателям.." "Отхлестал"? Вы, на сам рэч, не разумееце, што гэткай лексікай зневажаеце суразмоўца?
|
|
|
|
|
|
|
sembat
|
Почитайте свой пост выше: Вось тут з Вамі не пагажуся. Мілітарны аспект падзеяў з верасня 1939 г. мае вельмі вялікае значэнне. Напрыклад, адсутнасць "сваей" артылерыі ў Гродна, магчыма, шмат у чым справакавала выкарыстанне бутэлек з горучай сумясью супраць савецкіх танкаў. А Тадзік Ясіньскі, быццам бы, менавіта і кідаў гэткай бутэлькай па танку...
Вы же сами согласились с Тадик тесно связан с событиями сопротивления 1939 г. Конечно можно любую тему разбить на мелкие составляющие и в них ковыряться, при этом будет невозможно составить взаимосвязанную картину, зато будет смотреться по немецки красиво-все ровненько, вертикально или горизонтально. Или это не Вы писали?
|
|
|
|
|
|
|
Aleksandr_Sever
|
Можно объединить Тадика с темой "Легенды и предания Гродненской земли" 
|
|
|
|
|
|
|
Jendrus
|
Шаноўны sembat. Я пагадзіўся толькі з тым, што ўжо існуючую тэму пра Тадзіка Ясінскага не варта дзяліць на больш дробные. І толькі... Здаецца, пра гэта і бы пост, які Вы прыводзіце ў якасці прыклада (прынамсі, так вынікала з кантэксту). Мне не зразумела Вашая раптоўная зацятасць: то не спадабалася польская мова цытаваных матэр'ялаў (да гэтага я на старонку вывешывал часткі з дзенніка рольскага афіцэра па польскі - і нічога), потым - узгадка пра артылерыю (так сама, я ужо тлумачыў свой погляд, чаму гэта можа быць цікава ў дадзенай тэме)... Ці, на сам рэч, гэта так моцна перашкаджала дыскусіі? Адзінае, чаго Вы дасягнулі на дадзены момант, дык гэта сапсавалі настрой...
Добавлено: 02 Декабрь 2013, 13:29:53 Дарэчы, толькі што пабачыў допіс спадара Severa, які, замест аб'ектыўнага аналізу ды навуковай дыскусіі, зноў развешвае ярлыкі. Фактычна, мадэратар, можа і не жадаючы таго, прыняў бок пэўнай часткі удзельнікаў форума...
|
|
|
|
|
|
|
sembat
|
Уважаемый Jendrus К сожалению Вы участник форума и обязаны подчиняться его правилам, как и я. Если Вам что-то не нравится в этих правилах - пытайтесь их изменить. Для этого есть соответствующая ветка. Я лишь слежу за соблюдением правил, которые не я устанавливал. И мне люди пишут в личку, и я уважаю и их мнение. И если мне как модератору, делают замечания, что я не реагирую на нарушения правил форума, я вынужден с этим соглашаться и исправляться. Если Вы считаете своё мнение единственным правильным и с ним согласятся большинство активных участников данных тем, я темы разделю. А если нет - Вам придётся смириться с мнением большинства. Повторюсь - я лишь слежу за соблюдением правил, ничего личного.
|
|
|
|
|
|
|
Jendrus
|
to sembat Яшчэ раз паўтаруся, для мяне не зразумелы сам падыход у вызначэнні што адносіцца да тэмы, а што - не. Было б файна, так сама, каб удзельнікі форума паважалі погляды нават тых, з кім яны не згодны. У тым выглядзе, як Вы зараз зрабілі тэму, яна згубіла свой ранейшы сэнс, чаго частка фарумчан дабівалася з самага пачатку. Вось толькі, хто на гэтым больш страціў - пытанне спрэчнае...
|
|
|
|
|
|
|
Almer
|
Мое мнение-Тема должна быть не столь широка, что бы события не размазывались во временных рамках, но и не столь узка, что бы по одному интересующиеся ковыряться в мелочах. Посему тема "Бои за Гродно 1939 г." вполне в себя включает и Тадика и пушки Бофос, и русские покатушки на танках по городу. Тема "Гродненщина во время войн 1920года и 1939 года." столь широка и одновременно совершенно разная, что не стоит пожалуй ее так называть. К теме "Бои за Гродно 1939 г." будут возвращаться и те кто интересуется судьбой Тадика, и те кто интересуется судьбой танкистов, тем самым тема будет жить и продолжаться, причем зачастую дополняться, потому как исследователи истории всегда в поисках одного ответа, находят и интересную информацию по другим вопросам. Со временем и политруковские сказки о "сказочной жизни с Советской Белоруссии" до 1941 г. найдут свое место в разделе "Легенды и предания Гродненской земли", возможно, частично пересекаясь и с темой 1939 г.
|
|
« Последнее редактирование: 03 Декабрь 2013, 11:54:31 от Almer »
|
|
|
|
|
sembat
|
Almer ты тоже модератор. Тебе и карты в руки. Мне надоело одному отдуваться. Считаешь временные рамки большие - раздели темы на две сам.
|
|
« Последнее редактирование: 03 Декабрь 2013, 11:54:17 от Almer »
|
|
|
|
|
Almer
|
Кто поддерживает идею тему оставить в текущем объеме но с названием "Бои за Гродно 1939 г." куда войдет и тема Тадика и боев. Суть отражена сегодня в 17:53:33. Jendrus?
|
|
« Последнее редактирование: 03 Декабрь 2013, 11:53:54 от Almer »
|
|
|
|
|
sembat
|
Я за любое решение. Как понимаю, будет две темы: "Бои за Гродно 1939 г." и "Бои за Гродно 1920 г." Так?
|
|
« Последнее редактирование: 03 Декабрь 2013, 11:51:46 от Almer »
|
|
|
|
|
karshoon
Молодой Гродненец
|
Думаю, што праўда пра Тадзіка, проста не існуе! Усё залежыць ад падыхода чалавека да палякаў і саветаў, таму, што няма дастаткова доказаў. І тк, я веру у гісторыю пра Тадзіка, ба мая сімпатыя на баку палякаў. А вось на прыклад сімпаыя спадара Aleksandr_Sever - на баку саветаў і таму ён не верыць, што яны маглі такое зрабіць.
|
|
« Последнее редактирование: 03 Декабрь 2013, 11:53:42 от Almer »
|
|
|
|
|
Almer
|
Если форумчане не против, то думаю это будет рационально. Вопрос принудительных переводов мной как модератором рассматриваться не будет. Все читают в рамках своего образования и желания прочесть.
|
|
« Последнее редактирование: 03 Декабрь 2013, 11:51:35 от Almer »
|
|
|
|
|
Jendrus
|
Падтрымліваю, як кампрамісны варыянт. Аднак, наконт таго, што "праўды не існуе" - я б сказаў: "Праўда мала каго цікавіць"...
|
|
« Последнее редактирование: 03 Декабрь 2013, 11:51:23 от Almer »
|
|
|
|
|
Dassin
|
Что тут спорить ? Обсуждение - на одном из оффициальных языков форума - русском или белорусском, а цитировать, делать репосты - на языке оригинала или с переводом.
|
|
|
|
|
|
|
Jendrus
|
Толькі што чытаў кнігу Ю. Губарэвіча пра Азеры (J. Gubarewicz Kresowe miasteczko Jeziory. Białystok, 2006). Патрапіў на апісанне гродзенскай турмы з чэрвеня1941 г. (адразу пасля прыхода у горад немцаў) са слоў мясцовых жыхароў, якія наведалі вязьніцу ў пошуку сваіх кроўных, якіх напярэдадні арыштавала НКУС. Аўтар піша пра тое, што зняволеных кармілі… чалавечым мясам (іншых зняволеных) – на турэмнай кухні стаялі катлы ў якіх плавалі чалавечыя парэшткі. Акрамя таго, ен апісвае гродзенца Пятра Дэйнаровіча, якога ў адной з камер знайшлі прыкалочаным цвікамі да двярэй (ст. 239)…
|
|
|
|
|
|
|
Aleksandr_Sever
|
Байки. Опять "со слов". Приехали из Озер, их немцы пустили в тюрьму поискать своих родных, в том числе они их поискали на кухне, и заглянули в котлы, и т.д., и т.п.
|
|
|
|
|
|
|
Jendrus
|
Гэта было перад прыходам немцаў. Аўтар сам сумняваецца ў тым, што падобнае было магчыма, аднак перае гэта са сло сваей бабулі, якая жыла ў Гродна і, як раз, хадзіла з іншымі жанчынамі шукаць сваіх кроўных. Самае цікавае, што літаральна днямі, яшчэ да таго, як я знайшоў успаміны Губарэвіча, мой знаемы гісторык распавядаў гісторыю пра гродзенскія падзямелля - у кантэкце вашых артыкулаў у ГП - і ўзгадаў апавед аднаго са старажылаў, пра тое, што там трымалі свінней, якіх кармілі чалавечанай. Зразумела, гэта нагадвае дзяцячыя страшылкі, але ж, як бачыце, падобны апавед не адзінкавы...
|
|
|
|
|
|
|
Aleksandr_Sever
|
ОБС. Русские ушли в ночь на 23 июня. Немцы сразу же заняли город. И как в подземельях можно было держать свиней. Без света, канализирования и т.д. Свиньи не могут питаться одним мясом, нужно было как-то завозить корма, вывозить навоз. С фонариком ходить их смотреть или с факелом. И зачем это вообще было нужно, если наверху полно было места. И куда потом этих свиней девать? Кто их будет есть. И зачем НКВД держать свиней? Купят за советские рубли, сколько надо, у населения, по установленным государством бросовым ценам. Я волнуюсь за Вас  Про моральный аспект даже и не говорю, думаю, что бесполезно, настолько вы ненавидите все советское и русское... Но не доходите до смешного.
|
|
« Последнее редактирование: 14 Декабрь 2013, 18:15:13 от Aleksandr_Sever »
|
|
|
|
|
Jendrus
|
Спадар Sever. Праглядзіце яшчэ раз уважліва тое, што я напісаў раней. Гэта пераказ гарадскіх чутак, а я толькі падтвердзіў яшчэ адной крыніцай, што падобныя чуткі існавалі. Гэта значыць, гаворкі ідзе менавіта пра псіхалагічны стан грамадства, якое карысталася падобнымі вобразамі, а не, уласна, пра тэхналогія свінагадоўлі. Я прывеў цытату з Губарэвіча толькі для таго, каб параўнаць яе з гісторыяй пра Тадзіка і паспрабаваць знайсці мяжу паміж "магчымым" ды "неверагодным". Ужо раней была гаворка пра татальную вайну. Дык вось, яна пачынаецца менавіта з гэткіх чутак. Дарэчы, Вы самі, калісьці, упэўнена пераказавалі гісторыю пра нацыстаў з аўчаркамі, якіх цкавалі на людзей, у справядлівасці якой не на хвіліну не сумняваецеся. "Для тых хто ў танке" - я не сумняваюся ў нацыскіх злачынствах. Я толькі зварочваю ўвагу на пэўны спосаб успрыняцця рэчаіснасці, калі савецкія злачынства апрыеры падаюцца немагчымымі... І апошняе - калі Вы не ўстане весці дыскусію без таго, каб не пераходзіць на асобы ды вешаць ярлыкі, можа, тады, варта наогул стрымацца ад каментароў?...
|
|
|
|
|
|
|
Aleksandr_Sever
|
Ваши посты - это агрессивная пропаганда под видом научного поиска, с чего бы мне воздерживаться от комментариев. Я прочел внимательно: "Толькі што чытаў кнігу Ю. Губарэвіча пра Азеры (J. Gubarewicz Kresowe miasteczko Jeziory. Białystok, 2006). Патрапіў на апісанне гродзенскай турмы з чэрвеня1941 г. (адразу пасля прыхода у горад немцаў) са слоў мясцовых жыхароў, якія наведалі вязьніцу ў пошуку сваіх кроўных, якіх напярэдадні арыштавала НКУС. Аўтар піша пра тое, што зняволеных кармілі… чалавечым мясам (іншых зняволеных) – на турэмнай кухні стаялі катлы ў якіх плавалі чалавечыя парэшткі. Акрамя таго, ен апісвае гродзенца Пятра Дэйнаровіча, якога ў адной з камер знайшлі прыкалочаным цвікамі да двярэй (ст. 239)…". Где тут написано, что это слухи? Это потом вы начинаете уклоняться в сторону, но не уточняете, что именно слухи: про человеческое мясо в котле и рационе, или новый Тадик - Дэйнарович. Наверняка потом будете развивать про него тему...
|
|
|
|
|
|
|
Jendrus
|
To Sever ...Са слоў мясцовых жыхароў - а што тады, па Вашаму, чуткі? "Агрессивная пропаганда": 1) Намагаюся быць з Вамі падкрэслена карэктным ды стрыманым 2) "прапаганда" - гэта распаўюджванне заведама ложных звестак, тады як, здаецца, ад самага пачатку дыскусія была сфармуліравана ў выглядзі пытання - праўда ці не? Што тычыцца ўласна чутак і фактаў. "Не магчыма, не верагодна" - прыкладна гэткім было ўспрыняцце немцамі звестак наконт халакоста пасля падзення ІІІ Рэйха. Так, апісанне Губарэвіча, перш за ўсе, сведчыць пра тыя настроі, якія панавалі ў Гродна. Людзі гатовы былі паверыць нават у падобныя апаведы! Магчыма, таму ў гісторыя Ліпінскай у гэтам кантэксце ўспрымаецца амаль "звычайна". Аднак, мы маем і зусім дакладныя звесткі пра праявы канкрэтнага насілля з боку новай (савецкай) улады. Вось цытата з артыкула, прысвечанага эксгумацыі парэшткаў польскіх жаўнераў, якіх закатавалі каля маентка Друцку - зараз побач Румлеўскага маста: http://harodnia.com/be/uczora/hrodna-1920-1944/43-havoryc-druck"Ляжалі покатам, адзін каля аднаго. Я адразу склікаў усю камісію. Не было сумневаў. Хвіліны моцных перажыванняў! Гузікі з арлом у кароне, уланскія боты, менажкі. Усё гэта паказвала на тое, што тут ляжаць польскія жаўнеры. Дата на гузіках – 1937 – значыць загінулі пазней. Мы перахрысціліся і пачалі працаваць далей. Большая група. Целы пакладзены ў тры шэрагі. Частка звязана рамянямі па два-тры чалавекі. Я адшукаў «твор» - трох звязаных за шыю. Таму не толькі стралялі, але яшчэ і вязалі за шыю, каб не ўсталі, каб не пабеглі за памяццю. Усталі і паднялі прастрэленыя далоні…" Гэтага так сама не было, толькі таму, што не магло быць?
|
|
|
|
|
|
|
Aleksandr_Sever
|
Пропаганда - это распространение определенных идей, а не именно лжи... В поиске черного пиара на Советов можно иногда делать перерыв на объективное изложение. Кстати, моего прапрадеда Василия Дашкевича поляки избили за то, что был активистом ТБШ в Скидельской гмине, умер дома от побоев через неделю. Его товарищам было не легче... Можно вспомнить судьбу Севрука... Перекрещусь и продолжу занятное чтение ваших публикаций...
|
|
|
|
|
|
|
Jendrus
|
У адрозненні ад прапаганды, я не навязвую Вам погляды, а толькі прапаную паразважаць над пэўнымі пытаннямі. Вось, як напрыклад, што не варта ставіць знак роўнасці паміж "савецкі" ды "расійскі". У Гродна ў міжваенны час была сям'я рускіх - Седлярэвічай, але ж Вы ведаеце, напэўна і бяз мяне. Мікалай Седлярэвіч-малодшы з'яўляўся старшыней гродзенскага аддзялення Русскай арганізацыі моладзі (РОМа). На 1928 г. сябра праўлення Рускага дабрачыннага таварыства ў Гродна, кіраўніком рускіх скаўтаў у Польшчы. Сярод іншага, вясной 1935 г. не даў правесці паніхіду па Пятлюры ў гродзенскім саборы. Дык вось, у 1939 г. ен разам са сваімі братамі Міхаілам ды Васілем быў арыштаваны ворганамі НКУС. Пазней пераведзену ў Мінск. У чэрвені 1941 г. здолеў выратавацца, пад час этапіравання. Вярнуўся ў Гродна. У 1943 г. эвакуаваўся ў г. Эгер, Чэхія, дзе ўступіў у рускае вызваліцьнае войска (РОА). Старышый лейтэнант (парутчык). Быў прызначаны асабістым прадстаўніком генерала Уласава ў Верхняй Сілезіі ды Судэцкай зямле. Пазней – у эміграцыі. Дык вось, ен і не за "красных", і не за "белых".
Добавлено: 14 Декабрь 2013, 19:50:04 У сэнсе - не за палякаў. Цікава, як гэтую постаць, напрыклад, успрымае чалавек, які пакуль быў здольны разважаць толькі ў межах "чорнае-белае"
|
|
|
|
|
|
|
|